θερμοκρασία μετασχηματιστών

NNy.

New member
13 December 2007
38
Πρόσφατα απόκτησα 2 monoblocks τα οποία καθόντουσαν για κάμποσα χρόνια
Για να μην πολυλογώ, αυτά είναι ιδιοκατασκευές, έχω σκοπό να τα λειτουργώ αρκετές ώρες τη μέρα. Ποια είναι η φυσιολογική θερμοκρασία των μετασχηματιστών τροφοδοσίας ? είναι αρκετά καυτοί στην αφή, αν αυτό βοηθά.
Τα monoblocks έχουν 2 el34 σε σπρώχνε-τράβα heheheheheh
Και 2 12ax7
Οι λάμπες έχουν αλλαχθεί και γενικά δεν υπάρχει πρόβλημα στο υλικό

Το πρόβλημα είναι ότι ήταν κάμποσα χρόνια εκτός λειτουργίας.
Οι ηλεκτρολυτικοί πυκνωτές αχρηστεύονται κάτω από αυτές τις
συνθήκες και υπάρχει και κίνδυνος έκρηξης όταν ξαναλειτουργούν μετά
από μεγάλες περιόδους αδράνειας. Οι Μ/Σ τροφοδοσίας αλλά και οι εξόδου
είναι φυσιολογικό να αναπτύσουν κάποιες θερμοκρασίες στους λαμπάτους
ενισχυτές και σε κάποιες περιπτώσεις, ακόμα και να ζεματάνε μετά από
κάποια ώρα χρήσης και σε κάποιες εντάσεις.
Είναι αφύσικο όμως να καίνε λίγα λεπτά αφότου ενεργοποιήσεις τον
ενισχυτή, αυτό σημαίνει ότι τραβάει πολύ ρεύμα (τάξη Α) ή έχει βλάβη!
Μην παίζεις με αυτά τα πράγματα, να κάνεις έναν έλεγχο το συντομότερο
δυνατό!!! Ποιοί ενισχυτές είναι?

Λοιπόν, τους ηλεκτρολυτικούς τους έχω ελέγξει όλους και δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα, επίσης τα μηχανήματα τα ξεκίνησα σε ένα φίλο με variac (χωρίς λάμπες πάνω για τις πρώτες ώρες)
Όσο για το κύκλωμα είμαι σίγουρος ότι δεν έχει πρόβλημα.
Την θερμοκρασία την φτάνει αφού περάσει μιάμιση ώρα αν δεν κάνω λάθος.
Δεν ξέρω ποιος τα έχει φτιάξει αλλά έγραφαν πάνω “tubetone”
Ήταν σε ελεεινή κατάσταση.:damnyou::violent-smiley-008:
Δεν είχαν καλώδιο με γείωση, δεν είχαν on-off, ούτε standby,ουτε volume pot, γι αυτο και μου τα χάρισαν, ehehehehehh, αφού έκανα την συντήρηση και έβαλα ότι έλειπε ακούγονται τρομερά.
Δεν ξέρω καν αν αυτή η θερμοκρασία είναι πρόβλημα, αλλά δεν ξέρω αν είναι και σωστή.:nounder:

Last edited:
Πέρα απο βλάβες και κακοτεχνίες στην κατασκευή τους, αν ζεσταίνονται σημαίνει ότι είναι οριακοί για τις καταναλώσεις.

Η Tubetone ήταν Ελληνική εταιρία κατασκευής λαμπάτων ενισχυτών
και είχε βγάλει και μερικά ηχεία! Θεωρούταν πολύ καλή εταιρία και οι
ενισχυτές της έπαιζαν καλά! Ήταν ο πρόδρομος της Audio technologies.
Μάλλον είναι φυσιογικό, αλλά καλύτερα κάνε του έναν έλεγχο!

Μια χαρά παίζουν! Αλλά μου έκανε εντύπωση που δεν ήταν καν γειωμένοι!!!!!!:devil-smiley-029: Ο ένας έχει σειριακό αριθμό 53 και ο άλλος 54, λογικά θα είναι από τους πρώτους του είδους τους.
Αυτό ρωτάω, τι έλεγχο να κάνω? Γενικά δεν ξέρω ποιες είναι οι φυσιολογικές θερμοκρασίες για έναν Μ/Τ.
Παλιά είχαν ανεμιστήρες και από πάνω στο κουτί για κάλυμμα είχαν γυαλί.
Ο παλιός ιδιοκτήτης τους έβγαλε τον ανεμιστήρα αλλά και το γυαλί για να το φέρει στα «ίσα του», έκτοτε δούλευαν έτσι στο στούντιο για πάρα πολύ καιρό.
Θα ανεβάσω φωτογραφίες σύντομα για να σας κατατοπίσω καλύτερα.
Να δοκιμάσω αντί για el34 να βάλω 6L6?
Είναι σχετικά μικρότερες, τα νήματα τραβάνε λιγότερο ρεύμα και το bias φτιάχνεται.
Τι λέτε????

Ειδικά αυτή την εποχή, πρέπει η θερμοκρασία τους να είναι καλά ανεκτή από το χέρι (απλώς χλιαροί). Αλλιώς, όπως έγραψε ο Morfeas, είναι "τσιγκούνικοι" στο μέγεθος (συμβαίνει και σε καλές οικογένειες).

Αν είναι ultra linear μη βάλεις 6L6, έχουν μέγιστη τάση G2 300V. Μέτρα την πρώτα καλού κακού, αλλά συνήθως οι EL34 δουλεύουν με το G2 στα 350. Αν ο δικός σου έχει 300 (οριακό!! δεν αποκλείεται πυροτέχνημα μακροπροθεσμα, αν δεν είναι GC οι 6L6) και κάτω, βάλτες.
Οι πόλωση θα έρθει με ρύθμιση, δεν διαφέρουν πολύ από τις EL34 για ίδιες τάσεις λειτουργίας.

Ρε παιδιααααα!!! 470 στο G2!!!!! :eek::eek::eek:(αν και δεν τα βλέπω να πυρώνουν ):icon15:
Θα το πάω πιο κοντά σε class b να δω αν θα ηρεμίσει !!!!!!

Σχετικά με τους μετασχηματιστές…και την τάση στο g2 της EL34.
Λοιπών, τώρα το δουλεύω πιο κοντά σε class B, τα σιδερικά είναι κάπως καλύτερα και δεν με τρομάζει, πάρα πολύ, η θερμοκρασία τους.
Είναι ασφαλές να υπάρχει τέτοια τάση στο G2? Όταν το μέγιστο είναι 450 με βάση την JJ ??

470Volt με τις λάμπες πάνω σε κανονική λειτουργία;

Αν ναι είναι λιγάκι πουασρισμένο αλλά όχι τραγικά. Εχω δει και χειρότερα.
Χωρίς τις λάμπες πάνω η μέτρηση δεν ισχύει.

Ναι, συγνώμη, ξέχασα να το αναφέρω, με τις λάμπες πάνω!(μέτρησα και τισ 2 για σιγουριά)
Δεν έχω ακούσει και τα καλύτερα για τις JJ αλλά δεν μπορούσα να βρω άλλες.
Οπότε για 6l6 να το ξεχάσω ε?
Αν όχι, μήπως έχετε να μου προτείνετε καμιά άλλη λυχνία που να είναι πιο «ελαφριά»
Και να αντέχει την τοστιέρα μου?

Αν όχι, μήπως έχετε να μου προτείνετε καμιά άλλη λυχνία που να είναι πιο «ελαφριά»
Και να αντέχει την τοστιέρα μου?

Ελαφριά να υποθέσω με μικρότερες καταναλώσεις για να μην πηρώνει ο τροφοδοσίας; Αν εννοείς αυτό, και να αντέχει τις τάσεις πρόχειρα λέω όχι.

Δεν με νοιάζει να έχει το ίδιο pinout με τις octal αυτού του είδους, πχ κάποια που έχει το πινακι τις ανόδου πάνω…???

Αυτό που θες είναι να αντέχει τις τάσεις που έχεις και παράλληλα να έχει μικρότερες καταναλώσεις.
Δεν μου έρχεται κάποια στο μυαλό.

Και γιατί ν αλλάξεις τις EL34. Είναι απ τις πιο πετυχημένες ακουστικά audio λάμπες.

Γιατί θέλω να γλυτώσω θερμοκρασία και γιατί η ένταση τους είναι πολύ περισσότερη απ όσο χρειάζομαι.
Κάτι yellow jackets που έχει πάρει το μάτι μου αξίζουν τον κόπο?
Και καλά σετταρουν το bias και από octal το κάνουν noval.
Αυτά παίζουν πιο πολύ σε κιθαροκαταστάσεις οπότε δεν ξέρω τι αποτελέσματα έχουν στον ήχο.
Καμιά γνώμη?