Θρησκεια και πολεμος

Status
Not open for further replies.

FINIX

AVClub Fanatic
22 November 2010
12,545
Εν συνεχεια μιας κουβεντας στο μεταναστευτικο, ενα ωραιο κειμενακι που μας θυμιζει οτι δεν ειναι πολεμοχαρεις μονο οι Μουσουλμανοι..


[h=2]Θρησκεία και πόλεμος,[/h]

Της Δήμητρας Σαρρή
Ποια είναι η σχέση του Θεού με τον πόλεμο; Καμία θα απαντήσουν αναφανδόν οι εκπρόσωποι όλων των θρησκευτικών δογμάτων. Η ειρήνη και η αγάπη προβάλλονται από όλες ανεξαιρέτως τις θρησκείες, ως οι δυο σημαντικότερες πανανθρώπινες αξίες, όμως οι πιο αιματοβαμμένες σελίδες της ανθρωπότητας, είναι εκείνες στις οποίες οι θρησκείες έπαιξαν τον πρωταγωνιστικό ρόλο, σε εμπόλεμες συρράξεις και αδελφοκτόνους πολέμους. Οι θρησκευτικοί πόλεμοι υπήρξαν ανέκαθεν αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης κοινωνίας και στο όνομα του θεού σφαγιάστηκαν, βασανίστηκαν και εκτοπίστηκαν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι.
Το οξύμωρο, της αδιαμφισβήτητης αυτής ιστορικής πραγματικότητας δεν καταδικάζει αυτομάτως τις θρησκείες στο «πυρ το εξώτερον», αρκεί να αναγνωρίσει κανείς ότι τα θρησκευτικά δόγματα δεν είναι τίποτα περισσότερο από προϊόντα των ανθρώπων και αποτέλεσμα των σύνθετων διανοητικών διαδικασιών που ανέπτυξε ο άνθρωπος στη πορεία της εξέλιξης του. Αποτελούν στην ουσία την αντανάκλαση των υπαρξιακών αναζητήσεων του ανθρωπίνου είδους που διαβαθμίζονται από ερωτήματα όπως «ποιο είναι το νόημα της ζωής;» ή «τι γίνεται μετά το τέλος της;», αλλά περιλαμβάνουν ταυτόχρονα κώδικες ηθικών κανόνων και αξιών, που ενσωματώθηκαν σε μια μορφή πρώιμου δικαίου το οποίο οργάνωσε και οργανώνει ακόμη και σήμερα τις ανθρώπινες κοινωνίες. Είναι αναπόφευκτο οι θρησκείες να διαπλέκονται άμεσα στον κοινωνικό ιστό και να λαμβάνουν λόγω της υπερφυσικής τους διάστασης ένα ισχυρό ρόλο, επιβάλλοντας τέτοια εξουσία στους ανθρώπους, ικανή να τους φανατίσει ή να τους προτρέψει σε ακραίες συμπεριφορές.
Οι θρησκευτικοί πόλεμοι ανέκαθεν υπήρξαν το πρόσχημα εγκόσμιων διεκδικήσεων και επιδιώξεων κάθε άλλο παρά πνευματικών. Η κινητήριος δύναμη της θρησκείας κινητοποιούσε τις μάζες οι οποίες αγωνίζονταν για ένα δίκαιο, ιερό σκοπό, για ένα σκοπό που αξίζει να πεθάνεις, να χάσεις την οικογένεια σου, τα υπάρχοντα σου, οτιδήποτε σε συνδέει με αυτόν τον κόσμο, μια θυσία όμως που οπωσδήποτε θα ανταμειφθεί σε ένα άλλον, καλύτερο κόσμο. Το αίσθημα δικαίου που προσδίδει η θρησκευτική πίστη σε όλες τις αιμοβόρες ανθρώπινες διενέξεις, τις κάνει λιγότερο ευτελείςς, λιγότερο αποτρόπαιες. Κι αυτό ήταν κάτι που αντιλήφθηκαν οι άνθρωποι από την αρχή της ανθρώπινης ιστορίας.
Σε όλα τα ιερά κείμενα διαπιστώνεται η αντίφαση της φιλειρηνικής θεϊκής επίκλησης και της προτροπής ή καταγραφής της βίας στο όνομα του Θεού. Ο Ινδουισμός καταδικάζει απερίφραστα όλες εκείνες τις πράξεις που μπορεί να προκαλέσουν την απώλεια της ζωής κάθε ζώντος πλάσματος, την ίδια στιγμή όμως επιφυλάσσει μια σημαντική κοινωνικο-θρησκευτική αναγνώριση στον πολεμιστή ο οποίος έχει συγκεκριμένα καθήκοντα να επιτελέσει. Οι δυο αυτές τάσεις, της βίας και της μη-βίας περιγράφονται αναλυτικά στο σημαντικότερο ιερό βιβλίο του Ινδουισμού, την Μπαγκαβάτ Γκίτα που αποτελεί μέρος του θρησκευτικού έπους Μαχαμπαράτα. Εδώ ο θεός Κρίσνα, οδηγεί