Θολούρα με ATI 2600 Pro?

widescreenman

AVClub Enthusiast
4 August 2006
746
Αθήνα
Παιδιά μόλις στήθηκε το HTPC και ναι μεν δείχνει τα δόντια του στην αναπαραγωγή dvd με το ffdshow αλλά μια γενική 'θολούρα' χαλάει την αίσθηση, κάνοντας την εικόνα τελικά υποδεέστερη ενός dvd player των 90 , με το ίδιο 15m καλώδιο HDMI, βέβαια είναι οι πρώτες θεάσεις...
Ακολούθησα τις ρυθμίσεις των οδηγών (Zoomplayer και TheaterTek, ffdshow), δοκίμασα και Powerstrip (δεν πείραξα τα timings).
Τώρα σαρώνω το AVClub για τυχόν απαντήσεις, (υποψήφιες δοκιμές με VMR renderless/windowless και NV12 αντί για UV12) αν έχετε κάποια πρόχειρη συμβουλή, να τη δοκιμάσω...
Σύνδεση με τον αντάπτορα DVI-HDMI της κάρτας (full-pin) αλλά και με άλλον (χωρίς ήχο, ούτως η άλλως δε χρειάζεται), ανάλυση 1280x720/50Hz, o Epson 700 κλειδώνει κανονικά, διαθέσιμα aspect modes 'normal' και 'through'.

1. Τσεκαρεις αν εισαι 1:1 pixel (κανει μπαμ από την ευκρινεια των γραμματων στα win).

2. Tσεκάρεις μήπως εβαλες κανα φιλτρο παραπανω στο ffdshow

Η ευκρίνεια στο desktop φαίνεται να είναι οκ, νόμιζα ότι αν δε σου δίνει ο προβολέας τη δυνατότητα ν' αλλάξεις aspect ratio (wide, stretch κλπ.) τότε έχεις 1:1, σωστά;

Browser, έχεις δίκιο που ρωτάς γιατί είμαι ασαφής, έχω δει λίγα πράγματα προς το παρόν και ίσως να κάνω λάθος, απλά η πρώτη εντύπωση είναι μια κάπως 'μουντή' εικόνα (ίσως θέλει απλά παίξιμο με brighness/contrast κλπ.) και επίσης αίσθηση out-of-focus στα μακρινά πλάνα. (εννοείται το focus του προβολέα είναι οκ).
Πάντα σε σύγκριση με τα 2-3 επιτραπέζια dvd players που έχω συνηθίσει, στο ίδιο ακριβώς setup.

τσεκαρε αυτο που σου λεει ο spcav στο 2!

και δες τι ρυθμισεις εχεις στα φιλτρα blur&NR (αν το εχεις ενεργοποιημενο) καθως και sharpen(δεν νομιζω να το εχεις on αφου μιλας για θολουρα)

Από αύριο θα το ψάξω περισσότερο. Για το 1:1 pixel mapping, πέρα απ' τον τρόπο που ανέφερα, δεν ξέρω πως να το εξακριβώσω 100%. Η ευκρίνεια χαρακτήρων στο desktop μου φαίνεται πολύ καλή.

Τα φίλτρα που έβαλα αρχικά ήταν μόνο οι ρυθμίσεις του οδηγού στο Resize and aspect του ffdshow. Θα επανέλθω πάντως μετά από επιπλέον δοκιμές.

Φοβάμαι κι αυτό που λέει ο Nikos Kapin, έχουν ακουστεί προβλήματα με κάρτες γραφικών και μεγάλα καλώδια; (15m, επώνυμο πάντως και χωρίς προβλήματα με dvd players)

για το 1:1 μπορεις να χρησιμοποιησεις καποια patterns.
νομιζω υπαρχουν καποια στο download section

Φοβάμαι κι αυτό που λέει ο Nikos Kapin, έχουν ακουστεί προβλήματα με κάρτες γραφικών και μεγάλα καλώδια; (15m, επώνυμο πάντως και χωρίς προβλήματα με dvd players)

Προβλήματα γενικά ναι, αλλά σε HDMI καλώδια ποτέ δεν έχει υπάρξει πρόβλημα με την ευκρίνεια.

Βασικά, δες εδώ για το 1:1 pixel mapping.

Last edited:
Είδα το πατερνάκι στα downloads και 99% είμαι 1:1. Σιγά σιγά 'στρώνει' πάντως, κατάφερα επιτέλους να παίξω dvd με ffdshow - Τheatertek - nvidia purevideo (για Theatertek-dscaler ακόμα το παλεύω) και πήρα πολύ καλή εικόνα, απλά η ενεργοποίηση του resizing ρίχνει αρκετά τα brightness-contrast και μάλλον θέλει καλό καλιμπράρισμα ο Epson για περαιτέρω βελτίωση.
Πιθανόν να το έχετε δει, αλλά για ακόμα καλύτερη ποιότητα, υπάρχει ένα εξωφρενικό thread στο avsforum για περισσότερο ξεζούμισμα με ffdshow KAI φίλτρα avisynth, με πιθανόν εξαιρετικά αποτελέσματα.
Ο κύριος 8:13 έχει μάλιστα... συναρμολογήσει το περίφημο "Dvd Package" με εικόνες, οδηγίες και όλο το απαραίτητο software.
Είμαι ακόμα στις δοκιμές, αξίζει να διαβάσετε ολόκληρο το thread.

Τα εχω διαβασει-τα εχω δοκιμασει και εχω καταληξει παλι στην παλια γνωστη δοκιμασμενη συνταγη (για dvd): ΤΤ 2.4 player/dscaler decoders, FFdshow Lanczos 4, luma sharpen 1.0, Resize 2X..
Παντως αν οντως βλεπεις θολουρα, κατι λαθος κανεις..

Αναφέρεις Theatertek 2.4 (και όχι 2.5) τυχαία, ή υπάρχει λόγος;
Και οι 2 Epson (600-700) που έχω δοκιμάσει, βγάζουν καλύτερη εικόνα με σήμα 1080i, οπότε κάνω resize 3x...
Η ανάλυση 1920x1080 μέσω Catalyst/Powerstrip έχει πράγματι μόνο 25-30Hz screen refresh rate? Έχω την εντύπωση ότι την πρώτη φορά μου έδινε επιλογές γι' ακόμη παραπάνω, χωρίς να τρέμει σαν τρελό το desktop (στα 25-30).
Και νομίζω ότι μου βγάζει αποκλειστικά 25-30 από τη στιγμή που σύνδεσα στην ATI ταυτόχρονα και monitor (DVI).
Θα το τσεκάρω.

Αναφέρεις Theatertek 2.4 (και όχι 2.5) τυχαία, ή υπάρχει λόγος;
Και οι 2 Epson (600-700) που έχω δοκιμάσει, βγάζουν καλύτερη εικόνα με σήμα 1080i, οπότε κάνω resize 3x...
Η ανάλυση 1920x1080 μέσω Catalyst/Powerstrip έχει πράγματι μόνο 25-30Hz screen refresh rate? Έχω την εντύπωση ότι την πρώτη φορά μου έδινε επιλογές γι' ακόμη παραπάνω, χωρίς να τρέμει σαν τρελό το desktop (στα 25-30).
Και νομίζω ότι μου βγάζει αποκλειστικά 25-30 από τη στιγμή που σύνδεσα στην ATI ταυτόχρονα και monitor (DVI).
Θα το τσεκάρω.

Εκει ειναι το λαθος σου! Πρεπει να δωσεις το native σημα 720p στον Epson σε 1:1 pixel mapping και ασε το htpc να κανει το scaling/deinterlacing.

ΥΓ Δεν εβαλα ακομα το ΤΤ 2.5

Τάκη μάλλον δεν είναι αυτό το 'πρόβλημα' της θολούρας (αν και οι δοκιμές μου είναι ακόμα λίγες). Όσες φορές έδωσα στους Epson 1080i (ακόμα κι απ' το HTPC), πήρα καλύτερη εικόνα. Αφού το downscaling σε 720p είναι σχετικά εύκολη υπόθεση (και για τους Epson) γιατί να μην εκμεταλλευτούμε ακόμη περισσότερο το Lanczos resizing με 3Χ και τα διάφορα φίλτρα; Οκ, δεν είναι native ανάλυση η 1080 αλλά δεν παύει να υποστηρίζεται κανονικότατα από τους συγκεκριμένους βιντεοπροβολείς.
Anyway, τα έχουμε ξαναπεί! Θα επανέλθω μετά από περισσότερες θεάσεις. Σ' ευχαριστώ!

Με το να δινεις 1080i στον προβολεα σου, τον υποχρεωνεις οχι μονο να κανει downscale σε 720 αλλα και να αποπλεξει (deinterlace) το interlaced σημα που του δινεις. Και εδω τα κανουν σαλατα 9 στους 10 προβολεις, ειδικα αυτοι της φτηνης κατηγοριας τιμης με μετριους scalers/deinterlacers οπως ο Epson! Ο scaler/deinterlacer της καρτας γραφικων σου θα κανει 99,99% καλυτερη δουλεια, οποτε ασε το βαρος πανω του..

Τάκη μάλλον δεν είναι αυτό το 'πρόβλημα' της θολούρας (αν και οι δοκιμές μου είναι ακόμα λίγες). Όσες φορές έδωσα στους Epson 1080i (ακόμα κι απ' το HTPC), πήρα καλύτερη εικόνα. Αφού το downscaling σε 720p είναι σχετικά εύκολη υπόθεση (και για τους Epson) γιατί να μην εκμεταλλευτούμε ακόμη περισσότερο το Lanczos resizing με 3Χ και τα διάφορα φίλτρα; Οκ, δεν είναι native ανάλυση η 1080 αλλά δεν παύει να υποστηρίζεται κανονικότατα από τους συγκεκριμένους βιντεοπροβολείς.
Anyway, τα έχουμε ξαναπεί! Θα επανέλθω μετά από περισσότερες θεάσεις. Σ' ευχαριστώ!

To thread στο avsforum επικεντρώνεται σε 1080i επειδή οι περισσότερες τηλεοράσεις στις ΗΠΑ υποστηρίζουν αυτό το φορμά εδώ και χρόνια.

Όπως είπε και Τάκης, μείνε στο 720 και κάνε τους πειραματισμούς εκεί για καλύτερα αποτελέσματα.

Λοιπόν, περνώντας αυτά τα patches η εικόνα βελτιώθηκε κατά πολύ, έφυγε η θολούρα. Το μόνο που δεν έχω ξεκαθαρίσει ακόμα είναι αν με τις νέες ATI συνεχίζουμε να χρησιμοποιούμε YV12 colorspace, ή NV12 και υπάρχει πιθανόν κάποιο θέμα με τα black levels/contrast/λευκά.
Οι drivers της ATI για τις νέες κάρτες, έχουν μάλλον αρκετή δουλειά ακόμα.