The Scarface

Ψηφίστε την Ταινία:


  • Total voters
    0

Kosh

AVClub Fanatic
7 September 2006
101,027
Εκεί ψηλά.....
The Scarface





Ποιον θα θέλατε να δείτε στο ρόλο του Τόνι Μοντάνα; Η ερώτηση δεν είναι ρητορική, αφού η Universal ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει ένα δεύτερο remake του κλασικού «Σημαδεμένου». Οι περισσότεροι γνωρίζουμε την επιτυχία του '83 με τον Αλ Πατσίνο να επιδεικνύει την κουβανέζικη προφορά του στην κάμερα του Μπράιαν ντε Πάλμα, ωστόσο, τα ξεκαθαρίσματα των μαφιόζικων συμμοριών είχε πρώτος αφηγηθεί κινηματογραφικά ο Χάουαρντ Χοκς, με κεντρικό χαρακτήρα έναν Ιταλό που εξελίχθηκε σε αρχινονό του Σικάγο.










Μπορεί να είναι η αύρα της παρηκμασμένης, βουτηγμένης στα ναρκωτικά πόλης του Μαϊάμι, μπορεί το σαγηνευτικό λίκνισμα της μελαγχολικής νεαρής τότε Μισέλ Φάιφερ μέσα στη σατέν τουαλέτα της και φυσικά η αυθεντική ερμηνεία του μετανάστη Πατσίνο που ενθρόνισαν την ταινία του ντε Πάλμα στα cult- classics του παγκόσμιου σινεμά.

Και προτού υποβάλετε τις ενστάσεις σας για το επικείμενο remake, να διευκρινίσουμε ότι ο όρος χρησιμοποιείται καταχρηστικά, αφού το νέο φιλμ δε θα βασίζεται στο παλιό παρά μόνο στην ουσία του: Μέσα από την ιστορία ενός outsider που έρχεται σε μια ξένη πόλη και ανεβαίνει σιγά σιγά τα σκαλοπάτια της ιεραρχίας του υποκόσμου, η ταινία εξιστόρησε μια αντεστραμμένη εκδοχή του αμερικάνικου ονείρου, ποτισμένη με παραισθησιογόνα και δηλητηριασμένη από την απληστία, τη φιλοδοξία και τη διαφθορά.

Το στούντιο δεν έχει δώσει λεπτομέρειες για το πώς φαντάζεται το χαρακτήρα του νέου «Τόνι» - η εθνικότητα του ήρωα και η γεωγραφία υπήρξαν βασικά στοιχεία και στις δυο προηγούμενες εκδοχές. Σύντομα πάντως θα αρχίσουν να πέφτουν ονόματα πρωταγωνιστών στο τραπέζι και ίσως με αυτόν τον αντίστροφο τρόπο να ξεκαθαρίσει το τοπίο.








http://www.e-go.gr/cinemag/summary1.asp?catid=10167&subid=2&pubid=128787902
 
Το Σεφερλή.

Έτσι κι αλλιώς ανέκδοτο θα είναι το remake (ή reboot ή όπως αλλιως θέλουν να τα λένε), ας παίξει ένας καραγκιόζης :p
 
Το Σεφερλή.

Έτσι κι αλλιώς ανέκδοτο θα είναι το remake (ή reboot ή όπως αλλιως θέλουν να τα λένε), ας παίξει ένας καραγκιόζης :p



Γιατι.... ο Πατσινο καλος δεν ηταν για remake της αυθεντικης ταινιας ? Σουπερ θα ελεγα εγω.
 
Δε μας χεζουν με τις αρπαχτες τους....:icon15:
Αλλα εδω τολμησαν οι ξεφτιλισμενοι και ξαναγυρισαν τα Αδεσποτα Σκυλια εδω θα κολλησουν...
 
Γιατι.... ο Πατσινο καλος δεν ηταν για remake της αυθεντικης ταινιας ? Σουπερ θα ελεγα εγω.

Άλλο να κάνεις remake ταινίας που γυρίστηκε πριν 50 χρόνια και άλλο αυτο που θα κάνουν τώρα. Δεν μπορώ να φανταστώ τι νεό ή διαφορετικό θα δωσει, εκτός απο κυνηγητα, μονομαχίες σε slow motion τύπου Matrix και άλλα φανταχτερά για το αμερικάνικο κοινό.
 
Άλλο να κάνεις remake ταινίας που γυρίστηκε πριν 50 χρόνια και άλλο αυτο που θα κάνουν τώρα. Δεν μπορώ να φανταστώ τι νεό ή διαφορετικό θα δωσει, εκτός απο κυνηγητα, μονομαχίες σε slow motion τύπου Matrix και άλλα φανταχτερά για το αμερικάνικο κοινό.

Θα δειξει.

Δεν νομιζω οτι θα πανε σε τετοια λογικη παντως. Εχει ενα κοινο η ταινια δεν μπορει να το φτυσουν τελειως.
Αλλιως ας το κανουν μιουζικαλ να εχει πλακα.

ΥΓ

Κοντευουν τριαντα χρονια πλεον απο τον σημαδεμενο του Πατσινο ....ειναι παρα πολλα, ολοκληρη γενια περασε... Εδω οι γελοιοι εκαναν reboot στον spiderman σε λιγοτερο απο δεκα χρονια.
 
Θα δειξει.

Δεν νομιζω οτι θα πανε σε τετοια λογικη παντως. Εχει ενα κοινο η ταινια δεν μπορει να το φτυσουν τελειως.
Αλλιως ας το κανουν μιουζικαλ να εχει πλακα.

ΥΓ

Κοντευουν τριαντα χρονια πλεον απο τον σημαδεμενο του Πατσινο ....ειναι παρα πολλα, ολοκληρη γενια περασε... Εδω οι γελοιοι εκαναν reboot στον spiderman σε λιγοτερο απο δεκα χρονια.

Οι διαφορές του 1983 με το μεσοπόλεμο ειναι τεράστιες, αυτα που μπορουσαν να δειξουν οι σκηνοθέτες στο πανι ειχαν μεγάλη διαφορα. Απο το '83 μέχρι σήμερα τι έχει αλλάξει τόσο που πρέπει να ξαναγυρίσουν την ταινία; Στην καλύτερη περίπτωση, θα γυαλίσουν λίγο τα σκηνικά, θα βαλουν και κανένα ατάλαντο τηλεοπτικό παιδάκι για πρωταγωνιστή και θα πάνε για εισπράξεις.


Υ.Γ. Απο το πρωί διαβάζω για το ανοσιούργημα "The Three Musketeers" και έχω γίνει έξω φρενών με τα reboots....
 
Διαφωνω. Κλεφτες θα γινουν ? Κατι πρεπει να κανουν κι αυτοι. Το θεμα ειναι να γυριζουν αλλα να ειναι ποιοτικες.
Θα γουσταρα πχ να δω καναν σημαδεμενο απο τον Μαικλ Μαν.
 
δε θα γίνουν κλέφτες , υπάρχουν σενάρια αλλά τα φοβούνται μήπως και δεν αποδώσουν τα αναμενόμενα χρήματα . Αλλά έτσι όπως έχουν εκπαιδεύσει το κοινό να καταναλώνει μόνο εφέ , υπερήρωες και δράση και ν αγοράζει ονόματα και όχι ταινίες καλά να πάθουν . Κάπουα στιγμή αυτό θα γυρίσει μπουμερακ και αυτή η στιγμή δεν είναι μακρυά. Τα κολπάκια τύπου 3D μπορεί να τους δίνουν μια παράταση αλλά όχι για πολύ . ΝΑθ ο μοναδικός λόγος μιας συνέχειας πχ του Scarface είναι να τσιμπήσουν κόσμο με το όνομα της ταινίας . Δεν υπάρχει κανείς άλλος λόγος τόσα χρονιά μετά να γυριστεί κάτι τέτοιο .
 
δε θα γίνουν κλέφτες , υπάρχουν σενάρια αλλά τα φοβούνται μήπως και δεν αποδώσουν τα αναμενόμενα χρήματα

+1000

Πανω απ'ολα οι "αποδοσεις".
Εδω φοβουνται μην μια ταινια χαρακτηριστει ακαταλληλη και χασουν θεατες....
 
