ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 2

Ε καλα αμα μαζεψω κι εγω υπογραφες λεγοντας οτι ειμαι Θεος θα με κανει αυτοματως; Να το κανω αν ειναι...
Αυτα τα ΙΙΕΚ δεν γινεται να ανωτατοποιηθουν, δεν ειναι χαζοι εκει στο Υπουργειο για να αφησουν τετοια εκτροπα να συμβουν. Πρεπει να ικανοποιουν καποιες προυποθεσεις για να αναβαθμιστουν σε πανεπιστημια. Τεσσερις αιθουσες και δυο γραφειο δεν ειναι πανεπιστημιο.

P.S. Κριμα στους ανθρωπους που αναγκαστηκαν, εστω και για ενα μικρο χρονικο διαστημα, να υποστουν τετοια δειγματα ηλιθιοτητας σαν αυτα του σχολειου που αναφερθηκε...

Σαυτά τα παιδιά που οι γονεις τους λειτουργούν έτσι, δεν φταίει το ιδιωτικό σχολείο, διότι τα παιδιά αυτά και στο σπίτι έτσι διαπαιδαγωγούνται, και οι γονείς αυτών των παιδιών λίγο ενδιαφέρονται για την διαπαιδαγώγησή τους, για φύλαξη τα πάνε.Γονέας που δεν έχει χρόνο να αφήσει το παιδί του στο σχολείο σκεφθείτε πόσο χρόνο έχει να ασχοληθεί με τις επιδόσεις του, τα προβλήματά του και να συνεργαστεί με τους καθηγητές του παιδιού του για την διαπαιδαγώγησή του. Αλλά μήπως και το δημόσιο δεν έχει ένα σωρό άλλα προβλήματα;
Γιατί δεν υπάρχει ενδιαφέρον για σχολές πληροφορικής, πολυτεχνείο, καλών τεχνών; κι σε όποιες άλλες υπάρχει ερευνητικό έργο επιδοτούμενο απο την ΕΕ.

Μεταφέρω αυτούσιο το ποστ που έγραψα σε φορουμ της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ. (της σχολης μου κοινως)

"Σας μιλαει καποιος που μεχρι και το τελος του καλοκαιριου ηταν κατηγορηματικα αντιθετος στην αναθεωρηση και στην ψηφιση οποιουδηποτε νομου. Καποιος που ψηφιζε κατηγορηματικα καταληψη. Αν δε με πιστευετε, μπορειτε να δειτε τα παλια μου ποστ σ'αυτο εδω το site..Θα μου πειτε "αλλαξες γνωμη?"
Οχι. Αυτο που αλλαξε μεσα μου ειναι οτι εκατσα και ασχοληθηκα οσο περισσοτερο μπορουσα με ολη αυτη την ιστορια. Προχωρησα παραπερα απο τα παρειστικα συνθηματα των φιλων μας στη σχολη. Προχωρησα παραπερα απο τη "μοδα" του να εισαι αγωνιστης, και να αντιδρας στο "σύστημα" , προχώρησα παραπέρα απο την εμφυτη απεχθεια καθε ανθρωπου που τοποθετει τον εαυτο του στην Αριστερα προς τους ΔΑΠιτες.. και εκατσα και διαβασα. Διαβασα τις προτασεις του υπουργειου, διαβασα καποια στοιχεια της αναθεωρησης, διαβασα τις γνωμες πανεπιστημιακων, διαβασα τι συμβαινει στον υπολοιπο πολιτισμενο κοσμο σε οτι εχει να κανει με την παιδεια.. Και μπορεσα ετσι να σχηματισω μια αποψη για το τι βλεπω γυρω μου.

Ας παρουμε τα γεγονοτα:

1/Δωρεαν δημοσια παιδεια για ολους..

ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΟΤΑΤΟ ΑΓΑΘΟ

Οσο καποιος ακουσια αποκλειεται απο την 3οβαθμια εκπαιδευση, δε μπορουμε να λεμε οτι εχουμε δωρεαν παιδεια. Παραδειγμα? Ενας μαθητης απο ενα απο τα πολλα μικρα χωρια της χωρας, με φτωχους γονεις. Του ειναι δυσκολο να παει φροντιστηριο, και οικονομικα και ουσιαστικα (μπορει να μην υπαρχει καν.) Αυτοματως αποκλειεται, τουλαχιστον απο τις σχολες υψηλης ζητησης. Τι κανει? Ή αποφασιζει να παει στο ΤΕΙ που θα περασει, ή παραμενει αγροτης. (δεν το λεω μειωτικα, απλα χανει το ονειρο του χωρις να φταιει σε τιποτα). Συμπερασμα? Δεν εχουμε δα και δωρεαν παιδεια ωστε τωρα ξαφνικα να μας πιανει το αγχος!!

2/Εξω οι εταιριες απο τις σχολες!!!

Σ'αυτη τη χωρα ειναι τοσο εντονος ο λαικισμος μας που η λεξη εταιρια εχει καταληξει συνωνυμη με τη λεξη "εγκληματιας".
Οτιδηποτε προτεινει ή κανει η ταξη των λεγομενων αφεντικων, οι εταιριες ειναι ενα λαθος!!
Ωραια, φυσικα και καταλαβαινω οτι μια προταση μιας εταιριας θα εχει αφορμη μονο το κερδος της, δεν ειμαι ηλιθιος. Ομως πρεπει να το χωνεψουμε. Σπουδαζουμε επιστημες που εχουν εφαρμογη στην κοινωνια μας. Πρεπει καπου καποτε να δουλεψουμε. Το οτι εγω θα βγω ενας πολιτικος μηχανικος που δε μπορει να καλουπωσει μια κολονα δε με τιμαει καθολου.
Και κινησεις που γινονται απο συμφοιτητες μας για πρακτικη ασκηση ή εστω για επισκεψεις σε εργοταξια ειναι κατι παραπανω απο αναγκαιες.. Ωστοσο, μεγαλη μεριδα συμφοιτητων μας προτιμα να τις κατακρινει λεγοντας ξυλινες εκφρασεις του τυπου "η παιδεια δεν ειναι εμπορευμα, εξω οι εταιριες απο τις σχολες".
Προσοχή: Δεν ειπα οι εταιριες να διαμορφωνουν τις σπουδες μας. Ειπα οι εταιρειες να βοηθουν στην πρακτικη εξασκηση μας.

3/Καταληψεις

Φετος τα πραγματα ειναι σχεδον αστεια. Ειμαι στο 4ο ετος και εχω κανει 4 μαθηματα μπετο1.. Κατα τα αλλα θα βγω επιστημων πολιτικος μηχανικος και κατηγορω την κυβερνηση οτι μου υποβαθμιζει την παιδεια. Νομιζω οτι ειναι πολυ ευκολο να κατηγορουμε για ολα το κρατος. Μας βγαζει απο καθε ευθυνη. Ξερετε κατι? Το Πολυτεχνειο μας μπορει να ειναι λιγο ανοργανωτο, μπορει να ειναι λιγο αδικο απεναντι μας ωρες ωρες.. αλλα ειναι ενα απο τα καλα πολυτεχνεια. Οι καθηγητες μας μπορει ωρες ωρες να μας πρηζουν τα ___ με τις παραξενιες τους και τις παραλογες απαιτησεις τους, σε ογκο δουλειας και σε δυσκολια θεματων, αλλα πολλοι απ'αυτους ειναι διεθνως αναγνωρισμενοι και η παρουσια τους μας διδει βαρυτητα στο πτυχιο μας. Και το πτυχιο μας θα εχει την ιδια βαρυτητα ακομα και αν τα διαφορα ΙΕΚ και οπως σκατα λεγονται αποκτησουν επισημη σφραγιδα πανεπιστημιου. Εμεις θα συνεχιζουμε να εχουμε την ιστορια μας, το προγραμμα μας, τους καθηγητες μας, τα δυσκολα θεματα μας, και γενικοτερα, τη φημη μας.
Το μονο πραγμα που υποβαθμιζει ΣΑΦΩΣ τη σχολη μας ειναι το χαος που ΟΙ ΙΔΙΟΙ προκαλουμε. Το οτι εγω θα πρεπει να παω στην καθε Ματινα για να μαθω τα μαθηματα που καποιοι μου στερουν το δικαιωμα να παρακολουθησω, μαλλον αντιτιθεται στη Δωρεαν παιδεια που ζηταμε. Το να μην παω στη ματινα και απλα να μη μαθω μπετο μαλλον αντιτιθεται στην πληρη και ποιοτικη μορφωση που (υποτιθεται) πως ζηταμε. Και το υποτιθεται το λεω επειδη ολα αυτα ειναι τα ψιλα μας γραμματα. Το βασικο για μας εχει καταντησει να ειναι το ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ, λες κι ετσι λυσαμε τα προβληματα μας.

Συμπερασμα..

Καταλαβαινω τις ανησυχιες ολων. Το κρατος πρεπει να ειναι κοινωνικο-κεντρικο και οχι πλουτοκεντρικο. Ειναι σαφές αυτο. Οπως ειναι σαφες οτι η Παιδεια ΟΦΕΙΛΕΙ να ειναι δημοσιο αγαθο. Ωστοσο δε θεωρω οτι η ιδρυση ΚΑΙ (οχι μονο) ιδιωτικων πανεπιστημιων αλλαζει κατι τετοιο. Μπορει διαφοροι κινδυνολογοι να ειναι σιγουροι οτι ξαφνικα τα παντα θα ελεγχονται απο τις εταιριες, και οτι θα κλεισουν τα δημοσια πανεπιστημια. Ναι ρε παιδια, θα κλεισουν, γιατι οι ιδιοι τα κλεινουμε με τα χερακια μας. Οι ιδιοι βλαπτουμε το ΕΜΠ που στο κατω κατω δικαια ή αδικα θεωρειται με διαφορα το καλυτερο πολυτεχνειο της χωρας.
Που θελω να καταληξω? Ναι κι εγω βλεπω με σκεπτικισμο πολλα πραγματα στην αναθεωρηση. Αλλα δε δεχομαι οτι αυτο ειναι λογος να υποβαθμιζω μονος μου το δημοσιο πανεπιστημιο, το οποιο υποτιθεται οτι υποστηριζω.

Αυτα.. σας κουρασα.. αλλα θελω να τα διαβασετε προσεκτικα.

ο maestro, 4οετης φοιτητης στη σχολη μας.."

Last edited:
Maestro, κατ' αρχήν συγχαρητήρια και μόνο για τη φράση "και εκατσα και διαβασα". Η ανάλωση της σύγχρονης αριστεράς σε συνθηματολογία χωρίς κανένα πρακτικό επιχείρημα (ενώ υπάρχουν!) είναι αυτό που την έχει ρίξει σε ανυποληψία. Μακάρι και οι συνάδελφοί σου να πράξουν το ίδιο, ανεξαρτήτως συμπεράσματος.

Για τις καταλήψεις, η γνώμη μου είναι πιο περίπλοκη: Την ερμηνεία "προτιμούμε καθόλου εκπαίδευση παρά αυτή την εκπαίδευση" δεν τη δέχομαι, αυτή εκφράζεται με αποχή. Καταλαμβάνω σήμαίνει αναλαμβάνω την ευθύνη του χώρου. Συνεχίζω την λειτουργία του, αλλά με τους δικούς μου όρους, γιατί οι έξωθεν επιβαλλόμενοι είναι απαράδεκτοι. Όταν σταματάει η λειτουργία της σχολής, δε μιλάμε για κατάληψη, αλλά για ταμπούρωμα εν όψει πολιορικίας. Ε, αυτό θα γίνει μόνο στην περίπτωση που το κράτος θελήσει να επιβάλλει τη γνώμη του με τα όπλα. Μέχρι τότε, όπως λες, να λειτουργούμε προς όφελος του πανεπιστημίου, όχι εναντίον του.

Δεν αντιλέγω ότι οι απαιτήσεις των φοιτητών έχουν βάση, αυτές (εν μέρει) υποστηρίζω και εγώ. Αλλά το κάθε πράγμα θέλει τον αγώνα που του ταιριάζει. Κλείστε τη Μητροπόλεως, απαγορεύστε στην υπουργό να μπει στο γραφείο της και να προωθήσει τους νόμους της. Καθίστε έξω από τη Βουλή για μέρες εξηγώντας σε όλους, βουλευτές, δημοσιογράφους, περαστικούς, τις απόψεις σας. Αλλιώς τα κανάλια ταραξίες θα σας ανεβάζουν, τεμπέληδες θα σας κατεβάζουν και δυστυχώς θα υπάρχουν και πολλοί που θα τους επιβεβαιώνουν.

Δεν αντιλέγω ότι οι απαιτήσεις των φοιτητών έχουν βάση, αυτές (εν μέρει) υποστηρίζω και εγώ. Αλλά το κάθε πράγμα θέλει τον αγώνα που του ταιριάζει. Κλείστε τη Μητροπόλεως, απαγορεύστε στην υπουργό να μπει στο γραφείο της και να προωθήσει τους νόμους της. Καθίστε έξω από τη Βουλή για μέρες εξηγώντας σε όλους, βουλευτές, δημοσιογράφους, περαστικούς, τις απόψεις σας. Αλλιώς τα κανάλια ταραξίες θα σας ανεβάζουν, τεμπέληδες θα σας κατεβάζουν και δυστυχώς θα υπάρχουν και πολλοί που θα τους επιβεβαιώνουν.

Φιλε μου, εσυ, ο maestro, ο Ευαγγελος Κυριτσης και μερικοι ακομα, κανετε(με) ενα μεγαλο λαθος. Παραθέτετε επιχειρηματα και βρίσκετε λυσεις απευθυνόμενοι σε ανθρωπους που δεν εχουν καμια ορεξη ουτε να τα ακουσουν, ποσο μαλλον να τα συμμεριστουν. Σου λεει ο αλλος, "Εγω θα κανω καταλληψη και δε με νοιαζει τιποτα. Τι????? Δε θα εχω αποτελεσμα με αυτη τη μορφη αγωνα? Θα εχω την κοινωνια απεναντι μου??? Και λοιπον??? Εγω θελω καταλληψη. Τελος".

Συγχαρητηρια ειστε ο νικητης της ημερας. Περαστε να παρετε το μπλεντερ και το σετ σεντονιων που εχετε κερδισει απο τα γραφεια μας

Συγχαρητηρια ειστε ο νικητης της ημερας. Περαστε να παρετε το μπλεντερ και το σετ σεντονιων που εχετε κερδισει απο τα γραφεια μας

νταξ μωρε και τι εγινε? ας κλεισει κανα τμημα ακομα στην Ξανθη μπας και αλλαξει γνωμη η κυβερνηση (στην Αθηνα) και η Ε.Ε. και ευαισθητοποιηθει η κοινη γνωμη και, και, και... Μαλλον αυτη θα ειναι η σωστη λυση, μιας και την πιστευουν τοοοοοοοσοι πολλοι και εχει τοσα πολλα ευεργετικα αποτελεσματα. Παω πασο τωρα...

Φιλε μου, εσυ, ο maestro, ο Ευαγγελος Κυριτσης και μερικοι ακομα, κανετε(με) ενα μεγαλο λαθος. Παραθέτετε επιχειρηματα και βρίσκετε λυσεις απευθυνόμενοι σε ανθρωπους που δεν εχουν καμια ορεξη ουτε να τα ακουσουν, ποσο μαλλον να τα συμμεριστουν.

Μέχρι αυτό το σημείο νόμιζα ότι μιλούσες για την κυβέρνηση! :flipout:

Δηλαδή, αγαπητέ maestro, οι περισσότεροι φοιτητές δεν ξέρουν τους λόγους γιατί κάνουν καταλήψεις, αλλά παρακινούνται; και αν κατάλαβα καλά είναι in να είσαι αριστερός; γιατί μήπως επειδή η κόρη της Παπαρήγα φοιτά στο Deree;

Μέχρι αυτό το σημείο νόμιζα ότι μιλούσες για την κυβέρνηση! :flipout:

Οχι, το ειχα γραψει και πιο παλια. Στη μονη συνελευση φοιτητων που ειχα παρεβρεθει ειχαν ακουστει επιχειρηματα εναντιον της καταλληψης, ως μορφης αγωνα και οχι εναντιων του αγωνα. Οι "γνωστοι" ομως, κατορθωσαν να κανουν το δικο τους. Το εχει αναφερει και ο κ. Σουρλας αυτο. Οι καταλληψεις ειναι απαξιωμενες απο την κοινωνια, κυριω επειδη "παραφορέθηκαν".

Ξέρω τι εννοούσες και, όπως έγραψα, συμφωνώ. Αλλά δε μπορούσα να αφήσω τέτοιο σχόλιο για την κυβέρνηση να πάει χαμένο! ;)