Τί bitrate προτείνετε για capture από minidv σε mpeg

gianniskriti

Senior Member
26 December 2009
479
Ηράκλειο
Χαιρετώ την παρέα.
Αυτές τις ημέρες αποφάσισα να ασχοληθώ με το Backup των κασετών minidv που έχω τραβήξει εδώ και 5 χρόνια με την minidv βιντεοκάμερα μου Panasonic Nv-Gs250. Με ενδιαφέρει αρχικά να τις περάσω στο pc για μπακαπ, και πιθανότατα λίγο αργότερα να γράψω και δισκάκια dvd για αναπαραγωγή από dvd players για λόγους εξτρα backup (μάλλον χωρίς πολύ πολύ editing/authoring, μόνο βασικά menu, chapters κτλ).
Με ενδιαφέρει η μέγιστη δυνατή ποιότητα αποθήκευσης σε μορφή mpeg2, γιατί σε avi δεν έχω data center με χωρητικότητα 1000 tb (!).
Κάνω λοιπόν απο εχτές διάφορα δοκιμαστικά capture με το cyberlink powerdirector 8, για να καταλήξω σε κάποιο σετ ρυθμίσεων συμπίεσης mpeg 2 που να μην έχει μεγάλες απώλειες, και ασφαλώς να μην είναι τεράστιο--> δηλαδή η 1 ώρα minidv να χωράει σε 1 dvd (σε περίπτωση που τα γράψω σε dvd).
Το ερώτημα μου έχει να κάνει με το bitrate, να αφήσω το προεπιλεγμένο (8000) ή να το ανεβάσω ?
Δοκίμασα και με 10000 αλλά λόγω απειρίας δεν είδα διαφορά (με αναπαραγωγή στην HD TV μου).
Επίσης, αξίζει να επιλέξω ανάλυση 1920x1080 στο sd υλικό που έχω τραβηξει ? Θα παίζει καλύτερα σε HD TV ?

Το υλικό που έχεις στις κασέτες είναι Standard definition στα 25Mbps. Οπότε για αρχή ξεχνάς το 1920Χ1080, γιατι δεν κερδίζεις τίποτα παραπάνω από το να το κάνει σαν upscale το player σου. Τώρα μένει να αποφασίσεις σε τι μορφή θα αποθηκεύσεις το υλικό σου για λόγους αρχειοθέτησης.

Κατ αρχήν, ότι και να αποφασίσεις, κράτα πάντα τις κασέτες σου σε χώρο δροσερό και χωρίς υγρασία. Φρόντισε ώστε να γράψεις στα ταμπελάκια τι θέμα έχει η κάθε μία. Με αυτόν τον τρόπο κρατάς ένα πρώτο αρχείο (και μάλιστα αυτό με τη μέγιστη δυνατή ποιότητα) στο οποίο θα έχεις πάντοτε πρόσβαση. Επιπρόσθετα, φρόντισε μαζί με τις κασέτες να κρατήσεις και την καμερα σου. Θα τη χρειαστείς αν θες για κάποιο λόγο να περάσεις ξανά το υλικό σου στο pc (ίσως για να το επεξεργαστείς ασυμπιεστο).

Το τι φορμάτ θα επιλέξεις έχει να κάνει και με το τι υλικό έχεις τραβήξει. Αν μιλάμε για ταινίες μικρού μήκους, εγώ θα κράταγα το ασυμπίεστο υλικό ακόμα και αν έπρεπε να αγοράσω δίσκους. Εναλλακτικά θα κράταγα μόνο το τελικό cut σε ασυμπίεστη μορφή (συν όποια άλλη συμπιεσμένη θα ήθελα) και θα είχα και τις κασέτες για αρχείο.

Αν μιλάμε για αρχείο βαπτήσεων και γαμων (υποθέτοντας ότι είσαι επαγγελματιας) θα έλεγα ότι η συμπίεση σε MPEG-2 με 4Mbps (δηλαδή 2 ώρες υλικού σε ένα δισκάκι 4.7GB) είναι μια καλή περίπτωση για αρχειοθέτηση. Σε αυτή την περίπτωση, αν κάποιος σου ξαναζητήσει αντίγραφο του δίνεις αμέσως μια κόπια. 9 στους 10 θα μείνουν ικανοποιημένοι. Αν βρεθεί κάποιος που να μην είναι, του κάνεις ένα capture εκ νέου από τις κασέτες.

