ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 2

Δε ξερω τις απαντησεις γι'αυτα που ρωτατε. Στο δικο μου σχολειο καναμε την υλη που προκαθοριζε το Υπουργειο χρησιμοποιωντας παραλληλα και συμπληρωματικα βιβλια με ασκησεις πιο αυξημενης δυσκολιας απο του σχολειου. Παραπανω υλη δεν μπορω να φανταστω να βγαινει με τον τροπο που γινοταν το μαθημα. Το προγραμμα μας ηταν εντελως γεματο και μαλιστα καποια πραγματα αναγκαζομασταν να τα περασουμε πιο γρηγορα για να κανουμε καποια αλλα σε μεγαλυτερο βαθος. Δεν ειμαι σιγουρος αν καταλαβα την ερωτηση σωστα.

Να επαυξησω κι εγω πως παντα διαβαζω αυτα που εχετε να πειτε με μεγαλο ενδιαφερον και παντα περιεχουν πραγματα με τα οποια δεν μπορω παρα να συμφωνησω
 
Χάρηκα πολύ εχτές διαβάζοντας τη σελίδα Α52 του Βήματος της Κυριακής.

Εν πρώτοις, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μπαμπινιώτης αναλύει τις θέσεις του, που είναι πολύ κοντά σε αυτές που έχω εκφράσει και εγώ εδώ, ότι το πρωτεύον ζήτημα είναι η αυτοδιοίκηση των δημόσιων πανεπιστημίων:
"Και τα Πανεπιστήμια αυτά θα λειτουργούν με άλλο, προνομιακό θεσμικό καθεστώς, σε σχέση με τα δημόσια; Διότι, αν λειτουργήσουν με τον ίδιο, είναι και αυτά έρμαια της κρατικής εξάρτησης. Αν όμως λειτουργήσουν ως πραγματικώς αυτοδιοικούμενα, γιατί δεν πρέπει να λειτουργούν το ίδιο και τα δημόσια;"

Εκείνος, όμως, ως πιο οξυδερκής από εμένα, συνεχίζει με την ακόλουθη πρόταση - πρόκληση:
"Ας ιδρυθούν λοιπόν - αυτή είναι και η δική μου και άλλων πολλών πανεπιστημιακών η θέση - και μη κρατικά πανεπιστήμια. Ας δούμε αν και πώς θα αντέξουν και αυτά με τους όρους που αναφέραμε". :grinning-smiley-043


Στην ίδια σελίδα, ο καθηγητής της Φιλοσοφικής κ. Γιατρομανωλάκης υποστηρίζει ότι το εδάφιο του άρθρου 16 "Η σύσταση ανωτάτων σχολών από ιδιώτες απαγορεύεται" είναι το μόνο που βρίσκεται σε ισχύ (περίπου) και μας θυμίζει τα άλλα, που έχουν καταργηθεί προ πολλού:
"Η τέχνη, η επιστήμη, η έρευνα και η διδασκαλία είναι ελεύθερες, η ανάπτυξη και η παραγωγή τους αποτελεί υποχρεώση του κράτους."
"Η Παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του κράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Ελλήνων"
Για την οποία βασική αποστολή διατίθεται το 3%.
"Όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν Παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες της, στα κρατικά εκπαιδευτήρια".
"Η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση"
"Τα ιδρύματα αυτά τελούν υπό την εποπτεία του κράτους, έχουν δικαίωμα να ενισχύονται από αυτό..."
 
Εγώ θα εκφράσω κάποιους προσωπικούς προβληματισμούς. Θεωρώ λάθος τον τρόπο που ξεκίνησε ένα σοβαρότατο θέμα που απασχολεί και θα απασχολήσει τουs Έλληνες, έτσι προκλητικά και με τον τρόπο που το ξεκίνησε ο Κος Νικολουδάκος. Υπήρξε μία γενική αντιπαράθεση αλλά μπήκμε και σε ποιό ειδικά θέματα που σαφώς εμείς σαν μη ειδικοί δεν μπορούμε να εκφράσουμε τοποθέτηση παρά επιθυμία.
1.Καταρχήν όσοι απο εμάς είμαστε πτυχιούχοι Γ´βάθμιων Ελληνικών σχολών, πήραμε πτυχίο δημόσιας σχολής. Αρα το θεωρώ σχήμα τουλαχιστον οξύμωρον απο την μία να έχεις τελειώσει δημόσια εκπαίδευση και να βιοπορίζεσαι και απο την άλλη να θέλεις να πας σε ιδιωτική εκπαίδευση. Πολλοί συνειρμοί δυστυχώς δημιουργούνται στον καθένα.
2. Ποιός δεν θα ήθελε μία τριτοβάθμια εκπαίδευση δωρεάν; οπότε γιατί υπάρχουν θιασώτες της ιδιωτικής; μήπως έχει λάκκους η φάβα;
3. Ποιά είναι η αξιοπιστία της Γ´βάθμιας εκπαίδευσης; τί πλεονέκτημα π.χ. μου δίνει εμένα σαν ελεύθερο επαγγελματία να ανταγωνιστώ το Άγγλό, τον Γερμανό κλπ συνάδελφό μου, ούτως ώστε όταν θα ρθεί στην αγορά μου να μην χάσω το ψωμί μου;
4. Ποιά εφόδια δίνει σήμερα η Γ´βάθμια εκπαίδευση στους πτυχιούχους, που για να δώσουν εξετάσεις στο ΑΣΕΠ, δλδ στο δημόσιο, πρέπει να πάνε φροντιστήριο;
5. Ποιός άλλος ευθύνεται εκτός απο το κράτος για την κατάσταση στην Γ´βάθμια εκπαίδευση;
6. Τελικά ποιός σέβεται και ποιός έχει σε εκτίμηση σήμερα την Ελληνική Γ´βθμια εκπαίδευση;
7. Τι φοβάται η Δημόσια Γ´θμια απο την ιδιωτική;
8. H Γ´βάθμια είναι ασθενής; και αν ναι θεραπεύεται ή θέλει όλη ξήλωμα και όλο πάλι απο την αρχή;
10. To ATΕΙ, τι ζόρι έχει; φοβάται μην τυχόν κανένας επιχειρηματίας ιδρύσει ιδιωτικό ΑΤΕΙ;
 
να δώσω μερικές απαντήσεις στα ερωτήματα που έθεσα:

1. Δυστυχώς ελάχιστοι δάσκαλοι 4ετούς φοίτησης (δηλαδή απόφοιτοι από το 1990 κ.ε.) υπηρετούν στα ιδιωτικά σχολεία. Λόγω της αυξημένης απορρόφησης των δασκάλων (λόγω της εφαρμογής του ολοήμερου σχολείου) στα δημόσια σχολεία Α/θμιας Εκπαίδευσης, όλοι οι απόφοιτοι των Παιδαγωγικών Τμημάτων έχουν διοριστεί ή εργάζονται ως αναπληρωτές. Σχεδόν όλοι οι δάσκαλοι των ιδιωτικών έχουν παραιτηθεί από τα σχολεία τους για να διοριστούν στο δημόσιο, αφού οι συνθήκες εργασίας είναι πολύ καλύτερες. Οι δάσκαλοι που απέμειναν είναι οι περισσότεροι μεγάλοι σε ηλικία (και με μεγάλη εμπειρία) που ασκούν διευθυντικό έργο. Οι περισσότεροι όμως δεν έχουν περάσει από σεμινάρια εξομοίωσης με τους αποφοίτους των Παιδαγωγικών Σχολών 4ετούς φοίτησης.
2. Λόγω της αυξημένης απορρόφησης στο Δημόσιο τα κενά στις θέσεις των ιδιωτικών σχολείων Α/Θμιας Εκπαίδευσης δεν μπορούν να καλυφθούν με δασκάλους. Πολλοί αδιόριστοι δάσκαλοι ξεκινούν τη διδασκαλία εκεί και μετά παραιτούνται για να εργαστούν ως αναπληρωτές στα δημόσια σχολεία. Έτσι τα περισσότερα κενά καλύπτονται από αδιόριστους φιλολόγους, μαθηματικούς, φυσικούς, οι οποίοι φυσικά δεν έχουν παρά μακρινή συγγένεια με το αντικείμενο και ελάχιστη σχέση με την παιδαγωγική της πρώτης σχολικής ηλικίας.
3. Λόγω των αυξημένων διδάκτρων και των θετικών αλλαγών που έγιναν στη δημόσια Α/θμια Εκπαίδευση τα χρόνια του Ευθυμίου και Γκεσούλη στο ΥΠΕΠΘ (ολοήμερα σχολεία, ενισχυτική διδασκαλία) τόσο τα ιδιωτικά σχολεία, όσο και τα φροντιστήρια μειώνονται συνεχώς. Βλέπε και http://www.enet.gr/online/online_hp...E9%EA%DC+%F3%F7%EF%EB%E5%DF%E1&a=&id=35302488
4. Αυτό δημιουργεί στα ιδιωτικά το άγχος του ανταγωνισμού. Πρέπει να δείξουν ότι οι μαθητές του καθενός (και όχι οι δάσκαλοι ή οι καθηγητές) είναι καλύτεροι των δημόσιων και των άλλων ιδιωτικών σχολείων. Η ύλη στα μαθήματα πρέπει να τελειώνει τον Ιανουάριο και μετά αρχίζουν οι επαναλήψεις μέχρι το τέλος της χρονιάς. Έτσι το κάθε σχολείο δείχνει στους γονείς ότι τα χρήματα που πληρώνουν, κάνουν τη διαφορά με το δημόσιο. Τα δικά τους παιδιά είναι καλύτερα, αφού τελείωσαν νωρίτερα. Κι αν δεν έχουν αφομοιώσει την ύλη; Μα φταίει ο δάσκαλος/καθηγητής, και γι αυτό το διώξαμε. Βέβαια δεν είναι εύκολο να δουν οι γονείς τις αδυναμίες των παιδιών τους, αφού κατά παράβαση κάθε δεοντολογίας και παιδαγωγικής μεθόδου, τα λάθη των παιδιών διορθώνονται μέχρι την Ε’ τάξη με σβηστήρα και μολύβι, έτσι ώστε να μη φαίνεται στο σπίτι ότι το παιδί έκανε λάθος. Κι αν κάποιος γονιός διαμαρτυρηθεί και ζητήσει να μάθει βάσει ποιού κανονισμού ή ποιάς παιδαγωγικής μεθόδου συμβαίνει αυτό, τότε ή χάνει την έκπτωσή του (υπάρχουν και εκπτώσεις στα δίδακτρα) ή καταγγέλλεται ως πράκτορας άλλου αντίπαλου σχολείου.
Ναι, αλλά σε αντάλλαγμα αυτής της φούριας, οι μαθητές των ιδιωτικών διαπρέπουν σε πάσης φύσεως διαγωνισμούς κλπ. Στην πραγματικότητα οι μαθητές ωθούνται (πιέζονται) να συμμετάσχουν σε πάσης φύσεως διαγωνισμούς (Μαθηματική Εταιρεία, Φιλολόγων, Λογοτεχνίας, Εκδοτών Βιβλίου, κλπ.) με την απαραίτητη βέβαια προετοιμασία στο σχολείο. Προσέξτε, μιλούμε για επιπλέον δουλειά, εκτός της διδακτέας ύλης, για όλα τα παιδιά (εκτός από αυτά για τα οποία ο γονιός θα δηλώσει γραπτώς ότι δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο, αλλά κι αυτό θα εμφανιστεί στον πίνακα ανακοινώσεων, ώστε το παιδί να γίνει ρόμπα) και όχι για τους άριστους, ή για όσους πραγματικά θέλουν. Φυσικά πρωταθλήματα σχολικά, διαγωνισμοί μουσικής, τραγουδιού, σκακιού, κλπ. Όχι συμμετοχή, πρωταθλητισμός. Winners, losers. Και για να έχουμε σταθερά winners οι καθηγητές ωθούνται να έχουν τις κατάλληλες προσβάσεις στους διαγωνισμούς αυτούς, ώστε η επιτυχία να είναι εξασφαλισμένη. Ρωτήστε τη Μαθηματική Εταιρεία να σας πουν αν και για πόσα χρόνια ζητούν οι μαθηματικοί των ιδιωτικών σχολείων να επιτηρούν τα παιδιά τους (και μόνο αυτοί) για ψυχολογικούς λόγους;
Για το μέσο μαθητής, που είναι άνθρωπος κι όχι ρομπότ, έφηβος, που δουλεύει περισσότερες ώρες από τον πατέρα του (με τη δουλειά στο σπίτι) και σίγουρα περισσότερες ώρες από τότε που πήγαινε ο μπαμπάς σχολείο, το κοκτέιλ ανεκπαίδευτο προσωπικό, 2πλάσια ύλη, συνεχείς διαγωνισμοί, υποχρεωτικά κλαμπ (από αυτά βγάζει τα κέρδη του το σχολείο) δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ. Μόνο που δεν μπορεί να εκραγεί, καθώς οι μαθητές δεν μπορούν να αντιδράσουν. Σε ποιόν; Στο σχολείο-επιχείρηση; Στους γονείς; Μα αυτοί πληρώνουν για να γίνουν τα παιδιά «καλύτερα», τόσο αχάριστοι είναι;
Και τι γίνεται με τους αδύναμους μαθητές; Ή θα πάνε στο Δημόσιο, είτε η αδυναμία τους θα αντιμετωπιστεί με ιδιαίτερα μαθήματα. Ιδιαίτερα; Για το ιδιωτικό; (γυμνάσιο-λύκειο). Ναι. Το ΣΚ που πέρασε, ρώτησα φίλους και φίλους φίλων με παιδιά στα 4 μεγάλα ιδιωτικά της Θεσσαλονίκης (εξαιρείται ο Απόστολος Παύλος που έχει και τους περισσότερους μαθητές) και σε 3 της Αθήνας τι γίνεται με τα ιδιαίτερα μαθήματα. Εκτιμούν ότι το 25-50% των μαθητών των σχολείων αυτών (και τα δικά τους παιδιά) κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα σε παραπάνω από ένα μάθημα, πολλές φορές με τον καθηγητή του σχολείου. Σας φαίνεται φυσιολογικό αυτό; Κι αν ναι, σε τι διαφέρει από την κατάσταση στο δημόσιο; Οι γονείς το θεωρούν «αναγκαίο κακό». Αλήθεια αυτό είναι η «καλή» εναλλακτική λύση;

Τα παραπάνω είναι διασταυρωμένα από την Τοπικές Διευθύνσεις της Α/θμιας Εκπαίδευσης και από καθηγητές, δασκάλους που υπηρετούν σε σχολεία της Αθήνας και Θεσσαλονίκης, από φίλους-γονείς και φίλους φίλων, και από μαθητές ιδιωτικών σχολείων. Όλα αφορούν το 2006 και όχι κάποια χρόνια πριν.

ΥΣΤ. Εγώ θα ήθελα να δω στα ιδιωτικά σχολεία βοηθητικό προσωπικό, που θα βοηθά τα παιδιά να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι. Δυστυχώς όταν έκανα έρευνα αγοράς το 2002 και το 2005 (εξέταζα κατά πόσο αξίζει η μεγάλη μου κόρη να πάει σε ιδιωτικό) η απάντηση που πήρα από όλα ήταν αρνητική. Στο θέμα του προσωπικού, τα ιδιωτικά σχολεία λειτουργούν μόνο με το ελάχιστα προβλεπόμενο από το ΥΠΕΠΘ. κανείς παραπάνω.
 
Last edited:
Κι εμείς εξετάζουμε το πού θα πάει ο μεγάλος μας σχολείο του χρόνου (Α' Δημοτικού) και κλίνουμε προς το δημόσιο. Πιστεύω ότι εάν δεν υπήρχαν περιστατικά όπως του Άλεξ ή ορισμένων απαράδεκτων εκτρόπων που ακούγονται κατά καιρούς ότι λαμβάνουν χώρα σε δημόσια σχολεία (δεν τα θεωρώ διαδεδομένα, αλλά πιστεύω ότι ούτε ως εξαιρετικές περιπτώσεις δεν θα έπρεπε να αφήνονται να ανθίσουν) τα οποία το Υπουργείο καλά θα κάνει να τα προσέξει αμέσως και με τη δέουσα σοβαρότητα, μεγάλη κατηγορία γονέων ούτε που θα εξήταζαν ως προοπτική το ιδιωτικό δημοτικό σχολείο. Δυστυχώς το θέμα μπολιάζεται σε ένα βαθμό και με γερές δόσεις ξενοφοβίας και δένει το γλυκό. Έτσι πολλοί επιλέγουν το ιδιωτικό όχι διότι είναι καλύτερο, αλλά ως ελεγχόμενη γυάλα.
 
Το ποσο ελεγχομενη ειναι αυτην η γυαλα εξαρταται απο τα παιδια. Στην ταξη μου ειμασταν ολοι φιλησυχα παιδια. Η προηγουμενη χρονια ηταν υπερβολικα ζωηροι και τυχαινε να στελνουν καθηγητες κλαμμενους χεχεχεχε. Διαβολακια ηταν μερικοι. Οτι ειναι πιο ελεγχομενα, ειναι. Αλλα δεν πας στο ιδιωτικο γι'αυτο. Πας για να εχεις πιο πειθαρχημενη διαπαιδαγωγηση, γεροτερες βασεις ξεκινωντας τα μαθητικα χρονια και ελεγχμενη ποιοτητα δασκαλων-καθηγητων. Το μονο κακο ειναι μια αποξενωση απο τα παιδια του δημοσιου και ισως ενα απωθημενο να ζησουν κι αυτα τη ζωη του δημοσιου σχολειου. Διοτι δε νοουνται καταληψεις, χαμενες ωρες (και να υπαρξουν θα καλυφθουν), και κακομεταχεισιση καθηγητων και ουτε και φραπεδακι και τυροπιτουλα στην ταξη.
 
Εγώ μιλώ για έναν παράγοντα που προσφάτως έχει τεθεί στη σκέψη πολλών γονέων... θα εκπλαγείτε πόσων πολλών. Ακόμη και για το δημοτικό.
 
1.Καταρχήν όσοι απο εμάς είμαστε πτυχιούχοι Γ´βάθμιων Ελληνικών σχολών, πήραμε πτυχίο δημόσιας σχολής. Αρα το θεωρώ σχήμα τουλαχιστον οξύμωρον απο την μία να έχεις τελειώσει δημόσια εκπαίδευση και να βιοπορίζεσαι και απο την άλλη να θέλεις να πας σε ιδιωτική εκπαίδευση. Πολλοί συνειρμοί δυστυχώς δημιουργούνται στον καθένα.

Νομίζω ότι αν είχαμε επιλογή του αντικειμένου και του τόπου σπουδών μας στην Ελλάδα και δωρεάν φοίτηση δεν θα ετίθετο θέμα. Το πρόβλημα γεννάται από το γεγονός ότι οι θέσεις δεν φτάνουν για όλους, καθώς και από το σύστημα εισαγωγής που είναι ανελαστικό, με αποτέλεσμα ένα παιδί που θέλει να σπουδάσει αρχιτεκτονική στην Αθήνα να καταλήγει σε ΤΕΙ της επαρχίας αν δεν γράψει καλά στις εξετάσεις. Σε μια χώρα σαν την αγγλία, όπου τα GCE's που απαιτούνται για την εισαγωγή σε ένα μέσο πανεπιστήμιο είναι σχετικά ευκολότερα από τις ελληνικές εξετάσεις, έχεις το δικαίωμα να επιλέξεις τουλάχιστον το αντικείμενο το σπουδών σου. Λες θέλω να σπουδάσω αρχιτεκτονική. Δεν λες θα προσπαθήσω για αρχιτέκτονας. Αυτό είναι ένα θέμα στο οποίο χωλαίνει πραγματικά η τριτοβάθμια εκπαίδευση στην ελλάδα. Ένα άλλο μεγάλο ζήτημα είναι η αλλαγή του αντικειμένου σπουδών κατα τη διάρκεια της φοίτησης. Με προϋπόθεση ότι η αλλαγή θα γίνει σε παρεμφερές αντικείμενο σπουδών (πχ από μια ανθρωπιστική επιστήμη σε μια άλλη) τα χρόνια φοίτησης δεν πάνε χαμένα αλλά προσμετρώνται, όπως και τα μαθήματα που έχεις περάσει. Αυτό στην Ελλάδα δεν υπάρχει. Στην καλύτερη να σου αναγνωρίσουν κάποια κοινά μαθήματα αν δώσεις κατατακτήριες, κάτι όμως που προϋποθέτει την κτίση πρώτου πτυχίου.


2. Ποιός δεν θα ήθελε μία τριτοβάθμια εκπαίδευση δωρεάν; οπότε γιατί υπάρχουν θιασώτες της ιδιωτικής; μήπως έχει λάκκους η φάβα;

Ο επιχειρηματίας που θέλει να ιδρύσει πανεπιστήμιο. γι αυτόν τριτοβάθμια εκπαίδευση δωρεάν είναι μεγάλο πρόβλημα. Ειδικά αν είναι και ποιοτική.

3. Ποιά είναι η αξιοπιστία της Γ´βάθμιας εκπαίδευσης; τί πλεονέκτημα π.χ. μου δίνει εμένα σαν ελεύθερο επαγγελματία να ανταγωνιστώ το Άγγλό, τον Γερμανό κλπ συνάδελφό μου, ούτως ώστε όταν θα ρθεί στην αγορά μου να μην χάσω το ψωμί μου;

Αυτό είναι ερώτημα που σηκώνει μεγάλη κουβέντα. Έχει να κάνει εν πολλοίς και με την ποιότητα στα πανεπιστήμια του εξωτερικού. Πρέπει να πάρουμε ως δεδομένο ότι τα πανεπιστήμιά μας είναι χειρότερα από τα βρετανικά; Για ποιόν λόγο; Και αυτό αφορά όλες τις ειδικότητες; Νομίζω ότι το πρόβλημα που έχουμε έναντι του Άγγλου του γερμανού και κάθε άλλου ευρωπαίου έχει να κάνει με αυτό που ακολουθεί τις σπουδές, και όχι με τις σπουδές αυτές καθ' αυτές. Γιατί σε χώρες που υπάρχει έρευνα, βιομηχανία, υποδομές και ένα κράτος που λειτουργεί, ο απόφοιτος ασκεί το επάγγελμά του σωστότερα και πιο αποτελεσματικά. Στην Ελλάδα συνήθως ο απόφοιτος (ειδικά στις ανθρωπιστικές επιστήμες) ασκεί επάγγελμα άσχετο με τις σπουδές του. Αυτό είναι το πρόβλημα για εμένα. Και όχι το αν τα πανεπιστήμια θα είναι δημόσια, κρατικά, ιδιωτικά, ξένα ή ελληνικά. Δεν θα κρίνω εγώ το επίπεδο ενός πανεπιστημίου. Μπορώ όμως να δω τί γίνεται γύρω μου στην αγορά. Όταν το 80% των συμφοιτητών μου (Ηλεκτρονικοί) ασχολείται με τις πωλήσεις, το 18% με το σέρβις και μόλις 2% με της παραγωγή, την έρευνα και τη σχεδίαση, τότε καταλαβαίνουμε που παμε σαν χώρα.

4. Ποιά εφόδια δίνει σήμερα η Γ´βάθμια εκπαίδευση στους πτυχιούχους, που για να δώσουν εξετάσεις στο ΑΣΕΠ, δλδ στο δημόσιο, πρέπει να πάνε φροντιστήριο;

Και εμένα με έχει εκνευρίσει πολύ το γεγονός ότι οι απόφοιτοι πανεπιστημιακών σχολών κάνουν φροντηστήριο για να δώσουν εξετάσεις στο ΑΣΕΠ. Αλλά το καταλαβαίνω. Όταν κάποιος κάνει μια προσπάθεια που αν στεφτεί με επιτυχία του εξασφαλίζει κάποια πράγματα για την υπόλοιπη ζωή του, τότε αυτή την προσπάθεια θα την κάνει με όλα τα δυνατά εφόδια. Και το φροντηστήριο είναι ένα από αυτά. Έχει όμως να κάνει και με την ηλίθια νοοτροπία που κουβαλάμε όταν αντιμετωπίζουμε εξετάσεις. Όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις πανελλήνιες. Και να σου πω και κάτι άλλο που με εκνευρίζει; Μετά από τόσα φροντηστήρια, πάλι ένα μεγάλο ποσοστό, δεν πιάνει καν τη βάση στις εξετάσεις, είτε του ΑΣΕΠ, είτε των πανελληνίων.

5. Ποιός άλλος ευθύνεται εκτός απο το κράτος για την κατάσταση στην Γ´βάθμια εκπαίδευση;

Πολλοί. Το κράτος φέρει ευθύνη μόνο ως προς την υποχρηματοδότηση. Από εκεί και πέρα, φταίνε και οι καθηγητές, και οι φοιτητές, και η κοινωνία η ίδια. Πως αντιλαμβανόμαστε αλήθεια την έννοια πανεπιστήμιο; Ως χώρο έρευνας και ανώτατης εκπαίδευσης, ή ως χώρο κατάρτισης και κτίσης επαγγελματικών δικαιωμάτων; Όλοι φταίμε για την κατάσταση στα πανεπιστήμια. Η οποία βέβαια δεν είναι και τραγική, αλλά θα μπορούσε να ήταν και καλύτερη ειδικά σε θέματα υποδομών.

6. Τελικά ποιός σέβεται και ποιός έχει σε εκτίμηση σήμερα την Ελληνική Γ´βθμια εκπαίδευση;

Πολλοί επίσης. Κατ' αρχήν όλα τα ξένα πανεπιστήμια που δέχονται μεταπτυχιακούς φοιτητές με πτυχίο από το ελληνικό πανεπιστήμιο. Μεγαλύτερη αναγνώριση από αυτή υπάρχει; Η ίδια η αγορά δεν απορροφά μεγάλο ποσοστό των αποφοίτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης; Δεν θεωρείται μεγάλο plus μιας επιχείρησης η ύπαρξη μεγάλου ποσοστού πτυχιούχων στις τάξεις της; Οι ίδιες τουλάχιστον στα sites τους αυτό προμοτάρουν.

7. Τι φοβάται η Δημόσια Γ´θμια απο την ιδιωτική;

Στην πραγματικότητα, έχω την αίσθηση ότι η δημόσια εκπαίδευση και οι λειτουργοί της δεν φοβούνται τίποτα. Ίσα ίσα που οι περισσότεροι καλοβλέπουν την ύπαρξη ιδιωτικών πανεπιστημίων, στα οποία μπορούν να πάρουν και κάποιες ώρες, πέρα από αυτές στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Να σου πω όμως τί φοβάμαι εγώ. Φοβάμαι μια ανεξέλεγκτη λειτουργία των ιδιωτικών πανεπιστημίων με σκοπό το κέρδος. Και αυτό το φοβάμαι κυρίως για ειδικότητες που άπτονται σε θέματα ασφάλειας. Ιατροί κατά πρώτο λόγο και μηχανικοί-μελετητές κατά δεύτερο. Δεν θα ήθελα να βρεθώ στο χειρουργικό τραπέζι ενός χειρούργου που πήρε το δίπλωμά του επειδή πλήρωσε και μόνον. Αν εξασφαλιστεί ο έλεγχος για τη λειτουργία των ιδιωτικών πανεπιστημίων δεν φοβάμαι τίποτα άλλο. Που αντιδρώ όμως τώρα. Αντιδρώ σε ότι αφορά την ισοπολιτεία. Και αντιδρώ όχι μόνον για τα εδώ ιδιωτικά πανεπιστήμια, αλλά και για τα πτυχία που έρχονται από το εξωτερικό. Χωρίς να έχω ίχνος υποτίμησης των ξένων πανεπιστημίων είτε βρετανικών είτε βουλγάρικων, θα ήθελα -αν λέω ότι ευαγγελίζομαι την ισοπολιτεία σαν χώρα- όλοι -μα όλοι- να δίνουν τις ίδιες εξετάσεις. Και για όλους τα κριτήρια επιλογής να είναι τα ίδια. Θα μου πεις αυτό είναι ανέφικτο και αντιβαίνει στους όρους και τα δεδομένα της αγοράς. Σύμφωνοι. Εμένα όμως μόνο αυτό μου κάνει για ισοπολιτεία. Ολα τα άλλα είναι για να συζητάμε εμείς στα fora.

8. H Γ´βάθμια είναι ασθενής; και αν ναι θεραπεύεται ή θέλει όλη ξήλωμα και όλο πάλι απο την αρχή;

Θεωρώ ότι η εκπαίδευση γενικότερα στην ελλάδα έχει ελλείψεις και προβλήματα, αλλά ταυτόχρονα είναι από τα πιο υγειή κομμάτια αυτού του τόπου.

10. To ATΕΙ, τι ζόρι έχει; φοβάται μην τυχόν κανένας επιχειρηματίας ιδρύσει ιδιωτικό ΑΤΕΙ;

Τα ίδια ζόρια που έχει και το ΑΕΙ. Δεν καταλαβαίνω το ερώτημα.

Με κόκκινο σημειώνω κάποιες απαντήσεις και προβληματισμούς μου.
 
Κι εμείς εξετάζουμε το πού θα πάει ο μεγάλος μας σχολείο του χρόνου (Α' Δημοτικού) και κλίνουμε προς το δημόσιο. Πιστεύω ότι εάν δεν υπήρχαν περιστατικά όπως του Άλεξ ή ορισμένων απαράδεκτων εκτρόπων που ακούγονται κατά καιρούς ότι λαμβάνουν χώρα σε δημόσια σχολεία (δεν τα θεωρώ διαδεδομένα, αλλά πιστεύω ότι ούτε ως εξαιρετικές περιπτώσεις δεν θα έπρεπε να αφήνονται να ανθίσουν)

Φυσικά και συμβαίνουν, μόνο που δεν συμβαίνουν μόνο στο δημόσιο. Γνωρίζω (από αξιόπιστες πηγές, δηλ. διεύθυνση, καθηγητές και μαθητές) ότι σε ένα σχολείο ιδιωιτκό της Θεσσαλονίκης συνελήφθη η κυλικειάρχισσα για διακίνηση ναρκωτικών στο χώρο του σχολείου. Και το συμβάν αποκαλύφθηκε όταν οι γονείς άρχισαν κάτι να ψυλλιάζονται και έκαναν κρυφή συγκέντρωση, όπου ο καθένας αποκάλυψε τί συμβαίνει με το δικό του παιδί. Τα παιδιά που έπαιρναν δόση στο σχολείο ήταν πολύ μεγάλο. Δεν γνωρίζω αν έφθασε στις εφημερίδες.

Γνωρίζω επίσης από τις ίδιες πηγές ότι τα φαινόμενα σεξουαλικής παρενόχλησης και εκβιασμού υπάρχουν και σε ιδιωτικά σχολεία. Δεν γνωρίζω όμως σε ποιά έκταση και συγκριτικά με τα δημόσια.

