The Objective DAC (ODAC) mods / PSU / salas

Τοροειδής 2x9 /80 VA από την RS Ελλάδας (rsgreece.com) στα 28e τελική, κωδικός 671-8974.
Καλή περίπτωση μάλλον. Θα χρησιμοποιηθεί μόνο το ένα τύλιγμα προς το παρόν (40 VA).

Δεν υπάρχει λόγος να μείνει ανοιχτό δευτερεύον. Αντίθετα, μεγαλύτερος μετασχηματιστής σημαίνει συνήθως καλύτερη απόδοση.

Λοιπόν, πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Η κατανάλωση του ODAC είναι 52 mA (μετρημένη).

Δοκίμασα διάφορα κομμάτια τόσο 16/44 όσο και 24/96 και η κατανάλωση δεν άλλαξε.

Θεωρούμε λοιπόν ότι το πραγματικό φορτίο στο Salas θα είναι 54 mA = 52 + 2, βάζοντας και την ανοχή του αμπερομέτρου (Fluke).

Ως εκ τούτου, και παίρνοντας υπόψη τις μέχρι τώρα υποδείξεις του αγαπητού Salas (250 mA contant current), το εξέλ διαμορφώνεται όπως στο συνημμένο.

Δεδομένου ότι η Rx01 έχει εξαιρετικά χαμηλό βατάζ, η τιμή των 5.5 Ω μπορεί να επιτευχθεί με τέσσερις παράλληλες αντιστάσεις των 22 Ω - 1/4W (= 5.5 - 1W).

Το μόνο μου ερωτηματικό είναι η ακρίβεια της μέτρησης του Qx03 IDSS. Έγινε βέβαια όπως προδιαγράφει η τεκμηρίωση με εννιάβολτη μπαταρία, αλλά ήταν μισογεμάτη (7.8 V).

Θα παρακαλούσα τον Salas για μία επιβεβαίωση των παραπάνω.:grinning-smiley-043

Attachments

Εντάξει δείχνει. Βάλε μία 5.6R 1W. Σκοπός είναι νά έχεις γενικά αρκετά παραπάνω ρεύμα μέ στόχο κάποιο σκαλοπάτι τής σχέσης-κλίμακας πηγής πρός κατανάλωση πού βολεύει. Ή ακρίβεια πρόβλεψης μπορεί νά φτάσει τό 100% άν μετρήσουμε καί χωρίσουμε τά πάντα από πρίν σέ συνθήκες λειτουργίας ΑΛΛΑ δέν έχει νόημα αφού ή διαφορά κατανάλωσης καί φόρτου είναι τής τάξης 5πλάσιο σέ αυτή τήν περίπτωση. Τό Vgs τού κάθε Μόσφετ θα διαφέρει λίγο π.χ. αλλάζει κιόλας μέ τό πόσο σταθερό ρεύμα πόλωσης βάζεις, καί είναι από τούς παράγοντες τής εξίσωσης (λεντάκια-Vgs)/αντίσταση=ρεύμα CCS. Σημασία έχει ή σωστή εφαρμογή καί ό σωστός έλεγχος τόσο γιά καλή θερμοαπαγωγή όσο καί σταθερότητα. Καλά κάνεις καί τό κοιτάς πολύ τό θέμα γιατί εξοικειώνει μέ τήν λειτουργία αυτού τού ρέγκ πού διαφέρει από παραδοσιακά δημοφιλείς πρακτικές τροφοδοσίας, αλλά άμα κάνεις ένα θά δείς πόσο απλή ιδέα είναι τελικά. Δέν είναι δύσκολο, μόνο διαφορετικό. Βέβαια σάν χονδρικό concept πάει παλιά καί αυτό ίσως στήν Stax στά 70s ή καί παλιότερα άν σκεφτούμε μία ballast αντίσταση καί μία VR λυχνία...30s.

Last edited:
Εγώ όπως βλέπεις τουμπεκί μέχρι τώρα... απλά θαυμάζω και περιμένω το τελικό αποτέλεσμα... διότι σε λίγο έρχεται και σειρά μου (μας)... να σε δω με κολλητήρι στο χέρι Αντώνη... :flipout:

Εγώ όπως βλέπεις τουμπεκί μέχρι τώρα... απλά θαυμάζω και περιμένω το τελικό αποτέλεσμα... διότι σε λίγο έρχεται και σειρά μου (μας)... να σε δω με κολλητήρι στο χέρι Αντώνη... :flipout:

Ξεκίνα από την αρχή Χρηστάρα... κάτσε να με δείς γενικώς πρώτα!!!!

Αχαχχααχ αχαχαχαχαχαχ... :flipout: :flipout: :flipout: :flipout: :flipout:

ΓΜ την κρίση μου και το κάθε πολυεθνικό ντ@β@τζιλίκι!!!!!!!!!!!!!!!! :violent-smiley-030:

Χρήστο δε χάνεις κάτι... Ασχημάντρας είναι... ευτυχώς έχει ωραίο μηχανάκι... :D :D

fawkdancesmiley.gif

:flipout:

Voila!

1. Συνδέθηκε ο Μ/Σ (δεν έκανε μπουμ:a0210:). Passed.
2. Όλα τα λεντάκια άναψαν. Passed.
3. Οι ψύκτρες ζεσταίνονται φυσιολογικά.Passed.
4. Η τάση στην έξοδο 5.37 V (εκτίμηση 5.15V). Passed.
5. Πτώση τάσης στην R301 1.3 V (εκτίμηση 1.4 V).Passed.
6. Ρεύμα στο φορτίο 58 mA (εκτίμηση 54 mA). Passed.
7. Ρεύμα reg = ρεύμα μέσω R301 - ρεύμα φορτίο = 172 mA. Passed.
8. Τάση στην έξοδο αμετάβλητη στα 5.37. Passed.
9. Μεταβολή τάσης μέσω του τρίμερ. Passed.
10. Ρύθμιση τάσης προς τα 5 V. Not Passed. (Δεν κατεβαίνει κάτω από 5.33).

Μου έφυγε ένα μεγάλο βάρος ....:firstprize:

Φτάνει να ασχοληθώ μόνο με το πρόβλημα 10. Κύριε Salas προτάσεις?

Attachments

• DSC_0037.jpg
    DSC_0037.jpg
    92.8 KB · Views: 118
Άφησέ το καμιά ωρίτσα να δουλέψει ώστε να πιάσει τη θερμοκρασία στην οποία θα δουλεύει και ξαναμέτρα.
Ιδανικά αφού τελειώσεις με τη ρύθμιση της τάσης, για καλύτερη σταθερότητα καλό θα είναι να αντικαταστήσεις και πάλι το τριμεράκι με αντίστοιχη αντίσταση.
Και λογικά μετά είσαι έτοιμος για odac. Αν έχεις θέμα κανονίζουμε και έρχεσαι να το δούμε και στον παλμογράφο

Last edited: