ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 2

Εχω μία απορία , την οποίαν για να συγκεκριμενοποιήσω θα μου επιτρέψετε να κάνω μιά υπόθεση εργασίας και μιά μικρή εισαγωγή ( Σημειωτέον δε ότι η απορία μου απευθύνεται κυρίως στους αγαπητούς συμφορουμίτες Μακρή , Κυρίτση , Κόγια , Konnos και δευτερευόντως στους λοιπούς , επίσης αγαπητούς , αλλά όχι και τόσο διαπρύσιους κήρυκες του φιλελευθερισμού - παλαιού και νέου -bye- ) .

Εστω λοιπόν ότι η έννοια του ανταγωνισμού εκκινώντας από την αρχική της σημασία , δηλαδή την διεκδίκηση του ίδιου πράγματος ως ανθρώπινη συμπεριφορά που προϋποθέτει πολλούς διεκδικητές και κοινό αντικείμενο διεκδικήσεως κατέληξε σε σύγκριση δυνάμεων εντός του πεδίου της αγοράς , τόσο σε οριζόντιο όσο και σε κάθετο επίπεδο και σήμερα ( αλλά και παλαιότερα ) εμφανίζεται πλέον ως αυτορυθμιζόμενη τάξη , αυτορυθμιζόμενο σύστημα που εγγυάται την πληρέστερη για όλους σύνθεση σκοπών , ελευθερία , ισότητα και ευημερία .

Εστω λοιπόν περαιτέρω ότι η , προσφάτως αναβιώσασα και υπό πολλών υποστηριζόμενη ως πανάκεια , θεωρία ότι η "αόρατη χείρα" της αγοράς ( κατά Ricardo και Smith ) λειτουργεί ως εξισορροπιστικός παράγοντας της αγοράς , υπό την έννοια ότι οι μηχανισμοί της αγοράς , οι διαδικασίες της βρίσκονται ανα πάσα στιγμή σε μία δυναμική διαδικασία που ισσοροπεί τα αντιτεθέμενα συμφέροντα των συμμετεχόντων στην αγορά , προς όφελος όλων . Ως αυτορυθμιζόμενο δε σύστημα , δεν χρειάζεται καμμία εξωτερική παρέμβαση , αφού έχει την δυνατότητα να επιλύει τις συγκρούσεις και τις αντιθέσεις που εμφανίζονται στους κόλπους της χωρίς ουδεμία ρύθμιση ( πολιτική , νομοθετική κλπ) . [ειρήσθω εν παρόδω ότι πρόκειται περί ασύλληπτης μπούρδας*, αλλά είπαμε ότι για τις ανάγκες του πιο κάτω ερωτήματος τα θεωρούμε ως σωστά ] .

Κάνουμε λοιπόν μία υπόθεση εργασίας και θεωρούμε ως δεδομένο το απλώς λεγόμενο , σεμνώς εκφερόμενο ή σφοδρώς υποστηριζόμενο - αναλόγως του θράσους ενός εκάστου - ότι η ελεύθερη ίδρυση μη κρατικών και μη κερδοσκοπικών ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων , αφού θα δημιουργήσει ανταγωνιστικές συνθήκες με τα δημόσια πανεπιστήμια , θα λειτουργήσει και προς όφελος αυτών ( σταθερή θέση της κυβερνήσεως η υποστήριξη της δημόσιας παιδείας - το ξαναάκουσα και σήμερα από χείλη βουλευτού της ) .

Ερώτημα , απλοϊκό βέβαια , αλλά είμαι και ελαφρώς βραδύνους ορισμένες φορές : εφ' όσον το ισχύον νομικό πλαίσιο λειτουργίας των δημοσίων πανεπιστημίων παραμείνει ως έχει σήμερον , εφ' όσον το κάθε ίδρυμα θα συνεχίσει να μην έχει την απαραίτητη αυτοτέλεια να ρυθμίσει τα του "οίκου" του και κυρίως τον αριθμό των εισακτέων και των κατ' έτος φοιτητών που δύναται να εκπαιδεύσει και να μορφώσει , ή το πρόγραμμα σπουδών του , εφ' όσον θα συνεχίσει να μην έχει την δυνατότητα να αυξήσει αυτό τους πόρους του , αφού ως επαίτης περιμένει από την εκάστοτε κυβέρνηση να διαθέσει τα απαιτούμενα κονδύλια για την παιδεία , με ότι συνεπάγεται αυτό σε υλικοτεχνικό επίπεδο και σε υποδομές , εφ' όσον δηλαδή παραμένει έρμαιο των κυβερνητικών προθέσεων και διαθέσεων , σε τι ακριβώς πρόκειται να βοηθήσει το δημόσιο εκπαιδευτικό ίδρυμα , η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων και ο ανταγωνισμός του με αυτά ; ΔΙΟΤΙ εάν η κυβέρνηση ή οποιαδήποτε κυβέρνηση , αναμένει και επιθυμεί την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων για να προχωρήσει σε τομές σύμφωνα με τα παραπάνω στην δημόσια παιδεία , δεν νομίζω ότι πείθει κανέναν , αφού ουδόλως συνδέονται μεταξύ τους αυτά τα δύο ( ίδρυση ιδιωτικών - καλυτέρευση δημοσίων ) αφ' ενός , και αφ' ετέρου εάν πράγματι είχε πρόθεση να δημιουργήσει το κατάλληλο εκείνο πλαίσιο δια την λειτουργική αυτοτέλεια των δημοσίων πανεπιστημίων γιατί δεν το έκανε ήδη ;

* ότι πρόκειται περί μπούρδας , αποδεικνύεται ανευ ετέρου από το ότι χρειάζεται μιά ολόκληρη νομική κατασκευή , δηλαδή μία πολιτική δικαιϊκή ρύθμιση , δηλαδή μιά ρύθμιση εκτός του "αυτορυθμιζόμενου συστήματος" , αυτή του αθέμιτου ανταγωνισμού για να αντιδιασταλεί με τον επιτρεπόμενο ελεύθερο , αφού διεπιστώθη ότι δίχως την συγκεκριμένη ρύθμιση η εξισορροπιστική χείρα της αγοράς , έτεινε να μεταμορφωθεί σε αδηφάγο πιράνχας μετερχόμενο κάθε μέσου για να επικρατήσει .

Δημητρη, μαλλον πρεπει να ξαναγραψω περιληπτικά ολα αυτα που εχω γραψει σε ολα τα θεματα που αφορουν την παιδεια μας και την ελληνικη κοινωνια.

Λοιπον, κατα τη γνωμη μου στη χωρα μας υπαρχει και προβλημα παιδειας, μορφωσης και επαγγελματικης αποκαταστασης. Το εκπαιδευτικο μας συστημα εχει αποτυχει και στα τρια.

Παιδεια ο Ελληνας απλα δεν εχει. Βλεπουμε καθημερινα ευυπόληπτους πολιτες, με επαγγελμετικη καταξιωση και "μουρη" να πετουν σκουπιδια στο δρομο, να καπνιζουν στα μουτρα μας, να κορναρουν, να κοβουν εξατμίσεις για μαγκια, να ακουν εμετικη μουσικη....μπορω να συνεχισω επ'απειρο. Σε ενα μεγαλο βαθμο φταιει το σχολειο και το πανεπιστημιο για αυτο. Οι δασκαλοι και οι καθηγητες δεν μπορουν ή/και δεν εχουν λογο να προσφέρουν παιδεια, μιας και πολλοι απο αυτους δεν τη διαθετουν.

Στη μορφωση τα πραγματα ειναι λιγο καλυτερα, αν και μονο το απαραδεκτο επιπεδο γνωσης της ελληνικης γλωσσας, οπως και της αρχαιας και νεας ιστοριας, θα επρεπε να κανει ολους μας να ντρεπομαστε.

Με τον τομεα της επαγγελματικης αποκαταστασης δε θα επρεπε να ασχολειται ουτε καν η τριτοβαθμια εκπαιδευση, ποσο μαλλον η δευτεροβαθμια. Ο πανελλαδικος διαγωνισμος ομως, φερνει την ελληνικη οικογενεια να δινει μαχη για να περασει το τεκνο της σε μια οποιαδηποτε σχολη, μιας και αποτελει θεμα κυρους της ιδιας της οικογενειας. Ετσι, ο μικρος πηγαινει καμια 10αρια χρονια σε φροντιστήριο αγγλικων, πληρωνει καπου 10000 και αγγλικα δε μαθαινει. Επισης, πηγαινει αλλα 4-6 χρονια στα φροντιστήρια και στα ιδιαιτερα, πληρωνει καμια 30000 για τη "δωρεαν" παιδεια και στην ευνοικη περιπτωση θα περασει σε καποια σχολη. Προσπαθοντας ομως να πιασει τα μορια χανει ολη τη χαρα της μορφωσης, παπαγαλιζει αντι να μαθαινει και τελικα σπανίως ασχολειται με το τι θελει να κανει στη ζωη του. Αυτο που απασχολει ολη την οικογενεια ειναι το ποιος ειναι ο πιο σιγουρος δρομος προς καποιο, οσο γινεται πιο "μουρατο", ΑΕΙ. Εκει θα μαθει τα σκονακια, ταβλι, καταλήψεις χωρις λογο και γενικως το αραλίκι, οσο τον "παιρνει" τον καθενα. Μονο μια μικρη μειοψηφία (καπου 5-10%) ειναι σοβαροι φοιτητες που τουλαχιστον λαμβανουν καποιες σοβαρες γνωσεις. Στην περιπτωση που το τεκνο δεν περασει με την πρωτη, συνηθως ξαναδινει (=επιπλεον 5000 και λιγα λεω) εξετασεις και αν παλι αποτυχει να μπει εκει που θελει, παει εξω.

Τι θα γινονταν ομως αν καποιος ηξερε πως θα σπουδασει οτι θελει και το μονο που θα τον απασχολουσε θα ηταν ποιο ιδρυμα θα τον δεχτει? Ο μαθητης θα γλίτωνε απειρο αγχος και κουραση, θα μαθαινε περισσοτερα πραγματα και θα ηταν πιο πολυ εφηβος παρα επαγγελματιας υποψηφιος απο τα 14 του. Οι οικογενειες θα γλίτωναν απο τεραστια εξοδα και αγχος και θα εψαχναν με πιο ανοιχτα ματια για τις πραγματικες κλήσεις του παιδιου τους.

Για τη τριτοβαθμια εκπαιδευση πρεπει να πω τα δυο πραγματα που εχω δει πως την υποβαθμιζουν διαρκως. Και για τα δυο φταιει η μονιμοτητα. Η μονιμοτητα των φοιτητων, μαζι με τις μη υποχρεωτικες παρακολουθησεις, εχουν δημιουργήσει ενα κλιμα καφενειου στις σχολες, ενα κλιμα που ολοι γνωριζουμε πως δεν παρεχει ουτε ουσιαστικη μορφωση, ουτε κουλτουρα, ουτε καν ελευθερια πνευματος. Οι περισσοτεροι φοιτητες, οπως και εγω, ΔΕΝ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ. Δεν ειναι φοιτητες γιατι δεν φοιτουν! Η μονιμοτητα των καθηγητων, σε συνδιασμο με την πελατειακη σχεση με τις διαφορες νεολαίες, εχει φερει δραματικα αποτελεσματα στην εκπαιδευτικη διαδικασια. Ειναι στο χερι τους το ποσο προσβασιμοι θα ειναι απο τους φοιτητες, εχουν δικαίωμα με απλη αναφορα ενος κεφαλαιου της υλης να ισχυριζονται πως την εχουν παραδωσει ολοκληρη κ.ο.κ.

Αν θελεις πιστεψε με, ξερω μια κοπελα που πηρε πτυχιο χωρις να εχει διαβασει ουτε ενα λεπτο, ουτε ενα μαθημα. Μονο με σκονακια και αντιγραφες πηρε πτυχιο απο το Φυσικο Αθηνων και τωρα διδασκει σε σχολειο!!!!

Κλεινω προτείνοντας να ακολουθησουμε το παραδειγμα χωρων που ζηλευουμε τα επιτεύγματα τους στο χωρο της παιδειας. Ναι, το κρατος μπορει και πρεπει να βοηθησει τη δημοσια και δωρεαν εκπαιδευση. Αυτο ομως ειναι δουλεια του κρατους . Ας την κανει λοιπον και παραλληλα να θεσει αυστηρους ορους στον οποιοδηποτε θελει να ιδρυσει πανεπιστήμιο στην Ελλαδα. Αν ηταν στο χερι μου, θα απαγορευα σε οποιον κατεχει ΜΜΕ ή/και κανει δουλειες με το δημοσιο να ειναι μετοχος σε ιδιωτικο πανεπιστήμιο. Ας θεσει το κρατος οποιους ορους νομιζει πως θα φερουν τα επιθυμητα αποτελεσματα. Δεν ειναι δυνατον να ειμαστε η τριτη χωρα στον κοσμο σε αριθμο φοιτητων που σπουδαζουν στο εξωτερικο, μετα την Κινα και την Ινδια, οι οποιες εχουν πανω απο 100 φορες μεγαλυτερο πληθυσμο απο αυτον της Ελλαδας!!!

H τελευταια παραγραφος αφορα τα δικα σου "εφ' όσον ". Δηλαδη, η ιδρυση μη κρατικων ΑΕΙ δεν ειναι απο μονη της η λυση του προβληματος. Ειναι ομως ενα μετρο προς τη λυση. Ειναι στο χερι των κυβερνησεων να λαβουν και τα υπολοιπα απαραιτητα μετρα.

Υ.Γ. μηπως βολευει τις κυβερνησεις οι υπαρξη της παραπαιδειας? τι θα τους κανει μετα τοσους ανεργους καθηγητες?

Εχω κι αλλα να γραψω αλλα δεν προλαβαινω. Αλλωστε ουσιαστικα θα ειναι επαναληψεις παλαιoτερων posts.
 
Last edited:
δελτίο τύπου
Η Γενική Συνέλευση της ETUCE* και το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο της Ε.Ι.* ομόφωνα ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο εκφράζει την συμπαράσταση όλων των Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών συνδικαλιστικών οργανώσεων στον αγώνα των Ελλήνων εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων για τη στήριξη της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης, και τη μη τροποποίηση του άρθρου 16 του Συντάγματος.

Αναλυτικά το ψήφισμα του Συνεδρίου στα Αγγλικά και τα Ελληνικά στα συνημμένα έγγραφα.

Κοτσιφάκης Θέμης
Υπεύθυνος Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων του ΔΣ της ΟΛΜΕ
Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ETUCE και της E.I.(τμήμα Ευρώπης)

* H ETUCE (EUROPEAN TRADE UNION COMITTEE FOR EDUCATION) είναι η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία των εκπαιδευτικών συνδικλαιστικών οργανώσεων όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης στις χώρες της Ε.Ε.
** H E.I. (EDUCATION INTERNATIONAL) είναι η Παγκόσμια Συνομοσπονδία των εκπαιδευτικών συνδικαλιστικών οργανώσεων και στο Ευρωπαϊκό τμήμα ανήκουν οι συνδικαλιστικές ενώσεις από όλες τις χώρες της Ευρώπης.

ΤΟ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ E.I. ΚΑΙ Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ETUCE

στη συνάντησή της στο Λουξεμβούργο στις 4 – 6 Δεκεμβρίου 2006
σημειώνοντας ότι:
• Με απόφαση του συνεδρίου της ΔΟΕ οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ξεκίνησαν έναν μεγαλειώδη απεργιακό αγώνα από τις 18 Σεπτέμβρη 2006 με συνεχείς πενθήμερες απεργίες, μέχρι τις 27 Οκτωβρίου, όπου συμπληρώθηκαν 6 εβδομάδες συνεχούς απεργίας,
• Το ίδιο διάστημα οι εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με απόφαση της ΟΛΜΕ πραγματοποίησαν 12 ημέρες απεργίας.
• Αυτή την περίοδο επίσης πραγματοποιούνταν 2 συλλαλητήρια κάθε εβδομάδα σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.
• Στις 5 Οκτώβρη, παγκόσμια ημέρα των εκπαιδευτικών, μια πολύ μεγάλη διαδήλωση και συναυλία πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 20.000 εκπαιδευτικοί.
• Επίσης μεγάλα συλλαλητήρια στα οποία συμμετείχαν εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές, φοιτητές αλλά και άλλοι εργαζόμενοι πραγματοποιήθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και σε άλλες πόλεις. Στα συλλαλητήρια της Αθήνας στις 11, 18 και 25 Οκτώβρη διαδήλωσαν μαχητικά 20.000 – 30.000 κόσμου. Ήταν από τα μεγαλύτερα συλλαλητήρια των τελευταίων χρόνων στην Ελλάδα.
• Την ίδια περίοδο επίσης:
- Μαθητές σε πάνω από 1000 σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης προχώρησαν σε καταλήψεις περίπου για 3 εβδομάδες.
- Η ΑΔΕΔΥ (Συνομοσπονδία των Δημοσίων Υπαλλήλων) και η ΓΣΕΕ (Συνομοσπονδία Εργαζομένων στον Ιδιωτικό τομέα) κήρυξαν απεργίες και στάσεις εργασίας αλληλεγγύης στον αγώνα των εκπαιδευτικών.
- Η ΠΟΣΔΕΠ (Ομοσπονδία των Πανεπιστημιακών Εκπαιδευτικών) συμμετείχε στις κινητοποιήσεις με 24ωρες ανά εβδομάδα απεργίες.
- Φοιτητές σε αρκετές πανεπιστημιακές σχολές προχώρησαν σε ολιγοήμερες καταλήψεις των σχολών τους.
• Όμως οι κινητοποιήσεις για την παιδεία στην Ελλάδα δεν σταμάτησαν. Στις 3 και 9 Νοέμβρη πραγματοποιήθηκαν επίσης απεργίες, στάσεις εργασίας και διαδηλώσεις από τις ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών. Στις διαδηλώσεις συμμετείχαν μαχητικά μαθητές και φοιτητές.
• Οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες ετοιμάζονται για νέο γύρο κινητοποιήσεων τη νέα χρονιά.

Τα κυριότερα αιτήματα των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών είναι τα παρακάτω:

 Η άμεση αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 5% του ΑΕΠ. Να σημειώσουμε πως η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση στις δαπάνες αυτές ανάμεσα στις 25 χώρες της Ε.Ε. διαθέτοντας μόνο το 3,5% του ΑΕΠ γι´ αυτές. Παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης ότι αυτές θα αυξηθούν σταδιακά κάθε χρόνο στον προϋπολογισμό έχουμε μείωση του σχετικού ποσοστού.
 Η αύξηση του μισθού των εκπαιδευτικών, ώστε ο κατώτερος μισθός να είναι 1400 ευρώ καθαρά. (Σήμερα είναι περίπου 1050 ευρώ).
 Η στήριξη της δημόσιας εκπαίδευσης και η αντίθετη στην εμπορευματοποίηση και στην ιδιωτικοποίησή της.
 Η επαρκής επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.
 Παιδαγωγική ελευθερία του εκπαιδευτικού και δημοκρατία στο σχολείο.
 Να μην αναθεωρηθεί το Σύνταγμα όπως προωθείται. Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Οι εκπαιδευτικοί στην Ελλάδα διαμορφώνουν ένα μεγάλο πανεκπαιδευτικό μέτωπο, μαζί με τους γονείς, τους φοιτητές, τους μαθητές αλλά και τα συνδικάτα των εργαζομένων για τη στήριξη της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης.

Αποφάσισε ότι:

Η Γενική Συνέλευση της ETUCE και της Πανευρωπαϊκής Δομής της E.I. εκφράζει την συμπαράσταση στον αγώνα των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων της Ελλάδας για τη στήριξη της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης, την άμεση αύξηση των δαπανών για την παιδεία τουλάχιστον στο 5% του ΑΕΠ, την ουσιαστική βελτίωση των αποδοχών και την επιστημονική στήριξη εκπαιδευτικών.

Η Γενική Συνέλευση της ETUCE και της Πανευρωπαϊκής Δομής της E.I ζητά από την Ελληνική κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των εκπαιδευτικών, να στηρίξει με όλα τα μέσα τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους, να μην τροποποιήσει το Σύνταγμα και επιτρέψει την ίδρυση Ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Η Γενική Συνέλευση της ETUCE και της Πανευρωπαϊκής Δομής της E.I ζητά επίσης από την κυβέρνηση της Ελλάδας να προχωρήσει σε ουσιαστικό διάλογο με τους εκπαιδευτικούς φορείς για απαιτούμενες εκπαιδευτικές αλλαγές. Χωρίς τη συναίνεση των εκπαιδευτικών και πολύ περισσότερο ενάντιά τους δεν μπορεί να προχωρήσει οποιαδήποτε εκπαιδευτική αλλαγή.


www.alfavita.gr
 
Ο ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΥΠΟ ΚΑΤΑΛΗΨΗ
Στις 214 έχουν φτάσει οι καταλήψεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ αυτή τη στιγμή. Η λίστα με τις σχολές που τελούν υπό κατάληψη έχει πλέον ως εξής:

ΑΘΗΝΑ-ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ (21)

1. Πληροφορική και Τηλεπικοινωνίες (10-12/1/2007)
2. Φυσικό Αθήνας
3. Γεωπονικό (9-15/01)
4. Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος Αθηνών (09-12/01)
5. Ε.Μ.Μ.Ε. (6-12/12, 8-15/1/2007)
6. Χημικό
7. Βιολογικό (9-15/01)
8. Οδοντιατρική (9-15/01)
9. Νομική (13/12,9-15/01)
10. Μαθηματικό (13/12-)
11. Φιλολογίας (13-14/12,10/01-11/01)
12. Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας (13-14/12,10/01-11/01)
13. Ιστορίας & Αρχαιολογίας (13-14/12,10/01-11/01)
14. Αγγλικής Γλωσσάς & Φιλολογίας (13-14/12,10/01-11/01)
15. Ιταλικής & Ισπανικής Γλώσσας & Φιλολογίας (13-14/12,10/01-11/01)
16. Γαλλικής Γλώσσας & Φιλολογίας (13-14/12,10/01-11/01)
17. Γερμανικής Γλώσσας & Φιλολογίας (13-14/12,10/01-11/01)
18. Μουσικών Σπουδών (13-14/12,10/01-11/01)
19. Θεατρικών Σπουδών (13-14/12,10/01-11/01)
20. Ψυχολογίας
21. Πολιτικό Νομικής

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ (9)

1. Οικονομικής Επιστήμης
2. Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων
3. Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης
4. Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής
5. Βιομηχανικής Διοίκησης και Τεχνολογίας
6. Ναυτιλιακών Σπουδών
7. Πληροφορικής
8. Διδακτικής της Τεχνολογίας και Ψηφιακών Συστημάτων
9. Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών
Μέχρι 12.1 οπότε και νέα Γ.Σ.

ΑΘΗΝΑ - Ο.Π.Α. (ΑΣΟΕΕ) (8)
http://www.katalypsi-asoee.tk/
1. Οικονομικής Επιστήμης (από 9/01-14/01)
2. Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών (από 9/01-14/01)
3. Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων (από 9/01-14/01)
4. Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας (από 9/01)
5. Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Επιστήμης (από 9/01-14/01)
6. Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (από 9/01-14/01)
7. Πληροφορικής (από 9/01-14/01)
8. Στατιστικής (από 9/01-14/01)

ΑΘΗΝΑ-ΕΜΠ (8) (10-15/01)

1. Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί & Μηχανικοί Η/Υ
2. Αρχιτέκτονες Μηχανικοί
3. Χημικοί Μηχανικοί
4. Μεταλλειολόγοι Μηχανικοί
5. Μηχανολόγοι Μηχανικοί
6. ΣΕΜΦΕ
7. Ναυπηγοί Μηχανικοί (9-12/01)
8. Τοπογράφοι Μηχανικοί

ΠΑΝΤΕΙΟΣ (9)

1. Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας
2. Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών
3. Δημόσιας Διοίκησης
4. Κοινωνιολογίας
5. Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης
6. Κοινωνικής Ανθρωπολογίας
7. Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού
8. Ψυχολογίας
9. Κοινωνικής Πολιτικής

ΑΘΗΝΑ - ΤΕΙ (32) (9-15/01)

1. Πληροφορικής - ΣΤΕΦ
2. Πολιτικών Έργων υποδομής - ΣΤΕΦ
3. Ηλεκτρονικής - ΣΤΕΦ
4. Ναυπηγικής - ΣΤΕΦ
5. Ενεργειακής Τεχνολογίας - ΣΤΕΦ
6. Τεχνολογίας Ιατρικών Οργάνων - ΣΤΕΦ
7. Τοπογραφίας - ΣΤΕΦ (έως 7 Ιουνίου)
8. Βιβλιοθηκονομίας & Συστημάτων Πληροφόρησης - ΣΔΟ
9. Διοίκησης Επιχειρήσεων - ΣΔΟ
10. Εμπορίας και Διαφήμισης - ΣΔΟ
11. Τουριστικών Επιχειρήσεων - ΣΔΟ
12. Διοίκησης Μονάδων Υγείας & Πρόνοιας - ΣΔΟ
13. Αισθητικής & Κοσμητολογίας - ΣΕΥΠ
14. Μαιευτικής - ΣΕΥΠ
15. Δημόσιας Υγιεινής - ΣΕΥΠ
16. Επισκεπτών/τριων Υγείας - ΣΕΥΠ
17. Νοσηλευτικής Α' - ΣΕΥΠ
18. Νοσηλευτικής Β' - ΣΕΥΠ
19. Βρεφονηπιοκομίας - ΣΕΥΠ
20. Ιατρικών Εργαστηρίων - ΣΕΥΠ
21. Οδοντικής Τεχνολογίας - ΣΕΥΠ
22. Οπτικής - ΣΕΥΠ
23. Ραδιολογίας - Ακτινολογίας - ΣΕΥΠ
24. Εργοθεραπείας - ΣΕΥΠ
25. Κοινωνικής Εργασίας - ΣΕΥΠ
26. Φυσικοθεραπείας - ΣΕΥΠ
27. Οινολογίας & Τεχνολογίας Ποτών
28. Τεχνολογίας Τροφίμων
29. Γραφιστικής
30. Διακόσμησης
31. Συντήρησης Αρχαιοτήτων & Έργων Τέχνης
32. Τεχνολογίας Γραφικών τεχνών Φωτογραφίας

ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ (7)

1. Η/Υ Συστημάτων - ΣΤΕΦ (13-15/12)
2. Αυτοματισμού - ΣΤΕΦ (13-15/12)
3. Ηλεκτρονικής - ΣΤΕΦ (13-15/12)
4. Ηλεκτρολογίας - ΣΤΕΦ (13-15/12)
5. Μηχανολογίας - ΣΤΕΦ (13-15/12)
6. Πολιτικών Δομικών Έργων - ΣΤΕΦ (13-15/12)
7. Κλωστοϋφαντουργίας - ΣΤΕΦ (13-15/12)


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΑΠΘ (16)
http://beam.to/katalipsi
1. Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί και Μηχανικοί Η/Υ (8-12/01)
2. Μηχανολόγοι Μηχανικοί (8-12/01)
3. Πολιτικοί Μηχανικοί (sfpm.auth[at]gmail[dot]com) (9-12/01)
4. Αρχιτεκτονική (10-12/01)
5. Χημικοί Μηχανικοί (10-12/01)
6. Ιατρική (9-12/01)
7. Φυσικό (...)
8. Μαθηματικό (...)
9. Βιολογικό (...)
10. Γεωλογικό (...)
11. Νομική (...)
12. Γαλλική Φιλολογία (...)
13. Πολιτικών Επιστημών
14. Φιλολογικό
15. Ψυχολογία
16. Δημοσιογραφίας και MME


• ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΤΕΙ (23)

1. Βιβλιοθηκονομίας και συστημάτων πληροφόρισης - ΣΔΟ
2. Εμπορίας & Διαφήμισης - ΣΔΟ
3. Λογιστικής - ΣΔΟ
4. Τουριστικών Επιχειρήσεων - ΣΔΟ
5. Ηλεκτρονικής - ΑΣΗ
6. Πληροφορικής
7. Αυτοματισμού
8. Οχημάτων
9. Έργων Υποδομής
10. Θετικών Επιστημών
11. Φυτικής Παραγωγής - ΣΤΕΓ
12. Ζωϊκής Παραγωγής - ΣΤΕΓ
13. Διοίκησης Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων - ΣΤΕΓ
14. Βρεφονηπιοκομίας - ΣΕΥΠ
15. Νοσηλευτικής - ΣΕΥΠ
16. Μαιευτικής - ΣΕΥΠ
17. Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων - ΣΕΥΠ
18. Φυσιοθεραπείας - ΣΕΥΠ
19. Αισθητικής - ΣΕΥΠ
20. Τεχνολογίας Τροφίμων - ΣΤΕΤ-Δ
21. Διατροφής - ΣΤΕΤ-Δ
22. Τυποποίησης και Διακίνησης Προϊόντων (Εφοδιαστικη) (ΤEI Κατερίνης)
23. Τεχνολογίας Αλιείας & Υδατοκαλλιεργειών

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ (6)

1. Αρχιτεκτονική Βόλου (25-26/10, 2-3/11, 9/11,15-17/11, 6-8/12, 13/12)
2. Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης Βόλου (10-12/01)
3. Πολιτικοί Μηχανικοί Θεσσαλίας (10-12/01)
4. Μηχανικοί Η/Υ και Τ/Δ
5. Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης
6. Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης

ΠΑΤΡΑ (18)

1. Βιολογικό(9/11,9-11/01)
2. Μηχανολόγοι Μηχανικοί(9-12/01)
3. Οικονομικών Επιστημών ()
4. Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών (9-12/01)
5. Χημικών Μηχανικών ()
6. Μηχανικοί Η/Υ(9-12/01)
7. Γεωλογικό(9-12/01)
8. Πολιτικοί Μηχανικοί
9. Ιατρική (9-12/01)
10. ΠΤΔΕ ()
11. Αρχιτεκτονική(2-3/11)
12. Φυσικό(25/10,3/11)
13. Χημικό
14. Φαρμακευτική
15. Μαθηματικό
16. Φιλολογία
17. Νηπιαγωγών
18. Θεατρικών Σπουδών

ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ (8)

1. Μηχανολογίας - ΣΤΕΦ
2. Ηλεκτρολογίας - ΣΤΕΦ
3. Πολιτικών Έργων Υποδομής - ΣΤΕΦ
4. Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων - ΣΤΕΦ
5. Λογιστικής - ΣΔΟ
6. Διοίκηση Επιχειρήσεων - ΣΔΟ
7. Τουριστικών Επιχειρήσεων - ΣΔΟ
8. Επιχειρηματικού Σχεδιασμού - ΣΔΟ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ (9)

1. Πληροφορική (9-12/01)
2. Χημικό (9-12/01)
3. Μηχανικών της επιστήμης των Υλικών (ΜΕΥ) (9-12/01)
4. Βιολογικών εφαρμογών και τεχνολογιών (ΒΕΤ) (9-12/01)
5. Μαθηματικό (9-12/01)
6. Ιατρική (9-15/01)
7. Φυσικό (9-12/01)
8. Οικονομικό (9-12/01)
9. Πλαστικών Τεχνων κ Επιστημων Τεχνης (9/1-17/1)

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ(5)

1. Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (9-15/01)
2. Μηχανικών Περιβάλλοντος (9-15/01)
3. Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης (9-15/01)
4. Μηχανικών Ορυκτών Πόρων (9-15/01)
5. Αρχιτεκτονική (9-15/01)

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ (4)

• ΜΥΤΙΛΗΝΗ (1)
1. Επιστημών της Θάλασσας (έως 9/1/07)
• ΧΙΟΣ (2)
1. Διοίκησης Επιχειρήσεων (έως 11/1/07)
2. Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης
• ΣΑΜΟΣ(1)
1. Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων (9-12/01)

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ (5)

• ΞΑΝΘΗ - ΔΠΘ (5)
1. Πολιτικών Μηχανικών (9-12/01)
2. Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (9-12/01)
3. Μηχανικών Περιβάλλοντος (9-12/01)
4. Αρχιτεκτόνων Μηχανικών (9-12/01)
5. Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης (9-12/01)


ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ (7)

1. Ηλεκροτλογία (9-11/01)
2. Μηχανολογία (9-11/01)
3. Τεχνολογία Πετρελαίου (9-11/01)
4. Βιομηχανική Πληροφορική (9-11/01)
5. Λογιστική (9-11/01)
6. Διοίκηση Επιχειρήσεων (9-11/01)
7. Διαχείρηση Πληροφοριών (9-11/01)


ΛΑΡΙΣΑ - ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ (13)

1. Ηλεκτρολογίας - ΣΤΕΦ
2. Μηχανολογίας - ΣΤΕΦ
3. Πολιτικών Έργων - ΣΤΕΦ
4. Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών - ΣΤΕΦ
5. Ιατρικών Εργαστηρίων - ΣΕΥΠ
6. Νοσηλευτικής - ΣΕΥΠ

1. Διοίκησης Επιχειρήσεων - ΣΔΟ
2. Τουριστικών Επαγγελμάτων - ΣΔΟ
3. Λογιστικής - ΣΔΟ
4. Διοίκησης και Διαχείρησης Έργων - ΣΔΟ
5. Φυτικής Παραγωγής - ΣΤΕΓ
6. Ζωϊκής Παραγωγής - ΣΤΕΓ
7. Γεωργικών μηχανημάτων και αδρεύσεων - ΣΤΕΓ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ (12)

• ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ (3)
1. Επιστήμης Υπολογιστών (13/12/06-12/1/07)
2. Εφαρμοσμένων Μαθηματικών (14-22/12/06,8-12/1/07)
3. Βιολογικό Ηρακλείου (9/1-12/1)
• ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ (9) http://katalipsirethimnou.blogspot.com
1. Ιστορίας και Αρχαιολογίας
2. Φιλολογίας
3. Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών
4. Κοινωνιολογία
5. Οικονομικών Επιστημών
6. Πολιτικής Επιστήμης
7. Ψυχολογίας
8. Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης
9. Παιδαγωγικό Προσχολικής Εκπαίδευσης

ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ - ΚΕΡΚΥΡΑ (1)

1. Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης & Διερμηνείας

ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ- ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΧΑΝΙΩΝ (2)

1. Ηλεκρονική (10-12/01)
2. Φυσικών Πόρων (10-12/01



www.alfavita.gr
 
H αναθεώρηση του άρθρου 16
Του Χρηστου Κατσικα*

H δημιουργία «μη κρατικών - μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων» αποτελεί «βασικό στόχο» στη νέα συνταγματική αναθεώρηση. Ο Κ. Καραμανλής παρουσίασε την πρόταση για την ίδρυσή τους ως «γενικευμένο αίτημα της κοινωνίας», αξιοποιώντας προφανώς τη συναίνεση του Γ. Παπανδρέου. Πραγματικά το τελευταίο χρονικό διάστημα δεν υπάρχει πιο συγχρονισμένη χορωδία από τη ρητορική που διατυπώνουν τα δύο μεγάλα κόμματα στο θέμα αυτό: «Είναι επιβεβλημένο» λέει ο ένας, «είναι αναγκαίο» συμπληρώνει ο άλλος… «Ηδη, καθυστερήσαμε να τα θεσμοθετήσουμε» λέει ο ένας, «τώρα έχουν ωριμάσει οι συνθήκες» συμπληρώνει ο άλλος…

Οφείλουμε από την αρχή να ξεκαθαρίσουμε τις έννοιες. Τι σημαίνει πανεπιστήμια «μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά»; Είναι φανερό ότι στη «σκιά» των «μη κρατικών πανεπιστημίων» στρώνονται ήδη λωρίδες ταχείας κυκλοφορίας για την εισβολή του ιδιωτικού. Μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια σημαίνει πανεπιστήμια με δίδακτρα!

Η επιχειρηματολογία

Τα βασικότερα επιχειρήματα που χρησιμοποιούν τα δύο μεγάλα κόμματα είναι τα παρακάτω:

1. Με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα ανακοπεί η μεγάλη φοιτητική μετανάστευση, θα σπουδάζει κανείς δίπλα στο σπίτι του και δεν θα ξοδεύονται σε άλλες χώρες χρήματα για σπουδές.

2. Θα δημιουργηθεί ανταγωνισμός ανάμεσα στα κρατικά και τα μη κρατικά πανεπιστήμια με συνέπεια τη βελτίωση της ποιότητας σπουδών.

Είναι φανερό. Ακόμη και αν δεχόμασταν ότι η ίδρυση ή η νομιμοποίηση ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα θα περιόριζε ένα μέρος της φοιτητικής μετανάστευσης (περίπου 35 χιλιάδες Ελληνες κάνουν προπτυχιακές σπουδές σε πανεπιστήμια του εξωτερικού) θα έπρεπε να αναρωτηθούμε αν αυτό θα πρόσφερε οικονομική ανακούφιση στις οικογένειες που στέλνουν τα παιδιά τους σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. Είναι φανερό ότι το βασικό πρόβλημα, δηλαδή η οικονομική αιμορραγία του οικογενειακού προϋπολογισμού θα συνεχίζονταν είτε το παιδί σπουδάζει σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού είτε σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο στην Ελλάδα. Οσο για τα καθαρό «μεταναστευτικό» μέρος, τη δυνατότητα, δηλαδή, τα παιδιά να σπουδάζουν στον τόπο που ζουν, πρόκειται πάλι για μύθο. Κανένας επιχειρηματίας δεν θα ρισκάρει να φτιάξει ιδιωτικό πανεπιστήμιο σε μια μικρή επαρχιακή πόλη, αλλά θα προτιμηθούν τα μεγάλα αστικά κέντρα και κυρίως η Αθήνα. Ηδη τα κολέγια που διαφημίζονται ως «πανεπιστήμια» είναι συγκεντρωμένα στην πρωτεύουσα. Αρα, η εσωτερική «φοιτητική μετανάστευση» θα παραμείνει και θα ενταθεί και όπως έχουν δείξει πολλές έρευνες, το κόστος σπουδών για μια οικογένεια που σπουδάζει ένα παιδί σε άλλη πόλη εντός Ελλάδας με αυτό που έχει αν το σπουδάζει στο εξωτερικό είναι λίγο - πολύ το ίδιο!

Παράλληλα, είναι ξεκάθαρο ότι η δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, όχι μόνο δεν θα λύσει τα προβλήματα της ποιότητας, αλλά θα εντείνει την πορεία ιδιωτικοποίησης πλευρών της λειτουργίας και των ίδιων των δημόσιων πανεπιστημίων.

Οι πραγματικοί στόχοι

Ποιο είναι τελικά το «μη κρατικό και μη κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο» που το ζητούν οι καιροί και εμείς του έχουμε κλείσει την πόρτα;

Να το πούμε καθαρά:

1. Τα «μη κρατικά - μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια» είναι φτηνά σε υποδομές ιδιωτικά πανεπιστήμια με ακριβά δίδακτρα. Σπουδές ταχύρρυθμες, φθηνές και τυποποιημένες, σπουδές - φασόν, κάτω από φανταχτερούς τίτλους, που σημασία πια δεν θα έχει το περιεχόμενό τους, αλλά ο τρόπος που θα διαφημίζονται και θα πλασάρονται: Αυτό θα φέρουν μαζί τους τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

2. Τα μόνα ιδιωτικά πανεπιστήμια που μπορούν να ιδρυθούν στην Ελλάδα είναι τα γνωστά χαμηλότατης στάθμης παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων.

Πρόκειται για τα λεγόμενα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών (ΚΕΣ), «Κολέγια» κ.λπ., τα οποία «αλιεύουν» κάθε χρόνο «πελάτες» ανάμεσα στο «μόνιμο απόθεμα» των υποψηφίων των Πανελλαδικών εξετάσεων που δεν καταφέρνουν να πετύχουν την είσοδό τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ή που εισάγονται σε σχολές εκτός επιλογής τους. Η προοπτική ίδρυσης μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, ύστερα από την αναθεώρηση του Συντάγματος σε συνδυασμό με την υποχρέωση της Ελλάδας να εναρμονιστεί με την κοινοτική νομοθεσία και να αναγνωρίσει τα πτυχία των κολεγίων έως το 2007, φαντάζουν ως χρυσή επενδυτική ευκαιρία για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς οργανισμούς. Οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι από την επόμενη χρονιά θα υπάρξει αύξηση της τάξεως του 60% στις εγγραφές των νέων φοιτητών. Είναι φανερό ότι η νομιμοποίηση των κέντρων αυτών θα αλλάξει δραματικά τον χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης επιτρέποντας στα ξένα πανεπιστήμια να ανοίγουν θυγατρικές επιχειρήσεις σαν αλυσίδες καταστημάτων fast food οπουδήποτε προσφέρονται ικανοποιητικές συνθήκες κέρδους.

3. Η νομιμοποίηση των παραπάνω παραρτημάτων ή η ίδρυση νέων είναι το εργαλείο για την «ορθολογικοποίηση του αριθμού των εισακτέων» (μείωση των προσφερόμενων θέσεων) στα δημόσια ΑΕΙ και τη μετακύλιση του κόστους σπουδών στις οικογένειες των υποψηφίων φοιτητών. Τελικός στόχος ο σταδιακός μετασχηματισμός των τριτοβάθμιων ιδρυμάτων σε επιχειρήσεις παροχής εκπαιδευτικών υπηρεσιών, η μετάλλαξη της γνώσης από κοινωνικό αγαθό σε εμπορικό προϊόν και η μετατροπή της μόρφωσης από συλλογικό δικαίωμα σε ατομική επιλογή. Ας μην αμφιβάλλει κανείς. Με το σκιάχτρο της ίδρυσης των ιδιωτικών πανεπιστημίων ωθούνται τα δημόσια να λειτουργήσουν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, να μειώσουν τα χρόνια σπουδών και να στραφούν στην αγορά σε αναζήτηση νέων πηγών εσόδων (δίδακτρα, σύνδεση με επιχειρήσεις, μετατροπή σε επιχειρήσεις πώλησης υπηρεσιών).

* Ο κ. Χρήστος Κάτσικας είναι εκπαιδευτικός αναλυτής.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 04/01/2007
 
Δηλαδή αυτό τώρα απο τον Κο Κάτσικα είναι εκπαιδευτική ανάλυση; Πολύ υποτιμάς ρε Βαγγέλη την νοημοσύνη μας. Και αν εσύ ενστερνίζεσαι τέτοιες "αναλύσεις" και μας τις παραθέτεις σαν δείγμα τότε αρχίζω να αμφιβάλλω για την δική σου κρίση, να με συμπαθάς αλλά δυστυχώς για μένα έτσι έχουν τα πράγματα.

Λοιπόν διαβάστε εμπεριστατωμένη ανάλυση εκπαιδευτικού αναλυτή:

Να το πούμε καθαρά:

1. Τα «μη κρατικά - μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια» είναι φτηνά σε υποδομές ιδιωτικά πανεπιστήμια με ακριβά δίδακτρα. Σπουδές ταχύρρυθμες, φθηνές και τυποποιημένες, σπουδές - φασόν, κάτω από φανταχτερούς τίτλους, που σημασία πια δεν θα έχει το περιεχόμενό τους, αλλά ο τρόπος που θα διαφημίζονται και θα πλασάρονται: Αυτό θα φέρουν μαζί τους τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

2. Τα μόνα ιδιωτικά πανεπιστήμια που μπορούν να ιδρυθούν στην Ελλάδα είναι τα γνωστά χαμηλότατης στάθμης παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων.

Πρόκειται για τα λεγόμενα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών (ΚΕΣ), «Κολέγια» κ.λπ., τα οποία «αλιεύουν» κάθε χρόνο «πελάτες» ανάμεσα στο «μόνιμο απόθεμα» των υποψηφίων των Πανελλαδικών εξετάσεων που δεν καταφέρνουν να πετύχουν την είσοδό τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ή που εισάγονται σε σχολές εκτός επιλογής τους. Η προοπτική ίδρυσης μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, ύστερα από την αναθεώρηση του Συντάγματος σε συνδυασμό με την υποχρέωση της Ελλάδας να εναρμονιστεί με την κοινοτική νομοθεσία και να αναγνωρίσει τα πτυχία των κολεγίων έως το 2007, φαντάζουν ως χρυσή επενδυτική ευκαιρία για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς οργανισμούς. Οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι από την επόμενη χρονιά θα υπάρξει αύξηση της τάξεως του 60% στις εγγραφές των νέων φοιτητών. Είναι φανερό ότι η νομιμοποίηση των κέντρων αυτών θα αλλάξει δραματικά τον χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης επιτρέποντας στα ξένα πανεπιστήμια να ανοίγουν θυγατρικές επιχειρήσεις σαν αλυσίδες καταστημάτων fast food οπουδήποτε προσφέρονται ικανοποιητικές συνθήκες κέρδους.

3. Η νομιμοποίηση των παραπάνω παραρτημάτων ή η ίδρυση νέων είναι το εργαλείο για την «ορθολογικοποίηση του αριθμού των εισακτέων» (μείωση των προσφερόμενων θέσεων) στα δημόσια ΑΕΙ και τη μετακύλιση του κόστους σπουδών στις οικογένειες των υποψηφίων φοιτητών. Τελικός στόχος ο σταδιακός μετασχηματισμός των τριτοβάθμιων ιδρυμάτων σε επιχειρήσεις παροχής εκπαιδευτικών υπηρεσιών, η μετάλλαξη της γνώσης από κοινωνικό αγαθό σε εμπορικό προϊόν και η μετατροπή της μόρφωσης από συλλογικό δικαίωμα σε ατομική επιλογή. Ας μην αμφιβάλλει κανείς. Με το σκιάχτρο της ίδρυσης των ιδιωτικών πανεπιστημίων ωθούνται τα δημόσια να λειτουργήσουν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, να μειώσουν τα χρόνια σπουδών και να στραφούν στην αγορά σε αναζήτηση νέων πηγών εσόδων (δίδακτρα, σύνδεση με επιχειρήσεις, μετατροπή σε επιχειρήσεις πώλησης υπηρεσιών).

Δώσε μας ρε μεγάλε τις πηγές σου να κατεβώ και γώ στον δρόμο.
Εξομοίωση: είναι το ίδιο πράγμα ο γονέας στο κηνύγι του καλλίτερου μέλλοντος του παιδιού του να πληρώνει τα λεφτά στο ιδιωτικό παράρτημα αγγλόφωνου πανεπιστημίου στη Σόφια στην Βάρνα κλπ παρά στην Αθήνα. Φυσικά έχει δίκαιο θα μάθει πρώτον Βουλγαρικά και θα ρθει πλήρως καταρτισμένος. Στην Ελλάδα επειδή έτσι αποφάσισε το ΚΚΕ, το ΠΑΜΕ και ο συν δηλ το 6% του λαού, δεν πρέπει ένας ιδιώτης π.χ. η ΓΣΕΕ, ο ΣΕΒ, το ΜΙΤ, να φτιάξουν ΠΑΝΕΠΙΣΤΉΜΙΑ και όχι αει. Πρέπει να είναι επιπέδου ΚΕΣ επειδή το λέει ο Κος Κατσικας, το ΚΚΕ κλπ. Δεν πρέπει να έχει το δικαίωμα ο Κυρίτσης να φτιάξει ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο και να μαζέψει την αφρόκρεμα των Βαλκανίων, όπως π.χ. κάνει το Διαβαλκανικό; γιατί κάποιοι δεν μπορούν να δούν μπροστά απο την μύτη τους.
Αντι να φωνάζεται για την δημιουργία αυστηρού νομοθετικού πλαισίου φωνάζεται να μην δημιουργηθεύν μη κρατικά ΑΕΙ; Λοιπόν κοντολογίς δείτε τώρα τι κάνετε:
έτσι και αλλοιώς λόγω πλειοψηφίας η αλλαγή θα ψηφισθεί, εσείς επειδή δεν θέλετε να προσφέρεται υπηρεσίες στον Ελληνικό λαό φωνάζεται να καταργηθεί που δεν έχει καμμία πιθανότητα να γίνει, ενώ θα έπρεπε να κατεβάσετε τον κόσμο στους δρόμους για ένα αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο.
Δηλαδή τι θέλετε να συντηρήσετε, ένα καθεστώς που:
εκλέγει τους πρυτάνεις δημοκρατικά;
δημιουργεί έδρες και διορίζει καθηγητές δημοκρατικά και αξιοκρατικά;
μία ανώτατη Παιδεία που αξιολογείται και πρωτοπορεί;
μία ήδη δωρεάν ανώτατη Παιδεία;
μία ανώτερη και ανώτατη Παιδεία που παράγει επιστήμονες; (για να δώσουν στο ΑΣΕΠ οι πτυχιούχοι των ΑΕΙ πάνε φροντιστήρια και πρόπερσι απέτυχε το 80% των καθηγητών;)
Πείτε για το τι μάχεσθε;
Αλλά σαφώς ενοχλεί το ότι ο ΣΕΒ πχ θα δημιουργήσει μια οικονομικη σχολή με την αφρόκρεμα των καθηγητών και προγράμματα σπουδών που οι επιχειρήσεις θα δημιουργούν λίστα αναμονής για τους νέους πτυχιούχους που θα φέρουν την φρέσκια γνώση δίπλα στην εμπειρία και θα δημιουργήσει το συγκριτικό πλεονέκτημα της επιχείρησης για την επιβίωση της επιχείρησης στην αγορά. Ενώ αντίθετα σήμερα βγαίνει νέος πτυχιούχος και κάθεται δίπλα σε μη πτυχιούχο για να μάθει να κόβει τιμολόγιο π.χ. Αλλά αυτά φυσικό είναι να μην το καταλαβαίνουν ο Κος Νικολουδάκος και ο Κος Αντωνόγλου διότι είναι δημόσιοι υπαλληλοι, δε ζούν την ζούγκλα της ανταγωνιστικής αγοράς καθημερινά. Να ξυπνάς και έχεις απο πάνω σου τον πέλεκυ των στόχων, των ημερομηνιών, των τιμών. Για να δείτε τι σημαίνει Ανώτατη Παιδεία που θέλετε να συντηρήσετε, ήδη στις εισηγμένες εφαρμόζονται τα ΔΛΠ, καμμία Ελληνική σχολή ΑΕΙ δεν έχει ειδικότητα και έχουν δικαίωμα υπογραής όλοι οι λογιστές-φοροτεχνικοί Α´Τάξης που δεν έχουν διδαχθεί ποτέ ΔΛΠ. Όσοι εξαυτών είναι ευσυνήδειτοι πάνε ή έξω και κάνουν μαστερ ή παρακολουθούν εδώ´ένα παράρτημα αγγλικού πανεπιστημίου και παίρνουν επαγγελματικό τίτλο εξειδίκευσης. Τα ΑΕΙ αγρόν αγοράζουν γιατί μήπως θα χάσουν τους πελάτες;
Και κάτι άλλο τα ΤΕΙ γιατί φωνάζουν; οι συνδικαλιστικαράδες τους έλυσαν τα προβλήματα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων των ΤΕΙ και τώρα δεν θέλουν και ιδιωτικά λες και θα ενδιαφερθεί κανείς να κάνει μη κρατικά μη κερδοσκοπικά ΤΕΙ. Ημαρτον Κύριε!!!!
 
. Στην Ελλάδα επειδή έτσι αποφάσισε το ΚΚΕ, το ΠΑΜΕ και ο συν δηλ το 6% του λαού, δεν πρέπει ένας ιδιώτης π.χ. η ΓΣΕΕ, ο ΣΕΒ, το ΜΙΤ, να φτιάξουν ΠΑΝΕΠΙΣΤΉΜΙΑ και όχι αει. Πρέπει να είναι επιπέδου ΚΕΣ επειδή το λέει ο Κος Κατσικας, το ΚΚΕ κλπ.

:flipout: :flipout: :flipout: :flipout:
 
Για το Νανόπουλο είχαν ακουστεί κάποια πολύ κακά πράγματα και μάλιστα από το εξωτερικό. Μπορεί όμως να ήταν και ράδιο-αρβύλα, δεν ξέρω. Αλήθεια, τι έκανε μετά;

Στο θέμα μας, εγώ επιμένω: Ας δώσουν πρώτα στη δημόσια παιδεία τα όπλα να ανταγωνιστεί και μετά ας επιτρέψουν τα ιδιωτικά. Αλλά με το ισχύον καθεστώς, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα οδηγήσουν σε υποβάθμιση τα κρατικά και το γενικότερο επίπεδο της παιδείας.
 
