τι λέτε για τις διασκευές αυτών των κλασσικών θεμάτων;

Ο μόνος διασκευαστής που μπορώ να ξεχωρίσω είναι Jack Loussier... Ο,τι κι αν έχει πιάσει στα χέρια του έχει βγάλει απ'αυτό ένα σοβαρό αποτέλεσμα, με μουσικότητα, δομή.

Οπότε σύμφωνα με τα νέα δεδομένα πρέπει να το πάρω πίσω. Συγκεκριμένα στο Ιταλικο Κονσερτο που άκουσα μου φανηκε πολυ αχρωμο το πιανο σε σχεση με τη ν δικη μου εκδοχη.

Θα εχει ενδιαφερον λοιπον να δουμε ποια ειναι πιο καινουρια, μπορει απλα να αλλαξε μυαλα...:music-smiley-005:

Τι εκδοση ειναι αυτο που εβαλες?

Υπάρχουν τα παρακάτω :

Jacques Loussier - Play Bach No.1 - 1959
Jacques Loussier - Play Bach No. 2 - 1960
Jacques Loussier - Play Bach No. 3 - 1961
Jacques Loussier - Play Bach No. 4 - 1963
Jacques Loussier - Play Back No. 5 - 1965

Jacques Loussier Plays Bach - 1993
Jacques Loussier Trio - Antonio Vivaldi - The Four Seasons - 1997
Jacques Loussier Trio - Satie - Gymnopedies, Gnossiennes - 1998
Jacques Loussier Trio - Ravel's Bolero - 1999
Jacques Loussier Trio - Plays Debussy - 2000
Jacques Loussier Trio & Guher & Suher Pekinel - Take Bach - 2000
Jacques Loussier Trio - Bach's Goldberg Variations - 2000
Jacques Loussier Trio - Baroque Favourites - 2001
Jacques Loussier Trio - Handel - Water Music & Royal Fireworks - 2002
Jacques Loussier Trio - Beethoven - Allegretto From Symphony 7 - 2003
Jacques Loussier - Impressions of Chopin's Nocturnes - 2004

Re: Απάντηση: τι λέτε για τις διασκευές αυτών των κλασσικών θεμάτων;

Πάντως εγώ συμφωνώ . Ο Λουσιέ φιλέτο είναι . Είχα ένα και το πούλησα .:flipout:

Φιλέτο και το πουλάς;
:confused:

Δεν μου είχες δώσει την εντύπωση του vegetarian ως τώρα...
:D

Ναί μπορεί να είναι πιό αλέγκρες οι διασκευές αλλά προτιμώ το originel.

Ασε που δεν είμαι φαν του είδους.

"Εξυπνο" πάντως το πάντρεμα της σονάτας του Σεληνόφωτος με το 2ο μέρος της Εβδόμης.Δεν το περίμενα..:ernaehrung004:

Ναί μπορεί να είναι πιό αλέγκρες οι διασκευές αλλά προτιμώ το originel.

Ασε που δεν είμαι φαν του είδους.

"Εξυπνο" πάντως το πάντρεμα της σονάτας του Σεληνόφωτος με το 2ο μέρος της Εβδόμης.Δεν το περίμενα..:ernaehrung004:

Αν το θέσεις σε βάση σύγκρισης με το πρωτότυπο φυσικά και θα προτιμήσεις το πρωτότυπο.
Αν δεν είσαι και φαν του είδους ακόμη περισσότερο.

Ας κάνουμε όμως μια υπόθεση εργασίας:
έχουμε έναν ακροατή (άσχετο με την κλασσική) του οποίου αρέσει η jazz (piano trio στην περίπτωσή μας).
Αν ακούσει αυτός ο υποθετικός ακροατής τα παραπάνω κομμάτια (φυσικά εν αγνοία του ότι είναι διασκευές κάποιων άλλων κομματιών) δεν θα του αρέσουν;
Δεν θα τα απολαύσει; Πιστεύω πως ναι.
Μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για αθάνατες μελωδίες , απλά έχουν άλλο κοστούμι.
Απλώς σε εμάς που γνωρίζουμε και τα πρωτότυπα δεν κάνουν τόση εντύπωση.

