Για 7 τηλεοράσεις στου Παπάγου, ο ενισχυτής είναι εντελώς περιττός.
Δεν είναι καθαρό τι κάνουν τα 4 κάτοπτρα που ανέφερες. Πάει ένα σε κάθε δέκτη ή έχεις πολυδιακόπτη με 16 + 1 εισόδους για να δώσεις 4 δορυφόρους σε όλους τους χρήστες?
Αν δεν το εχεις κάνει έτσι, αυτή θα ήταν η καλύτερη λύση και σκέψου την - θα έδινες μάλιστα και τα επίγεια από την ίδια δομή.
Δεν έχει σημασία αν το σπίτι είναι στου Παπάγου, ή στο κέντρο, ή οπουδήποτε αλλού. Μην μπερδεύεις το σήμα που λαμβάνει η κεραία, με την διανομή του σήματος που πρέπει να γίνει σε 3 ορόφους. Για να το καταλάβεις, αν σου τύχει κάποια φορά στο μέλλον, δοκίμασε να διανέμεις το σήμα από την επίγεια κεραία σε 3 ορόφους χωρίς κεντρικό ενισχυτή και θα διαπιστώσεις αν είναι εντελώς περιττός ή εντελώς αναγκαίος. Εγώ προσωπικά, έχω διαπιστώσει ότι είναι εντελώς αναγκαίος.
Άλλο εννοούσα: Μετά τον διαχωρισμό TV/SAT ή αν απλά κατέβει το TV με δικό του καλώδιο αυτό πρέπει να πάει τόσο στην είσοδο TV του δέκτη Combo, καθώς και στην είσοδο της τηλεόρασης. Ό ένας τρόπος είναι να δώσω σήμα στην είσοδο TV του δέκτη Combo και να πάρω το σήμα από την έξοδο TV το δέκτη και να το πάω στην TV. Ό άλλος τρόπος είναι να βάλω στο καλώδιο ένα spliter TV και να στείλω το σήμα κατ' ευθείαν σε δέκτη και ΤV. Ποιός είναι ο σωστός τρόπος? Με τον πρώτο τρόπο παρατήρησα ότι πολλές φορές πρέπει να είναι αναμένος ο δέκτης για να έχει ικανοποιητικό σήμα η TV...
Δεν υπάχει δυνατότητα για πρίζα κοντά στην κεραία. Άσε που δεν θέλω ρεύματα στη ταράτσα... Πάμε για Plan B...
--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---
Αυτό ελπίζω και εγώ. Μόνο που σε 4 σημεία θα τροφοδοτηθούν 2 συσκευές: Δέκτης SAT Combo και TV.
Έχω 2 πιάτα το ένα με 3 LNB και το άλλο με 1 LNB. Όλα τα LNB είναι τετραπλα QUAD. Υπάρχουν και 4 DiseQc 4->1. To καθένα στέλνει σε ένα δορυφορικό δέκτη και οι 4 είσοδοί του παίρνουν από καθένα από τα 4 LNB.
Δυστυχώς η λύση με τον πολυδιακόπτη 16+1 δεν πέρασε κάν από το μυαλό μου (δεν είμαι και πολύ σχετικός).