Αν μιλάμε απλά για οικογενειακές στιγμές (άρα οι λήψεις είναι καθαρά ερασιτεχνικές) τότε νομίζω πρέπει να πας σε κάποια συμπίεση κατά MPEG-4. Σε αυτή την περίπτωση το bitrate θα είναι αισθητά μικρότερο από τα 4Mbps (νομίζω πως για SD υλικό τα 2Mbps είναι υπέρ-αρκετά).

Ελπίζω να βοήθησα.

Φίλε Φώτη ευχαριστώ για την ανταπόκριση σου στα ερωτήματα μου.
Οι συμβουλές σου περί αρχειοθέτησης πολύ χρήσιμες, αν και τις περισσότερες τις εφαρμόζω ήδη (ταμπελάκι στις κασέτες, φύλαγμα σε όχι ζεστό και υγρό χώρο κτλ). Αν και έχω μια απορία όσον αφορά το μέγιστο προσδόκιμο ζωής μίας ευλαβικά φυλασσόμενης κασέτα mini dv (μάρκες που έχω: sony, tdk , emtec)
Δεν είμαι επαγγελματίας, προσωπικές/οικογενειακές/φιλικές στιγμές έχω στην κάμερα. Όμως παρόλο που δεν είναι επαγγελματικές λήψεις, δεν θέλω να θυσιάσω την ποιότητα, ήδη στο mpeg2 έχουμε συμπίεση 5:1, αν παω σε mpeg4 ίσως να υποβαθμιστεί σε αρκετά αισθητό βαθμό η ποιότητα. Άλλωστε, αφού μπορώ σε mpeg 2 να έχω 1 dvd / κασέτα (όλες έχουν βίντεο 1 ώρας) δεν βλέπω να προκύπτει λόγος περαιτέρω συμπίεσης.
θα επικεντρωθώ λοιπόν στην παράγραφο σου Νο 4 , όπου αναφέρεσαι στην συμπίεση κατά mpeg 2. και ρωτώ: τί εστί "συμπίεση 4Mbps (δηλαδή 2 ώρες υλικού σε ένα δισκάκι 4.7GB)", δεν θα ήταν καλύτερο να επιλέξω μια συμπίεση που να δίνει 1 ώρα υλικού/δισκάκι 4,7gb ώστε να βελτιώσω την ποιότητα ? Μήπως με αυτό εννοείς οτι η πτώση της ποιότητας στα 4Mbps δεν είναι ορατή στο μάτι ? Δίνω έμφαση σ' αυτό γιατί όπως προείπα με ενδιαφέρει η μέγιστη δυνατή ποιότητα αποθήκευσης.
Ευχαριστώ !
Υ.Γ.
συμπίεση 4Mbps εννοείς στην ουσία 4000 (σε χιλιάδες το αναφέρει το cyberlink power producer) ?

Last edited:
Ναι 4 Mbps (4 Mega bit per second) υποψιάζομαι ότι είναι αυτό που το πρόγραμμα που χρησιμοποιείς ονομάζει 4000 (πιθανότατα kilobit per second). Προκειται για πολύ καλή οικονομική ποιότητα συμπίεσης Mpeg-2 που σε εικόνα αντίστοιχης του Avi DV, δεν μειώνει την ποιότητα αισθητά. Με αυτή τη συμπίεση μπορείς να χωρέσεις 2 κασέτες σε ένα DVD. Τα DVD μπορούν να έχουν συμπίεση πρακτικά μέχρι 8Mbps οπότε και χωράνε 1 ώρα υλικού σε δίσκο 4.7GB. Είναι δική σου απόφαση για το πως θα κινηθείς. Πάντως μην απορρίπτεις τον MPEG-4 αλγόριθμο, γιατί με bitrate 4Mbps παίρνεις καλύτερη εικόνα από ότι στα 8Mbps του MPEG-2. Επίσης μπορείς να εξετάσεις τη λύση του σκληρού δίσκου σαν εναλλακτικού αποθηκευτικού μέσου.

.....μην απορρίπτεις τον MPEG-4 αλγόριθμο, γιατί με bitrate 4Mbps παίρνεις καλύτερη εικόνα από ότι στα 8Mbps του MPEG-2.....
Με αυτό όμως με έστειλες ...
Δηλ μου λες οτι mpeg4 στα 4mbps πάιρνω καλύτερη ποιότητα από τι mpeg 2 στα 8mbps ? Μα πως είναι δυνατόν ένα πρότυπο με εξ ορισμού παραπάνω συμπίεση να δίνει καλύτερη ποιότητα απ οτι ενα πρότυπο με εξ ορισμου μικρότερη συμπίεση ? Και μάλιστα στα 4mbps συγκκρινόμενα με τα 8 του mpeg 2 , που ξέρω οτι όσο μεγαλώνουν τα mbps μεγαλώνει η ποιότητα και μειώνεται η συμπίεση.

Κι ομως είναι δυνατόν. Αρκεί να σκεφτείς ότι ο αλγόριθμος συμπίεσης MPEG-2 έχει τις ρίζες του στα τέλη της δεκαετίας του 80, ενώ ο MPEG-4 έρχεται μια δεκαετία σχεδόν μετά. Οπότε αντιλαμβάνεσαι πόσο πιο "έξυπνος" αλγόριθμος είναι. Επίσης πρέπει να σκεφτείς πόσο μεγαλύτερη υπολογιστική ισχύ απαιτεί ο MPEG-4 σε σχέση με τον MPEG-2. Απλά με την εξέλιξη της τεχνολογίας, οι τιμές στα chipsets που αποκωδικοποιούν MPEG-4 έχουν πέσει σε μεγάλο βαθμό. Αυτό είναι που έχει οδηγήσει και τους DVB-T broadcast providers (τα κανάλια επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης) να επιλέξουν το MPEG-4 ώστε να χωρέσουν σε δεδομένο bandwidth ενός UHF καναλιου, περισσότερα προγράμματα από οσα χωράνε με συμπίεση MPEG-2 (διπλάσια), χωρίς να υπάρχει έκπτωση στην τελική ποιότητα. Θεωρώ ότι με 2Mbps σε MPEG-4 θα μπορείς να έχεις πολύ καλής ποιότητας Standard definition συμπιεσμένο υλικό από τις κασέτες σου. Αυτό μεταφράζεται χοντρικά σε 4 ώρες υλικού σε ένα δισκάκι 4.7GB. Όχι ασχημα...

Κι ομως είναι δυνατόν. Αρκεί να σκεφτείς ότι ο αλγόριθμος συμπίεσης MPEG-2 έχει τις ρίζες του στα τέλη της δεκαετίας του 80, ενώ ο MPEG-4 έρχεται μια δεκαετία σχεδόν μετά. Οπότε αντιλαμβάνεσαι πόσο πιο "έξυπνος" αλγόριθμος είναι. Επίσης πρέπει να σκεφτείς πόσο μεγαλύτερη υπολογιστική ισχύ απαιτεί ο MPEG-4 σε σχέση με τον MPEG-2. Απλά με την εξέλιξη της τεχνολογίας, οι τιμές στα chipsets που αποκωδικοποιούν MPEG-4 έχουν πέσει σε μεγάλο βαθμό. Αυτό είναι που έχει οδηγήσει και τους DVB-T broadcast providers (τα κανάλια επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης) να επιλέξουν το MPEG-4 ώστε να χωρέσουν σε δεδομένο bandwidth ενός UHF καναλιου, περισσότερα προγράμματα από οσα χωράνε με συμπίεση MPEG-2 (διπλάσια), χωρίς να υπάρχει έκπτωση στην τελική ποιότητα. Θεωρώ ότι με 2Mbps σε MPEG-4 θα μπορείς να έχεις πολύ καλής ποιότητας Standard definition συμπιεσμένο υλικό από τις κασέτες σου. Αυτό μεταφράζεται χοντρικά σε 4 ώρες υλικού σε ένα δισκάκι 4.7GB. Όχι ασχημα...
Ευχαριστώ θερμά για τις πληροφορίες σου. Είχα σχεδιάσει σήμερα το πρωί να ξεκινήσω back up με mpeg2 σε dvd hq (birtae 8000), τώρα με έκανες και άλλαξα εντελώς γνώμη. Θα κάνω ένα δοκιμαστικό capture με mpeg4 (δυστυχώς το cyberlink power director 8 που νόμιμα είχα αγοράσει κάποτε δεν έχει συμπίεση κατά mpeg 4! θα πρέπει να βρω άλλη λύση), και θα προχωρήσω . ευχαριστώ και πάλι φίλε μου