Γνωρίζω κι εγώ γονείς που επιλέγουν ιδιωτικό σχολείο μόνο και μόνο διότι το παιδί τους έχει κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα και φοβούνται ότι θα απομονωθεί ή θα πέσει θύμα ρατσιστικής συμπεριφοράς σε δημόσιο σχολείο. (περιπτώσεις προβλήματος υγείας, εμφανή ή όχι). Και όντως σε κάποιο σχολείο έγινε αποδεκτό το παιδί και οι άλλοι γονείς σέβονται αυτή την ιδιαιτερότητα. Γνωρίζω όμως και ιδιοκτήτη ιδιωτικού σχολείου που αρνείται να δεχθεί παιδιά με αναπηρίες, δυσλεξία, προβληματική καταγωγή (π.χ. Έλληνες γονείς που επέστρεψαν από την Αφρική), κλπ. "Δεν θα πάρω εγώ στο σχολείο μου όλα τα ανώμαλα". Γνωρίζω επίσης ότι σε ιδιωτικά σχολεία παρατηρούνται φαινόμενα ρατσιστικής συμπεριφοράς προς μαθητές από μαθητές.

Και σε κάποια υπάρχει το φαινόμενο της επιβράβευσης του πλούτου των γονέων. Π.χ. σε ιδιωτικό σχολείο της Θεσσαλονίκης φέτος μετά τις γιορτές η δασκάλα (φιλόλογος) ρωτά τί δώρο πήραν οι γονείς στα παιδιά. Μερικές απαντήσεις.....
Ένα πόνι και μια ρωσίδα δασκάλα για ιππασία.
Ένα κάρτ και πίστα 300 μ στον κήπο.
Ένα xbox με 300 (!!!!) παιχνίδια.
Ένα θερμοκήπιο (!!!!).
Ένα σκύλο ρομπότ της SONY.
Ένα σιδηρόδρομο της LIMA σε ένα νεοχτισμένο δωμάτιο.
Τη Χρύσπα και τον Νίνο στα γενέθλιά μου (3 Ιαν.), μόνο για μένα και τις φίλες μου.

Και η απάντηση (κατ' υπόδειξη της διεύθυνσης. Μπράβο στους γονείς. Μακάρι και οι άλλοι γονείς να έδειχναν τέτοιο ενδιαφέρον για τα παιδιά τους (!!!!!!!!)

Φυσικά δεν είναι όλα τα ιδιωτικά έτσι. Υπάρχουν και πολύ καλά σχολεία. Αναφέρω ονομαστικά το Αριστοτέλειο και τον Απόστολο Παύλο στη Θεσσαλονίκη (το δεύτερο όμως αφήνει πολλά τραύματα στον ψυχισμό των παιδιών).

ΥΣΤ. Όποιος θέλει να μάθει ποιό περιστατικό συνέβη σε ποιό σχολείο, στη διάθεσή σας τηλεφωνικώς.
 
Και κάτι ακόμα για την Γ/Θμια Εκπαίδευση. Στη Θεσσαλονίκη τα περισσότερα ιδιωτικά παν/μια (μη αναγνωρισμένα) λειτουργούν με φοιτητές παιδιά της άρχουσας τάξης και των νεόπλουτων των γειτονικών χωρών (FYROM κυρίως και κατά δεύτερο λόγο Αλβανία, Κόσσοβο, Σερβία) αφού τα δικά τους πανεπιστήμια δίνουν πτυχία που δεν αναγνωρίζονται από την ΕΕ. Μιλούμε για ποσοστό 50% και πλέον.

Ένα σοβαρότατο πρόβλημα είναι οι εθνοτικές διενέξεις μεταξύ των φοιτητών (των αλλοδαπών φοιτητών). Οιθ Ελληνες είναι αμέτοχοι. Ρατσισμός, ξενοφοβία, κρούσματα βίας είναι συχνά φαινόμενα κυρίως εκτός των διδακτηρίων. Τί μέτρα παίρνουν οι ακαδημαικές αρχές για την εξάλειψη του φαινομένου;

Δυστυχώς κανένα εκτός από τις συμβουλές προς τους δημοσιογράφους να σεβαστούν τις επιχειρήσεις τους και τις καλές σχέσεις της Ελλάδας με τα γειτονικά κράτη.
 
Ριξτε μια ματια στη δεξια στηλη, στο "κυριε διευθυντα".

Υ.Γ. ειχε παει η αδελφη μου σε προγραμμα Erasmus στην Ισπανια και γυρισε απο εκει με "ελαφρως" καλυτερες εντυπωσεις. Ισως εμεις απλα δεν αγαπαμε την χωρα μας, ισως να τη μισουμε κιολας. Ισως ομως να μην ξερω τι μου γινεται και να λεω βλακειες.
 

Attachments

Last edited:
Κε Βλασίδη, γιατί το κάνετε αυτό; Γιατί αποκαλείτε τα Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών, που προετοιμάζουν σπουδαστές να δώσουν εξετάσεις στο αντιπρποσωπευόμενο ίδρυμα, που κανείς δεν ελέγχει, δεν έχει καμμία αναγνώριση στην χώρα, (ούτε και απο την αγορά), χωρίς να έχουν επενδύσει και να έχουν ιδρυθεί με απλά ένα εμπορικό νόμο; Θέλετε να μας πείτε ότι έτσι θα είναι και τα Πανεπιστήμια που θα ιδρυθούν κάτω απο συγκεκριμένο πλαίσιο που θα θέσει η πολιτεία; Ή θέλετε να μας πείτε ότι όταν ψηφισθεί (αν) ψηφισθεί η ίδρυση ιδιωτικών τα υπάρχοντα εργαστήρια ελευθέρων σπουδών θα είναι και ανώτατα ιδρύματα με την σημερινή τους μορφή και λειτουργία;
Απο πότε αποτελεί μομφή ο πλούτος των γονέων για τα ιδiωτικά σχολεία; Δηλαδή παιδιά γόνοι πλουσίων οικογενειών δεν πανε σε δημόσια σχολεία, αυτοί τι δώρα τα κάνουν; στα δημόσια οι δάσκαλοι δεν βάζουν έκθeση με θέμα πως περάσατε τα Χριστούγεννα, Πάσχα κλπ; όταν το πλούσιο παιδί πεί ότι πήγε στην Αυστραλία για μπάνια εκεί τι θα συμβεί ; (δείτε στα τουριστικά πρακτορεία πόσοι πήγαν στην Αυστραλία φέτος τα Χριστούγεννα, το έδειξε και η tv).
Δεν πρέπει να δημιουργήσουμε ιδιωτικά Πανεπιστήμια για τους γόνους πλουσίων οικογενειών ή όποιου θέλει, των γειτονικών χωρών, επειδή θα υπάρχουν εθνοτικές διενέξεις; αντίθετα στα δημόσια βασιλεύει η τάξη, η αρμονία και η ησυχία. Μας πειράζει το εθνοτικές ενώ το εμφύλιες είναι επιτρεπτό;
 
Επειδή η συζήτηση 2 φορές περιστράφηκε μόνο στο πόσο κακά είναι τα δημόσια (προβληματικά, αδιάφορα, ότι θέλετε βάζετε). Για τα ιδιωτικά τίποτε.... Γιατί να μην αναφέρουμε και την κατάσταση που επικρατεί εκεί; Έτσι για ποικιλία; Ότι υπάρχουν και καλά ιδιωτικά σχολεία, αυτό το γράφω κι εγώ.

Για τα ιδιωτικά ΑΕΙ. Τον Απρίλιο θα δούμε. Τότε το Ευρωπαικό Δικαστήριο θα δημοσιεύσει την απόφασή του με την οποία θα αναγνωριστούν ή όχι ως ισότιμα τα πτυχία που δίνονται από παν/μια της αλλοδαπής με παραρτήματα με εκείνα των πτυχίων της αλλοδαπής. Αν συμβεί το πρώτο θα έχουμε έμμεση αναγνώριση και οι απόφοιτοι θα προσφύγουν στα ελληνικά δικαστήρια ζητώντας ίσα επαγγελματικά δικαιώματα.

ΥΣΤ. Η προβολή του πλούτου των γονέων ως ιδανικό στην εκπαίδευση θεωρείται κατακριτέο και απορριπτέο από όλες τις παιδαγωγικές μεθόδους σε όλα τα εκπαιδευτικά συστήματα. Ακόμη και στα αγγλοαμερικανικά σχολεία (ελίτ) δεν επιτρέπεται και καταδικάζεται απερίφραστα. Eaton, Yale, Columbia, Oxford, Cambridge, UCLA, Harvard, κλπ. Πάντως φαντάζομαι ότι όσο κι αν προσπαθήσω εγώ, ποτέ δεν θα μπορέσω να προσφέρω στα παιδιά μου μια πίστα κάρτα ή ένα πόνυ με δάσκαλο/α. Το ίδιο φαντάζομαι κι εσείς. Επομένως τα παιδιά με γονείς απλώς ευκατάστατους (μέχρι 100.000 ευρώ εισόδημα το χρόνο) πάντα θα υστερούν. Αυτό δημιουργεί σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα στα παιδιά.
 
Πιστεύω ότι η ιδιωτική Α´θμια και Β´θμια είναι είναι ένα πολύ μικρό ποσοστό σε σχέση με την δημόσια οπότε δεν βλέπω να τίθεταο θέμα σύγκρισης.
Τα εργαστήρια ελευθέρων σπουδών μέχρι στιγμής οι ειδικότητες που έχουν είναι κυρίως σε οικονομικές σχολές και σε ειδικότητες που δεν υπάρχουν αντίστοιχα στα δικά μας ΑΕΙ.Δεν τίθεται θέμα επαγγελματικών δικαιωμάτων διότι τα οικονομικά επαγγέλματα έτσι και αλλοιώς δεν είναι κατοχυρωμένα (ας μην επεκταθώ).
Και ξαναρωτώ, ο πλούτος αποτελεί μειονέκτημα γενικά για την διαπαιδαγώγηση ενός παιδιού; δηλαδή το παιδί που παίρνει δώρο ένα πονυ τι να κάνει να το γυρίσει πίσω;
 
Re: Απάντηση: ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 2

Ριξτε μια ματια στη δεξια στηλη, στο "κυριε διευθυντα".

Υ.Γ. ειχε παει η αδελφη μου σε προγραμμα Erasmus στην Ισπανια και γυρισε απο εκει με "ελαφρως" καλυτερες εντυπωσεις. Ισως εμεις απλα δεν αγαπαμε την χωρα μας, ισως να τη μισουμε κιολας. Ισως ομως να μην ξερω τι μου γινεται και να λεω βλακειες.

Δε είναι καθόλου βλακείες. Σε πολλές περιπτώσεις είναι η πραγματικότητα.
 
Ελπίζω πάντως ο γονιός που χαρίζει στο παιδάκι του ένα πόνυ να μην του επιβάλλει να πηγαίνει με αυτό στο σχολείο.Αρκετά πήξαμε στην επίδειξη μόδας μαθητων και μαθητριών ,που ανταγωνίζονται όχι στίς μαθητικές ,αλλά στις ενδυματολογικές επιδόσεις.Φυσικά γι´αυτό ευθύνονται οι αντίστοιχοι γονείς που θεωρούν τα παιδιά τους προέκταση τών Καγιέν τους,δηλαδή στοιχείο ανταγωνισμού πρός αντίστοιχες οικογένειες.Αυτό βεβαίως δεν είναι ίδιον πραγματικών αστών ,αλλά νεόπλουτων τής τελευταίας 20ετίας .Βεβαια οι πραγματικοί αστοί είναι είδος εν ανεπαρκεία στην Ελληνική μεταπρατική-παρασιτική κοινωνία.
Κυριε Βλασσίδη ευχαριστώ για την πολύ ενδιαφερουσα ενημέρωση που κάνατε για τα ιδιωτικά σχολεία.
Συμφωνώ επίσης ότι η επίδειξη πλούτου είναι αντιπαιδαγωγική.Ποιός θα το πεί στούς συγκεκριμένους γονείς όμως???
 
