The Pass B1 by A.Papadatos

Συγχαρητήρια και από εμένα για την πολύ προσεγμένη και "καθαρή" κατασκευή, θα ήθελα όμως να ρωτήσω τα εξής:

Στις φωτογραφίες φαίνεται να υπάρχει ένα υπο-σασί κάτω από τις πλακέτες και τον μετασχηματιστή. Γιατί αυτό?

Γιατί τόσο μεγάλες αποστάσεις και κενά στην πλακέτα μεταξύ τον εξαρτημάτων?

Τι pot χρησιμοποίησες?

το υποσασσι εξυπηρετει ως επιπλεον θωρακιση στα ομοαξωνικα καλωδια και τα υπολοιπα αλλα και σαφως την οπτικη του μηχανηματος που δειχνει αξαιρετικα καθαρο και ταχτοπιημενο .
Η πλακετες ειναι σχεδιασμενη με αυτη την λογικη και ενσωματωνει διαφορες τεχνολογιες :

--κατ αρχην εχει απανω και το τροφοδοτικο το οποιο παρολο οτι εχει δεκαδες καλουδια επιγραμματικα αναφερω )
* CRC στην εισοδο
* C στο εναλασσομενο
* CRC και μετα την σταθεροποιση
* bleed resistors στην πρωτη εξομαλυνση αλλα και στην σταθεροποιηση
* εκτεταμενο bypass + decoupling
--Παρολα αυτα χρησιμο ειναι να ειναι απομακρυσμενο σε καποιο βαθμο απο τα κυκλωματα προενισχυσης .
--Η πλακετα μεταξυ τροφοδοτικου και προενισχυτη ειναι σχεδιασμενη να εχει ενα τοιχος γειωσης κατα πλατος και μεταξυ των δυο κυκλωματων
--Η πλακετα ενσωματωνει τεχνολογια ground frame και οχι ground plane
--Η πλακετα για να μπορει να διατηρει πραγματικο star ground και μαλιστα απολυτα συμμετρικο καναλι με καναλι πρεπει να εχει αυτη την διασταση
--Και τελος συχνα πυκνα και ειδικοτερα οταν ο προενισχυτης οδηγαει φορτια χαμηλης εμπεδησης ειναι ευκολο οι ογκωδεις εξωτικοι πυκνωτες να γινουν ""μικροφωνικοι "" που σημαινει οτι μπορει να εκπεμπουν απο το ""δερμα"" τους ηχητικα σηματα εστω και ελαχιστα που ευκολα μπορει να τα ""τσιμπησουν" τα Jfet τα οποια ειναι πολυ ευαισθητα .

Η διατηρηση αυτης της συγκεκριμενης διαστασης και δομησης της πλακετας σε συγκριση με μια κινεζικη που τσεκαραμε αλλα και με μια κατασκευη σε vero που συμμετηχε στο συγκριτικο ειχε σαφως πολυ χαμηλοτερη παραμορφωση απο τις αλλες δυο .

Φιλικα
Σακης Πετροπουλος

10Ω 2 βαττ η οποια ειναι μια σχετικα λογικη τιμη σε οτι αφορα την δουλεια που κανει σε σχεση με τον χρονο που θελει για να ισοροπησει .

Φιλικα
Σακης Πετροπουλος

Καλή τιμή είναι αλλά μήπως 2 μικρά τσοκ θα ήταν καλύτερα?
Η ωμική, έστω και 20Ω στη γραμμή τροφοδοσίας αυξάνει την αντίσταση του τροφοδοτικού, περιορίζει το ρεύμα έστω κι ελάχιστα.
Πρακτικά όμως (στον ήχο) ίσως να μην έχει διαφορά, τι λες?

Προσπαθω να ειμαι απολυτα ειλικρινης σε τετοια πραγματα οποταν σου γραφω τι εχω δει και το συζηταμε .

Μετα απο περιπου 4-5 χρονια που εχω κανει τις ερευνες μου πανω στην συγκεκριμενη τοπολογια πλακετας και τροφοδοτικου και ειδικοτερα στο ποσο καλα μπορεις να δουλεψεις εναν κατα τα αλλα συμβατικο σταθεροποιητη εχω φτασει σε ενα σημειο οπου τα οργανα που εχω δεν μπορουν πλεον να μετρησουν κατι λαθος στο τροφοδοτικο .

Η επομενη δαπανη για να μπορεσω να δω εαν περιεχει κατι λαθος ειναι οργανα τυπου 15,000 ευρω και δεν ειμαι σε φαση που αυτο ειναι προτεραιοτητα αυτη την στιγμη .

Η αυτεπαγωγη των συγκεκριμενων αντιστασεων δεν δειχνει να δημιουργει καποιο θεμα και ενω θεωρω οτι η αποψη σου εχει καποια βαση δυσκολευομαι πολυ και με φοβιζει η αυτεπαγωγη ενος πηνιου και το πως αυτη θα λειτουργησει μεσα στο υπολοιπο κυκλωμα και ακομα χειροτερα εαν εχει συμπεριφορα την οποια δεν μπορω να μετρησω .

Οποτε παω με την πεπατημενη .

Φιλικα
Σακης Πετροπουλος

Δεκτό και λογικό.

Επίσης, δεδομένου πως την ίδια επίδραση έχει και η δίοδος ανόρθωσης (δρα ως αντίσταση αφού μετράμε διαφορά δυναμικού στα άκρα της όταν άγει) ενδιαφέρον έχει να δοκιμάσεις Shottky οι οποίες άσχετα από την "ταχύτητα" έχουν τη μισή πτώση τάσης στα άκρα τους συνεπώς τη μισή ισοδύναμη αντίσταση.

ειναι παγερα αδιαφορο απο την στιγμη που η ταση οδευει προς εξομαλυνση και σταθεροποιηση .... αν χασεις πχ και ενα και δυο και τρια και πεντε βολτ εκει σαφως στην κεντρικη ιδεα της σταθεροποιησης εχεις 24 για να παρεις 18 κλπ κλπ οποτε εισαι παντα μεσα ...

Φιλικα
Σακης Πετροπουλος

Δεν είναι. Μειώνεις την εσωτερική αντίσταση του τροφοδοτικού. Πιο αναλυτικά:

Η πτώση τάσης στα άκρα των διόδων, όπως και η θερμοκρασία τους, αυξάνει όσο αυξάνονται οι απαιτήσεις ρεύματος. Οι προδιαγραφές ρεύματος που δίνουν οι κατασκευαστές 99% αναφέρονται σε παλμούς κι όχι σε συνεχόμενη λειτουργία. Έχω μετρήσει μέχρι και 5V πτώση τάσης σε "κατά τα άλλα" 30A δίοδο με συνεχή κατανάλωση 6A. Η αύξηση λοιπόν της αντίστασης της διόδου στραγγαλίζει το ρεύμα (στιγμιαία ή μη) με αποτέλεσμα να καθυστερεί η φόρτιση των πυκνωτών και σε ακραίες συνθήκες η DC τάση να παρουσιάζει μέχρι και βυθίσεις. Επιλέγοντας διόδους μεγάλης ισχύος και μικρής αντίστασης μειώνει τα παραπάνω φαινόμενα.

p.s. ωραία θέματα για συζήτηση - μήπως να ανοίξουμε ένα thread "Τροφοδοσία"?

Last edited:
Απάντηση: Re: The Pass B1 by A.Papadatos

Δεν είναι. Μειώνεις την εσωτερική αντίσταση του τροφοδοτικού. Πιο αναλυτικά:

Η πτώση τάσης στα άκρα των διόδων, όπως και η θερμοκρασία τους, αυξάνει όσο αυξάνονται οι απαιτήσεις ρεύματος. Οι προδιαγραφές ρεύματος που δίνουν οι κατασκευαστές 99% αναφέρονται σε παλμούς κι όχι σε συνεχόμενη λειτουργία. Έχω μετρήσει μέχρι και 5V πτώση τάσης σε "κατά τα άλλα" 30A δίοδο με συνεχή κατανάλωση 6A. Η αύξηση λοιπόν της αντίστασης της διόδου στραγγαλίζει το ρεύμα (στιγμιαία ή μη) με αποτέλεσμα να καθυστερεί η φόρτιση των πυκνωτών και σε ακραίες συνθήκες η DC τάση να παρουσιάζει μέχρι και βυθίσεις. Επιλέγοντας διόδους μεγάλης ισχύος και μικρής αντίστασης μειώνει τα παραπάνω φαινόμενα.

p.s. ωραία θέματα για συζήτηση - μήπως να ανοίξουμε ένα thread "Τροφοδοσία"?

Ανοίξτε ελεύθερα παίδες :-)

δεν νομιζω Νικο τετοιες ακραιες συνθηκες να υπαρχουν μεσα σε ενα Β1 αλλα και παλι εχουμε μπερδεψει την συχνοτητα τροφοδοσιας και την συχνοτητα που απαιτηται να παρεχει ρευμα το τροφοδοτικο σε εναν ενισχυτη ...ειναι δυο τελιως διαφορετικα πραγματα .

Τίποτα δεν έχουμε μπερδέψει.
Λες πως βάζοντας μια απλή γέφυρα και μια αποτελούμενη από πχ. ταχυδιόδους Shottky το αποτέλεσμα (βαθμός απόδοσης τροφοδοτικού, εσωτερική αντίσταση τροφοδοτικού, ήχητικό αποτέλεσμα μηχανήματος) είναι το ίδιο?

σε εναν προενισχυτη ναι ...σε ενα μηχανημα συμβατικο ταξης Αβ ναι Πιθανον σε μηχανηματα ταξης Α οπου οι απαιτησεις ειναι βαριες και συνεχης αλλα μονο που εγω δεν εχω αποψη πανω σε αυτο διοτι δεν εχω μελετησει ουτε εχω μετρησει την συμπεριφορα σε κατι τετοιο .

Θυμιζω την πεπατημενη οτι κανενας κατασκευαστης μηχανηματων παραγωγης δεν το κανει ...

Φιλικα
Σακης Πετροπουλος

Στους προενισχυτες τα τροφοδοτικα εχουν σαφως καλυτερο αποτελεσμα ( καλυτερο ηχο ) εαν οι διοδοι ειναι fast η ultra fast , ακομα καλυτερο αποτελεσμα οταν ειναι soft recovery και δεν παιζει μεγαλο ρολο η αντισταση τους Η η πτωση τασης πανω στα ακρα τους που ετσι και αλλοιως θα ειναι μικρη, αφου εκει οπως ειπωθηκε πριν δεν εχουμε μεγαλες απαιτησεις σε ρευματα και εκτος αυτου συνηθως στους προενισχυτες ακολουθει παντα ενας σταθεροποιητης η καποιο φιλτρο μετα το κεντρικο τροφοδοτικο, γενικως ομως πρεπει να εχουμε ποιοτικα εξαρτηματα .
Ενω σε τελικους τα παντα μετρανε π.χ στους ταξη ΑΒ που εκει εχουμε μεγαλες μεταβολες ρευματος π.χ απο 50mA με 100mA ρευμα ηρεμιας σε 10A και παραπανω στα αποτομα μεταβατικα και στις κορυφωσεις, εκει οι διοδοι πρεπει να ειναι υψηλων ρευματων ( ultra fast κ.τ.λ ) και ολο το τροφοδοτικο να ειναι υλοποιημενο ετσι ωστε να εχει οσο το δυνατον χαμηλη εσωτερικη αντισταση δηλ. με μεγαλης χωρητηκοτητας ( μεχρι ενα σημειο βεβαια, διοτι εαν το παρακανουμε θα εχουμε καποιες αρνητικες επιπτωσεις ) και ποιοτηκους πυκνωτες και εννοειται ποιοτικους μετασχηματιστες με αρκετα VA και αλλα .

