The Objective DAC (ODAC) mods / PSU / salas

OK μετρώντας το ίδιο πάνω στην πλακέτα, μέτρησα 1,5mV με BW limit και 4,5mV χωρίς (peak to peak όλα. RMS είναι περίπου το μισό). Και δεν φαινόταν κανένα θεματάκι. Δοκίμασα και λίγο FFT μέχρι τα 20Mhz, και κει φαίνεται καθαρούλι.
Φαίνεται ότι το να μετράς δίπλα στις γραμμές του USB δεν είναι και πολύ καλή ιδέα...

Εντάξει είσαι, τις μετρήσεις με πλήρες BW τις ξεχνάς.
Οι ψηφιακοί παλμογράφοι, εύκολα "αρπάζουν" διάφορα όταν τους έχεις σε πλήρες BW. Για τις ανάγκες του τροφοδοτικού το περιορισμένο εύρος είναι κατάλληλο και πιθανόν αν διαβάσεις τα τεχνικά χαρακτηριστικά του probe σου να πέφτει και κάτω από τα 10 MHz στη θέση 1Χ.

Χρήστο, τις μετρήσεις τις κάνουμε πρώτα σε τεχνητό φορτίο για να δούμε ότι δεν έχουμε πρόβλημα ουσιαστικό και εάν εκεί όλα λειτουργούν εντάξει, τότε λέμε ότι το ρεγκ είναι εντάξει.
Μετέπειτα σειρά έχει η μέτρηση πάνω στο πραγματικό φορτίο και η μικρορύθμισή του και ο τελικός έλεγχος. Εάν πάνω στο πραγματικό φορτίο έχουμε πρόβλημα, συνήθως ψαχνόμαστε επί του φορτίου για το τι το ταλαντώνει...

Μόλις έφυγε ο Αντώνης...
Δεν κάτσαμε να το μετρήσουμε σοβαρά μιας και θα μου το άφηνε να παίξω και ακούσαμε πιο πολύ μουσικούλα.

Η πρώτη εντύπωση με το salas ήταν αρνητική... Δεν ξέρω γιατί, πάντως στένευε πολύ ο ήχος και έχανε σε μέγεθος και ευκρύνεια. Ίσως οι ηλεκτρολυτικοί? Ίσως καμιά ταλάντωση? Ίσως το φτηνιάρικο usb καλώδιο του πλαισίου? Θα δείξουν οι δοκιμές τις επόμενες ημέρες.

Πάντως με σκέτο το odac η μουσικούλα ήταν παραπάνω από ικανοποιητική. Αυτό που τού λεγα συνέχεια είναι ότι και έτσι να έμενε, εμένα δεν θα με ενοχλούσε καθόλου...
Με βλέπω να παίρνω και γώ :D

Μπακ χομ.
Σε ότι αφορά το τροφοδοτικό, όπως τα είπε ο Δημήτρης.
Δεν. Κάτι στο μαγείρεμα μάλλον.
Η εντυπωσιακότερη διαφορά ήταν το στένεμα της σκηνής και στις 2 διαστάσεις και ο υποβιβασμός στο πεδίο "λεπτομέρεια".
Έχασε ανάλυση με το τροφοδοτικό.

Και μιλάμε ότι η διαφορά ήταν τέτοια που όταν βάλαμε το ντακ σκέτο, γυρίσαμε και κοιταχτήκαμε και οι 2 από την πρώτη νότα.
Από το σημερινό κρατάω την φιλοξενία και την απίστευτα ευγενική κίνηση του Δημήτρη να φτιάξει το τροφοδοτικό και... το ότι του άρεσε το ΟΝτακ! :-)

Καλό μας βράδυ ομορφόπαιδα!

Μη βαράτε ρε... κάπου, κάτι δεν πήγε καλά... ιτς οκ, γίνονται αυτά.
Το άφησα στο Δημήτρη και θα το δεί το θέμα...

