Τι είναι ο ενισχυτής ιστού, κεραίας κλπ?

Messenger

AVClub Addicted Member
31 January 2008
2,679
Αθήνα
Για επίγεια ψηφιακή τηλεόραση + FM:

Από πού παίρνουν ισχύ οι ενισχυτές ιστού, κεραίας, γραμμής κλπ?

Από έναν από τους συνδεδεμένους δέκτες?
Από ειδικό τροφοδοτικό?
Μέσω του καλωδίου της κεραίας?

Γενικά για να τροφοδοτήσουμε ένα ενισχυτή στη ταράτσα χρησιμοποιούμε το καλώδιο της κεραίας?

Τα έχω μπλέξει...

Θέλω από μια κεραία να τροφοδοτήσω 4-5 συσκευές...
Είμαι όμως απέναντι στον Υμηττό (Παπάγου) και από σήμα να φανε και οι κότες...

ln()

Supreme Member
1 February 2007
6,103
Βόλος
Όσους έχω δει στα κατά καιρούς σπίτια μου έχουν παροχή ρεύματος.

cmoustakas

Supreme Member
5 June 2011
5,363
Αθήνα
Για επίγεια ψηφιακή τηλεόραση + FM:

Από πού παίρνουν ισχύ οι ενισχυτές ιστού, κεραίας, γραμμής κλπ?

Από έναν από τους συνδεδεμένους δέκτες?
Από ειδικό τροφοδοτικό?
Μέσω του καλωδίου της κεραίας?

Γενικά για να τροφοδοτήσουμε ένα ενισχυτή στη ταράτσα χρησιμοποιούμε το καλώδιο της κεραίας?

Τα έχω μπλέξει...

Θέλω από μια κεραία να τροφοδοτήσω 4-5 συσκευές...
Είμαι όμως απέναντι στον Υμηττό (Παπάγου) και από σήμα να φανε και οι κότες...

Εξήγησε μας κάπως αναλυτικότερα τι θέλεις να κάνεις ακριβώς για να μπορέσουμε να σε βοηθήσουμε καλυτέρα.

Messenger

AVClub Addicted Member
31 January 2008
2,679
Αθήνα
Ευχαριστώ.
Λοιπόν είναι ένα διόροφο (ισόγειο, 1ος, 2ος).
Η ταράτσα είναι εύκολα προσβάσιμη και ο Υμηττός είναι φάτσα έχω πολύ καλό σήμα από τις κεραίες και χωρίς να έχω πίσω κάτι που δημιουργεί ανακλάσεις.
Δεν έχω κανένα πρόβλημα να τραβάω εξωτερικά καλώδια (η εσωτερική εγκατάσταση είναι παλιά και δεν αξίζει).
Στο ισόγειο υπάρχει μία τηλεόραση και ένας δορυφορικός δέκτης combo.
Στον 2ο όροφο υπάρχουν 3 τηλεοράσεις και 3 δορυφορικοί δέκτες (οι 2 combo και ο άλλος σκέτος).
Στον πρώτο όροφο (που θα ανακαινιστεί σύντομα για να νοικιαστεί) προβλέπεται από 1 έως 3 τηλεοράσεις και όχι δορυφορικό.

Η δορυφορική εγκατάσταση είναι πολύ πρόσφατη και άψογη με καινουρια καλώδια και με 4 δορυφόρους που δίνουν όλοι στους 4 δέκτες που προανέφερα.

Θέλω να φτιάξω σωστά και τις κεραίες των τηλεοράσεων και να βάλω και FM.

Στην ταράτσα έχω 2 ιστούς με 1 κεραία πλέγματος ο καθένας. Δίνουν σε 2 τηλεοράσεις η καθεμία. Δεν υπάρχουν ενισχυτές σήματος.

Ψάχνω να βρώ ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος να στήσω την εκγκατασταση με χρήση ή όχι combiners/spliters με τα καλώδια που κατεβάζουν το δορυφορικό σήμα.

