Θαμπό σαξόφωνο

Καλημέρα .dionisp οταν λέω θαμπό ενοώ οτι δεν ηταν τοσο επιθετικό οσο μας το δίνουν ορισμένα συστήματα .Οχι οτι ηταν θαμπό, προς θεού .Γιαυτό το θαμπό τό εβαλα σε παρένθεση .Γιατι ακούω πολλές φορές τη φράση Ε τα πνευστά ξυρίζουν

Last edited:
Είναι θέμα τεχνικής και στυλ τότε Χρήστο. Ο κάθε μουσικός προσδιορίζει τον ήχο του. Θεωρείς ότι αν άκουγες έναν Coltrane live θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα;

Το σαξόφωνο δεν ανήκει στα αμιγώς χάλκινα (brass), αλλά στα ξύλινα (woodwind).

Επίσης, τη διαφορά που πήρα με αλλαγή ενός καλαμιού, δε την πήρα ούτε όταν άλλαξα όργανο (και ανέβηκα αρκετές κατηγορίες πιο πάνω).

Αν ήμουν εκεί ο ίδιος, θα μπορούσα να πω αν ακούγεται σωστά ή όχι. Απλά υποθέσεις κάνω.

νομιζω πως ο ηχος διαφερει απο sax σε sax. ετσι δεν ειναι?
απο την αλλη καλαμια τεχνικες κλπ αν προσθεσεις εχεις ενα καρο συνδιασμους για διαφορετικη ακουστικη
και γω ετυχε να ακουσω sax να τσιριζει σε cd.

τωρα ολοι κανουμε υποθεσεις γιατι δεν μπορουμε να φανταστουμε τι ακουγε ο Χρήστος Κοψιάς

Παιδιά τα όργανα διαφέρουν αλλά στο αυτί είναι λεπτομέρειες. Και στα ακουστικά έγχορδα, αλλάζεις χορδές και τρελένεται ο ήχος (για να μη μιλήσω για αλλαγή δοξαριού). Όμως ένα μαθητικό τσέλο, με τις χορδές της μάνας του και δοξάρι μάπα, όταν παίζεται από καλό τσελίστα παίζει καλά και είναι τσέλο. Όπως και τούμπαλιν ένας μέτριος μουσικός αν παίξει με το βιολί του Stern δεν θα βελτιώσει σημαντικά και αναλογικά τον ήχο του.

Δεν υπονοώ ότι τα όργανα δεν παίζουν ρόλο. Απλά λέω ότι η εκμετάλευση ενός οργάνου (άρα και η απόδοση του) κρίνεται μόνο από τον μουσικό (και ιδιαίτερα στα πνευστά).

Guybrush σωστό το σχόλιο. Βέβαια πέρα από το τυπικό, δεν μπορώ να συμπεριλάβω το σαξόφωνο στα ξύλινα ρε γαμώτο.:nounder:

Guybrush σωστό το σχόλιο. Βέβαια πέρα από το τυπικό, δεν μπορώ να συμπεριλάβω το σαξόφωνο στα ξύλινα ρε γαμώτο.:nounder:

Κι όμως έτσι είναι. Η αρχή λειτουργίας του σαξόφωνου είναι ακριβώς ίδια με αυτή του κλαρινέτου: Επιστόμιο με μονό καλάμι. Ετσι, παρα το οτι το οργανο κατασκευάζεται απο μέταλο, συγκαταλέγεται στην οικογένεια των ξύλινων πνευστών όπως επίσης και το φλάουτο το οποίο, αν και έχει διαφορετική αρχή παραγωγής του ήχου (ανοιχτός σωλήνας) αρχικά κατασκευαζόταν απο ξύλο οπότε και αυτό συγκαταλέγεται στα ξύλινα.
Στα χάλκινα πέρα απο το υλικό κατασκευής και τον τρόπο λειτουργίας, παίζει ρόλο και το πώς παράγεται η αρχική δόνηση η οποία σ' αυτή την περίπτωση παράγεται αποκλειστικά απο τα χείλη του εκτελεστή....

Ειναι σαν αυτο που λεω εδω και καιρο... δε θα παρω ποτε τη γνωμη ενος Hi-endα για να αγορασω ενα συστημα... δε μπορω να ακουω αυτες τις ακουστικα υπερβολικα biased ηχογραφησεις με συνηθως (τουλαχιστο στην κλασικη που γνωριζω) αθλιες ερμηνειες και ανυπαρκτες τεχνικα και στιλιστικα αποδοσεις των μουσικων διαφορων hi-end studio...
προτιμω μια πιο μετρια ηχογραφηση με ερμηνευτικη αρτιοτητα και ας χανω το "ψευτο" hi-end ηχο της chesky records (λεω ενα παραδειγμα, γιατι καποια ειναι και καλα)...
Δηλαδη... να μην ψαχουλευω πολυ το ποσο καθαρο ειναι το δακτυλο και χασω που μου δειχνει ενα το ουρανιο τοξο πανω απο μια λιμνη διπλα απο ενα δασος...

Last edited:
Απάντηση: Re: Θαμπό σαξόφωνο

Ειναι σαν αυτο που λεω εδω και καιρο... δε θα παρω ποτε τη γνωμη ενος Hi-endα για να αγορασω ενα συστημα... δε μπορω να ακουω αυτες τις ακουστικα υπερβολικα biased ηχογραφησεις με συνηθως (τουλαχιστο στην κλασικη που γνωριζω) αθλιες ερμηνειες και ανυπαρκτες τεχνικα και στιλιστικα αποδοσεις των μουσικων διαφορων hi-end studio...
προτιμω μια πιο μετρια ηχογραφηση με ερμηνευτικη αρτιοτητα και ας χανω το "ψευτο" hi-end ηχο της chesky records (λεω ενα παραδειγμα, γιατι καποια ειναι και καλα)...
Δηλαδη... να μην ψαχουλευω πολυ το ποσο καθαρο ειναι το δακτυλο και χασω που μου δειχνει ενα το ουρανιο τοξο πανω απο μια λιμνη διπλα απο ενα δασος...

:music-smiley-005:

Απάντηση: Re: Θαμπό σαξόφωνο

Θαμπό; Χωρίς δυναμικά; Χάθηκε να βάλουν έναν καλό ενισχυτή και αυτοί οι καρμίρηδες; Σε High End έκθεση πήγαν να παίξουν... :flipout:

Αυτά που περιγράφεις είναι η μόνιμη διαμάχη μου με τους αντιπροσώπους όταν πηγαίνω να ακούσω μηχανήματα... Ευτυχώς που κατέληξα και η βόλτα μου τελείωσε πια...

φτωχε μου Μιχαλη!νομιζεις οτι τελειωσες!:flipout::flipout::flipout: