θεοποιήσεις-δαιμονοποιήσεις...

Απάντηση: Re: Απάντηση: θεοποιήσεις-δαιμονοποιήσεις...

Για να πω και κάτι άλλο... εντάξει η αποδόμηση του χριστιανισμού ή καθολικισμού...
αλλά οι νέοι "γκουρού" κάτι κινημάτων αυτοαναζήτησης, ολιστικών προσεγγίσεων ή δεν ξέρω πώς λέγονται και δεν συμμαζεύεται, τι σόι νέο ιερατείο είναι;

Το πιό επικίνδυνο!!!

-bye-

Σαϊεντολόγοι και διάφοροι άλλοι ,ακόμα και ´γκουρού´που σωζουν τον κόσμο η οδηγούν τούς ´πιστούς´τους σε ομαδικές αυτοκτονίες(υπάρχουν πάμπολλα παραδειγματα καταγεγραμένα)στά πλαίσια ενός πλήρους ατομικού μηδενισμού.
Επειδή το Ατομο σέ κατακερματισμένες κοινωνίες εχει χάσει την μπάλα ψάχνει να βρεί ´νέα νοήματα´και τελικά χάνει και το ελάχιστο εκείνο κομμάτι τού εαυτού του που έχει απομείνει..

Γιάννη να ρωτήσω εγώ για μια ασάφεια που πρόχειρα θυμάμαι από τα παιδικά μου χρόνια στο κατηχητικό...

Το Άγιο Πνεύμα δεν "φώτισε" τους αγράμματους αποστόλους για να διαδόσουν το λόγο του θεού? Τι έγινε βρε φίλε? Γιατί δεν γράψαν όλοι ευαγγέλια? Ή μήπως γράψανε?

Προσοχή δεν ειρωνεύομαι τον λόγο του Χριστού, αλλά αυτά που έγραψε αντι αυτού το ιερατείο...

Σαϊεντολόγοι και διάφοροι άλλοι ,ακόμα και ´γκουρού´που σωζουν τον κόσμο η οδηγούν τούς ´πιστούς´τους σε ομαδικές αυτοκτονίες(υπάρχουν πάμπολλα παραδειγματα καταγεγραμένα)στά πλαίσια ενός πλήρους ατομικού μηδενισμού.
Επειδή το Ατομο σέ κατακερματισμένες κοινωνίες εχει χάσει την μπάλα ψάχνει να βρεί ´νέα νοήματα´και τελικά χάνει και το ελάχιστο εκείνο κομμάτι τού εαυτού του που έχει απομείνει..

Σπύρο αν δεν είναι απόρρητο και έχεις γνώμη πάνω σε αυτό το θέμα ή διάθεση να το μοιραστείς...

Πόσοι από τους ψυχικά αρρώστους είναι θρησκόληπτοι σε σχέση με αυτούς που δεν είναι? Είναι αλήθεια ότι οι ενοχές που σπέρνουν τα ιερατεία κάνουν "κακό στην υγεία"? Οι γυναίκες επιρεάζοντε περισσότερο?

Έχω κάποια πληροφόρηση για το θέμα, όμως δεν είναι διασταυρωμένη.

-bye-

Για τον τρόπο γραφής Γιάννη έγραψα στην ίδια παράγραφο... Διακριτικά και διπλωματικά περνούν τις ενοχές στα ήδη διαμορφωμένα μυαλά και ποτίζουν με δηλητήριο τα νέα...

Δεν πιστεύω ότι τα ''διαμορφωμένα'' μυαλά μπορούν να επηρεαστούν και να νιώσουν ενοχές, έτσι όπως το θέτεις. Επιπροσθέτως, διαφωνώ και ως προς το δηλητήριο για τα νέα. Αφαιρείς από την εξίσωση τον παράγοντα ''ανθρώπινη βούληση-κρίση-προσωπικότητα'' ανάγοντας την παρέμβαση και επιβολή των ιερατείων σε κάτι, πάνω-κάτω, υπερφυσικά αυτόματο. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει...

