The Best piece of PC Hardware of your life

zafeiros

Senior Member
5 March 2009
445
Μετά από αρκετά χρόνια ενασχόλησης με τα PC και αγοράς αναρίθμητων εξαρτημάτων νομίζω ότι είναι ενδιαφέρον να κάνουμε ένα απολογισμό και να αναρωτηθούμε σε ποιό από αυτά τελικά θα δίναμε το τίτλο του καλύτερου εξαρτήματος-συστήματος-περιφεριακού της ζωής μας.

Για μένα θα έλεγα ότι το καλύτερο μακράν για μένα είναι ο HP microserver. Στηθηκε χωρίς να με ταλαιπωρήσει, και λειτουργει για χρόνια τώρα άψογα, χωρίς να με απασχολήσει καθόλου ούτε για ρυθμίσεις ούτε για σερβισ και αποτελεί το ψηφιακό κέντρο του σπιτιού μου.
Στην δεύτερη θέση θα έβαζα το WRT54GS της linksys. Το έχω ταλαιπωρήσει αφάνταστα όλα αυτά τα χρόνια με flasharismata, στραβορυθμίσματα και άλλες "εξυπνάδες" και αυτό συνεχίζει ακόμα να λειτουργεί αδιαλείπτως και να με βγάζει ασπροπρόσωπο ακόμα και σήμερα.

Γράψτε ο καθένας ανάλογα με τις εμπειρίες σας. Πιστέυω ότι θα είναι πολύ ψυχαγωγικό να διαβάσουμε τις καλύτερες εμπειρίες μας.

Ωραία νήμο... κρίμα να πάει άκλαφτο. Θα το πάω χρονικά.

Oι 3dfx voodoo που για μένα έκαναν την πρώτη πολύ μεγάλη αλλαγή στα γραφικά.
Οι πρώτοι διπύρηνοι και 64-bit της AMD Athlon64(FX) όχι μόνο για τις επιδόσεις αλλά γιατί πίεσαν κι ανάγκασαν την intel να αλλάξει τελείως την οικονομική της πολιτική αργότερα.
Οι πρώτες DSL συνδέσεις. Είναι λίγο πιο γενικό, αλλά άλλαξε εξ ολοκλήρου τη χρήση του PC στη ζωή μας.
H DX10 και ότι παιχνίδι βγήκε από αυτήν την εποχή και μετά.
Οι SSD γιατί ενώ οι επεξεργαστές και οι μνήμες εξελίσσονταν γρήγορα και σταθερά, οι σκληροί έμεναν πίσω με μεγαλύτερο πρόβλημα το I/O των εφαρμογών.
Τέλος ο συνδυασμός wifi-tablet σαν περιφερειακό υπολογιστή για remote control (όχι απαραίτητα μόνο του ίδιου του υπολογιστή).

Last edited:
Δεν θα ξέχασω που κάποτε , περί το 2000 ίσως και λίγο νωρίτερα , αγόρασα το πρώτο μου cdrw . Ένα ricoh X8 όταν τότε τοπ ήταν τα Χ12 plextor . 80.000 δρχ αποχωρίστηκα . Και μερά όλη αυτη η παραφιλολογία , περί χρώματος στην επιφάνεια εγγραφής των εγγράψιμων .Πράσινα ,ασήμι , μπλε Μπούρδες .TDK vs Verbatim data vs audio cd . Και αργότερα τα 700 Mb και τα 800 Mb !!! Μαγεία . Και προγράμματα για να κάνεις over burn και να κερδίζεις μερικά MB !!!! Και σήμερα κυκλοφοράμε με 64 G στα κλειδιά μας !!!

Ευκολα την voodoo της 3dfx.Αξιζε ολα τα χιλιαρικα που μαζεψα σαν πιτσιρικας.
Με εβαλε στην μαγεια των γραφικων.
Αλλαξε τον τροπο που επαιζα nba live :2thumb22sup:

Δεν θα ξέχασω που κάποτε , περί το 2000 ίσως και λίγο νωρίτερα , αγόρασα το πρώτο μου cdrw . Ένα ricoh X8 όταν τότε τοπ ήταν τα Χ12 plextor . 80.000 δρχ αποχωρίστηκα .

+1 Για το ricoh 8x!! Και εγώ αρχές του 2000, 6 μήνες πρίν είχα ανακαλύψει το Napster και αποφάσισα να αντικαταστήσω το cd-rom στην δουλειά (όπου είχαμε απ τις πρώτες ISDN 64Κ) με αυτό χωρίς να με πάρουν χαμπάρι!!! Ξεκινώντας από εκεί μετατράπηκα σύντομα από αδιάφορος απλός χρήστης σε φανατικό χομπίστα.

Δεν πα να έχω πιάσει στα χέρια μου σχεδόν οτιδήποτε h/w έχει κυκλοφορήσει (είτε δικό μου είτε φίλων)... να έχω αλλάξει -μπορεί- και 20+ υπολογιστές/σετάπ... Αυτά που μου έχουν μείνει είναι...:

O commodore 64 (συν το κασετόφωνο, το disk drive και το Final Cartridge III που του είχα) και η μύηση στον μαγικό κόσμο των υπολογιστών.

αργότερα, η dialup δυνατότητα, με ένα crypto 28.8, που έκανε εφικτό να παίζω συνεταιρικά Heretic με φιλαράκι (κλήση απευθείας modem2modem).

Η soundblaster 1024 (αν θυμάμαι καλά το όνομα της), που για πρώτη φορά μου έδωσε την αίσθηση του πολυκάναλου ήχου σπίτι (με 2 μπρος και 2 πίσω ηχεία)

και στο παρόν... το raspberry pi! Κατάφερε με 45 να μου δώσει όσα ήθελα και ακόμα περισσότερα για λειτουργία "htpc" στην κρεβατοκάμαρα, που δεν είχα πάρει από συσκευές (PC και media players) ακόμα και ~10πλάσιου κόστους...

Το καλύτερο δεν ξερω, αυτο που μακραν διασκεδασα περισσότερο ειναι ο πρωτος μου υπολογιστης, spectrum 48K. Πανε 30 χρονια απο τοτε.. Τον ελιωσα κυριολεκτικα πριν περασω στο πρωτο μου PC το 88 περιπου. Καπου εχω και μια τσαντα απο γνησια παιχνιδια εποχης, μεχρι το κυκνειο ασμα του, το R-Type.

Θυμάμαι κάποτε ο καθηγητής μας, μας είπε ότι κυκλοφόρησε σκληρός 1gb και τον κοροιδεύαμε 1 εβδομάδα. Τι να την κάνει ένας άνθρωπος τόση χωρητικότητα??

Ο ήχος της πρώτης dial-up. Επανεκκίνηση ξανά και ξανά για να πιάσω την ιλιγγιώδη ταχύτητα από τα 9.6 στα 14.4kbps. Από τον Pentium III στον 4 και το πρώτο DVDRW.
Από γραφικά VooDoo και από ήχο 5,1 live.
"Ξύλο" με τους συναδέλφους αν είναι καλύτερο το blue ray ή το HD DVD!!!

Από software πολλά. Kazaa, Win98, DVD Shrink (η χαρά μου για πάνω από 1 χρόνο).

Εύκολα ξεχωρίζω τη voodoo,τη soundblaster live και την encore που είχα πάρει μαζί της,μαζί με το 5.1 της cambridge sound works..Ηρωικό πακέτο,ασύλληπτη εμπειρία gaming και home cinema για την εποχή..Ηρωικές βραδυές με Quake 3 arena.Ακόμα κρατώ αναμνηστικό το πρώτο πολυκάναλο dvd που είδα σπίτι με αυτά,το Elizabeth απο το Hitech.....

Ακόμα κρατώ αναμνηστικό το πρώτο πολυκάναλο dvd που είδα σπίτι με αυτά,το Elizabeth απο το Hitech.....

Αχ αυτή η Elizabeth...Έπαιξε μέχρι λιωσίματος με εμένα κολλημένο στην οθόνη να θαυμάζω χρώματα...Ακόμα το έχω αν και δεν παίζει πια σωστά.

Για μένα η "αποκάλυψη" ήταν το πρώτο μου CD-Rom και τα παιχνίδια σε CD. Ομιλία και cut scenes, ώρες με Strike Commander και Gabriel Knight.
Και πριν ρωτήσετε, όχι δεν είχα ποτέ μου 16-μπιτο home computer. Απο τον CPC6128 πήγα σε AMD 386DX40. :)

Απάντηση: Re: The Best piece of PC Hardware of your life

Αυτό που σίγουρα δεν ξεχνιέται είναι ο πρώτος υπολογιστής που για εμένα ήταν ο Spectrum 48K αγορασμένος κατόπιν παραγγελίας σε ξάδερφό μου από Σκωτία που σπούδαζε τότε...
Μπορεί να μην μου αρέσει ιδιαίτερα που το λέω, αλλά δεν μπορώ να ξεχάσω αυτήν την αίσθηση "πρωτοπόρου" που είχα όταν μαζευόμαστε φίλοι-συγγενείς σπίτι και πάθαιναν επιεικώς την πλάκα τους (η πιο κοντινή επαφή τους με υπολογιστή τότε ήταν τα κομπιουτεράκια). Τα εύσημα στον πατέρα μου που είχε κάνει την παραγγελία του αιώνα στον ξάδερφό μου.

