The Objective DAC (ODAC) mods / PSU / salas

Uploaded with ImageShack.us

Μπήκε ασφάλεια, μονώθηκαν τα σημεία με τα ρεύματα, φερρίτης μέσα, και γείωση στο σασί (αν και αυτού του τύπου τα φίλτρα το σημείο που περνάνε οι βίδες και εφαρμόζει στο πίσω μέρος του σασί είναι έλασμα ενωμένο με την γείωση...)

Ακούω μουσική και περιμένω τον Δημητρακούδη και Τρύπη για σχόλια... (ο dimkasta δεν έχει προχωρήσει και ανησυχώ...)

Χρήστο μου τη σύνδεση της γείωσης στη βίδα βγάλτην ΑΜΕΣΑ.

Η βίδα λειτουργεί σαν δευτερεύον και αν βραχυκυκλώσει το σώμα του IEC με το σασί θα σου κάνει μεγάλη ζημιά

Άνοιξε μια τρύπα στο σασί και πιάστην εκεί

Θα το βάλω στο σασί... αλλά δεν κατάλαβα τι εννοείς ότι θα βραχυκυκλωσει το IEC στο σασί?

Το σώμα του IEC είναι συνήθως ενωμένο με τη γείωσή του. Οπότε συνδέοντάς το έτσι, πρακτικά η σύνδεση της γείωσης στη βίδα δημιουργεί ένα βραχυκυκλωμένο δευτερεύον. Βίδα -> σασί ->σώμα IEC -> καλώδιο γείωσης ->βίδα.

Chris, δεδομένου ότι αποκατέστησες το πρόβλημα του "βρακυκλώματος" με το καλώδιο γείωσης, το μόνο ίσως που θα επιδεχόταν βελτίωση στο εσωτερικό είναι η ένωση όλων στο καλωδίων κοντά στο ODAC. Φαντάζομαι ένωσες όλα τα ομοειδή καλώδια μαζί και μετά έβαλες σιλικόνη για μόνωση. Βέβαια, εγώ θα προτιμούσα να μην διακόπτεται επ' ουδενί η θωράκιση του καλωδίου usb, ώστε να μην υπάρχουν εξτρά σημεία "εξόδου" παρεμβολών της γραμμής.

Κατά τα άλλα, .....:a0210:

δεν έχω και γω κάποιο άλλο σχόλιο. Μια χαρά φαίνεται. Το μόνο που δεν μπορώ να ξεχωρίσω είναι αν έχεις μονώσει τα IRF απ το σασί.

Λοιπόν, χαίρομαι που το ODAC / Salas διαπιστώθηκε και στην πράξη ότι δεν είναι "ένα ακόμη" DAC.

Και σίγουρα ότι δεν παίζει άλλα ντ' άλλων.

Θα παρακαλούσα το Δ. Δημητρακούδη, αν μπορεί, να παραθέσει στιγμιότυπα από τις μετρήσεις στον πάγκο, σε συνδυασμό με το στήσιμο και τις συνθήκες μέτρησης κάθε φορά, ώστε να μπορούμε να εξάγουμε κάποια χρήσιμα συμπεράσματα σχετικά με την αναισθητοποίηση της κατασκευής σε κάθε είδους θόρυβο.

Φαντάζεσαι Chris ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί πρόβλημα (το λιγότερο υπερθέρμανση δευτερεύοντος) χωρίς την ασφάλεια..

Όχι το τσέκαρα και δεν έχει καμιά υπερθέρμανση... αλλά όπως είναι το σωστό γείωσα στο σασί και όχι στην βίδα... ευχαριστώ πολύ και το Δημήτρη που έβαλε τον Αντώνη να με πάρει τηλέφωνο... ευτυχώς προλάβαμε πριν γίνουμε παρανάλωμα του πυρός...:flipout:

Περίμενα συζήτηση... τέλος πάντων περιμένω να φτιάξετε και εσείς τα δικά σας, να τα μετρήσετε και να δούμε τι θα κάνουμε με τον θόρυβο...

Μόλις έφυγε συμφορουμίτης από το σπίτι... αφού του πέσανε τα σαγόνια με το ODAC (και με το αναλογικό μου)...

Δοκιμή με πυκνωτή 47uF πάνω στην είσοδο στο USB καλώδιο. Στην άκρη δηλαδή των συστραμένων.

Η μέτρηση είναι πανομοιότυπη και στην πλακέτα.

cableeee.jpg

Η παρεμβολή πλέον είναι σχεδόν 1mV πάνω απ τα επίπεδα θορύβου... Φαίνεται ακόμη που είναι με αρκετό zoom, αλλά δε νομίζω ότι αξίζει να ασχοληθούμε άλλο... Το πολύ πολύ να δοκιμάσω και έναν 100uF μπας και τη μηδενίσει τελείως... Η δεύτερη λούπα μέσα από το φερίττη δεν είχε σχεδόν καμία επίδραση στην εικόνα.