Καλά...θα ξεχάσουμε και τα λίγα που ξέραμε !
συμπίεσα ένα avi διάρκειας 1 λεπτού σε mpeg4 H.264 και το μέγεθος αντί να μειωθεί αυξήθηκε κιόλας (απο 217mb πήγε 227mb), θα τρελαθούμε. Με το πρόγραμμα xilisoft video converter trial. Καμία πρόταση για σοβαρό mpeg4 compressor ?

Καλά...θα ξεχάσουμε και τα λίγα που ξέραμε !
συμπίεσα ένα avi διάρκειας 1 λεπτού σε mpeg4 H.264 και το μέγεθος αντί να μειωθεί αυξήθηκε κιόλας (απο 217mb πήγε 227mb), θα τρελαθούμε. Με το πρόγραμμα xilisoft video converter trial. Καμία πρόταση για σοβαρό mpeg4 compressor ?

Τσέκαρε τις ρυθμίσεις του encoder. Πιθανόν να του έδωσες bitrate μεγαλύτερο απο τα 25Mbps που έχει το αρχικο Avi DV.

+1 για τον Super + h.264 (x264) 4Mbps 720Χ576i50.

http://www.erightsoft.com/SUPER.html

Μπορεί γενικά να θεωρούνται αρκετά τα 2Mbps αλλά συνήθως στις ερασιτεχνικές λήψεις υπάρχουν κλιπ με άγρια κίνηση αλλά και με θόρυβο (σκοτεινές λήψεις) και αυτά είναι πιο απαιτητικά σε bitrate. Aν χρησιμοποιηθεί ο x.264 encoder καλό είναι να χρησιμοποιηθεί η μέθοδος σταθερής ποιότητας (CRF με τιμή 18-20) και ας βγάλει οτι bitrate θέλει.

Μπορεί γενικά να θεωρούνται αρκετά τα 2Mbps αλλά συνήθως στις ερασιτεχνικές λήψεις υπάρχουν κλιπ με άγρια κίνηση αλλά και με θόρυβο (σκοτεινές λήψεις) και αυτά είναι πιο απαιτητικά σε bitrate. Aν χρησιμοποιηθεί ο x.264 encoder καλό είναι να χρησιμοποιηθεί η μέθοδος σταθερής ποιότητας (CRF με τιμή 18-20) και ας βγάλει οτι bitrate θέλει.

Ευχαριστώ, θα κάνω μια δοκιμή και θα δω το αποτέλεσμα, ευχαριστώ για το λινκ

Καλησπέρα φίλτατε Ηλία και λοιποί συμφορουμίτες!

Σήμερα ασχολήθηκα με το super, έχω εντυπωσιαστεί με το πλήθος των δυνατοτήτων του παρόλο που είναι δωρεάν.
Έκανα συμπίεσα ένα avi από την βιντεοκάμερα με ωραία ποιότητα/φωτισμό αλλά με κάποιες σχετικές γρήγορες σκηνές/απότομες κινήσεις/λίγα τρέμουλα, διάρκειας 1m, μεγέθους
218mb. Οι ρυθμίσεις που επέλεξα στο super είναι οι παρακάτω:

output container: mp4 (φαντάζομαι οτι αυτό είναι το mpeg4)
output video codec: H.264/AVC (δεν είχε επιλογή για "h.264 (x264)" που αναφέρεις, φαντάζομαι αυτό εννοούσες)
output audio codec: άφησα το προεπιλεγμένο aac lc (αλήθεια, χρειάζεται να αλλαχτεί? έχει και άλλα audio codecs)
frame per second: άφησα το προεπιλεγμένο 29.97 , (πρέπει να αλλαχτεί?)
bitrate kbps: 4032 (δεν έχει επιλογή για ακριβώς 4mbps, μετράει σε χιλιάδες)
Καρτέλα AUDIO:
sampling freq: άφησα το προεπιλεγμένο (44100)
bitrate kbps: το ανέβασα σε 128 kbps (μου φάνηκε μικρό το προεπιλεγμένο 65kbps)

Αυτό που αναφέρει ο φίλος Ηλίας στην τελευταία του γραμμή "Aν χρησιμοποιηθεί ο x.264 encoder καλό είναι να χρησιμοποιηθεί η μέθοδος σταθερής ποιότητας (CRF με τιμή 18-20) και ας βγάλει οτι bitrate θέλει.", δεν την βρήκα αυτή την επιλογή κάπου, ούτε στο pop menu που εμφανίζεται όταν κλικάρεις το Η264 profile.

Το αποτέλεσμα: δυστυχώς με τις παραπάνω ρυθμίσεις προκύπτει μεν μικρό μέγεθος (ακριβώς το 1/2 απ' οτι το Mpeg2) , αλλά πέφτει αισθητά η ποιότητα, εμφανίζει μέχρι και πολύ μικρά πίξελ, ίσως λόγω των κακών πλάνων μου (στα όρια του πάρκινσον), αλλά με το mpeg2 δεν είχα τέτοιο θέμα.

Ξέρει κάποιος τί πρέπει να αλλάξω από τις παραπάνω ρυθμίσεις ?

Ευχαριστώ

Frame per second θέλει σίγουρα 25.

Output container καλό είναι το mp4 αλλά μάλλον προτιμότερο είναι το mkv.

Με το interlaced τι έκανες ?? deinterlacing ??

Τι bitrate σου έβγαλε τελικά ??.

Εχω χρόνια να καταπιαστώ αλλά αν θυμάμαι καλά νομίζω ο SUPER τον χ264 χρησιμοποιεί σαν encoder.

Eυκαιρία να ξαναδοκιμάσω γιατί προβλέπεται να μου χρειαστεί σύντομα.

Αν μπορείς να ανεβάσεις κανενα μικρο κλιπ (απο τα πρωτότυπα) στο mediafire θα βοηθήσει γιατί δεν έχω καθόλου DV υλικό για να κάνω δοκιμές.

Frame per second θέλει σίγουρα 25.

Output container καλό είναι το mp4 αλλά μάλλον προτιμότερο είναι το mkv.

Με το interlaced τι έκανες ?? deinterlacing ??

Τι bitrate σου έβγαλε τελικά ??.

Εχω χρόνια να καταπιαστώ αλλά αν θυμάμαι καλά νομίζω ο SUPER τον χ264 χρησιμοποιεί σαν encoder.

Eυκαιρία να ξαναδοκιμάσω γιατί προβλέπεται να μου χρειαστεί σύντομα.

Αν μπορείς να ανεβάσεις κανενα μικρο κλιπ (απο τα πρωτότυπα) στο mediafire θα βοηθήσει γιατί δεν έχω καθόλου DV υλικό για να κάνω δοκιμές.

Σήμερα δεν προλαβαίνω να δω το super, αύριο θα ποστάρω!

ρε δεν μας τα λεει καλά το Super .

Κάνει του κεφαλιού του στο deintelacing και οχι μόνο ...

Oι μόνες ρυθμίσεις που πιάνουν είναι στα Option δεξια όπου πρέπει να επιλεγει Hi Quality και στο tab H264 Profile να επιλεξεις Profile High (cabac on), Level 3.1 ή μεγαλύτερο εως 4.1 Reference frames 3.

Επειδή γράφεις για κουνημένη λήψη και το καλύτερο deshaker που ξέρω είναι http://www.guthspot.se/video/deshaker.htm και υπάρχει μόνο για virtualdub ...

To επόμενο βήμα αυριο είναι virtualdub 1.10 με χρήση αρχικά deinterlacing yadif double rate , μετα deshaker, και encoding με εξωτερικο encoder χ264 για να μπορούν να γίνουν όλες οι ρυθμίσεις-παραμετροποιήσεις ελεγχόμενα.

Πάντως η απόλυτη ποιότητα είναι η χρηση QTGMC deintelacing + resampling σε 720p50 http://www.gyroshot.com/upscale1.htm