Ευάγγελε, αν ο κάθε "Κυρίτσης" δύναται να ιδρύσει "πανεπιστήμιο" στη χώρα μας, τότε συγγνώμη, αλλά δεν υποτιμώ εγώ τη νοημοσύνη σου, αλλά αυτοί που θα το επιτρέψουν (για να μην πω "επιβάλουν"). τα βλέπουμε από άλλη σκοπιά, κι αυτό είναι θεμιτό. δε θα συνεχίσω άλλο σε μορφή αντιπαράθεσης - κουράζει το αναμάσημα - και θ'αφήσω τα πράγματα να εξελιχθούν ... το απώτερο μέλλον θα δείξει τι επέλεξε ο Έλληνας για τα παιδιά του, κι αν αυτά ωφελήθηκαν απ'τις συγκεκριμένες επιλογές. μέχρι τότε ...
 
Το πρόβλημα είναι αλλού.

Το πρόβλημα είναι ότι το Ελληνικό κράτος είναι τσίρκο . Τελεία και παύλα.

Για τον λόγο αυτό θα είναι ΕΔΩ το πιθανότερο της αρπαχτής και τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια όπως σίγουρα είναι της λούφας , της κλίκας και της προοδευτικής μπαρούφας τα Δημόσια.

Σε ένα κράτος καρνάβαλο με την ανοχή και το βόλεμα πολιτών – φοιτητών – δημοσίων υπαλλήλων - δημοσιογράφων - καθηγητών – πολιτικών – συνδικαλιστών – «προοδευτικών» - «φορέων» - «επιτροπών» κλπ. ότι και να γίνει είναι καταδικασμένο.
Και όσοι διαμαρτύρονται ουσιαστικά κόπτονται για τα προσωπικά τους συμφέροντα – βολέματα.

Όταν ο μέσος πολίτης πάψει να αρκείται στο μέτριο , όταν πάψει να θέλει να βολέψει με ρουσφέτια και λαμογιές τον μικρόκοσμο του τότε ίσως κάτι αρχίσει να αλλάζει .

Η Ελλάδα αξίζει κάτι καλύτερο από πολιτικούς που παίζουν κομπολόγια και χορεύουν ζεμπέκικα , «προοδευτικούς» που καίνε τα Εξάρχεια και πολίτες που από τα 18 τους έχουν φιλοδοξία να συλλέγουν «μόρια» για διορισμό στο Δημόσιο.

Και στο φινάλε μόνο και μόνο σαν ανατάραξη του λιμνάζοντος και δύσοσμου τέλματος που καλά κρατεί στον χώρο των Πανεπιστημίων , αξίζει να γίνει η προσπάθεια των ιδιωτικών.
 
Βρε Ηλία, συγγνώμη κιόλας, αλλά από την εποικοδομητική κριτική μέχρι το μηδενισμό υπάρχει μια απόσταση. Στο "δύσοσμο τέλμα" των Πανεπιστημίων εξακολουθούν να υπάρχουν και καθηγητές υποδείγματα που βγάζουν ανάλογης ποιότητας φοιτητές. Δηλαδή όλοι οι Έλληνες που αποδείχθηκαν σωστοί επιστήμονες έχουν σπουδάσει στο εξωτερικό ή είναι αυτοδίδακτοι; (Ή μήπως στο... Deeree; )
 
Φίλε Lepton,

Μάλλον αναφέρεσαι στην Ελλάδα περασμένων δεκαετιών που είχε την φλόγα της δημιουργίας . (Ξέρεις η δημιουργία πηγάζει από στέρηση , ή και από σκληρή δουλειά και οργάνωση ποτέ όμως από χαβαλέ)
Μπορεί να ήταν φτωχότερη αλλά είχε καθηγητές με οράματα , φοιτητές με πολιτική σκέψη , Χατζηδάκη – Θεοδωράκη- Μοσχολιού – Κουν - Κάλας - ακόμα και Βουγιουκλάκη και Βέγγο.

Η σημερινή Ελλάδα έχει καταντήσει ένα πραγματικό τσίρκο θεσμών και θεαμάτων. Όλα ένας Χαβαλές.
Είναι αδύνατον να λειτουργήσει κάτι σωστά σε αυτό το τουρλού πολιτικοποίησης – λαϊκισμού – λούφας – τεμπελιάς – κλίκας και το κυριότερο ΥΠΟΚΡΙΣΙΑΣ (που τα κουκουλώνει όλα). Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο δεν αποτελεί εξαίρεση φυσικά.

Η δημιουργία των Ιδιωτικών δηλαδή είναι η παραφωνία στον μαγικό κόσμο?
Τουλάχιστον η «αγορά» με τους κανόνες της έχει ένα πολύ μεγάλο προσόν . Για εμένα τεράστιο . Δεν υποκρίνεται .Οτι έχει να σου πεί στο λέει κατάμουτρα . Κάνω κάτι για να κερδίσω – από αυτό προσπάθησε να κερδίσεις και εσύ. Όχι άλλοι τζάμπα σωτήρες – φτάνουν.

Οι ίδιοι οι άνθρωποι έχουν γίνει αγνώριστοι ακόμα και σε προσωπικό επίπεδο.
Η Δαμανάκη από λαϊκή επαναστάτρια έγινε γραφειοκράτης βολεμένος υπάλληλος-πολιτικός.
Ο Μικρούτσικος από πολιτική οικογένεια (είχα τον πατέρα του καθηγητή και τους ήξερα) έχει γίνει η θλιβερότερη τηλεοπτική περσόνα.

Όταν οι πολίτες θελήσουν ένα αξιοκρατικό περιβάλλον εξουσίας χωρίς πολιτικούς με ζεμπέκικα , δημοτικούς συμβούλους μοντέλα , δήμαρχους να μας διορίζουν , φοιτητές καφενόβιους , καθηγητές «δημοκρατικούς» . Όταν και Αν το ξανασυζητάμε το πράγμα..

Υ.Γ. Τo Deeree δεν έχω τελειώσει . (Εχω τελειώσει το E.M.Π.στην Ελλάδα) αλλά έχω γνώμη γιατί έχω προσλάβει αρκετούς αριστούχους του και πραγματικά σε διαβεβαιώνω ότι έχουν εξαιρετικό επίπεδο.
Υ.Γ2. Στην Πάντειο ,μου έλεγε η κόρη ενός φίλου μου ,ότι οι πολιτικές νεολαίες διαρρέουν τα θέματα σε «δημοκράτες» φοιτητές που τα δίνουν «προοδευτικοί» καθηγητές . Συμβαίνει σε γνώση όλων επί καιρό .Σιγά τ’αυγά έτσι, που βλέπω το ‘δύσοσμο τέλμα’. ?
 
Lepton, δίκιο έχεις αλλά δυστυχώς αυτοί οι ικανοί είναι λίγοι, ίσα-ισα η εξαίρεση για να επιβεβαιωεί ο κανόνας. Ο Ηλίας περιγράφει την πλειονότητα που δυστυχώς καθορίζει και τα πράγματα.
 
"... το «φοιτητικό κίνημα» δεν διεκδικεί στην πραγματικότητα το δικαίωμα του για μόρφωση, αλλά έχει αναπτύξει ένα είδος δημοκρατικού δικαιώματος λήψης πτυχίου άσχετα με την επιστημονική γνώση και ικανότητα. Πρόκειται για κίνημα υπέρ της διευκόλυνσης, υπέρ της αιωνιότητας της φοιτητικής ιδιότητας υπέρ του πνευματοκτόνου θεσμού της διανομής ενός και μόνο διδακτικού βιβλίου που περιέχει την εξεταστέα ύλη, υπέρ της ασύδοτης μεταφοράς μαθημάτων έτσι που ο φοιτητής να μπορεί να δίνει τα θεμελιακά εισαγωγικά μαθήματα μετά τα εξειδικευμένα και υπέρ κακώς εννοούμενων πολιτικών φοιτητικών διαδικασιών".

Δημήτρης Τσάτσος, απόσπασμα από συνέντευξη στo «Εθνος» στις 05/01/07

----------------
"Γέμισε η Ελλάδα από σοφούς που λένε τι πρέπει να γίνει στην Παιδεία. Και τώρα μας λένε ότι εδώ δεν είναι Αμερική. Αν δεν είναι Αμερική γιατί κάναμε το Mall και πάμε στις πορείες με τα Nautica και τα Polo;... Σε κάθε ραχούλα και πλαγιά έχουμε πανεπιστήμιο. Δεν καταλαβαίνω γιατί. Για να γεμίζουμε τις καφετερίες και τα δωμάτια στην επαρχία;... Δεν είναι δυνατόν το περισσότερο καιρό τα πανεπιστήμια να είναι κλειστά. Είτε επειδή οι Αμερικάνοι μπήκαν στο Ιράκ, είτε γιατί οι Ρώσοι μπήκαν στο Αφγανιστάν, είτε επειδή δεν μας αρέσει ο πρεσβευτής του Καζακστάν στην Αθήνα..."

Δημήτρης Νανόπουλος, αποσπάσματα από συνέντευξη στην Ημερησία (9/12/06)
 
Last edited:
Tι σχέση έχουν Πέτρο,τα αποσπάσματα πού παραθέτεις,με την συζήτηση για τα ιδιωτικά ΙΕΚ που επιθυμεί να δημιουργήσει κυβέρνηση και μειζων αντιπολίτευση?
Πάντως απο τον καθηγητή Νανόπουλο περίμενα κάτι πιό ουσιώδες.Λίγο πρός Πάγκαλο φέρνει η δήλωσή του,ο οποίος χαρακτήρισε τούς Πανεπιστημιακούς ΣΥΛΛΗΒΔΗΝ ´θύλακο γυφτιάς´.Δήλωση που σηκώνει χιλιάδες μηνυσεις για τον άνθρωπο που δεν εργάστηκε ποτέ.Αλλά κρύβεται πίσω απο την βουλευτική του ασυλία.
 
Tι σχέση έχουν Πέτρο,τα αποσπάσματα πού παραθέτεις,με την συζήτηση για τα ιδιωτικά ΙΕΚ που επιθυμεί να δημιουργήσει κυβέρνηση και μειζων αντιπολίτευση?
Πάντως απο τον καθηγητή Νανόπουλο περίμενα κάτι πιό ουσιώδες.Λίγο πρός Πάγκαλο φέρνει η δήλωσή του,ο οποίος χαρακτήρισε τούς Πανεπιστημιακούς ΣΥΛΛΗΒΔΗΝ ´θύλακο γυφτιάς´.Δήλωση που σηκώνει χιλιάδες μηνυσεις για τον άνθρωπο που δεν εργάστηκε ποτέ.Αλλά κρύβεται πίσω απο την βουλευτική του ασυλία.

1oν. Ο τιτλος ειναι "θεματα παιδειας"
2ον. Πραγματι δε βλεπεις σχεση με τα μη κρατικα ΑΕΙ?
3ον. Ειδες το Νανοπουλο με τον Παμπουκη προχτες στη ΝΕΤ?
 
Re: Απάντηση: ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 2

"... το «φοιτητικό κίνημα» δεν διεκδικεί στην πραγματικότητα το δικαίωμα του για μόρφωση, αλλά έχει αναπτύξει ένα είδος δημοκρατικού δικαιώματος λήψης πτυχίου άσχετα με την επιστημονική γνώση και ικανότητα. Πρόκειται για κίνημα υπέρ της διευκόλυνσης, υπέρ της αιωνιότητας της φοιτητικής ιδιότητας υπέρ του πνευματοκτόνου θεσμού της διανομής ενός και μόνο διδακτικού βιβλίου που περιέχει την εξεταστέα ύλη, υπέρ της ασύδοτης μεταφοράς μαθημάτων έτσι που ο φοιτητής να μπορεί να δίνει τα θεμελιακά εισαγωγικά μαθήματα μετά τα εξειδικευμένα και υπέρ κακώς εννοούμενων πολιτικών φοιτητικών διαδικασιών".

Δημήτρης Τσάτσος, απόσπασμα από συνέντευξη στo «Εθνος» στις 05/01/07

Έτσι είναι και μάλιστα αυτό το το πρόβλημα -> "δεν διεκδικεί στην πραγματικότητα το δικαίωμα του για μόρφωση, αλλά έχει αναπτύξει ένα είδος δημοκρατικού δικαιώματος λήψης πτυχίου άσχετα με την επιστημονική γνώση και ικανότητα"
δεν το συναντάμε μόνο στο Πανεπιστήμιο αλλά και σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης από το δημοτικό έως το διδακτορικό (σε ορισμένα πανεπιστήμια το διδακτορικό δίνεται αν κάνεις το σκλάβο του επιβλέποντα για 4 χρόνια). Αυτή η λογική ξεκινά από το υπουργείο παιδείας με σκοπό να φαινόμαστε πολλοί "πτυχιούχοι" στις ευρωπαϊκές στατιστικές. Ενισχύεται δε από κλαίουσες μητέρες που παρακαλούν τους καθηγητές να βάλουν "ένα 10 να έχει το παιδί το χαρτάκι του. Δε θα τον κάνουμε και επιστήμονα". Και μετά τον γράφουν στο ΙΕΚ ή με μέσον στο Δημόσιο. Ενδεικτικό της φιλοσοφίας αυτής ήταν το περσινό προεδρικό διάταγμα που καθόριζε ότι οι μαθητές των ΤΕΕ μπορούν να παίρνουν απολυτήριο με συμψηφισμό ανεξαρτήτως του αριθμού μαθημάτων που έχουν κάτω από τη βάση. Φτάνει ο μέσος όρος όλων των μαθημάτων να είναι 9,5 τουλάχιστον.

Τα προβλήματα στη δημόσια εκπαίδευση είναι δεδομένα, αλλά δε βλέπω καμιά κυβέρνηση να αυξάνει τις δαπάνες για την παιδεία, ούτε να έχει την πολιτική βούληση να κάνει πραγματικές τομές. Απλά ρίχνουν το μπαλάκι στον ιδιωτικό τομέα γιατί εκεί είναι η "κουτάλα". Τόσα χρόνια που υπάρχουν ιδιωτικά δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια βελτιώθηκαν τα δημόσια;
 
1oν. Ο τιτλος ειναι "θεματα παιδειας"
2ον. Πραγματι δε βλεπεις σχεση με τα μη κρατικα ΑΕΙ?
3ον. Ειδες το Νανοπουλο με τον Παμπουκη προχτες στη ΝΕΤ?

Οχι δεν βλέπω καμιά σχέση με τα ιδιωτικά ΑΕΙ,γιατί κανείς αρμόδιος δεν έχει περιγράψει το πώς τα φαντάζεται.Εγώ πάντως τα φαντάζομαι σαν μπακάλικα.
Δεν θεωρώ τον Νανόπουλο ειδήμονα,πέραν του ότι είναι ένας καλός καθηγητής.
Πέραν τούτου υπάρχουν πολλοί άλλοι σπουδαίοι Ελληνες επιστήμονες στο εξωτερικό και λιγότερο star.
Kαι επίσης δεν θεωρώ μείζον θέμα τούς αιώνιους φοιτητές.
Οπως δεν τσουβαλιάζω-οχι ότι το κάνεις εσύ-όλους τούς φοιτητές και τούς καθηγητές όλων τών βαθμίδων,συλλήβδην,ως αποτυχημένους στα Δημόσια Πανεπιστήμια.
 
Re: Απάντηση: ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 2

"
"Γέμισε η Ελλάδα από σοφούς που λένε τι πρέπει να γίνει στην Παιδεία. Και τώρα μας λένε ότι εδώ δεν είναι Αμερική. Αν δεν είναι Αμερική γιατί κάναμε το Mall και πάμε στις πορείες με τα Nautica και τα Polo;... Σε κάθε ραχούλα και πλαγιά έχουμε πανεπιστήμιο. Δεν καταλαβαίνω γιατί. Για να γεμίζουμε τις καφετερίες και τα δωμάτια στην επαρχία;... Δεν είναι δυνατόν το περισσότερο καιρό τα πανεπιστήμια να είναι κλειστά. Είτε επειδή οι Αμερικάνοι μπήκαν στο Ιράκ, είτε γιατί οι Ρώσοι μπήκαν στο Αφγανιστάν, είτε επειδή δεν μας αρέσει ο πρεσβευτής του Καζακστάν στην Αθήνα..."

Δημήτρης Νανόπουλος, αποσπάσματα από συνέντευξη στην Ημερησία (9/12/06)

Παρότι εκτιμώ το Νανόπουλο ως επιστήμονα, νομίζω ότι βλέπει μονόπλευρα το θέμα. Τα Πανεπιστήμια και ο Στρατός είναι και τουρισμός (προκύπτει από τον ορισμό του τουρισμού βαριέμαι να τον γράφω). Είναι αιμοδότες για την οικονομία στα μικρά μέρη (όπως τη Χίο). Δημιουργούν βιβλιοθήκες, αυξάνουν τον αριθμό των ντόπιων πτυχιούχων και συμβάλλουν ουσιαστικά στην αποκέντρωση. Είναι αν θέλετε και εθνικό θέμα να υπάρχουν.

Τώρα αν είναι υποβαθμισμένα αυτό οφείλεται σε οικονομικούς κυρίως λόγους. Αν θέλει το κράτος μπορεί να κόψει επιχορηγήσεις από τα κινητά και τα παπούτσια των βουλευτών (άμα διαβάσετε τις παροχές των βουλευτών θα κλάψετε και θα γελάσετε) και από ένα σωρό άλλες ανόητες σπατάλες (διαβάστε τον προυπολογισμό θα κάνετε καινούριο συκώτι) και να τα αναβαθμίσει. Στη Σκωτία υπάρχει ένα πολύ καλό πανεπιστήμιο στο St. Andrews που είναι χωριό και σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου υπάρχουν άριστα Πανεπιστήμια στην περιφέρεια. Απλά η Αθηνοκεντρική λογική του Ελληνικού κράτους θεωρεί τα δικά μας παρακατιανά.