The Odyssey (2026)

E ρε τι εχουμε να ζησουμε παλι .

Παντως να πω οτι ακομα και ο Πετερσεν που πριν 21 χρονια διαχειριστηκε το αλλο μεγαλο ποιημα του Ομηρου ( ή τελος παντων μερος του) την Ιλιαδα με το φιλμ Troy αξιοπρεπες ηταν.

Γεματο με ιστορικες ανακριβειες, υπεργεματο με τις αναγκαιες στιγμες των σταρ της ειδικα του Μπραντ Πιτ στα ντουζενια του τοτε.

Θελω να πω οτι το εβλεπες ευχαριστα δεν εβγαζες φλυκταινες οπως κατι νεωτερες σειρες....Βεβαια τοτε δεν υπηρχε και η μοδα της εποχης αλλα δεν νομιζω οτι ο Νολαν θα ενδωσει πολυ σε αυτην αν θελει να κανει μια ταινια πραγματικα adaptation του Ομηρικου επους και οχι κατι διαφορετικο.
Το Troy του Πέτερσεν μου άρεσε πολύ, φυσικά είχε τις χοντράδες του, άλλα βλεπόταν πολύ ευχάριστα, και έχει και πολλές σκηνές ανθολογίας. To Director's cut ειδικά είναι πάρα πολύ καλό, γεμάτο και μεστό....μακάρι να πλησιάζει αυτή την ταινία το Odyssey...Νόλαν είναι αυτός, κακή ταινία δεν θα είναι σίγουρα...τώρα πως και ασχολήθηκε με τέτοια ταινια ο Νόλαν άγνωστο, άλλα σε κάθε περίπτωση θα ακουστεί με αυτή την ταινία η χώρα ξανά παντού!!! Περιμένω με αγωνία!!

Στην Ιλιαδα το κρανος του Οδυσσεα περιγραφεται οτι ειναι καλυμμενο απο δοντια καπρου κατι σαν αυτο δηλαδη
Eberzahnhelm_Heraklion.jpg

Επισης το σημαδι που αναγνωριζει η Ευρυκλεια στον Οδυσσεα (μετα απο κυνηγι καπρου) καθως του πλενει τα ποδια, ειναι στο γονατο οχι στο προσωπο...:p

• Wow
Reactions: SR-71
Ολες οι εικονες που εχουμε παντως σε εικονογραφησεις (ακριβεις ή οχι) για τον πολεμο της τροιας που προηγηθηκε εχουν τετοια λοφια στα κρανη στους εικονιζομενους.
Αν αναφέρεσαι στις παραστάσεις από αττικά αγγεία, ερυθρόμορφα και μελανόμορφα, είναι επόμενο οι παραστάσεις να είναι τέτοιες, οι ζωγράφοι δεν ήξεραν τον οπλισμό των πολεμιστών της Μυκηναϊκής εποχής, τους απεικόνιζαν σαν τους πολεμιστές της εποχής τους. Δεν αναφέρομαι στο λοφίο, αλλά στο σχήμα του κράνους καθεαυτό, είναι το λεγόμενο Κορινθιακό Κράνος, και μάλιστα με πολύ μεγάλο άνοιγμα στο πρόσωπο (για να αναγνωρίζουμε τη φάτσα του Ματ προφανώς).

Στην Ιλιαδα το κρανος του Οδυσσεα περιγραφεται οτι ειναι καλυμμενο απο δοντια καπρου κατι σαν αυτο δηλαδη
View attachment 247563

Επισης το σημαδι που αναγνωριζει η Ευρυκλεια στον Οδυσσεα (μετα απο κυνηγι καπρου) καθως του πλενει τα ποδια, ειναι στο γονατο οχι στο προσωπο...:p

Σωστα. Αλλα το κοινο των ταινιων (και των εικονογραφησεων της παιδικης μας ηλικιας) δεν ειναι οικειο με τα ιστορικα ευρηματα και αναφορες (αν και η Οδυσσεια δεν ειναι τετοια) αλλα με οτι βλεπει δεκαετιες τωρα.

Για του λογου το αληθες ιδου και ο Οδυσσεας του Sean Bean στο Troy

1739872790792.png

Σωστα. Αλλα το κοινο των ταινιων (και των εικονογραφησεων της παιδικης μας ηλικιας) δεν ειναι οικειο με τα ιστορικα ευρηματα και αναφορες (αν και η Οδυσσεια δεν ειναι τετοια) αλλα με οτι βλεπει δεκαετιες τωρα.

Για του λογου το αληθες ιδου και ο Οδυσσεας του Sean Bean στο Troy

View attachment 247564
Ο οποίος ήταν εξαιρετικός Οδυσσέας. Παρεμπιπτόντως, η Τροία του Πέτερσεν ήταν πολύ καλή προσπάθεια.Κάπου έβριθε από ανακρίβειες και αλλού είχε τρομερά αυθεντικές λεπτομέρειες που λες σαν(πρώην) Αρχαιολόγος "μα πως σκέφτηκαν να βάλουν αυτό το πράγμα εκεί;" Επίσης ο Μπράντ Πίτ ήταν απίστευτος Αχιλλέας - και ο Πήτερ Ο΄Τουλ ο τέλειος Πρίαμος.

H τελευταια μεγαλου βεληνεκους ας πουμε κινηματογραφικη αποπειρα σε κλασικο adaptation ειναι του 1954 με τον Κερκ Νταγκλας και την Σ.Μαγκανο.

1739873364843.png1739873455767.png

Το Troy του Πέτερσεν μου άρεσε πολύ, φυσικά είχε τις χοντράδες του, άλλα βλεπόταν πολύ ευχάριστα, και έχει και πολλές σκηνές ανθολογίας.

To Troy ήταν εκτός θέματος.
Ο Petersen ασχολήθηκε με τον πόλεμο στην Τροία.
Η Ηλιάδα δεν ασχολείται με τον πόλεμο στην Τροία αλλά με τα νευράκια του Αχιλλέα. :ROFLMAO:

Προοίμιο
"Τον θυμό, θεά, τραγούδα μας του ξακουστού Αχιλλέα,
ανάθεμά τη, πίκρες που 'δωκε στους Αχαιούς περίσσιες
και πλήθος αντρειωμένες έστειλε ψυχές στον Άδη κάτω
παλικαριών, στους σκύλους ρίχνοντας να φάνε τα κορμιά τους
και στα όρνια ολούθε —έτσι το θέλησε να γίνει τότε ο Δίας—
απ' τη στιγμή που πρωτοπιάστηκαν και χώρισαν οι δυο τους,
του Ατρέα ο γιος ο στρατοκράτορας κι ο μέγας Αχιλλέας."

«Μῆνιν ἄειδε, θεά, Πηληϊάδεω Ἀχιλῆος
οὐλομένην, ἥ μυρί’ Ἀχαιοῖς ἄλγε’ ἔθηκε,
πολλάς δ’ ἰφθίμους ψυχάς Ἄϊδι προΐαψεν
ἡρώων, αὐτούς δέ ἑλώρια τεῦχε κύνεσσιν
οἰωνοῖσί τε πᾶσι, Διός δ’ ἐτελείετο βουλή,
ἐξ οὗ δή τά πρῶτα διαστήτην ἐρίσαντε
Ἀτρεΐδης τε ἄναξ ἀνδρῶν καί δῖος Ἀχιλλεύς.»

• Like
Reactions: Kostas P. K.
Νομιζω μπορουμε να συμφωνησουμε οτι ........... ΑΦΟΥ ΔΕΝ συμφωνουμε εμεις οι ελληνες
τι ηταν αυθεντικο 3200 χρονια ΠΡΙΝ ........... ΔΕΝ χρειαζεται ουτε ο Nolan (για περικεφαλαιες κλπ).

A ναι, και κατι ακομα ............ αν εφτανε στην οθονη η περιγραφη του Finix .............. η ταινια
ΘΑ ΠΑΤΩΝΕ ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΑ. 😆 Αυτο το πραμα .................. αηδιαζει και τον πλεον καλοπροαιρετο.

• Like
Reactions: karamela
Γιατι να κανει τετοια ταινια δεν μπορω να καταλαβω οπου οι δημιουργικες του δεξιοτητες ειναι περιορισμενες. Αυτη πχ θαταν ταινια για τον Ριντλευ Σκοτ μιας 15ετιας πριν.