Οι αρχιερείς.
Πήρες το μέρος των επιφανών ανδρών (κυριολεκτικά ανδρών αφού τα δημοφιλή δόγματα δεν επιτρέπουν την γυναικεία παρουσία) που πρωτοστατούν και βάζουν τα στήθη τους μπροστά. Εγώ αμφιβάλω για τον σκοπό που το κάνουν αυτό. Η ιστορία κατά κανόνα έχει δείξει άλλα για αυτούς που μπαίνουν μπροστά. Μη ζητήσεις παραδείγματα γιατί θα ξεφύγουμε...

Πήρα το μέρος των ρασσοφόρων ως προς την καθαρότητα της επιλογής τους να κρίνονται καθημερινά και πολλές φορές ανεξέλεγκτα. Δεν δικαιολόγησα την κάθε τους πράξη αφ' ότου φόρεσαν το ράσο.

Για την ΑΓ είσαι σίγουρος ότι δεν της έχουν βάλει χέρι? Είσαι σίγουρος ότι είναι γραμμένη από το χέρι του υπερφυσικού? Μήπως έχει προσαρμοστεί από την αρχαία ιουδαική γραφή (ξέρεις... αυτή που δεν έχει όλα τα σημερινά γράμματα).

Δεν έγραψα ότι δεν έχει μπει ποτέ ''χέρι''. Για το πόσο έχει μπει, το ψάχνω ακόμα. Είπα ότι τους τελευταίους αιώνες δεν έχει μπει ''χέρι''.

Είσαι σίγουρος ότι η φλεγόμενη βάτος μίλησε στο Μωησή? Οι δέκα εντολές απο που προήρθαν? Ο Ηρακλής ήταν πραγματικό πρόσωπο? Ημίθεος? Υιός του Δία? Δεν βλέπω καμία διαφορά μεταξύ ΑΓ και Ελληνικής ή άλλης Μυθιστορίας. Γραμμένα από ιερατεία είναι όλα. Κρατάμε λίγα απορρίπτουμε ώς αναχρονιστικά άλλα και προχωράμε... Τουρλού Τουρλού το λένε στο χωριό μου!

Αν ήμουν σίγουρος, βρε Νίκο, δεν θα κουβέντιαζα. Θα έγραφα βιβλίο με τις απόλυτες αλήθειες...
:D

Φιλαράκι πρέπει να κατέβεις να τα πούμε και από κοντά. Θα μπορέσεις στην Πίτα?

:grinning-smiley-043 -bye-

Θα 'ρθω, καλέ...-bye--bye-

Γιάννη να ρωτήσω εγώ για μια ασάφεια που πρόχειρα θυμάμαι από τα παιδικά μου χρόνια στο κατηχητικό...

Το Άγιο Πνεύμα δεν "φώτισε" τους αγράμματους αποστόλους για να διαδόσουν το λόγο του θεού? Τι έγινε βρε φίλε? Γιατί δεν γράψαν όλοι ευαγγέλια? Ή μήπως γράψανε?

Προσοχή δεν ειρωνεύομαι τον λόγο του Χριστού, αλλά αυτά που έγραψε αντι αυτού το ιερατείο...

Απαντώ με ερώτηση...

Και τους 10 λεπρούς δεν ''καθάρισε'' ο Χριστός?? Γιατί μόνο ο ένας γύρισε να πει ''ευχαριστώ''??? Γιατί δεν γύρισαν όλοι?? Ή μήπως γυρίσανε???:rolleyes::rolleyes:

Ξέρω ότι δεν με ειρωνεύεσαι, αλλιώς δεν θα συνεχίζαμε την κουβέντα!!!-bye-

ΥΓ

Δεν είμαι θεολόγος βρε Νίκο....το ξέχασες???:ernaehrung004:

Re: Απάντηση: θεοποιήσεις-δαιμονοποιήσεις...

Πόσοι από τους ψυχικά αρρώστους είναι θρησκόληπτοι σε σχέση με αυτούς που δεν είναι? Είναι αλήθεια ότι οι ενοχές που σπέρνουν τα ιερατεία κάνουν "κακό στην υγεία"? Οι γυναίκες επιρεάζοντε περισσότερο?

