The Objective DAC (ODAC) mods / PSU / salas

Νίκο η γλώσσα του σώματος, πάντα μετράει!
Για να μη χαλάσω το νήμα των παιδιών...θα επικοινωνήσουμε προσωπικά για τα περαιτέρω του βίντεο...

Έχω ήδη δρομολογήσει τη κατασκευή χάλκινου "κλωβού" γύρω από το πτώμα (:flipout:) του μη-αρτιμελούς ODAC, μέχρι να παραλάβω το καινούριο.

Ο κλωβός αυτός, ο οποίος θα είναι τύπου σάντουιτς (πάνω - κάτω), θα καλύπτει όλες τις πλευρές της πλακέτας, ακόμα και το "πάτωμα", αλλά και τα πλαϊνά. Πιστεύω ότι αυτό θα συνεισφέρει υπερθετικά στην απόδοση κατά τη μέτρηση στον πάγκο.

Η σύνδεση του κλωβού, αλλά και της θωράκισης του καλωδίου usb, θα γίνουν (τελικά) σε διαφορετικό σημείο, πάνω στην υποδοχή usb του ODAC και από κει στο γειωμένο σασί της κατασκευής.

Εναλλακτικά παίρνεις το εμπορικό που είναι έτοιμο σε αλουμινένιο κουτάκι... Το γειώνεις και είσαι θεός :p

Οι περισσότεροι ψηφιακοί παλμογράφοι έχουν πλέον ένα στοιχειώδες spectrum analyzer.
Έχουν δυναμική περιοχή περίπου 45db αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αρκετό, ώστε να ανιχνεύσετε τις πιθανές πήγες θορύβου στο χώρο που κάνετε μετρήσεις. Μεγάλη βελτίωση θα δείτε αποσυνδέοντας ότι δεν χρειάζεται (π.χ φωτιστικά με διακοπτικά τροφοδοτικά, Η/Υ και οθόνες, τηλεχειρισμούς, ασύρματα, κινητά κτλ). Με λίγο κόπο και κυρίως νυκτερινές ώρες, έχω πετύχει περιβάλλον με καλύτερο θόρυβο από -100 db σε ένα εύρος 10 Hz – 1 MHz.

New Image02.JPG

Πρόβλημα μπορεί να υπάρξει όταν το παράσιτο που εισάγεται στη μέτρηση μπορεί να θεωρηθεί ότι προέρχεται από τη συσκευή που μετράμε. Tο είχα πάθει πρόσφατα μετρώντας μια γεννήτρια υπέρ-χαμηλής παραμόρφωσης στα 10 KHz (σε εύρος 100 KHz) σοκαρίστηκα όταν είδα αρμονική των 20 KHz στα -105 db. μετά είδα πως υπάρχει μια μικρή απόκλιση και μικροί πλάγιοι λοβοί στην ύποπτη αρμονική. Τελικά ανακάλυψα πως προερχόταν από ένα μικρό φωτιστικό με led και διακοπτικό τροφοδοτικό, σε απόσταση ......1,5 μέτρου από το χώρο των μετρήσεων! Αποσυνδέοντάς το η αρμονική εξαφανίστηκε κάτω από τα -125 db (μετρητικό όριο) με το THN+N κάτω από τα 0,001%.
Τελικά στις μετρήσεις ακόμα και με τα πιο σύγχρονα μηχανήματα ισχύει πως: αναγνωρίζεις ότι γνωρίζεις ή μαθαίνεις.

New Image01.JPG

Οι ξένοι συχνά λένε πως κανέναν μηχάνημα δεν έχει εγκέφαλο, έτσι πρέπει να χρησιμοποιούμε το δικό μας. Προσωπικά τα έχω κάνει θάλασσα πολλές φορές, όμως όταν βρίσκω τη λύση, τότε τον εκνευρισμό διαδέχεται το γέλιο η στιγμή είναι απολαυστική.

Έπαθα κι εγώ ψιλονήλα χτες...
Δοκιμάζω να μετρήσω το oDAC με έναν 100uF πάνω στην έξοδο, και πιάνω ένα περίεργο spike με μέγεθος περίπου 20mV που είχε όμως μόνο αρνητική φάση και συχνότητα 66,666666666Hz...
Έφαγα τον κόσμο τι ήταν... Τελικά ήταν ότι είχα αλλάξει θύρα usb στο πισί, και το προκαλούσε ο ανεμιστήρας της βάσης του laptop που έπαιρνε ρεύμα από το ίδιο usb hub...

Παρεπιπτώντως, με τον 100uF εμφανίστηκε μια ταλάντωση περίπου στα 2MHz χωρίς να μηδενιστεί τελείως το spike που περιέγραφα στα προηγούμενο πόστ, οπότε απλά επανέφερα τον 47uF και θα σταματήσω να ασχολούμαι...

Επόμενη κίνηση η αγορά ενός πιο ποιοτικού usb καλωδίου για να εγχειρίσω και να φτιάξω τον αντάπτορα.

Παρεπιπτώντως πλέον η υπεροχή του salas είναι εμφανής και στη δική μου υλοποίηση. Τη ζημιά την έκαναν οι MUR860 τελικά...

