Θόρυβος ενισχυτή

Re: Απάντηση: Θόρυβος ενισχυτή

Ευχαριστώ παιδιά που μοιράζεστε το άγχος μου.

Στέλιο θα δοκιμάσω αυτό που λες. Πάντως κάτι άλλα που κούνησα δεν είχε αποτέλεσμα.

δεν σου είπε να τα κουνήσεις, αλλά να τα μεταθέσεις όσο γίνεται πιό μακρυά από τον μετασχηματιστή (αν και παλι είναι θωρακισμένος).

Από τις φώτο που βλέπω, ο ολοκληρωμένος σου ενώ έχει ενιαίο Μ/Τ για τον προ και το τελικό στάδιο, εντούτοις χρησιμοποιεί διαφορετικά τροφοδοτικά.
Εάν μπορούσες να δανειστείς έναν τελικό, θα μπορούσες να κάνεις μία δοκιμή του προ σου εκμεταλλευόμενος την αντίστοιχη έξοδο που έχεις πίσω.

Επίσης βλέπω ότι έχεις μπροστά, Monitor tape. Εδώ δεν μπορώ να σου πω με σιγουριά, αλλά πιθανόν στα tape-in θα μπορούσες να συνδέσεις μία πηγή με μεταβαλλόμενη έξοδο και με χρήση του Monitor in να απομονώσεις κατά αυτόν τον τρόπο τον προ- (έλεγχος του τελικού σου σταδίου).

Στην περίπτωση που ο θόρυβος εξακολουθεί και στους δύο ελέγχους, πιθανολογείται πρόβλημα στο Μ/Τ, ειδάλλως εστιάζεις το πρόβλημα σε μια περιοχή σταδίου.

Χθες πήγα τον ενισχυτή στον Ορφέα Κορίνθου.

Εκεί με υποδέχθηκε ο Γιάννης Μπρεθές, ιδιοκτήτης του μαγαζιού. Βάλαμε το μηχάνημα σε λειτουργία και άκουσε το "πρόβλημα". Μου είπε ότι κατά τη γνώμη του δεν αξίζει να αρχίσουμε να ψάχνουμε για κάτι τόσο μικρό. Μετά βάλαμε τον δικό του RG-9 και έκανε ακριβώς ότι έκανε και ο δικός μου. Αυτό με ηρέμησε και βγήκε το συμπέρασμα ότι πρέπει να είναι θέμα σχεδίασης των μηχανημάτων αυτών. Κατά τη γνώμη μου, αυτός ο θόρυβος ίσως να είναι και ένας συμβιβασμός του σχεδιαστή, ώστε να πετύχει ίσως κάτι που θεωρεί ότι είναι πιο σημαντικό για την απόδοση του. Μετά τον βάλαμε να παίξει με τα συνοδά που είχε στο μαγαζί ο Γιάννης και το μηχάνημα κελάηδησε πραγματικά σε βαθμό που και εμένα, αλλά και τον ίδιο άφησε εντυπωσιασμένο.

Νομίζω ότι κάπου εδώ λήγει το νήμα.

Θέλω από καρδιάς να ευχαριστήσω όσους το παρακολούθησαν και έγραψαν τη γνώμη τους με σκοπό να με βοηθήσουν. Ευχαριστώ και το Γιάννη το Μπρεθέ για την υπομονή του και το ενδιαφέρον που έδειξε για την "περίπτωση μου".

Αν ηταν ετσι αυτο το προβλημα επρεπε να το αναφερει ο κατασκευαστης εγγραφως και τοτε θα ηταν επιλογη του καθενος να αγορασει ενα μηχανημα με καποιο προβλημα η οχι.ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΜΗΧΑΝΗΜΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΘΟΡΥΒΟ.-

Αν ηταν ετσι αυτο το προβλημα επρεπε να το αναφερει ο κατασκευαστης εγγραφως και τοτε θα ηταν επιλογη του καθενος να αγορασει ενα μηχανημα με καποιο προβλημα η οχι.ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΜΗΧΑΝΗΜΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΘΟΡΥΒΟ.-

Αφού ο άνθρωπος αντιλήφθηκε τον βόμβο μετά από τόσο καιρό, ενώ τον έκανε από την αρχή, φαντάζομαι ότι θα είναι πάρα πολύ χαμηλός. Και σε μένα έχει τύχει να ανακαλύπτω κάτι στον ήχο κάποια στιγμή ενώ υπήρχε από παλαιά. Δεν νομίζω ότι ενισχυτής έχει κάποιο πρόβλημα που θα έπρεπε να σε προειδοποιεί ο κατασκευαστής και αν συμφωνείς τότε αγοράζεις. Άλλωστε σχεδόν όλοι αγοράζουμε κατόπιν ακρόασης.

να γινω λιγο κακουλης?

ολα τα μηχανηματα εχουν καποιο θορυβο ιδιως σε τετοιες εντασεις
το συγκεκριμενο δεν το θεωρω προσωπικα και τοσο καλο οσο θελει να λεγεται
"αναστατωθηκαμε" για ενα θορυβο που ουτως η αλλως εξ αρχης ηταν στα ορια του ψυχολογικου για να παει το μηχανημα στον αντιπροσωπο , ο αντιπροσωπος να αποφανθει οτι δεν τρεχει τιποτα οτι ολα ετσι κανουν και στο τελος ο ευτυχης κατοχος να το ακουσει να κελαηδαει στο καταστημα, λες και δεν κελαηδουσε πριν στο σπιτι...
με τις υγειες μας και ...καλη χρονια

Χθες πήγα τον ενισχυτή στον Ορφέα Κορίνθου.

Εκεί με υποδέχθηκε ο Γιάννης Μπρεθές, ιδιοκτήτης του μαγαζιού. Βάλαμε το μηχάνημα σε λειτουργία και άκουσε το "πρόβλημα". Μου είπε ότι κατά τη γνώμη του δεν αξίζει να αρχίσουμε να ψάχνουμε για κάτι τόσο μικρό. Μετά βάλαμε τον δικό του RG-9 και έκανε ακριβώς ότι έκανε και ο δικός μου. Αυτό με ηρέμησε και βγήκε το συμπέρασμα ότι πρέπει να είναι θέμα σχεδίασης των μηχανημάτων αυτών. Κατά τη γνώμη μου, αυτός ο θόρυβος ίσως να είναι και ένας συμβιβασμός του σχεδιαστή, ώστε να πετύχει ίσως κάτι που θεωρεί ότι είναι πιο σημαντικό για την απόδοση του. Μετά τον βάλαμε να παίξει με τα συνοδά που είχε στο μαγαζί ο Γιάννης και το μηχάνημα κελάηδησε πραγματικά σε βαθμό που και εμένα, αλλά και τον ίδιο άφησε εντυπωσιασμένο.

Νομίζω ότι κάπου εδώ λήγει το νήμα.

Θέλω από καρδιάς να ευχαριστήσω όσους το παρακολούθησαν και έγραψαν τη γνώμη τους με σκοπό να με βοηθήσουν. Ευχαριστώ και το Γιάννη το Μπρεθέ για την υπομονή του και το ενδιαφέρον που έδειξε για την "περίπτωση μου".

Συγγνώμη για την παρέμβαση,ήταν για να τονίσω τη φράση.
Επί του προκειμένου: Η γνώμη σου είναι λάθος. Δεν υπάρχει συμβιβασμός τύπου αφήνω λίγο 50 ΗΖ αλλά παίζει καλύτερα. Ειδικά σε SS. Κάπου αρπάζει το κύκλωμα βόμβο δικτύου, κατά πάσα πιθανότητα λόγω layout. Σε έτοιμη συσκευή δεν διορθώνεται, δεν μπορείς να ξανασχεδιάσεις την πλακέτα ή να βάλεις αλλού διακόπτες/ποτενσιόμετρα/βύσματα.