τον πολεμιστή Αρτζούνα στη μάχη του Κουρουκσέτρα (Kurukshetra). Ο Κρίσνα αν και θεός ενεργεί ως βοηθός του Αρτζούνα και οδηγεί το άρμα του. Ο Αρτζούνα βλέποντας στην πλευρά των αντιπάλων του φίλους, συγγενείς και δασκάλους διστάζει να πολεμήσει και σκέφτεται να καταθέσει τα όπλα για να μην τους βλάψει. Ο Κρίσνα του εξηγεί ότι πρέπει να είναι πιστός στο ρόλο του ως ευγενής-πολεμιστής (τσατρίγια) και τον συμβουλεύει να ενεργήσει και να κάνει το καθήκον του αποστασιοποιημένος. Ο Κρίσνα παράλληλα διδάσκει τον Αρτζούρνα να μην αισθάνεται μίσος για κανένα πλάσμα, να είναι φιλικός και συμπονετικός. Σε άλλα ινδουιστικά κείμενα περιλαμβάνονται κείμενα όπου πλησιάζουν πολύ την λογική του «δίκαιου» πόλεμου των χριστιανών ενώ στη Μαχαμπαράτα ο κώδικας του πολέμου επιβάλει το μέτρο στην άσκηση της βίας και καταδικάζει τους θανάτους των ανήμπορων ανθρώπων, των γυναικών, των μικρών αγοριών και τον ηλικιωμένων ανδρών.
Η ασκητική παράδοση του Βουδισμού έχει ταυτιστεί με τη μη βία, την μη αντιπαράθεση και την εσωτερική διανοητική ζωή. Ωστόσο και ο Βουδισμός ήταν πάντα συνδεδεμένος με τον αληθινό κόσμο, δίνοντας ξεκάθαρη έμφαση στην ιεραρχική μορφή της κοινωνίας με τους κοινωνικούς και ηθικούς διαχωρισμούς της, έχοντας πλήρη επίγνωση της ύπαρξης της βίας. Βέβαια ο Βουδισμός απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί πολεμική θρησκεία, αλλά είναι εντυπωσιακό ότι ένας από τους πιο πολεμοχαρείς αυτοκράτορες της Ινδίας ο Ασόκα, (3ο π.Χ. αιώνας) γνωστός για πολεμικές κατακτήσεις και κατορθώματα σε όλη την ινδική υποήπειρο, υπήρξε ένας από τους πιο φανατικούς βουδιστές. Τον 20ο δε αιώνα ο Βουδισμός έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στον αντι-αποικιακό αγώνα στη Σρι Λάνκα, την Μπούρμα (Μιανμάρ) και στο Βιετνάμ. Ειδικότερα ο Ζεν Βουδισμός όπως αναπτύχθηκε στην Ιαπωνία κατά τον 7ο μ.Χ. αιώνα, κατέλαβε κυρίαρχο ρόλο στην προστασία του κράτους και την διδασκαλία των πολεμικών τεχνών. Το Μπουσίντο, ο κώδικας τιμής των πολεμιστών Σαμουράι, αντανακλά εύστοχα τη σχέση της διανοητικής κατάστασης Ζεν και της πολεμικής νοοτροπίας.
Στην ιουδαϊκή παράδοση, η πολεμική πρακτική είναι ιδιαίτερα έντονη. Ο Γιαχβέ, ο Θεός των Εβραίων, αποκάλυψε το όνομά του στον Μωυσή ως «Ο Θεός των στρατών» (Yahveh Sabaoth). Ο Θεός του Μωυσή ήταν συνάμα πολεμοχαρής και μεροληπτικός, παίρνοντας πάντα το μέρος του περιούσιου λαού του, στην όποια διένεξη. Η Παλαιά Διαθήκη περιλαμβάνει τουλάχιστον 300 περιπτώσεις όπου ο Θεός αναμίχθηκε ενεργά σε πολεμικά επεισόδια που αφορούσαν τους Εβραίους. Ταυτόχρονα όμως είναι και ο Θεός ολόκληρης της οικουμένης. Έτσι σύμφωνα τις θεϊκές επιταγές οι Ισραηλίτες στρατιώτες οφείλουν το προσέχουν τους κρατούμενούς τους κι όχι να τους σφαγιάζουν.
Έχοντας ξεκινήσει ως μια απόλυτα φιλειρηνική θρησκεία, ο Χριστιανισμός άρχισε να λαμβάνει κατά τον 4ο μ.Χ αιώνα, ένα πιο στρατιωτικό χαρακτήρα. Στα πρώιμα και μεσαιωνικά χρόνια η χριστιανική εκκλησία ανέπτυξε μεθόδους περιορισμού και διάκρισης μεταξύ των ανθρώπων και αργότερα συνέλαβε την ιδέα των Σταυροφοριών οι οποίες αποδείχτηκαν εξαιρετικά αποτελεσματικές στην εξάπλωση της θρησκείας και της τιμωρίας των απίστων. Η πρώτη Σταυροφορία κηρύχθηκε από τον Πάπα Ουρβανό το 1095, και είχε τον ιερό στόχο της απελευθέρωσης της Ιερουσαλήμ. Για πολλούς μελετητές οι Σταυροφορίες θεωρούνται ως η πρώτη απόπειρα επιβολής της ευρωπαϊκής κυριαρχίας, ένα ξεκάθαρα ιμπεριαλιστικό εγχείρημα. Από την πλευρά τους όμως οι σταυροφόροι, πίστευαν ακράδαντα ότι επιτελούσαν κάποιο θεϊκό έργο.
Οι Σταυροφορίες έφεραν σε απευθείας αντιπαράθεση τον Χριστιανισμό με το Ισλάμ, αν και δεν ήταν η πρώτη φορά. Ο προφήτης Μωάμεθ υπήρξε ένας εξαιρετικά επιτυχημένος στρατιωτικός διοικητής και το Ισλάμ (το οποίο σημαίνει «ειρήνη») είχε ήδη εξαπλωθεί με το ξίφος, στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ισπανία, απειλώντας να εισέλθει στα βάθη της ευρωπαϊκής ηπείρου, από τις αρχές του 8ου αιώνα. Ο θρησκευτικός πόλεμος των μουσουλμάνων εναντίον των απίστων ονομάζεται «τζιχάντ». Αυτοί που σκοτώνονται στη «τζιχάντ» πηγαίνουν απευθείας στον Παράδεισο. Ήταν ένα απλό δόγμα, παρεμφερές με τον Χριστιανισμό.
Οι θρησκευτικές πολεμικές συρράξεις δεν περιορίστηκαν όμως μονάχα εναντίον των εκάστοτε «απίστων» των αλλότριων δογμάτων. Επεκτάθηκαν αρκετές φορές στους πιστούς του ίδιου δόγματος. Το σχίσμα μεταξύ ανατολής και δύσης, στην χριστιανική εκκλησία, βρέθηκε στο κέντρο του θεάτρου των πολεμικών επιχειρήσεων. Οι χριστιανοί σταυροφόροι στο δρόμο για την εκστρατεία τους στη Μέση Ανατολή, πολιόρκησαν την Κωνσταντινούπολη, πρωτεύουσα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και οικονομικό, πολιτιστικό και πνευματικό κέντρο των χριστιανών ορθοδόξων.
Για την Ευρώπη η οποία εκπροσωπεί το δυτικό πολιτισμό, η θρησκεία υπήρξε πάντα ένα σημαντικό κίνητρο για πόλεμο, αναπόσπαστο τμήμα της πολιτικής και των εθνικών συμφερόντων. Άγριες συγκρούσεις σημειώθηκαν και μεταξύ πιστών επακριβώς του ίδιου δόγματος όπως οι πόλεμοι μεταξύ της Αγγλίας και της Γαλλίας το 14ο και 15ο αιώνα μ.Χ. Όταν ο Λούθηρος θυροκόλλησε στις 31 Οκτωβρίου 1517, στην εξώπορτα του μητροπολιτικού ναού της Βιρτεμβέργης, τις 95 θέσεις του κατά του Πάπα, μια νέα περίοδος βαρβαρότητας ξεκίνησε για την χριστιανική εκκλησία. Οι αναθεωρητές Προτεστάντες, συγκρούστηκαν επανειλημμένως με τους Καθολικούς, με αποκορύφωμα την νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου όπου σφαγιάστηκαν ανηλεώς όλοι οι προτεστάντες της Γαλλίας.
Η διαμάχη Προτεσταντισμού-Καθολικισμού είναι συνυφασμένη με την συγκρότηση των εθνών κρατών στη κεντρική Ευρώπη, κατά τον 16ο και 17ο αιώνα. Ο εκρηκτικός συνδυασμός θρησκείας και έθνους κράτους, εκτονώθηκε στον Τριακονταετή πόλεμο, στον οποίο εκφράστηκαν οι θρησκευτικές και εθνικές επιδιώξεις των τότε ευρωπαϊκών δυνάμεων. Η ειρήνη της Βεστφαλίας (1648) προσπάθησε να αποτρέψει ανάλογες μελλοντικές θρησκευτικές συρράξεις, υιοθετώντας την αρχή «cuius regio, eius religio» που σημαίνει: η θρησκεία του λαού είναι αυτή του ηγέτη. Η αρχή αυτή αντανακλά το σεβασμό στις θρησκευτικές πεποιθήσεις άλλων λαών και παρότι σηματοδότησε το τέλος των εθνικών θρησκευτικών πολέμων στην Ευρώπη, δεν κατάφερε να αποτρέψει τις εμφύλιες συρράξεις. Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί η Ιρλανδία και το άσβεστο μέχρι και σήμερα μίσος προτεσταντών–καθολικών το οποίο φυσικά υποκρύπτει μια ευρύτερη κοινωνική και πολιτική διαμάχη.
Το ενδο-δογματικό μίσος δεν είναι φυσικά άγνωστο ούτε στους μουσουλμάνους. Οι σιίτες και οι σουνίτες, βρέθηκαν αρκετές φορές σε αντιπαράθεση όταν από το 1512 και μετά επικράτησε ο Σιιτισμός στην Περσία και κορυφώθηκε στην διάρκεια του 20ου αιώνα στο Ιράκ με την καταπίεση του σιιτικού πληθυσμού από τον Σαντάμ Χουσείν, και τον οκταετή πόλεμο Ιράν-Ιράκ.
Μια νέα περίοδο θρησκευτικών παθών, εγκαινίασε η πτώση του Ανατολικού Μπλοκ το 1989. Οι πολεμικές συγκρούσεις στην πρώην Γιουγκοσλαβία ήταν εμφύλιες συγκρούσεις και όχι εθνικές, μιας και η πλειοψηφία του πληθυσμού στην περιοχή είναι Σλάβοι. Εκτός όμως από Σλάβοι, ήταν και Βόσνιοι μουσουλμάνοι και Κροάτες καθολικοί και Σέρβοι ορθόδοξοι και για ακόμη μια φορά η θρησκεία απέδειξε πόσο σημαντικό ρόλο μπορεί να διαδραματίσει στην συγκρότηση της εθνικής συνείδησης καθώς ήταν εκείνη που έθεσε την διαχωριστική γραμμή μεταξύ των λαών σε έναν παράλογο και ανηλεή πόλεμο.
Η θρησκεία έχει παίξει σημαντικό ρόλο και στην αμερικανική πολεμική ιστορία. Οι Κονκισταδόροι της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας διέγραψαν ένα διαφορετικό μέλλον για τους λαούς της ηπείρου, όταν στο όνομα του Θεού κατέσφαζαν τους αυτόχθονες πληθυσμούς των Ινδιάνων. Και αργότερα όμως στο ανεξίθρησκο αμερικανικό κράτος, η θρησκεία έβρισκε πάντα ένα σημαντικό βήμα, στα λόγια των Αμερικανών προέδρων που επικαλούνταν τη Θεία βούληση σε κάθε ιμπεριαλιστικό εγχείρημα. Η «διαβολική αυτοκρατορία» του Ρόναλντ Ρήγκαν ήταν ένας ευφυέστατος χαρακτηρισμός εναντίον της ανταγωνιστικής τότε Σοβιετικής Ένωσης, δικαιολογώντας στο θυμικό των Αμερικανών ψηφοφόρων την σπατάλη εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων για εξοπλισμούς. Μόλις πρόσφατα έληξε η οκταετής θητεία της λεγόμενης ευαγγελικής δεξιάς των ΗΠΑ με ηγέτη τον Τζορτζ Μπους, που επινόησε τον «άξονα του κακού» για τα μη ελεγχόμενα κράτη της Μέσης Ανατολής και καταδίκασε σε θάνατο χιλιάδες Αμερικανούς στρατιώτες στο Ιράκ «με την δύναμη του Θεού».
Στην αρχή του 21ου αιώνα και ενώ η ανθρωπότητα ζει πλέον στους ρυθμούς της προηγμένης τεχνολογίας, τα θρησκευτικά μίση αντί να καταλαγιάζουν, διευρύνονται ανησυχητικά. Ανησυχητικά ωστόσο διευρύνεται και το χάσμα μεταξύ πλουσίων χωρών της Δύσης και των φτωχών του λεγόμενου τρίτου κόσμου. Από το 1990 και μετά, ο μουσουλμανικός κόσμος έχει εισέλθει σε μια φάση έντονης θρησκευτικής ριζοσπαστικοποίησης με ακραία έκφραση τον ισλαμικό φονταμενταλισμό της Αλ Κάιντα, των Ταλιμπάν, αλλά ακόμη και κατεξοχήν πολιτικών κινημάτων που εκφράζονται με θρησκευτικούς όρους, όπως η Χεσμπολάχ στον Λίβανο, η Χαμάς στην Παλαιστίνη ή οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι της Αιγύπτου που εκπροσωπούν το λεγόμενο πολιτικό Ισλάμ. Το θρησκευτικό μένος όμως επεκτείνεται και σε χώρες όπως η Ινδία και το Πακιστάν, αλλά και χώρες της Αφρικής. Η επιστροφή των ανθρώπων στην θρησκεία σε περιόδους αυξανόμενης καταπίεσης, έλλειψης βασικών αγαθών και παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, επιφυλάσσει πιθανές περιπέτειες για την ανθρωπότητα. Το θρησκευτικό αίσθημα, όπως μας έχει διδάξει πάμπολλες φορές η ιστορία, στρεβλώνεται εύκολα μέσα από τον φακό της πολιτικής και κοινωνικής αδικίας και μπορεί να μετατραπεί στο δολοφονικότερο όπλο από επιτήδειους πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες.
 
Με δύο λόγια οι θρησκείες, ή καλύτερα οι εκπρόσωποί τους, είναι υπεύθυνοι για μερικές από τις μεγαλύτερες συμφορές που έζησε η ανθρωπότητα. Και δυστυχώς ζει ακόμη.
 
Όταν έχεις τον φόβο για κίνητρο και την ελπίδα για εμπόριο, δεν νομίζω ότι υπάρχουν πολλά πράγματα για να σε σταματήσουν.

Μια μικρή επισήμανση :Τα κίνητρα της Δ' Σταυροφορίας (1201-1204) ήταν ξεκάθαρα οικονομικής φύσης (τα λεηλατημένα χρυσά αντικείμενα υπάρχουν ακόμα στη Βενετία).Απλώς δεν υπήρχαν τα θρησκευτικά κίνητρα των προηγούμενων σταυροφοριών.Οι σταυροφόροι δεν παρέκλιναν καθόλου από τον δρόμο τους.
 
ncups αν το δεις καλύτερα θα διαπιστώσεις οτι ακόμα και στη Δ! ξεκίνησαν με ''θρησκευτικά'' κριτήρια (όσο θρησκευτικά θα μπορουσες να τα πεις και για τις προηγούμενες) αλλά στην πορεία οι χρηματοδότες τους έστρεψαν αλλού...
πως?
Δανείζοντας τους ποσό πολλάπλάσιο απο αυτό που ζήτησαν....
και που θα έβρισκαν τόσα χρήματα για να ξεχρεωσουν?
Οεο!!
και ολα αυτά από έναν ηλικιωμένο και ανάπηρο δόγη
Κάποια πράγματα ειναι διαχρονικά
κάποια αλλα μένουν παντα διαστρεβλωμένα...όπως οτι η Πόλη ''έπεσε'' απο τους Τούρκους ~150 χρόνια μετά.

Όσο αφορά το θέμα
καμία θρησκεία δεν επιδιώκει πόλεμο
το οτι κάποιοι την βάζουν μπροστά ειναι διαφορετικό θέμα γιατί ειναι σοβαρό κίνητρο που διαχρονικά ''δουλεύει''
 
Παίρνουμε γεγονότα που συνέβησαν πριν από 1500 χρόνια, τα ανακατεύουμε με δηλώσεις του στυλ "Ο τάδε τον τάδε αιώνα δήλωσε ότι ήταν Χάρε Κρίσνα", τα συγκρίνουμε όλα με ότι κάνουν τώρα κάποιοι στο όνομα της θρησκείας και έτοιμο το τσουβάλι. :p
Να βάλουμε μέσα και το τι πόλεμοι έγιναν για τη φωτιά;

Αχταρμάς.
 
Δικιο εχεις Μιχαλη, εγω λεω, για να κρινουμε την καθε θρησκεια, τη βια που ασκηθηκε/ασκειται στο ονομα της τελος παντων*, να δουμε μονο τι εγινε το τελευταιο λεπτο αντε διλεπτο.

Ετσι λεει και η λογικη...

Και μετα παραπονιεσαι για τσουβαλια...

*Θεωρω οτι οι θρησκειες, τουλαχιστον οι κυριοτερες που πανω κατω γνωριζουμε 5 πραγματα, δεν ειναι βιαιες φυση και θεση, βιαιες τις κανουν οι εκαστοτε ερμηνευτες των γραφων τους. Και για αυτους μιλαμε.
Αλλο ειναι το προβλημα με τη θεωρια τους ΙΜΟ, ο λογος υπαρξης τους, αλλα αυτο ειναι μια αλλη κουβεντα.

Υ.Γ. Και μη μου ξαναπεις παλι για βουδιστες και τετοια, ενα μικρο googling θα σε πεισει για το αντιθετο.
 
Last edited:
Δηλαδή αντί να καταδικάσουμε τη βία, τη δικαιολογούμε λέγοντας ότι "ε, και οι άλλοι κάποτε έκαναν τα ίδια".
Και δεν μιλάω για τον τελευταίο χρόνο, τα τελευταία δέκα χρόνια ή τα τελευταία 100 χρόνια.
Μιλάμε για πράγματα που έγιναν στον μεσαίωνα.
 
Οτι θελει να καταλαβει ο καθενας..εχει και φρεσκα κουλουρια Ρηγκαν,Μπους,Ιρλανδια,Γιουκοσλαβια,μην ξεχνας οτι το θρησκευτικο μενος των Μουσουλμανων εχει εξαρση απο το 90 και μετα,αφου εχουν σφαγιαστει Παλαιστινιοι,Αφγανοι,Ιρακινοι,Λιβυοι και δεν θυμαμαι και εγω αλλο τι, απο τους πολιτισμενους ..
 
Δηλαδή αντί να καταδικάσουμε τη βία, τη δικαιολογούμε λέγοντας ότι "ε, και οι άλλοι κάποτε έκαναν τα ίδια".
Και δεν μιλάω για τον τελευταίο χρόνο, τα τελευταία δέκα χρόνια ή τα τελευταία 100 χρόνια.
Μιλάμε για πράγματα που έγιναν στον μεσαίωνα.

+1!
Το ότι κάποιοι δεν ξεφύγανε ποτέ από το μεσαίωνα περνάει απαρατήρητο...
το ότι σήμερα κόβουν χέρια και πόδια, το ότι σήμερα κάνουν αποκεφαλισμούς, το ότι σήμερα η γυναίκα έχει αξία και δικαιώματα παρόμοια με αυτά ενός ζώου κλπ ισοφαρίζεται γιατί τον μεσαίωνα (και γιατί να μην πάμε και πιο παλιά?) γίνονταν παρόμοια πράγματα και στη δύση...
Το ότι ποτέ δεν θα ξεφύγουν από τον μεσαίωνα γιατί αυτός (sharia) είναι γραμμένος σαν νόμος δεν σημαίνει τίποτε....
:drummer:
 
Εμ google is our friend...

Με μικρη ερευνα θα δεις οτι καθε, μα καθε θρησκεια (τουλαχιστον απο τις κυριοτερες) εχει περιστατικα βιας τον τελευταιο χρονο.

Χριστιανοι, Βουδιστες, Μουσουλμανοι, ολοι.

Γιααααα πηγαινε σε κανενα Αμερικανικο χωριο στα κεντρικα και πες καμια ιστορια για τον Jesus, αν γλυτωσεις με πισα και πουπουλα θα πρεπει να εισαι ευτυχισμενος.
 
Θετε φωτογραφιες αποκεφαλισμενων Βοσνιων Μουσουλμανων απο Σερβους Χριστιανους?και μην μου πειτε οτι εκει δεν ειναι θρησκευτικα τα κινητρα,η θρησκεια μεγιστοποιησε το εθνικιστικο στοιχειο,ουτες η αλλως δεν γινεται πουθενα ο πολεμος αποκλειστικα για θρησκευτικους λογους..
 
Να ρωτήσω κάτι? Έχει διαφορά να σε σκοτώσει μια "έξυπνη" βόμβα από μια αυτοσχέδια? Έχει διαφορά η εκτέλεση σε ηλεκτρική καρέκλα απ την κρεμάλα?
 
μην ξεχνας οτι το θρησκευτικο μενος των Μουσουλμανων εχει εξαρση απο το 90 και μετα,αφου εχουν σφαγιαστει Παλαιστινιοι,Αφγανοι,Ιρακινοι,Λιβυοι και δεν θυμαμαι και εγω αλλο τι, απο τους πολιτισμενους ..

