Τι αξίζει να διασωθεί;

H γλωσσα της αγαπης, στο μωρο, περιλαμβανει μονο φθογγους (δηλαδη, ποιος ικανοποιει τις αναγκες του).
Εμεις θελουμε να διαδωσουμε αλφαβητο και προτασεις ... που να ξετυλιγουν ολο το πλατος, μηκος και
βαθος αυτου που αντιληφθηκαμε και ζησαμε ως Αγαπη ... μεχρι τα 90φευγα μας.

Και δεν ειναι μονο η Αγαπη που πρεπει να διασωθει (σιγουρα ειναι το κορυφαιο περιουσιακο στοιχειο).
Η κιβωτος πρεπει να περιεχει και την Ελευθερια και την Αληθεια και την Δικαιοσυνη ... και αναριθμητες
αλλες εννοιες που καταδεικνυουν γιατι ηταν τοσο δυσκολη η Αγαπη στον πλανητη μας.

Αλλιως .... ενα μωρο τα λεει ολα ! (και τιποτα)

Νομίζω δεν το προχωράς αρκετά για να δεις αυτό που στην ουσία λέει ο Γιάννης.
Η αγάπη είναι αρκετή για να περιγράψει όλα τα συναισθήματα στα οποία αναφέρεσαι.
Υπάρχει μεγαλύτερη Ελευθερία από το να παραχωρείς εθελοντικά και την ελευθερία σου ακόμη?
Υπάρχει μεγαλύτερη Αλήθεια από την αποδοχή του άλλου χωρίς να χρειάζεται να τον κατανοήσεις πρώτα?
Υπάρχει μεγαλύτερη δικαιοσύνη από την αγάπη που παρέχεται χωρίς πρώτα να γίνει κρίση?

Ναι αν ήταν μόνο ένα πράγμα -συναίσθημα, έννοια, ιδέα ή σκέψη- που θα έπρεπε να διασωθεί, αυτό θα έπρεπε να είναι η αγάπη γιατί περικλείει όλα τα άλλα και μάλιστα στην ορθή έκφρασή τους.

Διαφωνω !

Με την Αγαπη ΔΕΝ περιγραφονται ολα (και σιγουρα οχι ολα οσα συνιστουν την ανθρωποτητα).
Αν καποιος αρνειται να αγαπησει και αγαπηθει αλλα επιζητει μονο να εξερευνα και να μαθαινει
(μεχρι το τελος της ζωης του) ..... πως ακριβως αποτυπωνεται με ορους αγαπης ?

Η διαφορετικοτητα αυτου του ανθρωπου, χριζει καταγραφης ωστε να αποτυπωθει σε καποιο μεσο ?

Μαζί με το Λάκη και τον Μάνο τότες (για πληρότητα). Να μοιραστούν και το βάρος των βιβλίων και ντοκουμέντων που θα μεταφέρουν... :)

Απάντηση: Re: Τι αξίζει να διασωθεί;

Διαφωνω !

Με την Αγαπη ΔΕΝ περιγραφονται ολα (και σιγουρα οχι ολα οσα συνιστουν την ανθρωποτητα).

Diafona kai keep singing...:D

Εάν ταις γλώσσαις των ανθρώπων λαλώ και των αγγέλων, αγάπην δε μη έχω, γέγονα χαλκός ηχών ή κύμβαλον αλαλάζον. Και εάν έχω προφητείαν και ειδώ τα μυστήρια πάντα και πάσαν την γνώσιν, και εάν έχω πάσαν την πίστιν, ώστε όρη μεθιστάνειν, αγάπην δε μη έχω, ουδέν ειμί.

Και εάν ψωμίσω πάντα τα υπάρχοντα μου, και εάν παραδώ το σώμα μου ίνα καυθήσομαι, αγάπην δε μη έχω, ουδέν ωφελούμαι.

Η αγάπη μακροθυμεί, χρηστεύεται, η αγάπη ου ζηλοί, η αγάπη ου περπερεύεται, ου φυσιούται, ουκ ασχημονεί, ου ζητεί τα εαυτής, ου παροξύνεται, ου λογίζεται το κακόν, ου χαίρει επί τη αδικία, συγχαίρει δε τη αληθεία, πάντα στέγει, πάντα πιστεύει, πάντα ελπίζει, πάντα υπομένει. Η αγάπη ουδέποτε εκπίπτει.

Είτε δε προφητείαι, καταργηθήσονται, είτε γλώσσαι παύσονται, είτε γνώσις καταργηθήσεται. Εκ μέρους δε γινώσκομεν και εκ μέρους προφητεύομεν όταν δε έλθη το τέλειον, τότε το εκ μέρους καταργηθήσεται. Ότε ήμην νήπιος, ως νήπιος έλάλουν, ως νήπιος εφρόνουν, ως νήπιος ελογιζόμην ότε δε γέγονα ανήρ, κατήργηκα τα του νηπίου. Βλέπομεν γαρ άρτι δι' εσόπτρου εν αινίγματι, τότε δε πρόσωπον προς πρόσωπον άρτι γινώσκω εκ μέρους, τότε δε επιγνώσομαι καθώς και επεγνώσθην. Νυνί δε μένει πίστις, έλπίς, αγάπη, τα τρία ταύτα μείζων δε τούτων η αγάπη.

Nα ρωτήσω κάτι ρε Μάνο? Γιατί επιμένεις?
Δεν μπορούμε να κρατήσουμε όλοι τις απόψεις μας?

Επιμενω να γινω σαφης σ'αυτο που περιγραφω, ΟΧΙ να σας αλλαξω την αποψη (αν ειναι δυνατον !).
Εχω την αμυδρα εντυπωση οτι ο Χατζ θεωρησε οτι υποβαθμιζω την σπουδαιοτητα της Αγαπης.
Αυτο που ηθελα να σκιαγραφησω ηταν μια διαφορετικη ιεραρχηση ΚΑΤΑ ΑΤΟΜΟ που θα χαθει
μεσα στο συνολικο ανυσμα της ανθρωποτητας (που εξακολουθει να ΕΙΝΑΙ η αγαπη προς αλληλους).

Αν ουτε τωρα εγινα κατανοητος .... δεν ξερω ελληνικα !

Το κακό βρε Μάνο είναι ότι από το multitasking, παθαίνεις διανοητική εμπλοκή και στα πιο απλά....δηλαδή:

Σε ποιο σημείο σημείο σου έδωσα την εντύπωση πως υποβάθμισες την έννοια της αγάπης?
Η διαφορετική ιεράρχηση κατ' άτομο λέγεται υποκειμενική θεώρηση. Γιατί ο εν λόγω εξωγήινος θα δεχτεί την Α υποκειμενική οπτική ως σημαντικό επίτευγμα της ανθρωπότητας και όχι την Β?

Γράφεις:

Δεν διαφωνω για την σπουδαιοτητα της αγαπης.

και πιο πάνω γράφεις:

Αν καποιος αρνειται να αγαπησει και αγαπηθει αλλα επιζητει μονο να εξερευνα και να μαθαινει
(μεχρι το τελος της ζωης του) ..... πως ακριβως αποτυπωνεται με ορους αγαπης ?

Με λίγα λόγια...αναγνωρίζεις μεν την σπουδαιότητα, αλλά, στην δεύτερη φράση σου παραγνωρίζεις την αναγκαιότητα.

Βάλε σε μια τάξη τις σκέψεις σου βρε αδερφέ μου!!! Δεν είναι δυνατόν να γίνει λογική κουβέντα με μια ροή έτσι. Αν κάτι είναι σπουδαίο και χρήσιμο, υποχρεωτικά είναι και αναγκαίο για την ανθρώπινη ανέλιξη!!

Ίσως εγώ δεν τα μιλάω καλά τα ελληνικά γι' αυτό δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε...

Re: Απάντηση: Τι αξίζει να διασωθεί;

Με λίγα λόγια...αναγνωρίζεις μεν την σπουδαιότητα, αλλά, στην δεύτερη φράση σου παραγνωρίζεις την αναγκαιότητα.

Δεν παραγνωριζω την αναγκαιοτητα. Παραγνωριζω την ολοκληρωτικη οικουμενικοτητα (δηλαδη, ταυτιση).
Υπαρχουν ανθρωποι που εδωσαν το πνευμα και την ζωη τους στην αναζητηση καποιου πραγματος/ιδεας,
θυσιαζοντας την αναγκαιοτητα της αγαπης για αυτους τους ιδιους. Χριζει καταγραφης η οχι ?
Δεν αναιρει η αναγκαιοτητα (των πολλων) την διαφορετικοτητα (των ελαχιστων).

Ομως εχουμε παρασυρθει εξαιρετικα μακρια απο την ερωτηση του ποστερ.
Αν θες το συνεχιζουμε στο νημα της φιλοσοφιας (που μαλλον δεν θα θελεις).

Last edited:

Σωστά θυμάσαι Σταύρο!

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Ευχαριστω το θεο γιαυτα που εχω!

Επιμενω να γινω σαφης σ'αυτο που περιγραφω,

Έ άσε να μην καταλάβει και κανένας ρε φιλαράκι, δεν σε παρεξηγούμε! -bye-

Re: Απάντηση: Re: Τι αξίζει να διασωθεί;

Εάν ταις γλώσσαις των ανθρώπων λαλώ και των αγγέλων, αγάπην δε μη έχω, γέγονα χαλκός ηχών ή κύμβαλον αλαλάζον. Και εάν έχω προφητείαν και ειδώ τα μυστήρια πάντα και πάσαν την γνώσιν, και εάν έχω πάσαν την πίστιν, ώστε όρη μεθιστάνειν, αγάπην δε μη έχω, ουδέν ειμί.

Και εάν ψωμίσω πάντα τα υπάρχοντα μου, και εάν παραδώ το σώμα μου ίνα καυθήσομαι, αγάπην δε μη έχω, ουδέν ωφελούμαι.

Η αγάπη μακροθυμεί, χρηστεύεται, η αγάπη ου ζηλοί, η αγάπη ου περπερεύεται, ου φυσιούται, ουκ ασχημονεί, ου ζητεί τα εαυτής, ου παροξύνεται, ου λογίζεται το κακόν, ου χαίρει επί τη αδικία, συγχαίρει δε τη αληθεία, πάντα στέγει, πάντα πιστεύει, πάντα ελπίζει, πάντα υπομένει. Η αγάπη ουδέποτε εκπίπτει.

Είτε δε προφητείαι, καταργηθήσονται, είτε γλώσσαι παύσονται, είτε γνώσις καταργηθήσεται. Εκ μέρους δε γινώσκομεν και εκ μέρους προφητεύομεν όταν δε έλθη το τέλειον, τότε το εκ μέρους καταργηθήσεται. Ότε ήμην νήπιος, ως νήπιος έλάλουν, ως νήπιος εφρόνουν, ως νήπιος ελογιζόμην ότε δε γέγονα ανήρ, κατήργηκα τα του νηπίου. Βλέπομεν γαρ άρτι δι' εσόπτρου εν αινίγματι, τότε δε πρόσωπον προς πρόσωπον άρτι γινώσκω εκ μέρους, τότε δε επιγνώσομαι καθώς και επεγνώσθην. Νυνί δε μένει πίστις, έλπίς, αγάπη, τα τρία ταύτα μείζων δε τούτων η αγάπη.
[/QUOTE]
Γιάννη τα σέβη μου και μόνο για την αναφορά στην Α προς Κορινθίους επιστολή κεφάλαιο 13 πού την θεωρώ σαν τον καλύτερο ορισμό πού έχει γραφτεί ποτέ για την αγάπη,ο μεγάλος σκηνοθέτης Κριστόφ Κισλόφσκι στην τριλογία του three colors,white, blue and red την είχε συμπεριλάβει απαγγελοντας την με την εξαιρετική μουσική υπόκρουση απο τον Zbigniew Preisner. https://en.m.wikipedia.org/wiki/Zbigniew_Preisner στο τραγούδι ύμνο για την Ενοποίηση της Ευρώπης,ενορχηστρωσε ακόμη και τον δισκο του David Gillmour On as island καί βλέποντας την αναφορά σου μου ήρθε και αυτή η ανάμνηση πού την θεωρώ σημαντική στην πνευματική ανάταση στην πορεία μας μιας και Πολωνός σκηνοθέτης αρνουμενος πρόσκληση από το Holyrood αποσύρθηκε σε ένα σπίτι στο δάσος τής πατρίδας του βρίσκοντας και βιωνοντας το Θείο ενωμένος με την φυση καί μελετώντας το Ευαγγέλιο μέχρι τον θάνατο του.

