Θάμπωμα κινούμενης εικόνας (Motion blur)

epafos

Established Member
8 October 2007
174
Χαλκίδα
Ανοίγω αυτό το thread για την παράθεση απόψεων σχετικά με τις flat τηλεοράσεις και την κινούμενη εικόνα.

Επειδή δίνω πολύ μεγάλη σημασία σε αυτό το θέμα, αποφάσισα να πληρώσω ένα μεγάλο ποσό για τηλεόραση 32" 100Ηz (Sony KDL-32D3000) αντί να πάρω κάποια άλλη μεγαλύτερη με τα ίδια λεφτά.

Το τηλεοπτικό μου σήμα είναι αποκλειστικά από Nova. Δυστυχώς, στα περισσότερα ματς που παρακολουθώ, υπάρχει εμφανές θάμπωμα στις γρήγορες κινήσεις, ακόμα και με ενεργοποιημένη τη βελτίωση κίνησης. Όμως, δεν είναι πάντοτε το ίδιο. Άλλες φορές είναι πιο έντονο και άλλες φορές είναι σχεδόν ανύπαρκτο. Έχω παρατηρήσει, όσο περίεργο κι αν φαίνεται, ότι παίζει ρόλο η χώρα προέλευσης της εικόνας. Συνήθως, πάντως, το φαινόμενο είναι υπαρκτό και ενοχλητικό.

Το ερώτημα είναι: φταίει η τηλεόραση, παρά τα 100Ηz, ή φταίει το σήμα; Ποιες είναι οι δικές σας εμπειρίες;

Σε ολες τις LCD υπαρχει το φαινομενο που αναφερεις απλως σε αυτες που εχουν 100 Hz ειναι λιγοτερο ορατο. Σιγουρα το σημα της NOVA το οποιο δεν φημιζεται για την ποιοτητα του παιζει ρολο.

Σε πολύ μεγάλο ποσοστό φταίει η NOVA.
Στη δική μου Sony το στιγμιαίο θάμπωμα είναι πολύ έντονο σε κάθε αλλάγή πλάνου όταν βλέπω μέσω NOVA,ενώ σχεδόν εξαφανίζεται από επίγεια λήψη.

Η panasonic lxd70, στις 32 ίντσες χειρίζεται πολύ ικανοποιητικά την κινούμενη εικόνα. Τόσο στις αναλογικές λήψεις, όσο και στο σήμα της νόβα με ακόμη καλύτερα αποτελέσματα στα ψηφιακά της ερτ.
Γενικά δεν έχω παρατηρήσει motion blur που να με ενοχλεί.

:flipout:

Aς ειναι καλα τα θυματα (και εγω μαζι) που πληρωνουν 56 ευρω τον μηνα.:slapface:
Τουλαχιστον στις καφετεριες που βλεπω τους αγωνες το μονο που δε μ´¨απασχολει ειναι το σημα τους.Πινεις και κανα ποτακι..και τα βλεπεις ολα ΗD..:Banane0:

Ανοίγω αυτό το thread για την παράθεση απόψεων σχετικά με τις flat τηλεοράσεις και την κινούμενη εικόνα.

Επειδή δίνω πολύ μεγάλη σημασία σε αυτό το θέμα, αποφάσισα να πληρώσω ένα μεγάλο ποσό για τηλεόραση 32" 100Ηz (Sony KDL-32D3000) αντί να πάρω κάποια άλλη μεγαλύτερη με τα ίδια λεφτά.

Το τηλεοπτικό μου σήμα είναι αποκλειστικά από Nova. Δυστυχώς, στα περισσότερα ματς που παρακολουθώ, υπάρχει εμφανές θάμπωμα στις γρήγορες κινήσεις, ακόμα και με ενεργοποιημένη τη βελτίωση κίνησης. Όμως, δεν είναι πάντοτε το ίδιο. Άλλες φορές είναι πιο έντονο και άλλες φορές είναι σχεδόν ανύπαρκτο. Έχω παρατηρήσει, όσο περίεργο κι αν φαίνεται, ότι παίζει ρόλο η χώρα προέλευσης της εικόνας. Συνήθως, πάντως, το φαινόμενο είναι υπαρκτό και ενοχλητικό.

Το ερώτημα είναι: φταίει η τηλεόραση, παρά τα 100Ηz, ή φταίει το σήμα; Ποιες είναι οι δικές σας εμπειρίες;

Εχω και γω την 32D3000 αλλα δεν βλεπω καποιο θαμπωμα συγκεκριμενα στις γρηγορες σκηνες
Οταν το δορυφορικο σημα δεν ειναι καλο (και εχεις δικιο οτι η χωρα προελευσεις παιζει ρολο, το καλυτερο σημα το εχει η Αγγλια) υπαρχει μικρο μικρο θαμπωματακι αλλα καθ'ολη τη διαρκεια του αγωνα και οχι μονο στις γρηγορες φασεις του παιχνιδιου
Παντως το ιδιο θαμπωματακι το βλεπω και σε 14' CRT...

