Τι είναι το νέο Fusion Drive στα νέα iMac και Mac Mini

:flipout:
Μα τι μανία είναι αυτή με τα bluray...εγώ έχω πάρει τέτοια δισκάκια πριν 1-2 χρόνια κ από τότε κατεβάζω μόνο...ότι κατεβάζω τα παίζει όποιο mac, δεν θέλει κάτι το ιδιαίτερο. Ναι δεν παίζει bluray δισκάκια...ε και ;; Σιγά το πρόβλημα...ναι είναι κόλλημα της Apple, αλλά μην κάνουμε συνέχεια την τρίχα-τριχιά. :ernaehrung004:

:flipout:
Μα τι μανία είναι αυτή με τα bluray...εγώ έχω πάρει τέτοια δισκάκια πριν 1-2 χρόνια κ από τότε κατεβάζω μόνο...ότι κατεβάζω τα παίζει όποιο mac, δεν θέλει κάτι το ιδιαίτερο. Ναι δεν παίζει bluray δισκάκια...ε και ;; Σιγά το πρόβλημα...ναι είναι κόλλημα της Apple, αλλά μην κάνουμε συνέχεια την τρίχα-τριχιά. :ernaehrung004:

Γιαννη το προωθω τωρα σε ολες τις εταιριες παγκοσμιως. Δεν ειναι δυνατον να βγαζουν ακομα bluray αφου εσυ δεν τα χρησιμοποιεις (α, και η apple).

Γιαννη το προωθω τωρα σε ολες τις εταιριες παγκοσμιως. Δεν ειναι δυνατον να βγαζουν ακομα bluray αφου εσυ δεν τα χρησιμοποιεις (α, και η apple).

Γιάννη ;;; Σου έχει εμμονή φαίνεται...σε κυνηγά στα όνειρά σου ;; :flipout:

Μην τρελαινεσαι...είπα εγω τι κάνω...δεν είμαι ο κανόνας! Άποψη είπα!
Αλήθεια, εσύ στον υπολογιστή σου βλέπεις bluray ταινίες; Γιατι στα apple μπορείς να χρησιμοποιήσεις τέτοια δισκάκια κανονικά για backup πχ, απλα δεν υποστηρίζει με δικό τους player τις ταινίες, αν κ με 3ου το player δουλεύουν σχεδόν οκ.

Σε αποδειξη αυτων που έλεγα (για τους απιστους "θωμαδες...!":smash:) , τα τεστ που εγιναν απεδειξαν οτι η νεα τεχνικη της Αpple - Fushion drive- ειναι οντως "νέα" !
http://arstechnica.com/apple/2012/10/more-on-fusion-drive-how-it-works-and-how-to-roll-your-own/

Χρηστης καταφερε να "φτιάξει" fushion drive , σε παλαιοτερο Μac , με εσωτερικο ssd και εξωτερικο USB (!) , και απεδειξε οτι δεν χρησιμοποιεί τις τεχνικες SRT της intel.
http://jollyjinx.tumblr.com/post/34638496292/fusion-drive-on-older-macs-yes-since-apple-has

Xρησιμοποιησε μια command line εκδοση του disk utility και ενωσε τους 2 δισκους σε μια λογικη μοναδα , εκμεταλλευομενος το core storage που υπαρχει στο mac osx απο την εκδοση Lion.

Και οχι μονο αυτό....

Συμφωνα με το δευτερο τεστ , απεδειξε οτι δεν ειναι cashe τεχνικη , αλλα tearing και μαλιστα σε block level επιπεδο (για την ακριβεια sub-file) !

Τι σημαινει αυτο ?
Ας παρουμε ενα παραδειγμα, το iphoto πχ κραταει ολα τα δεδομενα του σε μια βιβλιοθηκη (οπως σχεδον τα περισοοτερα προγραμματα στο OSX) , που μπορει να φτάσει σε μεγαλο μέγεθος (δεκαδες GB)....
Τι θα κανει λοιπον το fushion drive στη περιπτωση που βρει καποιο αρχείο (πχ φωτό) που ανηκει ομως σ αυτη τη τεραστια βιβλιοθήκη - που ειναι ενα μεγαλο αρχειο) ?
Σ αυτη τη περιπτωση (σε αντιθεση με τις απλες τεχνικες σε επίπεδο αρχείου), θα "προωθήσει" ΜΟΝΟ το συγκεκριμενο κομματι του αρχειου στον ssd (αν δεν ειναι ηδη εκει) και θ αφησει το υπολοιπο στον HDD.
Ακομη δεν εχει εξακριβωθει αν θα αφησει πισω του το "ίχνος" του αρχειου ή θα το μετακινησει .

Αυτα πάντως, αποδεικνύουν οτι οντως η Apple εκμεταλλευεται τις νεες δυνατοτητες του core storage και πηγαινει την ολη τεχνολογια ενα βημα παραπέρα.
Το ακομη σημαντικοτερο ειναι οτι ολ αυτα γινονται ευκολα, χωρις την παρεμβαση του χρηστη, και σε παλιοτερα συστήματα....
Ένα ακομη ενδιαφερον στοιχειο ειναι οτι το fushion drive μπορεί να συνδυαστεί και με δίσκους αλλων συστηματων ( fat 32 - ntfs- ExFat, EXT3 )!!!

Μου μπαινουν ιδεες να το δοκιμάσω!!!

Last edited:
Εξαιρετικό το παλικάρι, ακλούθησε την πεπατημένη πειραματική και μας δίνει τα πρώτα στοιχεία – και σε κάθε περίπτωση Χρήσιμες πληροφορίες σε αντίθεση με τα χαζά αποτελέσματα τύπου anandtech, και τους κλασικούς χειροκροτητές.
Άρα συζητάμε όντος για block level πάνω από LVM.

‛sub-file’ είναι Nonsense όρος που χρησιμοποιεί σε εισαγωγικά ο αρθρογράφος

To CoreStorage έχει μέλλον σίγουρα για να υποστηρίξει την consumer αγορά, για enterprise ούτε λόγος αλλά δε μας νοιάζει και πολύ.

Γιάννη ;;; Σου έχει εμμονή φαίνεται...σε κυνηγά στα όνειρά σου ;; :flipout:

Μην τρελαινεσαι...είπα εγω τι κάνω...δεν είμαι ο κανόνας! Άποψη είπα!
Αλήθεια, εσύ στον υπολογιστή σου βλέπεις bluray ταινίες; Γιατι στα apple μπορείς να χρησιμοποιήσεις τέτοια δισκάκια κανονικά για backup πχ, απλα δεν υποστηρίζει με δικό τους player τις ταινίες, αν κ με 3ου το player δουλεύουν σχεδόν οκ.

Μιχάλη είσαι σίγουρος ότι στην ταυτότητα δεν γράφει Γιάννης?
Για εμένα η χρήση του bluray είναι πιο πολύ για αποθήκευση παρά για ταινίες. Δεν έχω blu στο pc γιατί είναι της δουλειάς. Εάν όμως αγόραζα θα έπαιρνα με blu. Τώρα για την apple μου είναι αδιάφορο το εάν βάλει ή όχι blu. Κάνω την δουλειά μου, μια χαρά στο imac με εξωτερικό drive αφού ούτως ή άλλως του τρέχω windows και όχι το άθλιο OSX (δική μου γνώμη).

Απάντηση: Re: Τι είναι το νέο Fusion Drive στα νέα iMac και Mac Mini

Μιχάλη είσαι σίγουρος ότι στην ταυτότητα δεν γράφει Γιάννης?
Για εμένα η χρήση του bluray είναι πιο πολύ για αποθήκευση παρά για ταινίες. Δεν έχω blu στο pc γιατί είναι της δουλειάς. Εάν όμως αγόραζα θα έπαιρνα με blu. Τώρα για την apple μου είναι αδιάφορο το εάν βάλει ή όχι blu. Κάνω την δουλειά μου, μια χαρά στο imac με εξωτερικό drive αφού ούτως ή άλλως του τρέχω windows και όχι το άθλιο OSX (δική μου γνώμη).

Βλέπεις που δεν τα ξέρεις όλα καλά ;
Η Apple υποστηρίζει κανονικά τα bluray drives για διαχείριση δεδομένων, σβήνεις, γράφεις, ανακτάς κανονικά.
Αυτό που δεν υποστηρίζει είναι η αναπαραγωγή bluray ταινίας με δικό της πρόγραμμα.

Re: Απάντηση: Re: Τι είναι το νέο Fusion Drive στα νέα iMac και Mac Mini

Βλέπεις που δεν τα ξέρεις όλα καλά ;
Η Apple υποστηρίζει κανονικά τα bluray drives για διαχείριση δεδομένων, σβήνεις, γράφεις, ανακτάς κανονικά.
Αυτό που δεν υποστηρίζει είναι η αναπαραγωγή bluray ταινίας με δικό της πρόγραμμα.