Και τελος συχνα πυκνα και ειδικοτερα οταν ο προενισχυτης οδηγαει φορτια χαμηλης εμπεδησης ειναι ευκολο οι ογκωδεις εξωτικοι πυκνωτες να γινουν ""μικροφωνικοι "" που σημαινει οτι μπορει να εκπεμπουν απο το ""δερμα"" τους ηχητικα σηματα εστω και ελαχιστα που ευκολα μπορει να τα ""τσιμπησουν" τα Jfet τα οποια ειναι πολυ ευαισθητα

Αν και λίγο τραβηγμένο αυτό που λες, μιας και στις περισσότερες υλοποιήσεις του Β1 οι πυκνωτές είναι πολύ κοντά με τα τρανζίστορ, θα μπορούσες να έβαζες τους πυκνωτές κατευθείαν στα rca, ή ακόμα καλύτερα να τους καταργήσεις εντελώς αν ο τελικός σου έχει πυκνωτές στην είσοδο και έτσι θα μείωνες και τις διαστάσεις της πλακέτας.

Επίσης αν και δεν φαίνεται καθαρά στις φωτογραφίες, υποθέτω πως έχεις γειώσει το σασί (εννοώ την γείωση του ρεύματος, όχι του τροφοδοτικού), αν και ο τελικός σου έχει γείωση (που σίγουρα θα έχει), τότε δημιούργησες ένα ground loop. Ή βγάλε την γείωση από τον Β1 ή βάλε ένα διακόπτη ground lift.

Ο Β1 θα δοκιμαστει σε διαφορους τελικους οποτε οι πυκνωτες στην εξοδο ηταν απαραιτητοι!Τον εχω δοκιμασει κ με την γειωσει κ χωρις,την εχω σε προσβασιμο σημειο ακριβως για αυτην την περιπτωση που αναφερεις!

Απο το ποστ #22 * CRC και μετα την σταθεροποιηση ... γιατι ?, μηπως δεν εμπιστευεσαι πολυ το LM317?, η επειδη ειναι ενα? , εαν εβαζες δυο θα ειχες σαφως καλυτερο διαχωρισμο καναλιων .
Υ.Γ παντως το LM317 με προσγειωσε αποτομα μετα απο τις περιγραφες του τροφοδοτικου στα πρωτα ποστ .

Last edited:
Στους προενισχυτες τα τροφοδοτικα εχουν σαφως καλυτερο αποτελεσμα ( καλυτερο ηχο ) εαν οι διοδοι ειναι fast η ultra fast , ακομα καλυτερο αποτελεσμα οταν ειναι soft recovery και δεν παιζει μεγαλο ρολο η αντισταση τους Η η πτωση τασης πανω στα ακρα τους που ετσι και αλλοιως θα ειναι μικρη, αφου εκει οπως ειπωθηκε πριν δεν εχουμε μεγαλες απαιτησεις σε ρευματα και εκτος αυτου συνηθως στους προενισχυτες ακολουθει παντα ενας σταθεροποιητης η καποιο φιλτρο μετα το κεντρικο τροφοδοτικο, γενικως ομως πρεπει να εχουμε ποιοτικα εξαρτηματα .
Ενω σε τελικους τα παντα μετρανε π.χ στους ταξη ΑΒ που εκει εχουμε μεγαλες μεταβολες ρευματος π.χ απο 50mA με 100mA ρευμα ηρεμιας σε 10A και παραπανω στα αποτομα μεταβατικα και στις κορυφωσεις, εκει οι διοδοι πρεπει να ειναι υψηλων ρευματων ( ultra fast κ.τ.λ ) και ολο το τροφοδοτικο να ειναι υλοποιημενο ετσι ωστε να εχει οσο το δυνατον χαμηλη εσωτερικη αντισταση δηλ. με μεγαλης χωρητηκοτητας ( μεχρι ενα σημειο βεβαια, διοτι εαν το παρακανουμε θα εχουμε καποιες αρνητικες επιπτωσεις ) και ποιοτηκους πυκνωτες και εννοειται ποιοτικους μετασχηματιστες με αρκετα VA και αλλα .