Eγώ θα έλεγα ότι η καλύτερη εικόνα και η καθαρότερη κίνηση είναι στα ιταλικά παιχνίδια, εκτός κι αν παίζονται στο Supersport1, το οποίο έχει μονίμως μια θολούρα. Και σα να μην έφτανε αυτό, την Τρίτη στο Ολυμπιακός-Βέρντερ έκανε και κυματισμούς.

ρε παιδια,σε χαλια τηλεοπτικο σημα κατα γενικη ομολογια,πως μπορουμε να ξερουμε οτι φταιει η τηλεοραση και οχι το σημα?

και το οποιο μαλιστα μεταβαλλεται αναλογα τις ορεξεις του καιρου,δεν ξερω και εγω τι αλλο μπορει να συμβαινει.

Δεν έχω DVD με τόσο γρήγορη κίνηση και δε νοικιάζω επειδή το κοντινότερο club είναι μακριά.

Παντως σε DVD εγω στην 40D3000 δεν εχω δει ποτε τιποτα το επιληψημο. Οντως σε ορισμενους αγωνες στην ΝΟVA εχω δει καποια θολουρα.

Re: Απάντηση: Θάμπωμα κινούμενης εικόνας (Motion blur)

ρε παιδια,σε χαλια τηλεοπτικο σημα κατα γενικη ομολογια,πως μπορουμε να ξερουμε οτι φταιει η τηλεοραση και οχι το σημα?

και το οποιο μαλιστα μεταβαλλεται αναλογα τις ορεξεις του καιρου,δεν ξερω και εγω τι αλλο μπορει να συμβαινει.

Παιζουν πολλοι παραγοντες ρολο...

1. Υπαρχουν τηλεορασεις καλυτερες απο καποιες αλλες στο SD σημα

2. εχω παρατηρησει στη ΝΟΒΑ αλλα και σε ξενα πακετα οπως το showtime kai to D+ οτι στο studio σε ζωντανη εκπομπη η εικονα ειναι τελεια (για την ΝΟΒΑ δεν υσχιει το τελεια...) σε αγωνα η εικονα εχει προβληματα,εκει μαλλον φταινε οι καμερες που εχουν χρησημοποιηθει η τα μηχανιματα στο βαν που στελνουν το feed στο δορυφορο

3. Σε μεγαλους και εμπορικους αγωνες πχ ο ολυμπιακος στην Ευρωπη η ντερμπυ μεταξυ των μεγαλων ομαδων η νοβα αυξανει το bitrate δηλαδη εκπεμπει με μικροτερη συμπιεση, αντιθετα σε παιχνιδι της ομαδας μου του ΟΦΗ με καποια αλλη επαρχιακη ομαδα το σημα ειναι εντελως ΧΑΛΙΑ!

Εχω την εντύπωση πως ακόμα και σε μεγάλες διοργανώσεις χρησιμοποιούν κάποιους αλγόριθμους noise reduction (temporal) για να κερδίσουν στην συμπίεση.
Τώρα αν μιλάμε για εικόνα μέσα απο Nova εντάξει δεν υπάρχει λόγος να το συζητάμε καν. Ρίχνει 600 κανάλια πάνω σε μια συχνότητα και η ποιότητα είναι περίπου σε επίπεδο youtube...

Πάντως η εικόνα του MEGA "σκοτώνει" από NOVA με μακράν χειρότερη αυτή του ANT1.
Λογικά αυτοί πρέπει να κάνουν λήψεις με κάμερες που είχαν αγοράσει στο ξεκίνημά τους από την ΥΕΝΕΔ.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Θάμπωμα κινούμενης εικόνας (Motion blur)

3. Σε μεγαλους και εμπορικους αγωνες πχ ο ολυμπιακος στην Ευρωπη η ντερμπυ μεταξυ των μεγαλων ομαδων η νοβα αυξανει το bitrate δηλαδη εκπεμπει με μικροτερη συμπιεση, αντιθετα σε παιχνιδι της ομαδας μου του ΟΦΗ με καποια αλλη επαρχιακη ομαδα το σημα ειναι εντελως ΧΑΛΙΑ!

Αυτό γίνεται γιατί οι νίκες του Ολυμπιακού είναι ξεκάθαρες!!:flipout::flipout: