ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Απάντηση: Re: Απάντηση: ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

send said:
συγγνώμη, αλλά αυτή τη δικαιολογία άκουσα σε ένα από τα χειρότερα παραδείγματα έλλειψης σεβασμού των οποίων υπήρξα μάρτυρας. Ένα αυθαδέστατο "ο σεβασμός κερδίζεται". Συνεπώς, ΟΧΙ, δεν μπορώ να το δεχθώ. Όσο πομπώδες και αυτονόητο και αν ακούγεται, συνήθως δεν αποτελεί παρά φληνάφημα. Δλδ τι θα πει "ο σεβασμός κερδίζεται" εάν μιλάμε για δάσκαλο? Ότι θα πρέπει πρώτα να αποδείξει ο τελευταίος την αξία του και μετά να μάθει το παιδί να τον σέβεται? Για όνομα δηλαδή. Ο δάσκαλος έχει αξία και μόνο λόγω του ότι είναι δάσκαλος. Βεβαίως και κρίνεται. Αλλά αυτή η κρίση θα έρθει πολύ αργότερα, στην εκ των υστέρων αξιολόγηση του όλου ήθους και συμπεριφοράς που έχει επιδείξει, ακόμη και από έναν μαθητή του, εάν ο τελευταίος είναι επαρκώς ώριμος να κρίνει. Που είναι περιορισμένη εννοείται ικανότητά του αυτή, τουλάχιστον για έναν μαθητή του Δημοτικού. Εξ ορισμού είναι περιορισμένη, ακριβώς όπως εξ ορισμού είναι ο τελευταίος ποινικώς ανεύθυνος (βλ. Βέροια και Άλεξ). Με τέτοια αποφθέγματα, δεν κάνουμε τίποτα άλλο από το λέμε στο παιδί μας να μη σέβεται τίποτα.


φίλε send, γράφαμε μαζί σχεδόν τα ίδια πράγματα.
 
Απάντηση: Re: Απάντηση: ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

συγγνώμη, αλλά αυτή τη δικαιολογία άκουσα σε ένα από τα χειρότερα παραδείγματα έλλειψης σεβασμού των οποίων υπήρξα μάρτυρας. Ένα αυθαδέστατο "ο σεβασμός κερδίζεται". Συνεπώς, ΟΧΙ, δεν μπορώ να το δεχθώ. Όσο πομπώδες και αυτονόητο και αν ακούγεται, συνήθως δεν αποτελεί παρά φληνάφημα. Δλδ τι θα πει "ο σεβασμός κερδίζεται" εάν μιλάμε για δάσκαλο? Ότι θα πρέπει πρώτα να αποδείξει ο τελευταίος την αξία του και μετά να μάθει το παιδί να τον σέβεται? Για όνομα δηλαδή. Ο δάσκαλος έχει αξία και μόνο λόγω του ότι είναι δάσκαλος. Βεβαίως και κρίνεται. Αλλά αυτή η κρίση θα έρθει πολύ αργότερα, στην εκ των υστέρων αξιολόγηση του όλου ήθους και συμπεριφοράς που έχει επιδείξει, ακόμη και από έναν μαθητή του, εάν ο τελευταίος είναι επαρκώς ώριμος να κρίνει. Που είναι περιορισμένη εννοείται ικανότητά του αυτή, τουλάχιστον για έναν μαθητή του Δημοτικού. Εξ ορισμού είναι περιορισμένη, ακριβώς όπως εξ ορισμού είναι ο τελευταίος ποινικώς ανεύθυνος (βλ. Βέροια και Άλεξ). Με τέτοια αποφθέγματα, δεν κάνουμε τίποτα άλλο από το λέμε στο παιδί μας να μη σέβεται τίποτα

Όταν λέω δάσκαλος εννοώ εκπαιδευτικός, φυσικά και δεν μιλάω για τους δασκάλους των πρώτων τάξεων του δημοτικού! Θες να μιλήσουμε με παραδείγματα; Θες να αρχίσω να σου αραδιάζω τους καθηγητές μου στο γυμνάσιο-λύκειο (δημόσιο) που ήταν άσχετοι, αυταρχικοί, αδιάφοροι, προσβλητικοί, με έλλειψη στοιχειώδους παιδαγωγικής ικανότητας, που ήταν η πλειοψηφία έναντι του μειοψηφούντος 20% που θυμάμαι με σεβασμό;
Και ναι όσο πομπώδες κι αν ακούγεται ο σεβασμός για οποιονδήποτε κερδίζεται! Θα σεβαστώ τον ιερέα επειδή είναι ιερέας ανεξάρτητα με το αν αυτά που λέει είναι ανακόλουθα του ρόλου του, αυτού που εκπροσωπεί, και της ζωής του; Όχι δεν είναι έτσι τα πράγματα. Όλοι πρέπει να είμαστε συνεχώς υπό κρίση (κι άλλο τετριμμένο που στην ουσία του όμως είναι ο μονόδρομος για την βελτίωση)
Για τον εκπαιδευτικό, επαναλαμβάνω, όχι στις πρώτες τάξεις του δημοτικού.

Άγγελε, σαφώς και ο ρόλος των γονιών είναι ο σημαντικότερος στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του παιδιού (από τις πρώτες μέρες της ζωής του κιόλας), τα 'χουμε ξαναγράψει και σε post για τον Άλεξ αυτά. Γιαυτό και έγραψα ότι το παιδί πρέπει να μάθει να αξιολογεί (από τους γονείς εννοείται-τον τρόπο δεν τον ξέρω, νέος γονιός είμαι, μαθαίνω, αλλά στο παιδί μου δεν θα μάθω να σέβεται απλώς τον τίτλο και μπορεί να κάνω και λάθος). Κι εγώ, ως πατέρας, πολεμάω καθημερινά για να κερδίζω το σεβασμό του (όχι το φόβο).

Πόσοι γονεις πηγαινουν στα σχολεια ώστε από κοινου με τους δασκαλους να χαραξουν κοινη στρατηγικη για το πως θα παρακινησουν το παιδι σε καποιες επιθυμητες συμπεριφορες ή πως θα προλάβουν άλλα προβλήματα? ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ!
Πρωτος ειπα για την μικρη ικανοτητα της πλειονοτητας των δασκαλων αλλα και πρωτος λεω το ιδιο πραγμα και για τους γονεις.
Και αν στους δασκαλους μπορει να δικαιολογηθει μια καποια αδιαφορια, πως να δικαιολογησουμε τους γονεις για το ιδιο πραγμα (δεν εχω χρονο! Να βρεις ρε μπάζο. Να αλλαξεις δουλεια, να μην δεις μπαλα το βραδι, να κοψεις το λαιμό σου να βοηθησεις το παιδι σου!)


Συμφωνώ απολύτως μαζί σου
 
Όλοι κρίνονται, κανείς δεν είπε το αντίθετο. Όμως ειδικά για το δάσκαλο (εν ευρεία εννοία) νομίζω ότι ισχύει περισσότερο το "ο σεβασμός χάνεται" παρά το "ο σεβασμός κερδίζεται". Εξ ορισμού και εξ αρχής ο σεβασμός του μαθητή προς το δάσκαλό του πρέπει να είναι δεδομένος. Κι εγώ (αλοίμονο, πέρασα από τα χέρια 10άδων δασκάλων από το δημοτικό μέχρι που περάτωσα τις σπουδές μου) συνάντησα αδιάφορους, μέτριους και μετριώτατους δασκάλους. Αλλά η αμβισβήτηση ήρθε στην πορεία, από τον τρόπο διδασκαλίας, τη συμπεριφορά κλπ. Και πάλι, το να κλονίζεται ο σεβασμός που έχω προς δάσκαλό μου σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να σημαίνει πως θα κάνω ό,τι μου καπνίζει μέσα στο μάθημα, θα μου λέει "κλείσε το κινητό" και θα το ανταπαντώ "ο πατέρας μου μου είπε να το έχω ανοικτό". Αυτό υποδηλώνει έλειψη και του ελάχιστου απαιτούμενου σεβασμού προς την προσωπικότητα οποιουδήποτε συγκοινωνού μας, έντονη αντικοινωνικότητα και λειτουργία ως μονάδα μέσα σε ζούγκλα. Συνεπώς ζώον και όχι άνθρωπο.
 