Μην ξεχνάμε πως η πραγματική νιρβάνα είναι οι συναντησούλες με τσιτ τσατ και ακροάσεις.
Εγώ το απόλαυσα! :-)

Το τροφοδοτικό είμαι σίγουρος πως θα γιάνει... νο γουόρις...

Σταύρο για δώσε λεπτομέρειες τι έχεις χρησιμοποιήσει? Ανόρθωση, φίλτρο led, φίλτρο εξόδου?

Μη βαράτε ρε... κάπου, κάτι δεν πήγε καλά... ιτς οκ, γίνονται αυτά.
Το άφησα στο Δημήτρη και θα το δεί το θέμα...

Μην ξεχνάμε πως η πραγματική νιρβάνα είναι οι συναντησούλες με τσιτ τσατ και ακροάσεις.
Εγώ το απόλαυσα! :-)

Το τροφοδοτικό είμαι σίγουρος πως θα γιάνει... νο γουόρις...

ε δε σε είπαμε και καμπούρη...

Αν και για μένα μία μέτρηση σε παλμογράφο (με συνδεδεμένο το ODAC) θα φανέρωνε τα όποια προβλήματα, ευχαρίστως να παραθέσω λεπτομέρειες της δικής μου κατασκευής προς δικής σας διευκόλυνσης. Λοιπόν:
δίοδοι MUR820, αντίσταση σε σειρά 5 Ω (Caddock), πυκνωτής εξόδου 10 uF Solen, μεγάλος ηλεκτρολυτικός 10000/50 Ω Nichicon Gold Tune, τάση εξόδου 5.15 V. Καλώδιο USB Lindy 1m, επίχρυσα βύσματα (αυτούσιο, χωρίς "εγχείρηση"), απευθείας τροφοδότηση του ODAC στις επαφές πίσω από την υποδοχή USB της πλακέτας.

O εξόδου σου Σταύρο είναι 10uF ή 10nF?

Στα led τι πυκνωτή έχεις βάλει?

Το ξαναμέτρησα λοιπόν αφού επιβεβαίωσα και στο pc με ακουστικά και foobar ότι όντως πάιζει χειρότερα με το salas όπως τό χω φτιάξει...

Τα αποτελέσματα παρακάτω

Εδώ είναι η τάση σε AC coupling, 1x probe και bandwidth filter off με το odac αναμένο (άκουσα το κλικ στα ακουστικά), χωρίς όμως να το συνδέσω στο pc

hhhhhhhh.jpg

Και αυτή είναι η εικόνα με το που το συνδέσω στο pc

gggggggg.jpg

μάλλον τό χουν κάνει αργό οι ηλεκτρολητικοί? Ψηλότερα στη λίστα των υπόπτων είναι ο ηλεκτρολυτικός στην έξοδο, ακολουθεί η panasonic αντίσταση στο CCS (θα γίνει άμεσα caddock) και τέλος ο ηλεκτρολυτικός στα led...
θα δούμε...

αμεση σχέση μετρησεων και ακουστικων εντυπώσεων λοιπον. ο salas δεν απάντησε ακόμα και ανυσηχω...

Η μέτρηση δεν ξέρω τι δείχνει... Με το odac αναμμένο μόνο η γραμμή είναι ήσυχη... Με το που συνδεθεί στο pc γίνεται το πανηγύρι... μήπως είναι απλά θόρυβος απ την κίνηση στο usb?

Έκανα και μια μέτρηση στην πλακέτα, μακρύτερα απ το usb.
Μειώθηκε αισθητά το πράγμα...

iiiiiiii.jpg

Οπότε μια έξτρα καλή κίνηση θα είναι να μπεί το ρεύμα όσο το δυνατόν πιο κοντά στο odac, ώστε να μη ταξιδεύει για μεγάλη απόσταση κοντά σε usb σήμα. Αυτή τη στιγμή το έχω στη μέση του καλωδίου, δηλαδή πάει μισό μέτρο παράλληλα με το usb.

