Τι επιλογές έχω

kover

AVClub Enthusiast
Λοιπόν μετακομίζω σε καινούργιο σπίτι και έχω ήδη μεταφέρει το πιάτο του sky digital στη ταράτσα. Σήμερα θα έρθει ο cable guy να μου το βάλει:) Η πολυκατοικία έχει ήδη εγκατάσταση που βγάζει καλώδιο δορυφορικό στο σαλόνι. Εγώ όμως θέλω διπλό feed και προσπαθώ να αποφύγω το κρεμαστό καλώδιο από τη ταράτσα. Ξέρω πως μπορώ να χρησιμοποιήσω το καλώδιο της κεραίας της τηλόρασης, αλλά με αυτό το τρόπο θα χάσω όλα τα aerial κανάλια.
Υπάρχει κανένας άλος τρόπος που ίσως μπορέσω να περάσω απο ένα καλώδιο 2 σήματα και στο τέλος να διαχωρίζονται ώστε να έχω διπλό feed?
Ακούω προτάσεις, το απόγευμα έρχεται ο cable guy.

Μπορείς να περάσεις από το ίδιο καλώδιο επίγειο και δορυφορικό σήμα με τη χρήση δύο combiner (μίκτες) με πολύ χαμηλό κόστος.

Μπορείς να περάσεις από το ίδιο καλώδιο επίγειο και δορυφορικό σήμα με τη χρήση δύο combiner (μίκτες) με πολύ χαμηλό κόστος.
Μια μικρή συμπλήρωση... Τα combiner/splitter θα πρέπει να αφήνουν να περνάνε την τάση.
Έτσι το έχω κάνει και εγώ και η απώλειες είναι πολύ μικρές, μην τις σκέφτεσαι καθόλου.
Και μετά, σπλιτάρω την επίγεια με sat splitter 1:6 για να παίρνει η τηλεόραση, βίντεο, 3 DVDR και δωμάτιο. Και εδώ δεν αντιμετωπίζω το παραμικρό πρόβλημα!

Απάντηση: Re: Τι επιλογές έχω

Έχοντας απώλεια όμως στα HD? ή καμία σχέση γιατί είναι σε άλλες συχνότητες.
Για να γίνει το όλο εγχείρημα, το καλώδιο που είναι τώρα η επίγεια κεραία σου πρέπει να είναι δορυφορικό αλλιώς θα έχεις απώλειες.
Από εκεί και πέρα, δεν παίζει ρόλο αν τα κανάλια θα είναι HD ή όχι.

Αν η εγκατάσταση επίγειας δεν είναι ατομική αλλά κεντρική για όλη την πολυκατοικία ,υπάρχει πρόβλημα να βάλουμε τα combiner/splitter πάνω και στην δικιά μας έξοδο ?
Θα επηρεαστούν οι υπόλοιποι ?

Γεια σου φίλε Λευτέρη!
Κάτι τέτοιο μου φαίνεται πως δεν γίνεται, καθώς θα πρέπει να περνάει μέσα και η τάση.

Last edited:
Λευτέρη δεν θα επηρεαστεί κανένας. Ετσι κι αλλιώς το combiner θα παρεμβληθεί μετά την έξοδο του κεντρικού ενισχυτή/διαχωριστή και θα αφορά μόνο το δικό σου καλώδιο.

Καλημέρα Alex!
Η τάση από τον δέκτη στο LNB, μπορεί να περάσει σε αυτό που θέλει να κάνει ο Λευτέρης?

Γεια σου φίλε Λευτέρη!
Κάτι τέτοιο μου φαίνεται πως δεν γίνεται, καθώς θα πρέπει να περνάει μέσα και η τάση.

Σάκη δες τι έχω κάνει στη δική μου εγκατάσταση.
Χρησιμοποιώ κεντρικό ενισχυτή με μια έξοδο η οποία καταλήγει σε τετραπλό σπλίτερ. Η έξοδος Α του σπλίτερ οδηγείται σε combiner όπου συνδέεται με F και το καλώδιο της δορυφορικής εγκατάστασης το οποίο προέρχεται από την έξοδο ενός Spaun Diseqc 1.1 που διαχειρίζεται 4 τετραπλούς Spaun (σύνολο 16 lnb). Από την έξοδο του combiner το καλώδιο καταλήγει σε πρίζα TV/Sat.

Αφού λειτουργεί ο παραπάνω συνδυασμός, θα δουλέψει και του Λευτέρη χωρίς πρόβλημα.

Το κάθε διαμέρισμα έχει δικό του δορυφορικό καλώδιο που καταλήγει στη ταράτσα. Εκεί έχει κάτι σαν ενισχυτή αλλά τα καλώδια δεν είναι κουμπομένα πάνω του και απλά περιμένουν. Υποθέτω πως θα κουμπωθούν εκεί. Οι πρίζες στα διαμερίσματα είναι τριπλές και έχουν ένα βήσμα για aerial, ένα για δορυφορική (το βιδωτό) και ένα για fm/radio. Το ότι μπορώ να έχω single feed + aerial σήμα μου το είπε και ο cable guy. Αυτό που προσπαθώ να κάνω είναι να έχω double feed δορυφορικό + aerial κανάλια χωρίς να χρειαστεί να τραβήξω επιπλέον καλώδιο απο τη ταράτσα.
Είμαι πανάσχετος από ότι βλέπετε αλλά μαθαίνω γρήγορα αρκεί να μου εξηγείτε τι είναι to combiner/spliter etc etc.

Last edited:
Σάκη δες τι έχω κάνει στη δική μου εγκατάσταση.
Χρησιμοποιώ κεντρικό ενισχυτή με μια έξοδο η οποία καταλήγει σε τετραπλό σπλίτερ. Η έξοδος Α του σπλίτερ οδηγείται σε combiner όπου συνδέεται με F και το καλώδιο της δορυφορικής εγκατάστασης το οποίο προέρχεται από την έξοδο ενός Spaun Diseqc 1.1 που διαχειρίζεται 4 τετραπλούς Spaun (σύνολο 16 lnb). Από την έξοδο του combiner το καλώδιο καταλήγει σε πρίζα TV/Sat.

Αφού λειτουργεί ο παραπάνω συνδυασμός, θα δουλέψει και του Λευτέρη χωρίς πρόβλημα.
Το σχεδίασα Alex από την περιγραφή σου και έτσι όπως το βλέπω είναι σωστό!
Εγώ το υπολόγιζα πως θα γινόταν η μείξη πριν από τον επίγειο ενισχυτή και γι' αυτό μου έβγαινε λάθος!

Απάντηση: Re: Τι επιλογές έχω

Το κάθε διαμέρισμα έχει δικό του δορυφορικό καλώδιο που καταλήγει στη ταράτσα. Εκεί έχει κάτι σαν ενισχυτή αλλά τα καλώδια δεν είναι κουμπομένα πάνω του και απλά περιμένουν. Υποθέτω πως θα κουμπωθούν εκεί. Οι πρίζες στα διαμερίσματα είναι τριπλές και έχουν ένα βήσμα για aerial, ένα για δορυφορική (το βιδωτό) και ένα για fm/radio. Το ότι μπορώ να έχω single feed + aerial σήμα μου το είπε και ο cable guy. Αυτό που προσπαθώ να κάνω είναι να έχω double feed δορυφορικό + aerial κανάλια χωρίς να χρειαστεί να τραβήξω επιπλέον καλώδιο απο τη ταράτσα.
Είμαι πανάσχετος από ότι βλέπετε αλλά μαθαίνω γρήγορα αρκεί να μου εξηγείτε τι είναι to combiner/spliter etc etc.
Εσύ φίλε μου θα παίρνεις σήμα μόνο από το δικό σου πιάτο ή θέλεις να μπει μαζί και το πιάτο της πολυκατοικίας?

Όταν λες πως το κάθε διαμέρισμα έχει το δικό του δορυφορικό καλώδιο, επίσης το κάθε διαμέρισμα έχει ΚΑΙ δικό του επίγειο καλώδιο? Ή αυτό το καλώδιο που λες περιέχει μέσα και την επίγεια? Καμιά φωτό μπορούμε να έχουμε? Θέλω να μάθω περισσότερα για το πως κάνουν την μίξη και πως δίνουν σε κάθε διαμέρισμα.

Αν δεν υπάρχει λόγος να μπει στο δικό σου καλώδιο η δορυφορική της πολυκατοικίας και θα μπει μόνο η δική σου δορυφορική, σαφώς και γίνεται όπως ακριβώς το έχει κάνει ο φίλος Alex!

Δυστηχώς δε κρατήθηκα και ήρθε ο τεχνικός σπίτι να το φτίαξει. Αυτό που έχω εγώ είναι ένα καλώδιο που έρχεται απο τη ταράτσα κατευθείαν στη πρίζα του σπιτιού μου και εκεί έβαλα το πιάτο μου και τον αποκωδικοποιητή μου στις άκρες του. Το αναλογικό σήμα της τηλεόρασης έρχεται με καλώδιο που μοιράζομαι με άλλα 2 σαλόνια (συνολικά βγάζει 3 πρίζες, μία στο κάθε όροφο). Ο τεχνικός μου είπε πως δυστηχώς δε μπορούμε να περάσουμε και δορυφορικό σήμα απο εκεί (ώστε να έχω το πολυποθητο 2nd feed), γιατί το καλώδιο αυτό δεν είναι αποκλειστικά δικό μου. Αν ο ηλεκτρολόγος δεν είχε τσιγκουνευτεί και έδινε αποκλειστικό καλώδιο στον κάθε ένα μας για επίγεια τηλεόραση θα είχα το δεύτερο feed μου και θα δούλευε και η αναλογική τηλεόραση με ένα μηχανηματάκι που μου περιέγραψε το οποίο ενώνει το δορυφορικό+επίγειο σήμα και το ξεχωρίζει πίσω από τη πρίζα και πριν βγεί στο διαμέρισμα.

Επίσης όχι δε με ενδιέφερε να παίρνω σήμα και από το πιάτο της πολυκατοικίας, καθώς είναι στραμένο στο νοβα και δε με ενδιαφέρει κάτι τέτοιο.

Θα προσπαθήσω να ανεβάσω φωτογραφίες απο το κουτί της ταράτσας που περνάνε όλα τα καλώδια (επίγεια και δορυφορικά) αν και είναι πολύ δύσκολο λόγω μετακόμισης και λόγω του ότι δεν έχω ιντερνετ ακόμα στο σπίτι αλλά μόνο στη δουλειά.

Last edited: