Θέμα: Ηλιοβασίλεμα στις πόλεις

Εχθες μου ηρθε επιτελους (απο Αμερικη) η nikon D40. Ηρθε πακετο με τον 18-55 και μαζι πηρα κ τον καινουργιο 55-200 VR, το φλας SB-400, 1 φιλτρο, καρτα μνημης, ολα μαζι πηγαν 675 ευρω (909 δολ).

Αν και ακομα πειραματιζομαι, δηλωνω γοητευμενος! Τραβηξα σημερα μερικες απο το μπαλκονι μου. Χωρις τριποδο, ή φλας k καμια επεξαργασια (μονο crop). Ηθελα να δω συμπεριφορα στα ψηλα iso. Η μια ειναι στα 1250 και οι αλλες στα 1600. Το διαφραγμα το κρατησα περιπου στο 5.3 (ελεω απουσιας τριποδου).

Πως σας φαινεται ο θορυβος?

Attachments

• DSC_0001 c.jpg
    DSC_0001 c.jpg
    149.4 KB · Views: 36
  • DSC_0010 c.jpg
    DSC_0010 c.jpg
    110.4 KB · Views: 36
  • DSC_0012 c.jpg
    DSC_0012 c.jpg
    96.4 KB · Views: 40
Βλάσση, κάτι τέτοια βλέπω και πείθομαι ότι έχουμε την ωραιότερη πόλη στον κόσμο.
Τι να λέμε...

Πείτε με ότι θέλετε, αλλά τη Θεσσαλονίκη την αγαπάω όσο δεν πάει...

Εχθες μου ηρθε επιτελους (απο Αμερικη) η nikon D40. Ηρθε πακετο με τον 18-55 και μαζι πηρα κ τον καινουργιο 55-200 VR, το φλας SB-400, 1 φιλτρο, καρτα μνημης, ολα μαζι πηγαν 675 ευρω (909 δολ).

Αν και ακομα πειραματιζομαι, δηλωνω γοητευμενος! Τραβηξα σημερα μερικες απο το μπαλκονι μου. Χωρις τριποδο, ή φλας k καμια επεξαργασια (μονο crop). Ηθελα να δω συμπεριφορα στα ψηλα iso. Η μια ειναι στα 1250 και οι αλλες στα 1600. Το διαφραγμα το κρατησα περιπου στο 5.3 (ελεω απουσιας τριποδου).

Η συμπεριφορά της μηχανής είναι πολύ καλή στα ψηλά iso, μάλλον αρκετά καλύτερη από τη δική μου 10άρα ΝΙΚΟΝ. Θα ήθελα να κάνω κάποιες παρατηρήσεις-υποδείξεις-προτάσεις αισθητικής φύσεως, που προς θεού, μην το πάρετε ως μάλωμα, το αντίθετο μάλιστα. Η πρώτη φωτογραφία, δεν δείχνει τίποτε το ιδιαίτερο, εκτός αν αυτό είναι η ασχήμια της πόλης, βλέπε παλιότερο θέμα αστικό τοπίο. Μάλλον θα ήταν καλύτερο να αποσυρθεί, διότι δεν στέκει καλά δίπλα στις επόμενες. Οι δυο επόμενες είναι πολύ καλές, ειδικά στη σύλληψη της ώρας που έγινε η λήψη. Δίνουν αυτό το ιδιαίτερο που προσφέρει μόνο το ηλιοβασίλεμα και τα 15 λεπτά μετά την πτώση του ηλίου. Όμως θα πρότεινα να υπάρχει περισσότερο θέμα στο κάτω μέρος της φωτογραφίας. Φαντάζομαι ότι έχει γίνει crop για να φύγουν πολυκατοικίες, θερμοσύφωνες, κεραίες, κτλ. Αν έγινε έτσι, καλώς έφυγαν. Όμως θα πρότεινα οι λήψεις να ξαναγίνουν από μεγαλύτερο ύψος (π.χ. ταράτσα, όπου έχεις πρόσβαση ως ενοικιαστής,-ιδιοκτήτης) ώστε οι ίδιες λήψεις να έχουν καλύτερο θέμα.

Και τέλος πάρε ένα φθηνό τρίποδο (30-50 ευρώ) και τράβα σε 100-400. Οι ίδιες οι φωτο θα έχουν καλύτερο χρωματικό κορεσμό και λεπτομέρεια.

Tελικά εξαιρετικό θέμα άνοιξε ο Βλάσης
εδώ από τις ολιγοήμερες διακοπές μου στην βόρεια Εύβοια

View attachment 12622View attachment 12623View attachment 12624

η 1η είναι από το Πευκί, η 2η από τον Νέο Πύργο και η 3η από τις Ροβιές.

Πολύ καλές οι φωτογραφίες. Στις 2 πρώτες έπιασες την κατάλληλη στιγμή, ενώ στην τρίτη ήσουν λίγο αργοπορημένος. θα πρότεινα, στις επόμενες λήψεις που θα κάνεις (διότι φαίνεται ότι σου αρέσουν τα ηλιοβασιλέματα και τα ψάχνεις) να κάνεις λίγο πιο πίσω, να ψάξεις να βάλεις κάτι μπροστά δεξιά στη φωτογραφία. Η θάλασσα είναι ωραία, αλλά θα ήταν ακόμη πιο ελκυστική η φωτο, αν υπήρχε μια βάρκα, ένα παιδί μέσα στη θάλασσα, μια ξαπλώστρα, κάτι τέτοιο. Διότι τώρα η φωτο δείχνει άδεια. Και συνηθίζουμε να βλέπουμε μια φωτο από δεξιά προς τα αριστερά, και από κάτω προς τα πάνω, άρα το αντικείμενο κάτω δεξιά θα μας οδηγήσει μέσα στη φωτογραφία. Στην τρίτη φωτο θα ήταν καλύτερα η λήψη να είχε γίνει λίγο πιο δεξιά, έτσι ώστε να πιάσει όλη την καμπύλη της παραλίας. Τα κλαδιά από το δένδρο που μπαίνουν στο κάδρο μου αρέσουν πολύ.

Η συμπεριφορά της μηχανής είναι πολύ καλή στα ψηλά iso, μάλλον αρκετά καλύτερη από τη δική μου 10άρα ΝΙΚΟΝ. Θα ήθελα να κάνω κάποιες παρατηρήσεις-υποδείξεις-προτάσεις αισθητικής φύσεως, που προς θεού, μην το πάρετε ως μάλωμα, το αντίθετο μάλιστα. Η πρώτη φωτογραφία, δεν δείχνει τίποτε το ιδιαίτερο, εκτός αν αυτό είναι η ασχήμια της πόλης, βλέπε παλιότερο θέμα αστικό τοπίο. Μάλλον θα ήταν καλύτερο να αποσυρθεί, διότι δεν στέκει καλά δίπλα στις επόμενες. Οι δυο επόμενες είναι πολύ καλές, ειδικά στη σύλληψη της ώρας που έγινε η λήψη. Δίνουν αυτό το ιδιαίτερο που προσφέρει μόνο το ηλιοβασίλεμα και τα 15 λεπτά μετά την πτώση του ηλίου. Όμως θα πρότεινα να υπάρχει περισσότερο θέμα στο κάτω μέρος της φωτογραφίας. Φαντάζομαι ότι έχει γίνει crop για να φύγουν πολυκατοικίες, θερμοσύφωνες, κεραίες, κτλ. Αν έγινε έτσι, καλώς έφυγαν. Όμως θα πρότεινα οι λήψεις να ξαναγίνουν από μεγαλύτερο ύψος (π.χ. ταράτσα, όπου έχεις πρόσβαση ως ενοικιαστής,-ιδιοκτήτης) ώστε οι ίδιες λήψεις να έχουν καλύτερο θέμα.

Και τέλος πάρε ένα φθηνό τρίποδο (30-50 ευρώ) και τράβα σε 100-400. Οι ίδιες οι φωτο θα έχουν καλύτερο χρωματικό κορεσμό και λεπτομέρεια.

Σ ευχαριστω για τις παρατηρησεις Βλασση. Πραγματικα αυτο ειναι που επιζητω οταν κανω post φωτογραφιες. Οποιαδηποτε συμβουλη/σχολιο/κριτικη ειναι παραπανω απο ευπροσδεκτη. Θεωρω οτι η βοηθεια που δινεις/δινετε σε ολους εμας του λιγοτερο μυημενους ειναι σημαντικη. (κατι σαν on-line photo lessons...for free).

Oσον αφορα το crop, εγινε για δυο λογους. Ο πρωτος ειναι αυτος που ειπες (για να φύγουν πολυκατοικίες, θερμοσύφωνες, κεραίες, κτλ) και ο δευτερος γιατι δεν ηθελα να χωρισω θεματικα την φωτον στη μεση. Ηθελα το κυριως θεμα (ουρανος) να καλυπτει περισσοτερο χωρο.
Τελικα το crop μου δεν μου αρεσε. Το ιδιο και οι φωτογραφιες. Απλως μπηκανε γιατι με εξεπληξε η συμπεριφορα της μηχανης σε τοσο ψηλα iso.

Σιγουρα οι επομενες θα ειναι με τριποδο και απο ταρατσα.

ΥΓ) πως αφαιρεις μια φωτογραφια? Δεν βρηκα επιλογη delete.

Απάντηση: Re: Θέμα: Ηλιοβασίλεμα στις πόλεις

πολυ καλη συμπεριφορα στο θεμα θορυβος ....
απο οσο μπορω να διακρινω..

ωραιες φωτος... εστω και δοκιμαστικες

Last edited:
Απάντηση: Re: Θέμα: Ηλιοβασίλεμα στις πόλεις

Tελικά εξαιρετικό θέμα άνοιξε ο Βλάσης
εδώ από τις ολιγοήμερες διακοπές μου στην βόρεια Εύβοια

View attachment 12622View attachment 12623View attachment 12624

η 1η είναι από το Πευκί, η 2η από τον Νέο Πύργο και η 3η από τις Ροβιές.

η 1η ειναι φοβερη .... η 2η τελεια θα γινοταν αν δεν εγερνε λιγο ο οριζοντας ... η τριτη καλη αλλα οι αλλες 2 καλυτερες .. το καδρο ηθελε λιγακι πιο δεξια μου φαινεται .....

Λιγο παλιες, (Αυγουστος του 04) απο το μπαλκονι μου με μια Olympus C770, και ολα στο auto.

Πολύ καλές οι φωτογραφίες. Στις 2 πρώτες έπιασες την κατάλληλη στιγμή, ενώ στην τρίτη ήσουν λίγο αργοπορημένος. θα πρότεινα, στις επόμενες λήψεις που θα κάνεις (διότι φαίνεται ότι σου αρέσουν τα ηλιοβασιλέματα και τα ψάχνεις) να κάνεις λίγο πιο πίσω, να ψάξεις να βάλεις κάτι μπροστά δεξιά στη φωτογραφία. Η θάλασσα είναι ωραία, αλλά θα ήταν ακόμη πιο ελκυστική η φωτο, αν υπήρχε μια βάρκα, ένα παιδί μέσα στη θάλασσα, μια ξαπλώστρα, κάτι τέτοιο. Διότι τώρα η φωτο δείχνει άδεια. Και συνηθίζουμε να βλέπουμε μια φωτο από δεξιά προς τα αριστερά, και από κάτω προς τα πάνω, άρα το αντικείμενο κάτω δεξιά θα μας οδηγήσει μέσα στη φωτογραφία. Στην τρίτη φωτο θα ήταν καλύτερα η λήψη να είχε γίνει λίγο πιο δεξιά, έτσι ώστε να πιάσει όλη την καμπύλη της παραλίας. Τα κλαδιά από το δένδρο που μπαίνουν στο κάδρο μου αρέσουν πολύ.

Αν και λίγο εκτός θέματος, ( Ηλιοβασίλεμα στις Πόλεις ), εκτιμώ πάρα πολύ τα σχόλια σου, δεν γνωρίζω σχεδόντίποτε περι φωτογραφίας, ωστόσο λαμβάνοντας υπόψη τα σχόλια σου, θα επιμείνω πολύ και την επόμενη φορά θα είμαι ελπίζω καλύτερος.

Δεν χρειάζεται να επιμείνεις πολύ. Απλώς την επόμενη φορά, βλέπεις ένα καλό τοπίο, έστω ηλιοβασίλεμα, το τραβάς. Μετά αντί να φύγεις, ψάχνεις πώς θα κάνεις καλύτερη φωτογραφία το ίδιο τοπίο.

Φυσικά εννοείται ότι δεν θα χάσεις το θέμα ή την ευχαρίστηση, ψάχνοντας να βγάλεις την ιδανική φωτογραφία. Πρώτα βγάζουμε την φωτογραφία (όσο καλή ή λιγότερο καλή) και μετά θα βγάλουμε την άριστη φωτογραφία. Αλλιώς κινδυνεύουμε να ΜΗΝ έχουμε φωτογραφία.

Ένα απ' τα πιο δύσκολα αστικά ηλιοβασιλέματα, όχι τεχνικά, αλλά λόγω φόρτισης.
Λίγες μέρες πριν καιγόταν η Πάρνηθα και ο ουρανός. Νοιώθω πολύ άβολα ψάχνοντας ομορφιά μέσα απ' την ασχήμια της καταστροφής. Ίσως χρειάζεται για την ελπίδα να προχωράμε, με την ελπίδα να μην ξεχνάμε...

Attachments

• P1020281+.jpg
    P1020281+.jpg
    22.8 KB · Views: 30
Last edited:
Και μερικές από μένα :

Attachments

• zIMG_4339.jpg
    zIMG_4339.jpg
    54.5 KB · Views: 16
  • zIMG_7843.jpg
    zIMG_7843.jpg
    44.1 KB · Views: 13
  • zIMG_7495.jpg
    zIMG_7495.jpg
    62.4 KB · Views: 17
  • zIMG_7504.jpg
    zIMG_7504.jpg
    42.5 KB · Views: 14
  • zArtist 3.jpg
    zArtist 3.jpg
    96.3 KB · Views: 21
Re: Απάντηση: Θέμα: Ηλιοβασίλεμα στις πόλεις

Και μερικές από μένα :

Γιάννη, το κάδρο πρέπει να έχει πρώτα από όλα θέμα. Η τελευταία φωτογραφία ΔΕΝ έχει. Βλέπω μια στροφή, ένα αυτοκίνητο, ένα κτήριο και μια κολώνα στη μέση και από πίσω ένα ηλιοβασίλεμα. Το σωστό θα ήταν να υπάρχει ένα από αυτά τα στοιχεία (μάλλον το αυτοκίνητο) έτσι ώστε να κυριαρχεί το ηλιοβασίλεμα και η σιλουέτα (του αυτοκινήτου). Οι άλλες είναι καλύτερες.

Ευκολο σε γενικές γραμμές θέμα το ηλιοβασίλεμα (αφού είναι από μόνο του πανέμορφο). Πάντα στο τέλος καταλήγω να βγάζω και ένα ηλιοβασίλεμα.
Ορίστε μια επιλογή.

Στην Αίγινα :
Portfolio%5CNightfall%5C65369.jpg

Portfolio%5CNightfall%5C54786.jpg

Portfolio%5CNightfall%5C54779.jpg

Portfolio%5CNightfall%5C53398.jpg

Portfolio%5CNightfall%5C54777.jpg

Στη δυτική ακτή της Δανίας :

Portfolio%5CNightfall%5C103924.jpg

Salzburg :

224968-76fb9c3e-cf04-47f5-aeb3-c6f8735b1383.jpg

224964-1c93a084-20ea-4e7c-affd-f73f16cad925.jpg