Re: Απάντηση: «Τι είν’ η Πατρίδα μας;»
Θα μου επιτρέψετε να διατηρήσω κάποιες επιφυλάξεις,θεωρόντας εξαιρετικά απλουστευτικά,όλα αυτά τα περί γλώσσας.
Θυμάμαι,όταν βρεθήκαμε οικογενειακώς στην Σαλαμίνα στην δεκαετία του 60,όλοι οι ηλικιωμένοι( κι όχι μόνον) μιλούσαν κυρίως αρβανίτικα,παρ' όλα τα 600 χρόνια που είχαν μεσολαβήσει απο την άφιξη των πρώτων προγόνων τους στην Ελλάδα.
Τι σημαίνει αυτό;
Καθόλου απλουστευμένα, δεν αντιλαμβάνεσαι τον λογικό πυρήνα του επιχειρήματος. Φυσικά και υπήρχαν και στον ελλαδικό χώρο, και στη Μικρά Ασία, πλείστες όσες γλώσσες και ιδιώματα. Και αρβανίτικα και αρμένικα και τουρκικά και σεφραδίτικα και πάει λέγοντας.
Όμως η θέση εναντίον της οποίας στρέφεται, η καθόλου απλουστευμένη, βασιζόμενη επί της γλώσσας που τυχαίνει να μιλούσαν οι πρόγονοί μου (οι οποίοι γνωρίζω πολύ καλά τι γλώσσα μιλούσαν και ποια ήταν η μητρική τους) επιχειρηματολογία, λέει εν ολίγοις ότι η ελληνική εθνική ταυτότητα, μερικοί λένε ακόμη και η γλώσσα, είναι κατασκευασμένη δήθεν, νεκραναστημένη, που δόθηκε στους ντόπιους πληθυσμούς τον 19ο αιώνα ώστε να διαμορφωθεί εκ του μή όντος το σημερινό ελληνικό έθνος.
Την ανωτέρω θέση ανατρέπει όμως το γεγονός, ότι κάποιοι, κάποιοι έστω, μιλούσαν γλώσσα ελληνική. Δεν ενδιαφέρει εάν αυτοί ήταν ακόμη και ισχνή μειοψηφία (που ασφαλώς δεν ήταν), ή εάν υπάρχαν άλλοι που μιλούσαν αρβανίτικα ή τουρκικά. Το ότι
κάποιοι πληθυσμοί έφτασαν εν μέσω τέτοιων συνθηκών, δίχως να τους έχει "εμφυσηθεί" από οποιαδήποτε προπαγάνδα, να μιλούν ελληνικά και όχι άλλη γλώσσα, σημαίνει ότι δεν έχουμε να κάνουμε με καμία νεκραναστημένη, δοτή ταυτότητα, αλλά για μία γλωσσική και πολιτιστική συνέχεια χιλιάδων ετών.
Αντίστοιχα θα μπορούσα να πω και για τους ηπειρώτες παππούδες της γυναίκας μου. Πού τα έμαθαν τα ελληνικά, αγράμματοι άνθρωποι; Στα σχολεία του Σουλτάνου; Βλέπεις, για κακή τύχη των αναθεωρητών, μερικοί τυχαίνει να έχουμε παπούδες που γεννήθηκαν υπήκοοι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, και έχουμε ακούσει με τα αυτιά μας, όσοι προλάβαμε, τι γλώσσα μιλούσαν και τι θεωρούσαν τους εαυτούς τους. Σίγουρα πάντως όχι οθωμανούς πολίτες.