θυροτηλεοραση και Καλωδιωση 4+Ν

corfu

AVClub Addicted Member
20 October 2006
1,382
ΚΕΡΚΥΡΑ
καλησπερα σας.

πηγα σε ενα μεγαλο καταστημα ηλεκτρικων-φωτιστικων κλπ, για να διαλεξω μοντελο για θυροτηλεοραση στο νεο μου σπιτι, ειδα διαφορα μοντελα αλλα εν τελει κατελειξα σε ενα το οποιο το εχει σε προσφορα ολοκληρο το κιτ στα 335 ευρω.

το μοντελο ειναι αυτο http://ctc-electronic.com/product/armonia-vision-classic/

Αυτο μου ειπαν δουλευει με καλωδιωση 4+Ν και οταν ρωτησα τι καλωδια να πω στον ηλεκτρολογο να μου περασει μου ειπαν UTP.
Οταν πηγα στον ηλεκτρολογο μου μου ειπε οτι αν περασω UTP θα εχω προβλημα γιατι η αποσταση απο την μπουτονιερα μεχρι το σπιτι ειναι μεγαλη (περιπου στα 100-110 μετρα).

καθε βοηθεια δεκτη

Σας ευχαριστω πολυ

Και το utp κατηγοριας 6 θα εχει προβλημα?Για ρωτα τον.Παντως μη νομιζεις οτι οι ηλεκτρολογοι γνωριζουν πολλα.Καλα κανεις και ρωτας εδω.

Το όριο για τα UTP είναι 100 μέτρα. Αλλά ενδιάμεσα μπορεί να μπει ένα switch ή ένας repeater αν χρειάζεται μεγαλύτερη απόσταση. Το καλώδιο είναι συνήθως cat 5. Όμως νομίζω ότι σε όλες τις κατηγορίες καλωδίου το όριο είναι 100 μέτρα.

Πάντως πρόκειται για μεγάλη απόσταση. Είσαι σίγουρος ότι είναι πάνω από 100 μέτρα; Νομίζω ότι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να βεβαιωθείς για την απόσταση. Αν είναι 90 μέτρα ή πιο κάτω, τότε λογικά δεν θα έχεις πρόβλημα. Αν είναι παραπάνω, τότε ίσως να μπορείς να τα δοκιμάσεις όλα αυτά με το συγκεκριμένο εξοπλισμό για να βεβαιωθείς αν παίζουν με το συγκεκριμένο μήκος καλωδίου ή όχι. Αν δεν παίζουν τότε αγοράζεις repeater.

Καλύτερα να χρησιμοποιήσεις τηλεφωνικό καλώδιο JYYe 5x2x0.6 που είναι λίγο μεγαλύτερης διατομής απο το utp και έχει 10 αγωγούς μέσα η κάποιο άλλο αντίστοιχο,με λιγότερους η περισσότερους αγωγούς,ανάλογα με τα μπουτόν που θα έχει η μπουτονιέρα.
Με μια γρήγορη ματιά που έριξα στο site της CTC το 4+Ν είναι κάποιος κωδικός μοντέλων που χρειάζεται 6 γενικά καλώδια + επιστροφές.
Μπορεί ο ηλεκτρολόγος σου,η εσύ,να κατεβάσετε το τεχνικό εγχειρίδιο απο το internet,εκεί μέσα θα διαβάσετε όλα όσα χρειάζονται για την σωστή εγκατάσταση μιάς CTC θυροτηλεόρασης.
Πρέπει όμως να προσέξεις αν υπάρχει υπόγεια όδευση κάτω απο το έδαφος να είναι κατάλληλο γι' αυτό τον σκοπό,δηλαδή κάποιο τύπου ''pet'' έτσι τα λένε συνήθως,για να αντέχει στην υγρασία.