The Objective DAC (ODAC) mods / PSU / salas

Απάντηση: Re: Απάντηση: The Objective DAC (ODAC) mods / PSU / salas

Νίκο μου τώρα κατάλαβα τι μού γραψες....
0,21Ω δίνει το pdf
Είναι ο Panasonic FR 63V 47uF

Γράφει "Low ESR (Same as FM Series)" Γιά νά δούμε έναν 47uF/63V FM...Σωστός ό παίχτης στίς προδιαγραφές, 0.21Ω just. Λοιπόν δέν υπάρχει θέμα phase margin μέ αυτό τό ESR & 47uF. Μπορείς μόνο νά δοκιμάσεις 0.33R αντί γιά τό jumper νά δείς άν σού αρέσει καλύτερα γιατί στό LTSPICE τουλάχιστο στρώνει ομορφότερα τήν καμπύλη ολικής φάσης.

Attachments

• Picture.jpg
    Picture.jpg
    72.5 KB · Views: 155
Από την δική μου πλευρά να πω ότι εκτός από μια "σκληράδα" η οποία μειώθηκε τακτοποιώντας όλη την κατασκευή μέσα στο νέο κουτί, δεν έχω πρόβλημα σοβαρό.

Η σκληράδα μπορεί να είναι εμφάνιση λεπτομέρειας και έκτασης περισσότερης, που σίγουρα έχει με το Salas, ή και πλέον προβλήματα στην όλη αλυσίδα που τώρα έρχονται στο φως... σημειωτέον ότι δεν το έχω συνδέσει ακόμα στο κυρίως σύστημα... αλλά ακούω εξονυχιστικά με όλα τα ακουστικά μου.

Τώρα που ακούω αρκετές μέρες (και το έχω αναμμένο 24/7) το έχω συνηθίσει... μάλλον...

Πιστεύω ότι μπορεί κάτι να χρειάζεται το τροφοδοτικό αλλά περιμένω όταν μπορέσω να το τσεκάρω σε παλμογράφο...

Αυτά τα δικά μου συμπεράσματα για να μην μπερδεύω τους αναγνώστες είναι στις λεπτομέρειες... το dac αυτό παίζει ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ.

Αν βοηθάει (αν κοιτάξεις την φωτογραφία) έχω χρησιμοποιήσει επαγγελματικό καλώδιο τύπου starquad θωρακισμένο (τύπου Mogami Neglex νομίζω της μάρκας The Snake) από το PC στο ODAC κολλώντας άκρη άκρη στα βύσματα USB, χρησιμοποιώ φερρίτες,και έχω κρατήσει το καλώδιο τροφοδοσίας του ODAC από Salas όσο ποιο κοντό γίνεται και ολόκληρο το CAT 5 χρησιμοποιώντας τα δύο ζεύγη χωρίς να τα βγάλω από όλο το καλώδιο, δεν ξέρω αν χρησιμοποιείς το φίλτρο... δεν το είδα στην αρχική σου κατασκευή... να το βάλεις οπωσδήποτε.

Έχω ακολουθήσει ακριβώς την κατασκευή του Σταύρου, εκτός από τους πυκνωτές (η αντίσταση δεν νομίζω να παίζει κανέναν ρόλο)...

Μητσάκο διάβασα κι' εγώ λίγο τριγύρω, μίλησα και με τον Κρις εννοείται, και είναι σίγουρο πως το USB καλώδιο είναι μεγίστης σημασίας. :a0210:

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: The Objective DAC (ODAC) mods / PSU / salas

Γράφει "Low ESR (Same as FM Series)" Γιά νά δούμε έναν 47uF/63V FM...Σωστός ό παίχτης στίς προδιαγραφές, 0.21Ω just. Λοιπόν δέν υπάρχει θέμα phase margin μέ αυτό τό ESR & 47uF. Μπορείς μόνο νά δοκιμάσεις 0.33R αντί γιά τό jumper νά δείς άν σού αρέσει καλύτερα γιατί στό LTSPICE τουλάχιστο στρώνει ομορφότερα τήν καμπύλη ολικής φάσης.

Τελείως προληπτικά έβαλα χτες την αντίσταση που είχε μέσα στο κιτ ο tea-bag. Δεν θυμάμαι καθόλου την τιμή της... Νομίζω 2,5R? Tον ηλεκτρολυτικό εξόδου μάλλον θα δοκιμάσω να τον αλλάξω με κανέναν MKP. Όπως και των led.

Salas said:
Βάλε ένα πυκνωτή 47-100uF στήν έξοδο τών sense μήπως σού φιλτράρει τελείως τήν παρεμβολή.

Στην έξοδο εννοείς μακρυά απ την πλακέτα? Στην άκρη των συστραμένων ζευγών?

Θα δοκιμάσω αρχικά να βάλω ένα φερρίτη στο καλώδιο. Ομολογουμένως είναι αρκετά φτηνιάρικο το καλώδιο που χρησιμοποιώ για τις δοκιμές με το salas, ενώ το άλλο που χρησιμοποιήσαμε για απευθείας είναι του 20ευρου... ό,τι κι αν σημαίνει αυτό πρακτικά.

Χρήστο τo φίλτρο εισαγωγής δεν το πέρασα ακόμα καθώς το IEC εκείνο δεν έχει ασφαλειοθήκη και δεν θέλω να το ρισκάρω όσο κάνω δοκιμές. Τώρα στο 2ο γύρο δοκιμών θα περαστεί κουμπί on-off με ενδεικτικό led, και IEC με ενσωματωμένο φίλτρο και ασφαλειοθήκη.

Νομίζω περιπλέκεις τα πράγματα... τι ακριβώς προστασία θα σου προσφέρει η ασφάλεια δεν ξέρω... εγώ δεν έχω ασφάλεια επάνω, είναι τόσο λίγα τα βολτ... φοβάσαι μην βραχυκυκλώσει ο μτσχμς? το φίλτρο είναι απαραίτητο και τα κοντά καλώδια... το USB άλλαξε το άμεσα... υπάρχει μεγάλο θέμα με το ODAC και τα καλώδια USB όπως αναφέρονται στα fora στα σχετικά θέματα...

Εγώ με τους ηλεκτρολυτικούς ΔΕΝ έχω θέμα... τουλάχιστον έτσι πιστεύω... τα led σου είδα είναι αλλιώς από εμένα και του Σταύρου... σημαίνει κάτι αυτό?

1R μπορεί νά είχε τό κίτ. Δέν έδειξες ταλαντώσεις, EMI έδειξες. Φτιάχνεις ένα σύστημα τροφοδοσίας μέ sense lines καί 5MHZ εύρος αντίδρασης, μετά ανακατεύεται καί ένα PC, ανάλογα πώς γίνεται ή όλη περιοχή βρόγχου μπορεί νά πιάσει παρεμβολές. Είτε από data lines είτε από τό switcher τού PC στήν γή. Καλωδίωση σάν αντένα δηλαδή. Κοιτάς νά μήν έχεις περιττά μήκη, κοιτάς τό πώς περνάνε τά καλώδια κλπ. Φεριτάκια είναι καλά επίσης. Αφού κάνεις τό καλύτερο άν βρίσκεις ακόμα παρεμβολές βάλε τόν πυκνωτή στόν κονέκτορα τού τροφοδοτικού στά sense πρώτα. Άν δέν κάνει δουλειά δοκίμασε καί/ή απέναντι στό φορτίο. Στόχος είναι νά δείς στόν παλμογράφο ότι καί όταν ήταν σκέτο (μόνο αόριστο θόρυβο χαμηλού RMS χωρίς spikes). Ειδικά στά ψηφιακά τό layout, τό φιλτράρισμα, καί ή θωράκιση είναι τά πάντα. Παρεπιπτόντως διάφορα αναγνώσματα τού τύπου άλλαξα τόν τάδε τελεστικό, έκανα αυτό τό bypass, εκείνη τή μόντα, τό τάδε υλικό, πού μετά διαφωνούν 5-6 άτομα μέχρι θανάτου γιά τά αποτελέσματα, μόλις πήρες μία απτή εικόνα τού ότι στήν πραγματικότητα κανείς δέν ακούει τόσο διαφορετικά αλλά πάντα κάτι παίζει ατσεκάριστο στά φαινομενικά όμοια μηχανήματα ή τέστ.

Χρήστο αυτά με την ασφάλεια είναι "famous last words" :D
Μου θυμίζεις τον πατέρα μου που με "μαλώνει" όταν φοράω ζώνη στο αυτοκίνητο...
Ποτέ δεν ξέρεις τι θα βραχυκυκλώσει και τι θα σου κάψει... Ειδικά σε diy φάσεις που οι προδιαγραφές είναι... by dimkasta ή τον κάθε dimkasta... καλύτερα μια ασφάλεια παρά μια φωτιά ή μια καμμένη πλακέτα... και καμία πολυπλοκότητα... μια ασφαλειοθήκη σε σειρά στα 220 είναι...

Το USB τό χω ήδη δρομολογήσει.

Τα διαφορετικά led εννοείς στην αναφορά? Αυτά είναι θέμα μέτρησης και ρύθμισης. Εγώ τά χα επιλέξει έτσι για να μπορέσω να πάρω τα mA που ήθελα με βάση τις 10R αντιστάσεις που είχα διαθέσιμες για το R101

Νίκο την αντίσταση την είχα βάλει πριν κάνω τις μετρήσεις. Θα δω να βρώ καμιά 0,33 όπως είπες. Και ναι έχεις μεγάλο δίκιο...

Δέν κάνει νά είναι μεγάλη αντίσταση μέ τόν 47uF γιατί ανοίγει πολύ τό εύρος ζώνης καί χάνει περιθώριο φάσης μέ αποτέλεσμα νά γίνεται πιό ευαίσθητο. Πόσο μήκος καλωδίων υπάρχει από τόν κονέκτορα τού τροφοδοτικού στό φορτίο;

Να βοηθήσω θέλω Δημήτρη... αν και δεν σκαμπάζω πολλά, είναι ολοφάνερο ότι έχεις παρεμβολές, όπως λέει και ο κ. Salas...

Αυτά που σου είπαμε να αλλάξεις επάνω δεν μπορεί να σου δημιουργήσουν πρόβλημα... όσο για το σχόλιο για την ζώνη... ας μην λέμε πράγματα που δεν έχουν συνάφεια το ένα με το άλλο...

Κόντυνε τα καλώδια σου (βάλε καλύτερης ποιότητας και με φερρίτες) και βάλε το φίλτρο και ξαναμέτρα πριν αρχίσεις να ξεκολλάς και να κολλάς...

Απάντηση: Re: The Objective DAC (ODAC) mods / PSU / salas

Από την δική μου πλευρά να πω ότι εκτός από μια "σκληράδα" η οποία μειώθηκε τακτοποιώντας όλη την κατασκευή μέσα στο νέο κουτί, δεν έχω πρόβλημα σοβαρό.

Όλο καί κάτι λίγο μπορεί νά αρπάζει όμως.

Οπωσδήποτε, και θα το μετρήσω όταν μπορέσω να πάω σε φίλο με παλμογράφο... και θα επανέλθω για συμβουλές...

Ήχος υψηλής ανάλυσης plug & play δυστυχώς δέν έχει εφευρεθεί ακόμα, θέλει επιμονή στίς εφαρμογές καί εξοπλισμό, αλλά εκεί είναι καί ή μαγεία/μαγκιά τού χόμπυ.:music-smiley-005:

Θα τραβήξει πολύ η ιστορία με το σαλεμένο ODAC. Απ’ ότι βλέπω υπάρχουν ένα σωρό παράμετροι που επηρεάζουν την απόδοση της κατασκευής. Και πρέπει να τους βρούμε όλους εν καιρώ!
Πιθανότατα το ίδιο το ODAC ενδέχεται να είναι μία εξαιρετικά διάφανη πλατφόρμα (λόγω της απλότητάς της – εντάξει, πέραν της απλοϊκότητας του υποσυστήματος χρονισμού) η οποία να προσφέρεται για έντονο πειραματισμό.
Σε μένα ο συνδυασμός ODAC/Salas έπαιξε καταπληκτικά, μέχρι που κάποια στραβή με τον προ προκάλεσε εσωτερική βλάβη (στο ODAC) λόγω μεγάλου DC offset στην είσοδό του.
Chris: βάλε αμέσως ασφάλεια!!! Είσαι 24/7 on και το σκέφτεσαι?
Ο dim έχει απόλυτο δίκιο. Δεν ξέρεις ΑΝ, ΠΟΤΕ και ΠΩΣ θα βραχυκυκλώσει κάτι, ο μη γένοιτο. Πίστεψέ με, δεν παίζουν μ’ αυτά. Και δεν έχει να κάνει ούτε με τη στάθμη της τάσης, ούτε και με την ποιότητα υλοποίησης.

