Εχω μία απορία , την οποίαν για να συγκεκριμενοποιήσω θα μου επιτρέψετε να κάνω μιά υπόθεση εργασίας και μιά μικρή εισαγωγή ( Σημειωτέον δε ότι η απορία μου απευθύνεται κυρίως στους αγαπητούς συμφορουμίτες Μακρή , Κυρίτση , Κόγια , Konnos και δευτερευόντως στους λοιπούς , επίσης αγαπητούς , αλλά όχι και τόσο διαπρύσιους κήρυκες του φιλελευθερισμού - παλαιού και νέου) .
Εστω λοιπόν ότι η έννοια του ανταγωνισμού εκκινώντας από την αρχική της σημασία , δηλαδή την διεκδίκηση του ίδιου πράγματος ως ανθρώπινη συμπεριφορά που προϋποθέτει πολλούς διεκδικητές και κοινό αντικείμενο διεκδικήσεως κατέληξε σε σύγκριση δυνάμεων εντός του πεδίου της αγοράς , τόσο σε οριζόντιο όσο και σε κάθετο επίπεδο και σήμερα ( αλλά και παλαιότερα ) εμφανίζεται πλέον ως αυτορυθμιζόμενη τάξη , αυτορυθμιζόμενο σύστημα που εγγυάται την πληρέστερη για όλους σύνθεση σκοπών , ελευθερία , ισότητα και ευημερία .
Εστω λοιπόν περαιτέρω ότι η , προσφάτως αναβιώσασα και υπό πολλών υποστηριζόμενη ως πανάκεια , θεωρία ότι η "αόρατη χείρα" της αγοράς ( κατά Ricardo και Smith ) λειτουργεί ως εξισορροπιστικός παράγοντας της αγοράς , υπό την έννοια ότι οι μηχανισμοί της αγοράς , οι διαδικασίες της βρίσκονται ανα πάσα στιγμή σε μία δυναμική διαδικασία που ισσοροπεί τα αντιτεθέμενα συμφέροντα των συμμετεχόντων στην αγορά , προς όφελος όλων . Ως αυτορυθμιζόμενο δε σύστημα , δεν χρειάζεται καμμία εξωτερική παρέμβαση , αφού έχει την δυνατότητα να επιλύει τις συγκρούσεις και τις αντιθέσεις που εμφανίζονται στους κόλπους της χωρίς ουδεμία ρύθμιση ( πολιτική , νομοθετική κλπ) . [ειρήσθω εν παρόδω ότι πρόκειται περί ασύλληπτης μπούρδας*, αλλά είπαμε ότι για τις ανάγκες του πιο κάτω ερωτήματος τα θεωρούμε ως σωστά ] .
Κάνουμε λοιπόν μία υπόθεση εργασίας και θεωρούμε ως δεδομένο το απλώς λεγόμενο , σεμνώς εκφερόμενο ή σφοδρώς υποστηριζόμενο - αναλόγως του θράσους ενός εκάστου - ότι η ελεύθερη ίδρυση μη κρατικών και μη κερδοσκοπικών ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων , αφού θα δημιουργήσει ανταγωνιστικές συνθήκες με τα δημόσια πανεπιστήμια , θα λειτουργήσει και προς όφελος αυτών ( σταθερή θέση της κυβερνήσεως η υποστήριξη της δημόσιας παιδείας - το ξαναάκουσα και σήμερα από χείλη βουλευτού της ) .
Ερώτημα , απλοϊκό βέβαια , αλλά είμαι και ελαφρώς βραδύνους ορισμένες φορές : εφ' όσον το ισχύον νομικό πλαίσιο λειτουργίας των δημοσίων πανεπιστημίων παραμείνει ως έχει σήμερον , εφ' όσον το κάθε ίδρυμα θα συνεχίσει να μην έχει την απαραίτητη αυτοτέλεια να ρυθμίσει τα του "οίκου" του και κυρίως τον αριθμό των εισακτέων και των κατ' έτος φοιτητών που δύναται να εκπαιδεύσει και να μορφώσει , ή το πρόγραμμα σπουδών του , εφ' όσον θα συνεχίσει να μην έχει την δυνατότητα να αυξήσει αυτό τους πόρους του , αφού ως επαίτης περιμένει από την εκάστοτε κυβέρνηση να διαθέσει τα απαιτούμενα κονδύλια για την παιδεία , με ότι συνεπάγεται αυτό σε υλικοτεχνικό επίπεδο και σε υποδομές , εφ' όσον δηλαδή παραμένει έρμαιο των κυβερνητικών προθέσεων και διαθέσεων , σε τι ακριβώς πρόκειται να βοηθήσει το δημόσιο εκπαιδευτικό ίδρυμα , η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων και ο ανταγωνισμός του με αυτά ; ΔΙΟΤΙ εάν η κυβέρνηση ή οποιαδήποτε κυβέρνηση , αναμένει και επιθυμεί την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων για να προχωρήσει σε τομές σύμφωνα με τα παραπάνω στην δημόσια παιδεία , δεν νομίζω ότι πείθει κανέναν , αφού ουδόλως συνδέονται μεταξύ τους αυτά τα δύο ( ίδρυση ιδιωτικών - καλυτέρευση δημοσίων ) αφ' ενός , και αφ' ετέρου εάν πράγματι είχε πρόθεση να δημιουργήσει το κατάλληλο εκείνο πλαίσιο δια την λειτουργική αυτοτέλεια των δημοσίων πανεπιστημίων γιατί δεν το έκανε ήδη ;
* ότι πρόκειται περί μπούρδας , αποδεικνύεται ανευ ετέρου από το ότι χρειάζεται μιά ολόκληρη νομική κατασκευή , δηλαδή μία πολιτική δικαιϊκή ρύθμιση , δηλαδή μιά ρύθμιση εκτός του "αυτορυθμιζόμενου συστήματος" , αυτή του αθέμιτου ανταγωνισμού για να αντιδιασταλεί με τον επιτρεπόμενο ελεύθερο , αφού διεπιστώθη ότι δίχως την συγκεκριμένη ρύθμιση η εξισορροπιστική χείρα της αγοράς , έτεινε να μεταμορφωθεί σε αδηφάγο πιράνχας μετερχόμενο κάθε μέσου για να επικρατήσει .
. Στην Ελλάδα επειδή έτσι αποφάσισε το ΚΚΕ, το ΠΑΜΕ και ο συν δηλ το 6% του λαού, δεν πρέπει ένας ιδιώτης π.χ. η ΓΣΕΕ, ο ΣΕΒ, το ΜΙΤ, να φτιάξουν ΠΑΝΕΠΙΣΤΉΜΙΑ και όχι αει. Πρέπει να είναι επιπέδου ΚΕΣ επειδή το λέει ο Κος Κατσικας, το ΚΚΕ κλπ.
Tι σχέση έχουν Πέτρο,τα αποσπάσματα πού παραθέτεις,με την συζήτηση για τα ιδιωτικά ΙΕΚ που επιθυμεί να δημιουργήσει κυβέρνηση και μειζων αντιπολίτευση?
Πάντως απο τον καθηγητή Νανόπουλο περίμενα κάτι πιό ουσιώδες.Λίγο πρός Πάγκαλο φέρνει η δήλωσή του,ο οποίος χαρακτήρισε τούς Πανεπιστημιακούς ΣΥΛΛΗΒΔΗΝ ´θύλακο γυφτιάς´.Δήλωση που σηκώνει χιλιάδες μηνυσεις για τον άνθρωπο που δεν εργάστηκε ποτέ.Αλλά κρύβεται πίσω απο την βουλευτική του ασυλία.
"... το «φοιτητικό κίνημα» δεν διεκδικεί στην πραγματικότητα το δικαίωμα του για μόρφωση, αλλά έχει αναπτύξει ένα είδος δημοκρατικού δικαιώματος λήψης πτυχίου άσχετα με την επιστημονική γνώση και ικανότητα. Πρόκειται για κίνημα υπέρ της διευκόλυνσης, υπέρ της αιωνιότητας της φοιτητικής ιδιότητας υπέρ του πνευματοκτόνου θεσμού της διανομής ενός και μόνο διδακτικού βιβλίου που περιέχει την εξεταστέα ύλη, υπέρ της ασύδοτης μεταφοράς μαθημάτων έτσι που ο φοιτητής να μπορεί να δίνει τα θεμελιακά εισαγωγικά μαθήματα μετά τα εξειδικευμένα και υπέρ κακώς εννοούμενων πολιτικών φοιτητικών διαδικασιών".
Δημήτρης Τσάτσος, απόσπασμα από συνέντευξη στo «Εθνος» στις 05/01/07
1oν. Ο τιτλος ειναι "θεματα παιδειας"
2ον. Πραγματι δε βλεπεις σχεση με τα μη κρατικα ΑΕΙ?
3ον. Ειδες το Νανοπουλο με τον Παμπουκη προχτες στη ΝΕΤ?
"
"Γέμισε η Ελλάδα από σοφούς που λένε τι πρέπει να γίνει στην Παιδεία. Και τώρα μας λένε ότι εδώ δεν είναι Αμερική. Αν δεν είναι Αμερική γιατί κάναμε το Mall και πάμε στις πορείες με τα Nautica και τα Polo;... Σε κάθε ραχούλα και πλαγιά έχουμε πανεπιστήμιο. Δεν καταλαβαίνω γιατί. Για να γεμίζουμε τις καφετερίες και τα δωμάτια στην επαρχία;... Δεν είναι δυνατόν το περισσότερο καιρό τα πανεπιστήμια να είναι κλειστά. Είτε επειδή οι Αμερικάνοι μπήκαν στο Ιράκ, είτε γιατί οι Ρώσοι μπήκαν στο Αφγανιστάν, είτε επειδή δεν μας αρέσει ο πρεσβευτής του Καζακστάν στην Αθήνα..."
Δημήτρης Νανόπουλος, αποσπάσματα από συνέντευξη στην Ημερησία (9/12/06)
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.