Τι διαφορες ακουμε οταν στρωνουμε τα χαλια;

papakos

Established Member
22 April 2007
144
Ευκαιρια για το θεμα ειναι οι διαφορες που για πρωτη αφορα ακουσα φετος οταν αντι για τις μοκετες που τοσα χρονια εβαζα στο σπιτι το χειμωνα, μπηκαν χαλια οχι μεγαλου παχους αλλα μεγαλης πυκνοτητας.
Ο ηχος λοιπον "πηρε" αναλυση εγινε αρκετα πιο γλυκος και πιο αρμονικος στην μεσαια περιοχη αλλα τα μπασα , οχι με την μορφη του σωματος αλλα με την μορφη της ατακας , εγιναν πολυ πιο μαλακα εξαφανιζοντας καθε γνωστη σε μενα "γρανιτενια" αισθηση. Προσωπικα ο "νεος" ηχος δεν μου αρεσει και θελησα να μοιραστω την εμπειρια αυτη μαζι σας.

Ακουτε κι εσεις παρομοιες διαφορες απο αστρωτα σε χαλι? η και ακομα διαφορα απο χαλι σε χαλι?

Να σημειωσω οτι το πατωμα αποτελειτε απο πλακες φυσικου γρανιτη...

Re: Τι διαφορες ακουμε οταν στρωνουμε τα χαλια?

Μονο με το μαγικο ιπταμενο χαλι καποιος μπορει να δει τοσες διαφορες στον ηχο.

Παντως χωρις αστεια τωρα καθε "τροποποιηση" του χωρου ακροασης μπορει να επιφερει διαφορες στην ακουστικη του χωρου. Κουρτινες, χαλια, ηχοαπορροφητικα μεσα, διακοσμητικα που "κουδουνιζουν" επιπλα μπροστα απο το ηχοσυστημα κλπ ολα παιζουν τον ρολο τους με τις ηχοανακλαστικες ιδιοτητες τους. Τωρα ποσο ειναι ευκολο το αυτι να πιασει αυτες τις διαφορες ειναι αλλο πραγμα...και ποιες ειναι αυτες οι διαφορες ειναι αλλο πραγμα...
Αν εχεις εναν prive χωρο μουσικης ασχολεισαι και με αυτο το κομματι. Αν ακους μουσικη στο σαλονι σου απλα παυεις να ασχολεισαι γιατι δεν εχει νοημα (εκτος αν πας φιρι φιρι για διαζυγιο)..

Σιγουρα παντως δεν νομιζω οτι η πυκνοτητα του χαλιου μπορει να σημανει διαφορα ηχου στην πραξη...

Last edited:
Ευκαιρια για το θεμα ειναι οι διαφορες που για πρωτη αφορα ακουσα φετος οταν αντι για τις μοκετες που τοσα χρονια εβαζα στο σπιτι το χειμωνα, μπηκαν χαλια οχι μεγαλου παχους αλλα μεγαλης πυκνοτητας.
Ο ηχος λοιπον "πηρε" αναλυση εγινε αρκετα πιο γλυκος και πιο αρμονικος στην μεσαια περιοχη αλλα τα μπασα , οχι με την μορφη του σωματος αλλα με την μορφη της ατακας , εγιναν πολυ πιο μαλακα εξαφανιζοντας καθε γνωστη σε μενα "γρανιτενια" αισθηση. Προσωπικα ο "νεος" ηχος δεν μου αρεσει και θελησα να μοιραστω την εμπειρια αυτη μαζι σας.

Ακουτε κι εσεις παρομοιες διαφορες απο αστρωτα σε χαλι? η και ακομα διαφορα απο χαλι σε χαλι?

Αυτό που ακούς ως αύξηση της ανάλυσης ειναι μείωση των ανακλάσεων λόγω της απορρόφησης του χαλιού. Αν ο χώρος ειναι ανακλαστικός(πχ δεν εχει πολλά επιπλα, οι επιφάνειες των τοίχων ειναι ακάλυπτες, δεν υπάρχουν κουρτινες κλπ), τοτε οποιαδήποτε μείωση στις ανακλάσεις κάνει τον ήχο σαφέστερο ή...πιο αναλυτικό. Καλύτερη ατάκα δεν νομίζω οτι έχεις, απλά εχεις πιο γρήγορο σβήσιμο των ήχων και ίσως αυτό σου φαίνεται ως αύξηση σε ατάκα.

