ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 2

Μερικές απορίες μόνον.
1)Ενα Πανεπιστήμιο είναι μόνον αίθουσες και Επιστημονικό Προσωπικό??
2)Εχει υπολογίσει κανείς πόσο κοστίζει η ιδρυσις ενός Πανεπιστημίου??
3)Μήπως το κόστος ενός Πανεπιστημίου σοβαρού είναι τόσο μεγάλο που καποιος φορέας για να το αναλάβει και να το αναπτύξει,θά ρίξει όλο το βάρος για την λειτουργία,τήν απόσβεση και τήν ανάπτυξη στούς ώμους τών σπουδαστών??
4)Πόσα κονδύλια πρέπει να διατεθούν για σοβαρή και πιθανώς ανταποδοτική έρευνα απο ένα Ιδιωτικό Πανεπιστήμιο??
5)Γιατί έως σήμερα μεγάλα έγκυρα ξενα Πανεπιστήμια δεν έχουν ιδρύσει παραρτήματα στην Ελλάδα??Η ευρωπαϊκή νομοθεσία ήδη το επιτρέπει.
6)Γιατί κάποια μικρά και άσημα αναζητούν franchising στην Ελλάδα,με ελληνικές επιχειρήσεις,και έτσι έχει δημιουργηθεί το θέμα τής μή αναγνώρισης ξένων πτυχίων με σπουδές πού έχουν γίνει στην Ελλάδα??
7)Τι θεσμικό καθεστώς θά διέπει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια σε σχέση με τα δημόσια???Υπόψιν οτι ιδιωτικά και δημόσια σχολεία έχουν το ιδιο θεσμικό καθεστώς.Θα ισχύσει το ίδιο και στα Πανεπιστήμια??
Για να λειτουργήσουν ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά Πανεπιστήμια,θά πρέπει να μην εγκαταλειφθούν τα δημόσια.Η Ευρώπη πάντως στα Δημόσια Πανεπιστήμια στηρίζεται.
Σαφώς θα πρέπει να τεθούν κανόνες αξιολόγησης και στα μέν και στα δέ,ίδιοι και απαράλλακτοι.
Το βάρος θα πρέπει να δοθεί στην Δημόσια πανω απ´ολα Παιδεία.
Και επειδή καποιοι πιστευουν οτι ο φανατικός αντικρατισμός,δηλαδή ο χυδαίος νεοφιλελευθερισμός ειναι η λύση σε όλα τα προβλήματα,και η πρόθεση να ξεπουληθεί κάθε τί κρατικό ας ψάξουν πώς προφυλάσσουν την κρατική περιουσία οι Η.Π.Α,η Γαλλία και άλλες μεγάλες δυνάμεις.Η Ελβετία ,ναι η Ελβετία έχει κρατικό στο 55% τον αντίστοιχο Ο.Τ.Ε.
Η Νορβηγία κρατικοποίησε τα πετρέλαια πρόσφατα.
Και η παιδεία ειναι κυρίως κρατική περιουσία.Εαν κουβαληθούν τα διαφορα μπουρδορουμανικα πανεπιστήμια στην Ελλάδα ,να μου λείπει.Οσοι φτιάξουν Ιδιωτικά θα πρέπει να περάσουν απο πολύ αυστηρές διαδικασίες.
Τέλος ,θεωρώ απαράδεκτο να γινονται προσωπικές επιθέσεις στούς καθηγητές τού Φορουμ με τοσο χυδαίο τρόπο.Αρκετά με τον χυδαίο λαϊκισμό.
Και σιγά που θα πρέπει όλοι για να μην θεωρηθούμε ´αντιδραστικοί´να αποδεχθούμε τον κάθε νεοφιλελευθερο μπούρδα που το μονον που δεν τον απασχολεί είναι η ευημερία τού τόπου ,αλλά τα συμφέροντα πού υπηρετεί και μονον.
 
Μήπως θα πρέπει να αφυπνιστούμε εμείς οι ίδιοι; Να νοιαστούμε ως Έλληνες για τα κοινά και όχι μόνο να πίνουμε φραπόγαλο και να βρίζουμε τους Τούρκους και τους Αμερικάνους; Καλά κράζουμε τους πολιτικούς, αλλά εμείς οι ίδιοι δεν τους ψηφίζουμε για να βολευτούμε;

Υ.Γ.: Περπατάω στην πόλη. Σκέφοτμαι ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα των νομαρχιακών εκλογών ένας στους 2 ανθρώπους που συναντώ στο δρόμο ψηφίζει Ψωμιάδη. Τρέλα, ε;
 
μου είναι πολύ εύκολο να βγαίνω κι εγώ, σε τούτο το δημόσιο e-βήμα που μου δόθηκε, και να φωνάζω "αίσχος", "τεμπέληδες", "συμφεροντολόγοι" και ότι άλλο μου κατέβει στο κεφάλι, επειδή έχω εμπειρίες από τέτοιου είδους "επαγγελματίες", και απ'το δημόσιο και απ'τον ιδιωτικό τομέα. κατά τη γνώμη μου όμως, κάτι τέτοιο είναι απλώς κοντόφθαλμο. ακόμη, κατά τη γνώμη μου πάντα, επειδή οι λεγόμενες "μεταρρυθμίσεις" - που έχουν γίνει αυτοσκοπός της τρέχουσας κυβέρνησης - υποστηρίζονται ένθερμα από ΣΕΒ, ΑΕ, ΕΠΕ και οποιονδήποτε άλλο κερδοσκοπικό φορέα (εκτός κι αν πιστεύετε ότι οι προαναφερόμενοι ασχολούνται με το θέμα "για την ψυχή της μαμάς τους":grinning-smiley-043 ) κι επειδή ο απλός κοσμάκης, με κάθε νέα "μεταρρύθμιση", βαρυγγομά όλο και περισσότερο, επειδή ακόμη κάθε τι δημόσιο αρχίζει και ξεπουλιέται μανιωδώς (προσεχώς, "πωλούνται πτυχία ΑΕΙ σε τιμή ευκαιρίας"-bye- ), επειδή ακόμη το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 8,4% (λογικό, αφού συνυπολογίζονται στους "εργαζόμενους" οι φοιτητές, οι φαντάροι, αλλά - κυρίως - οι χιλιάδες πλέον ωρομίσθιοι - με μισθούς περί τα 300 ευρώ το μήνα - αλλά και οι αναπληρωτές και οι συμβασιούχοι, που δεν έχουν σταθερή και μόνιμη σχέση εργασίας, ούτε σταθερή και μόνιμη αμοιβή), κι επειδή οι δείκτες οικονομίας ευημερούν (πάλι λογικό, αφού οι μισθοί εργατών και υπαλλήλων εδώ και ... αιώνες είναι καθηλωμένοι στα 600 - 700 ευρώ - αλήθεια, ποιοι ωφελούνται απ'αυτό; μήπως αυτοί που βιάζονται για τις "μεταρρυθμίσεις";-bye- ) κι επειδή ΚΑΙ ο νέος προϋπολογισμός είναι προσανατολισμένος στη στήριξη μεσαίων και υψηλών, και στην εξάντληση των χαμηλών εισοδημάτων, καθώς και στη μείωση κονδυλίων για υγεία και παιδεία, για όλους αυτούς τους λόγους λοιπόν, πάντα κατά τη γνώμη μου, πρέπει να υπάρξει αντίδραση απ'τους αδικημένους. τώρα αν αυτό αφορά μόνο το ΣΥΡΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, τους "αφορολόγητους" (κατά τη γνώμη του Βαγγέλη Κυρίτση) και "τους τεμπελχανάδες του δημοσίου" (κατά τη γνώμη πολλών από εδώ μέσα), τότε καλά μας κάνουνε και θα μας κάνουνε. να'μαστε καλά εμείς κι ο προσωπικός μας μικρόκοσμος ...
 
Κε Αντωνόγλου, δεν εννοούσα τους καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αλλά τους Πανεπιστημιακούς. Δημόσιο δεν είναι μόνο οι εκπαιδευτικοί και μην μου πείτε ότι δεν ξέρετε τίποτα για τα όργια του 60, 70, 80 και 90;
Κώστα την ξέρω αλλά και στους έμμεσους φόρους αυτοί που τους πληρώνουν είναι οι καταναλώνοντες, άρα ένας υψηλών εισοδημάτων πληρώνει περισσότερους εμμέσους φόρους. Π.χ. ένα Cayene των 175.000,00 ισούται με 15 Accent. Φυσικά το έχω γράψει και στο προηγούμενο θέμα και η σχέση φυσικών προσώπων και νομικών που φαίνεται ότι πληρώνουν περισσότερους άμεσσους φόρους δεν είναι αληθινό διότι στα φυσικά πρόσωπα ανήκουν και οι ατομικές επιχειρήσεις που δημιουργούν απο υποτυπώδη έως τεράστια κέρδη για φορολογία.
Πάντως όσες συζητήσεις άκουσα περι ΙΑΕΙ (εκτός ΚΚΕ και ΣΥΝ) κατάλαβα ότι και τα ΙΑΕΙ θα συμμετέχουν στο δημόσιο σύστημα εισαγωγικών εξατάσεων και λοιπών διαδικασιών, οπότε γιατί τόση αποστροφή προς τα ΙΑΕΙ ή μάλλον το φαντάζομαι:
1. Για να έχουν δουλειά θα πρέπει να παράγουν, να εμφανίσου έργο που θα αναγνωρίζεται και θα το δέχεται και η αγορά για να έχουν πελάτες και την επόμενη χρονιά, οπότε θα φανεί η ένδοια όσων είναι οκνηροί και η γύμνια μερικών δημόσιων που τώρα φωνάζουν.
2. Θα πρέπει επιτέλους και τα δημόσια ΑΕΙ να αξιολογηθούν (για δείτε μερικούς καθηγητές απο πότε έχουν συγγράμματα, αν είναι αντιγραφές κλπ).
3. Ο συνδικαλισμός θα περάσει δύσκολες μέρες στα ΙΑΕΙ, οπότε χάνει την δουλειά του το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ.
Επιτέλους αν ένα ιδιωτικό είναι κακό πανεπιστήμιο δεν μπορούμε να το κλείσουμε; Δεν είναι κατανοητοό ότι ο ανταγωνισμός θα φέρει και ποιότητα και ανταγωνιστικές τιμές;
Tέλος το πρόβλημα είναι ότι θα πρέπει να δουλέψουν όλοι, γιατί αυτοί που δουλεύουν και τώρα δεν έχουν πρόβλημα, πρόβλημα θα έχουν οι οκνηροί και οι ανευ προσόντων (αγορασμένα πτυχία κ.α.) γιατί θα φανεί αμέσως η αναποτελεσματικότητα τους και το ίδιο το σύστημα θα τους αποβάλλει. Τώρα το κράτος σαν επιχειρηματίας απέτυχε παταγωδώς για πολλούς και διάφορους λόγους (π.χ. κυφήνες δημόσιοι υπάλληλοι, ανίκανοι πολιτικοί, φαύλοι διαχειριστές της δημόσιας περιουσίας κλπ). Πρέπει δηλαδή εγώ να συνεχίσω να πληρώνω ένα αποτυχημένο επιχειρηματία και ένα αποτυχημένο σύστημα;
 
Last edited:
Οσοι φτιάξουν Ιδιωτικά θα πρέπει να περάσουν απο πολύ αυστηρές διαδικασίες.

Εννοειται αυτο και κατω απο τετοιες πολυ αυστηρες διαδικασιες και ορους, οποιος νομιζει πως μπορει να φτιαξει ΚΑΛΟ πανεπιστημιο, ας δοκιμασει. Μαλιστα, πιστευω πως και για να εχει δικαίωμα καποιος να δοκιμασει να ιδρυσει πανεπιστημιο θα πρεπει να πληρει πολλες προυποθεσεις.

Επισης, Σπυρο, αν δε βαριεσαι πες μου τι πιστευεις πως θα συμβει αν τελικα ιδρυθουν καλα ιδιωτικά πανεπιστημια στην Ελλαδα? Τι θα γινει οταν πχ, οι βασεις για την εισαγωγή στα δημόσια ΑΕΙ και ΤΕΙ πεσουν δραματικα εξ αιτιας των ιδιωτικων? Ξερεις ποσα λεφτα ξοδευει η ΜΕΣΗ ελληνικη οικογενεια για την εισαγωγη ενος παιδιου της σε ΑΕΙ? Και ΑΝ δεν μπει σε ΑΕΙ ΤΟΤΕ φευγει για το εξωτερικο. Ποσο ειναι το συνολικο κοστος σε χρημα, οικογενειακη γαλήνη και ψυχικη γαλήνη του υποψηφιου εφηβου? Ποσο ειναι το μαυρο χρημα που κυκλοφορει στη βιομηχανια της παραπαιδείας? Για πιο λογο αυτη η βιομηχανία ανθει ΜΟΝΟ στη χωρα μας?


Τέλος ,θεωρώ απαράδεκτο να γινονται προσωπικές επιθέσεις στούς καθηγητές τού Φορουμ με τοσο χυδαίο τρόπο.Αρκετά με τον χυδαίο λαϊκισμό.
Και σιγά που θα πρέπει όλοι για να μην θεωρηθούμε ´αντιδραστικοί´να αποδεχθούμε τον κάθε νεοφιλελευθερο μπούρδα που το μονον που δεν τον απασχολεί είναι η ευημερία τού τόπου ,αλλά τα συμφέροντα πού υπηρετεί και μονον.

Δεν μπορω να κανω την ερωτηση που θελω γιατι θα προσβαλλω καποιους. Μπορεις ομως να μου το εξηγησεις λιγο αυτο? Ο μεσος "νεοφιλελευθερος μπούρδας" αυτου του φορουμ τι εχει να κερδισει πχ απο τη ιδρυση ιδιωτικων πανεπιστημιων? ή τη μη αυξηση των μισθων των Δ.Υ.?

Ενα παραδειγμα. Ας πουμε πως πουλαω παπουτσια. Αν ο μεσος Δ.Υ. εχει στην τσεπη του 200 περισσοτερα, εγω θα χασω ή θα κερδισω? Εχε υπ'οψην σου πως ειδικα αυτοι που πουλουν ειδη οχι πρωτης αναγκης, πχ παπουτσια ή ρολογια, εχουν απολυτη αναγκη το να εχει ο υπολοιπος κοσμος καποια ΠΕΡΙΣΣΕΥΟΥΜΕΝΑ ευρω στην τσεπη του. Αυτο τους συμφέρει πολυ περισσοτερο απο το να μειωθουν οι φορολογικοι συντελεστες ή το ΦΠΑ.

...
 
Last edited:
Επιτέλους αν ένα ιδιωτικό είναι κακό πανεπιστήμιο δεν μπορούμε να το κλείσουμε; Δεν είναι κατανοητοό ότι ο ανταγωνισμός θα φέρει και ποιότητα και ανταγωνιστικές τιμές;

Βαγγέλη (Κυρίτση), το έχουμε ξανασυζητήσει ότι δεν είναι εύκολο να κλείσει ένα πανεπιστήμιο, ακόμα και αν είναι κακό ή ζημιογόνο. Τι θα γίνουν οι φοιτητές που δεν έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους; Ποιος μπορεί να πιστοποιήσει το πτυχίο των αποφοίτων του; Τι θα γίνει με τα ερευνητικά του προγράμματα και τα κονδύλια που έχει απορροφήσει;

Όσο για τον ανταγωνισμό:
Για την ποιότητα είπα και πιο πάνω: το υπουργείο δεν έχει δεχτεί τις σχετικές προτάσεις των πανεπιστημιακών. Αντιθετως, κατηγορείται για έντονη παρεμβατικότητα και κομματικοποίηση των διαδικασιών. Πως θα αναβαθμιστεί η ποιότητα του κρατικού πανεπιστημίου όταν οι διοικήσεις των κρατικών πανεπιστημίων δεν έχουν την αρμοδιότητα να προωθήσουν τις απαιτούμενες αλλαγές;
Για τις τιμές... θα αστειεύεσαι φαντάζομαι! Ποιες τιμές θα ρίξουν τα ιδιωτικά ιδρύματα; Των φροντιστηρίων; Των ενοικίων της επαρχίας; Ή μήπως θα μειωθούν οι φόροι;
 
Last edited:
Πέτρο, αν αληθεύει αυτό που άκουσε ο Βαγγέλης, δηλαδή ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δέχονται φοιτητές μέσω πανελληνίων, δεν αλλάζει τίποτα από το κύκλωμα τις παραπαιδείας.
 
Δηλαδή εάν κατάλαβα καλά, οι επιφυλάξεις των περισσοτέρων ανάγονται στο κατά πόσο μπορεί να είναι καλό ένα πανεπιστήμιο το οποίο θα ανοίξει και στο τι μέλει γενέσθαι εάν μας βγει τζούφιο, σωστά;
Κοίτα που εγώ ο κακεντρεχής νόμιζα ότι ανάγονται στον καθ' εαυτό χαρακτήρα του ως ιδιωτικό (: μη-δημόσιο)...
 
Ε ναι. Και μετα η γνωση θα κετευθυνεται απο κακεντρεχης και διψασμενους για κερδος επιχειρηματιες του ΣΒΕ (μανια του εχετε) που θα καταπατησουν καθε εννοια χυδαιου χρησιμοποιοντας με τον χεοροτερο τροπο και μετα πετωντας στα σκουπιδια τα καημενα παιδακια, τα οποια διψουν για γνωση και μονο και δεν ηξεραν που πηγαιναν...

Υ.Γ. Συγγνωμη που αθετησα το λογο μου και ξαναεγραψα, απλως ο σαρκασμος ειναι το αθλημα μου
 
Lepton, όταν λέω "θα κλείσει" εννοώ, μία σειρά διαδικασιών
1. ΣΥγχώνευση
2. Υπο επιτήρηση
3. Αναγκαστική διαχείριση έως ότου σταματήσουν οι υποχρεώσεις του.
Οταν υπάρχουν θέσεις δεν έχουν λόγο τα φρονιτστήρια. Ο ανταγωνισμός αποδεδειγμένα όταν δεν υπάρχει καρτελ λειτουργεί άρνητικά στις τιμές. Μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα απο φοιτητικές εστίες μέχρι μαζικές ενοικιάσεις. Η ιδιωτική πρωτοβουλία όπως μπορεί να κάνει κακά πράγματα μπορεί να κάνει και πολλά καλά. Μέχρι στιγμής πάντως που εμπιστευθήκαμε την δημόσια επιχειρηματική πρωτοβουλία αποτύχαμε. Η ιδιωτική εκπαίδευση δεν απευθύνεται μόνο στον Έλληνα άλλά και σε διεθνείς φοιτητές. Δηλαδή δεν έχει τα φόντα η Ελλάδα να γίνει πανεπιστημιακό κέντρο των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου, εκεί δηλαδή που τρέχουν σήμερα οι Έλληνες φοιτητές; Μην είμαστε υποκριτές, όταν ο Ελληνικός λαός ψήφισε το Μααστριχτ ενσυνείδητα(;), όλα αυτά τα πράγματα ψήφισε. Δηλαδή την παραίτηση του κράτους απο επιχειρηματικές δραστηριότητες και ακόμη και απο τις κοινοφελείς δραστηριότητες. Τώρα οι γραφικοί του ΟΤΕ που χάνουν τα οφίκια σε βάρος του λαού, της ΔΕΗ και λοιπών αμαρτησάντων αδελφών, ας πρόσεχαν όταν έπρεπε.
Η Ελλάδα βαριά βιομηχανία δεν έχει, άρα πρέπει να στραφεί στις υπηρεσίες. Ξεκίνησε με τον τουρισμό, συνέχισε με την Υγεία, τα πάει μιά χαρά, γιατί να μην αναπτύξει και εκπαιδευτικά προιόντα; Και να το πούμε έξω απο τα δόντια εφόσον οι Έλληνες εργαζόμενοι είναι ανεπαρκείς θα πρσληφθούν ειδικοί για να αποδώσουν και να είναι κερδοφόροι οι εκπαιδευτικοί οργανισμοί, εφόσον είναι επαρκείς θα αμοιφθούν ανάλογα και όχι κουτσοί, στραβοί στον Άγιο Παντελεήμωνα.. Γιατί είναι καλλίτερα σήμερα που τα Πανεπιστήμια κάνουν master σε συνεργασία με Αγγλικά ή Γαλλίκά κλπ πανεπιστήμια.
 
Send, οι δικές μου επιφυλάξεις έχουν να κάνουν με το ότι τα δύο κόμματα προωθούν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια με το επιχείρημα της αναβάθμισης της παιδείας (μέσω ανταγωνισμού), ενώ τα ίδια τα κόμματα είναι ως κυβερνήσεις υπεύθυνα για μεγάλο μέρος των προβλημάτων των κρατικών. Και αφού η τακτική δεν αλλάζει (οι δαπάνες για την παιδεία πέφτουν και τα νομοσχέδια ασχολούνται με τους... αιώνιους φοιτητές :flipout:), το μόνο που μπορεί να περιμένει κανείς είναι η υποβάθμιση των κρατικών.
 
