Thorens + SME

Aυτο που εννοουσε ο Παναγιωτης ηταν για την συνολικη ενεργο μαζα βραχιωνα/κεφαλης.

Εκει ειναι που χρειαζεται το βαρος ουτως ωστε να αυξηθει η ενεργος μαζα και να χαμηλωσει η συχνοτητα συντονισμου που μαλλοω ειναι αρκετα ψηλη τωρα.

Ψαξε ομως λιγο το θεμα με την συχνοτητα συντονισμου,σε καλο θα βγει.
Λοιπόν, φίλοι κατάλαβα που το πήγατε και εξηγούμαι.
Μάζα RB300 = 11.5g, Μάζα DL103 = 8.5, Ενδοτικότητα = 5
Συχνότητα Συντονισμού = 159/SQRT((Μάζα)*Ενδοτικότητα) = 15.9Hz
Βάσει του παραπάνω γνωστού τύπου η συχνότητα συντονισμού του συνδυασμού είναι στα 16Hz το οποίο βέβαια απέχει από το 8 έως 11Hz (ή του ευρύτερου 10 – 14Hz) θεωρητικού πρέποντος. Βέβαια, η ενεργός μάζα αυξήθηκε με το μεγαλύτερο βαρίδι και τις βίδες, αν και μου είχε πει ο γνωστός μου, ότι σε όλα αυτά υπάρχει αλήθεια αλλά και κάποιο "hype". Μου είχε προταθεί και αλλαγή του σώματος της Denon σε ξύλινο ή αλουμινένιο, αλλά το απέρριψα ...ως ακρότητα. Τέλος πάντων, εγώ αρκέστηκα στην ικανοποίηση από το ακουστικό αποτέλεσμα.
Βέβαια, εχθρός του καλού είναι πάντα το καλύτερο.:flipout:

σε όλα αυτά υπάρχει αλήθεια αλλά και κάποιο "hype"

Οχι καθολου hype.Oταν την ακουσεις κατω απο ιδανικες συνθηκες θα εκτιμησεις την βελτιωση σιγουρα.

Εχετε προσθεσει και βαρος στο κελυφος του βραχιωνα;Εκει ειναι που πρεπει να προστεθει.

Οχι καθολου hype.Oταν την ακουσεις κατω απο ιδανικες συνθηκες θα εκτιμησεις την βελτιωση σιγουρα.

Εχετε προσθεσει και βαρος στο κελυφος του βραχιωνα;Εκει ειναι που πρεπει να προστεθει.
Μιλάμε για εκτιμήσεις και όχι για απόλυτες μετρήσεις γιατί στη μάζα πρέπει να προστεθούν όχι μόνο της κεφαλής και του βραχίωνα, αλλά και το βάρος του spacer για τη ρύθμιση του ύψους, τα παξιμάδια, οι βαριές βίδες της κεφαλής, τα καλωδιάκια κλπ. Οπότε σίγουρα δεν υπάρχουν ιδανικές συνθήκες ούτε ρύθμισης, ούτε μέτρησης του συντονισμού. Το "hype"υπεισέρχεται στην ανορθόδοξη επίλυση των "προβλημάτων" και στην εσφαλμένη αξιολόγησή τους.
Πως παράδειγμα θα έπρεπε κάποιος να προσεγγίσει το συγκεκριμένο πρόβλημα, αν δεχτούμε την ύπαρξη προβλήματος;

ιδανικα, με ενα βραχιωνα που εχει 16+γρ και κατα γενικη ομολογια οι 12ιντσοι (20+ γρ) ειναι οτι καλυτερο για την 103 (ενα τετοιο συστημα ετοιμαζω εγω τωρα)

στην περιπτωση σου θα μπορουσες να δοκιμασεις καποια βαρυδακια ειδικα για ρεγγα, σαν αυτα που πουλαει ο Jeff (audiomods). παρολαυτα δεν την θεωρω ιδανικη λυση καθοτι το βαρος συγγεντρωνεται ολο στο headshell και δεν κατανεμεται σε ολοκληρο τον βραχιωνα.

Last edited:
ιδανικα, με ενα βραχιωνα που εχει 16+γρ και κατα γενικη ομολογια οι 12ιντσοι (20+ γρ) ειναι οτι καλυτερο για την 103 (ενα τετοιο συστημα ετοιμαζω εγω τωρα)

στην περιπτωση σου θα μπορουσες να δοκιμασεις καποια βαρυδακια ειδικα για ρεγγα, σαν αυτα που πουλαει ο Jeff (audiomods). παρολαυτα δεν την θεωρω ιδανικη λυση καθοτι το βαρος συγγεντρωνεται ολο στο headshell και δεν κατανεμεται σε ολοκληρο τον βραχιωνα.
Τα 27g δίνουν στο τύπο συχνότητα 12Hz. Οπότε θεωρητικώς χρειάζεσαι όντως 12άρη βραχίωνα. Επίσης, σωστό είναι και αυτό περί της κατανομής του βάρους σ'όλο το βραχίωνα. Επί του πρακτέου τώρα, για τον RB300, να τις εξετάσω τις λύσεις του Βρετανού...
Σε ευχαριστώ.

παρολαυτα δεν την θεωρω ιδανικη λυση καθοτι το βαρος συγγεντρωνεται ολο στο headshell και δεν κατανεμεται σε ολοκληρο τον βραχιωνα.
Παναγιωτη,ειναι λογικο αυτο που λες,αλλα αν υποθεσουμε οτι η κεφαλη ζυγιζε πχ 15γρ,παλι εκει θα μαζευοταν το βαρος.Μικρο το "κακο" νομιζω σε σχεση με το καλο που θα φερει.

αφου το ξερεις οτι οι κεφαλες που ζυγιζουν πανω απο 10 γρ ειναι λιγες και 15 ελαχιστες.. μονη λαμπρη εξαιρεση η ορτοφον αλλα αυτη παει πακετο με 12ιντσους και ειδικα αντιβαρα (στον μεγαλο που πηρα εχω παρει και 3 αντιβαρα. το τανκ προχωραει χεχε)

υπαρχει και μια αλλη λυση για σενα φιλε grio αλλα δεν ειναι και η πιο απλη. μπορεις να τροποποιησεις τον βραχιωνα εσωτερικα. πχ με αφορμη μια ανακαλωδιωση μπορεις να τον γεμισεις με πολυουρεθανη η βαμβακι, προσθετοντας καποιο βαρος. (αλλες ακομα πιο δυσκολες λυσεις ειναι λαδι σιλικονης αλλα πρεπει να μην εγκλοβιστει αερας).