Με την είσοδο του ρεύματος πολύ κοντά στο odac κατάφερα και τό ριξα κι άλλο.
Ηχητικά, στα μέτρια ακουστικά μου έχουν έρθει πολύ κοντά τα 2. Αλλά είανι αργά, είμαι κουρασμένος, και δεν είμαι πολύ εξοικειωμένος στο να ακούω με ακουστικά, οπότε αύριο περισσότερα...

Στην πλακέρα η πτώση ήταν ~5mV
jjjjjjjj.jpg

Ενώ στο καλώδιο στο σημείο εισαγωγής η πτώση ήταν περίπου 70mV. Αρκετά θεαματική διαφορά...

kkkkkkkk.jpg

Οπότε lesson learned :)
Ο Σταύρος τό χει κάνει τέλεια από αυτή την άποψη, αλλά ο Αντώνης θέλει να κρατήσει τη φορητότητα, οπότε...
Μήπως να βάζαμε και κανένα πυκνωτάκο κοντά στο odac?

Απάντηση: Re: The Objective DAC (ODAC) mods / PSU / salas

View attachment 92074View attachment 92075

Ορίστε οι 2 μετρήσεις με το ελατηριάκι και το probe στο 1x με το BW on και off. To φίλτρο ρίχνει το bw στα 20Mhz, ενώ χωρίς το φίλτρο είναι στα 50Mhz

Εντάξει είναι αυτές οί οθόνες. Πολύ λογικές.

O εξόδου σου Σταύρο είναι 10uF ή 10nF?

Στα led τι πυκνωτή έχεις βάλει?

Το ξαναμέτρησα λοιπόν αφού επιβεβαίωσα και στο pc με ακουστικά και foobar ότι όντως πάιζει χειρότερα με το salas όπως τό χω φτιάξει...

Τα αποτελέσματα παρακάτω

Εδώ είναι η τάση σε AC coupling, 1x probe και bandwidth filter off με το odac αναμένο (άκουσα το κλικ στα ακουστικά), χωρίς όμως να το συνδέσω στο pc

View attachment 92088

Και αυτή είναι η εικόνα με το που το συνδέσω στο pc

View attachment 92087

μάλλον τό χουν κάνει αργό οι ηλεκτρολητικοί? Ψηλότερα στη λίστα των υπόπτων είναι ο ηλεκτρολυτικός στην έξοδο, ακολουθεί η panasonic αντίσταση στο CCS (θα γίνει άμεσα caddock) και τέλος ο ηλεκτρολυτικός στα led...
θα δούμε...

Πιάνει switching noise σέ αυτές τίς οθόνες όπως στό βίντεο τού Dave Jones στό #395

Με την είσοδο του ρεύματος πολύ κοντά στο odac κατάφερα και τό ριξα κι άλλο.
Ηχητικά, στα μέτρια ακουστικά μου έχουν έρθει πολύ κοντά τα 2. Αλλά είανι αργά, είμαι κουρασμένος, και δεν είμαι πολύ εξοικειωμένος στο να ακούω με ακουστικά, οπότε αύριο περισσότερα...

Στην πλακέρα η πτώση ήταν ~5mV
View attachment 92090

Ενώ στο καλώδιο στο σημείο εισαγωγής η πτώση ήταν περίπου 70mV. Αρκετά θεαματική διαφορά...

View attachment 92091

Οπότε lesson learned :)
Ο Σταύρος τό χει κάνει τέλεια από αυτή την άποψη, αλλά ο Αντώνης θέλει να κρατήσει τη φορητότητα, οπότε...
Μήπως να βάζαμε και κανένα πυκνωτάκο κοντά στο odac?

Βάλε ένα πυκνωτή 47-100uF στήν έξοδο τών sense μήπως σού φιλτράρει τελείως τήν παρεμβολή.

αμεση σχέση μετρησεων και ακουστικων εντυπώσεων λοιπον. ο salas δεν απάντησε ακόμα και ανυσηχω...

Αφού τά βρήκατε εντωμεταξύ όλα καλά. Δέν είχα λογκάρει καθόλου εδώ.