Αν θες πάντως τη γνώμη μου, από τη στιγμή που πληρεί τις προδιαγραφές που ανακοινώνει ο κατ/τής (SNR), είναι όλα εντάξει.

Αν ο ενισχυτής παίξει με πολύ ευαίσθητα ηχεία το "πρόβλημα" θα είναι μικρό?

Σίγουρα μελύτερο!!! Παθών... φθηνός SS SE classA (με τα 87db δεν άκουγα κάτι, με τα Fostex t90-A 106db γίνεται party...)
Ευτυχώς με τους Firstwatt... νεκρική σιγή!

Last edited:
Απάντηση: Re: Θόρυβος ενισχυτή

Σίγουρα μελύτερο!!! Παθών... φθηνός SS SE classA (με τα 87db δεν άκουγα κάτι, με τα Fostex t90-A 106db γίνεται party...)

Ακριβώς. Οι μεγάλες ευαισθησίες είναι μεγεθυντικός φακός τέτοιων θεμάτων.

Απάντηση: Re: Θόρυβος ενισχυτή

Με μπέρδεψες: το φόστεξ είναι ..τουίτερ (κόρνας). Οι SE πάσχουν από απόρριψη θορύβου 120ΗΖ. Για να ακούς πανηγύρια με το φόστεξ, ή ταλαντώνει, ή έχει πολύ από το χαρακτηριστικό hiss των SS (γιατί άραγε?).

όλοι οι ενισχυτές αναφέρουν το σήμα προς θόρυβο τους. βασικό χαρακτηριστικό που δείχνει ακριβώς αυτό το πρόβλημα. όλοι οι θόρυβοι που έχει το μηχάνημα(βόμβος + φύσημα) πρέπει να είναι το πολύ τόσα db κάτω από το μέγιστο σήμα εξόδου του ενισχυτή όσα λεει ο κατασκευαστής.
προφανώς οταν ενα ηχείο ειναι ποιο ευαίσθητο απο κάποιο αλλο ακούγεται ποιο έντονα και ο θόρυβος.
προφανώς ολοι οι ενισχυτές βγάζουν θόρυβο καλοι και κακοί αφού ολα τα ενισχυτικά κυκλώματα βγάζουν θόρυβο εξ ορισμού.
ένα άλλο θέμα που πρέπει να προσέξει ο υποψήφιος αγοραστής ειναι οτι ένας ενισχυτής 1KW με λογο σήματος προς θόρυβο 100Db βγάζει πολυ παραπάνω θόρυβο απο ενα ενισχυτή 10W με λόγο πάλι 100Db.

και κατι ακόμη. θόρυβος που δεν ακούγεται στην θεση ακρόασης με απόλυτη ησυχία ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ. αμα ξαναδώ άνθρωπο να κολλάει το αυτί του στο ηχείο και μετα να παραπονιέται οτι βγάζει θόρυβο θα τον κλοτσήσω.

Η ευαισθησία των ηχείων δεν είναι ίδια σε όλες τις συχνότητες νομίζω, αφού δεν παρουσιάζουν την ίδια ωμική αντίσταση σε όλες τις συχνότητες.

Τώρα αν συμπέσει η συχνότητα του θορύβου με την περιοχή που το ηχείο παρουσιάζει ένα τοπικό ανω ακρότατο αντίστασης τότε το πρόβλημα γίνεται πιο έντονο.

Δεν έχει να κάνει Κωστή αυτό που λες.
Ισχύει αυτό που γράφει ο kontr.

Για να συμπληρώσω, το SNR προϋποθέτει ως αναφορά ένα σήμα ώστε να συγκριθεί ο θόρυβος με αυτό.
Όταν το σήμα είναι πολύ μεγάλο πχ το μέγιστο σήμα εξόδου ενός ενισχυτή τότε και ο λόγος σήματος
προς θόρυβο θα μεγαλώσει.

Η πιο αντικειμενική μέτρηση θα ήταν να μετρηθεί ο θόρυβος σε dBV (με αναφορά δηλαδή το 1Vrms) ή έστω
σε σύγκριση με ένα σήμα γνωστό εξ'αρχής (όπως για παράδειγμα τα 2.83Vrms) και όχι με τη μέγιστη έξοδο.

Σε αυτή την περίπτωση ένας ενισχυτής μεγάλης ισχύος είναι χαμένος αν υποθέσουμε πως συγκρίνουμε δύο
άριστες τεχνικά υλοποιήσεις μικρής και μεγάλης ισχύος. Αυτό συμβαίνει γιατί μεγαλύτερη ισχύς σημαίνει
μεγαλύτερο κέρδος και μεγαλύτερο κέρδος σημαίνει πως και ο ενδογενής θόρυβος των ενεργών στοιχείων
είτε αυτά είναι τρανζίστορ είτε λάμπες θα ενισχυθεί ανάλογα.

Re: Απάντηση: Re: Θόρυβος ενισχυτή

Ακριβώς. Οι μεγάλες ευαισθησίες είναι μεγεθυντικός φακός τέτοιων θεμάτων.

Το επιβεβαιωνω, συμβαινει και σε εμενα.

89.5db τα προηνουμενα μου, δεν ακουγοταν τιποτε

97db αυτα που εχω τωρα, και ακουγεται

Το παραδοξοκουλοτατο ειναι οτι δεν ακουγεται παντα απο το ιδιο ηχειο.

Ειναι ενας τρικαναλος τελικος ειναι ο υποπτος, ποτε ακουγετε σε δεξι/κεντρικο, ποτε σε αριστερο/κεντρικο.

Re: Απάντηση: Θόρυβος ενισχυτή

Το hum είναι σαν το νερό ,, οπου βρεί πάει και χώνεται

shaolin-monks-impressive-physique.jpeg

Δεν έχει να κάνει Κωστή αυτό που λες.
Ισχύει αυτό που γράφει ο kontr.

Για να συμπληρώσω, το SNR προϋποθέτει ως αναφορά ένα σήμα ώστε να συγκριθεί ο θόρυβος με αυτό.
Όταν το σήμα είναι πολύ μεγάλο πχ το μέγιστο σήμα εξόδου ενός ενισχυτή τότε και ο λόγος σήματος
προς θόρυβο θα μεγαλώσει.

Η πιο αντικειμενική μέτρηση θα ήταν να μετρηθεί ο θόρυβος σε dBV (με αναφορά δηλαδή το 1Vrms) ή έστω
σε σύγκριση με ένα σήμα γνωστό εξ'αρχής (όπως για παράδειγμα τα 2.83Vrms) και όχι με τη μέγιστη έξοδο.

Σε αυτή την περίπτωση ένας ενισχυτής μεγάλης ισχύος είναι χαμένος αν υποθέσουμε πως συγκρίνουμε δύο
άριστες τεχνικά υλοποιήσεις μικρής και μεγάλης ισχύος. Αυτό συμβαίνει γιατί μεγαλύτερη ισχύς σημαίνει
μεγαλύτερο κέρδος και μεγαλύτερο κέρδος σημαίνει πως και ο ενδογενής θόρυβος των ενεργών στοιχείων
είτε αυτά είναι τρανζίστορ είτε λάμπες θα ενισχυθεί ανάλογα.

Δεν δίνουμε την παραμικρή σημασία σε SNR που αναφέρονται στη μέγιστη ισχύ. Είναι άνευ αντικειμένου, έχει μόνο θεωρητική αξία.
Το πολύ να δεχθούμε τα 5 βαττ..

Ακριβώς Κωνσταντίνε. κανονικά θα έπρεπε να μετράμε στο 1W αλλα ειναι μια ακόμη κομπίνα των εταιριών για να βγάζουν καλές μετρήσεις. μετρώντας στην μέγιστη ισχύ προσθέτεις αρκετά Db οσα δηλαδή παραπάνω είναι και η μέγιστη ισχύ απο το 1W.

θα μπορούσαμε να φτιάξουμε ενα νήμα για αυτές τις κομπίνες που ειναι πραγματικά πολλές και ευφάνταστες.