Τι εργαλεία είναι αυτά; απορίες αρχάριου

andrip

New member
23 December 2010
56
Παιδιά καλησπέρα, καταρχήν δεν τον περίμενα με τίποτα σε τέτοιο φόρουμ να βρω τέτοια υποκατηγορία. Χρόνια μέλος και δεν το είχα πάρει χαμπάρι (ωραίος ε). Εδώ και 5-6 μέρες έχω διαβάσει σχεδόν όλα τα τελευταία θέματα και βλέπω οτι υπάρχει λαός επαγγελματίας και μη που ασχολείται με μαστορέματα.

Εσχάτως κόλλησα κι εγώ το μικρόβιο. Ο πατέρας εδώ και 20+ χρόνια είχε μια παμπάλαια αποθήκη και αποφάσισα φέτος να ασχοληθώ να την αδειάσω και να τη σουλουπώσω κυρίως για να έχω εκεί όλα τα εργαλεία να ξέρω τι μου γίνεται παρά να είναι σε 500 διαφορετικά μέρη μέσα στο σπίτι. Σκέψη στη σκέψη κι αφού την άδειασα τελείως, τελικά έκανα ένα πάγκο σιγά σιγά που θα τον παραθέσω σε φωτογραφίες. Το θέμα μου είναι οτι στο ξεσκαρτάρισμα των εργαλείων βρήκα κάτι πράματα που δεν πολυκαταλαβαίνω τι είναι και για να μην τα πετάξω τσάμπα αν μπορούσατε να με βοηθήσετε (μπορεί να ειναι και εργαλεία παλιότερων 10ετιών που να μην έχουν καμία πρακτική αξία πλέον).

Σας παραθέτω την εικόνα με τα άγνωστα εργαλεία
Το Β αν έχω καταλάβει καλά είναι για να ξύνουμε (πλανίζουμε λέγετε; ) τα ξύλα;
Και το Ε πρέπει να είναι λίμα, κάτι κουτιά που έφτιαξα και εξείχαν λίγο κάτι ξύλα μ αυτό τα έξυσα.
Το Ζ βρήκα μια σακούλα με καμιά 20αριά τέτοια που δε μπορώ να καταλάβω τι είναι.

Εγκυκλοπαιδικά η αποθήκη με τον πάγκο είναι προς το παρόν όπως στη φωτογραφία και τα κουτιά απο κάτω είναι σημερινή κατασκευή, ακόμα 1 είναι να κάνω αλλά δε με πήρε ο χρόνος, τελείως rookie.

ΥΓ: Η διχρωμία στο πλακάκι δεν είναι εικαστική ανησυχία, είναι ότι πλακάκι είχε περισσέψει τόσα χρόνια που αγοραζαν οι δικοί μου για καβάτζες και για να μην πάνε χαμένα :flipout:

Attachments

• tools.jpg
    tools.jpg
    146.6 KB · Views: 284
  • 2015-06-04-20.38.21.jpg
    2015-06-04-20.38.21.jpg
    155.6 KB · Views: 278
  • 2015-06-04-20.50.39.jpg
    2015-06-04-20.50.39.jpg
    153.5 KB · Views: 280
Το Α και Δ είναι για την κοπή γυαλιού και για πλακάκια
Το Β είναι πλάνη για ξύλο (πλανίζω, σωστά το λές), το λένε και ροκάνι.
Το Γ δεν ξέρω τι ακριβώς χρήση έχουν, μοιάζουν με μπουλόνια με ούπατ.
Το Ε είναι ένα είδος ράσπας (λίμα για ξύλα)
Και το Ζ μοιάζει με "σύρτη" για παράθυρο, πόρτα, δεν ξέρω ακριβώς...

Το Ζ είναι τύπος σύρτη κλειδαριάς που μπαίνει πολλές φορες σε πλεούμενα για να κλείνουν με ασφάλεια τα ταμπουκια. Ακόμα και σε μπαούλο μπορείς να το βάλεις...στο στρογγυλό άκρο παιρνει λουκετο

Το Γ είναι μεγάλες βίδες με σιδερένια ουπατ

Το Γ είναι για απευθείας στήριξη ραφιών στον τοίχο χωρίς γωνιές. Το κοντό τμήμα μπαίνει στον τοίχο σαν κανονικό ούπατ. Σφίγγεις με γερμανικό κλειδί. Το μακρύ τμήμα χώνεται στο πίσω μέρος του ραφιού, όπου από πριν έχεις κάνει τις τρύπες στα αντίστοιχα σημεία .

Last edited:
Σωστός ο Γιαννης, τώρα που μεγάλωσα την εικόνα φαινεται καθαρα

Ωραιος ο παγκος, απλος και στιβαρος φαινεται. Βλεπω και μια καλη μεγγενη καθως και τα deWalt -καλη παρακαταθηκη.
Τα συρταρακια πολυ βολικα για αποθηκευτικο χωρο εκει που τα εβαλες. Μαγνητικη μπαρα ειναι στο δεξιο ποδι?
Το Ε μου φαινεται για λιμα μεταλλου.

πωπω παιδιά ευχαριστώ. Μάθαμε πράμα μπόλικο σήμερα. Αυτό για τα ράφια το πιασα οκ, έχω δει αντίστοιχα στο ικεα.

Για τον πάγκο έκανα αυτό το σχέδιο http://www.familyhandyman.com/works...-workbench-super-simple-50-bench/step-by-step
σε λίγο μικρότερη κλίμακα καθώς την επάνω επιφάνεια που είναι μασιφ ξύλο την είχα περισσευούμενη απο ένα γραφείο οπότε το προσάρμοσα σε αυτό. Την "επάνω" κατασκευή δεν έχω αποφασίσει αν θα την κάνω καθώς δεν τρελαίνομαι αν κάνω καμιά εργασία πάνω στον πάγκο να ακούω τα γκλιγκι γκλίγκι απο τα εργαλεία με κίνδυνο να μου ρθει κάτι και στο κεφάλι. Σε ξεχωριστό τοίχο θα μπει custom εργαλειοθήκη. Να οργανωνόμαστε σιγά σιγά.

Η μέγγενη ήταν σε κλειστό κουτί όταν καθάριζα την αποθήκη αχρησιμοποίητη, μεταξύ μας, δεν ξέρω ακόμα που θα μου χρησιμέψει αλλά την έβαλα χαχα. Που θα πάει, κάποτε θα τη χρησιμοποιήσω. Το dewalt είναι το πρώτο "σοβαρό" ας το πούμε εργαλείο που αγόρασα πριν 1 χρόνο.

Ναι στο δεξί πόδι είναι μαγνητική μπάρα την είχε της προηγούμενες μέρες το λιντλ στα 4 και μου φάνηκε οκ.

Καλώς ήλθες
Η μέγγενη είναι βασικότατο εργαλείο και να είσαι σίγουρος ότι θα την χρησιμοποιήσεις πάρα πολύ.Μόνο να προσέξεις που θα την βιδώσεις να μην σε εμποδίζει να τοποθετείς μεγάλα πράγματα επάνω στον πάγκο. Εγώ θα την έβαζα στην εμπρός δεξιά μεριά του πάγκου ούτως ώστε να έχω χώρο για εργασία στον πάγκο αλλά να μπορώ να "μαγκώσω" και κάτι μακρύ στην μέγγενη.
Το Ε είναι λίμα για σίδερα όχι ράσπα. Δεν κάνει για ξυλοφάγωμα και θέλει να την καθαρίζεις με συρματόβουρτσα για να μην είναι "μπουκωμένη"
Καλή συνέχεια.

Βασικά η μέγγενη εκεί που την έβαλα είναι βιδωμένη :argue: μάλλον βλακεία έκανα ε;

Τη βίδωσα και λίγο πιο μέσα αλλιώς οι βίδες θα μαγκώναν στο ξύλο που έχω κάτω απο τον πάγκο ρε γμτ και δε θα μπορούσα να την πιάσω με παξιμάδι. Επειδή η πρώτη εργασία που έκανα εκει πάνω ήταν τα κουτιά, να πω την αλήθεια οτι με εμπόδισε λίγο. Το σκέφτομαι να τη βάλω στα δεξιά όπως είπες και στις τρύπες που θα μείνουν σκέφτομαι να βάλω ένα σακουλάκι απο κάτω να ρίχνω γρήγορα γρήγορα το πριονίδι απο τον πάγκο.

Ρε παιδιά πως την παλεύεται με τόσο πριονίδι, νομίζω θα πάρω αυτές τις μικρές άσπρες μασκούλες. Φτερνιζόμουν όλη την ώρα φαντάζομαι δεν είναι κι ότι καλύτερο για τον οργανισμό. Αξίζει να πάρω καμιά σκούπα να τα παίρνω αμέσως ή θα μπουκώνει κάθε μέρα;

Δεν κάνεις τέτοιες εργασίες χωρίς μάσκα και γυαλιά προστασίας ποτέ !!!

Βασικά η μέγγενη εκεί που την έβαλα είναι βιδωμένη :argue: μάλλον βλακεία έκανα ε;

Τη βίδωσα και λίγο πιο μέσα αλλιώς οι βίδες θα μαγκώναν στο ξύλο που έχω κάτω απο τον πάγκο ρε γμτ και δε θα μπορούσα να την πιάσω με παξιμάδι. Επειδή η πρώτη εργασία που έκανα εκει πάνω ήταν τα κουτιά, να πω την αλήθεια οτι με εμπόδισε λίγο. Το σκέφτομαι να τη βάλω στα δεξιά όπως είπες και στις τρύπες που θα μείνουν σκέφτομαι να βάλω ένα σακουλάκι απο κάτω να ρίχνω γρήγορα γρήγορα το πριονίδι απο τον πάγκο.

Ρε παιδιά πως την παλεύεται με τόσο πριονίδι, νομίζω θα πάρω αυτές τις μικρές άσπρες μασκούλες. Φτερνιζόμουν όλη την ώρα φαντάζομαι δεν είναι κι ότι καλύτερο για τον οργανισμό. Αξίζει να πάρω καμιά σκούπα να τα παίρνω αμέσως ή θα μπουκώνει κάθε μέρα;

E, ναι η μεγγενη δεν ειναι σε καλο σημειο..:))
Mπορεις να την πιασεις με εναν απο τους σφιγκτηρες που εχεις και να την βαλεις στην δεξια πλευρα μεχρι να δεις που σε βολευει να την βιδωσεις τελικα.
Δεν χρειαζεται να πιασεις τις βιδες αναγκαστικα με παξιμαδι. Ξυλοβιδες καταλληλου μεγεθους ειναι αρκετες.

Τις τρυπες της μεγγενης να τις κλεισεις, ειτε με ξυλοστοκο ειτε με σφηνακι ξυλου. Δε λεει να τις εχεις πανω στο παγκο για να αδειαζεις τα πριονιδια:))

Σκουπα ειναι καλη ιδεα, οχι απαραιτητη ομως. Εγω τα χοντρα τα παιρνω με φαρασι και τα υπολοιπα με σκουπακι μπαταριας μικρο. Δεν μπουκωνει, μια χαρα ειναι.

Καλή αρχή κι από εμένα και καλές κατασκευές.
Μάσκα και γυαλιά είναι απαραίτητα όταν επεξεργάζεσαι ξύλο..