Για τον λόγο που εξήγησα πιο πάνω, χρειάζεσαι κεντρικό ενισχυτή για την διανομή του σήματος στους 3 ορόφους. Αν κρίνεις κι εσύ ότι είναι περιττός, δοκίμασε για αρχή να μην τον βάλεις και έλα πες μας τις εντυπώσεις σου από τη λήψη σε όλους τους ορόφους. Και στο λέω αυτό, επειδή απ´ότι καταλαβαίνω τελικά, έχεις μια κεραία επίγειας λήψης UHF. Από εκεί λοιπόν, θα πρέπει να τροφοδοτήσεις τους 3 ορόφους. Αν λοιπόν τελικά αποφασίσεις να βάλεις ενισχυτή, τα δεδομένα είναι τα εξής: Εφόσον δεν υπάρχει πρίζα κοντά στην κεραία, απορρίπτεται ο κεντρικός ενισχυτής, ο οποίος θα ήταν η ιδανική περίπτωση. Όπως επίσης απορρίπτεται και ο πολυδιακόπτης, για τον ίδιο λόγο. Θα πρέπει να με κάποιο τρόπο να τοποθετήσεις έναν ενισχυτή, ο οποίος δεν θα χρειάζεται τροφοδοσία από πρίζα κοντά στην κεραία. Τέτοιος ενισχυτής, είναι ο ενισχυτής ιστού. Ο ρόλος του είναι μεν διαφορετικός, αφού χρησιμοποιείται για να ενισχύσει το σήμα που λαμβάνει η κεραία και στην περίπτωσή σου δεν φαίνεται να υπάρχει τέτοιο θέμα. Μπορεί όμως στην περίπτωση την δικιά σου, να παίξει τον ρόλο του κεντρικού ενισχυτή. Θα τον τοποθετήσεις στον ιστό της κεραίας και το τροφοδοτικό του θα είναι σε κάποιο από τα δωμάτια της πολυκατοικίας. Το τροφοδοτικό τροφοδοτεί τον ενισχυτή με ομοαξονικό καλώδιο κι έτσι λύνεις το πρόβλημα απουσίας πρίζας κοντά στην κεραία. Το πόσο χαμηλά θα ρυθμίσεις τον ενισχυτή, θα το διαπιστώσεις με δοκιμή.
Πώς ακριβώς όμως θα τροφοδοτήσεις τον ενισχυτή και πώς θα διανέμεις το σήμα στους ορόφους? Ο καλύτερος τρόπος είναι ο εξής: Στην έξοδο του ενισχυτή, θα συνδέσεις ένα splitter με τόσες εξόδους όσες θες να τροφοδοτήσεις. Ένα splitter 1/8 ταιριάζει για την περίπτωσή σου. Θα προσέξεις όμως, μόνο η έξοδος που θα τροφοδοτείται από το τροφοδοτικό να έχει dc pass και οι υπόλοιπες να μην έχουν. Σε διαφορετική περίπτωση, δεν θα μπορέσει να δουλέψει. Τις υπόλοιπες εξόδους τώρα (αυτές τις χωρίς dc pass) θα τις οδηγήσεις στα δωμάτια που χρειάζεσαι επίγεια λήψη. Στα καλώδια που οδηγούνται σε δωμάτια που χρειάζεσαι και δορυφορική λήψη, θα παρεμβάλεις (πάνω στην ταράτσα και κοντά στις κεραίες) combiners tv/sat. Όπως καταλαβαίνεις, θα συνδέσεις σε αυτά στις μεν εισόδους τους tv τα καλώδια που έρχονται από το splitter, στις δε εισόδους sat τα καλώδια που έρχονται από τους διακόπτες diseqc. Τα καλώδια που θα φεύγουν από τις εξόδους των combiners, θα πηγαίνουν στα δωμάτια που χρειάζεσαι επίγεια και δορυφορική λήψη. Στο καθένα από αυτά τα καλώδια, θα συνδέσεις από ένα combiner. Όπως καταλαβαίνεις και πάλι, οι έξοδοι από αυτούς θα πηγαίνουν στην επιθυμητή συσκευή. Η έξοδος tv στην τηλεόραση και η έξοδος sat στον δορυφορικό δέκτη.
Αυτές είναι οι γενικές οδηγίες. Αν χρειάζεσαι λεπτομέρειες για τυχόν προβλήματα που θα συναντήσεις, εδώ είμαστε. Στο σημείο που ρωτάς τον τρόπο σύνδεσης τηλεόρασης και combo δέκτη, να μην δώσεις σήμα στην τηλεόραση από την έξοδο του δέκτη. Στην έξοδο tv του combiner είναι καλύτερο να παρεμβάλεις ένα splitter 1/2 και να τροφοδοτήσεις τηλεόραση και δέκτη. Αυτή είναι η γνώμη μου και δεν είναι υποχρεωτικό φυσικά να την ακολουθήσεις. Ότι είπα, αυτά ακριβώς θα έκανα αν επρόκειτο για δική μου κτίριο.
Και κάτι που ξέχασα...
Θα χρησιμοποιήσεις δορυφορικό καλώδιο.