Πέτρο ,δεν αναφερόμουν στο φόρουμ στα περί νεοφιλελευθερου μπούρδα(αν και θά μπορύσα να το κάνω διαβάζοντας τίς προσωπικές επιθέσεις στούς καθηγητές και τίς εκδηλώσεις λατρείας στον Σ.Ε.Β.,αλλά λέω να το αποφύγω γιατί δεν αξίζει τον κόπο).Το γιατί οι δημόσιοι δέχονται επίθεση διαρκώς μάλλον ανάγεται σε άλλες σφαίρες.
Πιθανώς ορισμένοι να πιστευουν ότι μέσω ´τών ιδιωτικοποιήσεων θά είναι αυτοί οι νέοι Λάτσηδες που θα τίς αναλάβουν.
Επίσης κάποιοι άλλοι ζηλευουν την ασφάλεια τών δημ.υπαλλήλων και το ότι αμείβονται ικανοποιητικά (λέμε τώρα)και επιθυμούν, αντί να διεκδικήσουν και αυτοι καλύτερα εισοδήματα ,να τούς δούν να εξισώνεται το εισόδημά τους πρός τα κάτω.Αυτό είναι η απόλυτη εξαθλίωση τών εργαζομένων ασφαλώς και η απόλυτη διάλυση τού ´Κρατους δικαίου´.
Τελος φταιει και η προπαγάνδα που διαρκώς γίνεται περί ελευθερης αγοράς και τού οτι οι ιδιωτικοποιήσεις θα λύσουν όλα τα προβλήματα.Αριστεροί του Κολωνακίου,Σημιτικοί και εκσυγχρονισμενοι δεξιοί λενε ακριβώς τα ίδια.
Βεβαια κανείς δεν απαντά στο γιατί οι προηγμενες χώρες δεν ξεπουλάνε την δημόσια περιουσία τους για να καλύψουν τρύπες τού προϋπολογισμού.
Επίσης κανείς δεν προβληματίστηκε γιατί τα μεγάλα ξενα πανεπιστήμια δεν ίδρυσαν παραρτήματά τους εδώ,ενώ ήδη επιτρέπεται.
Ενα καλό ιδιωτικό Πανεπιστήμιο κοστίζει δίς.Ποιός θα το φτιάξει στην Ελλάδα κάτω απο ποιό θεσμικό πλαίσιο και με τί δίδακτρα???
Kανείς απο τούς πολιτικούς δεν έχει απαντήσει επί τής ουσίας πώς φαντάζεται ιδιωτική πανεπιστημιακή παιδεία.
Για μένα η παιδεία είναι εθνικό θέμα.Και ως τετοιο, προτεραιότητα έχει το δημόσιο πανεπιστήμιο ακόμα και εάν χρειάζεται(πού χρειάζεται)να ξαναφτiαχτεί απο τήν αρχή.Τα ιδιωτικά επονται και οφείλουν να ακολουθήσουν το ίδιο θεσμικό πλαίσιο με τα Δημόσια.
Τα ίδια ακριβώς πιστευω για την υγεία.Οπου πάσχει το δημόσιο θά πάσχει και το ιδιωτικό και αντιστρόφως.
 
Πέτρο ,δεν αναφερόμουν στο φόρουμ στα περί νεοφιλελευθερου μπούρδα(αν και θά μπορύσα να το κάνω διαβάζοντας τίς προσωπικές επιθέσεις στούς καθηγητές και τίς εκδηλώσεις λατρείας στον Σ.Ε.Β.,αλλά λέω να το αποφύγω γιατί δεν αξίζει τον κόπο).Το γιατί οι δημόσιοι δέχονται επίθεση διαρκώς μάλλον ανάγεται σε άλλες σφαίρες.
Πιθανώς ορισμένοι να πιστευουν ότι μέσω ´τών ιδιωτικοποιήσεων θά είναι αυτοί οι νέοι Λάτσηδες που θα τίς αναλάβουν.
Επίσης κάποιοι άλλοι ζηλευουν την ασφάλεια τών δημ.υπαλλήλων και το ότι αμείβονται ικανοποιητικά (λέμε τώρα)και επιθυμούν, αντί να διεκδικήσουν και αυτοι καλύτερα εισοδήματα ,να τούς δούν να εξισώνεται το εισόδημά τους πρός τα κάτω.Αυτό είναι η απόλυτη εξαθλίωση τών εργαζομένων ασφαλώς και η απόλυτη διάλυση τού ´Κρατους δικαίου´.
Τελος φταιει και η προπαγάνδα που διαρκώς γίνεται περί ελευθερης αγοράς και τού οτι οι ιδιωτικοποιήσεις θα λύσουν όλα τα προβλήματα.Αριστεροί του Κολωνακίου,Σημιτικοί και εκσυγχρονισμενοι δεξιοί λενε ακριβώς τα ίδια.
Βεβαια κανείς δεν απαντά στο γιατί οι προηγμενες χώρες δεν ξεπουλάνε την δημόσια περιουσία τους για να καλύψουν τρύπες τού προϋπολογισμού.
Επίσης κανείς δεν προβληματίστηκε γιατί τα μεγάλα ξενα πανεπιστήμια δεν ίδρυσαν παραρτήματά τους εδώ,ενώ ήδη επιτρέπεται.
Ενα καλό ιδιωτικό Πανεπιστήμιο κοστίζει δίς.Ποιός θα το φτιάξει στην Ελλάδα κάτω απο ποιό θεσμικό πλαίσιο και με τί δίδακτρα???
Kανείς απο τούς πολιτικούς δεν έχει απαντήσει επί τής ουσίας πώς φαντάζεται ιδιωτική πανεπιστημιακή παιδεία.
Για μένα η παιδεία είναι εθνικό θέμα.Και ως τετοιο, προτεραιότητα έχει το δημόσιο πανεπιστήμιο ακόμα και εάν χρειάζεται(πού χρειάζεται)να ξαναφτiαχτεί απο τήν αρχή.Τα ιδιωτικά επονται και οφείλουν να ακολουθήσουν το ίδιο θεσμικό πλαίσιο με τα Δημόσια.
Τα ίδια ακριβώς πιστευω για την υγεία.Οπου πάσχει το δημόσιο θά πάσχει και το ιδιωτικό και αντιστρόφως.

Σπυρο, ευχαριστω για το κειμενο που εγραψες και που αφορα τις ερωτησεις μου, αν και δεν απαντησες σε καμια απο αυτες, εκτος και αν δεχτουμε πως οποιος πιστευει στις ιδιωτικοποιησεις το κανει επειδη φανταζεται τον εαυτο του προεδρο. Δε νομιζω πως ειναι αυτος ο λογος. Παντως, οσον αφορα το ποιος, με τι λεφτα και το υψος των διδακτρων, αυτο ειναι ενα θεμα που θα το λυσει ο υποψηφιος ιδρυτης. Δεν ειναι υποχρεωτικο. Ριξε και μια ματια στο τι κανει το ALBA oλα αυτα τα χρονια.
 
Εγώ αντιθέτως πιστευω ότι κανείς δεν απαντά για ποιόν λόγο προηγμένα κράτη διαφυλαττουν την εθνική περιουσία.Απ´όσα γνωρίζω τα δίδακτρα τού Alba ειναι υψηλά.
Ο υποψήφιος ιδρυτής πρέπει να έχει αποδεχτεί κάποια κριτήρια για την ίδρυση.Ενα απ´αυτά είναι τα κονδύλια τής ερευνας.Εάν αφορά μονον τον ιδρυτή και όχι το κράτος(πού θεσπίζει το πλαίσιο) ζήτω που καήκαμε.Eπίσης η δεσμευση (οπως εγραψε και ο Lepton)τής διατήρησης τού Πανεπιστημίου.Αλλοιώς πάμε για αρπαχτές.
Εάν Πετρο αφεθεί ανεξέλεγκτα η λειτουργία σε κάποιους ιδιώτες θα έχουμε ακριβά πανεπιστήμια τρίτης κατηγορίας.Αλήθεια γιατί δεν ρίχνεις μιά ματιά πώς λειτουργούν σε στύλ franchising κάποια υπανάπυκτα αγγλικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα που παιζουν με τις ελπίδες νεων ανθρώπων.???
Και μην μπερδευουμε την ιδιωτική πρωτοβουλία με κανόνες και πλαίσιο με την ανεξέλεγκτη νεοφιλελευθερη αντίληψη τής ζούγκλας.Εγώ πρωτίστως στην τελευταία διαφωνώ.
 
Εγώ αντιθέτως πιστευω ότι κανείς δεν απαντά για ποιόν λόγο προηγμένα κράτη διαφυλαττουν την εθνική περιουσία.

Προσωπικα, δεν εχω στοιχεια για αυτο το θεμα και ετσι δεν εχω απαντηση.

Απ´όσα γνωρίζω τα δίδακτρα τού Alba ειναι υψηλά.

Αφορα μονο μεταπτυχιακα τμηματα. Πολλοι χρηματοδοτουνται απο τις επιχειρησεις στις οποιες δουλευουν για να φοιτησουν εκει. Παντως, ουτε τα δημοσια MBA ειναι δωρεαν. Το αντιθετο μαλιστα και χρειαζεται και βισμα για να μπεις.

Ο υποψήφιος ιδρυτής πρέπει να έχει αποδεχτεί κάποια κριτήρια για την ίδρυση.Ενα απ´αυτά είναι τα κονδύλια τής ερευνας.Εάν αφορά μονον τον ιδρυτή και όχι το κράτος(πού θεσπίζει το πλαίσιο) ζήτω που καήκαμε.Eπίσης η δεσμευση (οπως εγραψε και ο Lepton)τής διατήρησης τού Πανεπιστημίου.Αλλοιώς πάμε για αρπαχτές.
Εάν Πετρο αφεθεί ανεξέλεγκτα η λειτουργία σε κάποιους ιδιώτες θα έχουμε ακριβά πανεπιστήμια τρίτης κατηγορίας.Αλήθεια γιατί δεν ρίχνεις μιά ματιά πώς λειτουργούν σε στύλ franchising κάποια υπανάπυκτα αγγλικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα που παιζουν με τις ελπίδες νεων ανθρώπων.???

Ειχα ριξει κατι παραπανω απο "ματιά" πριν απο 3 χρονια και γι'αυτο δεν επελεξα κανενα απο αυτα. Το ειπες και μονος σου, υπαναπτυκτα.

Και μην μπερδευουμε την ιδιωτική πρωτοβουλία με κανόνες και πλαίσιο με την ανεξέλεγκτη νεοφιλελευθερη αντίληψη τής ζούγκλας.Εγώ πρωτίστως στην τελευταία διαφωνώ.

Την τελευταια θα πρεπει να την "κανονισει" το κρατος. Δυσκολο? Ναι. Ειναι ομως πιο ευκολο να ξαναφτιαχτουν τα ΑΕΙ απο την αρχη? Δε νομιζω.

...
 
Re: Απάντηση: ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 2

Ενα καλό ιδιωτικό Πανεπιστήμιο κοστίζει δίς.Ποιός θα το φτιάξει στην Ελλάδα κάτω απο ποιό θεσμικό πλαίσιο και με τί δίδακτρα???

συμφωνώ απολύτως ότι φαίνεται εντελώς μη ρεαλιστικό σενάριο.
Επί της αρχής όμως, δεν βρίσκω κανένα λόγο γιατί να απαγορεύεται. Έστω ότι έρχεται (λέμε τώρα) ένας νέος Αβέρωφ. Δεν μπορώ να δεχθώ τέτοια απαγόρευση μόνο και μόνο επειδή δεν είναι δημόσιο ή να του πω, εάν θέλει να δώσει τα χρήματά του να κατασπαταληθούν από το Δημόσιο, όπως αποδεδειγμένα έχει γίνει μέχρι σήμερα.

Όλες οι άλλες επιφυλάξεις σου, οι οποίες με βρίσκουν απολύτως σύμφωνο, δεν ανάγονται σε θέματα αρχής, αλλά σε θέματα ασφαλιστικών δικλείδων και έλλειψης εγγυήσεων, δυστυχώς λόγω της πολιτικής ιστορίας μου, πιστής εφαρμογής τους από την πολιτική ηγεσία. Σίγουρα με το να αίρεται η απαγόρευση ανοίγεται μεγάλο πρόσφορο έδαφος για συναλλαγές κάτω από το τραπέζι. Ούτε στιγμή δεν μου πέρασε από το μυαλό ότι μπορεί αυτό το άνοιγμα να δημιουργήσει συνθήκες ανταγωνισμού που θα αναβαθμίσουν το όλο επίπεδο της παιδείας. Αυτή είναι μία από τις μεγαλύτερες μπούρδες που έχω ακούσει.
Αλλά επί της αρχής δεν μπορώ να δεχθώ, ούτε την απαγόρευση προς κάθε μορφή ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην ανώτατη εκπαίδευση και πολύ περισσότερο το μένος που διαπιστώνω ότι διακατέχει πολλούς για μια τέτοια πρωτοβουλία μόνο και μόνο λόγω του χαρακτήρα της ως ιδιωτικής.

Τι να κάνουμε... είναι ακριβώς όπως όταν μιλάμε για Ανώνυμες Εταιρίες, άλλων το μυαλό πηγαίνει σε μία μορφή νομικής προσωπικότητας, άλλων στο άπληστο επιχειρηματικό κεφάλαιο και άλλων στη ζημιά που έπαθαν με το Χρηματιστήριο.
 
Η ΔΑΚΕ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 16

ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΑΚΕ Δ.Τ.
ΑΡΘΡΟ 16- ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

1. Ο όρος ιδιωτικοποίηση χρησιμοποιείται σκόπιμα και παραπλανητικά και υπονοεί την υποχρεωτική μετάβαση σε καθεστώς ιδιωτικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Όμως δεν πρόκειται περί αυτού. Πρόκειται για την άρση της συνταγματικής απαγόρευσης για ιδιωτικά τριτοβάθμια εκ/τικά ιδρύματα. Και μάλιστα, για μερική άρση, αφού αυτή περιορίζεται στην ελευθερία ίδρυσης μόνο μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων.
2. Όλοι, μηδέ των θιασωτών της αλλαγής του άρθρου 16 εξαιρουμένων, απαιτούμε δημόσια, δωρεάν, υψηλής ποιότητας τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το ενδεχόμενο δε της ιδρύσεως μη κρατικών φορέων όχι μόνο δεν αντιστρατεύεται την αναβάθμιση των κρατικών, αλλά και τη διευκολύνει (άμιλλα, αποσυμφόρηση κρατικών ιδρυμάτων, με αποτέλεσμα, με ίδια κρατικά κονδύλια, ν’ αντιστοιχούν υψηλότερες δαπάνες ανά φοιτητή).
3. Στη χώρα μας νομιμοποιούνται προσχολικοί, πρωτοβάθμιοι και δευτεροβάθμιοι φορείς ιδιωτικής εκπαίδευσης, υπάρχει δε συνταγματική απαγόρευση για τριτοβάθμιους. Το γεγονός δεν υπακούει σε καμία λογική. Η καθολική απαγόρευση θα είχε μία λογική (μη αποδεκτή από εμάς, αλλά λογική). Για όσους αυτοπροσδιορίζονται ως αυθεντικοί και αποκλειστικοί υπηρέτες των αδυνάτων, θα είχε λογική το αντίθετο διότι
Η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκ/ση είναι υποχρεωτική, είναι καθολικά απαιτητή και τροχιοδρομεί καθοριστικά το μέλλον του μαθητή, ενώ η τριτοβάθμια ούτε υποχρεωτική είναι, ούτε καθολικό ζητούμενο αφού οι διαρροές από αυτή δεν επιβάλλονται μόνο από το κόστος, την έλλειψη ενδιαφέροντος ή δυνατότητας αλλά και από την ανάγκη της αναζήτησης των αναγκαίων προς επιβίωση.
Θα ήταν λοιπόν λογικό αλλά και απολύτως συνεπές, για τους θιασώτες της απαγόρευσης, να ζητούν την επέκταση της και στο πρωτοβάθμιο και στο δευτεροβάθμιο επίπεδο. Δεν τη ζητάει κανένας. Γιατί
4. Στη χώρα μας, όχι μόνο υπάρχουν αλλά κραυγάζουν διαφημιζόμενα, ιδιωτικά ιδρύματα τα οποία αν και δρουν ανεξέλεγκτα και χωρίς κανόνες, παρέχουν και αναγνωρισμένους μεταπτυχιακούς τίτλους. Οι απόφοιτοι τους μάλιστα έχουν καλύτερη πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Και εμείς, στρουθοκαμηλίζοντας, εμμένουμε στην συνταγματική απαγόρευση, διαπαιδαγωγώντας παράλληλα τους Έλληνες ότι όχι μόνο οι νόμοι, αλλά, ούτε το σύνταγμα δεν έχει εφαρμογή στην γενέτειρα του Σωκράτη, του οποίου, την πνευματική κληρονομιά διεκδικούμε.
5. Η Ελλάδα είναι χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ευρωπαϊκό δίκαιο είναι υποχρεωτικό για τις χώρες της Ένωσης ανεξάρτητα από τα εθνικά συντάγματα, τα οποία υποχρεούνται να προσαρμοστούν. Είναι δε απολύτως βέβαιο ότι αν ίδρυμα, ή επίδοξος επιχειρηματίας, ή κοινός απαιτών προσφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, όχι μόνο θα δικαιωθεί, όχι μόνο θα υποχρεωθούμε να προσαρμοστούμε καταβάλλοντας και υψηλά πρόστιμα, αλλά, πιθανώς θα του επιδικαστούν και αποζημιώσεις για διαφυγόντα κέρδη.
Είναι φανερό ότι οι λόγοι που περιγράφονται στις παρατηρήσεις 4 και 5 (χωρίς καν να συντρέχουν) είναι από μόνοι τους επαρκείς για να αποδεχθεί κάποιος, έστω και αν είναι ιδεολογικά αντίθετος, την αδήριτη ανάγκη της κατάργησης της Συνταγματικής απαγόρευσης.

ΘΕΣΕΙΣ Δ.Α.Κ.Ε.
Η Δ.Α.Κ.Ε. καθηγητών από τη δεκαετία του ’80 ζητούσε, και πολύ σωστά αποδεικνύεται, την άρση της Συνταγματικής απαγόρευσης. Ένα από τα επιχειρήματα που προέβαλε ήταν επί λέξει «Η γεωγραφική θέση της χώρας, το εξαίρετο κλίμα, η πνευματική κληρονομιά αλλά και το φτηνό κόστος ζωής (σε σχέση με τις τότε ελεύθερες ευρωπαϊκές χώρες που φιλοξενούσαν ιδιωτικά πανεπιστήμια), θα μπορούσαν να καταστήσουν τη χώρα πανεπιστημιούπολη της Νοτιοανατολικής Ασίας και της Αφρικής με οικονομικά, αλλά κυρίως, ανυπολόγιστα εθνικά ωφελήματα.»
Σήμερα η Δ.Α.Κ.Ε. Δ.Τ. έχει ταχθεί υπέρ της άρσης της συνταγματικής απαγόρευσης και της ελευθερίας ιδρύσεως ακόμα και ιδιωτικών ιδρυμάτων που στοχεύουν στο κέρδος, και τούτο γιατί η επιδίωξη του κέρδους συντρέχει με την παροχή υψηλής ποιότητας εκπαίδευσης. Παραθέτει δε τα δικά της επιχειρήματα αντικρούοντας τις αιτιάσεις των αντιτιθέμενων στην άρση της απαγόρευσης
1. Όπως προελέχθη, τα περιεχόμενα των παρατηρήσεων 4 ή 5, πολύ περισσότερο δε αφού συντρέχουν, είναι επαρκή για να πείσουν και εκείνους που ιδεολογικά αντιτίθενται, ότι η άρση της απαγόρευσης είναι αδήριτη ανάγκη αφού άλλωστε έχει καταστρατηγηθεί και θα επιβληθεί νομοτελειακά, ανεξάρτητα από τη βούληση της Ελληνικής Πολιτείας.
2. Η άρση της απαγόρευσης θα έχει ως συνέπεια δύο πιθανά ενδεχόμενα
α)Να ιδρυθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια
β)Να μην ιδρυθούν (πράγμα απείρως πιθανότερο)
Στην περίπτωση που προκύψει το δεύτερο ενδεχόμενο θ’ αποδειχθεί για ακόμη μια φορά ότι Έλληνες διαφωνούν, φθάνοντας μέχρι ακραίας αντιδικίας, «περί όνου σκιάς»
Στο πρώτο ενδεχόμενο είναι ανάγκη να ξεκαθαριστεί ότι δεν αρκεί η άρση της συνταγματικής απαγόρευσης αλλά χρειάζεται και νόμος. Θα ήταν λοιπόν λογικό οι διαφωνούντες να μην ξοδεύουν τα «βόλια» τους για ένα ενδεχόμενο το οποίο, πιθανότατα, δε θα προκύψει, αλλά να κρατούν αλώβητες τις δυνάμεις τους για να το αντιμετωπίσουν εάν και όταν προκύψει. Επί της ουσίας
Αν ιδρυθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια δύο πιθανότητες υπάρχουν
α) Να παρέχουν αναβαθμισμένη εκπαίδευση, σε σχέση με τα κρατικά
β) Να παρέχουν υποβαθμισμένη
Το πρώτο ενδεχόμενο είναι φανερό ότι θα συντελέσει στην αναβάθμιση των κρατικών, πράγμα που είναι το καθολικό ζητούμενο, διότι
• Θα αποσυμφορήσει τα κρατικά, αφού πολλοί ακόμα και στερούμενοι, θα προτιμήσουν τα ιδιωτικά λόγω ποιότητας, με αποτέλεσμα με τους ίδιους προϋπολογισμούς να αντιστοιχούν υψηλότερες δαπάνες ανά φοιτητή.
• Οι φοιτητές των κρατικών, λόγω του ανταγωνισμού στην αγορά εργασίας, θα επιδιώξουν οι ίδιοι την αναβάθμιση αντί να αποτελούν τροχοπέδη, θα κτίζουν τους καθηγητές εντός των τοιχών και όχι εκτός, θα τους ελέγχουν αξιολογώντας την ποιότητα και δε θα αντιμάχονται την αξιολόγηση.