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Τι αξίζει να διασωθεί;

Ελπίζω και εύχομαι αυτό το μήνυμα της Αγάπης πού ήταν καί το σύνθημα τής γενιά μου να ξαναγεννηθεί στις δύσκολες μέρες πού περνάει το ανθρώπινο γένος σε όλο τον κόσμο.

Last edited:
Τελικά το προλεγόμενο της απάντησης να είναι ότι διαλέγω κάτι εγώ και δεν ρωτάω κανέναν την γνώμη του. Στο κάτω-κάτω εμένα πλησίασε και ρώτησε ο έφορος του μουσείου. Άμα ήμασταν απλά ζώα, ίσως να καταλήγαμε γρήγορα στο ότι αυτό που αξίζει να σωθεί είναι ένα γευστικό κόκαλο ή ένα βελανίδι. Αλλά εδώ τώρα υπάρχει διαφωνία. Οι απόψεις συνωστίζονται και ο χρόνος μετράει αντίστροφα. Μακάρι να είχαμε μια μηχανή, ένα ρομπότ που να έχει φορτωμένο όλες τις γνώσεις και ιστορίες μας. Να μπορεί να αφηγηθεί και να διαπλάσει την ιστορική μας ταυτότητα. Το τι ήμασταν και τι καταφέραμε. Μία σοφή επιλογή αλλά δεν υπάρχει δυστυχώς από ότι γνωρίζων και μέσα σε μία μέρα δεν μπορεί να κατασκευαστεί.

Eνας σκληρος 4 tera ... χωραει καμποσα πραγματα !
Για την ακριβεια ενα laptop (με τον σκληρο μεσα).

Μια mini βιβλιοθηκη ηταν το μυνημα πανω στον Voyager.
Φαντασου ποσα τετοια μυνηματα χωρανε σε εναν σκληρο δισκο ! :blink:

Μονο που το laptop αν το βγαλεις εξω στον διαστημικο χωρο
οι κοσμικες ακτινοβολιες θα του επιτρεψουν μερικες μερες ζωης.
Η πλακετα του Voyager ειναι μια τελειως διαφορετικη ιστορια.

Το ερώτημα, εάν θέλουμε να το δούμε ευρύτερα, είναι θεμελιώδες, πέρα από τη συγκεκριμένη διλληματική διατύπωση. Ανέκαθεν οι διάφορες φιλοσοφικές σχολές, με την ύλη και το πνεύμα, πάλευαν να δώσουν διέξοδο και να καθορίσουν τους νόμους που διέπουν την οπτική μας. Το σίγουρο είναι ότι η αλληλοσύνδεση, αλληλοεξάρτηση και αλληλοεπίδραση, ύλης και πνεύματος, είναι δεδομένη. Εάν σβήσει κάποιο από τα δύο, ανεξάρτητα ποιο θεωρείται πρωταρχικό, εξαφανίζεται και το άλλο. Εάν σβήσει ο πλανήτης και πρέπει να μείνει κάτι, μπορεί να είναι οτιδήποτε.

Ένα παιχνίδι, ένα τραγούδι, μια γέφυρα, ένας ναός, ένα μηχάνημα, ένα όπλο. Όλα είναι απότοκά μας, το καθένα από μόνο του, αποδεικνύει την ύπαρξη ύλης και πνεύματος και υποδηλώνει το επίπεδο της συνείδησης που διαμορφώθηκε. Άλλωστε στη συγκυρία της δεδομένης κρίσης, περισσότερο θα ενδιαφέρει η ανακάλυψη της "ύπαρξης", παρά τα χαρακτηριστικά της. Η εκ νέου πυροδότηση νέας κατάστασης θα ακολουθούσε πάλι μια εξελικτική πορεία χιλιάδων χιλιετιών με ανάλογα ή αντίθετα αποτελέσματα εξαρτώμενα της διαδραστικότητας των δομικών συστατικών, ύλης και πνεύματος.

Ο Δημιουργός ή η Τυχαιότητα θα δώσουν πάλι τη Λύση. Εμάς όλα αυτά μας Ξεπερνάνε...