Για να γράψω και εγώ δυο λόγια για την εικόνα του ODAC του Χρήστου.
Η αλήθεια είναι ότι είμαι προβληματισμένος. Ναι μεν δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο πρόβλημα ταλάντωσης, αλλά μετράω πολύ θόρυβο, πάρα πολύ σε σχέση με τα δικά μου Salas.
Εδώ έχουμε τη μέτρηση του ODAC συνδεδεμένου με το pc του εργαστηρίου μου, πάνω στο οποίο είναι επίσης συνδεδεμένος ο (επίσης USB) παλμογράφος μου:
Οι κλίμακες, το timebase κτλ φαίνονται ξεκάθαρα, επίσης είχα βάλει ρύθμιση για bandwidth limiting.
Όπως βλέπετε, φαίνεται να υπάρχει αρκετός θόρυβος όπως και σποραδικά spikes τα οποία εκτιμώ ότι είναι επίσης θόρυβος.
Στη συνέχεια το αποσυνδέουμε από το pc και παίρνουμε αυτό εδώ:
Εδώ είναι που προβληματιζόμαστε πολύ.. φαίνονται να είναι ημίτονο 50Hz διαμορφωμένα με θόρυβο.
Τέλος για πλάκα το βγάζουμε τελείως από την πρίζα και ξαναμετράμε. Δεν έχω screenshot από αυτό, αλλά είδαμε ένα κλασικό πολύ καθαρό ημίτονο των 230V, κομπλέ με τις παραμορφώσεις που κουβαλάει, απλά σε κάποιες εκατοντάδες mV αντί για 230V.
Η πρώτη σκέψη ήταν ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά στο μετρητικό μου, γιαυτό μετρήσαμε το salas του βουβαλιού μου. Η μέτρηση άψογη, θόρυβος κάτω από το κατώφλι μέτρησης του παλμογράφου μου.
Οπότε καταλήγω στο ότι κάτι περίεργο συμβαίνει με την αλληλεπίδραση μετρητικού μου / odac. Το πιο περίεργο είναι τα 50Hz που βλέπει ο παλμογράφος με το ODAC εντελώς στον αέρα (καμία σύνδεση με τίποτα εκτός από τον παλμογράφο!)
Ακούω ιδέες..