Προβάλλεται ο ισχυρισμός από τους αυτόκλητους υπερασπιστές των φτωχών και των κατατρεγμένων, ότι σ’ αυτά θα έχουν πρόσβαση μόνο οι πλούσιοι. Αυτοί όμως στέλνουν τα παιδιά τους στο εξωτερικό. Αν ιδρυθούν και στην Ελλάδα θα έχουν πρόσβαση σε αυτά και ευρύτερα λαϊκά στρώματα. Έτσι ενώ νομίζουν ότι υπερασπίζονται τους φτωχούς, στην πραγματικότητα προστατεύουν τα προνόμια των πλουσίων. Ότι η πρόσβαση σε αυτά θα είναι απαγορευτική για τα κατώτερα εισοδηματικά στρώματα είναι αλήθεια αλλά, η δημοκρατική απαίτηση για ίσες ευκαιρίες δεν μπορεί να εξαντλείται στο να βάζει φραγμούς σε όποιον διαθέτει κάποιο πλεονέκτημα, αλλά στην βοήθεια αυτών που δεν το έχουν. Και θα ήταν πολύ επικίνδυνη η υιοθέτηση της λογικής της ακύρωσης του πλεονεκτήματος, δεδομένου ότι στην περίπτωση των σπουδών πλεονέκτημα δεν έχουν μόνο όσοι διαθέτουν οικονομική άνεση αλλά, πολύ μεγαλύτερο μάλιστα, όσοι διαθέτουν το τάλαντο, κοινώς το Ι.Q. Θα διενοείτο κανένας εν’ ονόματι της ισότητας των ευκαιριών ν’ ακυρώσει το πλεονέκτημα επεμβαίνοντας στους προηγμένους εγκεφάλους Γιατί η σύγχρονη επιστήμη διαθέτει, ατυχώς, τέτοιες δυνατότητες.
Τέλος όποιος κατέχει υψηλής ποιότητας γνώση, εκτός από τους καλύτερους όρους αμοιβής που διασφαλίζει για τον εαυτό του, παράγει, ή συμβάλλει στην παραγωγή αναβαθμισμένου αγαθού το οποίο διαχέεται στην κοινωνία και το οποίο εισπράττεται από όλους.
Στο δεύτερο ενδεχόμενο, στην πιθανότητα δηλαδή να ιδρυθούν κατώτερης ποιότητας εκ/τικά ιδρύματα, επιχειρηματολογούν οι αντιτιθέμενοι καταφεύγοντας, ως συνήθως, σε διανοητικές αλχημείες. Πρώτα απ’ όλα ενοχοποιούν την καθιέρωση της βάσης για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια, ισχυριζόμενοι ότι καθιερώθηκε δήθεν για να τροφοδοτήσει τα ιδρυθησόμενα ιδρύματα. Ο ισχυρισμός είναι αβάσιμος γιατί στον νόμο που, όπως προελέχθη, είναι απαραίτητος για την ίδρυση, όταν και εάν αυτή πραγματοποιηθεί, θα καθοριστούν οι προδιαγραφές και δεν μπορεί να είναι διαφορετικές για τα δημόσια και τα ιδιωτικά ιδρύματα. Λησμονούν όμως ότι αυτή η κατηγορία των μαθητών αποτελεί και τη μεγάλη πλειοψηφία των φοιτητών του εξωτερικού, και πολλές οικογένειες στερούνται για να στείλουν τα παιδιά τους μακριά από την επιτήρηση και την προστασία τους, σε αμφίβολης ποιότητας εκ/τικά ιδρύματα. Και μιας και γίνεται λόγος για τις ενστάσεις για την καθιέρωση της βάσης εισαγωγής, είναι τουλάχιστον υποκριτικό, οπαδοί ή τέως οπαδοί του Δημοκρατικού Συγκεντρωτισμού, να μην επιτρέπουν στην άνετη δημοκρατία μας να επιλέγει πόσους και ποιών προδιαγραφών επιστήμονες έχει ανάγκη.
Τέλος βασική αρχή της ιδεολογίας μας, της φιλελεύθερης ιδεολογίας, είναι η δυνατότητα του ατόμου στην ελεύθερη επιλογή. Η μεσαία τάξη, η πολυπληθέστερη, η οποία και θεωρείται στυλοβάτης των κοινωνιών, είναι εκείνη που τροφοδοτεί στο μέγιστο ποσοστό τα Α.Ε.Ι. Εμείς, εξ ιδεολογίας, της αναγνωρίζουμε το δικαίωμα να μπορεί να επιλέγει ελεύθερα αν θα επενδύσει σε αυτοκίνητα, σε οικόπεδα, σε ταξίδια, ή στο μέλλον των παιδιών της. Και αυτή η ελευθερία οδήγησε τις ελεύθερες κοινωνίες στην πρόοδο. Γιατί η πρόοδος δεν είναι ούτε ετικέτα, ούτε ιδεολόγημα. Έχει χειροπιαστά και επομένως μετρήσιμα χαρακτηριστικά.


Για τη Δ.Α.Κ.Ε Δ.Τ.

Ο πρόεδρος,
Ι. Αντωνάκος

www.alfavita.gr


σας το παραδίδω ασχολίαστο.​
 
...και η άποψη των φοιτητών:

ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ
ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

13/12/2006, Παλιό Χημείο, Αθήνα

Οι φοιτητικοί σύλλογοι που υπογράφουμε το παρακάτω κείμενο Αθήνα: Νομική, Φυσικό, Μαθηματικό, ΓΠΑ, ΣΕΜΦΕ, ΤΕΦΑΑ. Πάτρα: Μαθηματικό, Φυσικό, Φαρμακευτικό, Νηπιαγωγών, Εστίας, Χημικό, Αρχιτέκτονες, Φιλοσοφικό, Φιλολογικό. Βόλος: Μηχανολόγοι, ΠΤΔΕ, Ειδικής Αγωγής, Φυτικής Παραγωγής, Ζωικής Παραγωγής. Αγρίνιο: Διοίκηση και Εκμετάλευση Αγροτικών Προϊόντων, Διοίκηση Περιβάλλοντος, Διοίκηση Πολιτισμού. Ηράκλειο: Βιολογικό, Πληροφορικής. Περιβάλλοντος Μυτιλήνης, Μηχανικών-Οικονομίας και Διοίκησης Χίου, Μεταφραστικό Κέρκυρας, ΚΕΠ Κορίνθου, Θεατρικό Ναυπλίου, Φιλολογικό Καλαμάτας, Ιστορικό - Αρχαιολογικό Καλαμάτας, Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Κοζάνης:

Χαιρετίζουμε τα μαζικά, μαχητικά συλλαλητήρια στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα, σε όλες τις πόλεις, όπου μαζί φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι διαδηλώσαμε ενάντια στη βάρβαρη πολιτική Ε.Ε. – ΝΔ – ΠΑΣΟΚ της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων, του νέου αντιλαϊκού προϋπολογισμού, της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης παιδείας – υγείας.
Βροντοφωνάξαμε ότι τα σχέδιά τους για την κατάργηση του άρθρου 16 δε θα περάσουν!
Διαδηλώσαμε την αποφασιστικότητά μας να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας. Το δικαίωμα όλου του λαού στη μόρφωση, την απαίτηση για μια παιδεία που θα υπηρετεί τις ανάγκες του λαού. Το δικαίωμα στη σταθερή δουλειά με δικαιώματα.

Αυτή τη στιγμή ακριβώς επέλεξαν κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ, ξανά, ολοκληρώνοντας τη συμπαιγνία τους, να ανακοινώσουν την εκτέλεση της δημόσιας και δωρεάν ανώτατης εκπαίδευσης, με συνοπτικές διαδικασίες, στις 10 του Γενάρη, ημερομηνία έναρξης της συζήτησης για την αναθεώρηση του άρθρου 16!

Καμία καθυστέρηση! Ούτε ώρα χαμένη! Σε κάθε σχολή, κάθε πόλη να σημάνει συναγερμός!
ΤΩΡΑ ΠΙΟ ΜΑΖΙΚΑ, ΠΙΟ ΜΑΧΗΤΙΚΑ, ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ!!!


Απέναντι στην επίθεση αυτή, στην κατάργηση του άρθρου 16, που μαζί με το νέο νόμο πλαίσιο και τις αντιδραστικές αλλαγές στα ιδρύματα οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση και την υποβάθμιση, την όξυνση των ταξικών φραγμών…
Καλούμε όλους τους φοιτητές, ανεξάρτητα από τη στάση που είχαν μέχρι τώρα, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, τους μαθητές, τους εργαζόμενους, όλο το λαό.

Μια και μόνο απάντηση μας ταιριάζει: ΝΑ ΞΕΣΗΚΩΘΟΥΜΕ! Να συσπειρωθούμε και να οργανώσουμε από κοινού την πάλη ώστε να μην περάσει η κατάργηση του άρθρου 16 και αυτή η πολιτική. Να πάρουμε αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε κάθε πόλη. Να κάνουμε δική μας υπόθεση τον αγώνα για δημόσια και δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών.

Ξέρουμε πολύ καλά ότι η κατάργηση του άρθρου 16 σημαίνει :
- δραστική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης,
- επιβολή διδάκτρων και στις προπτυχιακές σπουδές,
- νέα υποβάθμιση των σπουδών,
- απόλυτο έλεγχο της διδασκαλίας και της έρευνας από τους ιδιώτες-χρηματοδότες,
- χειρότερους όρους και στις συνθήκες απασχόλησης για τους αποφοίτους των ΑΕΙ-ΤΕΙ,

δηλαδή πλήρης ιδιωτικοποίηση των δημόσιων ΑΕΙ και ΤΕΙ.


Η εξέλιξη αυτή βάζει ταφόπλακα στα δικαιώματά μας. Δεν είναι τυχαίο ότι την ίδια περίοδο προωθούνται η κατάθεση του νόμου πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης και της υποβάθμισης των σπουδών και ένας ακόμα προϋπολογισμό λιτότητας και εξαθλίωσης της παιδείας, που αποτελεί ωμό εκβιασμό των ΑΕΙ-ΤΕΙ για να ιδιωτικοποιηθούν και να υποβαθμιστούν μια ώρα αρχύτερα.

ΝΔ & ΠΑΣΟΚ υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη διαδικασία της Μπολόνια, τη στρατηγική της Λισσαβόνα, φέρνουν αυτά τα μέτρα για να ικανοποιήσουν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου για την αύξηση της κερδοφορίας του! Στόχος τους είναι η ιδιωτικοποίηση των ΑΕΙ και ΤΕΙ, η λειτουργία τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, η ένταση της επιχειρηματικής λειτουργίας, η όξυνση των ταξικών φραγμών, η μετατροπή του πτυχίου σε πιστοποιητικό που υποχρεώνει τον φοιτητή σε ένα δια βίου κυνήγι δεξιοτήτων με βασικό στόχο την διαμόρφωση ενός φτηνού ευέλικτου εργατικού δυναμικού.


ΕΝΩΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΜΑΣ - ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ, ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ, ΜΕ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ,
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ε.Ε.-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

Απαιτούμε:
• Να μην ξεκινήσει – να σταματήσει κάθε συζήτηση για την αναθεώρηση του άρθρου 16.
• ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 16 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ! ΟΧΙ ΣΤΗΝ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ! ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ & ΔΩΡΕΑΝ
ΜΟΡΦΩΣΗ! ΚΑΜΙΑ ΙΔΡΥΣΗ & ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΨΕΥΤΟΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ.
• Να αποσυρθεί ο νόμος πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης και της υποβάθμισης.
• Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας σε ΑΕΙ-ΤΕΙ. Έξω οι εταιρίες από τις σχολές!
• ΟΧΙ στο μειωμένο προϋπολογισμό πείνας και εξαθλίωσης της παιδείας.
• Να καταργηθούν οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι ΝΔ & ΠΑΣΟΚ (ΔΟΑΤΑΠ, Διεθνές Πανεπιστήμιο, Αξιολόγηση-κατηγοριοποίηση, Ινστιτούτα Δια Βίου Εκπαίδευσης, κτλ).
• Όχι στην πολιτική της Μπολόνια.

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ, ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ, ΜΕ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ε.Ε.-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

Καταδικάζουμε τη στάση της πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ! Την στιγμή που φοιτητές και εργαζόμενοι πρέπει να συναντηθούν κατά χιλιάδες στους δρόμους ενάντια στην πολιτική ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΕΕ, καλούνε σε διάλογο με τους βιομηχάνους, δίνουν στήριγμα στα σχέδια της κυβέρνησης για περιορισμό του ασύλου και συμμετέχουν στις συσκέψεις για τον περιορισμό των διαδηλώσεων.
Καμία συμμετοχή στο στημένο διάλογο.

Διεκδικούμε:
- Δωρεάν σπουδές ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. Δωρεάν σίτιση, στέγαση, συγγράμματα, αναλώσιμα κλπ. Να παρθούν ΤΩΡΑ πίσω όλες οι αντιδραστικές αποφάσεις του Υπουργείου και των διοικήσεων για νέες περικοπές στη σίτιση και στα συγγράμματα.
- Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης για την παιδεία από τον κρατικό προϋπολογισμό.
- Ενιαίες προπτυχιακές σπουδές. Ολόπλευρη μόρφωση. Το πτυχίο να αποτελεί τη μόνη προϋπόθεση για δουλειά στο αντικείμενο σπουδών.
- Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ
ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ!


Χρειαζόμαστε φοιτητικό κίνημα μαζικό, διεκδικητικό, που θα παλεύει με όλο το λαό ενάντια στην πολιτική ΕΕ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, για τις σύγχρονες ανάγκες και τα δικαιώματά μας. Δυναμώνουμε την κοινή δράση των φοιτητικών συλλόγων ενάντια στην κατάργηση του Άρθρου 16, το νόμο πλαίσιο και την πολιτική αυτή, συντονιζόμαστε με βάση τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων με εκλεγμένους-ορισμένους από αυτές αντιπροσώπους!

Καλούμε τους φοιτητικούς συλλόγους όλης της χώρας να προχωρήσουν σε:
- Μαζικά – παλλαϊκά συλλαλητήρια με κλειστές σχολές σε κάθε πόλη στις 10 Γενάρη, ημέρα έναρξης της συζήτησης στη βουλή.
- Παμφοιτητικά - παλλαϊκά συλλαλητήρια σε κάθε πόλη την Τετάρτη 20 Δεκέμβρη, στην Αθήνα προσυγκέντρωση 12 στα Προπύλαια.
- Περικύκλωση της βουλής και των νομαρχιών σε όλη την Ελλάδα την Τρίτη 19 Δεκέμβρη.
- Σύγκλιση σε όλους τους χώρους γεν συν τις επόμενες μέρες αλλά και με την επιστροφή από τις διακοπές των Χριστουγέννων, στις 8 & 9 Γενάρη για να παρθούν αποφάσεις καταδίκης και οργάνωσης της πάλης.
- Κλιμάκωση της πολύμορφης αγωνιστικής δραστηριότητας σε κάθε πόλη με συλλαλητήρια κλεισίματα δρόμων, αποκλεισμούς της βουλής και των νομαρχιών και καταλήψεις.
- Συσκέψεις συντονισμού με σωματεία, συνδικάτα, συλλόγους εκπαιδευτικών & γονέων και 15μελή μαθητών για να οργανωθεί η πάλη ενάντια στην κατάργηση του Άρθρου 16 και την αντιεκπαιδευτική πολιτική.
- Εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς και συνοικίες για ενημέρωση και κάλεσμα σε κοινή δράση των εργαζομένων και όλου του λαού.
- Μπλοκάρουμε την επιχειρηματική λειτουργία μέσα στις σχολές με κατάληψη σε Γραφείο Διασύνδεσης και Γραφεία Επιχειρηματικής Δραστηριότητας, ΕΛΚΕ κτλ. Ακυρώνουμε ημερίδες επιχειρηματικότητας και σκλαβοπάζαρα μέσα στις σχολές.


www.alfavita.gr