Απάντηση: Re: Απάντηση: τι λέτε για τις διασκευές αυτών των κλασσικών θεμάτων;

Αν το θέσεις σε βάση σύγκρισης με το πρωτότυπο φυσικά και θα προτιμήσεις το πρωτότυπο.

έχουμε έναν ακροατή (άσχετο με την κλασσική) του οποίου αρέσει η jazz (piano trio στην περίπτωσή μας).
Αν ακούσει αυτός ο υποθετικός ακροατής τα παραπάνω κομμάτια (φυσικά εν αγνοία του ότι είναι διασκευές κάποιων άλλων κομματιών) δεν θα του αρέσουν;
Μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για αθάνατες μελωδίες , απλά έχουν άλλο κοστούμι.Απλώς σε εμάς που γνωρίζουμε και τα πρωτότυπα δεν κάνουν τόση εντύπωση.

Μα εκεί είναι το θέμα και η αμφισβήτηση.
Γιατί μπορεί το κοστούμι να είναι "Παρασκευόπουλος-Ντυθείτε σαν γαμπρός" αλλά μπορεί και να είναι κοστούμι κλόουν !!:flipout::BDGBGDB55:

Οπότε παίρνεις το original HUGO BOSS και τελειώνεις.:operator:

Διαφωνώ. Το εύηχο μιας μελωδίας δεν την κάνει και καθολική, δηλαδή το θέμα ενός αριστουργήματος του Bach, για παράδειγμα, δεν σημαίνει οτι θα ακουστεί ενδιαφέρον αν διασκευαστεί σε jazz trio. Το ενδιαφέρον που μπορεί να έχει μια διασκευή είναι μεγάλη συζήτηση με αρκετό ψωμί αλλά μπορούμε να την ρίξουμε στο τραπέζι... Άλλωστε διασκευές είχαν κάνει και οι κλασικοι, από τον Bach ως τον Shostakovich.

Διαφωνώ. Το εύηχο μιας μελωδίας δεν την κάνει και καθολική, δηλαδή το θέμα ενός αριστουργήματος του Bach, για παράδειγμα, δεν σημαίνει οτι θα ακουστεί ενδιαφέρον αν διασκευαστεί σε jazz trio.
Το ενδιαφέρον που μπορεί να έχει μια διασκευή είναι μεγάλη συζήτηση με αρκετό ψωμί αλλά μπορούμε να την ρίξουμε στο τραπέζι... Άλλωστε διασκευές είχαν κάνει και οι κλασικοι, από τον Bach ως τον Shostakovich.

Μάλλον διαφωνώ (εν μέρει τουλάχιστον). Αν η πρώτη ύλη είναι πρώτης τάξης , σε ότι και να την μεταπλάσεις θα έχει αξία (λιγότερο ή περισσότερο).
Μήπως όμως το κομβικό σημείο στην περίπτωσή μας μετατοπίζεται στην επιλογή του ενορχηστρωτικού οχήματος; Και στο πόσο είμαστε εξοικειωμένοι και προκατειλλημένοι (θετικά ή αρνητικά) σ'αυτό; Ένα άλλο ενδιαφέρον θέμα αυτό.*
Αν σου παρουσίαζα Σωτήρη ένα κομμάτι του Bach (άγνωστο -σε σένα -αριστούργημα και χωρίς να ξέρεις ότι είναι Bach ) παιγμένο είτε από rock μπάντα είτε από jazz πιάνο τρίο , πώς νομίζεις ότι θα το αντιμετώπιζες;

*Αυτό απαντά και σε σένα Δημήτρη στα περί κοστουμιού.
Έχει βάση αυτό που λες.