Γιατι να μπει σε τετοιο καλουπι ο Νολαν ? Εκτος αν ειχε υπογραψει κανα συμβολαιο πακετο και του εβαλαν και αυτην .......(Ελπιζω παντα οτι θα δουμε κατι διαφορετικο)

Μα αυτό ακριβώς είναι το θέμα, ο Νόλαν δεν μπαίνει σε καλούπια (παρά μόνο στο δικό του, αλλά δεν πειράζει, μου αρέσει). Οπότε αναμένω με φοβερό ενδιαφέρον. Και βέβαια ελπίζω να μην έχει καμία μα καμία σχέση με όσα ξέρουμε για ταινίες θεματολογίας περικεφαλαίας.

• Like
Reactions: Kosh
Δεν λοιδορω τις γνωσεις του Ζαγγογιαννη γυρω απο ιστορικη ακριβεια και αυθεντικοτητα.
Ομως ..... ΥΠΑΡΧΕΙ και το θεμα της αισθητικης ικανοποιησης, δηλαδη της εικαστικης ικανοποιησης.
Εαν λοιπον, το 99% του κινηματογραφικου κοινου (καλως η κακως) συνοψισε ολες τις περικεφαλαιες
στην κορινθιακη ...... εγω ως σκηνοθετης ΔΕΝ ΘΑ ΤΗΝ ΠΕΙΡΑΖΑ.

Αισθητικη .... ικανοποιηση !
Μεγαλο θεμα, παρα πολυ μεγαλο !!!!!!!!!!!!
Θελεις να σεβαστεις το 1% του κοσμου ........ η να ικανοποιησεις το 99% ?

Νομιζω μπορουμε να συμφωνησουμε οτι ........... ΑΦΟΥ ΔΕΝ συμφωνουμε εμεις οι ελληνες
τι ηταν αυθεντικο 3200 χρονια ΠΡΙΝ ........... ΔΕΝ χρειαζεται ουτε ο Nolan (για περικεφαλαιες κλπ).

Καλά καλά δεν συμφωνούν οι αρχαίοι Έλληνες που τα έγραψαν, θα συμφωνήσουμε εμείς;
Δεν έχουμε κείμενα μόνο από τον Όμηρο.
Δεν έχω πρόβλημα ακόμη και να μου δείξει την δική του εκδοχή ο Nolan.
Την δική του όμως, όχι αυτή που είναι μόδα και να μου κάνει τον Οδυσέα gay, τον Αχιλέα μαύρο και τον Πάτροκλο τραβεστί.

Αν ακούσω δηλαδή ότι υπάρχει σκηνή να πηδιέται ο Αχιλέας με τον Πάτροκλο την έχω θάψει όπου ανεβάζουν βαθμολογία και δεν παίζει να τη δω ούτε στην τηλεόραση το 2040 που θα βγει.
Και ας είναι το μεγαλύτερο αριστούργημα της δεκαετίας.

Δεν νομιζω ο Νοlan να χει αβανταρει ........ woke ατζεντες !
Βεβαια, δεν εχω δει ολες τις ταινιες του (ας πουμε, το Οppenheimer).
Ομως ΟΣΕΣ εχω δει .............. Οk ...............

(με διορθωνετε αν σφαλλω 😚 .......)

Δεν νομιζω ο Νοlan να χει αβανταρει ........ woke ατζεντες !
Βεβαια, δεν εχω δει ολες τις ταινιες του (ας πουμε, το Οppenheimer).
Ομως ΟΣΕΣ εχω δει .............. Οk ...............

(με διορθωνετε αν σφαλλω 😚 .......)
O Nolan είναι μάλλον το ακριβώς αντίθετο της Woke ατζέντας.

A ναι, και κατι ακομα ............ αν εφτανε στην οθονη η περιγραφη του Finix .............. η ταινια
ΘΑ ΠΑΤΩΝΕ ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΑ. 😆 Αυτο το πραμα .................. αηδιαζει και τον πλεον καλοπροαιρετο.
Με συγχωρείς, αλλά το τι ήταν αυθεντικό και τι όχι στη Μυκηναϊκή εποχή είναι πολύ γνωστό στους Αρχαιολόγους. Το τι λένε οι "Έλληνες" γενικώς και αορίστως δεν έχει καμία απολύτως σημασία. Τώρα, το αν θα το ακολουθήσει ο Νόλαν το αυθεντικό, αν όχι και για ποιους λόγους, είναι μια πολύ διαφορετική συζήτηση.