Επίσης ήθελα να ρωτήσω αν το είναι καλύτερα το σήμα της TV να πηγαίνει στην τηλεόραση από το TV out του δέκτη combo ή να έχω splitter που να δίνει στον δέκτη combo και στην τηλεόραση.

hdanca

Supreme Member
17 August 2012
3,061
Athens
Φίλε μου, για το τελευταίο σου ερώτημα, θα χρησιμοποιήσεις splitter tv/sat, όπου θα τροφοδοτείται απευθείας η τηλεόραση από την έξοδο tv του splitter.

Στο πλάνο σου τώρα, εφόσον μιλάμε για πιθανότητα 7 τηλεοράσεων και παίρνοντας σαν δεδομένο από όσα λες, ότι η επίγεια λήψη της κεραίας σου είναι τέλεια, ξεκινώντας θα χρειαστείς κεντρικό ενισχυτή. Θα πρέπει να τοποθετηθεί όσο πιο κοντά στην κεραία είναι δυνατόν, σε σημείο όπου υπάρχει πρίζα ρεύματος. Πες πρώτα αν υπάρχει σε κοντινό στην κεραία σημείο, κάποια πρίζα ρεύματος. Αν υπάρχει, συνεχίζουμε βάση αυτού του σεναρίου. Αν δεν υπάρχει πρίζα ρεύματος, τότε πάμε σε plan b...

ThanassisK

New member
20 April 2011
84
Re: Απάντηση: Τι είναι ο ενισχυτής ιστού, κεραίας κλπ?

Για 7 τηλεοράσεις στου Παπάγου, ο ενισχυτής είναι εντελώς περιττός.

Δεν είναι καθαρό τι κάνουν τα 4 κάτοπτρα που ανέφερες. Πάει ένα σε κάθε δέκτη ή έχεις πολυδιακόπτη με 16 + 1 εισόδους για να δώσεις 4 δορυφόρους σε όλους τους χρήστες?
Αν δεν το εχεις κάνει έτσι, αυτή θα ήταν η καλύτερη λύση και σκέψου την - θα έδινες μάλιστα και τα επίγεια από την ίδια δομή.

Messenger

AVClub Addicted Member
31 January 2008
2,679
Αθήνα
Φίλε μου, για το τελευταίο σου ερώτημα, θα χρησιμοποιήσεις splitter tv/sat, όπου θα τροφοδοτείται απευθείας η τηλεόραση από την έξοδο tv του splitter.

Άλλο εννοούσα: Μετά τον διαχωρισμό TV/SAT ή αν απλά κατέβει το TV με δικό του καλώδιο αυτό πρέπει να πάει τόσο στην είσοδο TV του δέκτη Combo, καθώς και στην είσοδο της τηλεόρασης. Ό ένας τρόπος είναι να δώσω σήμα στην είσοδο TV του δέκτη Combo και να πάρω το σήμα από την έξοδο TV το δέκτη και να το πάω στην TV. Ό άλλος τρόπος είναι να βάλω στο καλώδιο ένα spliter TV και να στείλω το σήμα κατ' ευθείαν σε δέκτη και ΤV. Ποιός είναι ο σωστός τρόπος? Με τον πρώτο τρόπο παρατήρησα ότι πολλές φορές πρέπει να είναι αναμένος ο δέκτης για να έχει ικανοποιητικό σήμα η TV...

Στο πλάνο σου τώρα, εφόσον μιλάμε για πιθανότητα 7 τηλεοράσεων και παίρνοντας σαν δεδομένο από όσα λες, ότι η επίγεια λήψη της κεραίας σου είναι τέλεια, ξεκινώντας θα χρειαστείς κεντρικό ενισχυτή. Θα πρέπει να τοποθετηθεί όσο πιο κοντά στην κεραία είναι δυνατόν, σε σημείο όπου υπάρχει πρίζα ρεύματος. Πες πρώτα αν υπάρχει σε κοντινό στην κεραία σημείο, κάποια πρίζα ρεύματος. Αν υπάρχει, συνεχίζουμε βάση αυτού του σεναρίου. Αν δεν υπάρχει πρίζα ρεύματος, τότε πάμε σε plan b...

Δεν υπάχει δυνατότητα για πρίζα κοντά στην κεραία. Άσε που δεν θέλω ρεύματα στη ταράτσα... Πάμε για Plan B...

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Αυτό ελπίζω και εγώ. Μόνο που σε 4 σημεία θα τροφοδοτηθούν 2 συσκευές: Δέκτης SAT Combo και TV.
Δεν είναι καθαρό τι κάνουν τα 4 κάτοπτρα που ανέφερες. Πάει ένα σε κάθε δέκτη ή έχεις πολυδιακόπτη με 16 + 1 εισόδους για να δώσεις 4 δορυφόρους σε όλους τους χρήστες?
Αν δεν το εχεις κάνει έτσι, αυτή θα ήταν η καλύτερη λύση και σκέψου την - θα έδινες μάλιστα και τα επίγεια από την ίδια δομή.

Έχω 2 πιάτα το ένα με 3 LNB και το άλλο με 1 LNB. Όλα τα LNB είναι τετραπλα QUAD. Υπάρχουν και 4 DiseQc 4->1. To καθένα στέλνει σε ένα δορυφορικό δέκτη και οι 4 είσοδοί του παίρνουν από καθένα από τα 4 LNB.

Δυστυχώς η λύση με τον πολυδιακόπτη 16+1 δεν πέρασε κάν από το μυαλό μου (δεν είμαι και πολύ σχετικός).

Messenger

AVClub Addicted Member
31 January 2008
2,679
Αθήνα
Τελικά τί είναι τα διάφορα είδη ενισχυτών σήματος TV και από που παίρνουν ισχύ?

hdanca

Supreme Member
17 August 2012
3,061
Athens

Δεν έχει σημασία αν το σπίτι είναι στου Παπάγου, ή στο κέντρο, ή οπουδήποτε αλλού. Μην μπερδεύεις το σήμα που λαμβάνει η κεραία, με την διανομή του σήματος που πρέπει να γίνει σε 3 ορόφους. Για να το καταλάβεις, αν σου τύχει κάποια φορά στο μέλλον, δοκίμασε να διανέμεις το σήμα από την επίγεια κεραία σε 3 ορόφους χωρίς κεντρικό ενισχυτή και θα διαπιστώσεις αν είναι εντελώς περιττός ή εντελώς αναγκαίος. Εγώ προσωπικά, έχω διαπιστώσει ότι είναι εντελώς αναγκαίος.
Άλλο εννοούσα: Μετά τον διαχωρισμό TV/SAT ή αν απλά κατέβει το TV με δικό του καλώδιο αυτό πρέπει να πάει τόσο στην είσοδο TV του δέκτη Combo, καθώς και στην είσοδο της τηλεόρασης. Ό ένας τρόπος είναι να δώσω σήμα στην είσοδο TV του δέκτη Combo και να πάρω το σήμα από την έξοδο TV το δέκτη και να το πάω στην TV. Ό άλλος τρόπος είναι να βάλω στο καλώδιο ένα spliter TV και να στείλω το σήμα κατ' ευθείαν σε δέκτη και ΤV. Ποιός είναι ο σωστός τρόπος? Με τον πρώτο τρόπο παρατήρησα ότι πολλές φορές πρέπει να είναι αναμένος ο δέκτης για να έχει ικανοποιητικό σήμα η TV...

Δεν υπάχει δυνατότητα για πρίζα κοντά στην κεραία. Άσε που δεν θέλω ρεύματα στη ταράτσα... Πάμε για Plan B...

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Αυτό ελπίζω και εγώ. Μόνο που σε 4 σημεία θα τροφοδοτηθούν 2 συσκευές: Δέκτης SAT Combo και TV.

Έχω 2 πιάτα το ένα με 3 LNB και το άλλο με 1 LNB. Όλα τα LNB είναι τετραπλα QUAD. Υπάρχουν και 4 DiseQc 4->1. To καθένα στέλνει σε ένα δορυφορικό δέκτη και οι 4 είσοδοί του παίρνουν από καθένα από τα 4 LNB.

Δυστυχώς η λύση με τον πολυδιακόπτη 16+1 δεν πέρασε κάν από το μυαλό μου (δεν είμαι και πολύ σχετικός).

Για τον λόγο που εξήγησα πιο πάνω, χρειάζεσαι κεντρικό ενισχυτή για την διανομή του σήματος στους 3 ορόφους. Αν κρίνεις κι εσύ ότι είναι περιττός, δοκίμασε για αρχή να μην τον βάλεις και έλα πες μας τις εντυπώσεις σου από τη λήψη σε όλους τους ορόφους. Και στο λέω αυτό, επειδή απ´ότι καταλαβαίνω τελικά, έχεις μια κεραία επίγειας λήψης UHF. Από εκεί λοιπόν, θα πρέπει να τροφοδοτήσεις τους 3 ορόφους. Αν λοιπόν τελικά αποφασίσεις να βάλεις ενισχυτή, τα δεδομένα είναι τα εξής: Εφόσον δεν υπάρχει πρίζα κοντά στην κεραία, απορρίπτεται ο κεντρικός ενισχυτής, ο οποίος θα ήταν η ιδανική περίπτωση. Όπως επίσης απορρίπτεται και ο πολυδιακόπτης, για τον ίδιο λόγο. Θα πρέπει να με κάποιο τρόπο να τοποθετήσεις έναν ενισχυτή, ο οποίος δεν θα χρειάζεται τροφοδοσία από πρίζα κοντά στην κεραία. Τέτοιος ενισχυτής, είναι ο ενισχυτής ιστού. Ο ρόλος του είναι μεν διαφορετικός, αφού χρησιμοποιείται για να ενισχύσει το σήμα που λαμβάνει η κεραία και στην περίπτωσή σου δεν φαίνεται να υπάρχει τέτοιο θέμα. Μπορεί όμως στην περίπτωση την δικιά σου, να παίξει τον ρόλο του κεντρικού ενισχυτή. Θα τον τοποθετήσεις στον ιστό της κεραίας και το τροφοδοτικό του θα είναι σε κάποιο από τα δωμάτια της πολυκατοικίας. Το τροφοδοτικό τροφοδοτεί τον ενισχυτή με ομοαξονικό καλώδιο κι έτσι λύνεις το πρόβλημα απουσίας πρίζας κοντά στην κεραία. Το πόσο χαμηλά θα ρυθμίσεις τον ενισχυτή, θα το διαπιστώσεις με δοκιμή.

Πώς ακριβώς όμως θα τροφοδοτήσεις τον ενισχυτή και πώς θα διανέμεις το σήμα στους ορόφους? Ο καλύτερος τρόπος είναι ο εξής: Στην έξοδο του ενισχυτή, θα συνδέσεις ένα splitter με τόσες εξόδους όσες θες να τροφοδοτήσεις. Ένα splitter 1/8 ταιριάζει για την περίπτωσή σου. Θα προσέξεις όμως, μόνο η έξοδος που θα τροφοδοτείται από το τροφοδοτικό να έχει dc pass και οι υπόλοιπες να μην έχουν. Σε διαφορετική περίπτωση, δεν θα μπορέσει να δουλέψει. Τις υπόλοιπες εξόδους τώρα (αυτές τις χωρίς dc pass) θα τις οδηγήσεις στα δωμάτια που χρειάζεσαι επίγεια λήψη. Στα καλώδια που οδηγούνται σε δωμάτια που χρειάζεσαι και δορυφορική λήψη, θα παρεμβάλεις (πάνω στην ταράτσα και κοντά στις κεραίες) combiners tv/sat. Όπως καταλαβαίνεις, θα συνδέσεις σε αυτά στις μεν εισόδους τους tv τα καλώδια που έρχονται από το splitter, στις δε εισόδους sat τα καλώδια που έρχονται από τους διακόπτες diseqc. Τα καλώδια που θα φεύγουν από τις εξόδους των combiners, θα πηγαίνουν στα δωμάτια που χρειάζεσαι επίγεια και δορυφορική λήψη. Στο καθένα από αυτά τα καλώδια, θα συνδέσεις από ένα combiner. Όπως καταλαβαίνεις και πάλι, οι έξοδοι από αυτούς θα πηγαίνουν στην επιθυμητή συσκευή. Η έξοδος tv στην τηλεόραση και η έξοδος sat στον δορυφορικό δέκτη.

Αυτές είναι οι γενικές οδηγίες. Αν χρειάζεσαι λεπτομέρειες για τυχόν προβλήματα που θα συναντήσεις, εδώ είμαστε. Στο σημείο που ρωτάς τον τρόπο σύνδεσης τηλεόρασης και combo δέκτη, να μην δώσεις σήμα στην τηλεόραση από την έξοδο του δέκτη. Στην έξοδο tv του combiner είναι καλύτερο να παρεμβάλεις ένα splitter 1/2 και να τροφοδοτήσεις τηλεόραση και δέκτη. Αυτή είναι η γνώμη μου και δεν είναι υποχρεωτικό φυσικά να την ακολουθήσεις. Ότι είπα, αυτά ακριβώς θα έκανα αν επρόκειτο για δική μου κτίριο.

Και κάτι που ξέχασα...
Θα χρησιμοποιήσεις δορυφορικό καλώδιο.

Last edited:

hdanca

Supreme Member
17 August 2012
3,061
Athens
Φίλε αγγελιοφόρε, δεν ξέρω γιατί από την αρχή μου έχει κολλήσει στο μυαλό μου ότι έχεις 1 κεραία. Τώρα ξαναδιάβασα και παρατήρησα ότι έχεις 2 πλέγματος. Οπότε, μπορείς να δώσεις από τη μία κεραία στον πρώτο και στο ισόγειο. Από την άλλη στον δεύτερο όροφο. Κατά τα φαινόμενα λοιπόν, δεν θα χρειαστείς ενισχυτή. Οι υπόλοιπες συνδέσεις με τα combiners δεν αλλάζουν, θα πρέπει όμως να τοποθετήσεις σε κάθε κεραία από ένα splitter 1/4 (δεν σε νοιάζει τώρα το dc pass). Παρατήρησα τώρα επίσης, ότι τα 4 δορυφορικά σου καλώδια είναι καινούργια, οπότε θα χρειαστείς άλλα 3. Στη θέση σου, θα χρησιμοποιούσα δορυφορικό καλώδιο και για τις υπόλοιπες 3 γραμμές. Τα 4 δορυφορικά καλώδια που χρησιμοποιείς τώρα, θα τα χρησιμοποιήσεις για να στείλεις και το επίγειο σήμα με τους combibers. Στα δωμάτια όπου θα υπάρχουν οι combiners, εναλλακτικά αντί γι αυτούς μπορείς να τοποθετήσεις πρίζες (τερματικές).

Messenger

AVClub Addicted Member
31 January 2008
2,679
Αθήνα
Χάρη σε ευχαριστώ πολύ.

Θα στήσω το σύστημα κεραιών/καλωδίων οπως μου λές.
Επειδή νομίζω ότι οι combiners/splitters έχουν σημαντικές απώλειες (είναι έτσι???) θα κατεβάσω ξεχωριστά καλώδια για επίγειο (TV+FM) και για δορυφορικό.

Χωρίς να έχει πλέον καμιά πρακτική σημασία (αλλά για να μαθαίνω) δεν καταλαβαίνω γιατί ο ενισχυτής ιστού κάνει διαφορετική δουλειά από τον κεντρικό ενισχυτή. Και οι 2 δεν παίρνουν το σήμα από μια σταθμη και το ανεβάζουν σε μία μεγαλύτερη?

Στο εξοχικό ο ηλεκτρολόγος μου έχει βάλει ένα κεντρικό ενισχυτή στην έξοδο της κεραίας και στέλνει σήμα σε 6 σημεία με 'αξογα αποτελέσματα. Πάλι η κεραια είναι πλέγματος και οι κεραίες εκπομπής φάτσα (πολύ καλή λήψη).

hdanca

Supreme Member
17 August 2012
3,061
Athens
Κοίταξε... Οτιδήποτε παρεμβάλλεται στο καλώδιο, δημιουργεί μια επιπλέον απώλεια. Από αυτή την άποψη, σωστά σκέφτεσαι και (εφόσον έχεις το περιθώριο) σκοπεύεις να περάσεις ξεχωριστά καλώδια για την επίγεια και την δορυφορική λήψη. Κάθε καλώδιο δίνει το μέγιστο σήμα όταν πηγαίνει απευθείας σε μια συσκευή. Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει ότι η χρήση των combiners θα μας γονατίσει τη λήψη. Είναι η ιδανική λύση για περιπτώσεις που δεν υπάρχει δυνατότητα τοποθέτησης ξεχωριστών καλωδίων.