Από εκεί και πέρα, μετά από αναρίθμητες αλλαγές-αναβαθμίσεις PC, αυτό που έχω να θυμάμαι είναι η πρώτη μου μεγάλη (για τότε) οθόνη. Μια CRT Hitachi CM751 αγορασμένη το 1997 αν θυμάμαι καλά. Πανάκριβη, πάνβαρη και τέρας όγκου, με άψογη όμως ποιότητα εικόνας (γεωμετρία, σύγκλιση, ευκρίνεια, χρώματα). Τα έβγαλε τα λεφτά της καθώς δούλευε ανελλιπώς μέχρι αρχές 2011 οπότε και αντικαταστάθηκε από μια 27" LCD.

Και το πιο πρόσφατο, έχω καρα-συμπαθήσει το τωρινό laptop μου, ένα ταπεινό Acer Aspire 5738G από τον Οκτώβριο του 2009. Ηρθε με Vista και αναβαθμίστηκε (σχεδόν) δωρεάν σε 7 μετά από 2-3 μήνες. Του έχω κυριολεκτικά βγάλει τα μάτια με καθημερινή πολύωρη χρήση κυρίως εκτός σπιτιού και δεν είναι υπερβολή να πω πως δεν μου έχει κολλήσει ποτέ και δεν έχω δει επίσης ποτέ (ακόμα - φτου φτου) Blue Screen of Death.

Last edited:
Το συναρπαστικότερο Piece of Hardware (PoH) που είχα ποτέ, ήταν η 3DFX Voodoo (Diamond Monster 3D). Μακράν.

Την είχα φέρει μάλιστα από Αμερική, με το που βγήκε από το "πιεστήριο" (1996 νομίζω), πριν ακόμα έρθει Ελλάδα, βλέποντάς την σε ένα συγκριτικό τεστ καρτών στο PC Master νομίζω. Την φόρεσα στον Pentium 75 μου και καπάκι πήγα Εξάρχεια στον Εγκέφαλο για να βρω games που την εκμεταλεύονται. "Που τη βρήκες αυτη;..." με ρώτησε "δεν έχω τίποτα για την κάρτα αυτή..."

Τέλος πάντων, πήγα σπίτι, έβαλα το Quake, τίποτα. Έβαλα Duke Nukem 3D, τα ίδια. Τα ίδια ακριβώς που έπαιζε και μόνη της η S3 Virge 3D 2000. Παίρνω τηλέφωνο ένα κολλητό και έρχεται. Ανακαλύπτουμε στο altavista ότι υπάρχουν patches στο site της 3DFX μόνο για Quake και Tomb Raider. Τα κατεβάζουμε, τα περνάμε και βάζουμε μπροστά το Quake...

Α Π Ο Κ Α Λ Υ Ψ Η

Είδαμε το φώς... Από 320Χ200 με 15fps πήγαμε στα 640Χ480 με 60, και με όλα τα 3D εφέ που ήταν αδιανόητα για την εποχή, ούτε στα arcade δεν υπήρχανε, κίνηση νερό... Ένα ακόμα ξενύχτι παίζοντας.
Τη δε Lara απλά τη χαζέυαμε γυρίζοντας την κάμερα γύρω της. Έρωτας...

To δεύτερο μεγαλύτερο PoH, οι SSD σκληροί. Ο πρώτος μου ήταν ένας intel X-25M. Αλλά είναι περισσότερο productivity hardware παρά αγνή κάβλα όπως ήταν η voodoo

Τρίτο σημαντικότερο PoH ο αποκωδικοποιητής Panasat PVR3001 της Nova. Άλλαξε τον τρόπο που έβλεπα τηλεόραση (και βλέπω αρκετή), δεν χάλαγε, δεν κόλλαγε, και έκανε πράγματα που καμία συσκευή που μπήκε κάτω από την τηλεόραση δεν έκανε. Από τότε που τον αλλάξαμε με τους "νέους" Pace 865, έχει πέσει πολύ κλάμα... Ο 3001 ήταν PVR και ο 865 ...σκερπάνι.

Last edited: