ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 2

Δημήτρη, undergraduate στις ΗΠΑ, οδηγεί σε πανεπιστημιακό πτυχίο. Στην Αγγλία επίσης. Στη Σκοτία όχι, γιατί εκεί έχουν το σύστημα 4ετούς φοίτησης. Υπάρχει συγκεκριμένος ορισμός της λέξης ανάλογα με το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας. Τέλος οι Ελβετοί ανέκαθεν αποτελούσαν το standard της τουριστικής εκπαίδευσης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Από τη wikipedia

United States and Canada

In the United States and Canada, most undergraduate education takes place at four-year colleges or universities. In the United States, students in their first, second, third, and fourth years of study are often called, respectively, freshmen, sophomores, juniors, and seniors (although some institutions, such as many women's colleges, substitute "freshman" for "first-year" in an attempt to remain more gender-neutral). Some institutions (e.g. liberal-arts colleges) offer primarily or exclusively undergraduate education, while most universities offer graduate study as well. Successful completion of undergraduate work generally requires the completion of many courses of varying subject and difficulty, and a concentration or "major" that focuses on a particular academic discipline.
 
Δημήτρη μην κολλάς στον όρο κολέγιο. Ξέρεις πόσες πανεπιστημιακές σχολές ονομάζονται κολέγια και υπάγονται στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ ή του Λονδίνου ή το MIT; Δηλαδή ο undergraduate του King's college του University of London έχει πρόβλημα με το ΔΟΑΤΑΠ; Αμφιβάλλω.
 
Δεν αναγνωριζονται ολα τα κολεγια απλως επειδη τελουν υπο την στεγη καποιου πανεπιστημιου. Υπαρχει λιστα με τα αναγνωρισμενα πανεπιστημια αλλα δεν ειναι καθοριστικη αφου καθε αιτηση εξεταζεται ξεχωριστα
 
περί κολλεγίων ...

14/01/07

Νέοι όροι για αναγνώριση των κολεγίων

Τρεις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν τα παραρτήματα ξένων ΑΕΙ στην Ελλάδα για την κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων

Του Απoστολου Λακασα

Ενώ τρέχει να κλείσει τις παλιές πληγές με τα ελληνικά κολέγια που συνεργάζονται με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια (την επόμενη Πέμπτη στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων θα λάβει χώρα ένα άκομη «επεισόδιο» όσον αφορά την εκδίκαση της προσφυγής κατά της χώρας μας για το θέμα), η ηγεσία του υπουργείου Παίδειας παράλληλα ετοιμάζει το νέο Προεδρικό Διάταγμα που θα θέσει τους όρους λειτουργίας αυτών των Κολλεγίων. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», το Προεδρικό Διάταγμα θα θέτει τρεις σημαντικούς όρους, βάσει των οποίων θα αναγνωρίζονται τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των κολεγίων. Τα κολέγια αυτά θεωρούνται παραρτήματα ευρωπαϊκών ΑΕΙ στη χώρα μας και -σύμφωνα με την ισχύουσα ευρωπαϊκή οδηγία- τα πτυχία τους πρέπει να αναγνωρίζονται στην Ελλάδα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής εσωτερικής αγοράς (μέχρι στιγμής αυτό δεν γίνεται και η Ε.Ε. έχει προσφύγει κατά της χώρας μας).

Εως τον Οκτώβριο

Το Προεδρικό Διάταγμα θα τεθεί σε ισχύ έως τις 20 Οκτωβρίου, καθώς τότε λήγει η διορία που έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα, για τη διευθέτηση του θέματος. Η ουσία είναι ότι οι πτυχιούχοι θα αποκτήσουν πρόσβαση στο Δημόσιο, αφού ο ιδιωτικός τομέας κρίνει κατά το δοκούν τα βιογραφικά των υποψηφίων. Ταυτόχρονα, θα πέσουν και οι οποίοι φραγμοί θέτουν σήμερα οι επαγγελματικοί σύλλογοι.

