Τι διαφορες ακουμε οταν στρωνουμε τα χαλια;

Τώρα για να καταλάβω ο φουκαράς...δλδ μιλάμε για διαφορές στον ήχο από χαλί σε χαλί και από χαλί σε μοκέτα? Ντάξει...να είναι άδειο το πάτωμα και να μπει ένα χαλί ή μια μοκέτα και να αλλάξει κάπως ο ήχος το καταλαβαίνω...αλλά τόση διαφορά από χαλί σε μοκέτα? Δλδ όπου να ναι θα δούμε τους φίλους μας τους Πέρσες να κυκλοφορούν και Περσικά χαλιά Hi-End...και αν τα δεχόμαστε όλα αυτά (την διαφορά του ήχου από χαλί σε μοκέτα) είναι δυνατόν να έχουμε αμφιβολίες για την διαφορά στον ήχο που μπορούν να δώσουν τα καλώδια ρεύματος ή ηχείων ή οτιδήποτε τέλοσπαντων από τα οποία στο κάτω κάτω περνάει και ρεύμα??? Λίγο υπερβολή μου φαίνονται όλα αυτά...

Tα είπαμε και στην αρχή... Τα χαλιά, μοκέτες, κουρτινες και λοιπά που δρουν απορροφητικά, αλλάζουν τη συμπεριφορά του χώρου. Το πώς την αλλάζουν σαφώς εξαρτάται από το είδος τους και την τοποθέτηση. Για παράδειγμα, ένα χαλί παχους 10mm δεν εχει την ιδια απορρόφηση με μοκέτα πάχους 20mm...To πώς ακούγεται αυτο δεν μπορώ να το προβλέψω ακριβώς, αλλα σίγουρα ακούγεται διαφορετικά.

Προσωπικά πιστευω οτι τετοιες αλλαγές μας εκπλήσσουν πολύ περισσότερο απο τα(κατα πολλούς αμφιλεγόμενα) καλώδια ρεύματος, γιατι ο χώρος μας είναι το κομμάτι που οι περισσότεροι αμελούμε να φροντίσουμε. Ενω δείχνουμε περισσή φροντίδα στην διαδρομή του σήματος απο την πηγή στα ηχεία, αγνοούμε την διαδρομή απο τα ηχεία στα αυτιά μας. Αρα δεν ειναι και τόσο υπερβολικό να παρατηρούνται διαφορές μεταξύ χαλιών και μοκετας.

Υ.Γ. Θα προσπαθήσω να βρω εναν πίνακα με συντελεστές απορρόφησης διαφορων υλικών για να δειτε και ποσοτικά τις διαφορές. Αν τον βρει καποιος άλλος, ας τον ποστάρει.

Τώρα για να καταλάβω ο φουκαράς...δλδ μιλάμε για διαφορές στον ήχο από χαλί σε χαλί και από χαλί σε μοκέτα? Ντάξει...να είναι άδειο το πάτωμα και να μπει ένα χαλί ή μια μοκέτα και να αλλάξει κάπως ο ήχος το καταλαβαίνω...αλλά τόση διαφορά από χαλί σε μοκέτα? Δλδ όπου να ναι θα δούμε τους φίλους μας τους Πέρσες να κυκλοφορούν και Περσικά χαλιά Hi-End...και αν τα δεχόμαστε όλα αυτά (την διαφορά του ήχου από χαλί σε μοκέτα) είναι δυνατόν να έχουμε αμφιβολίες για την διαφορά στον ήχο που μπορούν να δώσουν τα καλώδια ρεύματος ή ηχείων ή οτιδήποτε τέλοσπαντων από τα οποία στο κάτω κάτω περνάει και ρεύμα??? Λίγο υπερβολή μου φαίνονται όλα αυτά...

Όπως σου είπαν και οι προλαλίσαντες, υπάρχουν διαφορές, λόγο του ότι διαφορετικά υλικά έχουν διαφορετική συμπεριφορά στην αντανάκλαση των ηχιτικών κυμάτων, όσο και αν ακούγεται παράξενο και ακραίο. Όσο για τα καλώδια ρεύματος έχω κι εγω θεωρητικές αμφιβολίες γιατί δεν έχω ακούσει ποτέ διαφορετικά καλώδια ρεύματος, αλλά για τα καλώδια ηχείων ή τα καλώδια που συνδέουν τις πηγές με τον ενισχυτή έχω κάνει δοκιμές και οι διαφορές είναι μεγάλες. Κάνε μια βόλτα από ένα μαγαζί και ζήτα να σου δώσουν να δωκιμάσεις καλώδια και θα δεις και μόνος σου. Ή αν σου περισσεύουν 30-40 Ευρώ, πήγαινε στα Media Market και πάρε ένα interconnect OEHLBACH και συνέδεσε το CD player με τον ενισχυτή σου. Αν έχεις αυτά των 2-3 Ευρώ το μέτρο που δίνουν μαζί με τις συσκευές, τότε θα δεις και μόνος σου τις διαφορές. Πρόσεξε μόνο να κρατήσεις ένα "μέτρο" μετά την πρώτη δοκιμή και να μην παρασυρθείς...:music-smiley-004:

ας το ξεθάψω το θέμα για να ρωτήσω και γω κάτι και να μην ανοίγω καινούριο...

Ο χώρος του χόμι μου είναι 7μ χ 5π χ 2,20υ και σκοπεύω να τον κλείσω περιμετρικά κατά 80-90% με βελούδινη κουρτίνα. Στο πάτωμα το οποίο είναι από πλακάκι σκέφτομαι να το καλύψω με κάτι, για οπτικούς αλλά και ακουστικούς λόγους...Αυτά που έχω κατα νου είναι, είτε με μια λεπτή μοκέτα 4χλ,είτε με μια τσόχα 2χλ... Μιας και υποθέτω πως ό,τι και να διαλέξω θα είναι καλύτερο από το υπάρχον πλακάκι,ποιό απ´τα δύο θα μου προτείνατε και γιατί? Και πόσο μεγάλη θα είναι η διαφορά τελικά αν υπάρχει?
Και το ρωτάω γιατι το καλό με την τσόχα είναι πως περνιέτε πιο εύκολα (δεν χρειάζεται φυτίλι στην άκρη) και έχει και την μισή τιμή ανα τετραγωνικό!

Δεν ξέρω αν παίζει ρόλο, αλλά τα ηχεία που έχω για τον χώρο είναι τα FOCAL DOME σε διαταξη 7.1.
FocalDome.jpg

Last edited:
H βελούδινη κουρτίνα θα κόψει αρκετά τις ανακλάσεις από τον χώρο σου. Θα πρότεινα να μην καλύψεις εντελώς το δάπεδο, παραμόνο με μικρά χαλιά πάχους 3-4χιλ. και σε ορισμένα σημεία, πχ κοντά στα ηχεία(οι οποιες απόψεις διακόσμησεις δεν λαμβάνονται υπόψη στο παρόν :D ).

Πιστεύω πάντως οτι κουρτίνα περιμετρικά και μοκέτα σε όλο το πάτωμα θα κάνουν τον χώρο σου πολύ ξηρό και ίσως δεν σου αρέσει.

H βελούδινη κουρτίνα θα κόψει αρκετά τις ανακλάσεις από τον χώρο σου. Θα πρότεινα να μην καλύψεις εντελώς το δάπεδο, παραμόνο με μικρά χαλιά πάχους 3-4χιλ. και σε ορισμένα σημεία, πχ κοντά στα ηχεία(οι οποιες απόψεις διακόσμησεις δεν λαμβάνονται υπόψη στο παρόν :D ).

Πιστεύω πάντως οτι κουρτίνα περιμετρικά και μοκέτα σε όλο το πάτωμα θα κάνουν τον χώρο σου πολύ ξηρό και ίσως δεν σου αρέσει.

Τα ηχεία θα μπουν περιμετρικά και ψηλά στο δοκαρι με κλίση προς την θέση ακρόασης. Με τέτοιο στήσιμο ισχύει το ίδιο με τα χαλάκια, αλλά σε ποιά σημεία τώρα? θα είναι δλδ καλό να έχω και σημεία με πλακάκι στο πάτωμα? δεν θα έχω ανεπιθύμητες αντανακλάσεις?
Κ τέλος, αν βάλω την τσόχα που είναι πιο ψηλή 2χλ σε όλο το πάτωμα δεν θα κόψι τόσο πολύ όσο η μοκέτα, μήπως είαν ιμια λύση αυτή?
Να πω την αλήθεια δεν θα μου άρεσε και πολύ να έχω αλλου πλακάκι και αλλλού μοκέτα ή χαλί....:afro:

:offtopic:

Τωρα τι να πουμε κι εμεις ... που μας ξεστρωσαν το σαλονι λογω καλοκαιριου και μας κατεστρεψαν και τον ηχο :bigcry:

Ασε ρε γ@μ@τ@, καθε χρονο τα ιδια ... σοφη η ιδεα των ακουστικων ομως ... χμμμμμ:chinscratch::music-smiley-004:

Α... και δεν ειναι μονο τα χαλια αλλα φυγανε και οι χοντρες/διπλες κουρτινες απο τις μπαλκονοπορτες...