Τώρα, στην ερώτησή σου για τον ενισχυτή ιστού και τον κεντρικό ενισχυτή...

Ο καθένας προορίζεται για άλλο σκοπό. Να το πούμε με πολύ απλά λόγια. Υπάρχουν περιπτώσεις, όπου μια κεραία δεν λαμβάνει ισχυρό σήμα. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Σε τέτοια περίπτωση λοιπόν, είναι απαραίτητη η τοποθέτηση ενός ενισχυτή ιστού, για να ενισχύσει το σήμα που θα λάβει η κεραία. Άρα λοιπόν επιγραμματικά, ο ενισχυτής ιστού χρησιμοποιείται για να ενισχύσει το σήμα που λαμβάνει η κεραία μας.

Όταν θέλουμε να διανέμουμε το σήμα της επίγειας κεραίας μας σε πολλά διαμερίσματα, θα έχουμε φυσιολογικές απώλειες στο σήμα που θα φτάνει στα διαμερίσματα. Για να το καταλάβεις καλύτερα, στη διανομή σήματος σε 3 ορόφους, όπου θα παρεμβάλλονται μάλιστα και combiners, δεν γίνεται να μην υπάρχουν απώλειες. Εσύ μπορεί μεν να έχεις ισχυρό σήμα στη θέση που βρίσκεται η κεραία του σπιτιού σου, αυτό που θα πηγαίνει όμως στα δωμάτια δεν θα είναι το ίδιο. Όσο περισσότερες διανομές θα θέλεις να κάνεις, τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι απώλειες. Το καταλαβαίνεις αυτό? Για να λύσεις λοιπόν το πρόβλημα αυτό, χρειάζεται η τοποθέτηση ενός κεντρικού ενισχυτή. Ο οποίος, θα πρέπει να τοποθετηθεί κοντά στην κεραία. Αν έχεις την δυνατότητα και τον χρόνο και αν σου αρέσει να ασχολείσαι με τέτοια πράγματα, δοκίμασε να κάνεις την εγκατάσταση όπως σου είπα αρχικά, χωρίς να χρησιμοποιήσεις ενισχυτή, δες το αποτέλεσμα και θα καταλάβεις γιατί ο ενισχυτής είναι απαραίτητος για την διανομή του σήματος.

Ελπίζω να κατάλαβες ποια είναι η διαφορά μεταξύ του ενισχυτή ιστού και του κεντρικού ενισχυτή. Άλλη η του ιστού δουλειά, άλλη η του κεντρικού. Όπως και άλλη η του γραμμής, όπου η τοποθέτηση σε συγκεκριμένο σημείο ενισχύει το επίγειο σήμα που είναι ασθενές...

Last edited:

Messenger

AVClub Addicted Member
31 January 2008
2,679
Αθήνα
Ευχαριστώ Χάρη.
Για το θέμα των ενισχυτών ομολογώ ότι δεν κατάλαβα την διαφορά. Προσπάθησα και από τον κατάλογο της Mistral αλλά πάλι δεν κατάλαβα.

Ή μάλλον να σου πώ τι κατάλαβα:
Η κεραία λαμβάνει σήμα Α dB/mV (υποθέτω αυτό είναι η μονάδα μέτρησης της έντασης του σήματος).
Μετά τις απώλειες Β dB/mV στο δέκτη πάει σήμα (Α-Β) dB/mV.
Αν αυτό δεν είναι αρκετό για τον ψηφιακό δέκτη πρέπει να το ενισχύσουμε.
Όλοι οι ενισχυτές συνδέονται μεταξύ κεραίας και δέκτη. Και όλοι ενισχύουν το σήμα, ας πούμε κατά C. Αν είναι κοντά στην κεραία το σήμα γίνεται (A+C) και στο δέκτη πέφτει στο (A+C)-B. Αν είναι κοντά στο δέκτη το σήμα έχει πέσει στο (A-B) και ενισχύεται σε (A-B)+C. Το αποτέλεσμα (σήμα στον δέκτη) δεν είναι το ίδιο???

hdanca

Supreme Member
17 August 2012
3,061
Athens
Ο ενισχυτής ιστού, ενισχύει το σήμα που λαμβάνει η κεραία.

Ο κεντρικός ενισχυτής, δεν ενισχύει το σήμα που λαμβάνει η κεραία. Ενισχύει το σήμα που διανέμεται και χρησιμοποιείται όταν υπάρχει ανάγκη διανομής σε πολλές θέσεις. Όπως για παράδειγμα σε μια πολυκατοικία. Η τοποθέτησή του σε πρίζα κοντά στην κεραία, γίνεται για να ενισχύσει όλη τη διαδρομή των καλωδίων μέχρι τις πρίζες.

Ο ενισχυτής γραμμής, τοποθετείται σε περίπτωση όπου υπάρχει ασθενές σήμα στη λήψη ενός δέκτη, ενισχύοντας το σήμα αυτό. Βέβαια, δεν δίνει πάντα λύση στο πρόβλημα αυτό, αφού υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορεί να το προκαλούν. Κάποιες φορές όμως, όταν το ασθενές σήμα προκαλεί "σπασίματα" στην επίγεια ψηφιακή λήψη μιας τηλεόρασης, η τοποθέτησή του μπορεί να δώσει λύση. Μπορεί ακόμα να χρησιμοποιηθεί, σε περιπτώσεις που θέλουμε να ενισχύσουμε το σήμα μιας πηγής, όταν θέλουμε να το στείλουμε σε μια διάταξη πριζών.

Psilos2003

Senior Member
17 October 2013
553
@ Messenger
Ο συλλογισμός σου δε λαμβάνει υπόψη το επίπεδο του θορύβου. Αν αυτό είναι μεγαλύτερο από το Α-Β, τότε στη 2η περίπτωση ο ενισχυτής θα ενισχύσει και το θόρυβο οπότε και πάλι το σήμα θα έιναι θαμμένο κάτω από το θόρυβο.
Επίσης είναι dBmV και όχι dB/mV.

ThanassisK

New member
20 April 2011
84
Re: Απάντηση: Τι είναι ο ενισχυτής ιστού, κεραίας κλπ?

Μια που σωστά είπε τα βασικά περί ενισχυτών ο Χάρης, να δώσω και εγώ μερικά πρόσθετα στοιχεία για τους ενισχυτές και την χρήση τους στην ψηφιακή εποχή.
Είναι ουσιαστικά παραπομπές στην τεχνική βιβλιοθήκη της ιστοσελίδας μου, σε μερικά από τα τεχνικά άρθρα που έχω γράψει τα τελευταία χρόνια για τα περιοδικά Digital TV και Δορυφορικά Νέα.
Ενδιαφέρον για το θέμα μας εχουν τα:
- Ψηφιακή λήψη και ενδοδιαμόρφωση στην έξοδο των ενισχυτών
- MER, CBER & VBER
- LTE & Ψηφιακή TV
- Χρειαζόμαστε προστασία από την τεχνολογία LTE σήμερα?

Δεν έχει σημασία αν το σπίτι είναι στου Παπάγου, ή στο κέντρο, ή οπουδήποτε αλλού. Μην μπερδεύεις το σήμα που λαμβάνει η κεραία, με την διανομή του σήματος που πρέπει να γίνει σε 3 ορόφους. Για να το καταλάβεις, αν σου τύχει κάποια φορά στο μέλλον, δοκίμασε να διανέμεις το σήμα από την επίγεια κεραία σε 3 ορόφους χωρίς κεντρικό ενισχυτή και θα διαπιστώσεις αν είναι εντελώς περιττός ή εντελώς αναγκαίος. Εγώ προσωπικά, έχω διαπιστώσει ότι είναι εντελώς αναγκαίος.
Αγαπητέ Χάρη, θα ήθελα να διατηρήσω την άποψη μου και πίστεψε με, τα 40 χρόνια εμπειρίας σε μικρές & μεγάλες εγκαταστάσεις σύνθετων κεραιοσυστημάτων, μου δίνουν την ευχέρεια να επιμένω με ασφάλεια:
Για 7 τηλεοράσεις στου Παπάγου, ο ενισχυτής είναι εντελώς περιττός - και να συμπληρώσω: αν δεν επιλεχθεί ο σωστός ή αν δεν ρυθμιστεί σωστά, μπορεί να είναι και επιζήμιος.

hdanca

Supreme Member
17 August 2012
3,061
Athens
Και να ήθελα να μη σε πιστέψω Θανάση, με όλα όσα παραθέτεις δεν γίνεται! :smile:

Πολύ καλά κάνεις και επιμένεις, αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά ότι στη ζωή πάντα μαθαίνει ο άνθρωπος κάτι καινούργιο!

Και είναι πράγματι κάτι καινούργιο και χρήσιμο για μένα αυτό που αναφέρεις, αφού αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά, ότι η προσωπική εμπειρία δεν είναι ποτέ αρκετή, καθώς υπάρχει πάντα κάτι που δεν γνωρίζουμε!

Προσωπικά, σ´ευχαριστώ πάρα πολύ για τις εξαιρετικές και πλούσιες πληροφορίες που μας έδωσες!

Messenger

AVClub Addicted Member
31 January 2008
2,679
Αθήνα
@ThanassisK:

Εξαιρετικά τα άρθρα. Είναι τόσο καλογραμμένα που ακόμα και εγώ μπορώ να καταλάβω πολλά πράγματα.

Σε ευχαριστώ πολύ.

ΥΓ Αν έχεις γράψει και κανένα άρθρο για τη λήψη των FM που με ταλαιπωρεί αυτό τον καιρό θα ήθελα να το διαβάσω.

arvageo

AVClub Enthusiast
9 September 2007
1,262
Βάρη Σύρου
Απάντηση: Re: Απάντηση: Τι είναι ο ενισχυτής ιστού, κεραίας κλπ?

Αγαπητέ Χάρη, θα ήθελα να διατηρήσω την άποψη μου και πίστεψε με, τα 40 χρόνια εμπειρίας σε μικρές & μεγάλες εγκαταστάσεις σύνθετων κεραιοσυστημάτων, μου δίνουν την ευχέρεια να επιμένω με ασφάλεια:
Για 7 τηλεοράσεις στου Παπάγου, ο ενισχυτής είναι εντελώς περιττός - και να συμπληρώσω: αν δεν επιλεχθεί ο σωστός ή αν δεν ρυθμιστεί σωστά, μπορεί να είναι και επιζήμιος.

Γεια σου φίλε Θανάση. Ξέχασες και το άρθρο για την απομόνωση του αναλογικού σήματος...

Last edited:

hdanca

Supreme Member
17 August 2012
3,061
Athens
Απάντηση: Re: Απάντηση: Τι είναι ο ενισχυτής ιστού, κεραίας κλπ?

Θανάση, δεχόμενος λόγω της εμπειρίας σου ως δεδομένο αυτό που λες για την περιοχή του Παπάγου, ήθελα να μου λύσεις μια απορία...

Αν σε σπίτι της συγκεκριμένης περιοχής, δεν υπάρχει κατάλληλη θέση με ανοιχτό τον ορίζοντα προ τον Υμηττό και η κεραία βρίσκεται σε σημείο που έχει εμπόδια μπροστά της, το λαμβανόμενο σήμα της θα είναι οπωσδήποτε επαρκές, ώστε να μπορεί να διανεμηθεί σε 7 τηλεοράσεις 3 διαμερισμάτων χωρίς να χρειάζεται τοποθέτηση κεντρικού ενισχυτή? Δεν ξέρω αν θα απαντούσε στην ερώτησή μου, η επισήμανση του φίλου Γιώργου σχετικά με την απουσία ενός άρθρου σου, η απορία μου όμως παραμένει. Φυσικά και δεν έχω πρόθεση να αμφισβητήσω την άποψή σου για την συγκεκριμένη περιοχή, θα με βοηθούσε όμως να καταλάβω καλύτερα, αν απαντούσες στο συγκεκριμένο ερώτημα.