The Pass B1 by A.Papadatos

Η συγκεκριμενη κατασκευη παρεχει διαφορικη γειωση και τοπολογια γειωσης στην πλακετα ground frame ( οχι ground plane ) δεν χρειαζεται κανενα ground lift ( ειναι μονιμα σε κατασταση ground lift ) και επισης κατα τον ελεγχο και τις μετρησεις ουτε δημιουργηθηκε ουτε μετρηθηκε καποιος θορυβος στην συχνοτικη περιοχη του δικτυου .

ένα σχεδιάγραμμα θα βοηθούσε να καταλάβουμε την τοπολογία.

Το σχολιο για τους πυκνωτες κοντα στην εξοδο επισης θεωρω απολυτα λαθος και ρωταω πως ειναι δυνατον απο την μια να προτεινεις τιν πυκνωτη να ειναι κοντα στην εξοδο και απο την αλλη να προτεινεις να αφαιρεθει ...δεν στεκει απολυτως καμμιας λογικης....

Δεν καταλαβαίνω ποιο είναι το πρόβλημα της μεταφοράς του πυκνωτή από την πλακέτα στο rca. Σου πρότεινα να αλλάξεις την φυσική θέση του πυκνωτή και όχι την θέση του στο σχηματικό.

Η δεύτερη πρόταση της αφαίρεσης του πυκνωτή έχει να κάνει με αν υπάρχει πυκνωτής στον τελικό σου ή όχι. Το ίδιο ακριβώς προτείνει και ο Pass (δυστυχώς δεν θυμάμαι σε ποιο ακριβώς νήμα το έχει αναφέρει).

Η τρίτη λύση (η καλύτερη κατά τη γνώμη μου) για την κατάργηση του πυκνωτή είναι η λύση του Salas, δηλαδή τροποποίηση του κυκλώματος για συμμετρική τροφοδοσία και καθόλου πυκνωτές στο σήμα, offset = 0,3mV.

Όπως γνωρίζεις, ο καλύτερος πυκνωτής είναι ο καθόλου πυκνωτής.

b1psu2x.jpg

Ναι ο Β1 σίγουρα ακούγεται καλά σε υλοποιήσεις με salas.
Δεν έχω ακούσει to B1 του Παπαδάτου, αλλά οι πλακέτες με salas όσο πιο προσεκτικά φτιάχνονται και με επιλογές στα υλικά, αποκτούν μεγάλη απόσταση από τυπικές Β1 υλοποιήσεις που είχα δοκιμάσει.

δεν θα διαφωνησω για το οτι ο καλυτεριος πυκνωτης ειναι ο ""οχι πυκνωτης "" πλην ομως απο τα δικα μου χερια προενισχυτης χωρις πυκνωτη δεν θα βγει. εξαιρεση αποτελουν μονο τα ολοκληρωμενα συστηματα .

Τωρα για την βερσιον salas δεν μπορω να παω τιποτα .... Για να εχει πεσει τοσος κοσμος πανω της εδω και τοσον καιρο θεωρω οτι πρπει να μιλαμε για κατι τουλαχιστον κορυφαιο , πλην ομως μιλαμε για κατι που εγω εχω ακουσει μονο μια εβδομαδα και δεν εχω κανει καμμια αλλη μετρηση η αναπτυξη πανω σε αυτη την λειτουργια .

Δεν εχει σαφως κανενα απολυτως νοημα να συγκρινουμε ενα απλο Β1 με ενα salas η με ενα συμμετρικο ...ειναι τελιως διαφορετικα κατασκευασματα .

Φιλικα
Σακης Πετροπουλος

Re: Απάντηση: The Pass B1 by A.Papadatos

Επισης αυτο για το διαχωρισμο των καναλιων δεν εχει και ιδιαιτερη βαση .... Στα συστηματα που εχουν κοινο τροφοδοτικο οταν και μονο η διαταξη του ενος καναλιου καταφερει να διαμορφωσει την τροφοδοσια στο ρυθμο της μουσικης ( πραγμα το οποιο μπορει να συμβει μαλλον μονο σε ενισχυτες ) Τοτε και μονο τοτε η διαμορφωση αυτη θα επιρεασει και το αλλο καναλι . Τωρα εαν 2 Jfet καταφερουν να ""διαμορφωσουν"" ενα τροφοδοτικο τετοιου τυπου ειναι για να πηγαινουμε για φουντο . Σαφως κανεναν δεν θα πειραζε η κατασκευη να ειναι dual mono απο ακρη σε ακρη απλα αμφιβαλω εαν θα υπηρχε ουσιαστικο οφελος απο κατι τετοιο η αλλιως μετρησιμο οφελος .

