Θερμάστρες και πρίζες

Καλησπέρα παιδιά,

τις προάλλες είχαμε παραλίγο μεγάλη ζημιά στο σπίτι εδώ με τις πολικές θερμοκρασίες, αφού πάγωσε ένας σωλήνας (η αποχέτευση του νεροχύτη της κουζίνας). Μάλλον γλιτώσαμε τα χειρότερα (σπάσιμο) αφού το πήραμε χαμπάρι έγκαιρα και το ζεστάναμε με 3... σόμπες, αλλά θα δούμε εν καιρώ αν θα εμφανιστούν υγρασίες εκεί που περνάει στο υπόγειο. Το θέμα είναι το εξής:

Αυτό συνέβη σε περίοδο που έξω είχε -25 βαθμούς με τρελό αέρα επί 3-4 μέρες, ενώ μέσα το σύστημα (δουλεύοντας στο 100% 24/7) με το ζόρι έπιανε τους 19 (που στο υπόγειο ήταν πολύ πιο κάτω). Ακραία και σχετικά σπάνια κατάσταση μεν, συμβαίνει στα μέρη μου κάθε 2-3 χρόνια δε. Θα είχε αποτραπεί το πάγωμα αν στο υπόγειο εκεί που περνάει ο σωλήνας είχαμε ένα έξτρα θερμαντικό να τρέχει και να ανεβάζει τη θερμοκρασία τουλάχιστον στους 19 που είχε το υπόλοιπο σπίτι.

Σκέφτηκα λοιπόν ότι θα ήταν βολικό να έχω στημένες 1-2 υπέρυθρες σόμπες των 1500W στα σημεία αυτά στο υπόγειο, και να ενεργοποιούνται αυτόματα (μέσω smart plug) όταν η θερμοκρασία έξω πέφτει σοβαρά (ας πούμε κάτω από -10) ώστε να κρατάνε τον τοίχο ζεστό. Φαινομενικά όλο αυτό είναι εφικτό με χρήση homebridge (έχω ήδη συνδεδεμένο weather station μέσω του openweather). Το πρόβλημα είναι πως διαβάζω ότι αυτές οι σόμπες απαγορεύεται να μπαίνουν σε προέκταση της κανονικής πρίζας, αφού μπορεί να τη ζεστάνουν/λιώσουν με κίνδυνο πυρκαγιάς.

Έχετε καμία ιδέα για το πως θα μπορούσε να στηθεί μια τέτοια λύση, αν υπάρχει smart plug αξιόπιστο που να μπορεί να αναλάβει τέτοιο έργο, και τι είναι τα specs που πρέπει να έχει;

edit: προφανώς μπορούμε να το κάνουμε χειροκίνητα κάθε φορά (όπως κάνω ήδη), σκέτη πάνω στην κανονική πρίζα, απλά ψάχνω μια λύση για να μπορώ να φεύγω και διακοπές σαν άνθρωπος χωρίς να αγχώνομαι για το τι θα βρω όταν γυρίσω.

Last edited:
1500W δεν ειναι και τραγικό νούμερο (ΟΚ, εισαι στα 110 V, βεβαια).

Νομιζω πχ οτι αυτο https://www.fibaro.com/en/products/wall-plug-us/ ειναι οριακα ΟΚ (το δινει μεχρι 1800W για ωμικά φορτία, οπως οι θερμάστρες).

Εχω την αισθηση οτι εχουν και προστασία.

• Like
Reactions: Maestro
Καλησπέρα παιδιά,

τις προάλλες είχαμε παραλίγο μεγάλη ζημιά στο σπίτι εδώ με τις πολικές θερμοκρασίες, αφού πάγωσε ένας σωλήνας (η αποχέτευση του νεροχύτη της κουζίνας). Μάλλον γλιτώσαμε τα χειρότερα (σπάσιμο) αφού το πήραμε χαμπάρι έγκαιρα και το ζεστάναμε με 3... σόμπες, αλλά θα δούμε εν καιρώ αν θα εμφανιστούν υγρασίες εκεί που περνάει στο υπόγειο. Το θέμα είναι το εξής:

Αυτό συνέβη σε περίοδο που έξω είχε -25 βαθμούς με τρελό αέρα επί 3-4 μέρες, ενώ μέσα το σύστημα (δουλεύοντας στο 100% 24/7) με το ζόρι έπιανε τους 19 (που στο υπόγειο ήταν πολύ πιο κάτω). Ακραία και σχετικά σπάνια κατάσταση μεν, συμβαίνει στα μέρη μου κάθε 2-3 χρόνια δε. Θα είχε αποτραπεί το πάγωμα αν στο υπόγειο εκεί που περνάει ο σωλήνας είχαμε ένα έξτρα θερμαντικό να τρέχει και να ανεβάζει τη θερμοκρασία τουλάχιστον στους 19 που είχε το υπόλοιπο σπίτι.

Σκέφτηκα λοιπόν ότι θα ήταν βολικό να έχω στημένες 1-2 υπέρυθρες σόμπες των 1500W στα σημεία αυτά στο υπόγειο, και να ενεργοποιούνται αυτόματα (μέσω smart plug) όταν η θερμοκρασία έξω πέφτει σοβαρά (ας πούμε κάτω από -10) ώστε να κρατάνε τον τοίχο ζεστό. Φαινομενικά όλο αυτό είναι εφικτό με χρήση homebridge (έχω ήδη συνδεδεμένο weather station μέσω του openweather). Το πρόβλημα είναι πως διαβάζω ότι αυτές οι σόμπες απαγορεύεται να μπαίνουν σε προέκταση της κανονικής πρίζας, αφού μπορεί να τη ζεστάνουν/λιώσουν με κίνδυνο πυρκαγιάς.

Έχετε καμία ιδέα για το πως θα μπορούσε να στηθεί μια τέτοια λύση, αν υπάρχει smart plug αξιόπιστο που να μπορεί να αναλάβει τέτοιο έργο, και τι είναι τα specs που πρέπει να έχει;

edit: προφανώς μπορούμε να το κάνουμε χειροκίνητα κάθε φορά (όπως κάνω ήδη), σκέτη πάνω στην κανονική πρίζα, απλά ψάχνω μια λύση για να μπορώ να φεύγω και διακοπές σαν άνθρωπος χωρίς να αγχώνομαι για το τι θα βρω όταν γυρίσω.
παράξενο μου φαίνεται να κινδυνεύσει να σπάσει σωλήνας αποχεύτεσης και όχι παροχής..

το να ρίξεις στην αποχέτευση μερικά λίτρα αντιψυκτικό (όταν θέλεις να φύγεις) , δεν είναι λύση;;

• Like
και εμενα παντως στο παρελθον απο το κρυο και το χιονι σωληνας παροχης μου ειχε σπασει και αναγκαστηκε τοτε η σπιτονοικοκυρα μου να ακυρωσει τις εσωτερικες σωληνες και να βαλει εξωτερικες .

Με το περας του χρονου οι αντοχες μειωνονται.

• Like
και εμενα παντως στο παρελθον απο το κρυο και το χιονι σωληνας παροχης μου ειχε σπασει και αναγκαστηκε τοτε η σπιτονοικοκυρα μου να ακυρωσει τις εσωτερικες σωληνες και να βαλει εξωτερικες .

Με το περας του χρονου οι αντοχες μειωνονται.
για την προστασία της παροχής η λύση είναι να αφήνουμε λίγο νερό να στάζει.
για την αποχέτευση, δεν ξέρω.. απορώ μάλιστα γιατί εκεί δεν υπάρχει πίεση

• Like
Reactions: Maestro and Kosh
Δεν υπάρχει θέμα με το κατάλληλο καλώδιο.
Δεν είναι υψηλό το φορτίο για την θερμάστρα 1500W.
Απλά βάλε καλή πρίζα στον τοίχο και καλό βύσμα στο καλώδιο τροφοδοσίας να κάνει καλή επαφή να μην ζεσταίνεται εκεί, και φτιάξε ή πάρε ένα ποιοτικό καλώδιο ρεύματος με... 2.5αριδες αγωγούς (η υπερβολή της υπερβολής για μόλις 1500W, but who cares, φθηνό είναι, και δεν θα μπορεί να σου πει και κανείς τίποτα).
Εννοείται με τις κατάλληλες πιστοποιήσεις για την χρήση το καλώδιο (αν θα μπει πίσω από γυψοσανίδα ή σε conduit κλπ).

• Like
Reactions: Maestro and vlad66
Ευχαριστώ παιδιά.

Το θέμα της φωτιάς πονάει πολύ περισσότερο εδώ αφού τα σπίτια είναι ξύλινα, οπότε φυσάμε και το γιαούρτι.

Για τους σωλήνες παροχής εννοείται προσέχουμε με στάξιμο κλπ, αλλά εδώ ήταν τόσο extreme οι συνθήκες που μάλλον πάγωσε το νερό που έτρεχε μέσα στην αποχέτευση. Είναι πιθανόν να είχε στενέψει ο σωλήνας από λίπη κλπ της κουζίνας, οπότε να ήταν ήδη risky και να απόγινε. Κουβέρτα που είπατε δε νομίζω να έχει αποτέλεσμα, αφού ο σωλήνας έιναι μέσα στον τοίχο.

Νομίζω θα δοκιμάσω κάτι από αυτά που γράψατε, και κυρίως θα το παρακολουθήσω για πολλές μέρες να δω αν ζεσταίνεται.

Εννοείται ότι παράλληλα κοιτάω και λύσεις για να διορθώσω το πρόβλημα καθαυτό, πχ αλλαγή κουφωμάτων στο υπόγειο (μάλλον αυτό μας έκαψε γιατί στο υπόγειο έχουν παραμείνει τα αυθεντικά μεταλλικά του '60 με μονό τζάμι και ο σωλήνας περνάει ακριβώς δίπλα), σπάσιμο τοίχου και μόνωση του σωλήνα, καθάρισμα του σωλήνα εσωτερικά, μετατροπή σε εσωτερικό, κλπ κλπ κλπ, αλλά αυτά είναι πιο μακροπρόθεσμα.

Last edited:
  • Like
Reactions: Panoramix
παράξενο μου φαίνεται να κινδυνεύσει να σπάσει σωλήνας αποχεύτεσης και όχι παροχής..

το να ρίξεις στην αποχέτευση μερικά λίτρα αντιψυκτικό (όταν θέλεις να φύγεις) , δεν είναι λύση;;

Επιτρέπεται? δεν είναι τοξικό δηλητήριο αυτό?

Μην βρει και κανένα μπελά ο άνθρωπος....

Αυτό με την ηλεκτρική κουβέρτα δεν το δοκιμάζεις?

Επίσης, δεν ρωτάς τους γείτονες τι κάνουν αυτοί? Οι ντόπιοι τόσα χρόνια θα τα έχουν δει όλα και θα έχουν δοκιμάσει λύσεις.

• Like
Reactions: Panoramix
Επιτρέπεται? δεν είναι τοξικό δηλητήριο αυτό?

Μην βρει και κανένα μπελά ο άνθρωπος....
τα υγρά των φρένων είναι τοξικά.
το παραφλού όχι.
Αυτό με την ηλεκτρική κουβέρτα δεν το δοκιμάζεις?

Επίσης, δεν ρωτάς τους γείτονες τι κάνουν αυτοί? Οι ντόπιοι τόσα χρόνια θα τα έχουν δει όλα και θα έχουν δοκιμάσει λύσεις.
η πιο σωστή συμβουλή!
τι σκ@τ@.. τόσα χρόνια τα ντόπια αμερικανά κάποιες λύσεις θα έχουν βρει... 😂