Το μόνο στο οποίο διαφωνώ ειναι οι χαμηλές. Στον δικό μου χώρο, για παράδειγμα, ακούγονται περισσότερο ελεγχόμενες αν και με μικρότερο όγκο, όπως ειναι αναμενόμενο. Πάντως όλα αυτα θα 'πρεπε να τα ακούς και με μοκέτες, των οποίων η τοποθέτηση στον χώρο, όπως και του χαλιού, επιφέρει σαφείς και αισθητές διαφορές.

Και μια και ανοιξε ο φιλος τετοιο θεμα να ρωτησω αν εχει αγορασει ή κατασκευασει κανενας καποιο room conditioner?
Σκεφτομαι να φτιαξω 4 πανελ με ρικοφον και δουλευω πανω στο σχεδιο, να ειναι "σπαστα" και ελαφρια για ταχυ στησιμο και απομακρυνση-αποθηκευση. Εχει καποιος δοκιμασει κατι τετοιο?

Εχμ...δεν βλέπω άμεση σύνδεση στα δυο θέματα. Ολόκληρη κατηγορία έχουμε για Ακουστική Χώρων κι αλλη μια για DIY. Δεν ανοίγεις κανενα θέμα εκει βρε stravrosz; ;)

Ο ήχος δεν είναι χειρότερος. Καλύτερος έχει γίνει και αυτό είναι σίγουρο, απλά πρέπει να τον συνηθίσεις.

Όπως είπε και ο Busoni, όλα έχουν να κάνουν με τις λιγότερες αντανακλάσεις που κάνουν τα ηχιτικά κύματα πλέον στο χώρο σου, λόγο του χαλιού.

Θα συμφωνησω με Busoni στο post 7.
O ηχος αλλαζει αισθητα με τις παραπανω αλλαγες.
Απο δωματιο με λιγα επιπλα και ξυλινο πατωμα,με το στρωσιμο 2 χαλιων ο ηχος που ερχεται στα αυτια μου ειναι καλυτερος.
Πιο σφιχτος ελεγχομενος χαμηλα, απουσια eco,αυτο μπορουμε να το διαπιστωσουμε και με την ομιλια.

Ωραια τα λεμε κι ετσι πρεπει να ειναι , αλλα δεν ειναι.
Η εμπειρια μου τοσα χρονια και μετα απο δυο μαγαζια του χωρου μας που ειχα στησει παλαιοτερα και ταυτοχρονα δουλευα μου (μας) διδαξε τοτε, πως ενα ειδος μοκετας συνθετικης κατασκευης και χαμηλου προφιλ ειναι ιδανικο για την βελτιστη ακουστικη του χωρου και γι αυτο υπηρχε σε μονιμη βασει στα στουντιο των μαγαζιων. Κατι τετοιο ειχα κι εγω στο σπιτι με ακριβως για μενα τα ιδια γνωστα ακουστικα αποτελεσματα.

Τωρα ομως, (ρ) ε γυναικες αποφασισαν την αντικατασταση κι ετσι την πατησαμε "αλλα τα μπασα , οχι με την μορφη του σωματος αλλα με την μορφη της ατακας , εγιναν πολυ πιο μαλακα εξαφανιζοντας καθε γνωστη σε μενα "γρανιτενια" αισθηση".

Ο αγαπητος Busoni λεει οτι ακουει ελενχομενο χαμηλο με μικροτερο ογκο και αφηνει να εννοηθει οτι εχει και καλυτερη ατακα.

Ο Ge0rge μιλα για λιγοτερες ανακλασεις και γι αυτο θεωρει τον ηχο καλυτερο...

Ε μα δεν ειχα ποτε ανακλασεις καρντια μου.....