Mιχάλη,το θέμα δεν είναι ότι μπορείς να κοτσάρεις ένα bluray drive και να πάρεις αρχεία. Είναι ότι τόσα χρόνια που υπάρχει Bluray, δεν σου έδινε την δυνατότητα να το έχεις σε ένα μηχάνημα, παρά μόνο σαν εξωτερικό. Εννοείται ότι άλλοι δρόμοι υπάρχουν πάντα. Αλλά γιατί στο πανέμορφο imac μου να μην έχω Bluray ενσωματωμένο?

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Τι είναι το νέο Fusion Drive στα νέα iMac και Mac Min

Αυτό μου θύμησε το : Μα γιατί δεν βγαίνει ο Δούρος στο τηλέφωνο ;; :flipout:

Έ όχι και Αλέφαντος ρε Μιχάλη. Λυπήσου με. Πες με hateboy αλλά όχι Αλέφαντο. :slapface:

αν κ με 3ου το player δουλεύουν σχεδόν οκ.
''σχεδον ΟΚ'' = χωρίς HD ήχο, χωρίς κλείδωμα στα 23,976 κλπ κλπ;

''σχεδον'' σαν Ματρόσκα (και χειρότερα) δλδ;

Μην αρχίσουμε τις αστειότητες πάλι.

Στο MAC ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΙ BLU-RAY.

End of Story.

Αν νοιώθουν καποιοι καλύτερα να κοτσάρουν ένα ''σχεδόν'', δεν αλλαζει κατι επι της ουσίας του θεματος.

Απάντηση: Re: Τι είναι το νέο Fusion Drive στα νέα iMac και Mac Mini

''σχεδον ΟΚ'' = χωρίς HD ήχο, χωρίς κλείδωμα στα 23,976 κλπ κλπ;

''σχεδον'' σαν Ματρόσκα (και χειρότερα) δλδ;

Μην αρχίσουμε τις αστειότητες πάλι.

Στο MAC ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΙ BLU-RAY.

End of Story.

Αν νοιώθουν καποιοι καλύτερα να κοτσάρουν ένα ''σχεδόν'', δεν αλλαζει κατι επι της ουσίας του θεματος.

Γιατί "τρελαίνεσαι" ;
"Αν νοιώθουν καποιοι καλύτερα να κοτσάρουν ένα ''σχεδόν'', δεν αλλαζει κατι επι της ουσίας του θεματος." Αυτό εγώ το είπα όχι κάποιοι...
Ξεκάθαρα γράφω ότι η Apple δεν υποστηρίζει αναπαραγωγή ταινίας από bluray !! -bye-

Re: Απάντηση: Re: Τι είναι το νέο Fusion Drive στα νέα iMac και Mac Mini

Γιατί "τρελαίνεσαι" ;
"Αν νοιώθουν καποιοι καλύτερα να κοτσάρουν ένα ''σχεδόν'', δεν αλλαζει κατι επι της ουσίας του θεματος." Αυτό εγώ το είπα όχι κάποιοι...
Ξεκάθαρα γράφω ότι η Apple δεν υποστηρίζει αναπαραγωγή ταινίας από bluray !! -bye-
''Τρελαίνομαι'' με κάτι ''απελπιδες προσπαθειες υποστηριξης της ''μαμας'' '' :p

Ξεκαθαρα γραφεις οτι η η Apple δεν υποστηριζει BD κλπ αλλα μετα πετας και ''με ενα player 3ου παιζουν ''σχεδον'' ΟΚ''

Υπονοώντας δλδ ότι ''νταξ, λύση, υπάρχει''.

Εμ, δεν υπάρχει.

Τα ''σχεδον'' δεν υφιστανται (σε αυτα τα πραγματα τουλαχιστον).

BD σημαινει HD ηχος, 23,976 κλπ συγκρκριμενες προδιαγραφες.

Αν δεν τα υποστηριζει αυτα, δεν ειναι ''σχεδον παιζει'' αλλά απλώς ''δεν παίζει'' (Blu Ray).

Παντα οταν μιλαμε για μια μαλακια / παραξενια / whatever της Apple, ''μερικοι'' (αντε να το κανω λιανα, εσυ, ο Τακης κι ο Γιαννης βασικά :p) αντί να πείτε ''Μαλακία αυτό αλλά γουστάρω τρελά τα άλλα'' (όπως πολλοί από οσους γουσταρουμε να εχουμε μηχανακια της Apple), παντα θα βρισκετε ενα ''αλλα'', ενα ''σχεδον'' κλπ.

Εχετε σκεφτει ότι αν αντι για ''σχεδον'', κράζατε (να το πω χοντρά :p) μπορεί τώρα να χαμε, μεταξυ αλλων, BD στο OS X;

Αλλα ξερω, τότε η Apple δεν ''θα ταν για λίγους'' (John TM) :p

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Τι είναι το νέο Fusion Drive στα νέα iMac και Mac Mini

''Τρελαίνομαι'' με κάτι ''απελπιδες προσπαθειες υποστηριξης της ''μαμας'' '' :p

Ξεκαθαρα γραφεις οτι η η Apple δεν υποστηριζει BD κλπ αλλα μετα πετας και ''με ενα player 3ου παιζουν ''σχεδον'' ΟΚ''

Υπονοώντας δλδ ότι ''νταξ, λύση, υπάρχει''.

Εμ, δεν υπάρχει.

Τα ''σχεδον'' δεν υφιστανται (σε αυτα τα πραγματα τουλαχιστον).

BD σημαινει HD ηχος, 23,976 κλπ συγκρκριμενες προδιαγραφες.

Αν δεν τα υποστηριζει αυτα, δεν ειναι ''σχεδον παιζει'' αλλά απλώς ''δεν παίζει'' (Blu Ray).

Παντα οταν μιλαμε για μια μαλακια / παραξενια / whatever της Apple, ''μερικοι'' (αντε να το κανω λιανα, εσυ, ο Τακης κι ο Γιαννης βασικά :p) αντί να πείτε ''Μαλακία αυτό αλλά γουστάρω τρελά τα άλλα'' (όπως πολλοί από οσους γουσταρουμε να εχουμε μηχανακια της Apple), παντα θα βρισκετε ενα ''αλλα'', ενα ''σχεδον'' κλπ.

Εχετε σκεφτει ότι αν αντι για ''σχεδον'', κράζατε (να το πω χοντρά :p) μπορεί τώρα να χαμε, μεταξυ αλλων, BD στο OS X;

Αλλα ξερω, τότε η Apple δεν ''θα ταν για λίγους'' (John TM) :p
Εγώ προτείνω όταν αναφέρεσαι σε εμένα, να το λες κατευθείαν καταρχήν κ όχι διαγώνια...μην φοβάσαι...!! :music-smiley-005:
Από εκεί κ πέρα, μην προσπαθείς να πεις πράγματα που δεν έχω πει...ξεκάθαρα γράφω ότι είναι κόλλημα της Αpple που δεν υποστηρίζει την αναπαραγωγή ταινών bluray και υπάρχει πρόγραμμα άλλου κατασκευαστή που υποστηρίζει εν μέρη αυτό το θέμα.
Κ φυσικά δεν νομίζω ότι εγώ, ο Τάκης κ ο Γιάννης είμαστε αυτοί που επηρεάζουμε την Apple κ δεν αποφασίζει να το υποστηρίξει !!!! :flipout:

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Τι είναι το νέο Fusion Drive στα νέα iMac και Mac Min

New Mac mini with Fusion :a0210:

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

να ρωτήσω κάτι;έχω το μακ μινι το προηγουμενο μοντέλο από αυτό που παρουσιαστηκε.τι χρειαζεται για να γίνει fusion drive;να βάλω SSD δισκο;χωράει αυτος ο δίσκος μαζι με τον άλλον;ή το fusion ειναι κατι που το υποστηρίζουν μόνο οι καινούργοι μινι.

μονο τα καινουρια και μονο αν το παραγγειλεις ετσι ...

αλλιως υπαρχουν καποιοι οδηγοι στο ιντερνετ αλλα πρεπει να εισαι γνωστης αλλιως ...

ψαχνοντας κατι βρήκα, αλλα δε θα το κάνω, για τις αναγκες μου προς το παρον καλα ειμαι έτσι.αργοτερα ενα ssd σκετο και βλεπουμε..

μονο τα καινουρια και μονο αν το παραγγειλεις ετσι ...

αλλιως υπαρχουν καποιοι οδηγοι στο ιντερνετ αλλα πρεπει να εισαι γνωστης αλλιως ...

Σάκη, είναι αρκετά εύκολο, κι εφ' όσον έχεις time machine backup ακίνδυνο να το επιχειρήσεις. Τώρα που πήρες τον SSD, ήρθε η ώρα να το κάνεις. Σκέφτομαι κι εγώ να το κάνω με τον imac 27 mid2010 που έχω.