Γιατί είναι όλα λάθος;
Γιατί πρέπει να δούμε το παράδειγμα της Μεγάλης Βρετανίας και μόνο αυτό;
Γιατί πρέπει η αγορά εργασίας να καθορίζει τις εξελίξεις; Είναι αυτός ο σκοπός του πανεπιστημίου; Όχι, δεν είναι αυτός.
Ποιο σκοπο εξυπηρετεί σημερα το πανεπιστημιο? Παιδεια ή επαγγελματικη αποκατασταση?
Και αν, π.χ. αλλάξει κατευθύνσεις η αγορά εργασίας σε 4 χρόνια, τί θα γίνει, θα πρέπει και τα πανεπιστήμια να ακολουθούν ασθμαίνοντας; Επίσης μήπως θυμάστε κάποιες εποχές, που δεν τα πήγαινε καλά ο ιδιωτικός τομέας (χρονιές ύφεσης) που όλοι στρέφονταν προς τις κρατικές επενδύσεις;
και τί παραπάνω έχει το Μετσόβειο από το Πολυτεχνείο Κρήτης; Μήπως είναι πιο ψηλά στην αξιολόγηση; Ξέρετε ποιό είναι το πανεπιστήμιο στην Ελλάδα με την υψηλότερη βαθμολογία; Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, που ζήτησε πέρισι αξιολόγηση ECTS και την έχασε λόγω ενός (και μόνο ενός) παρωχημένου μεταπτυχιακού προγράμματος. 103,7% είχε πάρει, αλλά η πιστοποίηση δίνεται συνολικά για το κάθε πανεπιστήμιο και ισχύει για 3 χρόνια. Επίσης μπορεί να ζητήσει κάποιος να αξιολογηθεί ξανά μετά την πάροδο 3 ετών. Υπόψη ότι πιστοποίηση ECTS δεν έχει κανένα βρετανικό πανεπιστήμιο.
Να πω ενα παραδειγμα που εζησα. Στο ΜΒΑ που παρακολουθησα ειχα πολλους συμμαθητες αποφοιτους του οικονομικου πανεπιστημιου Αθηνών, κυριως του οικονομικου της νομικης. Παρεμπιπτόντως, την ιδια σχολη εχει βγαλει και η γυναικα μου. Στο ΜΒΑ λοιπον ειχαμε 2 προπαρασκευαστικους μηνες στη λογιστικη, πριν ξεκινησει το κυριως προγραμμα και αλλους δυο μηνες που διηρκησε το κανονικο μαθημα. Το παραδοξο ηταν πως οι απόφοιτοι του οικονομικου της νομικης οχι μονο δεν ηταν απο τους καλους της ταξης στη λογιστικη, αλλα ο ενας κοπηκε στο μαθημα. Κοπηκε ενω ειχε παρακολουθησει (εστω, περασει) τουλαχιστον 2 εξαμηνα λογιστικης στο πανεπιστημιο!!!Καταλαβαινεται τι θελω να πω, ετσι?