Τελος τα σχολια για το Lm317 θα επρεπε να ειμαστε λιγακι πιο προσεκτικοι διοτι εφοσον δεν υπαρχει βιβλιογραφια για την συγκεκριμενη εφαρμογη και τον τροπο που το δουλευω ουσιαστικη αποψη θα μπορουσε να εχει καποιος αν το ακουσει η αν το μετρησει .

Εννοειται οτι 2 Jfet Η 4 Jfet δεν θα καταφερουν να ""διαμορφωσουν"" ενα τροφοδοτικιο με το LM317 , αυτο μονο ενας ασχετος η ενας "χαζος" θα μπορουσε να το πει , εγω λεγοντας οτι δεν εμιστευεσαι το LM317 εννοουσα το θορυθο του, γιαυτο και εβαλες εξτρα φιλτρα CRC μετα απο αυτο και θορυβος ( του τροφοδοτικου ) δεν ειναι μονο γυρο απο την συχνοτητα του δυκτιου ειναι και στις υψηλες συχνοτητες που εκει θελει κατα την γνωμη μου μεγαλυτερη προσοχη για να μειωθει .
Οσο για το διαχωρισμο καναλιων ειναι σιγουρο οτι με χωριστα τροφοδοτικα εχουμε καλυτερο διαχωρισμο ειδικα στις υψηλες συχνοτητες, αλλοιως ολοι θα εβαζαν ενα κοινο τροφοδοτικο με ενα μετασχηματιστη και δεν θα υπηρχε λογος για dual mono κατασκευες .

το οτι χαλάει η στερεοφωνική εικόνα με μονό τροφοδοτικό αλλά και το οτι βλέπουμε διαφορές από ενα τροφοδοτικό σε άλλο σημαίνει ακριβώς οτι ακόμη και το μικρότερο κύκλωμα σε απαιτήσεις ρεύματος καταφέρνει να διαμορφώσει την τροφοδοσία του.
μακάρι να μην συνέβαινε αυτό. τότε θα μιλούσαμε για το τέλειο τροφοδοτικό.
εδω ενα πυκνωτή στην αποσυζευξη αλλάζεις και εχεις άλλο ηχο.

Ενα μικρο σε απαιτησεις ρευματος κυκλωμα δεν διαμορφωνει το τροφοδοτικο του ( τουλαχιστον οχι το συγκεκριμενο Β1 ) αλλα πραγματα συμβαινουν !!! .

Το θέμα είναι ατελείωτο, η ουσία είναι το φτιάχνουμε, το ακούμε στο σύστημά μας, βλέπουμε αν ταιριάζει, αν μας αρέσει και μετά αποφασίζουμε για τυχόν αλλαγές ή βελτιώσεις.

Re: Απάντηση: The Pass B1 by A.Papadatos

Η συγκεκριμενη κατασκευη παρεχει διαφορικη γειωση και τοπολογια γειωσης στην πλακετα ground frame ( οχι ground plane ) δεν χρειαζεται κανενα ground lift ( ειναι μονιμα σε κατασταση ground lift ) και επισης κατα τον ελεγχο και τις μετρησεις ουτε δημιουργηθηκε ουτε μετρηθηκε καποιος θορυβος στην συχνοτικη περιοχη του δικτυου .

Επισης αυτο για το διαχωρισμο των καναλιων δεν εχει και ιδιαιτερη βαση .... Στα συστηματα που εχουν κοινο τροφοδοτικο οταν και μονο η διαταξη του ενος καναλιου καταφερει να διαμορφωσει την τροφοδοσια στο ρυθμο της μουσικης ( πραγμα το οποιο μπορει να συμβει μαλλον μονο σε ενισχυτες ) Τοτε και μονο τοτε η διαμορφωση αυτη θα επιρεασει και το αλλο καναλι . Τωρα εαν 2 Jfet καταφερουν να ""διαμορφωσουν"" ενα τροφοδοτικο τετοιου τυπου ειναι για να πηγαινουμε για φουντο . Σαφως κανεναν δεν θα πειραζε η κατασκευη να ειναι dual mono απο ακρη σε ακρη απλα αμφιβαλω εαν θα υπηρχε ουσιαστικο οφελος απο κατι τετοιο η αλλιως μετρησιμο οφελος .

Το σχολιο για τους πυκνωτες κοντα στην εξοδο επισης θεωρω απολυτα λαθος και ρωταω πως ειναι δυνατον απο την μια να προτεινεις τιν πυκνωτη να ειναι κοντα στην εξοδο και απο την αλλη να προτεινεις να αφαιρεθει ...δεν στεκει απολυτως καμμιας λογικης....Πιθανον πολλα απο αυτα να ειχαν καποιο νοημα εαν η κατασκευη ηταν πχ phono stage . σε αυτες τις σταθμες τετοια προβληματα δεν υπαρχουν Επισης αν κατι επρεπε να φυλαξεις θα ηταν η υψηλη εμπεδηση και αρα η εισοδος ....Παρολα αυτα και για ολα αυτα φροντιζει ωστε να φυλαει κυριως η πλακετα και η τοπολογια .

