Λοιπόν:
Αναφορικά με το διάγραμμα στο προηγούμενο ποστ, θα επικεντρωθώ περισσότερο στη διασύνδεση usb παρά με κατασκευαστικές λεπτομέρειες του ODAC / Salas (οι οποίες είναι λίγο-πολύ γνωστές). Στο σχεδιάγραμμα ξέχασα να βάλω το φίλτρο EMI. BTW, δεν τρέχει και τίποτα..
Το καλώδιο usb που χρησιμοποίησα είναι της Lindy CROMO, 1m, με διπλή θωράκιση. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καλώδιο
οποιουδήποτε κόστους, μίας και θα παραμένει άθικτο (intact). Το συγκεκριμένο καλώδιο έχει εξαιρετική κατασκευή και η εσωτερική θωράκιση είναι ενωμένη και στα δύο κελύφη στις άκρες.
Το adapter χρησιμοποιείται σαν "diy στοιχείο ζεύξης" (εσωτερική επέμβαση για διακοπή γραμμής +V).
To κέλυφος της πλευράς "PC" (Type A) δεν είναι ηλεκτρικά συνδεδεμένο με το κέλυφος της πλευράς "ODAC" (Type B), μίας και το adapter είναι πλαστικό. Αυτό είναι καλό γιατί η γραμμή usb είναι ηλεκτρικά απομονωμένη από το γειωμένο κέλυφος usb στο PC.
Η μεγάλη αλλαγή που θα κάνω είναι η σύνδεση με το σασί του ODAC / Salas, και που ενδέχεται ίσως να βελτιώσει(?) και άλλο τον ήχο. Μέχρι τώρα, και εξ' αιτίας του πλαστικού adapter, η θωράκιση του καλωδίου ήταν floating και η δυνατότητα απόρριψης παρεμβολών όχι βέλτιστη.
Η σύνδεση του εξτρά καλωδίου θα γίνει στην πλευρά του PC, πάνω στο adapter, ώστε (και πάλι) να μην χρειαστεί επέμβαση στο καλώδιο usb.
Με αυτή την συνδεσμολογία, η θωράκιση ενώνεται στη γη σε ΕΝΑ μόνο σημείο, χωρίς την ανάγκη ηλεκτρικής σύζευξης με το PC. Βέβαια τα αποτελέσματα μίας τέτοιας διασύνδεσης θα χρειάζονταν τη πιστοποίηση ενός καλού παλμογράφου, κάτι το οποίο επιβάλλεται να γίνει όταν με το καλό έρθει ένα ODAC που να λειτουργεί.
Αλλάζουμε θέμα τώρα: Τα βουβάλια παίζουν καλύτερα. οκ.:2thumb22sup:
Δεν με ενδιαφέρει καθόλου πραγματικά. Ακόμα και αν παίζουν δεκάδες φορές καλύτερα (πραγματικά, το εύχομαι).
Περισσότερο με ενδιαφέρει το παιχνίδι και η δυνατότητα να μπορώ να ελέγξω λίγες μεταβλητές μίας, και διαθέτω μόνο ένα καλό πολύμετρο και όχι ένα Audio Precision. Ένα βουβάλι είναι σαφώς μια αρκετά πιο πολύπλοκη κατασκευή (από το ODAC), θέλει πολύ προσοχή στην υλοποίηση και ΦΥΣΙΚΑ πιστοποίηση μέσω εξειδικευμένων μετρήσεων,
ώστε να σιγουρευτούμε ότι έχουμε προσεγγίσει τα όρια της κατασκευής.
Όταν λέμε θέλουμε να δούμε τα όρια του ODAC, δεν εννοούμε να το κάνουμε να παίξει σαν (ή καλύτερα από) βουβάλι. Θέλουμε να το ξεζουμίσουμε ("σταθεροποιήσουμε" ηχητικά - πέστε το όπως θέλετε), και όταν το διαπιστώσουμε αυτό, τότε ευχαρίστως να κάνουμε συγκριτικό με ένα "καλό" βουβάλι (το καλό είναι σχετικό - σηκώνει ΜΕΓΑΛΗ κουβέντα - δεν είναι του παρόντος) και ευχαρίστως, εγώ πρώτος, να το πετάξω ΟΛΟΚΛΗΡΟ στα σκουπίδια (το ODAC/Salas) και να δρομολογήσω κάτι άλλο! Η διαδρομή έχει σημασία, όχι το τέρμα.
Αλλά όλοι οι εμπλεκόμενοι το έχουν ήδη διαπιστώσει: η κατασκευή αυτή μπορεί να κάνει κάποιες προσιτές υλοποιήσεις να ντραπούν. Ο "γκάις" (NWAVGUY) έχει γίνει σίγουρα για αρκετούς κατασκευαστές ο αντίχριστος.
Ναι, η απλότητα της σχεδίασης (εντός αυστηρού επιστημονικού πλαισίου), μπορεί να κάνει τη διαφορά και να επιτρέψει έτσι πραγματική και προσιτή τεχνολογική εξέλιξη (με τη βοήθεια του υγιούς ανταγωνισμού), με προσφορά dac kits επιπέδου βουβαλιού (και βάλε) στα 300 ή και λιγότερο.
Έως τότε, εγώ προσωπικά δεν ενδιαφέρομαι για κάτι άλλο...