Ναι... Οι Hassassins από το Αλαμούτ ήταν μόδα της δεκαετίας του 90... :p
 
Re: Απάντηση: Θρησκεια και πολεμος

Να ρωτήσω κάτι? Έχει διαφορά να σε σκοτώσει μια "έξυπνη" βόμβα από μια αυτοσχέδια? Έχει διαφορά η εκτέλεση σε ηλεκτρική καρέκλα απ την κρεμάλα?

Κατά βάση Δημήτρη έχει διαφορά η εκτέλεση γιατί σκότωσες 1-2 ή 5 άτομα από την εκτέλεση γιατί έκανες sex πριν το γάμο...
 
Σωστά Στέλιο αλλά πρέπει να αναγνωρίσουμε οτι οι δυτικοί ''πολιτισμένοι'' έχουν ξεπεράσει την επέκταση μέσω θρησκείας.
Σου λένε καθαρά ''αυτό που έχεις το θέλω, φερτο''
Από την αναγέννηση και μετά :BDGBGDB55:
ο μονος τρόπος να μην στο πάρουν ειναι να το θέλει και άλλος ''πολιτισμένος'', οπότε περιμένεις να δεις πως θα εξελιχθεί η μοιρασιά
 
Στέλιο, φυσικά κάθε θρησκεία έχει περιστατικά βίας. Όπως κάθε κοινωνική ομάδα η εκάστοτε θρησκεία έχει σαν μέλη κάθε καρυδιάς καρύδι.... Σαφώς και θα υπάρχουν και βίαια ή ψυχοπαθή μέλη. Σαφώς και θα υπάρχουν φανατικοί που χάνουν την ουσία και κάνουν απαράδεκτα πράγματα....
Είναι στην ανθρώπινη φύση και το βλέπουμε σε κάθε έκφρασή της πχ στο ποδόσφαιρο υπάρχουν φίλαθλοι και υπάρχουν χούλιγκανς η στην πολιτική κλπ...
Το θέμα είναι αν μια κοινωνική ομάδα ή μια θεωρία ή μια θρησκεία ΩΘΕΙ η ΙΔΙΑ τα μέλη της στην βια και στο έγκλημα. Για παράδειγμα για αυτό ο ναζισμός δεν είναι απλά μια άλλη πολιτική θεωρία αλλά μια εγκληματική θεωρία.
Στον Χριστιανισμό και στον Βουδισμό κάποια πράγματα είναι σίγουρα παρέκκλιση. Δυστυχώς έγιναν απίστευτα αίσχη αλλά αυτά τα αίσχη ήταν σίγουρα παρέκκλιση.
Στο Ισλάμ κάποια πράγματα όμως ΔΕΝ είναι παρέκκλιση. Η sharia είναι κομμάτι της θρησκείας αυτής καθεαυτής και η αιτία για το ότι ΠΟΤΕ δεν θα ξεφύγουν από τον μεσαίωνα.
Υπάρχουν χριστιανοί που σπάνε τις γυναίκες τους στο ξύλο!
Υπάρχουν άθεοι που σπάνε τις γυναίκες τους στο ξύλο (και μάλιστα αρχηγοί αριστερών κομμάτων)!
Δεν υπάρχει σε κανένα όμως από τους παραπάνω επίσημη οδηγία για το πως να δέρνουν τη γυναίκα τους:

"H ευρωπαία γυναίκα λαχταράει για ένα άντρα που θα είναι σαν φρουρός για αυτή" ακολουθούν αναλυτικές οδηγίες για το πως πρέπει να πέφτουν οι σφαλιάρες:

http://www.youtube.com/watch?v=Y-Tw7WhH_aQ

Ακόμη και το γάϊδαρο η την καμήλα σου αν θες να τα κάνεις να προχωρήσουν δεν τα χτυπάς στο πρόσωπο. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο για τους ανθρώπους. Τις γυναίκες τις βαράμε οπουδήποτε αλλού:

http://www.youtube.com/watch?v=WeprC0uC7C8


Και για πάμε και σε ένα τελευταίο που θυμίζει ιδιαίτερα τον ναζισμό:
οι κοπέλες -ανήλικες- που είναι άπιστες είναι "easy meat". Μπορείς να τις βιάζεις και να τις εκδίδεις ελέυθερα.... Τι ισλάμ απαγορεύει το σεξ πριν το γάμο και για τους άντρες αλλά αυτό δεν μετράει αν οι κοπέλες είναι άπιστες.
Ποιος το λέει αυτό? κάποιος Ταλιμπάν στο βομβαρδισμένο Αφγανιστάν? ΟΧΙ!
Το ιμάμηδες στα τζαμιά της Βρετανίας. Και ποιός το λέει αυτό? κανένας ρατσιστής άγγλος? ΌΧΙ το λέει μουσουλμάνος θρησκευτικός ηγέτης.
τους ναζί τους φτύνουμε και πολύ σωστά τις ναζιστικές πρακτικές και νόμους αδυνατούμε όταν έχουν "εξωτικό" μανδύα....

‛Imams promote grooming rings’, Muslim leader claims
The Oxford grooming ring was promoted by imams who encourage followers to think white women deserve to be “punished”, an Islamic leader has claimed.


oxford-guilty_2562697b.jpg


Dr Taj Hargey, imam of the Oxford Islamic Congregation, said race and religion were inextricably linked to the recent spate of grooming rings in which Muslim men have targeted under-age white girls.
Earlier this week seven members of a child sex ring from Oxford were found guilty of forcing under age girls to commit acts of "extreme depravity".
Their victims, aged between 11 and 15, were groomed and plied with alcohol and drugs before being sexually assaulted and forced into prostitution. They targeted "out of control" teenagers.
Dr Hargey said that the case brought shame on the city and the community and is a set back for cross community harmony.
But worse still is the refusal to face up to its realities, he wrote in the Daily Mail.
......
http://www.telegraph.co.uk/news/ukn...mote-grooming-rings-Muslim-leader-claims.html
 
Την καραμελα με την μη καταδικη αυτων των πρακτικων αφησε την στην ακρη ντε,ειπαμε την θεωρουμε αυτονοητη ,πρεπει καθε φορα που κανουμε κουβεντα,να προβουμε σε καταδικαστικη δηλωση,ελεος
 
Τότε προς τι οι δικαιολογίες ότι το έχουν κάνει και άλλοι πριν από αυτούς;
Θα δώσει π.χ. το δικαίωμα στους Ιαπωνέζους να ρίξουν ατομική βόμβα;
 
Αυτό ακριβώς είναι η καραμέλα: μια καταδίκη και πάμε παρακάτω.

Όταν μιλάμε όμως για θρησκείες και πως αυτές οδηγούν στη βία αυτό είναι κεφαλαιώδες! Γιατί κάποιες την έχουν υφάνει στην ουσία τους.

Αλλά όχι!
Αφού κάναμε την "δήλωση καταδίκης" είμαστε ελεύθεροι και σωστοί να τσουβαλιάζουμε ελεύθερα...
:SFGSFGSF:
 
Ωρε Χρηστο κανεις ενα σημαντικο λαθος τωρα.

Δεν συγκρινεις θρησκειες τωρα, συγκρινεις απο τη μια τη θεωρια του Χριστιανισμου (μιας και σαν χωρα με επισημη θρησκεια το Χριστιανισμο εχουμε περισσοτερη αποψη για τη θεωρια του) και απο την αλλη τους εκαστοτε ερμηνευτες του κορανιου. Δεν γινεται ετσι bro.

Και το ξαναλεω, μην κρινεις απο την Ελλαδα, εδω εχουμε φονταμενταλιστες, αλλά, ευτυχως ακομα, δεν εχουν το πανω χερι.

Υπαρχουν και αλλες χωρες, δεν λ.χ. στην Αμερικη, ψαξε να βρεις νομους να παθεις σοκ, νομους φυσικα που πηγαζουν αντιστοιχα απο τον Χριστιανικο φονταμενταλισμο. Το ξαναλεω, ας παει κανεις σε κανενα χωριο στο Τεξας και να πει καμια "ιστορια" για τον Jesus και τα ξαναλεμε.

λ.χ.

Christian+fundamentalist.jpg


Επισης

fundamentalism.jpg


Με μια μικρη ερευνα λοιπον μπορει κανεις να διαπιστωσει οτι δεν ειναι αποκλειστικο προνομιο των μουσουλμανων να ειναι motorhead...

Οπως σωστα ειπε ο Finix πιο πριν, εδω δεν δεχονται τη Δαρβινικη θεωρια... (παρεπιπτοντως, οποιος την αποδεχεται να ξερει οτι εκ προοιμιου δεν ειναι Χριστιανος, μην τρεφει ψευθαισθησεις)

Επισης, αυτο που δεν μπορω να καταλαβω, ειναι γιατι εγινε το θεμα Χριστιανισμος vs Μουσουλμανισμος. Γιατι καποιος που πιστευει στον Χριστιανισμο μπαινει αυτοματως σε θεση αμυνας;

Θεωρω οτι η θεωρια μιας θρησκειας δεν ειναι βιαιη (το ξαναγραφω), οι ερμηνευτες της ειναι.
 
Status
Not open for further replies.