Τελος τα σχολια για το Lm317 θα επρεπε να ειμαστε λιγακι πιο προσεκτικοι διοτι εφοσον δεν υπαρχει βιβλιογραφια για την συγκεκριμενη εφαρμογη και τον τροπο που το δουλευω ουσιαστικη αποψη θα μπορουσε να εχει καποιος αν το ακουσει η αν το μετρησει .

Πως χρησιμοποιειτε το 317 δλδ?

CRC στην εισοδο
εκτετεταμενο bypass στην εισοδο
decoupling+bypass / regulate
bleed resistor στην εισοδο
CRC στην εξοδο
bleed resistor στην εξοδο
εκτετεταμενο bypass στην εξοδο
σε πλακετα με star ground και ground frame

τα πράγματα ειναι πολύ απλα.
ολα τα τροφοδοτικά παρουσιάζουν μια αντίσταση σε σειρά μικρή η μεγάλη.
ολα τα ενισχυτικά κυκλώματα μικρά ή μεγάλα παρουσιάζουν αυξομείωση του ρεύματος τους ανάλογη της τάσης εξόδου. έτσι δουλεύει ενας ενισχυτής αλλάζει το ρεύμα πανω σε καποια αντίσταση φόρτου και η αλλαγή αυτη μετατρέπεται σε ταση που βλέπουμε εμεις στην έξοδο.
αρα αλλαγη του ρεύματος ανάλογη με την ταση εξόδου σε συνδυασμό με εσωτερική αντισταση τροφοδοσίας σημαίνει διαμόρφωση της τάσης τροφοδοσίας.
το πρόβλημα ειναι οτι η αντίσταση ενός τροφοδοτικού δεν ειναι ιδια σε ολες τις συχνότητες και επειδή στο μοντέλο του ενισχυτή αυτη η αντίσταση ειναι σε σειρά με την αντίσταση φόρτου έχουμε και επέμβαση στον ήχο απο το τροφοδοτικό.

Απολυτως καμμια αντιρηση αλλα μονο που πρεπει να προσθεσεις οτι ποσταρεις σε ενα νημα για εναν προενισχυτη με σταθεροποιημενο τροφοδοτικο ...

οπου ξαφνικα αισθανομαι σχεδον ενοχος για τις επιλογες μου, και πρεπει να απλωσω ολο το συλλογιστικο μου για να κριθει απο τους συμμετεχωντες ασε που επισης εχουμε κανει το νημα να μην πω τι .

Η κατηγορια εδω ειναι για τους ντουηδες ( οπου και εμεις αυτο καναμε ) και προφανως το μονο χρησιμο θα ηταν καποιοι αλλοι ντουηδες να εβαζαν και αυτοι τα δικα τους Β1

Δεν εχω καμμια ενσταση να συζητησω οποιες αποριες υπαρχουν πανω στην συγκεκριμενη κατασκευη και επισης ποια ηταν η προσεγγιση μας εμενα και του Αντωνη πανω στην κατασκευη .

Το πως θα μπορουσε να γινει καλυτερα και ποσες διαφερετικες προσεγγισεις υπαρχουν στην τροφοδοσια και στην εκδοση ( απλη σαλας η συμμετρικη ) δεν νομιζω οτι εχουν θεση σε αυτο το νημα . Ποσο μαλλον η αναπτυξη της θεωριας της τροφοδοσιας .

Αν μη τι αλλο η κατασκευη μας τελειωσε εκπληρωνει το σκοπο που την φιαξαμε και προφανως ειναι δεδομενη ....Σιγουρα πολλες αποψεις μπορει να υπαρχουν για το Β1 αλλα πρεπει να συζητηθουν εδω ? Μηπως ( και εγω μαζι ) το παρατραβαμε ?

Φιλικα
Σακης Πετροπουλος

εχεις δικιο Σάκη. Τα τεχνικά θέματα ειναι κατι που δεν αφορά το θέμα. Άλλωστε δεν υπάρχει κανένας αντίλογος για την χρήση του τροφοδοτικού που έβαλες . απλα επειδή αναφέρθηκαν κάποια πράγματα παρασύρθηκα και εγώ.

Απολυτως καμμια αντιρηση αλλα μονο που πρεπει να προσθεσεις οτι ποσταρεις σε ενα νημα για εναν προενισχυτη με σταθεροποιημενο τροφοδοτικο ...

οπου ξαφνικα αισθανομαι σχεδον ενοχος για τις επιλογες μου, και πρεπει να απλωσω ολο το συλλογιστικο μου για να κριθει απο τους συμμετεχωντες ασε που επισης εχουμε κανει το νημα να μην πω τι .

Η κατηγορια εδω ειναι για τους ντουηδες ( οπου και εμεις αυτο καναμε ) και προφανως το μονο χρησιμο θα ηταν καποιοι αλλοι ντουηδες να εβαζαν και αυτοι τα δικα τους Β1

Δεν εχω καμμια ενσταση να συζητησω οποιες αποριες υπαρχουν πανω στην συγκεκριμενη κατασκευη και επισης ποια ηταν η προσεγγιση μας εμενα και του Αντωνη πανω στην κατασκευη .

Το πως θα μπορουσε να γινει καλυτερα και ποσες διαφερετικες προσεγγισεις υπαρχουν στην τροφοδοσια και στην εκδοση ( απλη σαλας η συμμετρικη ) δεν νομιζω οτι εχουν θεση σε αυτο το νημα . Ποσο μαλλον η αναπτυξη της θεωριας της τροφοδοσιας .

Αν μη τι αλλο η κατασκευη μας τελειωσε εκπληρωνει το σκοπο που την φιαξαμε και προφανως ειναι δεδομενη ....Σιγουρα πολλες αποψεις μπορει να υπαρχουν για το Β1 αλλα πρεπει να συζητηθουν εδω ? Μηπως ( και εγω μαζι ) το παρατραβαμε ?

Φιλικα
Σακης Πετροπουλος

+1

τα πράγματα ειναι πολύ απλα.
ολα τα τροφοδοτικά παρουσιάζουν μια αντίσταση σε σειρά μικρή η μεγάλη.
ολα τα ενισχυτικά κυκλώματα μικρά ή μεγάλα παρουσιάζουν αυξομείωση του ρεύματος τους ανάλογη της τάσης εξόδου. έτσι δουλεύει ενας ενισχυτής αλλάζει το ρεύμα πανω σε καποια αντίσταση φόρτου και η αλλαγή αυτη μετατρέπεται σε ταση που βλέπουμε εμεις στην έξοδο.
αρα αλλαγη του ρεύματος ανάλογη με την ταση εξόδου σε συνδυασμό με εσωτερική αντισταση τροφοδοσίας σημαίνει διαμόρφωση της τάσης τροφοδοσίας.
το πρόβλημα ειναι οτι η αντίσταση ενός τροφοδοτικού δεν ειναι ιδια σε ολες τις συχνότητες και επειδή στο μοντέλο του ενισχυτή αυτη η αντίσταση ειναι σε σειρά με την αντίσταση φόρτου έχουμε και επέμβαση στον ήχο απο το τροφοδοτικό.

Τωρα τα λες καλυτερα , στο ποστ 45 αυτα που λες ειναι λαθος , και να εξηγησω το γιατι , διαμόρφωση της τασης τροφοδοσιας απο το ενεργο κυκλωμα ( τελικος η προ ) ειναι το τελικο αποτελεσμα δλδ ο ηχος πανω στο φορτιο ( το μεγαφωνο σε περιπτωση που εχουμε τελικο ενισχυτη ), Η ο ηχος στην εξοδο του προενισχυτη , η διαφωνια μου εδω ειναι οτι ενα τοσο μικρο κυκλωμα ( σαν το Β1 ) δεν θα μπορεσει να "διαμορφωσει" δλδ να δημιουργησει πτωση τασης πανω στα ακρα του LM317 που ειναι 1Α σταθεροποιητης, η ταση αυτη θα παραμεινει σταθερη , εννοειται ομως οτι το τελικο αποτελεσμα του ηχου θα εξαρταται αναμφιβολα απο την αντισταση - συμπεριφορα του LM317 στις διαφορες συχνοτητες αφου τα τρια στοιχεια ειναι συνδεδεμενα στην σειρα ( τροφοδοτικο, ενεργο κυκλωμα, φορτιο ) .
Τελος να πω οτι ειναι μια πολυ καλη κατασκευη, συγχαρητηρια και καλες ακροασεις .

πάντως σε τοσο απλα ενισχυτικά κυκλώματα η τροφοδοσία ειναι που κάνει τη μεγαλύτερη διαφορά.
αξίζει λοιπόν πολλούς πειραματισμούς για να πετύχεις το τιουνινγκ που θες.

πάντως σε τοσο απλα ενισχυτικά κυκλώματα η τροφοδοσία ειναι που κάνει τη μεγαλύτερη διαφορά.
αξίζει λοιπόν πολλούς πειραματισμούς για να πετύχεις το τιουνινγκ που θες.
Συμφωνω απολυτα και γενικα στα περισοτερα μηχανηματα ηχου πρεπει να λαμβανεται πολυ σοβαρα η τροφοδοσια .

Last edited:
Μια ερώτηση
Σε τροφοδοτικό τελικου 2χ54 βολτ, μια τιμή, για αντιστάσεις bleeder 22Κ έως 27Κ/2Watt είναι εντάξει?