The clash of midrange titans: Sennheiser HD600 vs Hifiman Edition XS

artheo

Senior Member
7 October 2013
501
Αθήνα
Χαίρεται συνάδελφοι audiophiles.
Είμαι αρκετά χρόνια κάτοχος των θρυλικών Sennheiser HD600 και πριν λίγους μήνες αγόρασα τα Hifiman Edition XS.
Λόγω αλλαγής κατοικίας, τα HD600 ήταν αποθηκευμένα για δύο χρόνια και όταν πριν 1 μήνα τα έβγαλα από το κουτί τους, τα μαξιλαράκια (earpads) ήταν σκισμένα!
Σήμερα παρέλαβα τα καινούργια earpads και ήρθε η ώρα να γίνει πράξη αυτό που σκεφτόμουν από όταν αγόρασα τα Hifiman Edition XS:
Μια «μονομαχία» του βασιλιά της μεσαίας κατηγορίας Sennheiser HD600 με τον σύγχρονο διεκδικητή του στέμματος, τα Hifiman Edition XS.
Θα καταφέρουν άραγε να τα εκθρονίσουν;
Επειδή δεν έχω κάνει ποτέ κάτι τέτοιο στο παρελθόν, θέλω να με βοηθήσετε με το να προτείνετε σε ποιά κομμάτια θα «μονομαχήσουν» και τί χαρακτηριστικά τους θέλετε να συγκρίνω.
Στο τέλος θα βγάλουμε μια βαθμολογία αθροιστικά και θα βγει ο νικητής.
Από την πρώτη σημερινή ακρόαση περίπου μισής ώρας, έχω μια γενική άποψη και πιστέψτε με, ο νικητής θα βγει δύσκολα στα σημεία, όχι με νοκ-άουτ!

Αναμένω τις προτάσεις σας...

Σημείωση: Το DAC+headphone AMP setup που οδηγεί τα ακουστικά είναι SMSL SU-9 + SMSL SP200 THX. Εξαιρετικό!

• Like
Reactions: Th.ARvan
Χαίρεται συνάδελφοι audiophiles.
Είμαι αρκετά χρόνια κάτοχος των θρυλικών Sennheiser HD600 και πριν λίγους μήνες αγόρασα τα Hifiman Edition XS.
Λόγω αλλαγής κατοικίας, τα HD600 ήταν αποθηκευμένα για δύο χρόνια και όταν πριν 1 μήνα τα έβγαλα από το κουτί τους, τα μαξιλαράκια (earpads) ήταν σκισμένα!
Σήμερα παρέλαβα τα καινούργια earpads και ήρθε η ώρα να γίνει πράξη αυτό που σκεφτόμουν από όταν αγόρασα τα Hifiman Edition XS:
Μια «μονομαχία» του βασιλιά της μεσαίας κατηγορίας Sennheiser HD600 με τον σύγχρονο διεκδικητή του στέμματος, τα Hifiman Edition XS.
Θα καταφέρουν άραγε να τα εκθρονίσουν;
Επειδή δεν έχω κάνει ποτέ κάτι τέτοιο στο παρελθόν, θέλω να με βοηθήσετε με το να προτείνετε σε ποιά κομμάτια θα «μονομαχήσουν» και τί χαρακτηριστικά τους θέλετε να συγκρίνω.
Στο τέλος θα βγάλουμε μια βαθμολογία αθροιστικά και θα βγει ο νικητής.
Από την πρώτη σημερινή ακρόαση περίπου μισής ώρας, έχω μια γενική άποψη και πιστέψτε με, ο νικητής θα βγει δύσκολα στα σημεία, όχι με νοκ-άουτ!

Αναμένω τις προτάσεις σας...

Σημείωση: Το DAC+headphone AMP setup που οδηγεί τα ακουστικά είναι SMSL SU-9 + SMSL SP200 THX. Εξαιρετικό!
Αναμένουμε με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα της μονομαχίας!
:rolleyes:
Θα είναι στα σημεία. Σε αυτό έχεις δίκιο. Σε κάποια κομμάτια θα υπερτερούν τα μεν, σε κάποια κομμάτια θα υπερτερούν τα δε. Πάντως από την άποψη πιστότητας τα Sennheiser HD-600 είναι ακριβέστατα και για μένα κορυφαία ανεξαρτήτως τιμής. Επηρεάζονται όμως πολύ από τα ενισχυτικά όπου συνδέονται.

Διάλεξε κομμάτια που ξέρεις καλά και αγαπάς.

Τα κομμάτια από το νήμα Τραγούδια που έχουμε λιώσει στις δοκιμές μας είναι καλή επιλογή.

Last edited:
Σήμερα βρήκα το χρόνο να κάνω τις δοκιμές μου και να γράψω τα συμπεράσματα.
Δεν έχει χρησιμοποιηθεί καθόλου AI, το κείμενο, η γνώμη και τα κομμάτια που επέλεξα είναι 100% δικά μου.
Σας προετοιμάζω ότι δε θα βάλω βαθμολογία, επομένως δε θα βγει συνολικά νικητής, διότι το θεωρώ άδικο εφόσον πρόκειται για δύο πολύ διαφορετικά ακουστικά σε ήχο (αλλά και κατασκευή) και κάλλιστα θα μπορούσε κάποιος να προτιμήσει το ένα ή το άλλο για τους λόγους του.
Ξεκινάω με το ηχητικό προφίλ:
Τα Sennheiser HD600 είναι σχετικά ζεστά, με δυνατό μπάσο, έχουν πολύ καλό imaging, πολύ ρεαλιστικά πρίμα και ο ήχος είναι παχύς-γεμάτος με αρμονικό πλούτο.
Τα Hifiman Edition XS είναι ψυχρά, λεπτόηχα, αναλυτικά με μεγάλη soundstage και τα πρίμα τους ενίοτε ακούγονται splashy - κάπως ψεύτικα.
Αυτά αντιλαμβάνεται κάποιος, εφόσον έχει ακούσει τα δύο παραπάνω ακουστικά, ακόμα κι αν συγκρίνει το άκουσμα με τα ηχεία monitor που έχω στο γραφείο μου Focal Shape 40: Τα HD600 είναι πιο ζεστά, ενώ τα Edition XS πιο ψυχρά.
Διευκρινίζω ότι και τα τρία συνδέονται στο ίδιο DAC SMSL SU-9 και τα ακουστικά στον ίδιο ενισχυτή SMSL SP200 THX.