Σε δοκιμές με τα ακουστικά μου έχω την πάντως μου φαίνεται ότι ακόμα παίζει καλύτερα χωρίς το salas... Επόμενες δοκιμές θα είναι να αντικατασταθούν οι MUR860 με MUR820, αντικατάσταση των wirewound panasonic αντιστάσεων με caddock και πλαστικοί στα φίλτρα

Έπρεπε νά χω μάθει απ το shigaclone... έβαλα τις mur820 στη θέση των 860... πλέον πιάνω αρκετά υπέρ του salas κυρίως σε ατάκα, αλλά και σε φυσικότητα και πολυπλοκότητα των υφών. Βέβαια δεν εμπιστεύομαι τ ακουστικά μου, οπότε ελπίζω να βρώ λίγο χρόνο μέσα στο Σ/Κ να το ακούσω στο σύστημα.
Και σίγουρα αν δουλέψουν καμιά βδομάδα πυκνωτές και δίοδοι το πράμα θα καλυτερεύσει ακόμα...

Παρεπιπτώντως, όταν έκοψα τη γείωση ώστε θεωρητικά να γειώσω τις παρεμβολές από τη μεριά του πισιού, μού βγαζε σφάλματα σύνδεσης το odac... κάποιες μού λεγε ότι δεν φτάνει το ρεύμα στη θύρα και κάποιες φορές μού λεγε ότι η συσκευή δεν μπορεί να αναγνωριστεί.
Με το που επανασύνδεσα τη γείωση ώστε να είναι εννιαία και προς τις 2 άκρες του usb καλωδίου, όλα ρολόι...

Δημήτρη, φαντάζομαι αναφέρεσαι στην θωράκιση του καλωδίου και όχι στην γείωση της usb γραμμής. Είσαι βέβαιος ότι η θωράκιση ήταν συνδεδεμένη ηλεκτρικά με τη γείωση του σασί του pc και όχι floating? Και πως σχετίζεται η λειτουργία της συσκευής usb με τη θωράκιση? Η υποδοχή usb στο ODAC δεν είναι συνδεδεμένη πουθενά.
Για τις τυχόν παρεμβολές, σκέφτομαι να "ντύσω" την πλακέτα του ODAC με χάλκινο μανδύα. Η γραμμή usb του ODAC είναι όντως πολύ ευαίσθητη σε παρεμβολές.

Ναι συγγνώμη τη θωράκιση εννούσα. Ήταν αργά...
Δεν έχω ιδέα τι μπορεί να προκάλεσε την αστάθεια στη συσκευή και το odac δεν τό χω ανοίξει γι ανα δω αν είναι εσωτερικά τερματισμένη η γείωση ή όχι. Όπως επ´σιης δεν έχω ιδέα αν το laptop mου τερματίζει τη θωράκιση... φαντάζομαι ότι το κάνει...

Για να γράψω και εγώ δυο λόγια για την εικόνα του ODAC του Χρήστου.

Η αλήθεια είναι ότι είμαι προβληματισμένος. Ναι μεν δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο πρόβλημα ταλάντωσης, αλλά μετράω πολύ θόρυβο, πάρα πολύ σε σχέση με τα δικά μου Salas.

Εδώ έχουμε τη μέτρηση του ODAC συνδεδεμένου με το pc του εργαστηρίου μου, πάνω στο οποίο είναι επίσης συνδεδεμένος ο (επίσης USB) παλμογράφος μου:

Chris_ODAC_Salas_connected.png

Οι κλίμακες, το timebase κτλ φαίνονται ξεκάθαρα, επίσης είχα βάλει ρύθμιση για bandwidth limiting.
Όπως βλέπετε, φαίνεται να υπάρχει αρκετός θόρυβος όπως και σποραδικά spikes τα οποία εκτιμώ ότι είναι επίσης θόρυβος.

Στη συνέχεια το αποσυνδέουμε από το pc και παίρνουμε αυτό εδώ:

Chris_ODAC_Salas_disconnected.png

Εδώ είναι που προβληματιζόμαστε πολύ.. φαίνονται να είναι ημίτονο 50Hz διαμορφωμένα με θόρυβο.

Τέλος για πλάκα το βγάζουμε τελείως από την πρίζα και ξαναμετράμε. Δεν έχω screenshot από αυτό, αλλά είδαμε ένα κλασικό πολύ καθαρό ημίτονο των 230V, κομπλέ με τις παραμορφώσεις που κουβαλάει, απλά σε κάποιες εκατοντάδες mV αντί για 230V.

Η πρώτη σκέψη ήταν ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά στο μετρητικό μου, γιαυτό μετρήσαμε το salas του βουβαλιού μου. Η μέτρηση άψογη, θόρυβος κάτω από το κατώφλι μέτρησης του παλμογράφου μου.

Οπότε καταλήγω στο ότι κάτι περίεργο συμβαίνει με την αλληλεπίδραση μετρητικού μου / odac. Το πιο περίεργο είναι τα 50Hz που βλέπει ο παλμογράφος με το ODAC εντελώς στον αέρα (καμία σύνδεση με τίποτα εκτός από τον παλμογράφο!)

Ακούω ιδέες..

720mV peak to peak? αυτό είναι τεράστιο...

50Hz έρχεται από ρεύμα. Και αφού το είχατε στον άερα, από κάπου αλλού τραβάει... αλλά και πάλι εκατοντάδες mV από αέρα?

Υπάρχει καμιά φωτό από τη μέτρηση?