Εδώ ομως πώς θα ξέρουμε εάν έγιναν έτσι από την κατήχηση ή λόγω της ψυχικής αρρώστιας στράφηκαν για βοήθεια στη θρησκεία; Πάλι ζήτημα ποιος έκανε την κότα και το αυγό το κάνουμε. Να απαντηθεί μήπως και πόσοι θα ήταν οι ψυχικά άρρωστοι εάν δεν υπήρχε η -όποια- θρησκεία-όπιο, εάν το πάρουμε έτσι;
Δεν νομίζω ότι μπορούν να βγουν εύκολα συμπεράσματα από τέτοιες στατιστικές... Δλδ έστω ότι παίρνει κάποιος για παράδειγμα μία κοινότητα Μορμόνων (που μπορεί να έχουν ή να μην έχουν μικρότερη συχνότητα τα ψυχικά νοσήματα) τι σόι συμπεράσματα θα βγάζαμε από μια τέτοια στατιστική;

Απάντηση: Re: Απάντηση: θεοποιήσεις-δαιμονοποιήσεις...

Εδώ ομως πώς θα ξέρουμε εάν έγιναν έτσι από την κατήχηση ή λόγω της ψυχικής αρρώστιας στράφηκαν για βοήθεια στη θρησκεία; Πάλι ζήτημα ποιος έκανε την κότα και το αυγό το κάνουμε. Να απαντηθεί μήπως και πόσοι θα ήταν οι ψυχικά άρρωστοι εάν δεν υπήρχε η -όποια- θρησκεία-όπιο, εάν το πάρουμε έτσι;
Δεν νομίζω ότι μπορούν να βγουν εύκολα συμπεράσματα από τέτοιες στατιστικές... Δλδ έστω ότι παίρνει κάποιος για παράδειγμα μία κοινότητα Μορμόνων (που μπορεί να έχουν ή να μην έχουν μικρότερη συχνότητα τα ψυχικά νοσήματα) τι σόι συμπεράσματα θα βγάζαμε από μια τέτοια στατιστική;

Δεν ξέρω τι συμπεράσματα... το έθεσα ώς ερώτημα γιατί προσφάτως είχα κάποια πληροφόρηση που την θεώρησα λογική ακριβώς εξαιτίας των bold που έγραψες.

Αν δε τα ξαναδιαβάσεις, θα καταλάβεις ότι κανένα από τα δύο που έγραψες δεν είναι κολακευτικά για τις θρησκείες... ;)

Για ποιο λόγο δεν είναι; Κατά τη γνώμη μου, αυτά συμβαίνουν παρέργως... ερήμην, ας πούμε, του τι πρεσβεύει κάθε θρησκεία.
Πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που ψάχνουν για κάποια λύτρωση ή για ένα καταφύγιο, αυτό όμως δεν κάνει τις θρησκείες λιμάνια αποκλειστικά των κατατρεγμένων.

Mια μικρη παρενθεση στην ωραια συζητηση που κανετε.
Ακουω και διαβαζω οτι το Avatar κατηγορειτε (τα εχουν βαλει μαζι του) και για αλλα πραγματα οπως το βιετναμ, και αλλα.-bye-

Απάντηση: Re: θεοποιήσεις-δαιμονοποιήσεις...

Για ποιο λόγο δεν είναι; Κατά τη γνώμη μου, αυτά συμβαίνουν παρέργως... ερήμην, ας πούμε, του τι πρεσβεύει κάθε θρησκεία.
Πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που ψάχνουν για κάποια λύτρωση ή για ένα καταφύγιο, αυτό όμως δεν κάνει τις θρησκείες λιμάνια αποκλειστικά των κατατρεγμένων.

Μα ακριβώς! ΟΛΕΣ οι θρησκείες, προσελκύουν τους κατατρεγμένους, όλες οι θρησκείες φροντίζουν για την πελατεία τους με προσηλυτισμό από την παιδική ηλικία και όλες οι θρησκείες χρησιμοποιούν τους πιστούς... (και πάλι παραδείγματα δεν βάζω γιατί θα ξεφύγουμε). Είναι σύμπτωση?
Βέβαια όπως έγραψα πιο πρίν και για αποφυγή παρανόησης, να πώ ότι το πρόβλημα δεν είναι η θρησκεία αλλά το ιερατείο που έχει κάνει την θρησκεία επιχείρηση.

Να το θέσω αλλιώς. Πως θα ένιωθες αν οι περισσότεροι που συναναστρέφεσαι ήταν συγγενείς και πελάτες? Να υποθέσω ότι δεν θα το είχες επιδιώξει?

Last edited:
Mια μικρη παρενθεση στην ωραια συζητηση που κανετε.
Ακουω και διαβαζω οτι το Avatar κατηγορειτε (τα εχουν βαλει μαζι του) και για αλλα πραγματα οπως το βιετναμ, και αλλα.-bye-

Τι ακριβώς? Ότι ο κάμερον ήταν ο υπάιτιος του πολέμου? :flipout:

Φίλε Ανδρέα μόνο αυτό δεν έχω ακούσει ακόμα...

-bye-

Re: Απάντηση: Re: θεοποιήσεις-δαιμονοποιήσεις...

Μα ακριβώς! ΟΛΕΣ οι θρησκείες, προσελκύουν τους κατατρεγμένους, όλες οι θρησκείες φροντίζουν για την πελατεία τους με προσηλυτισμό από την παιδική ηλικία και όλες οι θρησκείες χρησιμοποιούν τους πιστούς... (και πάλι παραδείγματα δεν βάζω γιατί θα ξεφύγουμε). Είναι σύμπτωση?
Βέβαια όπως έγραψα πιο πρίν και για αποφυγή παρανόησης, να πώ ότι το πρόβλημα δεν είναι η θρησκεία αλλά το ιερατείο που έχει κάνει την θρησκεία επιχείρηση.

Να το θέσω αλλιώς. Πως θα ένιωθες αν οι περισσότεροι που συναναστρέφεσαι ήταν συγγενείς και πελάτες? Να υποθέσω ότι δεν θα το είχες επιδιώξει?

Ε και το ποδόσφαιρο προσελκύει κάφρους. Συμβαίνει σε κάθε ομάδα. Άρα είναι στη φύση του ποδοσφαίρου να προσελκύει κάφρους.
Άρα η φύση του είναι φαύλη. Άρα όλοι οι οπαδοί είστε φαύλοι.
Κάπου μπάζει όμως η λογική, δεν νομίζεις;

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: θεοποιήσεις-δαιμονοποιήσεις...

Ε και το ποδόσφαιρο προσελκύει κάφρους. Συμβαίνει σε κάθε ομάδα. Άρα είναι στη φύση του ποδοσφαίρου να προσελκύει κάφρους.
Άρα η φύση του είναι φαύλη. Άρα όλοι οι οπαδοί είστε φαύλοι.
Κάπου μπάζει όμως η λογική, δεν νομίζεις;

Πιθανόν να κάνω λάθος.

Για αυτό που γράφεις όμως για το ποδόσφαιρο δεν βλέπω λάθος λογικής.
Η πλειοψηφία των οπαδών είναι όντως κάφροι. Για σύγκρινε με άλλα αθλήματα απανταχού της γής...
Και φυσικά και πάλι δε φταίει το ποδόσφαιρο (θρησκεία) αλλά οι ηγέτες του (ιερατείο)!

-bye-

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: θεοποιήσεις-δαιμονοποιήσεις...

Και φυσικά και πάλι δε φταίει το ποδόσφαιρο (θρησκεία) αλλά οι ηγέτες του (ιερατείο)!

Για να συμβαίνει σε κάθε περίπου ομάδα, από τον πρωταθλητή μέχρι Δ εθνική και παρακάτω, αλλά και παγκοσμίως, μάλλον δεν φταίει το ιερατείο...

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: θεοποιήσεις-δαιμονοποιήσεις...

-bye-

Ναι, Νικ, αλλά σε προηγούμενο ποστ σου γράφεις ότι το ένα είναι κατασκευασμένο από το δεύτερο και εν ολίγοις ότι είναι ένα και το αυτό. Στη μπάλα γιατί τα διαχωρίζεις (την καλή θρησκεία από το κακό ιερατείο)??

Σαφώς υπάρχουν "ευθύνες" και σε πολλά άλλα (όπως άλλωστε και στις θρησκείες). Η ευκολία που μπορείς να παίξεις (αλάνες μηδενικά έξοδα / κάθε γωνία και εκκλησία στο τσάμπα), η προσδοκίες που έχεις ασκώντας το επαγγελματικά (εκκατομύρια σε ελάχιστο χρόνο / η αιώνια ζωή εκ δεξιών του θεού, τα πιλάφια οι παρθένες κτλ) κα. Πολλά κοινά.

Εύστοχο το παράδειγμα!

-bye-