Last edited:

Μάλλον διαφωνώ (εν μέρει τουλάχιστον). Αν η πρώτη ύλη είναι πρώτης τάξης , σε ότι και να την μεταπλάσεις θα έχει αξία (λιγότερο ή περισσότερο).
Μήπως όμως το κομβικό σημείο στην περίπτωσή μας μετατοπίζεται στην επιλογή του ενορχηστρωτικού οχήματος; Και στο πόσο είμαστε εξοικειωμένοι και προκατειλλημένοι (θετικά ή αρνητικά) σ'αυτό; Ένα άλλο ενδιαφέρον θέμα αυτό.
Αν σου παρουσίαζα Σωτήρη ένα κομμάτι του Bach (άγνωστο -σε σένα -αριστούργημα και χωρίς να ξέρεις ότι είναι Bach ) παιγμένο είτε από rock μπάντα είτε από jazz πιάνο τρίο , πώς νομίζεις ότι θα το αντιμετώπιζες;

To σύνολο ή το όργανο της διασκευής είναι προφανώς καθοριστικό για την διασκευή. Δεν μπορώ να σου απαντήσω στην ερώτηση γιατι είμαι εξοικειωμένος και με τα δυο σύνολα. Πιστεύω ομως οτι θα είχε μεγαλύτερη αξία η διασκευή αν εντυπωσίαζε κάποιον εξοικειωμένο με σύνολο ή το όργανο.

Κι εδώ ειναι το κύριο σημείο...στο πώς διασκευάζει κανείς το πρωτογενές υλικό. Κορυφαίο παράδειγμα για μενα ειναι οι "Εικόνες από μια έκθεση" του Mussorgsky στην αυθεντική τους μορφή και την ορχηστρική του Ravel. Ο Ravel πολύ έξυπνα άφησε το αρχικό υλικό άθικτο και εστίασε την παρέμβασή του στον ήχο. Πήγε το έργο ενα βήμα πιο πέρα εμπλουτίζοντας τον ήχο του με χρώματα που δεν μπορεί να δωσει το πιάνο, αναδεικνύοντας έτσι τον ρόλο της ορχήστρας.

Επομένως, αν η διασκευή αναδεικνύει είτε το σύνολο είτε μια άλλη πλευρά του αρχικού έργου, θεωρώ οτι είναι πετυχημένη. Στον Loussier δεν βλέπω κάτι τετοιο, κατα την γνωμη μου πάντα και εν γνωσει οτι ειναι αρκετά διάσημος και αποδεκτός απο πολλούς.

Απάντηση: Re: Απάντηση: τι λέτε για τις διασκευές αυτών των κλασσικών θεμάτων;

ας πάρουμε ένα πιό απτό παράδειγμα . Εμένα :flipout:. Δεν είμαι φαν της κλασσικής εν γένει . Πολλά από τα πράγματα που ακούτε πολλοί εδώ μέσα,´εκθειάζοντας τα , με κάνουν και χασμουριέμαι ( χωρίς παρεξήγηση ) . Γι αυτό παλαιότερα είχα ανοίξει ένα θρεντ με περιεχόμενο την κλασσική που δεν είναι "κλασσική" - θέλοντας , δυστυχώς αποτυχημένα ως απεδείχθη εκ του αποτελέσματος , να πω ότι υπάρχει κλασσική μουσική που δεν με κάνει να χασμουριέμαι ή να βαριέμαι ή να κοιτάω το ρολόϊ μου να δω πόση ώρα πέρασε , και μάλιστα το αντίθετο την βρίσκω μεγαλειώδη .
Τζαζ ακούω πολύ περισσότερο και άκουγα εδώ και πολλά χρόνια . Σ' εμένα λοιπόν τον αμύητο στην κλασσική , οι διασκευές κομματιών της σε τζαζ , ακούγονταν πάντοτε ως "φιλέτο" ( ήτοι μουσική κατάλληλη για να φάς σε ένα καλό εστιατοριο ) . Ηταν και είναι ξένες ως προς το είδος , την δομή , την ιδέα , το ύφος της τζαζ . Ποτέ μου δεν ωθήθηκα να αγοράσω κλασσική ακούγοντας μιά διασκευή σε τζαζ .

(Το περίεργο είναι ότι αγόρασα Μουσόργκσκι ακούγοντας Emerson Lake and Palmer. Σούρλα μην διαβάζεις εσύ ):flipout:

Εεε, χμμ, (βήξιμο) , οι διασκευές που παρέθεσα του Jacques Loussier είναι.:rolleyes:

Λοιπον για να μη νομισετε οτι λεω αερολογιες, επιστρεφω δριμυτερος :award:

Σας παραθετω τα τρια ακολουθα κομματια απο το SACD: The Best of Play Bach του Jacques Loussier Trio.

Τα 2 πρωτα ειναι το 2ο και 3ο μερος του Ιταλικου Κονσερτου, αξιζει να παρατηρησετε τη διαφορα του Presto, αναμεσα σ'αυτο που εδωσε ο Shakinen κι αυτο εδω, κατα τη γνωμη μου ειναι η μερα με τη νυχτα.

http://rapidshare.com/files/90792544/03_Italian_Concerto-_Andante.wma.html

http://rapidshare.com/files/90793524/04_Italian_Concerto-_Presto.wma.html

Και μια πολυ καλη επιλογη απο τον δισκο...

http://rapidshare.com/files/90792997/10_Fugue_No._5_in_D_major.wma.html

Τα δειγματα ειναι φρικτης ποιοτητας, ωστε να μπορεσουν να τα ακουσουν και οσοι εχουν χαλια συνδεση..
Το αποτελεσμα του SACD ειναι απιστευτο... και συμβαλει τα μεγιστα στην τελεια αποτυπωση αυτου που αυτο το τριο μπορει να δωσει σε live...

Λοιπον για να μη νομισετε οτι λεω αερολογιες, επιστρεφω δριμυτερος :award:

Σας παραθετω τα τρια ακολουθα κομματια απο το SACD: The Best of Play Bach του Jacques Loussier Trio.

Τα 2 πρωτα ειναι το 2ο και 3ο μερος του Ιταλικου Κονσερτου, αξιζει να παρατηρησετε τη διαφορα του Presto, αναμεσα σ'αυτο που εδωσε ο Shakinen κι αυτο εδω, κατα τη γνωμη μου ειναι η μερα με τη νυχτα.

http://rapidshare.com/files/90793524/04_Italian_Concerto-_Presto.wma.html

Και μια πολυ καλη επιλογη απο τον δισκο...

http://rapidshare.com/files/90792997/10_Fugue_No._5_in_D_major.wma.html

Τα δειγματα ειναι φρικτης ποιοτητας, ωστε να μπορεσουν να τα ακουσουν και οσοι εχουν χαλια συνδεση..
Το αποτελεσμα του SACD ειναι απιστευτο... και συμβαλει τα μεγιστα στην τελεια αποτυπωση αυτου που αυτο το τριο μπορει να δωσει σε live...

Έχεις δίκιο.
Ο Loussier δεν έχει διασκευάσει μόνο μία φορά το Ιταλικό κοντσέρτο. Κι εγώ από προχθές έχω στα χέρια μου το The Very best of Play Bach όπου υπαρχει μια άλλη εκδοχή του Ιταλικού.
Πιθανώς να είναι αυτή στην οποία αναφέρεσαι, αλλά όχι λές ότι είναι live οπότε αυτό που λέω εγώ είναι άλλο...
Τελικά το έχει λιώσει αυτό το Ιταλικό κοντσέρτο ο Loussier...
:flipout::flipout::flipout:

Attachments

• The very best of Play Bach.jpg
    The very best of Play Bach.jpg
    84.9 KB · Views: 2
Πιθανώς να είναι αυτή στην οποία αναφέρεσαι, αλλά όχι λές ότι είναι live οπότε αυτό που λέω εγώ είναι άλλο...

Oχι δεν ειπα οτι ειναι live απλα το SACD εχει τετοιο ηχο που σου μεταφερει σχεδον την αισθηση του live. :Banane0:Ακουσε τα δειγματα και πες μου αν ειναι ιδια. Το εξωφυλλο παντως ειναι διαφορετικο..