Άποψή μου είναι να μην προσωποποιούμε τα παραδείγματα και γενικά τα θέματα. Εδώ μιλάμε για την παιδεία, τι παιδεία θέλουμε (αν καταλήξουμε) και πως θα το πετύχουμε. Πρέπει αν θέλουμε να βγούν κάποια συμπεράσματα να προσδιορίσουμε ακριβώς τι ζητάμε. Εφόσον ξέρουμε το στόχο, το πως θα το πετύχουμε πιστεύω πως είναι εφικτό με όσες θυσίες και αν απιτούνται. Το επίκεντρο του εκπαιδευτικού προβλήματος δεν είναι ο εκπαιδευτικός. Ο εκπαιδευτικός είναι μέρος του προβλήματος και πρέπει να του αποδοθεί η ευθύνη που του ανήκει.
........Σε τι γνωστικό επίπεδο ευρίσκονται οι σημερινοί δάσκαλοι;
είναι μετρήσιμο; συγκλίνουν οι γνωστικές επιδόσεις τους ή αποκλίνουν; Και αν συγκλίνουν αυτός ο μέσος όρος είναι χαμηλός, μέσος ή υψηλός;
Διαθέτει ο μέσος δάσκαλος έφεση και μεράκι για επιμόρφωση και γνώση, και μέχρι σε ποιό βαθμό;
Πως θα γίνει κατανομή των μη αποδοτικών (διότι σε κάθε κλάδο υπάρχουν και οι κακοί με οποιοδήποτε κριτήριο και αν τους κρίνεις).
Πως είναι κατανεμημένη η ποιότητα των δασκάλων στην επικράτεια; Μπορεί κάτι να γίνει με αυτό; Δηλαδή ορθά κοφτά μπορεί το χωριό να αποκτήσει σωστές εκπαιδευτικές βάσεις και όχι μόνο άπειρους και εκπαιδευόμενους
;.......
Μπορείς Βαγγέλη να μου απαντήσεις σε αυτά;
Έχετε αυτά τα στοιχεία σαν ομοσπονδία;
Τους όρους που θέτεις για να δεχθείς την αξιολόγηση είναι σαν να μην την θέλεις. Δηλαδή τον αδιαφόρο ή ατάλαντο εκπαιδευτικό τον πείραξε η έλλειψη μέσων; Το φαινόμενο ότι εκπαιδευτικοί δίνουν ακόμη φωτοτυπίες (ενω απαγορεύεται) πως θα εξαλειφθεί;
 
Απάντηση: Re: ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

send said:
Αυτό υποδηλώνει έλειψη και του ελάχιστου απαιτούμενου σεβασμού προς την προσωπικότητα οποιουδήποτε συγκοινωνού μας, έντονη αντικοινωνικότητα και λειτουργία ως μονάδα μέσα σε ζούγκλα. Συνεπώς ζώον και όχι άνθρωπο.
Συμφωνώ απολύτως. Άρα μιλάμε για σεβασμό απέναντι στον άλλο άνθρωπο ανεξαρτήτως του τίτλου του. Αυτό είναι ευθύνη του γονιού.
 
firstpageimage.gif


Προσωπικα αυτη η εικόνα μου φερνει σεβασμο ακόμα και σημερα.
Τους χρωστω πολλά!
Ακόμα και αν καποιοι δεν το άξιζαν, ειναι προτιμότερο από το να τους απαξιώνεις όλους...
 
Προσωπικά έχω μία απορία.Πόθεν τα 15 μελή έχουν αποφασιστικό χαρακτήρα σε ζητήματα διδασκαλίας??Απο πού και ως πού 15χρονα έχουν ´άποψη´για τα μαθήματα πού διδάσκονται??Πώς και ηρωοποιούνται ως επαναστατικές ,συμπεριφορές εφήβων καί μαλιστα τούς προσδίδεται μιά ´εγκυρότητα´που οι ώμοι τους δεν τήν αντέχουν?.Απο πού και ως που φοβισμενοι ή ´άνετοι´καθηγητές γίνονται ´φίλοι´με τα παιδιά μπερδεύοντας ρόλους και όρια???
Oι καθηγητές πρώτοι οφείλουν να σέβονται τον ρόλο τους-στο σχολείο δεν πανε σαν γιώργος ή σπύρος αλλά σάν συγκεκριμένοι ρόλοι-.Αν συμβαίνει αυτό οι μαθητές συνήθως προσαρμόζονται.
Για τον ρόλο τών γονιών έχουν γράψει άλλοι συμφορουμίτες ήδη.
Προσωπικά είμαι υπέρ τού αυτοτελούς λυκείου και τής πλήρους αποσύνδεσής του απο τίς εισαγωγικές τίς οποίες θά πρέπει να αναλάβει η πανεπιστημιακή κοινότητα.
Διατηρώ μεγάλες επιφυλάξεις για ´σύγχρονες´μεθόδους διδασκαλίας.Αμφισβητώ τίς επιλογες του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου,και τών συγγραφέων τών νεων βιβλίων και θεωρώ ότι στην πραγματικότητα οδηγούν την νέα γενιά στην λήθη τής Ιστορίας τους και τής Γλώσσας τους.Το νέο βιβλίο τής ιστορίας τής Στ.Δημοτικού απευθύνεται σε παγκοσμιοποιημένο πολτό και όχι σε ελληνόπουλα
Είμαι υπέρ τής αξιολογησης τών εκπαιδευτικών αλλά όχι με τρόπους άλλων εποχών όπου προσωπικά θυμάμαι κάτι απίθανους επιθεωρητές να κρίνουν με στείρο και αντιδραστικό τρόπο τήν δουλειά πολύ αξιόλογων δασκάλων.
Θά πρέπει να δοθεί μεγάλη ελευθερία σε δασκάλους και καθηγητές στον τρόπο διδασκαλίας.Πρέπει να υπάρχει ένα γενικό πλαίσιο διδασκαλίας και ο δάσκαλος να μπορεί να επιλέγει διαφορετικά θέματα στα πλαίσια τής διδακτέας ύλης και όχι προκαθορισμένα.
Τέλος τα παιδιά χρειάζονται περισσότερο ελευθερο χρόνο γιατί στα 14 τους αρχίζουν και γερνάνε.Για μένα στόχος τού σχολείου δεν είναι οι εισαγωγικές αλλά η δημιουργία ελευθερων και με γνώσεις ,πολιτών.Επομένως θά πρέπει να είναι ανεξάρτητο απο τίς θέσεις εργασίας και παραγωγής.Αυτά να τα αναλάβει το πανεπιστήμιο.
Και επίσης χρειάζονται εντατικά φροντιστήρια οι γονείς πού για να απενοχοποιηθούν απο τίς πολύωρες εργασίας τους ´σαπίζουν´τα παιδιά τους στα ιδιαίτερα.Οπως και επιτέλους θά πρέπει οι γονείς να απαλλαγούν απο τον ναρκισσισμό,που διακρίνει πολλούς απ´αυτούς και βάζουν μπροστά τα παιδιά τους σε ένα διαλυτικό ανταγωνισμό με συνομηλίκους τους,προβάλλοντας δικές τους ανάγκες , και πιστευοντας ότι τα παιδιά τους είναι Καγιέν και Τσερόκι.
 
δεν καταλαβαίνω πώς ένα πράγμα το οποίο γινόταν τόσες δεκαετίες δίχως να αναρωτηθεί κανείς πώς γίνεται, ναι, για τη διδασκαλία της γραφής, της ανάγνωσης κι εν τέλει της κατανόησης της ελληνικής γλώσσας μιλώ, περιπλέκεται από τα νέα βιβλία και συστήματα. Πρόσφατα δε άκουσα ότι εισάγεται και η έννοια του "περίπου" στη διδασκαλία της αριθμητικής στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού. Κόρη φίλης είπε στη μητέρα της, "μαμά, στην οικογένεια είμαστε περίπου 4". Να είναι τόσο ηλίθιοι οι του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και να προσπαθούν να πλάσουν τη νέα γενιά κατ' εικόνα και καθ' ομοίωσή των;
Του χρόνου πάει ο σπόρος 1η Δημοτικού οπότε θα δω και από κοντά τι συμβαίνει με τα συστήματα στην 1οβάθμια....
 
Μπορεί και να είνα off-topic(αν και αφορά άμεσα την παιδεία κατά την γνώμη μου)αλλά η απόφαση του Συλλόγου τών καθηγητών τής κωμόπολης τής ευβοιας για πενθήμερη αποβολή τών 4 μαθητών είναι κατάπτσυτη ,άθλια και αποτελεί ντροπή για τού καθηγητές πού τήν πήραν.Ανεξάρτητα εάν υπήρξε κακοποίηση ή όχι τής μαθήτριας ο Συλλογος αποφάσισε ότι μιά οργιώδης ερωτική συμπεριφορά μέσα στο σχολείο τιμωρείται με 5 μέρες αποβολή.Αλήθεια τιμωρήθηκε και το κορίτσι για την ´συμμετοχή ´τού??.
Kαι επειδή πολλοί θά μιλήσουν για πρόληψη κ.λ.π.,κ.λ.π.,συμφωνώ απολύτως.Αλλά αφού πρώτα τιμωρηθούν πολύ αυστηρά όσοι είχαν παραβατική συμπεριφορά..
Εδώ υπάρχουν οι τεράστιες ευθύνες τών καθηγητών πού έχουν χάσει κάθε όριο στα σχολεία .Η αθλιότητα τής ισοπεδωτικής αντίληψης τής μεταπολίτευσης και η ψευτοπροοδευτική εξίσωση τών πάντων πρός τα κάτω έχει φέρει αυτά τα αποτελέσματα και στήν παιδεία.Και σε αυτό έχουν τεράστια ευθύνη όλες οι ηγεσίες τού Υπουργείου Παιδείας,αλλά καί πολλοί γονείς.
Υ.Γ
Ο Σύλλογος Καθηγητών τή κωμόπολης πρόλαβε και την δικαιοσύνη.Εάν πάντως αποδειχτεί ότι έγινε βιασμός όλοι οι καθηγητές θά πρεπει να καταθέσουν τα πτυχία τους.
 
Απάντηση: Re: ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

send said:
δεν καταλαβαίνω πώς ένα πράγμα το οποίο γινόταν τόσες δεκαετίες δίχως να αναρωτηθεί κανείς πώς γίνεται, ναι, για τη διδασκαλία της γραφής, της ανάγνωσης κι εν τέλει της κατανόησης της ελληνικής γλώσσας μιλώ, περιπλέκεται από τα νέα βιβλία και συστήματα. Πρόσφατα δε άκουσα ότι εισάγεται και η έννοια του "περίπου" στη διδασκαλία της αριθμητικής στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού. Κόρη φίλης είπε στη μητέρα της, "μαμά, στην οικογένεια είμαστε περίπου 4". Να είναι τόσο ηλίθιοι οι του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και να προσπαθούν να πλάσουν τη νέα γενιά κατ' εικόνα και καθ' ομοίωσή των;
Του χρόνου πάει ο σπόρος 1η Δημοτικού οπότε θα δω και από κοντά τι συμβαίνει με τα συστήματα στην 1οβάθμια....


Αν ισχύει αυτό πού λές δέν θάπρεπε να σε εκπλήσσει καθόλου.Είμαστε μία κοινωνία τού ´περίπου´.Περιπου δεξιοί ,περίπου αριστεροί,περίπου straight,περίπου gay,περίπου ευρωπαίοι ,περίπου ανατολίτες,περίπου Ελληνες κ.ο.κ.Τά πάντα κινούνται στον χώρο τού ´ολα παίζουν και όλα είναι σχετικά´.Μιά κοινωνία αδόμητη χωρίς στέρεες βάσεις,είναι λογικό και στην οικογένεια να είναι ´περίπου 4´.Καμιά φορά γίνονται 3 ή και 5.:flipout:
 
Απάντηση: Re: ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Σπύρος Σούρλας said:
Αν ισχύει αυτό πού λές δέν θάπρεπε να σε εκπλήσσει καθόλου.Είμαστε μία κοινωνία τού ´περίπου´.Περιπου δεξιοί ,περίπου αριστεροί,περίπου straight,περίπου gay,περίπου ευρωπαίοι ,περίπου ανατολίτες,περίπου Ελληνες κ.ο.κ.Τά πάντα κινούνται στον χώρο τού ´ολα παίζουν και όλα είναι σχετικά´.Μιά κοινωνία αδόμητη χωρίς στέρεες βάσεις,είναι λογικό και στην οικογένεια να είναι ´περίπου 4´.Καμιά φορά γίνονται 3 ή και 5.:flipout:

Δηλαδή εγώ που "παίζω" σε όλα τα παραπάνω να ανησυχώ Σπύρο ???:flipout: :flipout: :flipout: :fahne90:
 
Ευτυχώς που καταλαβαίνεις το "χιούμορ" μου αλλιώς θα μου κρεμάγανε κουδούνια (όχι σχολικά !):grandpa:

Μια χαρά τα λες απλά δεν θέλω να τοποθετηθώ πλήρως ακόμα λόγω της παρελθούσης ιδιότητας της μητέρας μου (καθηγήτρια γυμνασίου ήταν και αν τα βλέπει όλα αυτά εκεί που είναι,θα έχει φρικάρει η γυναίκα..)
Θα τα πώ κάποια στιγμή που θα είμαι πιο ψύχραιμος,γιατί τώρα "βράζω"..:slapface:
 
ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ said:
Άποψή μου είναι να μην προσωποποιούμε τα παραδείγματα και γενικά τα θέματα. Εδώ μιλάμε για την παιδεία, τι παιδεία θέλουμε (αν καταλήξουμε) και πως θα το πετύχουμε. Πρέπει αν θέλουμε να βγούν κάποια συμπεράσματα να προσδιορίσουμε ακριβώς τι ζητάμε. Εφόσον ξέρουμε το στόχο, το πως θα το πετύχουμε πιστεύω πως είναι εφικτό με όσες θυσίες και αν απιτούνται. Το επίκεντρο του εκπαιδευτικού προβλήματος δεν είναι ο εκπαιδευτικός. Ο εκπαιδευτικός είναι μέρος του προβλήματος και πρέπει να του αποδοθεί η ευθύνη που του ανήκει.
........Σε τι γνωστικό επίπεδο ευρίσκονται οι σημερινοί δάσκαλοι;
είναι μετρήσιμο; συγκλίνουν οι γνωστικές επιδόσεις τους ή αποκλίνουν; Και αν συγκλίνουν αυτός ο μέσος όρος είναι χαμηλός, μέσος ή υψηλός;
Διαθέτει ο μέσος δάσκαλος έφεση και μεράκι για επιμόρφωση και γνώση, και μέχρι σε ποιό βαθμό;
Πως θα γίνει κατανομή των μη αποδοτικών (διότι σε κάθε κλάδο υπάρχουν και οι κακοί με οποιοδήποτε κριτήριο και αν τους κρίνεις).
Πως είναι κατανεμημένη η ποιότητα των δασκάλων στην επικράτεια; Μπορεί κάτι να γίνει με αυτό; Δηλαδή ορθά κοφτά μπορεί το χωριό να αποκτήσει σωστές εκπαιδευτικές βάσεις και όχι μόνο άπειρους και εκπαιδευόμενους;.......
Μπορείς Βαγγέλη να μου απαντήσεις σε αυτά;
Έχετε αυτά τα στοιχεία σαν ομοσπονδία;
Τους όρους που θέτεις για να δεχθείς την αξιολόγηση είναι σαν να μην την θέλεις. Δηλαδή τον αδιαφόρο ή ατάλαντο εκπαιδευτικό τον πείραξε η έλλειψη μέσων; Το φαινόμενο ότι εκπαιδευτικοί δίνουν ακόμη φωτοτυπίες (ενω απαγορεύεται) πως θα εξαλειφθεί;


Βαγγέλη, αν θέλεις τις θέσεις της ΔΟΕ περί αξιολόγησης, θα σε παραπέμψω στην ιστοσελίδα της (www.doe.gr) όπου θα βρεις αρκετά θέματα για ανάγνωση. σε τούτο το θέμα γράφουμε ο καθένας την άποψή του - και μπορώ να πω ότι μέχρι τούδε γίνεται ένας εποικοδομητικότατος διάλογος.

στα δικά μας τώρα. η έφεση και το μεράκι που λες - είτε για προσφορά γνώσης, είτε για επιμόρφωση - δεν είναι κάτι που διδάσκεται, αλλά που ενυπάρχει. ΠΑΝΤΑ προσωπικά μιλώντας, έχω συμμετάσχει σε σεμινάρια περί διαπολιτισμικού σχολείου, περί νέας τεχνολογίας, περί αγωγής υγείας, περί τσιγγανοπαίδων, περί περιβάλλοντος, περί δυσλεξίας, περί υπερκινητικότητας. σε όλα αυτά, υπήρχαν πολλοί συνάδελφοι που συμμετείχαν μαζί μου. επιλεκτικά βέβαια πάντα. δυστυχώς, δεν υπάρχει ο χρόνος για συμμετοχή σε όλα τα προγράμματα ή σεμινάρια που διοργανώνονται, καθώς αυτά γίνονται παράλληλα με τα μαθήματα του σχολείου. έχω υλοποιήσει ο ίδιος πολλά τέτοιου είδους προγράμματα εντός σχολείου με τους μαθητές μου, προσπαθώντας να ζωντανέψω το ενδιαφέρον των παιδιών ώστε να ξεφεύγουμε από τη στείρα παράθεση γνώσεων που παρέχουν τα βιβλία. το πρόβλημα εδώ, είναι ότι συμμετέχουν λίγοι μαθητές - συνήθως, οι άριστοι - παρά το ότι δίνεται η δυνατότητα και στους πιο αδύνατους να προσφέρουν κάτι μέσα από την ομαδοσυνεργατική διαδικασία.

περί αξιολόγησης ξανά: φυσικά και δεν τη θέλω, απ'τη στιγμή που δεν πληρούνται οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις. ακόμη κι ο τεμπέλης ή άχρηστος δάσκαλος που αναφέρεις, αν του το επέτρεπαν οι συνθήκες θα δούλευε πιο συνειδητά και θα είχε καλύτερα αποτελέσματα. η έλλειψη βιβλιοθηκών, εργαστηρίων, υλικών, υπολογιστών καθώς και η ανύπαρκτη - ουσιαστική - επιμόρφωση στη χρήση αυτών αλλά και στις νέες διδακτικές μεθόδους, αναγκάζει το δάσκαλο να δουλεύει με το μεράκι ως βοηθό του, και ταυτόχρονα να ξοδεύει πολλά απ'την τσέπη του και να φροντίζει μόνος του την επιμόρφωσή του. δεν επιτρέπω λοιπόν σε κανέναν άσχετο να έρθει ν'αξιολογήσει τη δουλειά μου, παρά μόνο στους μαθητές μου που είναι αρμόδιοι γι αυτό. να το θέσω απλά, με αυτά που μας παρέχονται - δεν εννοώ μισθούς - λειτουργούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. η ποιότητα σε τούτη τη ζωή έχει ένα τίμημα, κι όταν την απαιτείς έχεις την υποχρέωση να το πληρώσεις. ας αποφασίσει λοιπόν το υπουργείο παιδείας τι είδους -δημόσια και δωρεάν - εκπαίδευση θέλει να παρέχει στα ελληνόπουλα κι από κει και πέρα ας πράξει τα δέοντα.

τα ξαναλέμε, πρέπει να πάω σχολείο τώρα.
 
Σπύρος Σούρλας said:
Θά πρέπει να δοθεί μεγάλη ελευθερία σε δασκάλους και καθηγητές στον τρόπο διδασκαλίας.Πρέπει να υπάρχει ένα γενικό πλαίσιο διδασκαλίας και ο δάσκαλος να μπορεί να επιλέγει διαφορετικά θέματα στα πλαίσια τής διδακτέας ύλης και όχι προκαθορισμένα.

Πράγματι κάτι τέτοιο θα ξεδίπλωνε τις ικανότητες του κάθε δασκάλου και θα του έδινε τη δυνατότητα να εντοπίσει και να καλλιεργήσει τις δεξιότητες κάθε μαθητή.
Θα υπάρξει όμως πρόβλημα στην αξιολόγηση καθώς όλοι οι μαθητές δεν θα έχουν διδαχθεί τα ίδια πράγματα. Θα πρέπει λοιπόν οι εξετάσεις μετά να επικεντρωθούν στον τρόπο και τη μέθοδο που πραγματεύεται ο μαθητής το θέμα κι όχι στο θέμα καθαυτό.
 
Παιδεία χωρίς λεφτά για σχολεία, βιβλία, εργαστήρια, επιμόρφωση δε γίνεται.

Μόλις επέστρεψα από Ισλανδία. Είχα πάει για την προγραμματισμένη συνάντηση στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος "Socrates/Comenius - Landscapes and people in my Region" στο οποίο συμμετέχει το σχολείο μου (1ο ΤΕΕ Χίου) μαζί με άλλα 7 σχολεία από την Ευρώπη.

Το σχολείο που επισκέφτηκα λέγεται Flensborg, είναι κρατικό γενικό λύκειο και βρίσκεται στο χωριό των Βίκινγκς 30 λεπτά έξω απο το Ρεικιαβικ. Το χωριό έχει πληθυσμό 10.000 κατοίκους. Η ισλανδία έχει πληθυσμό 400 χιλιάδες κατοίκους.

Οι καθηγητές διδάσκουν 16 ώρες την εβδομάδα και η αμοιβή του πρωτοδιόριστου είναι 3000 ευρώ το μήνα.

Παραθέτω μερικές φωτογραφίες από το σχολείο.

1η Φωτογραφία: Προθάλαμαος όπου οι μαθητές βγάζουν τα παπούτσια τους και φοράνε παντόφλες/άλλα παπούτσια κατά την είσοδο τους στο σχολείο

2η Φωτογραφία: Ντουλαπάκια με κλειδί (lockers) μέσα στα οπoία οι μαθητές μπορούν να αφήσουν γάντια, κράνη, βιβλία και άλλα προσωπικά αντικείμενα

3η Φωτογραφία: Η καντίνα των μαθητών. Διαθέτει πολύ καλές τιμές, φαγητά υγιεινής διατροφής (μαγειρεμένα και σνακ) ηχητική εγκατάσταση 5.1 και βιντεοπροβολέα

4η Φωτογραφία: Διάδρομος με υπολογιστές που έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Για τα διαλείμματα. Το σχολείο έχει φυσικά ευρυζωνική σύνδεση αλλά και ασύρματο δίκτυο.
 

Attachments

  • IMG_0012 [1024x768] [800x600] [640x480].jpg
    IMG_0012 [1024x768] [800x600] [640x480].jpg
    29 KB · Views: 15
  • P1000195 [1024x768] [800x600] [640x480].JPG
    P1000195 [1024x768] [800x600] [640x480].JPG
    23.6 KB · Views: 12
  • IMG_0010 [1024x768] [800x600] [640x480].jpg
    IMG_0010 [1024x768] [800x600] [640x480].jpg
    28.4 KB · Views: 15
  • DSCF1772 [1024x768] [800x600] [640x480].JPG
    DSCF1772 [1024x768] [800x600] [640x480].JPG
    27.7 KB · Views: 16
Last edited:
5η Φωτογραφία: Είσοδος βιβλιοθήκης. Η βιβλιοθήκη του σχολείου έχει περίπου το τριπλάσιο μέγεθος από αυτήν του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Χίο

6η Φωτογραφία: Υπολογιστές και stand με περιοδικά στη βιβλιοθήκη

7η Φωτογραφία: Βιβλιοστάσια

8η Φωτογραφία: Αναγνωστήρια στη βιβλιοθήκη
 

Attachments

  • DSCF1770 [1024x768] [800x600] [640x480].JPG
    DSCF1770 [1024x768] [800x600] [640x480].JPG
    28.3 KB · Views: 11
  • IMG_0016 [1024x768] [800x600] [640x480].jpg
    IMG_0016 [1024x768] [800x600] [640x480].jpg
    32.3 KB · Views: 11
  • IMG_0015 [1024x768] [800x600] [640x480].jpg
    IMG_0015 [1024x768] [800x600] [640x480].jpg
    28.3 KB · Views: 12
  • IMG_0014 [1024x768] [800x600] [640x480].jpg
    IMG_0014 [1024x768] [800x600] [640x480].jpg
    26.7 KB · Views: 12
Last edited:
9η Φωτογραφία: Σχολική αίθουσα. Όλες διαθέτουν βιντεοπροβολέα, DVD και ηχητική εγκατάσταση

10η Φωτογραφία: Σχολικό εργαστήριο χημείας

11η Φωτογραφία: Καφετέρια καθηγητών

12η Φωτογραφία: Χώρος εργασίας καθηγητών με 40 υπολογιστές. Δίπλα υπάρχει αίθουσα εκτυπώσεων με 2 φωτοτυπικά και 3 εκτυπωτές
 

Attachments

  • IMG_0148 [1024x768] [800x600] [640x480].JPG
    IMG_0148 [1024x768] [800x600] [640x480].JPG
    35.2 KB · Views: 14
  • IMG_0152 [1024x768] [800x600] [640x480].JPG
    IMG_0152 [1024x768] [800x600] [640x480].JPG
    28.4 KB · Views: 12
  • IMG_0003 [1024x768] [800x600] [640x480].jpg
    IMG_0003 [1024x768] [800x600] [640x480].jpg
    26.9 KB · Views: 14
  • IMG_0005 [1024x768] [800x600] [640x480].jpg
    IMG_0005 [1024x768] [800x600] [640x480].jpg
    31.7 KB · Views: 12
Last edited:
Βαγγέλη Ν., μία μικρή ένσταση στη θέση σου για την αξιολόγηση. Θεωρώ ότι ο καθηγητής μπορεί να κριθεί με οποιαδήποτε μέσα. Ούτε η πληθώρα υποδομών κάνει καλούς τους καθηγητές που βαριούνται, ούτε η απουσία των μέσων αυτών τους ισοπεδώνει. Το μόνο που χρειάζεται είναι να κριθούν όλοι με κοινή βάση. Το ότι οι υποδομές βελτιώνουν το αποτέλεσμα είναι αναντίρρητο, αλλά δεν επηρεάζει την ποιότητα των εκπαιδευτικών. Μόνο επηρεάζεται, αν ο εκπαιδευτικός δεν τις εκμεταλλεύεται.

Φοβάμαι ότι η θέση σου αυτή χρησιμοποιείται από τους περισσότερους ως υπεκφυγή και δικαιολογία. Ειλικρινά, αν δεν την άκουγα από εσένα συγκεκριμένα, θα έλεγα "από όλους".