Μια χαρα αυτη η περιγραφη αλλα αν θελεις μου εξηγεις γιατι δεν αφορα την πεπατημενη ? Γιατι μεγαλοι κατασκευαστες ακριβως μηχανηματων παραγωγης δεν ασπαζονται αυτα που λες ?

Re: Απάντηση: The Pass B1 by A.Papadatos

Αν και λίγο τραβηγμένο αυτό που λες, μιας και στις περισσότερες υλοποιήσεις του Β1 οι πυκνωτές είναι πολύ κοντά με τα τρανζίστορ, θα μπορούσες να έβαζες τους πυκνωτές κατευθείαν στα rca, ή ακόμα καλύτερα να τους καταργήσεις εντελώς αν ο τελικός σου έχει πυκνωτές στην είσοδο και έτσι θα μείωνες και τις διαστάσεις της πλακέτας.

Επίσης αν και δεν φαίνεται καθαρά στις φωτογραφίες, υποθέτω πως έχεις γειώσει το σασί (εννοώ την γείωση του ρεύματος, όχι του τροφοδοτικού), αν και ο τελικός σου έχει γείωση (που σίγουρα θα έχει), τότε δημιούργησες ένα ground loop. Ή βγάλε την γείωση από τον Β1 ή βάλε ένα διακόπτη ground lift.

Η συγκεκριμενη κατασκευη παρεχει διαφορικη γειωση και τοπολογια γειωσης στην πλακετα ground frame ( οχι ground plane ) δεν χρειαζεται κανενα ground lift ( ειναι μονιμα σε κατασταση ground lift ) και επισης κατα τον ελεγχο και τις μετρησεις ουτε δημιουργηθηκε ουτε μετρηθηκε καποιος θορυβος στην συχνοτικη περιοχη του δικτυου .

Επισης αυτο για το διαχωρισμο των καναλιων δεν εχει και ιδιαιτερη βαση .... Στα συστηματα που εχουν κοινο τροφοδοτικο οταν και μονο η διαταξη του ενος καναλιου καταφερει να διαμορφωσει την τροφοδοσια στο ρυθμο της μουσικης ( πραγμα το οποιο μπορει να συμβει μαλλον μονο σε ενισχυτες ) Τοτε και μονο τοτε η διαμορφωση αυτη θα επιρεασει και το αλλο καναλι . Τωρα εαν 2 Jfet καταφερουν να ""διαμορφωσουν"" ενα τροφοδοτικο τετοιου τυπου ειναι για να πηγαινουμε για φουντο . Σαφως κανεναν δεν θα πειραζε η κατασκευη να ειναι dual mono απο ακρη σε ακρη απλα αμφιβαλω εαν θα υπηρχε ουσιαστικο οφελος απο κατι τετοιο η αλλιως μετρησιμο οφελος .

Το σχολιο για τους πυκνωτες κοντα στην εξοδο επισης θεωρω απολυτα λαθος και ρωταω πως ειναι δυνατον απο την μια να προτεινεις τιν πυκνωτη να ειναι κοντα στην εξοδο και απο την αλλη να προτεινεις να αφαιρεθει ...δεν στεκει απολυτως καμμιας λογικης....Πιθανον πολλα απο αυτα να ειχαν καποιο νοημα εαν η κατασκευη ηταν πχ phono stage . σε αυτες τις σταθμες τετοια προβληματα δεν υπαρχουν Επισης αν κατι επρεπε να φυλαξεις θα ηταν η υψηλη εμπεδηση και αρα η εισοδος ....Παρολα αυτα και για ολα αυτα φροντιζει ωστε να φυλαει κυριως η πλακετα και η τοπολογια .

Τελος τα σχολια για το Lm317 θα επρεπε να ειμαστε λιγακι πιο προσεκτικοι διοτι εφοσον δεν υπαρχει βιβλιογραφια για την συγκεκριμενη εφαρμογη και τον τροπο που το δουλευω ουσιαστικη αποψη θα μπορουσε να εχει καποιος αν το ακουσει η αν το μετρησει .