Τι φταίει; Το καλώδιο, η κάρτα ή οι ρυθμίσεις;

Ilias_1971

Senior Member
28 March 2007
388
Γέρακας
Καλησπέρα σε όλους.

Έχω στήσει ένα σύστημα με HTPC και προβολέα τον HD-1 τα οποία έχω συνδέσει με ένα 15μετρο HDMI καλώδιο SUPRA HF-100 (εντοιχισμένο, χωρίς δυνατότητα αλλαγής). Έως τώρα έπαιζα τις ταινίες σε 1080p60 διότι είχα προσπαθήσει σε 1080p24 αλλά ο προβολέας μου έβγαζε μήνυμα για signal out of range :bigcry:. Επίσης, ενώ μπορούσε να κλειδώνει στα 1080p30 όταν πήγαινα να παίξω HD-DVD μέσω του PDVD η εικόνα τρεμόπαιζε.:rifle:

Διαβάζοντας όμως το συγκριτικό των τριών καλωδίων HDMI είδα ότι το συγκεκριμένο καλώδιο και στο συγκεκριμένο μήκος μπορεί να "κλειδώσει" στα 1080p24. Οπότε τι στραβό υπάρχει στο σύστημα και δεν μπορώ να κλειδώσω στα 24; Μήπως πρέπει να ρυθμίσω κάτι από το μενού του προβολέα;

Να προσθέσω ότι η κάρτα γραφικών είναι μια ΑΤΙ 3850, έχω δοκιμάσει όλους σχεδόν τους driνers, από 7.9 έως τον πιο πρόσφατο, τον 8.5. Επίσης έχω δοκιμάσει και με powerstrip.

Ευπρόσδεκτη κάθε συμβουλή...-bye-

Βρε Ηλια τα ειπαμε, Powerstrip δοκιμασες στα 23.976? (πρεπει να ενεργοποιησεις την επιλογη ultra fine granularity).

Last edited:
Το ξέρω Τάκη, το δοκίμασα αλλά "πήρα" μαύρη οθόνη.

(Υπάρχει κάποια επιλογή στο Powerstrip ώστε οι επιλεγμένες ρυθμίσεις να παραμένουν για κάποια δευτερόλεπτα (όπως οι αλλαγές στις ρυθμίσεις οθόνης μέσω windows) ώστε να μην χρειάζεται να κάνω restart για να έχω ξανά εικόνα στον προβολέα;)

Last edited:
Περιεργο, πολυ περιεργο...Εχω τον ιδιο προβολεα και παρομοια καρτα γραφικων και δεν εχω προβλημα. Ουτε και ο Συριος που εχει και ιδιο καλωδιο και καρτα γραφικων..
Εν τω μεταξυ ειναι πολυ ευκολοτερο να δωσει 1080p24 παρα 60!

Re: Απάντηση: Τι φταίει; Το καλώδιο, η κάρτα ή οι ρυθμίσεις;

Εν τω μεταξυ ειναι πολυ ευκολοτερο να δωσει 1080p24 παρα 60!

Εγώ αυτό δεν το ήξερα, γι αυτό από το συγκρίτικό σας και μετά άρχισα να το ψάχνω καλύτερα το θέμα.

Μηπως εισαι σε κανα clone mode; (οχι πως ταιριάζει απολυτα το συμπτωμα αλλα λεως μπας και)

Δεν παίζει κάτι τέτοιο (clone mode).

Στον προβολέα, ως HDMI έχω επιλέξει το Standard. Είναι σωστό ή μήπως να επιλέξω Enhanced;

Τελικά, χθες πιστεύω ότι κατάφερα να κάνω τον προβολέα να κλειδώσει στα 1080p24. :ADFADF1::Banane0:

Αυτό που έκανα ήταν να εγκαταστήσω ξανά το Powerstrip και να ενεργοποιήσω την επιλογή High granularity (ευχαριστώ Τάκη για το tip):worshippy:. O προβολέας έδειξε να πήρε τη ρύθμιση για τα 23.976 αφού δεν μου έβγαλε μαύρη οθόνη για signal out of range.

Στις ρυθμίσεις του ΑΤΙ Catalyst Center ως συχνότητα συνέχιζε όμως να δείχνει 60Hz, αλλά και εκεί κατάφερα να την αλλάξω στα 24 χωρίς συνέπειες.

Είδα κάποιες blu-ray ταινίες (Ultraviolet, Hellboy) αλλά στα δικά μου (ανεκπαίδευτα μάτια) δεν είδα κάποια τεράστια διαφορά ή τουλάχιστον δεν ήξερα τι πρέπει να προσέξω.

Το ερώτημά μου (και συγχωρέστε εάν φαίνεται απλοϊκό για εσάς) είναι πώς μπορώ να διαπιστώσω τη διαφορά μεταξύ 1080p60 και 1080p24; Υπάρχει δηλαδή κάποια σκήνη από κάποια ταινία όπου φαίνεται η διαφορά;:smash:

Απάντηση: Re: Τι φταίει; Το καλώδιο, η κάρτα ή οι ρυθμίσεις;

Το ερώτημά μου (και συγχωρέστε εάν φαίνεται απλοϊκό για εσάς) είναι πώς μπορώ να διαπιστώσω τη διαφορά μεταξύ 1080p60 και 1080p24; Υπάρχει δηλαδή κάποια σκήνη από κάποια ταινία όπου φαίνεται η διαφορά;:smash:

Φαίνεται η διαφορα δια γυμνού οφθαλμού. Κάνει μπαμ στην κίνηση.

Δυστυχώς ο HD-1 σε αυτόν τον τομέα δεν είναι αρκετά διαφωτιστικός. Το μόνο που αναφέρει ως πληροφορία είναι 1080p και τις ώρες λειτουργίας της λάμπας.

Απάντηση: Re: Τι φταίει; Το καλώδιο, η κάρτα ή οι ρυθμίσεις;

Δυστυχώς ο HD-1 σε αυτόν τον τομέα δεν είναι αρκετά διαφωτιστικός. Το μόνο που αναφέρει ως πληροφορία είναι 1080p και τις ώρες λειτουργίας της λάμπας.

Κανεις λαθος. Μπες στο μυστικο μενου και δες το info. Αν λεει 1080 47,98 ειναι στα 24fps.