Να βοηθήσω θέλω Δημήτρη... αν και δεν σκαμπάζω πολλά, είναι ολοφάνερο ότι έχεις παρεμβολές, όπως λέει και ο κ. Salas...

Αυτά που σου είπαμε να αλλάξεις επάνω δεν μπορεί να σου δημιουργήσουν πρόβλημα... όσο για το σχόλιο για την ζώνη... ας μην λέμε πράγματα που δεν έχουν συνάφεια το ένα με το άλλο...

Κόντυνε τα καλώδια σου (βάλε καλύτερης ποιότητας και με φερρίτες) και βάλε το φίλτρο και ξαναμέτρα πριν αρχίσεις να ξεκολλάς και να κολλάς...

Μα για το USB και τα καλώδια δεν έχω καμία αντίρρηση. Με τις μετρήσεις που ανέβασα είναι ολοφάνερο ότι το usb δίνει πολύ παρεμβολή.
Για την "περιττότητα" της ασφάλειας πήγαινε το περί ζώνης...

Re: Απάντηση: The Objective DAC (ODAC) mods / PSU / salas

Δέν κάνει νά είναι μεγάλη αντίσταση μέ τόν 47uF γιατί ανοίγει πολύ τό εύρος ζώνης καί χάνει περιθώριο φάσης μέ αποτέλεσμα νά γίνεται πιό ευαίσθητο. Πόσο μήκος καλωδίων υπάρχει από τόν κονέκτορα τού τροφοδοτικού στό φορτίο;

Λιγότερο από 10 εκατοστά από την BiB μέχρι το odac και περίπου 2-3 από το σημείο κόλλησης των ζευγών πάνω στο καλώδιο μέχρι το odac. Να το αφήσω με τη γέφυρα μέχρι να βρώ 0,33Ω?

Απάντηση: Re: The Objective DAC (ODAC) mods / PSU / salas

Θα τραβήξει πολύ η ιστορία με το σαλεμένο ODAC. Απ’ ότι βλέπω υπάρχουν ένα σωρό παράμετροι που επηρεάζουν την απόδοση της κατασκευής. Και πρέπει να τους βρούμε όλους εν καιρώ!
Πιθανότατα το ίδιο το ODAC ενδέχεται να είναι μία εξαιρετικά διάφανη πλατφόρμα (λόγω της απλότητάς της – εντάξει, πέραν της απλοϊκότητας του υποσυστήματος χρονισμού) η οποία να προσφέρεται για έντονο πειραματισμό.

Όλοι οί πειραματιστές νά επενδύσετε σέ ένα βασικό παλμογράφο. Όχι τύπου interface, κανονικό. Είναι τόσο απαραίτητος όσο καί τό πολύμετρο γιά κάθε είδους κατασκευή. Ευτυχώς δέν είναι σάν παλιά πού έκανε όσο μία μοτό καί είχαν μόνο οί επαγγελματίες. Μέ τήν φτηνή Κινέζικη ψηφιακή τεχνολογία καί τήν πληροφορική επανάσταση μπορεί ό κάθε χομπίστας. Sιglent, Owon, UNI-T, Rigol. Γιά τούς τολμηρούς ένας κλασσικός αναλογικός παροπλισμένος από Ebay Tek, Hameg, Philips, Hitachi. Μπορεί νά σάς πουλήσουν σαπάκι ή διαμάντι. Real time καί μέ απεικόνιση κυματομορφής τζάμι σέ σχέση μέ φτηνούς ψηφιακούς αλλά μέ ελάχιστους ή καθόλου αυτοματισμούς καί μετρήσεις.

Χρειαζόμαστε πρώτα ένα ODAC που να δουλεύει :)
Μόλις παρέλαβα νέα κάρτα, αλλά η χαρά δεν κράτησε πολύ, μίας και δεν αναγνωρίζονταν με τίποτα. Πίσω στην JDS Labs (που να πάρει...).