Θεωρίες συνωμοσίας - το αγαπημένο καταφύγιο των Ελλήνων

Απάντηση: Re: Θεωρίες συνομωσίας - το αγαπημένο καταφύγιο των Ελλήνων

Καθολου ! Νομιζεις οτι το κανες πενηνταρακια. Πιο περιπλοκο το κανες ....
Γιατι παλι απεφυγες να ορισεις το οριο συμμετοχης (γνωσιακης επαρκειας) σε μια φιλοσοφικη κουβεντα.
Τι ειναι αρλουμπα (στην Φιλοσοφια, οχι οπουδηποτε αλλου) ?

Οι λεκτικές ταραντέλες. Οι σοφιστείες με την κακή έννοια του όρου.

Μια χαρά το οριοθέτησα.

Καληνύχτα Μάνο...-bye-

Re: Απάντηση: Re: Θεωρίες συνομωσίας - το αγαπημένο καταφύγιο των Ελλήνων

Οι λεκτικές ταραντέλες. Οι σοφιστείες με την κακή έννοια του όρου.

Μια χαρά το οριοθέτησα.

Καληνύχτα Μάνο...-bye-

Kριμα .... απο δω και περα γινοταν ενδιαφερουσα η στιχομυθια.

Καληνυχτα Γιαννη -bye-

Re: Απάντηση: Θεωρίες συνομωσίας - το αγαπημένο καταφύγιο των Ελλήνων

Επαναλαμβάνω για τρίτη φορά...δεν είναι θέμα ποσοτικό, είναι ποιοτικό, θέμα ορισμού.

Ξαναγράφω λοιπόν κάνοντάς το πενηνταράκια.

''Φιλοσοφείς'' (εντός εισαγωγικών) = Λες αρλούμπες χωρίς να γνωρίζεις το αντικείμενο.

Φιλοσοφείς (εκτός εισαγωγικών) = Ακούς. Αρχή του μανθάνειν...

Όταν, λοιπόν, ''φιλοσοφεί'' κάποιος είναι αμετροεπής.

Πιο καθαρά τώρα?

Καλά και ο Αϊνστάιν είχε πει ότι δεν ήταν διάνοια ..Απλά ήταν περίεργος..Έχω ακούσει ότι ήταν και δυσλεξικός.Δεν ξέρω αν ισχυει...Όλοι από το τίποτα ξεκινούν και κοιτάζουν να φτασουν κάπου...Τώρα που θα φτάσει ο καθένας έχει να κάνει με την ικανοποίηση της περιέργειας του..Δηλαδή ο Παπα Φερμπι (τον ξερεις φανταζομαι) τι έχει να μας πει σαν "ειδικος" που ειναι και που έχει μελετήσει θεωρητικά το αντικειμενο;

Απάντηση: Θεωρίες συνομωσίας - το αγαπημένο καταφύγιο των Ελλήνων

Η δυσλεξία δεν έχει να κάνει με την ευφυία
Η δε περιέργεια από μόνη της δεν φτάνει θέλει και άλλα χαρακτηριστικά να την συνοδεύουν

Η δυσλεξία δεν έχει να κάνει με την ευφυία
Η δε περιέργεια από μόνη της δεν φτάνει θέλει και άλλα χαρακτηριστικά να την συνοδεύουν

Και η ευφυΐα δεν φτάνει από μόνη της όταν ακολουθεί τυποποιημένα μοτίβα για να αναρριχηθεί..Όλα είναι συνδυασμός διαφορετικών αρετών και πραγμάτων καθως και timing ...Σαν εκείνο το σκίτσο με τα σπερματοζωάρια που τελικά επικράτησε εκείνο που μετέπειτα έγινε διαχειριστής σε meme forum.Έμειναν πίσω μελλοντικοί γιατροί,πρόεδροι κρατών κλπ κλπ..αν το βρω θα το βάλω.

Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Θεωρίες συνομωσίας - το αγαπημένο καταφύγιο των Ελλήνων

Και η ευφυΐα δεν φτάνει από μόνη της όταν ακολουθεί τυποποιημένα μοτίβα για να αναρριχηθεί..Όλα είναι συνδυασμός διαφορετικών αρετών και πραγμάτων καθως και timing ..

Συμφωνώ Σπύρο και επικεντρώνομαι στο timing

Σαν εκείνο το σκίτσο με τα σπερματοζωάρια που τελικά επικράτησε εκείνο που μετέπειτα έγινε διαχειριστής σε meme forum.Έμειναν πίσω μελλοντικοί γιατροί,πρόεδροι κρατών κλπ κλπ..αν το βρω θα το βάλω.

Νατο.. :flipout:

View attachment 135762

Οχι ρε συ... Δείχνει οτι έχασε τον στόχο/σκοπό του... Επρεπε να μπει μέσα στο ωάριο. Αυτό προσπέρασε... :))

Οχι ρε συ... Δείχνει οτι έχασε τον στόχο/σκοπό του... Επρεπε να μπει μέσα στο ωάριο. Αυτό προσπέρασε... :))

Και το ανησυχητικό είναι ότι τα υπόλοιπα τον ακολουθούν.. :))

Μαλλον τα άλλα προσπαθούν να μπούν - ετσι το βλέπω εγώ (μονόσκιτσο είναι). Αλλα πάλι... ίισως...

