Θέμα με μάστορα

quevedo

AVClub Addicted Member
4 May 2010
1,969
επαρχια
Κάλεσα μάστορα για τοποθέτηση πλακιδίων σε παλιό σπίτι. Μου είπε μια τιμή (τα υλικά δικά μου, η εργασία δική του) και συμφωνήσαμε (δεν υπάρχει γραπτό συμφωνητικό). Αφού τελείωσε το έργο του είπα αν δίνει απόδειξη και μου είπε ναι αλλά να μου πληρώσεις τον ΦΠΑ. Όταν του ειπα ότι θα του πληρώσω τον ΦΠΑ, μου ανέφερε και για ΙΚΑ. Όμως δεν με συμφέρει να του βάλω ΙΚΑ γιατί ανεβαίνει πολύ το κόστος. Μόνο αποδειξη έχω πάρει και η υποθεση ΙΚΑ εκκρεμεί. Η απόδειξη που μου 'δωσε ειναι παλιά και μάλιστα το μπλοκ του πρέπει να είναι τουλάχιστο 10ετίας γιατί γράφει δραχμές αντί για και τα στοιχεία του έχουν αλλάξει ως προς την έδρα της επιχείρησης.
Για πείτε τη γνώμη σας. Θεωρώ ότι δεν ήθελε να κόψει απόδειξη και γι' αυτό μου ανέφερε το ΙΚΑ. Τι μπορώ να κάνω ?

Last edited:
Είναι τρυπημενη?αν είναι δεν έχεις πρόβλημα(στο τρυπημα τα τέσσερα τελευταία ψηφία της απόδειξης είναι ο μήνας και το έτος που πήγε στην εφορία),αν είναι απλή απόδειξη είσπραξης ο τύπος θέλει να πάρει όλα τα λεφτά μαύρα,θέμα ικα δεν θα έπρεπε να τεθεί καν για μένα.έτσι όπως τα λες φαίνεται όντως να μην ήθελε να κόψει απόδειξη,έτσι κάνουν συνήθως..

Είναι τρυπημενη?αν είναι δεν έχεις πρόβλημα(στο τρυπημα τα τέσσερα τελευταία ψηφία της απόδειξης είναι ο μήνας και το έτος που πήγε στην εφορία),αν είναι απλή απόδειξη είσπραξης ο τύπος θέλει να πάρει όλα τα λεφτά μαύρα,θέμα ικα δεν θα έπρεπε να τεθεί καν για μένα.έτσι όπως τα λες φαίνεται όντως να μην ήθελε να κόψει απόδειξη,έτσι κάνουν συνήθως..

Είναι τρυπημένη. Αλλά πειράζει που είναι τόσο παλιά? Μήπως έχω πρόβλημα?

Όχι κανένα πρόβλημα,αλλά γιατί καίγεσαι αν επιτρέπεται,που θα την χρησιμοποιησεις;

Όχι κανένα πρόβλημα,αλλά γιατί καίγεσαι αν επιτρέπεται,που θα την χρησιμοποιησεις;

Στη φορολογική δήλωση θα την βάλω, αν τελικά ισχύσουν οι αποδείξεις. Απλα είδα οτι είναι 08 97 τα τελευταία 4 ψηφία, όπως μου είπες, και φοβάμαι μην είναι από καταργημένο μπλοκ.

Πήγαινε την απόδειξη στην εφορία και πες τους ότι υποψιάζεσαι απάτη και ότι ο συγκεκριμένος αποκλείεται να διατηρεί μπλοκ (και άρα σχετικές επιβαρύνσεις) και να μην έχει κόψει απόδειξη ούτε για μια δουλειά από τότε … καθώς ο άνθρωπος αυτός δουλεύει.

Γιατί να μη ρωτήσεις δηλαδή επίσημα στην εφορία ?

Re: Απάντηση: Θέμα με μάστορα

Πήγαινε την απόδειξη στην εφορία και πες τους ότι υποψιάζεσαι απάτη και ότι ο συγκεκριμένος αποκλείεται να διατηρεί μπλοκ (και άρα σχετικές επιβαρύνσεις) και να μην έχει κόψει απόδειξη ούτε για μια δουλειά από τότε … καθώς ο άνθρωπος αυτός δουλεύει.

Ευχαριστώ για τη συμβουλή. Κι αυτό μπορεί να γίνει. Θα πάω να ρωτήσω.

Στη φορολογική δήλωση θα την βάλω, αν τελικά ισχύσουν οι αποδείξεις. Απλα είδα οτι είναι 08 97 τα τελευταία 4 ψηφία, όπως μου είπες, και φοβάμαι μην είναι από καταργημένο μπλοκ.

Για το 2012 ισχύουν οι αποδείξεις για το αφορολόγητο,όπως το 2011.Αντι να πας στην εφορία μπορείς να μπεις στο gsis.gr και έχει ένα πρόγραμμα που λέει για φυσικά πρόσωπα επιτηδευματίες και εταιρείες ,το κατεβάζεις και το εγκαθιστας και μπορείς να δεις εάν είναι υπαρκτή η εταιρεία η μαϊμού για την εφορία,θα μπορέσεις να δεις και εάν έχει κάνει διακοπή.αν έχει κάνει υπάρχει θέμα αλλιώς είσαι οκ.

Για το 2012 ισχύουν οι αποδείξεις για το αφορολόγητο,όπως το 2011.Αντι να πας στην εφορία μπορείς να μπεις στο gsis.gr και έχει ένα πρόγραμμα που λέει για φυσικά πρόσωπα επιτηδευματίες και εταιρείες ,το κατεβάζεις και το εγκαθιστας και μπορείς να δεις εάν είναι υπαρκτή η εταιρεία η μαϊμού για την εφορία,θα μπορέσεις να δεις και εάν έχει κάνει διακοπή.αν έχει κάνει υπάρχει θέμα αλλιώς είσαι οκ.

Πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες σου. Είδα ότι τα στοιχεία του είναι περασμένα και up to date σε σχέση με τα αναγραφόμενα στην απόδειξη που μου έδωσε, κι έχει κάνει έναρξη 23-7-1997. Αρα αποφεύγει συστηματικά τις αποδείξεις.

Όπως τα λες φίλε μου τις αποφεύγει συστηματικά,όσο για τις πληροφορίες λόγω δουλειάΣ τα ξερω:-)

Ακου να δεις.
Από τη μία έχουμε έναν τεχνίτη που δεν θέλει να σου δώσει απόδειξη και από την άλλη έναν εργοδότη που δεν θέλει να πληρώσει ΙΚΑ.
Πήγαινε εσύ λοιπόν στην εφορία για να πάει κι αυτός μετά στο ΙΚΑ.
Το πιο πιθανό είναι αυτός να επικαλεστεί 1002 λόγους που δεν έκοβε αποδείξεις(το κάνω part time/δούλευα αλλού σαν μισθωτός),εσύ όμως με την απόδειξη που έκοψε,δεν θα την γλυτώσεις από το ΙΚΑ ούτε με σφαίρες.

αν σου δώσει κανονική απόδειξη θα πρέπει και εσύ να του πληρώσεις ΙΚΑ για να είσαι καλυμμένος. μετά παίρνει την απόδειξη που σου έχει κόψει πάει στο ΙΚΑ και σου κάνει καταγγελία ότι δεν του πλήρωσες τα ένσημα και τρέχεις και δεν φτάνεις. πας δικαστήριο μετά και θα σου στοιχήσει ο κούκος αηδόνι. βέβαια σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να αναφέρεται σαφώς η απασχόληση (εργατοώρες κλπ) του και το είδος της απασχόλησης του.

την έχει πατήσει φίλος μου έτσι.

το αν διατηρεί βιβλία κλπ είναι άλλο θέμα.

αν σου δώσει κανονική απόδειξη θα πρέπει και εσύ να του πληρώσεις ΙΚΑ για να είσαι καλυμμένος. μετά παίρνει την απόδειξη που σου έχει κόψει πάει στο ΙΚΑ και σου κάνει καταγγελία ότι δεν του πλήρωσες τα ένσημα και τρέχεις και δεν φτάνεις. πας δικαστήριο μετά και θα σου στοιχήσει ο κούκος αηδόνι. βέβαια σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να αναφέρεται σαφώς η απασχόληση (εργατοώρες κλπ) του και το είδος της απασχόλησης του.

Ακριβως αυτο ισχυει. Καθε αποδειξη πρεπει να συνοδευεται απο αντιστοιχη καταβολη ενσημων.

Δε γράφει πουθενά τις εργατοώρες παρά μόνο το είδος της εργασίας του. Τοποθέτηση πλακιδίων συγκεκριμένα.
Ο.Κ. κατάλαβα τι παίζει.

Και μην μπλεξεις με το ΙΚΑ ,ιδιως αυτο το καιρο

Καλύτερα να τα πληρώσει στο ΙΚΑ εννοείς, ή να μη περάσει κάν
Εγώ θα έλεγα μιας και υπάρχει αυτή η ένταση ας γίνουν όλες οι δουλειές κανονικά
ΙΚΑ τιμολόγια κ.ο.κ.
Στην τελική αύριο μεθαύριο όλο και καμία επόμενη δουλειά θα κάνει ο παραπάνω φίλος ή και εμείς
Καλό είναι να ξέρουμε πως γίνονται επίσημα αυτές οι δουλείες και όχι με τον παραδοσιακό μαύρο τρόπο.

Αν και είναι λίγο μπέρδεμα η δουλειά τελικά θα γίνει νόμιμα με ΙΚΑ και απόδειξη παροχής υπηρεσιών. Απλά ο ιδιώτης είναι θύμα εκβιασμού του κάθε μάστορα ειδικά αν δεν είναι καινούργια η οικοδομή όπως στην περίπτωσή μου.
Επειδή η διαδικασία είναι χρονοβόρα και κοστίζει κάτι παραπάνω σου λέει ας τα πάρω μαύρα για να μη σε ταλαιπωρώ κι έτσι αναγκάζεσαι να τα δώσεις.

Καλά,αφου λές κάνατε συμφωνία στην αρχή(υλικά δικά σου)και πόσα θέλει αυτός για την εργασία του.
Συμφωνήσατε σε ενα ποσό έτσι;Δε τον ρώτησες τότε αν θα σου κόψει απόδειξη;
Και αν θέλει ΙΚΑ και τα σχετικά;
Τελειωσε η δουλειά και μετα προέκυψαν ολα αυτά;
Λαθος σου αν δεν το ξεκαθαρισες απο την αρχή.