Το θεμα ειναι οτι αυτο που ακουω εγω ειναι διαφορο απο αυτο που ακουτε εσεις...

Αρα?

Papako, ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά :)

Ό,τι κανουν τα χαλιά, κάνουν και οι μοκέτες, για να μην πώ οτι οι μοκέτες ειναι καλύτερες(πχ μια μοκέτα μεγαλου πάχους απορροφά καλύτερα απο ενα κοινό χαλί). Μάλιστα, η συνήθης επιλογή είναι μοκέτα, αλλα εδω μιλούμε για σαλόνι σπιτιού όπου μπαίνουν και αισθητικοί περιορισμοί.

Επιπλέον, όσες εντυπώσεις εκφράζονται στο παρόν νήμα, προφανώς οφείλονται στο οτι ο χώρος παίζει διαφορετικά. Aυτό προς επισήμανση
α) του οτι ο χώρος ειναι σημαντικότατο κομμάτι του συστήματός μας
β) οι τελικές εντυπώσεις με την προσθήκη χαλιού, παρόλο που οφείλουν να μοιάζουν σε ενα βαθμό, μοιραία θα διαφέρουν καθώς έχουμε διαφορετικούς χώρους

Οσο αφορα τις δικές μου εντυπώσεις, το "περισσότερο αναλυτικό" σημαίνει οτι, λόγω λιγότερων ανακλάσεων, ακούω πιο καθαρά ολόκληρο το φάσμα του απευθείας κύματος από τα ηχεία. Γρηγορότερη ατάκα είπα οτι δεν εχει...απλά υπάρχουν πιο γρήγορα σβησίματα στις "ουρές" των ήχων γιατι η απορροφητικότητα του δωματίου έχει αυξηθεί.

Τέλος, να πώ οτι δεν ειναι κακες οι ανακλάσεις. Το αντίθετο μαλιστα. Απλά το θέμα ειναι ποιές και πόσες έχουμε.

Απάντηση: Re: Τι διαφορες ακουμε οταν στρωνουμε τα χαλια;

....

Το θεμα ειναι οτι αυτο που ακουω εγω ειναι διαφορο απο αυτο που ακουτε εσεις...

Αρα?

Άρα το πράγμα είναι λογικό, κάθε χώρος έχει την δική του συμπεριφορά.

Στην περίπτωσή σου το μόνο που άλλαξε στο σπίτι είναι η αντικατάσταση της μοκέτας με χαλί ?
Το μέγεθος των δύο είναι το ίδιο ?

Και βεβαια ο καθε χωρος ειναι μοναδικος και οτι ισχυει για εναν δεν ισχυει για ολους η για καποιον αλλον.

Τωρα στο θεμα του topic, η προσωπικη μου εμπειρια (απο το χωρο μου) ειναι οτι το καλοκαιρι απλα δε μπορω ν' ακουσω μουσικη γιατι ο ηχος μου φαινεται σκληρος, αψυχος, αδειος, λεπτος. Οταν ομως το χειμωνα μπουν χαλια και διπλες βαριες κουρτινες και υφασματα πανω στα επιπλα ολα αλλαζουν και τοτε νιωθω ο ηχος να γινεται πιο ζεστος και γεματος.:music-smiley-004:

Λοιπον,

Το θεμα ετακτοποιηθει
Η γατα εσκιστει
Το χαλι αποτραβηχθει
Η μοκετα επανατοποθετηθει
Ο ηχος ξαναεμφανισθει

Καλα Χριστουγεννα σε ολους!!!!!

Μια και θίξαμε το θέμα της ηχοαπορρόφησης με χαλί ή μοκέτα, ας έχουμε υπόψη μας οτι μικρά χαλάκια λειτουργούν καλά για απορρόφηση ανακλάσεων στους πίσω και πλαϊνούς τοίχους των ηχείων. Αρα, αν εχουμε προβλήματα ή ασσυμετρίες και ξέρουμε οτι οφείλεται σε αυτούς, ένα ή περισσότερα μικρά χαλιά κατάλληλα κρεμασμένα μπορεί να φέρουν σημαντικό αποτέλεσμα.