Last edited:
Τα ηχεία θα μπουν περιμετρικά και ψηλά στο δοκαρι με κλίση προς την θέση ακρόασης. Με τέτοιο στήσιμο ισχύει το ίδιο με τα χαλάκια, αλλά σε ποιά σημεία τώρα? θα είναι δλδ καλό να έχω και σημεία με πλακάκι στο πάτωμα? δεν θα έχω ανεπιθύμητες αντανακλάσεις?
Κ τέλος, αν βάλω την τσόχα που είναι πιο ψηλή 2χλ σε όλο το πάτωμα δεν θα κόψι τόσο πολύ όσο η μοκέτα, μήπως είαν ιμια λύση αυτή?
Να πω την αλήθεια δεν θα μου άρεσε και πολύ να έχω αλλου πλακάκι και αλλλού μοκέτα ή χαλί....:afro:

Δεν ψάχνουμε να δούμε ποιά σημεία θα είναι καλυμένα ή όχι, ψάχνουμε την συνολική επιφάνεια που συμπεριφέρεται ανακλαστικά στο δωμάτιο και την αντίστοιχη που συμπεριφέρεται απορροφητικά. Όχι πως το πρώτο δεν είναι σημαντικό... Αλλα, αν εξαιρέσεις τις επιφάνειες πίσω και αριστερα-δεξιά από τα ηχεία, για τις υπόλοιπες μάλλον θα χρειαστεί ακουστική ανάλυση του χώρου για να βγάλεις συμπέρασμα.

Σχετικά με αυτό που λες, πειραματίσου...Δεν μπορώ να σου πω αν θα είναι λύση ή όχι. Φαντάζομαι όμως οτι ενα δωμάτιο χωρίς ανακλαστικές επιφάνειες θα ακούγεται πολύ ξηρό, σαν studio. Και πάλι, πειραματίσου και βλέπεις το αποτέλεσμα. Όσο για τα χαλάκια, πολλοί τα στρώνουν μπροστά απο τα ηχεία κι αφηνουν το υπολοιπο δαπεδο ακάλυπτο. Δεν είναι και τόσο άσχημο...

Α... και δεν ειναι μονο τα χαλια αλλα φυγανε και οι χοντρες/διπλες κουρτινες απο τις μπαλκονοπορτες...

Εγώ ήξερα οτι χειμώνα με καλοκαίρι στρώνουν και ξεστρώνουν...Τώρα αλλάζουν και την κουρτινα; :nounder: Mήπως να προτείνεις να αλλάζετε και ηχεία οταν καλοκαιριάζει; :D

αν δεν μπορεις να καλήψεις το πατωμα, ισως να μπορεις να καληψεις το ταβάνι, το ιδιο κανει
δεν υπάρχει κανενας λόγος πλήρους κάληψης
δοκιμες...

Εγώ έβαλα τις καλοκαιρινές λάμπες και είμαι ok...
Ή τουλάχιστον στο περίπου... :flipout:

Μπα... Στο κουτάκι τους τις έβαλα... :p
Οι GE είναι πιο ξερές από τις Sovtek οπότε τις κάνω τούμπα το καλοκαίρι... :)

το καλύτερο πράμα βέβαια η δοκιμή, αλλά θα πρέπει να πάρω από 35 τετραγωνικά από το καθένα και να τα δοκιμάσω...πού φράγκα για τέτοια πράματα...
Μάλλον θα πάω σε τσόχα 2χλ σε όλο το πάτωμα που δεν είναι τόσο αποροφητικό υλικό όσο η μοκέτα και ίσως να μην βάλω τελικά και πίσω κουρτίνα που έλεγα, όπου βρήσκεται ένας τοίχος με 2 πόρτες κ ένα καλοριφερ...είδωμεν...:afro:

φιλε ακου,
εβαλα χαλι απο μπανανα που κανει και για καλοκαιρι και για χειμώνα
και ρικοφον στο ταβανι σε 50Χ50 με μεγάλα κενά
σε ενα φιλο τα επενδύσαμε και με υφασμα και καναμε και γαμω τα ντιζαϊν με σχεδιο στη τοποθετηση τους
μπορείς να κανεις μεχρι και σκακι

Υπάρχουν και αλλα υλικά allweather αν δεν σας αρέσουν οι μπανάνες.

τσοχα στο πατωμα.....:grinning-smiley-043
σας παιζω και μπάλα