θεοποιήσεις-δαιμονοποιήσεις...

Πρόβλημα αποτελεί κατά τη γνώμη μου η αδυναμία να εμφυσήσουν οι κυρίαρχες θρησκείες στους πιστούς τους μία συνεργατική διάθεση για τη προστασία του περιβάλλοντος. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν θεμελιωθεί στη βάση μία τέτοια προσπάθεια, στις τοπικές μητροπόλεις και στις ενορίες. Ο Βαρθολομαίος ως Πράσινος Πατριάρχης μόνο δεν αρκεί.

Αν ο Κάμερον ή οποιοσδήποτε Κάμερον ανέφερε στο έργο του οντότητες ή χρησιμοποιούσε όρους που παραπέμπουν σε παλαιότερες δοξασίες σε ύφεση στην εποχή μας, τότε δεν θα ενοχλούταν το Βατικανό, γιατί στη συνείδηση του κόσμου έχουν πια ξεπεραστεί.

μπα μη το λες,Ναιτες,Σιωνιστες και διαφορες λοιπες ''δυναμεις'',εχουν στο ''ρεπερτοριο'' τους,παγανιστικες λατρειες.

μπα μη το λες,Ναιτες,Σιωνιστες και διαφορες λοιπες ''δυναμεις'',εχουν στο ''ρεπερτοριο'' τους,παγανιστικες λατρειες.

Αυτές οι "δυνάμεις" όμως δεν κατατάσσονται στα θρησκευτικά ρεύματα ή θρησκείες που είναι "μόδα της εποχής μας". Και από όσο έχω παρακολουθήσει όλοι οι αυτοπροσδιορισμένοι ή ετεροπροσδιορισμένοι Ναϊτες, Σιωνιστές και λοιποί λειτουργούν υπό κάποια αναγνωρισμένη μεγάλη θρησκεία είτε την Ιουδαϊκή, είτε την Χριστιανική είτε άλλη.

Το να έχουν στο ρεπερτόριο παγανιστικές λατρείες δεν τους κάνει αυτομάτως λάτρεις της φύσης. Παγανιστικές λατρευτικές συνήθειες και έθιμα υπάρχουν και στο χριστιανισμό. Αυτά δεν είναι πάντα κατ' ανάγκην δάνεια από τις παλαιότερες θρησκείες αλλά πρακτικές που έρχονται αυτόματα στο νου μας όταν αιτούμεθα κάτι από την ανώτερη δύναμη.

Θεωρώ ότι η οικολατρεία της εποχής διαφέρει από λατρείες της φύσης και οι παγανιστικές (με την έννοια της ειδωλολατρείας) λατρείες δεν είναι όλες λατρείες της φύσης. Πιο πολύ συγκερασμός γίνεται γιατί νομίζω ότι όλες οι λατρείες προέρχονται από κάποιο αρχικό στάδιο λατρείας της φύσης. Στην αρχαία ελληνική θρησκεία οι Θεοί είναι απόγονοι της φύσης αλλά είναι έξω από αυτήν . Η Γαία δεν έχει εξουσία επί του Δία, και ο Δίας δεν είναι προσωποποίηση κανενός φυσικού φαινομένου.

Έχει επίσης διαφορά να πιστεύεις ότι είσαι μέρος ενός συνόλου, της φύσης, που λειτουργεί αρμονικά, συστημικά όπου μπορείς να σκοτώσεις ένα ζώο για να προστατευθείς (AVATAR) ή για να τραφείς (Τελευταίος των Μοϊκανών) και άλλο να πιστεύεις ότι η φύση είναι το υπέρτατο ον που δεν πρέπει να αγγίζουμε και να υπερασπίζεσαι σθεναρά τη χορτοφαγία. Αν γίνουμε όλοι χορτοφάγοι, τα χορτοφάγα ζώα τι θα φάνε;

Last edited:
...θρησκείες που είναι "μόδα της εποχής μας"... Στην αρχαία ελληνική θρησκεία οι Θεοί είναι απόγονοι της φύσης αλλά είναι έξω από αυτήν . Η Γαία δεν έχει εξουσία επί του Δία, και ο Δίας δεν είναι προσωποποίηση κανενός φυσικού φαινομένου.

Έχει επίσης διαφορά να πιστεύεις ότι είσαι μέρος ενός συνόλου, της φύσης, που λειτουργεί αρμονικά, συστημικά όπου μπορείς να σκοτώσεις ένα ζώο για να προστατευθείς (AVATAR) ή για να τραφείς (Τελευταίος των Μοϊκανών) και άλλο να πιστεύεις ότι η φύση είναι το υπέρτατο ον που δεν πρέπει να αγγίζουμε...

Η κουβέντα κάποια στιγμή είχε ξεφύγει και θύμιζε αυτό το διάλογο, με τις αντιδικίες για θρησκείες, παπάδες, ψυχικές ασθένειες... έτσι είναι οι μεταμεσονύκτιες ώρες...
Έχουμε ανοίξει μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με αφορμή τις αντιδράσεις για την "θρησκευτικότητα" της ταινίας και θα ήταν καλύτερα να παραμείνουμε στο συγκεκριμένο θέμα για να βγαίνει κάποιο νόημα.