Πιο συγκεκριμένα, έχει ξεκινήσει η διαδικασία σύνταξης του Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο η ελληνική νομοθεσία θα εναρμονισθεί με τη σχετική Οδηγία 36/05. Με βάση τις πληροφορίες της «Κ», επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους των κλλεγίων-παραρτημάτων ευρωπαϊκών ΑΕΙ θα αναγνωρίζονται με τους ακόλουθους όρους:

1. Εάν στη χώρα όπου εδρεύει το ευρωπαϊκό ΑΕΙ (π.χ. Βρετανία) οι απόφοιτοι του πανεπιστημίου έχουν τα ίδια δικαιώματα με αυτά που έχουν οι απόφοιτοι στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, εάν στη Βρετανία ο πτυχιούχος του μητρικού πανεπιστημίου γίνεται πολιτικός μηχανικός, το ίδιο θα πρέπει να ισχύει και στην Ελλάδα.

2. Εάν το κολέγιο-παράρτημα που έχει το βρετανικό ΑΕΙ στην Ελλάδα πληροί τις ίδιες προϋποθέσεις εκπαίδευσης που ισχύουν στο βρετανικό μητρικό ίδρυμα.

3. Εάν ο τίτλος που απονέμουν τα κολέγια στην Ελλάδα είναι ίδιος με αυτόν που απονέμει το μητρικό πανεπιστήμιο.

Την ισχύ των όρων αυτών θα πρέπει ελέγξει η ελληνική πλευρά με τη συνδρομή και τη συνεργασία των αρμόδιων αρχών της χώρας του μητρικού ΑΕΙ. Μια διαδικασία αρκετά πολύπλοκη και χρονοβόρα, αν και εντελώς απαραίτητη. Από την άλλη, για πρώτη φορά δίδεται στην Ελλάδα μια ευκαιρία να ισχυροποιήσει τη θέση της στη διαμάχη της με την Ε.Ε. για τα Κολλέγια. Η εκδίκαση της προσφυγής την προσεχή Πέμπτη αφήνει ελπίδα για ενίσχυση της ελληνικής θέσης στην προσπάθεια ελέγχου των «ευρωπαϊκών» παραρτημάτων (η χώρα μας έχει ζητήσει από την Ε.Ε. τη δυνατότητα πλήρους ελέγχου της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών από τα κολέγια).

Νέα Οδηγία

Στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων εκδικάζεται η προσφυγή κατά της Ελλάδας για τη μη ορθή ενσωμάτωση -με το Προεδρικό Διάταγμα 165 του 2000- της Οδηγίας 48/89, η οποία προέβλεπε την αναγνώριση στην Ελλάδα επαγγελματικών δικαιωμάτων σε αποφοίτους Κολλεγίων - παραρτημάτων ευρωπαϊκών ΑΕΙ. Παρότι η Οδηγία 48/89 έχει αντικατασταθεί από την αυστηρότερη Οδηγία 36/05 (ζητάει με ακόμη πιο επιτακτικό τρόπο την αναγνώριση αυτή), από την ελληνική πλευρά υπάρχουν ελπίδες ότι η συζήτηση θα ενισχύσει τη θέση της Ελλάδας όσον αφορά τον έλεγχο των κολεγίων-παραρτημάτων.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
 
Απάντηση: Re: ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 2

Δημήτρη μην κολλάς στον όρο κολέγιο. Ξέρεις πόσες πανεπιστημιακές σχολές ονομάζονται κολέγια και υπάγονται στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ ή του Λονδίνου ή το MIT; Δηλαδή ο undergraduate του King's college του University of London έχει πρόβλημα με το ΔΟΑΤΑΠ; Αμφιβάλλω.

Mα τι ψαχνεται να βρειτε τωρα? Για την αναγνωριση κοπτονται οι πολιτικοι μηχανικοι (οχι ολοι), οι δικηγοροι (οχι ολοι) και οι γιατροι. Εκτος και αν πιστευει καποιος πως ο αποφοιτος του Boston College εχει προβλημα αναγνωρισης επειδη ειναι College και οχι University. Δεν κοιταμε να ξεστραβωθούμε λιγακι λεω εγω που νομιζουμε πως ειμαστε οι μονοι μαγκες του πλανητη.
 
Πήγατε την κουβέντα εκεί που καταλαβαίνει ο δημόσιος υπάλληλος. Δεν θα είναι δημόσα ΑΕΙ, δεν θα διορίζονται στο δημόσιο, θα το έχουν κλασμένο το δημόσιο και το ΑΣΕΠ. Το δημόσιο ότι ήταν να καταφέρει το κατάφερε. Μάζεψε κουτσούς, στραβούς, ανίκανους, ικανούς, άριστους τους έκανε έναν αχταρμά και προσδόκά αποτελέσματα. Τα είδαμε τα αποτελέσματα 30 χρόνια τώρα. Και η πλάκα είναι ότι αυτό τα συνοθύλευμα θέλουν και να το διαιωνίσουμε και να το χρηματοδοτήσουμε και άλλο.
 
Απάντηση: Re: ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 2

Πήγατε την κουβέντα εκεί που καταλαβαίνει ο δημόσιος υπάλληλος. Δεν θα είναι δημόσα ΑΕΙ, δεν θα διορίζονται στο δημόσιο, θα το έχουν κλασμένο το δημόσιο και το ΑΣΕΠ. Το δημόσιο ότι ήταν να καταφέρει το κατάφερε. Μάζεψε κουτσούς, στραβούς, ανίκανους, ικανούς, άριστους τους έκανε έναν αχταρμά και προσδόκά αποτελέσματα. Τα είδαμε τα αποτελέσματα 30 χρόνια τώρα. Και η πλάκα είναι ότι αυτό τα συνοθύλευμα θέλουν και να το διαιωνίσουμε και να το χρηματοδοτήσουμε και άλλο.

Ρε Βαγγέλη , τόσο καιρό έχω μιά απορία . Εσυ τι οικονομική σχολή τελείωσες και που ; Διότι έτσι πως μας τα λες , αν έχεις τελειώσει στην Ελλάδα , με τέτοια φριχτά πανεπιστήμια , καλόν θα ήταν να μην σου ζητήσουμε ποτέ συμβουλή για λογιστικά θέματα . -bye-
 
:smile: Δημήτρη στην Θεσσαλονίκη τελείωσα, και την σχολή μου την έχω σε μεγάλη εκτίμηση αλλά μέχρι εκεί. Δυστυχώς δεν κατάλαβες τι θέλω να πώ (που δεν το νομίζω) αλλά θα ξαναπροσπαθήσω. Εγώ μίλησα για καινούρια πράγματα, δυστυχώς σήμερα δεν είναι 1986 που πήρα εγώ πτυχίο. Εχουν περάσει 20 χρόνια απο τότε, μείναμε πίσω στις σχολές, δεν ανανεωθήκαμε, η αγορά (που ως γνωστόν δραστηριοποιούμαι) έχει αλλάξει. Και ξέρεις Δημήτρη, τα ερεθίσματα γιαυτές τις απόψεις μου τις έδωσαν οι πελατες μου και η καθημερινή ενασχόληση με την αγορά, διότι δεν είμαι ούτε θεωρητικός ούτε δημόσιος υπαλληλος και ευτυχώς που δεν συμπίπτουν οι απόψεις μας γιατί θα είχα μείνει χωρίς δουλειά. Απο την άλλη θέλοντας και μή σε μένα θαρθείς διότι δυστυχώς στις σχολές μας ισχύει πήρες πτυχίο; ωραία πήγαινε σε ένα παληό δίπλα να μάθεις την δουλειά. Το κακό είναι ότι αυτοί που διαφωνούν μαζί μου δεν είναι στην αγορά και λογικό είναι να μην παίρνουν έγκαιρα τα μηνύματά της. -bye-
 