Ελπίζω να βρω λίγο χρόνο σήμερα να κάτσω στο σπίτι και να το ακούσω στο σύστημα.

Η τελευταία κίνηση θα είναι η αλλαγή σε caddock της αντίστασης στο CCS και μετά τέλος.

Έπαθα κι εγώ ψιλονήλα χτες...
Δοκιμάζω να μετρήσω το oDAC με έναν 100uF πάνω στην έξοδο, και πιάνω ένα περίεργο spike με μέγεθος περίπου 20mV που είχε όμως μόνο αρνητική φάση και συχνότητα 66,666666666Hz...
Έφαγα τον κόσμο τι ήταν... Τελικά ήταν ότι είχα αλλάξει θύρα usb στο πισί, και το προκαλούσε ο ανεμιστήρας της βάσης του laptop που έπαιρνε ρεύμα από το ίδιο usb hub...

Παρεπιπτώντως, με τον 100uF εμφανίστηκε μια ταλάντωση περίπου στα 2MHz χωρίς να μηδενιστεί τελείως το spike που περιέγραφα στα προηγούμενο πόστ, οπότε απλά επανέφερα τον 47uF και θα σταματήσω να ασχολούμαι...

Επόμενη κίνηση η αγορά ενός πιο ποιοτικού usb καλωδίου για να εγχειρίσω και να φτιάξω τον αντάπτορα.

Παρεπιπτώντως πλέον η υπεροχή του salas είναι εμφανής και στη δική μου υλοποίηση. Τη ζημιά την έκαναν οι MUR860 τελικά...

Ελπίζω να βρω λίγο χρόνο σήμερα να κάτσω στο σπίτι και να το ακούσω στο σύστημα.

Η τελευταία κίνηση θα είναι η αλλαγή σε caddock της αντίστασης στο CCS και μετά τέλος.

Χωρίς τον 47 uF τι δείχνει Δημήτρη? Είναι απαραίτητος?

E ναι μάλλον...

Χωρίς τον 47uF

attachment.php

Mε τον 47uF

attachment.php

Και στις 2 περιπτώσεις η μορφή είναι η ίδια, απλά χωρίς τον πυκνωτή έχουμε θόρυβο 70mV peak to peak και 6,3mV rms και με τον πυκνωτή έχουμε 2,4mV peak to peak και 270μV rms...
Υπενθυμίζω το ρεύμα μπαίνει μέσα στο καλώδιο και όχι απευθείας πάνω στην πλακέτα για να κρατήσουμε το μηχανάκι χωρίς μετατροπές.
Θεωρητικά με τη δική σου μέθοδο δεν θά χεις τόσο ψηφιακό θόρυβο, οπότε πιθανότατα δεν είναι απαραίτητος και ο πυκνωτής.

Οι μετρήσεις είναι με το φτηνιάρικο καλώδιο δοκιμών των 1,5 ευρώ περασμένο 3 λούπες γύρω απ τον φερίττη περίπου 2 εκατοστά από την είσοδο του ρεύματος (έξοδο των συστραμμένων). Τα συστραμένα έχουν μήκος περίπου 5cm και συναντούν το USB έξω από το σασί για να μη έχουμε καθόλου ψηφιακά μέσα στο χώρο του τροφοδοτικού. Ο πυκνωτής είναι κολλημένος πάνω στην έξοδό τους. Η μέτρηση είναι ακριβώς σε αυτό το σημείο, οπότε πάνω στην πλακέτα του oDAC ίσως είναι λίγο χειρότερο αφού το ρεύμα μπαίνει στο oDAC παράλληλα με το usb σήμα. Ιδανικά ο ηλεκτρολυτικός θά πρεπε να μπεί μέσα στο oDAC, αλλά τα requirements είναι να μείνει μαμά το μηχανάκι και δεν ξέρω καθόλου πως θα επηρέαζε τη λειτουργία του με σκέτο καλώδιο και τροφοδοσία απ το usb hub..

Νομίζω είναι ξεκάθαρο το όφελος τουλάχιστον στη μέτρηση...

Το πράσινο καλωδιάκι είναι η γείωση του χάλκινου κλωβού καθώς και της θωράκισης του καλωδίου usb.
Καταλήγει στο κέλυφος της υποδοχής usb πάνω στο ODAC.

Ε το ΒΟΜ ορίζει MUR840 ή 860 για hotrod... Τα είχα από το dcb1 και το phonoclone και είπα να τα βάλω...

Σταύρο μπορείς να βάλεις μια κοντινή φωτό του που έχεις συνδέσει την τροφοδοσία πάνω στην πλακέτα?

Και κάτι που ήθελα να δοκιμάσω εδώ και καιρό... όχι ότι δονείται ή τιποτα ο μετασχηματιστής... απλά πήρα πριν μερικές ημέρες φυσικό κερί και είναι πραγματικά πανέμορφο υλικό... έπρεπε να το δοκιμάσω...

Δε μοιάζει με τον ομορφότερο φραπέ ο τοροειδής? :D

DIM_2044.jpg