Τα παραπάνω που γράφει ο φίλος dionisis είναι το βασικό σημείο του παρόντος thread. Πλησιάζει τη δική μου γνώμη, όπως είχα γράψει και πριν, Η μοντέρνα άποψη για Ινδιάνους που ζουν ευτυχισμένοι σε απόλυτη αρμονία και ειρήνη με το περιβάλλον τους και της "Μητέρας Φύσης" που μεριμνεί για τα "παιδιά" της και παρέχει απλόχερα πόρους σε όσους τη σέβονται είναι ρομαντική ιδεολογία η οποία έχει πάρει μορφή Δόγματος. Ο εξωγήινος κόσμος που παρουσάζει ο Cameron και γενικά κάθε ΕΔΕΜ είναι πλασματικοί κόσμοι που λίγη σχέση έχουν με την πραγματικότητα και είναι το κύριο προϊόν που πραγματεύονται-εμπορεύονται όλες οι θρησκείες. Φυσιολάτρης ή οικολόγος σημαίνει πως αγαπώ τη Φύση. Ζω εκμεταλευόμενος τους πόρους της, προφυλάσομαι από τους κινδύνους της, απολαμβάνω την ομορφιά της, την προσέχω (την βλάπτω όσο μπορώ λιγότερο) για να μπορώ να διαβιώνω μέσα σε αυτή. Γι αυτό λοιπόν την αγαπώ, αλλά δεν την Λατρεύω ως μια οντότητα θεική με δική της συνείδηση και δεν έχω την ψευδαίσθηση της "αρμονικής συμβίωσης". Ζούμε "παρασιτικά"σε αυτή και θα ήταν συμφέρον για μας να μην εξοντώσουμε τον "ξενιστή" μας.
Αν η Φύση ήταν μια οντότητα θα επέλεγε να απαλλαγεί από μας. Το να τη βλέπουμε σαν το καλοκάγαθο ον που μας ανέχεται με συμπάθεια είναι ζήτημα που μπαίνει βαθιά στα χωράφια των παραδοσιακών θρησκειών. Αυτή μπορεί να είναι η αντίληψη μόνο θρησκευόμενων ανθρώπων που απλά επιλέγουν ένα διαφορετικό ον ως Θεό. Αυτό περίπου προβάλλει η ταινία, μια εξωγήινη πανέμορφη Εδέμ με οντότητα, νευρωνικές (?) συνάψεις μεταξύ ανθρώπων ζώων και φυτών (!) που αποφασίζει να αναστήσει νεκρούς (με το κατάλληλο τελετουργικό) και να τους δεχτεί στους κόλπους της για "αιώνια ζωή"
... πόσο διαφορετικό είναι αυτό από μια παραδοσιακή θρησκεία;

Δεν είναι και πολύ διαφορετικό.

Περιμένω όμως να βλέπω τέτοιους κόσμους στις ταινίες. Λειτουργούν ως ερεθίσματα της σκέψης. Δεν πρέπει να περιορίζονται. Είναι ακραία αντίληψη ότι πρέπει να ζούμε όπως οι ιθαγενείς της Πανδώρα. Έτσι όπως παρουσιάστηκαν δεν νομίζω να μπορέσουν ποτέ να ταξιδέψουν στο διάστημα, ή να πετάξουν χωρίς να κινδυνέψουν να κατασπαραχθούν από το πτηνό. Όμως για να κάνουμε κάποια βήματα πρέπει να φαίνεται στο βάθος κάτι που να μας τραβάει. Να φανταζόμαστε έναν ιδεατό κόσμο μπας και στην προσπάθεια να τον δημιουργήσουμε κάνουμε καλύτερο αυτόν που έχουμε.

Δεν έχω την απαίτηση από τον Κάμερον να κάνει κάτι για το περιβάλλον γιατί "θεσμικά" δεν "δύναται". Ο Πάπας όμως δύναται. Ως θρησκευτικός ηγέτης πρέπει να προειδοποιήσει τους πιστούς για τις δογματικές διαφορές της ταινίας με τον καθολικισμό (αυτό εξυπηρετεί άλλωστε και η έκδοση εφημερίδας και η λειτουργία Ρ/Σ από το Βατικανό). Θα μου ήταν αρεστό αν μετά την κριτική για την επιφανειακή αντιμετώπιση του θέματος από τον σκηνοθέτη και την απλοϊκότητά του, αναφερόταν στο πως αντιμετωπίζει το θέμα η εκκλησία και πως μπορεί ο πιστός να βοηθήσει ώστε να σωθεί το περιβάλλον. Δεν γνωρίζω αν υπάρχει κάποια σχετική αναφορά για τις δραστηριότητες του Βατικανού επί του θέματος. Αυτά τα αναφέρω γιατί η κριτική μου φάνηκε ότι πιο πολύ προσπάθησε να υποβαθμίσει τον αντίκτυπο της ταινίας παρά να εκφέρει κρίση για την ίδια την ταινία ή το θέμα της.

Και για να επιστρέψω στο post του andre74: Ήταν πεναλτάρα και έπρεπε να φάει και κόκκινη ο Μανωλάς. -bye- "άντε μωρέ ήρθε ο καταυλακιώτης Λάκων στην Βόλβη να μας μάθει μπάλα":BDGBGDB55:
Μία ταινία που πολύ θα ήθελα να ξαναδώ.

Last edited: