Thunderbolt Display

Μια ερώτηση ακόμη... και τη γνώμη σας παρακαλώ!
Το macbook pro retina 15 που πήρα έχει κάρτα γραφικών την Iris pro.
Σκόπιμα δεν πήγα για την έκδοση με την ανεξάρτητη NVIDIA GeForce GT 750M γιατί παρότι πιο γρήγορη, στα notebooks γενικά (και τα macbook) δεν είναι σπάνιες οι βλάβες στις ανεξάρτητες GPU. Αλλά αυτό είναι άλλη συζήτηση.
H Iris pro στο macbook έχει ανάλυση 2880 Χ !800 πετάει. Η πραγματική ανάλυση που βλέπεις βέβαια λόγω scaling είναι 1920 Χ 1200.
Μήπως βάζοντας στο macbook pro εξωτερική οθόνη 4Κ στραγγίζω τις δυνατότητες της κάρτας γραφικών?
Γιατί ΟΚ μπορεί να οδηγήσει 4Κ στα 60 Hz αλλά μην αρχίσουν εφαρμογές που κάνουν χρήση της GPU να παρουσιάζουν θέματα (αργή απόκριση, rendering, κ.λπ.).
Από όσα διάβασα μέχρις στιγμής δεν υπάρχει κάποια σοβαρή κάρτα γραφικών για 4K ή ακόμη περισσότερο για 5K. Προφανώς για αυτό και η apple δεν αναβάθμισε το Thunderbolt display ακόμη.
Έχουν λοιπόν νόημα τα περισσότερα pixels τα οποία θα γίνονται και scaling μάλιστα σε μια κάρτα γραφικών σαν την Iris pro?
Με την οθόνη του Imac 27 που έχω και είναι στα 2560 x 1440 είμαι πολύ ευχαριστημένος και παίρνω περισσότερα pixels από ότι στο retina macbook (λόγω scalling).
Εντάξει η καθαρότητα είναι μεγαλύτερη στο retina αλλά η διαφορά φαίνεται μόνο αν τα βάλεις δίπλα δίπλα (και τα γυαλιά πρεσβυωπίας εγώ :D ).
Μήπως όμως τελικά η κατάλληλη εξωτερική οθόνη είναι σε ανάλυση 2560Χ1440 για την περίπτωση της Iris pro?
Φοβάμαι μην πάω για 4K και βγω "κουρεμένος"....

Last edited:
Δε ξέρω τι έχεις διαβάσει και για πιο μοντέλο – έχω την U2711 η οποία συντροφεύει πολλούς από εμάς απροβλημάτιστα χρόνια. Η dell έχει καταναλωτικές σειρές, οι P είναι professional, και τα U Ultracolor για επαγγελματίες που ασχολούνται με foto/video.
HP, NEC, EIZO κοκ έχουν επαγγελματικά πέραν της dell
Αλλά σήμερα τα 4Κ που κυκλοφορούν στην πιάτσα είναι ΤΝ … μακριά…
Το Z27q της HP περιμένουμε σε κάνα δίμηνο τρίμηνο που έχει IPS 5Κ AdobeRGB και Rec.709 , αλλά θα έχει 1300 ευρώ περίπου – δε ξέρω εάν σε παίρνει το budget σου
Δε ξέρω εάν έχεις ψάξει και τι άλλο μπορεί να σου έχει κάνει κλικ στο μάτι,
Νομίζω ότι θα πρέπει να περιμένεις δυο μήνες για κάποιο από τα επερχόμενα μοντέλα
Από εκεί και πέρα σίγουρα το ’16 θα έχουμε καλύτερες οικονομικές επιλογές. Αλλά φέτος το τι θα δούμε πάνω κάτω το είδαμε και στη CES

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Σε ποιο αναφέρεσε ?

Τασο μια διευκρίνηση. Η "U" σειρά δεν ειναι ultracolor ,αλλα Ultrasharp και δεν ειναι τοσο πολυ "professional" ,όμως δινει εμφαση στην σωστή αναπαραγωγή χρωμάτων, gamma κτλ.

Χρηστο μεγειες και καλοδουλευτο κατ αρχας !

Το εχεις συνδεσει σε εξωτερικο μονιτορ ?

Να σου πω την δικη μου "εμπειρια" κανοντας το :

Πηρα απο αμερικη πέρσι αυτο εδω , το οποιο ειναι "τουμπανο" που λενε.

Το συνεδεσα σε μια Dell μεσω του mini display port.
To συγκεκριμενο mac, υποστηριζει αναλυση εως 2560 x 1600 (το μονιτορ ειναι 2560 x 1440, το "παει" ανετα δλδ)

Ηταν η μοναδικη φορα οπου ακουσα τους ανεμιστήρες του mac. ... και δουλευαν υπερωριες... Σημειωσε δε, οτι δεν ετρεχε καποια ζορικη εφαρμογη, απλο browsing μεσω lightroom.

Δεν το συνδεσα ξανα εκτοτε...

Ευχαριστώ πολύ Ντίνο!
Εδώ μου δίνεις πραγματική πληροφορία!
Δήλαδή ακόμη και με την DELL που είναι 2560 Χ 1440 ανέβασε θερμοκρασία?!?!
Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να σκέφτομαι για εξωτερική οθόνη με μεγαλύτερη ανάλυση..

Εκανε σαν ελικοπτερο...

Δεν ξερω αν ειναι προβλημα, αλλα ειναι σιγουρα αγχωτικο...

Όχι να λείπει τότε!

Γιατί δεν το παίρνεις παραμάσχαλα να πας σε κατάστημα που έχει την οθόνη, όποια κ αν είναι αυτή, και να το δοκιμάσεις ;

Αυτό θα κάνω! θα πάω στο public να δοκιμάσω!
Εκεί έχουνε τα macbooks.

Με βλέπω να φεύγω με Thunderbolt! :flipout:

Re: Απάντηση: Thunderbolt Display

Γιατί δεν το παίρνεις παραμάσχαλα να πας σε κατάστημα που έχει την οθόνη, όποια κ αν είναι αυτή, και να το δοκιμάσεις ;

Φοβαται μην πιαστει καμια τριχα στο καπακι :D

Οντως Χρηστο αυτη ειναι η καλυτερη λυση.

Ισως (ιιισως) με μονιτορ της apple να μην εχει τετοιο θεμα. Λεμε τωρα, αλλα δεν χαρεις και τιποτε....

Τασο μια διευκρίνηση. Η "U" σειρά δεν ειναι ultracolor ,αλλα Ultrasharp και δεν ειναι τοσο πολυ "professional" ,όμως δινει εμφαση στην σωστή αναπαραγωγή χρωμάτων, gamma κτλ.

ΤΝΧ m8!

Μια ερώτηση ακόμη... και τη γνώμη σας παρακαλώ!
Το macbook pro retina 15 που πήρα έχει κάρτα γραφικών την Iris pro.
Σκόπιμα δεν πήγα για την έκδοση με την ανεξάρτητη NVIDIA GeForce GT 750M γιατί παρότι πιο γρήγορη, στα notebooks γενικά (και τα macbook) δεν είναι σπάνιες οι βλάβες στις ανεξάρτητες GPU. Αλλά αυτό είναι άλλη συζήτηση.
H Iris pro στο macbook έχει ανάλυση 2880 Χ !800 πετάει. Η πραγματική ανάλυση που βλέπεις βέβαια λόγω scaling είναι 1920 Χ 1200.
Μήπως βάζοντας στο macbook pro εξωτερική οθόνη 4Κ στραγγίζω τις δυνατότητες της κάρτας γραφικών?
Γιατί ΟΚ μπορεί να οδηγήσει 4Κ στα 60 Hz αλλά μην αρχίσουν εφαρμογές που κάνουν χρήση της GPU να παρουσιάζουν θέματα (αργή απόκριση, rendering, κ.λπ.).
Από όσα διάβασα μέχρις στιγμής δεν υπάρχει κάποια σοβαρή κάρτα γραφικών για 4K ή ακόμη περισσότερο για 5K. Προφανώς για αυτό και η apple δεν αναβάθμισε το Thunderbolt display ακόμη.
Έχουν λοιπόν νόημα τα περισσότερα pixels τα οποία θα γίνονται και scaling μάλιστα σε μια κάρτα γραφικών σαν την Iris pro?
Με την οθόνη του Imac 27 που έχω και είναι στα 2560 x 1440 είμαι πολύ ευχαριστημένος και παίρνω περισσότερα pixels από ότι στο retina macbook (λόγω scalling).
Εντάξει η καθαρότητα είναι μεγαλύτερη στο retina αλλά η διαφορά φαίνεται μόνο αν τα βάλεις δίπλα δίπλα (και τα γυαλιά πρεσβυωπίας εγώ :D ).
Μήπως όμως τελικά η κατάλληλη εξωτερική οθόνη είναι σε ανάλυση 2560Χ1440 για την περίπτωση της Iris pro?
Φοβάμαι μην πάω για 4K και βγω "κουρεμένος"....

Η iris θα είναι μόνιμο πρόβλημα, δυστυχώς. Είναι πολύ μικρή για GPGPU, φίλτρα OpenCL etc.

Κρίμα είναι να δώσεις τόσα λεφτά για την apple οθόνη σήμερα … όλοι στο λέμε ότι δεν είναι καλή επιλογή … από εκεί και περά you have been warned.

Έχεις δίκιο όσον αφορά την iris pro.
Βέβαια πρόκειται για laptop οπότε όπως είπα και πάλι αυτή τη λύση θα διάλεγα αντί χωριστής GPU.

Μια ενημέρωση τώρα. Πήρα το mac book παραμάσχαλα και πήγα στο public.
δοκίμασα και το συνέδεσα στο thunderbolt display.
H θερμοκρασία ανεβαίνει και με αυτό. Περί τα 20-30 λεπτά *video σε full screen και η θερμοκρασία πήγε από 30 στους 50 (όταν στο photoshop έτρεξα και φίλτρα).
Αμέσως μετά (κλείνοντας το photos hop και μόνο με το full screen video) η θερμοκρασία έπεσε στους 46-47 οC . Ο ανεμιστήρας ίσα που ξεπέρασε τις 1100 στρ./δευτ.
Αυτό κατά τη γνώμη μου μάλλον είναι αποδεκτό αποτέλεσμα.
Δεν ξέρω σε πιο βαριά χρήση αν και πόσο παραπάνω θα ανέβαινε η θερμοκρασία.
Το ότι ανεβαίνει η θερμοκρασία όταν βάζεις εξωτερικό μόνιτορ είναι τελικά γνωστό θέμα και πολλοί το συνδέουν με την μετατροπή της ανάλυσης που γίνεται κ.λπ.
Με μόνιτορ με μεγαλύτερη ανάλυση σίγουρα θα ανεβαίνει παραπάνω γιατί η GPU ζορίζεται παραπάνω.
Συνεπώς μόνιτορ με ανάλυση 4 Κ το ξεχνάω και ούτε που με νοιάζει κιόλας γιατί και το 2560Χ1440 είναι παραπάνω από μια χαρά.
Θα πάρω το Thunderbolt? Δεν ξέρω... είναι σίγουρα ακριβή λύση αλλά δίνει και πολλά καλούδια: ethernet, camera, usb hub, magsafe και ωραιότατο ήχο.
Καθαρή και συμμαζεμένη λύση και σίγουρα είναι πια το φαβορί.
Το σκέφτομαι σοβαρά και μάλλον θα το παραγγείλω.

Θα σας ενημερώσω!

Από την στιγμή που έκανες δοκιμή με το μηχάνημά σου και βλέπεις ότι σε καλύπτει, τότε το προχωράς.
Γιατί ότι και να πούμε εμείς, εσύ αποφασίζεις αν σε καλύπτει με αυτά που έχει και αυτά που πληρώνεις για να τα αποκτήσεις.
Αν το προχωρήσεις, αναμένουμε εντυπώσεις κ φωτό !!

Έχεις δίκιο όσον αφορά την iris pro.
Βέβαια πρόκειται για laptop οπότε όπως είπα και πάλι αυτή τη λύση θα διάλεγα αντί χωριστής GPU.

Μια ενημέρωση τώρα. Πήρα το mac book παραμάσχαλα και πήγα στο public.
δοκίμασα και το συνέδεσα στο thunderbolt display.
H θερμοκρασία ανεβαίνει και με αυτό. Περί τα 20-30 λεπτά *video σε full screen και η θερμοκρασία πήγε από 30 στους 50 (όταν στο photoshop έτρεξα και φίλτρα).
Αμέσως μετά (κλείνοντας το photos hop και μόνο με το full screen video) η θερμοκρασία έπεσε στους 46-47 οC . Ο ανεμιστήρας ίσα που ξεπέρασε τις 1100 στρ./δευτ.
Αυτό κατά τη γνώμη μου μάλλον είναι αποδεκτό αποτέλεσμα.
Δεν ξέρω σε πιο βαριά χρήση αν και πόσο παραπάνω θα ανέβαινε η θερμοκρασία.
Το ότι ανεβαίνει η θερμοκρασία όταν βάζεις εξωτερικό μόνιτορ είναι τελικά γνωστό θέμα και πολλοί το συνδέουν με την μετατροπή της ανάλυσης που γίνεται κ.λπ.
Με μόνιτορ με μεγαλύτερη ανάλυση σίγουρα θα ανεβαίνει παραπάνω γιατί η GPU ζορίζεται παραπάνω.
Συνεπώς μόνιτορ με ανάλυση 4 Κ το ξεχνάω και ούτε που με νοιάζει κιόλας γιατί και το 2560Χ1440 είναι παραπάνω από μια χαρά.
Θα πάρω το Thunderbolt? Δεν ξέρω... είναι σίγουρα ακριβή λύση αλλά δίνει και πολλά καλούδια: ethernet, camera, usb hub, magsafe και ωραιότατο ήχο.
Καθαρή και συμμαζεμένη λύση και σίγουρα είναι πια το φαβορί.
Το σκέφτομαι σοβαρά και μάλλον θα το παραγγείλω.

Θα σας ενημερώσω!

Αφού σου αρέσει παρτο. Στο ιδιο δίλημμα ήμουν και εγώ.
Προτίμησα ομως ενα 27αρι Dell. Τα παραπανω καλουδια δεν μου ηταν χρησιμα, τον ηχο τον απεκτησα με 200 ευρω (καμια σχεση στην αποδοση).

Και βεβαια, προτιμω την ματ οθονη απο την (αθλια) γυαλιστερή, οπως και τις απειρες ρυθμισεις σε σχεση με τις μηδαμινες του apple. Με τα ρεστα, πηρα και εναν 85αρη 1,8 :D

Η διαφορά κατανάλωσης με δεύτερη οθόνη σε idle πρέπει να είναι <10W
Δε νομίζω να αλλάζει και πολύ η διαφορά κατανάλωσης σε idle ανάμεσα σε 4Κ και 2560χ1440., μπορεί και καθόλου.
Idle εννοώ να διαβάζει κάνα pdf, κάνα website κάτι απλό

Απάντηση: Re: Thunderbolt Display

Αφού σου αρέσει παρτο. Στο ιδιο δίλημμα ήμουν και εγώ.
Προτίμησα ομως ενα 27αρι Dell. Τα παραπανω καλουδια δεν μου ηταν χρησιμα, τον ηχο τον απεκτησα με 200 ευρω (καμια σχεση στην αποδοση).

Και βεβαια, προτιμω την ματ οθονη απο την (αθλια) γυαλιστερή, οπως και τις απειρες ρυθμισεις σε σχεση με τις μηδαμινες του apple. Με τα ρεστα, πηρα και εναν 85αρη 1,8 :D

Τώρα αυτά τι του τα λες; Είναι να μην είναι κανείς Mac-ας.

paulmccartney-624-1382708613-1382734189.jpg

:flipout:

Ειχα (και) imac το οποιο και σουταρα...
και iphone, σουταρισμα επισης

Ημουν ;-)