Τι βρήκα στα σκουπίδια !!

Βρήκα πεταμένο έναν φακό φωτογραφικής μηχανής ρώσσικης κατασκευής χτυπημένο, γδαρμένο και σε τρισάθλια κατάσταση.
Αλλά εγώ σαν ανήσυχος μηχανικός τον διέλυσα και διαπίστωσα ότι μέσα του έχει ένα κάρο φακούς. Πως τους συνδύασαν τόσους φακούς εκεί μέσα απορώ.
Είναι άξιο θαυμασμού το εσωτερικό του.
Οι εσωτερικοί φακοί είναι όλοι καθαροί. Άλλοι είναι κοίλοι και άλλοι κυρτοί.
Τώρα καταλαβαίνω το κοστολόγιό τους.
Απίστευτη η κατασκευή. Φαντάζομαι τι γίνεται μέσα στους καλούς γιαπωνέζικους φακούς.

Μιχάλη τι σκέφτεσαι να το κάνεις λες;
Δεν μπορώ πλέον να τον κάνω τίποτα.
Έμειναν μόνο τα κρύσταλλα για να παίζω.
Τα δοκιμάζω μπροστά από τον προβολέα και μερικοί φακοί μεγαλώνουν την εικόνα, ενώ άλλοι την μικραίνουν.
Πλάκα έχει. Τα παιδία παίζειν.

Να μην έπεφτε στα χέρια μου ένας τέτοιος φακός όταν ήμουν παιδί;
Θα είχα τον καλύτερο "μυρμιγκοκάφτη"!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

(μυρμιγκοκάφτης = μεγεθυντικός φακός που χρησιμοποιείται με την βοήθεια του ήλιου ως όργανο βασανισμού και θανάτωσης μυρμηγκιών. Βλ. ταινία "Μαλένα" για λεπτομερής αναπαράσταση)

Λοιπόν λέει ότι βάζουμε το κομμάτι του πάγου στις 2 χούφτες μας και το τρίβουμε ώστε λιώνοντας από τη θερμοκρασία του χεριού μας να πάρει το σχήμα του φακού.
Αυτό το κανονίζουμε με τα χέρια μας.
Όταν γίνει φακοειδές μπορούμε να συγκεντρώσουμε τις ακτίνες του ήλιου και να βάλουμε φωτιά σε χαρτί ή ξερά χόρτα.
Δεν το δοκίμασα αλλά διάβασα ότι μπορεί να γίνει εύκολα.
Όσο πιο διαφανής ο πάγος τόσο καλύτερα και ευκολότερα θα γίνει.

Θεωρητικά μιλώντας..σωστή η σκέψη.
Πρακτικά τώρα, δεν είναι λίγο παράξενο να συνυπάρχουν τα ξερά χόρτα με τον πάγο και η ανάγκη μας να ανάψουμε φωτιά;

Ναι όπως το λες είναι σωστό.
Η θεωρία λέει ότι σ´ένα παγωμένο μέρος που πρέπει να ανάψεις φωτιά μπορείς με αυτόν τον τρόπο.
Τα ξερά χόρτα ήταν δική μου γραφή επειδή κι εγώ μικρός σε ξερόχορτα δοκίμαζα τον μεγεθυντικό φακό μου.
Μπορείς με χαρτί όμως και γενικά με εύφλεκτο υλικό.
Αντί για αναπτήρα με άλλα λόγια.