Λοιπόν Maestro , άκουσα και το ''δικό σου'' Ιταλικό κοντσέρτο και το σύγκρινα με το ''δικό μου'' που έβαλα αρχικά και με το ''δικό μου'' το τελευταίο (βλέπε post 33) .
Από τα τρία , όντως το πρώτο που έβαλα είναι αρκετά cool , το δικό σου είναι πολύ ζωηρότερο αλλά θα έλεγα ότι το τελευταίο δικό μου είναι ακόμη πιο φρενιτιώδες. Είχε μερακλώσει ο Loussier φαίνεται..
Το βάζω ολόκληρο , αξίζει να ακουστεί.
Τι λες γι'αυτό;
Σωτήρη εσύ τι γνώμη έχεις γι'αυτό;

Οπότε για ένα mini συγκριτικό του κατά Loussier 3ου μέρους του Ιταλικού Κοντσέρτου έχουμε:

Δικό μου 1ο δείγμα
Bach - Italian Concerto (BMV 971) III - Presto

δείγμα Maestro

δικό μου 2ο δείγμα
Concerto Italiano BWV 971 - III Presto

Τελικά όντως ο γερο-Loussier (στα 74 πλέον) το έχει λιώσει το ιταλικό κοντσέρτο...

Υ.Γ.
Maestro γι'αυτό το Cd μιλάς;
B0001BDAQO.01._AA240_SCLZZZZZZZ_.jpg

Last edited:
Ναι γι'αυτο μιλάω επιτέλους συννενοηθήκαμε!! :drummer:

Λοιπον ακουσα και το δικο σου το 2ο... και ειναι πραγματικα κοντα στο δικο μου (αν και αρκετα πιο presto..)
Θα συμφωνεις φανταζομαι οτι τα 2 τελευταια ειναι αιωνες καλυτερα απο το πρωτο που ειχες δωσει.. αυτο σημαινει οτι ο φιλος μας ο Jacques γερνωντας, μερακλωνει, αλλα και ωριμαζει..

Γιατι πλεον, εκτος απο διασκευη, στον δισκο που αναφερω τα κομματια ειναι και αξιοπρεπεστατη jazz που θα μπορουσε κανεις να την εκτιμησει ακομα και περα απο τα ορια του ορου "Διασκευη"...

Ναι γι'αυτο μιλάω επιτέλους συννενοηθήκαμε!! :drummer:

Λοιπον ακουσα και το δικο σου το 2ο... και ειναι πραγματικα κοντα στο δικο μου (αν και αρκετα πιο presto..)
Θα συμφωνεις φανταζομαι οτι τα 2 τελευταια ειναι αιωνες καλυτερα απο το πρωτο που ειχες δωσει.. αυτο σημαινει οτι ο φιλος μας ο Jacques γερνωντας, μερακλωνει, αλλα και ωριμαζει..

Γιατι πλεον, εκτος απο διασκευη, στον δισκο που αναφερω τα κομματια ειναι και αξιοπρεπεστατη jazz που θα μπορουσε κανεις να την εκτιμησει ακομα και περα απο τα ορια του ορου "Διασκευη"...

Σ'αυτό θα συμφωνήσω.
Όντως μπορούν να σταθούν ανεξάρτητα από τους προγόνους τους ,όχι ότι και τα άλλα δεν θα μπορούσαν. Είπαμε εμείς κρίνουμε έχοντας κατα νου και τα πρωτότυπα.

Συμφωνώ με τον Maestro !
Παιδιά , ο Loussier εκτός γενικά απο τις διασκευές τι άλλο έργο εχει να προσφέρει για να τον ψάξουμε κι αλλιώς ;

Τάσο, από τα 18 περίπου cd του Loussier που έχω ,μόνο σε αυτό
coverew5.jpg

υπάρχει το έργο του Nympheas.

1. Bolero
2. Nympheas 1 - (Allegro)
3. Nympheas 2 - (Andante)
4. Nympheas 3 - (Vivace)
5. Nympheas 4 - (Largo)
6. Nympheas 5 - (Presto)
7. Nympheas 6 - (Cantabile)
8. Nympheas 7 - (Prestissimo) .

Δείγματα μπορείς να ακούσεις εδώ