Ακριβως !

Ενα απο αυτα (κατ'εμε το ποιοτικοτερο) ειναι το μεγεθος της Συνδυαστικης.
Μπορεις να εισαι γκουρου στα τετραγωνα, μπορεις να εισαι γκουρου στους κυκλους.
Ελαχιστοι ομως .... θα μπορεσουν να συνδυασουν και τα δυο .... ωστε να συλλαβουν ενα ΝΕΟ μεγεθος.

The Truth.png

Εδω μπορει να φαινεται απλο, γιατι ειμαστε τρισδιαστατα οντα, και αντιλαμβανομαστε τον κυλινδρο.
Ομως, φανταστειτε εναν δισδιαστατο Einstein που μολις .... συνελαβε την εννοια του κυλινδρου.
ΔΕΝ μπορουν να το κανουν ολοι. Δεν μπορουν καν .... ελαχιστοι. Απαιτειται συνδυαστικη ικανοτητα
στον μεγιστο βαθμο.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Θεωρίες συνομωσίας - το αγαπημένο καταφύγιο των Ελλήνων

Καλά και ο Αϊνστάιν είχε πει ότι δεν ήταν διάνοια ..Απλά ήταν περίεργος..Έχω ακούσει ότι ήταν και δυσλεξικός.Δεν ξέρω αν ισχυει...Όλοι από το τίποτα ξεκινούν και κοιτάζουν να φτασουν κάπου...Τώρα που θα φτάσει ο καθένας έχει να κάνει με την ικανοποίηση της περιέργειας του..Δηλαδή ο Παπα Φερμπι (τον ξερεις φανταζομαι) τι έχει να μας πει σαν "ειδικος" που ειναι και που έχει μελετήσει θεωρητικά το αντικειμενο;

Όχι, δεν τον ξέρω Σπύρο.

Μαλλον τα άλλα προσπαθούν να μπούν - ετσι το βλέπω εγώ (μονόσκιτσο είναι). Αλλα πάλι... ίισως...

Εγώ το βλέπω σαν κούρσα ,ενώ εσύ βλέπεις τον κύκλο στο backround σαν υποτιθέμενο στόχο..
Και οι δυο οπτικές είναι σωστές γιατί διαφέρουν ως προς την οπτική γωνία.
Κάποιος άλλος μπορεί να δει τον κύκλο στην μέση σαν την περίμετρο του στομίου ενός προφυλακτικου...
Οπότε επαληθεύεται η παραπάνω θεωρία του Αϊνστάιν. :) Όπως το δει κανείς..

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Όχι, δεν τον ξέρω Σπύρο.

Δεν χάνεις τίποτα..Υπάρχουν πολύ πιο αξιόλογοι στον χώρο του..

Re: Θεωρίες συνομωσίας - το αγαπημένο καταφύγιο των Ελλήνων

Γιαννη προφανως εδω αμπελοφιλοσοφουμε.
Οποιος θελει να φιλοσοφησει πραγματικα χρειαζεται υποβαθρο. Αριστοτελη, Καντ, Βιτγκενσταιν για ορεκτικο.
Και χρειαζεται και δασκαλο.
Χωρις διαβασμα και διδασκαλια απλα κανουμε κουβεντα καφενε.

Ακομη και θεματα οπως η υπαρξη η μη Θεου επιδεχονται φιλοσοφικης αποπειρας αποδειξης. Ειναι αυτη επιστημονικη; πιθανως, αναλογα τα κριτηρια που θετουμε. Πχ διαψευσιμοτητα (ποπερ)

Στάλθηκε από το SM-G900F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Ακριβως !

Ενα απο αυτα (κατ'εμε το ποιοτικοτερο) ειναι το μεγεθος της Συνδυαστικης.
Μπορεις να εισαι γκουρου στα τετραγωνα, μπορεις να εισαι γκουρου στους κυκλους.
Ελαχιστοι ομως .... θα μπορεσουν να συνδυασουν και τα δυο .... ωστε να συλλαβουν ενα ΝΕΟ μεγεθος.

View attachment 135763

Εδω μπορει να φαινεται απλο, γιατι ειμαστε τρισδιαστατα οντα, και αντιλαμβανομαστε τον κυλινδρο.
Ομως, φανταστειτε εναν δισδιαστατο Einstein που μολις .... συνελαβε την εννοια του κυλινδρου.
ΔΕΝ μπορουν να το κανουν ολοι. Δεν μπορουν καν .... ελαχιστοι. Απαιτειται συνδυαστικη ικανοτητα
στον μεγιστο βαθμο.

Είναι το γνωστό Flatland έχει πάνω από 100 χρόνια που έχει διατυπωθεί η έννοια ότι δεν "βλέπουμε" άλλες διαστάσεις λόγω των περιορισμένων αισθήσεων μας, αλλά αυτό δεν μας εμποδίζει να τις φανταζόμαστε:
https://www.youtube.com/watch?v=0i1Vqzy2F_E

Γιαννη προφανως εδω αμπελοφιλοσοφουμε.
Οποιος θελει να φιλοσοφησει πραγματικα χρειαζεται υποβαθρο. Αριστοτελη, Καντ, Βιτγκενσταιν για ορεκτικο.
Και χρειαζεται και δασκαλο.
Χωρις διαβασμα και διδασκαλια απλα κανουμε κουβεντα καφενε.

Ακομη και θεματα οπως η υπαρξη η μη Θεου επιδεχονται φιλοσοφικης αποπειρας αποδειξης. Ειναι αυτη επιστημονικη; πιθανως, αναλογα τα κριτηρια που θετουμε. Πχ διαψευσιμοτητα (ποπερ)

Ναι, βρε Κώστα...μαζί σου. Όμως, τι να απαντήσουμε όταν ο cyclist παραπάνω παραθέτει νοητικά πειράματα επιπέδου γ' δημοτικού και ο Μάνος προσπαθεί να συζητήσει για Θεό μέσω εξισώσεων, συμπαντικής λειτουργίας και φυσικής?

Υπάρχουν κάποια βασικά πραγματάκια, ακόμα και σε μια τέτοια κουβέντα καφενέ, που πρέπει να ορίζονται ως βάση συζήτησης αλλιώς γινόμαστε βαβέλ. Όχι για να πείσει ο ένας τον άλλον, απλά, για να υπάρχει ένα πρόσφορο πεδίο διαλόγου. Όταν μιλάμε για Θεό, ούτως ή άλλως, αμπελοφιλοσοφίες θα πει ο Αριστοτέλης και ο Κάντ, αμπελοφιλοσοφίες θα πει και ο φούφουτος, ωστόσο, το βασικό είναι να μπορεί να εκφράσει ο καθένας τις αμπελοφιλοσοφίες του έχοντας ορίσει 5-10 πραγματάκια ώστε η κουβέντα να μην γίνεται κουκουρούκου και έχουμε άσχετους μονολόγους.

Δηλαδή, είναι τόσο δύσκολο για εκείνους που δεν πιστεύουν να εννοήσουν ότι η γνώση περί Θεού έρχεται μέσω αποκαλύψεως? Προσοχή! Όχι να το αποδεχτούν, να το εννοήσουν ώστε να προχωρήσουμε παρακάτω? Γι' αυτό κάθε φορά οι κουβέντες περί Θεού καταλήγουν σε τσακωμούς. Διότι οι 2 ''πλευρές'' μιλούν διαφορετική γλώσσα. Ε, μα...δεν γίνεται κουβέντα έτσι. Όταν ένας πιστός π.χ. προσπαθεί να εκφράσει πως αντιλαμβάνεται την θεϊκή υπόσταση και ένας άπιστος/άθεος του ζητάει μαθηματική απόδειξη, τότε είναι δεδομένο εκ προοιμίου ότι αυτή η κουβέντα θα ναυαγήσει. Η πίστη έρχεται από το ρήμα πιστεύω, εμπιστεύομαι. Έτσι και ο πιστός εμπιστεύεται τη ζωή του στα χέρια της θεϊκής σοφίας (όχι με την απλοϊκή έννοια, αλλά, με την έννοια της εμπιστοσύνης). Ο άθεος από την άλλη, συνδυάζει την εμπιστοσύνη με την απόδειξη που μπορεί να καταλάβει. Αντιλαμβάνεσαι το άτοπο?

Ποιος έχει κατανοήσει πλήρως την θεϊκή φύση ώστε να την αποδείξει κιόλας με όρους σαφείς και ξεκάθαρους χρησιμοποιώντας κοινή αποδεικτική διαδικασία?

Re: Θεωρίες συνομωσίας - το αγαπημένο καταφύγιο των Ελλήνων

Συμφωνουμε Γιαννη.

Εγω απλα θα διαχωριζα ελαφρως την πιστη, την οποια σεβομαι και θεωρω οτι μπορει ως φαινομενο να εξηγηθει και ορθολογιστικα, με την τω οντι υπαρξη θεου που καποιοι θελουν να επιβαλουν ως αντικειμενικη και αδιαπραγματευτη αληθεια.

Συμφωνουμε Γιαννη.

Εγω απλα θα διαχωριζα ελαφρως την πιστη, την οποια σεβομαι και θεωρω οτι μπορει ως φαινομενο να εξηγηθει και ορθολογιστικα, με την τω οντι υπαρξη θεου που καποιοι θελουν να επιβαλουν ως αντικειμενικη και αδιαπραγματευτη αληθεια τους.

Έκανα μια μικρή προσθήκη, αν μου επιτρέπεις.

Πιστός που προσπαθεί να επιβάλλει την αλήθεια, όποια αλήθεια ή ''αλήθεια'', δεν είναι πιστός (τουλάχιστον σύμφωνα με το δικό μας δόγμα), είναι πλανεμένος.