Και ξαναρωτώ, ο πλούτος αποτελεί μειονέκτημα γενικά για την διαπαιδαγώγηση ενός παιδιού; δηλαδή το παιδί που παίρνει δώρο ένα πονυ τι να κάνει να το γυρίσει πίσω;

Φέτος τον Οκτώβριο παρατηρήθηκε ένα κίνημα γονιών εναντίον ιδιωτικού σχολείου, διότι είχε αποδεχθεί σιωπηρά την απαίτηση κάποιων γονιών που μετέφεραν τα παιδιά τους με το δικό τους αυτοκίνητο στο σχολείο, η είσοδος των αυτοκινήτων να γίνεται βάσει του ειδικού βάρους του γονιού (το αιτιολογικό ήταν ότι ο χρόνος που έχαναν οι γονείς περιμένοντας στη σειρά για να μπουν στην αυλή του σχολείου και να αφήσουν τα παιδιά τους μετρούσε πολύ περισσότερο σε σχέση με τους άλλους και έχαναν χρήματα). Το είδα με τα μάτια μου, καθώς περιμέναμε μέσα σε ένα Audi A6 Turbo Quattro πότε θα τελειώσουν τα Cayenne και τα λοιπά για να έλθει η σειρά μας να αφήσουμε το παιδί του συναδέλφου και να φύγουμε για Φλώρινα. Ο φίλος για να ξεφύγει από τη συγκεκριμένη εκδήλωση κοινωνικής διαστρωμάτωσης, έφερε αντίγραφο περιουσιακών στοιχείων, όπου αναγράφονταν ότι διαθέτει 14 ακίνητα στην Ερμού της Αθήνας (πραγματικότητα), αλλά δεν επιθυμεί να αγοράσει RR προκειμένου να μπαίνει πρώτο το παιδί του στο σχολείο. Τελικά ένα πραξικόπημα γονέων έλυσε το πρόβλημα αυτό. Υπήρξαν βέβαια 20 και πλέον γονείς που απέσυραν τα παιδιά τους από το σχολείο, επειδή η πλέμπα κατόρθωσε να επιβάλλει την άποψή της στους πατρίκιους.

Αυτή η συμπεριφορά δεν επιδρά στο παιδί;
Δεν επιδρά στο παιδί η παρατήρηση της δασκάλας ότι ο μπαμπάς του Λούλη είναι αξιέπαινος που έδωσε στο Λούλη μια πίστα καρτ για να παίζει και μακάρι και οι υπόλοιποι γονείς να έκαναν ένα τόσο μεγάλο δώρο στα παιδιά τους; Ξέρετε πόσα παιδιά γύρισαν τη συγκεκριμένη μέρα στο σπίτι, τί είπαν στο σπίτι τους για την ανικανότητα των γονιών τους και σε τί θέση ήλθαν οι γονείς τους. και πόσοι γονείς (μεταξύ αυτών και βιομήχανοι με εκατοντάδες εργαζόμενους) προσπάθησαν να δείξουν στο παιδί ότι δεν μετρά η υλική αξία του δώρου, αλλά..... Και εδώ υπήρξαν γονείς που απέσυραν τα παιδιά τους από το σχολείο, αρνούμενοι να δεχθούν την κατηγοροποίηση με βάση την ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΤΟΥ ΓΟΝΕΑ.

Από την άλλη όλες οι παιδαγωγικές μέθοδοι, ΟΛΕΣ, στο κομμουνιστικό μπλοκ, σοσιαλιστικό, σοσιαλδημοκρατικό, άκρατο καπιταλιστικό, φιλελεύθερο, ΟΛΕΣ καταδικάζουν την παρουσίαση του πλούτου των γονέων ως στοιχείο κοινωνικοποίησης και διαπαιδαγώγησης. Ο λόγος; Διότι δεν συμβάλλει στην εξέλιξη και την εσωτερική κοινωνικότητα της κοινωνίας. Δεν δημιουργεί κίνητρα στα παιδιά να γίνουν καλύτερα, αλλά βασίζονται στο έχει των γονιών τους (κάτι σαν την Πάρις Χίλτον).

ΥΣΤ. Η κατασκευή της πίστας, τα χρονόμετρα, οι κάμερες καταγραφής των γύρων και το καρτ με τα ανταλλακτικά του και το συμβόλαιο συντήρησης του οχήματος στοίχισαν κατά δήλωση 29.500 ευρώ. Για τέτοια ποσά μιλούμε.
 
Τα εργαστήρια ελευθέρων σπουδών μέχρι στιγμής οι ειδικότητες που έχουν είναι κυρίως σε οικονομικές σχολές και σε ειδικότητες που δεν υπάρχουν αντίστοιχα στα δικά μας ΑΕΙ.Δεν τίθεται θέμα επαγγελματικών δικαιωμάτων διότι τα οικονομικά επαγγέλματα έτσι και αλλοιώς δεν είναι κατοχυρωμένα (ας μην επεκταθώ).

Φυσικά και τίθεται θέμα, αφού αυτό που ζητούν είναι την εξίσωση των πτυχίων για προσλήψεις στο Δημόσιο. Ζητούν να ενταχθούν στο ΠΕ Διοικητικό-Οικονομικό και να προσλαμβάνονται ως πτυχιούχοι οικονομικών ΑΕΙ.

Και, αν μου επιτρέπετε, θα υποβάλλω ένα ερώτημα... Ξέρετε, εκτός από τα οικονομικά, άλλες επιστημονικά αντικείμενα, που θα προσέλκυαν επενδύσεις για ιδιωτικά ΑΕΙ;

και κάτι τελευταίο. Μήπως αγνοούμε (όλοι μας), ότι οι ιδιοκτήτες των ΙΙΕΚ έχουν αρχίσει να μαζεύουν υπογραφές από τους γονείς και τους ίδιους τους σπουδαστές υπέρ της ανωτατοποίησης συλλήβδην όλων των ΙΙΕΚ, για να τις δείξουν στους βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου; Στόχος τους οι 450.000 υπογραφές. 80.000 υπάρχουν ήδη.
 
Kαλα, μιλαμε πως υπαρχει πολυ κομπλεξισμος στον κοσμο. Δεν ξερει κανεις απο που να προφυλαχθει. Μπρος γκρεμος και πισω ρεμα...

Πλακωνομαι με τη γυναικα μου, τη μανα μου, τις θειες, φιλους κτλ να μην παιρνουν ακριβα δωρα στον πιτσιρικα, να μην του παιρνουν μονο μαρκες δηλαδη. Τελικα γινομαι ο κακος/τσιγγουνης μπαμπας και τ'ακουω και απο πανω.

(στο ποστ 338 του κ. Βλασιδη αναφερομαι)