Θέλω να φτιάξω το πρώτο μου ηχοσύστημα!

Christos Revenas

New member
22 June 2020
6
Καλησπέρα σε όλους! Είναι η πρώτη φορά που γράφω στο forum. Θέλω επιτέλους να αγοράσω τον εξοπλισμό που θα αποτελέσει το πρώτο μου ολοκληρωμένο ηχοσύστημα με κύριο σκοπό την αναπαραγωγή δίσκων βινυλίου . Από μια σχετική έρευνα που έκανα, έχω καταλήξει με βάση το μπάτζετ μου που είναι γύρω στα 1000€ - 1200€ στις εξής επιλογές
Πικάπ: Audio Technica AT‑LP120XUSB
Ενισχυτής: Yamaha A‑S501
Ηχεία: ELAC Debut B5.2

Ο χώρος τοποθέτησης είναι το σαλόνι μου και είναι περίπου 28-30 τ.μ.
Με βάση αυτές τις πληροφορίες θα ήθελα να έχω τη γνώμη σας για το αν οι άνωθεν επιλογές είναι ορθολογικές και καλές και φυσικά θα εκτιμούσα πολύ και τις δικές σας εναλλακτικές προτάσεις κυρίως σε ότι αφορά τον ενισχυτή και τα ηχεία.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!
Χρήστος

• Like
Reactions: Alexandros_Wallace
Καλησπέρα και καλώς ήρθες, στο κλαμπ, και στον ομορφο κόσμο αναπαραγωγής της μουσικής ...

οι επιλογές σου είναι πολλές, εγώ στα πρόχειρα θα σε συμβούλευα :

- να αλλάξεις το πικαπ με κάποια πιο audiophile επιλογή, εκτός αν θέλεις λειτουργίες dj ... κατα την γνώμη μου μια φτηνή λύσε από project, rega, dual κλπ, θα παίζει πολύ καλύτερα, ενώ θα έχει και καλύτερη κεφαλή ...
- o ενισχυτής και το ηχείο είναι αξιοπρεπέστατα ... ωστόσο :
-- το ηχείο είναι μικρό για 28-30 μέτρα ... δεν θα σε καλύψει σε όγκο χαμηλών, ιδιαίτερα αν ακούς χέβυ ροκ, κλπ ... ιδανικά θέλεις δαπέδου με 8αρι γούφερ, ή με δύο 6,5άρια ...
-- θεωρώ ότι αν κοιτάξεις την αγορά μεταχειρισμένων θα πάρεις αρκετά περισσότερη ποιότητα στα λεφτά σου ... σε σελίδες όπως η δική μας και αντίστοιχες, τα μέλη είναι φανατική με hifi και προσέχουν τα μηχανήματα τους σαν παιδιά τους ...

Καλησπέρα και από μένα και καλώς ήρθες.

Θα ρωτήσω πρώτα πόσους δίσκους έχεις και ΑΝ ήδη έχεις κάμποσους θα συμφωνήσω με τον Δημοκηδή πιο πάνω..

Αν ΔΕΝ έχεις και θέλεις/έχεις σκοπό να αγοράσεις, θα σε συμβούλευα να το ξανασκεφτείς για το πικάπ..

Καλησπέρα σε όλους! Είναι η πρώτη φορά που γράφω στο forum. Θέλω επιτέλους να αγοράσω τον εξοπλισμό που θα αποτελέσει το πρώτο μου ολοκληρωμένο ηχοσύστημα με κύριο σκοπό την αναπαραγωγή δίσκων βινυλίου . Από μια σχετική έρευνα που έκανα, έχω καταλήξει με βάση το μπάτζετ μου που είναι γύρω στα 1000€ - 1200€ στις εξής επιλογές
Πικάπ: Audio Technica AT‑LP120XUSB
Ενισχυτής: Yamaha A‑S501
Ηχεία: ELAC Debut B5.2

Ο χώρος τοποθέτησης είναι το σαλόνι μου και είναι περίπου 28-30 τ.μ.
Με βάση αυτές τις πληροφορίες θα ήθελα να έχω τη γνώμη σας για το αν οι άνωθεν επιλογές είναι ορθολογικές και καλές και φυσικά θα εκτιμούσα πολύ και τις δικές σας εναλλακτικές προτάσεις κυρίως σε ότι αφορά τον ενισχυτή και τα ηχεία.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!
Χρήστος

KEF Q550 ηχεία δαπέδου 800 ευρώ

Screenshot 2025-11-26 194437.png
WiiM Ultra amplifier 500 ευρώ: με αυτή τη συσκευή έχεις ενισχυτή και δικτυακό streamer για να ακούς αρχικά ό,τι μουσική θες.

Screenshot 2025-11-26 194526.png

Σε δεύτερο χρόνο βάλε 10 δόσεις των 45 ευρώ και πάρε και ένα πικαπ π,χ Project essential 3 (με κεφαλή και ενσωματωμένο προενισχυτή) ή τέλος πάντων κάτι παρόμοιο....
Βέβαια αν δεν έχεις ήδη μεγάλη συλλογή δίσκων βινυλίου, απλά μην ασχοληθείς. Οι καινούργιες παραγωγές είναι ή της πλάκας ή πανάκριβες και δεν προσφέρουν τίποτε περισσότερο από τα σημερινά ψηφιακά.

Screenshot 2025-11-26 194932.png

Last edited:
  • Like
Reactions: Christos Revenas
Καλησπέρα και από μένα και καλώς ήρθες.

Θα ρωτήσω πρώτα πόσους δίσκους έχεις και ΑΝ ήδη έχεις κάμποσους θα συμφωνήσω με τον Δημοκηδή πιο πάνω..

Αν ΔΕΝ έχεις και θέλεις/έχεις σκοπό να αγοράσεις, θα σε συμβούλευα να το ξανασκεφτείς για το πικάπ..
Καλησπέρα vlad66 και σε όλη την παρέα! Παιδιά θέλω να σας ευχαριστήσω αρχικά για το χρόνο που διαθέσατε να απαντήσετε! Το εκτιμώ πραγματικά! Η αλήθεια είναι ότι η δισκοθήκη μου δεν είναι πολύ μεγάλη! Έχω γύρω στους 50 δίσκους βινυλίου! Τα ακούσματά μου είναι κυρίως rock, alternative, psych rock, garage. Τα περισσότερα βινύλια τα έχω αγοράσει στα live που πηγαίνω! Με βάση τα λεγόμενά σας, μου προτείνετε να μην αγοράσω πικάπ! Η επιλογή που έκανα η αρχική βασίζεται σε μια χρόνια επιθυμία μου να αποκτήσω ένα ηχοσύστημα. Μπορεί να μην έχω πολλούς δίσκους αλλά θα μου άρεσε να διαμορφώσω το σαλόνι μου με κάτι που σχετίζεται με τη μουσική που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μου! Ήμουν σχετικά προετοιμασμένος οτι θα διαβάσω πολλές απόψεις διαφορετικές εδώ μέσα και φυσικά είναι πολύ σημαντικό οτι γράφονται απο ανθρώπους που έχουν μεγάλη εμπειρία στο αντικείμενο. Θα εξετάσω όλες τις προτάσεις!

KEF Q550 ηχεία δαπέδου 800 ευρώ

View attachment 261642
WiiM Ultra amplifier 500 ευρώ: με αυτή τη συσκευή έχεις ενισχυτή και δικτυακό streamer για να ακούς αρχικά ό,τι μουσική θες.

View attachment 261644

Σε δεύτερο χρόνο βάλε 10 δόσεις των 45 ευρώ και πάρε και ένα πικαπ π,χ Project essential 3 (με κεφαλή και ενσωματωμένο προενισχυτή) ή τέλος πάντων κάτι παρόμοιο....
Βέβαια αν δεν έχεις ήδη μεγάλη συλλογή δίσκων βινυλίου, απλά μην ασχοληθείς. Οι καινούργιες παραγωγές είναι ή της πλάκας ή πανάκριβες και δεν προσφέρουν τίποτε περισσότερο από τα σημερινά ψηφιακά.

View attachment 261645
Σε ευχαριστώ πολύ για τις προτάσεις σου! Θα τις εξετάσω και ίσως ολοκληρώσω την αγορά του εξοπλισμού σε στάδια!

Καλησπέρα και καλώς ήρθες, στο κλαμπ, και στον ομορφο κόσμο αναπαραγωγής της μουσικής ...

οι επιλογές σου είναι πολλές, εγώ στα πρόχειρα θα σε συμβούλευα :

- να αλλάξεις το πικαπ με κάποια πιο audiophile επιλογή, εκτός αν θέλεις λειτουργίες dj ... κατα την γνώμη μου μια φτηνή λύσε από project, rega, dual κλπ, θα παίζει πολύ καλύτερα, ενώ θα έχει και καλύτερη κεφαλή ...
- o ενισχυτής και το ηχείο είναι αξιοπρεπέστατα ... ωστόσο :
-- το ηχείο είναι μικρό για 28-30 μέτρα ... δεν θα σε καλύψει σε όγκο χαμηλών, ιδιαίτερα αν ακούς χέβυ ροκ, κλπ ... ιδανικά θέλεις δαπέδου με 8αρι γούφερ, ή με δύο 6,5άρια ...
-- θεωρώ ότι αν κοιτάξεις την αγορά μεταχειρισμένων θα πάρεις αρκετά περισσότερη ποιότητα στα λεφτά σου ... σε σελίδες όπως η δική μας και αντίστοιχες, τα μέλη είναι φανατική με hifi και προσέχουν τα μηχανήματα τους σαν παιδιά τους ...
Δημοκηδή σε ευχαριστώ πολύ τόσο για το καλωσόρισμα όσο και για τις προτάσεις σου και τον χρόνο που αφιέρωσες για να τις καταθέσεις! Τελικά η αγορά ηχοσυστήματος είναι δύσκολη υπόθεση!

Από τη στιγμή που σου το λέει ο @vlad66 που παίζει να έχει περισσότερες κεφαλές από ότι εσύ βινύλια, έχει κάποιο βάρος. 😂
Ωραίο το βινύλιο αλλά δεν αξίζει να είναι η βασική σου πηγή αυτή την εποχή.

Και μόνο το ότι πρέπει να δώσεις 50€ για να πάρεις έναν καινούργιο δίσκο με αμφίβολη ποιότητα ήχου, σε κρατάει πίσω.
Άλλη εποχή θα σου έλεγα να επενδύσεις σε ένα πλυντήριο δίσκων και να ξετινάζεις παλιούς μεταχειρισμένους.
Αλλά ακόμη και αυτοί πλέον έχουν γίνει απλησίαστοι.

Πλέον, αξίζει να πάρεις κάποιο streamer, μία συνδρομή σε tidal, και αν θέλεις, να αγοράζεις άυλα από site όπως το bandcamp π.χ.

Οι επιλογές σου έχουν ενδιαφέρον για να ξεκινήσεις ένα νορμάλ Setup..

Οι δικές μου επιλογές θα ήταν,
Wimm Ultra Amp, που έχει και Streamer/dac μέσα, τα ηχεία που έχεις επιλέξει, σε πικάπ θα έπαιρνα μεταχειρισμένο ένα Dual 505, και Phono θα έπαιρνα ένα Fosi MM με λαμπιτσες το οποίο παίζει μουρλια για 70 ευρώ..

Όταν απόκτησαμε όλοι το πρώτο πικάπ μας, είχαμε καβάτζα 100 δίσκους?
Δεν είχαν οι δίσκοι 30-40&50€...

Μόνο αν πάει στους μεταχειρισμένους θα "αξίζει" τον κόπο και το χρήμα..

Και μετά;;
Άλλα έξοδα για να τους πλένει, να τους συσκευάζει σωστά κλπ...

Να μην αναφέρω την περίπτωση που σπάσει βελόνα....

ika, μιλάς ίσως για εποχές που το βινύλιο ήταν ουσιαστικά το μόνον μέσο, όλες οι παραγωγές έβγαιναν σε βινύλιο, η αγορά ήταν γεμάτη από δαύτα και οι τιμές λογικές ...

τώρα, αν θέλει να ακούσει τον καινούργιο δίσκο του τάδε γκρουπ, είναι αμφίβολο αν κυκλοφορεί σε βινύλιο, αν ναι η τιμή θα είναι υψηλή, κλπ κλπ ...

με βάση την πληροφορία ότι ο νεαρός ( ; ) φίλος μας έχει μόνον 50 βινύλια, και γω θεωρώ ότι πρέπει να πάρει κάτι σαν το Wiim που συνεστήθη παραπάνω , είτε ενα στρίμερ-προ και ενα καλό ζευγαράκι ενεργά ηχεία ... με μια συνδρομή spotify ή tidal ή apple, ή οτιδήποτε, θα έχει όλη την δισκοθήκη του πλανήτη στην άκρη των δακτύλων του, με λίγοτερα από 10 ευρω τον μήνα ...

πάντως, αν έχει την διάθεση για βινύλια, ίσως να κοιτάξει αγγελίες στην χρυσή ευκαρία για ένα vintage πικαπάκι μέχρι 100-150 ευρώ να κάνει την πλάκα του με τα βινύλια που ήδη έχει ...

εγώ όταν πήρα το πρώτο μου πικάπ δεν υπήρχε άλλο μέσο αναπαραγωγής μουσικής (εκτός από το ραδιόφωνο)!!! Οπότε ήταν μονόδρομος και έτσι τους δίσκους τους αγόραζες μετά. Για αυτό λέμε, ότι αυτοί -εμείς- που σήμερα συντηρούν τις πωλήσεις βινυλίων είναι εκείνη κυρίως η γενιά και όταν "φύγει" θα εξαλειφθεί προφανώς και το βινύλιο (ή θα επιστρέψει στο 1/% των πωλήσεων ηχογραφημένης μουσικής από το 6-7% που είναι σήμερα)

• Like

Όχι, αλλά κάπου στο μακρινό 1986-87 δεν είχες και άλλες επιλογές. 😂
Επίσης, τότε με τον βασικό μισθό έπαιρνες καμιά 100άρα δίσκους (800-900 δραχμές ο δίσκος), τώρα δεν παίρνεις ούτε 20.

Συμφωνώ για τις τοποθετήσεις σας περί πικαπ και δίσκων.

Δεν έχω πικαπ... αλλά βλέπω τι τραβάει ο πεθερός μου 😂

Για να ψήνεται ο ταγμενος αναλογικα πεθερός σε αγορά εβερσολο...τα πραγματα ειναι πολύ σοβαρα....

Κάθε 1 με 2 μήνες αγοράζει 2 και μόνο LP σε σουπερ έκδοση και στροφές...δεν τα ξερω τωρα αυτα αναλυτικά...και τι παίζει με δαυτα...

Αυτό που ξέρω είναι πως ο ποιοτικος δίσκος έχει κοστος μεσο ορο ένα 50ρικο....

Αυτό που ξερω επίσης είναι πως ο ήχος του δίσκου σε ενα καλο συστημα δεν συγκρινεται με οτιδήποτε άλλο ο άτιμος....

Εαν ειναι πορωμενος ο φίλος μπορεί να αγοράσει ένα πικαπ ωστε να εχει και να ακουσει σαν reference από εκει τους τοπ 20 δισκους του συν αυτους που ήδη έχει κ ειναι κρίμα...και τέλος....!!!

Αλλά...επιβάλλεται να αγοράσει και ένα ποιοτικό streameraki...Κανεις δεν το μετανιωσε...κανεις δεν το έστειλε πίσω...!!!

Μ ένα 50αρικο σήμερα και ψηφιακά πάντα ...δεν μπορω να εκφραστώ...😂

Αυτα και αποσύρομαι ατάκτως και παντελώς από το παρόν.😁

• Like
Όχι, αλλά κάπου στο μακρινό 1986-87 δεν είχες και άλλες επιλογές. 😂
Επίσης, τότε με τον βασικό μισθό έπαιρνες καμιά 100άρα δίσκους (800-900 δραχμές ο δίσκος), τώρα δεν παίρνεις ούτε 20.
Εγώ που είμαι πιο παλιός, θυμάμαι και την επιλογή της κασέτας. Πήγαινες στο δισκοπωλείο, έλεγες τι θες και σου έκανε την πειρατική κασέτα. Φτηνότερα από ένα LP. Όσοι από τους γνωστούς είχαν πικάπ, είχαν 10-20 45άρια καί ελάχιστα LP.
Φωτό: Χατζής Ρεσιταλ 1979 διπλός 420 δρχ. Τότε ο συγχωρεμένος μου έδινε 5000 δρχ μηνιαίο χαρτζιλίκι, πέρναγα ανετότατα και έπαιρνα και κανένα δίσκο, ρούχο, δωράκι, έβαζα και λίγα στην άκρη για διακοπές κλπ.
IMG_20251127_200508.jpg
Όταν πήραμε το πρώτο καλό πικάπ, πήραμε και το 1ο LP, John Keating - Space Exrerience. Δυστυχώς έχει ξεκολλήσει το αυτοκόλλητο με την τιμή.
Ότι 45άρια είχαμε από την βαλίτσα PHILIPS πετάχτηκε γιατί έγδερνε η βελόνα της.

Last edited:
Καλημέρα.
Γνώμη μου, αν δεν έχεις ήδη καμιά 500αριά δίσκους, ξέχνα το πικάπ, δεν αξίζει.
Και να σκεφτείς ότι σου απαντάνε "βινυλιάδες" στο νήμα σου και λένε το ίδιο. :)
Ποιος απο εμας ειχε 500 δισκους πριν αγορασει πικαπ ;
Σημερα, οσοι εχουν 500+ δισκους , ποσους απ'αυτους ακουνε ;

Συμφωνω , και επιπλεον κανενας απο οσους ξερω που αγορασαν πικαπ τωρα (την ψηφιακη εποχη) δεν εμεινε με 10-20 δισκους.
Δεν είχαν οι δίσκοι 30-40&50€...

Μόνο αν πάει στους μεταχειρισμένους θα "αξίζει" τον κόπο και το χρήμα..

Και μετά;;
Άλλα έξοδα για να τους πλένει, να τους συσκευάζει σωστά κλπ...
Στους μεταχειρισμενους , υπαρχουν εκατομμυρια τιτλοι , και σε εξαιρετικη κατασταση. Το 30% των δισκων μου ειναι μεταχειρισμενοι , και αν μου επεσαν 5 δισκοι με καποια προβληματα , που μειωθηκαν εστω και λιγο με ενα πλυσιμο.
Να μην αναφέρω την περίπτωση που σπάσει βελόνα....
Τα ψηφιακα, εχουν περισσοτερες πιθανοτητες να χαλασουν . Το να σπασει μια βελονα, και νοουμενου οτι ο καθενας μας αγοραζει βελονες που του επιτρεπουν τα οικονομικα του , δεν ειναι δα και χρεοκοπια.

Ενα καλο (μεταχειρισμενο) πικαπ / καινουργια κεφαλη/phono μπορει να βρεθει με κατω απο 500 ευρω με το κοστος της βελονας αν σπασει καπου μεταξυ 50-100 ευρω (βλεπε ΑΤ VM95 και αλλες απο αλλες εταιρειες) .

Τα πιο πανω , ανετα μπορει να συνυπαρχουν με οποιο ψηφιακο ή αλλο συστημα θελει να εχει.

Μια AT VM95E ( 50 ευρω) , VM95EN (110 ευρω) , ενα FOSI X5 (110 ευρω) , αφηνουν ενα περιθωριο περιπου 280-300 ευρω για ενα αξιοπιστο μεταχειρισμενο πικαπ.

Last edited:
Καλημέρα! Χθες επικοινώνησα με ένα κοντινό μου και πολύ αξιόπιστο πρόσωπο που επισκευάζει ενισχυτές. Μου είπε ότι αυτή τη στιγμή έχει επισκευάσει δυο ενισχυτές (DENON AVC 10SE και DENON AVC 11SR). Μου είπε ότι θα μου δώσει τον ένα από τους δυο για 400€. Η αλήθεια είναι ότι από τα μηνύματά σας επηρεάστηκα και μου άρεσε ο wiim amp ultra (με ενσωματωμένο ενισχυτή). Θεωρείτε ότι αξίζει να αγοράσω κάποιον από τους δυο DENON με δεδομένο ότι θα βρίσκονται σε άριστη κατάσταση;