Mπαινει επισημως στα σταδιο προπαραγωγης το δευτερο remake του Σημαδεμενου.



scarface-remake-to-be-directed-by-david-yates-header.jpg






Say Hello To The Scarface Remake



tumblr_n2ptrlW01N1qkx92ko1_500.gif



How Al Pacino Feels About The Scarface Remake



http://www.hollywoodreporter.com/news/scarface-remake-moving-forward-straight-782472
 
1752137344268.png




Εκείνο το ζεστό ανοιξιάτικο βράδυ τον Μάρτιο του 1983, ο Αλ Πατσίνο έδινε τα ρέστα του ερμηνευτικά, στην τελευταία σκηνή του φιλμ «Ο Σημαδεμένος».



To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.



Είχε πει την περίφημη φράση «Say hello to my little friend» («πείτε γεια στον μικρό μου φίλο») κρατώντας στο χέρι του ένα Μ16 με προσαρμοσμένο οβιδοβόλο, με το οποίο άρχισε να πυροβολάει αδιάκριτα σε ό,τι κινείτο. Είχε ρίξει τριάντα γύρους σφαίρες και κάμποσες οβίδες όταν κατά λάθος το αριστερό του χέρι «κόλλησε» στην κάννη του όπλου που ζεμάταγε και του «χάρισε» ένα τρομερό έγκαυμα.


Όταν τον μετέφεραν στο νοσοκομείο, μια γιατρός που εκλήθη στα επείγοντα, κοίταξε σχεδόν με απέχθεια, τον άντρα με τα ματωμένα ρούχα που υπέφερε από τον πόνο. Καθώς πήγαιναν για να καθαρίσουν το τραύμα, αναγνώρισε τον ηθοποιό και τον ρώτησε αν είναι ο Αλ Πατσίνο, ενώ στην καταφατική του απάντηση πρόσθεσε: «Στην αρχή σε πέρασα για κάποιον αλήτη...».

1752137471345.png1752137456211.png


Με αυτή τη σκηνή στο νοσοκομείο ανοίγει το κεφάλαιο της αυτοβιογραφίας του διάσημου ηθοποιού που φέρει τον τίτλο «Sonny Boy» που εστιάζει στο μνημειώδες πλέον «Scarface». Ένα εξαιρετικά βίαιο για την εποχή του φιλμ, στο οποίο ο Πατσίνο ερμηνεύει τον Τόνυ Μοντάνα, έναν Κουβανό μετανάστη και τη ματωμένη saga του, στην πορεία προς την κορυφή που περνάει μέσα από δολοφονίες, προδοσίες, συμφωνίες με ναρκοβαρώνους και μια μοιραία γυναίκα.

Όπως επισημαίνει στο βιβλίο που κυκλοφορεί από την Key Books θέλησε να γυρίσει τον «Σημαδεμένο» όταν είδε μαζί με φίλους του την original ταινία με τον ίδιο τίτλο την οποία είχε σκηνοθετήσει ο Χάουαρντ Χοκς τo 1932. Μόνο που αυτή τη φορά όλα θα ήταν διαφορετικά στη νέα βερσιόν της, η οποία μεταφέρθηκε στη σύγχρονη Αμερική και στο μεταναστευτικό κύμα του 1980, επί προεδρίας Τζίμι Κάρτερ. Τότε που 125.000 Κουβανοί έφυγαν από το νησί με τις ευλογίες του Φιντέλ Κάστρο και με πλοία έφτασαν σαν μετανάστες στη Φλόριντα, για να κάνουν μια νέα αρχή.




Φύγε Σίντνεϊ, έλα Μπράϊαν!​

Η ιδέα των Κουβανών πρωταγωνιστών στο φιλμ ήταν του σκηνοθέτη Σίντνεϊ Λουμέτ και άρεσε πολύ στον Όλιβερ Στόουν που ανέλαβε να γράψει το σενάριο. Μόνο που πολύ γρήγορα ο Λουμέτ αντιλήφθηκε ότι η δική του οπτική για την ταινία - ήθελε να είναι ένα πολιτικό-κοινωνικό φιλμ - ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με τη ματωμένη saga που είχε στο μυαλό του ο παραγωγός της ταινίας και κολλητός φίλος του Αλ Πατσίνο, Μάρτιν Μπέργκμαν.

Έτσι ο Λουμέτ μόλις διάβασε το σενάριο έφυγε και στη θέση του ήρθε ο Μπράιαν Ντε Πάλμα, ενώ ο Πατσίνο έκανε εντατικά μαθήματα γλώσσας και προφοράς με τον Στίβεν Μπάουερ, τον μόνο Κουβανό στο καστ.


Τα προβλήματα δεν έλειψαν από την αρχή κιόλας, αφού όταν το συνεργείο και το καστ έφτασαν στο Μαϊάμι, οι Κουβανοαμερικάνοι που έμεναν εκεί, οι οποίοι είχαν πληροφορηθεί την υπόθεση, έφεραν σοβαρές αντιρρήσεις.
Έτσι τα γυρίσματα έγιναν κυρίως στο Λος Άντζελες, τη Σάντα Μπάρμπαρα και την Καλιφόρνια με ολίγον από Μαϊάμι, ενώ διήρκησαν από τις 22 Νοεμβρίου του 1982 μέχρι τις 6 Μαΐου του 1983.



Ο Τόνυ Μοντάνα αποδείχτηκε η ένοχη φαντασίωση εκατομμυρίων ανθρώπων ξεκινώντας από λαντζέρης σε μια καντίνα για να φτάσει να ντιλάρει δουλειές δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων, αγοράζοντας και πουλώντας κοκαΐνη. Όποιος του στέκεται εμπόδιο, φεύγει από τη μέση με συνοπτικές διαδικασίες από τον «cara cicatriz», τον «σημαδεμένο», που λατρεύει το motto «Ο κόσμος είναι δικός σου» και ανεβαίνει με ιλιγγιώδη ταχύτητα.

Μόνο που αυτή η μετεωρική άνοδος του φτωχοδιάβολου Τόνυ, έμελλε να συνοδευτεί από μια εξίσου απότομη και θεαματική πτώση, η οποία παίρνει σάρκα και οστά στην τελευταία σκηνή της ταινίας. Εκεί όπου ο Πατσίνο έχοντας τραβήξει συνεχόμενες μυτιές κόκας - ο Ντε Πάλμα δεν απάντησε ποτέ αν ο ηθοποιός έκανε πραγματική χρήση ενώ ο Αλ το έχει αρνηθεί - τα βάζει με ένα μικρό στρατό που έχει σταλεί για να τον εξοντώσει.



Ο Σπίλμπεργκ, η κόκα και οι κριτικοί​

Η κοκαΐνη που χρησιμοποιήθηκε ήταν γάλα σε ακόνη αν και ο αστικός μύθος επιμένει ότι στο σετ υπήρχε και πραγματική, την οποία έκρυβαν από τον Όλιβερ Στόουν, που ήταν χρήστης σε περίοδο αποτοξίνωσης εκείνη την περίοδο. Αντίθετα είναι αλήθεια ότι ο Στίβεν Σπίλμπεργκ που είχε πάει βόλτα στα γυρίσματα σκηνοθέτησε με την άδεια του Μπράιαν Ντε Πάλμα την τελευταία σκηνή με μία μόνο κάμερα! Αυτή, που έπιασε έναν μαινόμενο Πατσίνο πεσμένο στο πάτωμα να βρίζει με σάλια να πετάγονται από το στόμα του, προσπαθώντας να βάλει ένα γεμιστήρα στο Μ16 του.

Μετά το τέλος των γυρισμάτων και του μοντάζ, ο σκηνοθέτης προκειμένου η ταινία να πάρει την επιθυμητή ηλικιακή σήμανση αναγκάστηκε να τη μοντάρει ξανά τρεις φορές. Η λέξη fuck ακουγόταν 207 φορές, ενώ 42 άνθρωποι σκοτώνονταν σε διάφορες σκηνές αλλά όταν τελικά πήρε την έγκριση, ο Ντε Πάλμα έδωσε για προβολή στις μεγάλες αίθουσες την αρχική βερσιόν.

Οι κριτικοί δεν την υποδέχτηκαν θετικά, για την ακρίβεια την έθαψαν, ενώ το κοινό τη λάτρεψε, όπως και οι gangsta ράπερ που την είχαν κάτι σαν ευαγγέλιο. Στις δεκαετίες που ακολούθησαν οι κριτικοί που τη «στόλισαν» αναθεώρησαν και αν κρίνουμε την αξία μιας ταινίας από την επιρροή της και την κουλτούρα που «γέννησε», τότε ο «Σημαδεμένος» είναι ένα από τα καλύτερα και πιο επιτυχημένα φιλμ όλων των εποχών.​
 

Attachments

  • 1752137429105.png
    1752137429105.png
    672.1 KB · Views: 0