Πρωτοφανές: Εμπορικό Επιμελητήριο και ΥΠΕΠΘ βραβεύουν μαθητές
που θα γράψουν για τα οφέλη των ιδιωτικών πανεπιστημίων
Στα Λύκεια έφτασε η παρακάτω ανακοίνωση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας. Προφανώς με τις ευλογίες ή την ανοχή του ΥΠΕΠΘ το εμπορικό και βιομηχανικό επιμελητήριο προτείνει στους μαθητές της Β και Γ τάξης του Λυκείου να πάρουν μέρος σε διαγωνισμό με θέμα την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων και πως αυτά θα συμβάλλουν στην οικονομική και κοινωνική εξέλιξη κ.λπ.
Μάλιστα όποιοι μαθητές γράψουν για τα "οφέλη της ίδρυσης των μη κρατικών πανεπιστημίων" θα πάρουν από το χέρι της Υπουργού Παιδείας το δωράκι τους, 1.500, 1.200 και 1.000 ευρώ!
Η αγορά διεισδύει για τα καλά παντού.

anak286.jpg




www.alfavita.gr
 
17/01/07

Χωρίς επιμόρφωση για τα νέα βιβλία οι δάσκαλοι

Της Σοφίας Τσεντελιέρου

Χωρίς ουσιαστική επιμόρφωση για τα νέα βιβλία είναι αναγκασμένοι να διδάσκουν οι δάσκαλοι στα Δημοτικά Σχολεία της χώρας. Αν και κρίνεται αναγκαίο να γίνουν σεμινάρια, προκειμένου να μπορέσουν ν’ αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις των νέων σχολικών εγχειριδίων, το υπουργείο Παιδείας «έκοψε» τις άδειες για τα σεμινάρια, με το σκεπτικό ότι πρέπει να αναπληρωθούν οι χαμένες ώρες από την πολυήμερη απεργία των εκπαιδευτικών.

Ταυτόχρονα, οι δυσκολίες που παρουσιάζονται στους δασκάλους είναι πολλές και κυρίως σε όσους υπηρετούν σε ολιγοθέσια σχολεία της υπαίθρου, καθώς όπως φαίνεται τα νέα βιβλία απευθύνονται αποκλειστικά στα παιδιά της πόλης! Επίσης, υπάρχουν βιβλία το περιεχόμενο των οποίων πρέπει να αποστηθίζουν οι μαθητές, αφού η ύλη είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει κατανοητή.

Ο σχολικός σύμβουλος της 6ης Περιφέρειας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου Αντώνης Χαραλαμπάκης επισημαίνει ότι το πρόβλημα είναι τεράστιο και παρουσιάστηκε με την ανάγκη αναπλήρωσης των χαμένων διδακτικών ωρών. Σύμφωνα με τον ίδιο, «το υπουργείο Παιδείας βρήκε την εύκολη λύση να πάρει ώρες από τα σεμινάρια, ενώ το συνδικαλιστικό κίνημα δεν αντέδρασε».

Ωστόσο, γενική εκτίμηση είναι ότι πέρα από τις δύο μέρες που διατίθενται κάθε χρόνο για τα σεμινάρια- και για τις οποίες φέτος δε δίνεται άδεια- θα έπρεπε να διατεθούν περισσότερες για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών πάνω στα νέα βιβλία. «Θα έπρεπε να δοθεί περισσότερος χρόνος και να είναι το τελευταίο θέμα απ’ το οποίο θα έβρισκαν λύση για τις χαμένες διδακτικές ώρες» λέει ο κ.Χαραλαμπάκης και συνεχίζει «Δεν είναι δυνατόν στην εποχή που ζούμε να μιλάμε για ποιότητα στην εκπαίδευση και να θεωρούμε ότι οι ώρες για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών είναι χαμένος χρόνος. Είναι τραγικό αν το πιστεύει αυτό η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και οι συνδικαλιστικοί φορείς».

Οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν πλήρη ενημέρωση για τα νέα βιβλία, εντοπίζεται διαφοροποίηση πολλών συντακτικών ομάδων και έχει διαπιστωθεί ότι ο χρόνος δεν είναι αρκετός για τη διδασκαλία των ενοτήτων που περιλαμβάνονται σε κάθε βιβλίο. Παράλληλα, όπως προσθέτει ο κ.Χαραλαμπάκης, τα νέα βιβλία είναι αστικοποιημένα και εξηγεί «Τα νέα βιβλία απευθύνονται σε γόνους αστικών οικογενειών και οι διδάσκοντες στα σχολεία της υπαίθρου έχουν αρκετές δυσκολίες για να τα παρουσιάσουν στα παιδιά με τρόπο τέτοιο ώστε ν' αντιληφθούν το περιεχόμενό τους, αλλά και να γίνει μια ουσιαστική προσπάθεια για την κατάκτηση της ύλης και των γνώσεων που πρέπει ν' αποκτήσουν τα παιδιά. Εγώ για παράδειγμα, βρέθηκα στο Δεμάτι, σε ένα μονοθέσιο σχολείο με δεκατέσσερα παιδιά και το θέμα που συζητούσαν ήταν το μπουλντόγκ, το ζώο στο σπίτι μέσα. Έλεγε στα παιδιά ότι πρέπει να βουρτσίζουν το τρίχωμά του καθημερινά και να του κάνουν μπάνιο δύο φορές την εβδομάδα. Αυτό είναι το θέμα που ενδιαφέρει τα παιδιά στο Δεμάτι;».

Πέρα απ' όλα αυτά ο κ.Χαραλαμπάκης επισημαίνει ότι υπάρχουν «παγίδες» στα νέα βιβλία και συγκεκριμένα αναφέρει ως παράδειγμα τα φυσικά της Ε' και ΣΤ' τάξης Δημοτικού. Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι στην ουσία μια εγκυκλοπαίδεια των φυσικών, όπως λέει ο ίδιος και απαιτεί απομνημόνευση.

«Υπάρχουν συγκεκριμένες δυσκολίες και θα έπρεπε να δοθεί χρόνος στους εκπαιδευτικούς για να κάνουν κάτι το σχεδιασμένο. Είχαμε πει να φθάσουμε στην έναρξη της σχολικής χρονιάς και να προχωρήσουμε αμέσως σε υποδειγματικές διδασκαλίες, όπου εκπαιδευτικοί θ' αναλάμβαναν να διδάξουν κεφάλαια από το νέο βιβλίο, ώστε να δούμε όλοι πώς θα το προσεγγίζουμε και να δίνουμε σε πρακτικό επίπεδο την απαραίτητη ενημέρωση στους εκπαιδευτικούς. Αντ' αυτού κόβουμε και την ενημέρωση!» τονίζει.

Πάντως, οι σχολικοί σύμβουλοι στο πλαίσιο των καθηκόντων τους επισκέπτονται τα σχολεία και προσπαθούν κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες να βοηθήσουν τους δασκάλους στο έργο τους.


ΠΑΤΡΙΣ
 
Πρώτον το παιδί απο το Δεμάτι ξέρει πολύ πρισσότερα για τα ζώα απο ότι ξέρει ο κάθε αστός. Αν δεν ενδιαφέρει αυτό το παιδί η υγιεινή του οικόσιτου ζώου ποιόν ενδιαφέρει τον παιδομπεμπέ που έτσι και αλλοιώς τρέχει απο κτηνίατρο σε κτηνίατρο και απο pet shop σε pet shop. Α ξέχασα και σε ψυχολόγο μικρών ζώων. Να ρωτήσω και κάτι; δηλαδή αν μιλάμε για 2-3 μέρες επιμόρφωση δεν μπορούσε να είναι τα Χριστούγεννα, το Πάσχα, το καλοκαίρι; έπρεπε να είναι εργάσιμες ημέρες; και αυτό είναι αναβάθμιση της Παιδείας;
Ενώ είχατε σχεδιάσει να γίνουν πρακτική εξάσκηση στην έναρξη της χρονιάς προείχε η απεργία την οποία και κάνατε. Και το ότι δεν έγινε αυτό φταίει το Υπουργείο Παιδείας!!!! :confused:
Και μου γεννιέται μία εύλογη ερώτηση; Τόσοι άλλοι επαγγελματίες που έχουν σχέση με κολυβογράμματα πως ενημερώνονται; εμείς βγαίνουν οι διαταγές μία μέρα μετά και πρέπει να τις εφαρμόσουμε γιατί τα πρόστιμα πέφτουν βροχή. Οι εφοριακοί το ίδιο, οι γιατροί, οι δικηγόροι κλπ. με εσάς τι γίνεται δηλαδή; μήπως φταίει κάτι άλλο και όχι πάντα οι άλλοι; τα βιβλία δεν σας κάνουν, τα κτίρια δεν σας κάνουν, τα ωράρια δεν σας κάνουν εμάς είναι όλα στην εντέλεια; όλοι οι υπόλοιποι δουλεύουμε κάτω απο ιδανικές συνθήκες; ε νισάφι ποιά μήπως δεν είναι στραβός ο γυαλός αλλά στραβά αρμενίζετε κάποιοι συγκεκριμένοι δάσκαλοι;
 
Συγνώμη ρε Βαγγέλη (Νικ.), αλλά το κείμενο που δημοσίευσες από την εφημ. ΠΑΤΡΙΔΑ είναι για ενημέρωση, ή το ασπάζεσαι; Διότι αν το ασπάζεσαι, τότε δεν υπάρχει αντικείμενο συζήτησης.

1. βιβλία βάσει νόμου πρέπει να απευθύνονται σε όλα τα παιδιά. Δεν έχω δει καμιά παράταξη συνδικαλιστική να διαφωνεί με αυτό. Όμως το 70% και πλέον των παιδιών ζει σε αστικές και ημιαστικές περιοχές. Αρα η παρατήρηση είναι πέρα για πέρα άστοχη.

2. Για τα σεμινάρια: Αν δεν κάνω λάθος, η απεργία στράφηκε και εναντίον των σεμιναρίων. Δηλ. ο απεργός, ακόμη κι αν είχε επιλεγεί για να περάσει σεμινάριο, δήλωνε απεργία και ΔΕΝ πήγαινε να παρακολουθήσει το σεμινάριο. Αν ήταν σωστός ιδεολογικά θα δήλωνε απεργός και θα πήγαινε στο σεμινάριο. Εκτός κι αν διαφωνεί ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ με το είδος των σεμιναρίων, ή με το περιεχόμενο των σεμιναρίων, όπως έκανε περίπου το 15% των δασκάλων που κλήθηκαν για τα σεμινάρια, οπότε δεν υπάρχει αντικείμενο συζήτησης. Αυτό όμως είναι αποδεκτό; Είναι δυνατόν να διαφωνεί ένας υπάλληλος (έστω καθηγητής, δάσκαλος ιδεολογικά με κάτι, να αρνείται γι αυτό το λόγο να επιμορφωθεί; Και μετά τί διδάσκει στην τάξη; Μαρξισμό-λενινισμό, αριστερισμό; Μήπως μπερδεύει την εκπαίδευση με την ιδεολογική κατήχηση; Μήπως δεν θα έπρεπε να βρίσκεται στην εκπαίδευση;

θα ήθελα την τοποθέτησή σου επί των παραπάνω.