The Odyssey (2026)

Βαθμολογήστε την Ταινία:

• Total voters
    6
Πάντως αν κάποιος πάει στην αίθουσα έχοντας στο μυαλό του προκαταλήψεις για το casting, για τα κουστούμια, το σενάριο κλπ. οτιδήποτε και να δει, δεν πρόκειται να αλλάξει άποψη. Εάν όμως πάει κάποιος με καλές προθέσεις, θα παρακολουθήσει μια επική ταινία, από εκείνες τις σπάνιες, που μια στο τόσο σε βγάζουν από τον πραγματικό κόσμο και σε βυθίζουν ολοκληρωτικά στο κινηματογραφικό τους σύμπαν.

Ο Νολαν έχει δημιουργήσει έναν απίστευτο κόσμο και για 3 ώρες χάνεσαι μέσα σε αυτόν ξεχνώντας τα πάντα…είχα πολύ καιρό να νιώσω έτσι με μια ταινία.

Στο μεταξύ η ταινία περιλαμβάνει και ορισμένες horror στιγμές που θα κουβαλάς μαζί σου για καιρό.
Είναι μια ταινία που, παρόλο ως Έλληνες ξέρουμε λίγο πολυ την ιστορία απέξω, την απολαμβάνεις καθηλωμένος από το πρώτο λεπτό μέχρι και τους τίτλους τέλους.

Πάντως πέρα από την τεχνική αρτιότητα που καθηλώνει, νομίζω το δυνατό σημείο της ταινίας είναι η φιλοσοφική της αναζητηση και ο τρόπος που είναι χτισμένος ο χαρακτήρας του Οδυσσέα.
Η ταινία μας κάνει να κοιτάξουμε κατάματα το τίμημα της επιτυχίας. Δεν μας δείχνει την καταστροφή της Τροίας ως τον θρίαμβο του Οδυσσέα, αλλά ως το ‘’τέλος’’ του, ως την ‘’καταστροφή’’ του. Επισης η επιστροφή στην Ιθάκη δεν είναι η θριαμβευτική κατάληξη ενός ήρωα, αλλά η επιστροφή ενός ανθρώπου που έχει δει τα πάντα να χάνονται στον βωμό του σκοπού του.

Και στο τέλος γεννιέται και το ερώτημα αξίζε όλο αυτό? Άξιζε να επιβιώσουμε μεν αλλά με τι τίμημα? Με θυσία τον αρχών μας και του ήθους μας;

Το ξαναλέω αφήστε έξω παρωπίδες, Λουπιτες, Κουστούμια, αν η τάδε ατάκα υπήρχε στο ποίημα του Όμηρου και πάτε στο IMAX να το δείτε, είναι μια καθηλωτική εμπειρία που σπάνια βλέπουμε στης μέρες μας. Αν είστε φαν του κινηματογράφου οφείλεται να κανεται χάρη στον εαυτό σας και να βιώσετε αυτό τον θρίαμβο.

Υ.Γ. Απίστευτο επίσης το τι έχει δημιουργήσει ο άνθρωπος με ελάχιστα CGI….

Ουπς, το έγραψα ανάποδα! Δυτικά της Κεφαλονιάς λέει, και απ' ότι διάβασα σήμερα στο in.gr δεν την αποκαλεί πουθενά νησί.

Ε για αυτή την Ελένη δε θα ξεκινούσα εκστρατεία, ούτε τον κάβο δε θα έλυνα, και δεν είναι θέμα χρώματος.
View attachment 274584

Και μονο γιαυτο. Κακιστη, Αλλα να ηταν μονο αυτο ; Ειναι και ολα τα αλλα για τα οποια λαβαμε γνωση ηδη. Οποτε κακιστη και χωρις να υπαρχει αναγκη να την δεις αλωστε.
Ηδη αρχιζοντας απο την επιλογη της μεταφραστριας.

Δηλαδή αν τη δεις σαν pizza movie;
Μία ταινία την κρίνεις για τη μουσική της, τα κουστούμια της, την ηθοποιία του πρώτου και των δεύτερων ρόλων, τη σκηνοθεσία, το σενάριο κλπ
Για αυτό και τα αντίστοιχα Όσκαρ άλλωστε.
Ξέρουμε ότι στο casting δεν τα πήγε και τόσο καλά...
Σενάριο δύσκολο το κόβω, θα ήταν τρολιά να προταθεί.
Κουστούμια; Seriously;
Πρώτου και δεύτερου ρόλου δεν δίνουν συνήθως σε τέτοιες ταινίες (και ούτε πιστεύω ότι ο Ματ το έχει σαν ηθοποιός, τουλάχιστον από ότι έχω δει ως τώρα).
Λίγο αργά να μας βγει Di Caprio, που τον είχαμε για μορφονιό στον Τιτανικό και μας βγήκε ηθοποιάρα.
Εφέ λέτε δεν έχει.
Πάμε για το σκηνοθεσίας, άντε στο τσακίρ κέφι και για το γενικό "καλύτερης ταινίας" που ξέρουμε πόσο ξεπουλημένο είναι;
Εδώ δεν το πήρε το Interstellar, θα το πάρει το Odysey που έχει φάει hate παγκοσμίως;
Ήχου και μοντάζ ήχου;

Τι ακριβώς το κάνει ταινιάρα;

Και για κατι συγκεκριμενο.
Εγω προσωπικα δεν βλεπω ολα τα φιλμ που περνουν ειτε στο πανι ειτε στα στρημ.
Λιγα και που μου τραβαν το ενδιαφερον και απο αυτα μερικα που οντως πιστευω οτι θα μου αρεσουν. Αυτη ειναι η πρωτη κατηγορια.
Η δευτερη ειναι η αποκλιση ντε-φακτο. Αυτα που δεν με τραβουν γιατι δεν ανταποκρινονται στην αισθητικη μου η τις πνευματικες απιατησεις μου.
Και τα αλλα που κρινω ηδη οτι ειναι μπαρουφες και τιποτενια. Μερικες φορες ουτε καν βλεποντας το τρεηλερ.
Η διαφορα ειναι οτι αυτα τα τελευταια, απλα τα αγνοοω. Ουτε θα σκεφτομουν να διαθεσω μια στιγμη για να βαλω βαθόλογια η να πω ειναι μπουρδα κλπ...

Αλλα εδω το ζητουμενο ειναι τελειως διαφορετικο, και το τι παιζεται επισης και μας αφορα ολους μας.

Και οποιος δεν το καταλαβαινει με γεια του με χαρα του.

Α ! Και κατι τελευταιο που μου ηρθε στην σκεψη... μια ανταλαγη με τον Kosh σε καποιο νημα εδω μεσα.
Του λεω "σαν να μου φαινεται οτι καποιοι εδω μεσα ψηφιζουν χωρις να εχουν δει την ταινια "
Μου λεει " σου κανει εντυπωση ; ισως να ειναι και οι περισσοτεροι "
:LOL:

Εγω οταν κανω κατι το λεω κιολας. Ετσι δεν θα μου προσαψει κακαινεις οτι αποπροσανατολιζω το αγαθο κοινο ωστε να μη δει το αριστουργημα του "καλλιτεχνη".

Κακη ! Και αν υπηρχε επιλογη "γελοια" αυτη θα κοτσαρα.

Για αυτο σε πλατφορμες αγορας προιοντων στις κριτικες που αφηνει καποιος υπαρχει παντα η ενδειξη "αποδεδειγμενη αγορα" για να ξερει οποιος διαβαζει την κριτικη οτι οντως εχει παρει το προιον αυτος που αφηνει κριτικη και δεν γραφει διαφορα για δικους του λογους.

Ετσι ειναι βεβαιος οτι διαβαζει οντως κριτικη για το προιον αυτο και οχι spam

Δηλαδή αν τη δεις σαν pizza movie;
Μία ταινία την κρίνεις για τη μουσική της, τα κουστούμια της, την ηθοποιία του πρώτου και των δεύτερων ρόλων, τη σκηνοθεσία, το σενάριο κλπ
Για αυτό και τα αντίστοιχα Όσκαρ άλλωστε.
Ξέρουμε ότι στο casting δεν τα πήγε και τόσο καλά...
Σενάριο δύσκολο το κόβω, θα ήταν τρολιά να προταθεί.
Κουστούμια; Seriously;
Πρώτου και δεύτερου ρόλου δεν δίνουν συνήθως σε τέτοιες ταινίες (και ούτε πιστεύω ότι ο Ματ το έχει σαν ηθοποιός, τουλάχιστον από ότι έχω δει ως τώρα).
Λίγο αργά να μας βγει Di Caprio, που τον είχαμε για μορφονιό στον Τιτανικό και μας βγήκε ηθοποιάρα.
Εφέ λέτε δεν έχει.
Πάμε για το σκηνοθεσίας, άντε στο τσακίρ κέφι και για το γενικό "καλύτερης ταινίας" που ξέρουμε πόσο ξεπουλημένο είναι;
Εδώ δεν το πήρε το Interstellar, θα το πάρει το Odysey που έχει φάει hate παγκοσμίως;
Ήχου και μοντάζ ήχου;

Τι ακριβώς το κάνει ταινιάρα;
To είδες? Προφανώς όχι από αυτά που γράφεις...όταν το δεις έλα να ξανασχολιάσεις..κούρασε αυτό να γράφουμε σε νήμα ταινίας την γνώμη μας χωρίς καν να την έχουμε δει..η ταινία είναι έπος, ανέλπιστα καλή......αν δε σου κάνει και αν δεν σου κεντρίζει το ενδιαφέρον κανένα θέμα, την αγνοείς και πας παρακάτω...το να προσπαθούμε να βγάλουμε όλα μας τα κολλήματα, να επαναλαμβάνουμε συνεχώς τα ίδια και τα ίδια, να προσπαθούμε να πείσουμε τον άλλο για το πόσο δίκιο έχουμε και μάλιστα όλα αυτά ΧΩΡΙΣ καν να έχουμε δει την ταινία, είναι απλά γραφικό......

Για μένα και το ξαναλέω για μένα η ταινία είναι Επος από τα λίγα, δεν βρήκα σχεδόν τίποτα να μην μου αρέσει στην ταινία, μια ταινία δεν είναι οι επιμέρους τομείς, άλλα το σύνολο και πως δένουν μαζί όλα τα κομμάτια...και εδώ έχουμε κάτι κορυφαίο, κάτι μοναδικό....σκηνοθετικά δε, είναι η κορυφαία στιγμή του Νόλαν.....ξεπέρασε τον εαυτό του...

Υ.Γ. Η ερμηνεία του Ματ είναι συγκλονιστική πάντως, όπως και όλου του κάστ...Η Αν και ο Πάτισον επίσης απίστευτοι και ανατριχιαστικοί. Ο Χόλαντ ίσως δεν μου έκατσε τόσο καλά, χωρίς να είναι κακός όμως.