Let the battle begin…
1) Rage against the machine - Bulls on parade (FLAC 16bit - 44.1Khz)
Στα Hifiman XS Edition παρατηρείται μεγαλύτερη soundstage, καθαρότερο μπάσο αλλά στα HD600 έχουμε πολύ καλό imaging, ποιοτικότερες-ρεαλιστικότερες υψηλές (ενίοτε στα XS Edition γίνονται splashy), το μπάσο βαράει περισσότερο που σε πορώνει και γενικά το κομμάτι ακούγεται πιο φυσικό.
Νικητής: Sennheiser HD600

2) James Blake - Limit to your love (FLAC 16bit - 44.1Khz)
Στα Hifiman XS Edition παρατηρείται λίγο βαθύτερο μπάσο αλλά στα HD600 το μπάσο βαράει περισσότερο (more impact), η φωνή του τραγουδιστή ακούγεται σαφώς καλύτερα και όλα έχουν περισσότερο σώμα.

3) Led Zeppelin - Whole lotta love (Remastered - FLAC 16bit - 44.1Khz)
Στα HD600 το «παχύ» μπάσο εδώ φαίνεται ότι λειτουργεί μειονεκτικά. Στα Hifiman XS Edition έχουμε σαφώς καλύτερο διαχωρισμό και όλο το κομμάτι ακούγεται καθαρότερα.
Νικητής: Hifiman XS Edition

4) Pink Floyd - Money (2016 BG Remaster - FLAC 16bit - 44.1Khz)
Αγαπημένο κομμάτι, μου αρέσει που στα HD600 ακούγεται πιο γεμάτο με περισσότερες αρμονικές, όμως στα XS Edition το κομμάτι ακούγεται καθαρότερο και με καλύτερο διαχωρισμό.
Νικητής: - (Ισοπαλία)

5) Gente de Zona - La Gozadera (FLAC 24bit - 44.1Khz)
Το συγκεκριμένο κομμάτι είναι για μένα αρκετά χαρούμενο-ανεβαστικό. Δυστυχώς στα XS Edition ακούγεται πολύ ψυχρό. Στα HD600 έχει περισσότερο μπάσο, καλύτερες φωνές και ακούγεται ευχάριστα, όπως πρέπει!

6) Buena Vista Social Club 25th anniversary edition - Chan Chan (2021 Remaster - FLAC 24bit - 96Khz)
Σε αυτόν τον γύρο, τα Hifiman XS Edition πήραν δυνατή εκδίκηση με παραλίγο knock-down: Ακούγονται πολύ πιο καθαρά, λεπτομερή, με ακριβές και βαθύτερο μπάσο.

7) Danny Elfman - Main Title from Batman theme (FLAC 24bit - 44.1Khz)
Σε αυτό το κομμάτι, τα Hifiman XS Edition ενώ παρουσιάζουν μια αρκετά μεγαλύτερη σκηνή από τα HD600, οι υψηλές τους καταστρέφουν το προβάδισμα, καθώς τα πιατίνια ακούγονται splashy και hot. Στα HD600 είναι όπως πρέπει!

8) Giuseppe Verdi - Anvil Chorus (Il Trovatore) (FLAC 16bit - 44.1Khz)
Το συγκεκριμένο κομμάτι ακούγεται ΟΚ στα HD600 χωρίς μειονεκτήματα, όμως στα Hifiman XS Edition έχουμε πολύ μεγαλύτερη σκηνή και αρκετά καθαρότερο ήχο με περισσότερες λεπτομέρειες.

Εδώ ολοκληρώνονται οι δοκιμές μου, πιστεύοντας ότι έχω δώσει μια αρκετά σφαιρική εικόνα, ώστε να μπορεί κάποιος να αποφασίσει ανάλογα το τί μουσική ακούει και το τί περιμένει από ένα ακουστικό.
Θα κλείσω με το θέμα της εφαρμογής στο κεφάλι: Τα Hifiman XS Edition είναι λίγο βαριά κι έχουν μεγάλα earcups. Δεν είναι κατάλληλα για παιδί και γενικά για μικρό κεφάλι. Όμως σε μεγάλο κεφάλι, πιστεύω θα ταιριάξουν καλύτερα από τα HD600.

@artheo
Ευχαριστούμε για τον κόπο. Πολύ ενδιαφέρουσες οι συγκρίσεις! :)
Οι διαφορές στα σημεία, τούτο επαληθεύεται, όπως είχαμε πει.

Θα σου βάλω δύσκολα, αλλά έτσι, από περιέργεια:
Αν επρόκειτο να κρατήσεις μόνο το ένα από τα δύο, θα μπορούσες να διαλέξεις; :rolleyes: