Θεσσαλονίκη χθές!

Πάντως παλιά καθόμαστε στον ήλιο και μαυρίζαμε μετά από κάποιο χρονικό διάστημα μερικών ημερών.
Τώρα αν κάτσεις σε 2 ώρες παθαίνεις εγκαύματα.
Τα μελανώματα που είναι αρχή του καρκίνου του δέρματος, αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια κατά 80% σύμφωνα με τους δερματολόγους.
Ενδεικτικό της αλλαγής που έχει έρθει.

Re: Απάντηση: Re: Θεσσαλονίκη χθές!

Ιούλιος 1987: Το δεύτερο δεκαπενθήμερο η θερμοκρασία ήταν σταθερά γύρω στους 40 βαθμούς. Αν θυμάμαι καλά μετρήσαμε γύρω στους 1500 νεκρούς.

α γεια σου. Δεν θυμόμουν ακριβώς τη χρονιά. Αλλά η ζέστη της ήταν απίστευτη. Το μόνο ίσως διαφορετικό, είναι ότι η κατάσταση στην πόλη δεν ήταν τόσο επιβαρυμένη, λόγω απουσίας των κλιματιστικών. Ακόμη και στο εξοχικό που ήμασταν, βγάλαμε θυμάμαι τα στρώματα στη βεράντα. Χειρότερα από την Τετάρτη που μας πέρασε, σίγουρα. Απλώς δεν είχαμε τα διαρκή "δελτία" και ενημερώσεις από τα κανάλια (ούτε το meteo.gr).

Re: Απάντηση: Θεσσαλονίκη χθές!

Πάντως παλιά καθόμαστε στον ήλιο και μαυρίζαμε μετά από κάποιο χρονικό διάστημα μερικών ημερών.
Τώρα αν κάτσεις σε 2 ώρες παθαίνεις εγκαύματα.
Τα μελανώματα που είναι αρχή του καρκίνου του δέρματος, αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια κατά 80% σύμφωνα με τους δερματολόγους.
Ενδεικτικό της αλλαγής που έχει έρθει.

αυτά μπορεί όμως να είναι και τα μακροχρόνια αποτελέσματα της μόδας για πολύωρη ηλιοθεραπεία κάτω από τη ντάλα, που επικράτησε τη δεκαετία του '80. Ίσως ήμουν πολύ μικρός για να θυμάμαι, αλλά έχω την εντύπωση πως τέτοιο μαύρισμα μέχρι θανάτου δεν επιδίωκε ο κόσμος τη δεκαετία του '70.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Θεσσαλονίκη χθές!

αυτά μπορεί όμως να είναι και τα μακροχρόνια αποτελέσματα της μόδας για πολύωρη ηλιοθεραπεία κάτω από τη ντάλα, που επικράτησε τη δεκαετία του '80. Ίσως ήμουν πολύ μικρός για να θυμάμαι, αλλά έχω την εντύπωση πως τέτοιο μαύρισμα μέχρι θανάτου δεν επιδίωκε ο κόσμος τη δεκαετία του '70.

Άστα να πάνε. Ποτέ στη ζωή μου δεν έχω κάνει ηλιοθεραπεία για πάνω από ένα τέταρτο λόγω πολύ λευκού και ευαίσθητου δέρματος. Αλλά το πώς καίγομαι, είναι απίστευτο!
Δυο φορές δε, έχω πάθει πολύ γερά εγκαύματα, που με κράτησαν στο κρεβάτι (!) 6-7 μέρες.

Όχι, βέβαια, πως δε συμβάλλει κατά πολύ κι αυτό που λες, αλλά πλέον έχει καταστραφεί κάθε προστατευτική ασπίδα του περιβάλλοντος, με αποτέλεσμα ο ήλιος να μας χτυπάει αμίληκτα.

Θέλει πολύ προσοχή. Ειδικά οι γυναίκες με επιδερμίδα όπως περιγράφεις, όπως και η σύζυγός μου. Ο ήλιος γερνάει, γενικώς ακόμη και το μπάνιο ("ηλιοθεραπεία" δεν κάνουμε) μεταξύ 12-5 το αποφεύγουμε.

Μα, συνήθως, καιγόμαστε πιο πολύ μέσα στο νερό από την αντανάκλαση. Το ένα έγκαυμα έτσι το έπαθα...:nounder:

Συμβουλή προς ναυτιλομένους: ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΗΛΙΑΚΟ.

Κάτι ξέρω που δεν ξεμυτάω από το σπίτι πριν τη δύση του ήλιου (λέμε τώρα)!

Πάντως παρόλο που είμαι κάτασπρος εγκαύματα έχω να πάθω από 12 χρονών!

Re: Απάντηση: Θεσσαλονίκη χθές!

Η υγρασία είναι που κάνει αφόρητη την ζέστη

Ποια υγρασια ρε φιλε, το αβαταρ και κυριως η υπογραφη σου ειναι που φταιει για την ζεστη...:grandpa: :grinning-smiley-043

Τις μετρήσεις με μετρητές εξωτερικής θερμοκρασίας σε αυτοκίνητα και σε σπίτια, δεν τις εμπιστεύομαι γιά πολλούς λόγους... Οταν λέμε 40 βαθμοί υπό σκιά, εννούμε το αυτονόητο, ένα θερμόμετρο στην σκιά μιάς τεντας θα δείξει 40 βαθμούς... Αν όμως το αφήσεις να το χτυπάει άμεσα ο ήλιος, θα δείξει πολύ περισσότερο. Αφηστε ενα σιδερένιο αντικείμενο καταμεσήμερο στον ήλιο και προσπαθείστε να το πιάσετε σε 1 ώρα... η θερμοκρασία του μπορεί να ξεπεράσει τους 60 βαθμούς...

Τα χαζοαμερικανάκια από την άλλη, όταν ενημερώνουν τους πολίτες τους από τα ΜΜΕ, πέρα από τους βαθμούς υπό σκιά που προβλέπεται να φτάσει η θερμοκρασία, δίνουν μιά ακόμα πιό χρήσιμη πληροφορία - τον λεγόμενο "δείκτη δυσφορίας" - ο οποίος δείχνει πόσο θα ζοριστεί ο πληθυσμός από τις καιρικές συνθήκες και σχετίζεται με παράγοντες όπως πχ. τα ποσοστά υγρασίας και η ένταση και κατεύθυνση των ανέμων. Παράδειγμα, πιό πολύ αισθανόμαστε την ζέστη όταν έχει 38 βαθμούς και υγρασία, παρά 40 βαθμούς χωρίς υγρασία, ή 41 αλλά με ενα ελαφρύ αεράκι κλπ...

Απάντηση: Re: Θεσσαλονίκη χθές!

στο ποτάμι χθες το μεσημέρι, στην Αθήνα, το αυτοκίνητο έδειχνε εξωτερική θερμοκρασία 51!!!

ενώ λίγο μετά στο Χολαργό έδειχνε 47!
52 !!! και μετα στην παλληνη! 45 !! τρόμαξα και βγήκα δεξιά!! στην φιλαδελφεια και το εσβησα για κανα μισαωρο οταν το αυτόκινιτο για πρωτη φορά στη ζωήτου ! εφτασε κόκκινο θερμοκρασια στα λαδια !!

Προσοχή στους θερμοστάτες!

Αν δεν ακούτε το βεντιλατέρ να δουλεύει, να σταματάτε το αυτοκίνητο επιτόπου!
Δε μπορείτε να φανταστείτε το τι "σκασμένα" μας έρχονται με οδική βοήθεια αυτές τις μέρες...

Στο συνεργείο μας, πού αλλού;

Ωπ, μήπως να ξεκινάμε για Ποτίδαια σιγά-σιγά;
Πέρασε η ώρα...

Στέργιο,
δεν φυσάει στην Θεσσαλονίκη, εδώ είμαστε καλά, αλλά απ'ότι φαίνεται ανεβαίνει πάλι επικύνδυνα από την Δευτέρα, άντε λοιπόν τι κάθεσε, Καλό Καλοκαίρι.-bye-