Τι να αγορασω τωρα?

ilias

Supreme Member
18 June 2006
9,458
Bratislava
Σκεφτομαι να αγορασω τον κανον 24-70 2,8 αλλα ψαχνοντας στα φορουμ, επεσα σε κατι σχολια οτι σε κροπ μηχανη (40D) oι FF φακοι δεν αποδιδουν ουτε το 60% των δυνατοτητων τους.
Εδω περα, παμπολλες φορες εχει αναφερθει, οτι καλυτερα να επενδυουμε σε φακους, παρα σε σωματα...

Τι ισχυει απο τα παραπανω τελικα?

Επισης... ο 24-70 f2,8 οπως και ο 24-105 f4, δεχονται τους extenders της κανον 1,4χ και 2χ και με τι αποτελεσματα (περαν των γνωστων περι απωλειας ποιοτητας και πιθανως ελλειψης AF?).

Aντι της αγορας του 24-70 στα 1200Ε (για τον οποιο παρεπιμπτωντος σε κανενα σαιτ που αξιολογει φακους, δεν διαβασα διθυραμβικα σχολια, ολο και κατι αρνητικο του γραφουν, αν και προκειται για τη ναυαρχιδα της κανον στους ζουμ) περιπου, θα ηταν καλυτερη η αγορα 3 primes κοντα στο f2,8 πχ ενος 24ρη, ενος 50ρη και ενος 85ρη?

Να προσθεσω οτι υπαρχουν και φημες για κυκλοφορια νεου 24-70 με is οπως και νεου 24-105 με f2,8.

Τι πιθανοτητες πιστευετε υπαρχουν να κυκλοφορησουν οντως και μεσα στο 2009?

δυστυχώς Ηλία, ούτε και οι 24,35,50 είναι πραγματικά αστέρια. Καλοί ναι, αλλά όχι αστέρια.

Θα πρότεινα να μείνεις με το setup που έχεις. Αν πραγματικά τρώγεσαι για κάτι άλλο, η λύση είναι η ρευστοποίηση όλων και η αγορά CANON 5D (μτχ) + 24-105 (ιδανικός συνδυασμός για τουρισμό).

Κι αντίστοιχο φακό δεν έχει ούτε η ΝΙΚΟΝ.

Να προσθεσω οτι υπαρχουν και φημες για κυκλοφορια νεου 24-70 με is οπως και νεου 24-105 με f2,8.

Τι πιθανοτητες πιστευετε υπαρχουν να κυκλοφορησουν οντως και μεσα στο 2009?

Αυτες τις φημες τις παιρνω και εγω στα σοβαρα και εχω καθυστερησει την αγορα του 24-70 f.28 της Sigma που στα δικα μου ματια φανταζει καλυτερος του αντιστοιχου Canon.

Aπλα εγω μπορω να περιμενω γιατι καλυπτω τις αναγκες μου με αλλους φακους .

Αν δεν μπορεις να περιμενεις να αγορασεις οποιον φακο σε καλυπτει απολυτα και να μην ακους τις φημες .

Οσο περιμενεις χανεις φωτογραφιες.

ilias,

για να πω την αληθεια,εγω ξερω(απο οτι διαβαζω τουλαχιστον σε ξενα sites)οτι οι full frame φακοι αποδιδουν καλητερα σε σωματα με μικροτερους του full frame αισθητηρες(οπως της 40d πχ).Εχουν καλητερη οξυτητα στα ακρα/γωνιες του καδρου,οπως επισης και λιγοτερο βινιεταρισμα και γεωμετρικες παραμορφωσεις,λογω του οτι επειδη ειναι φτιαγμενοι να καλυπτουν μεγαλητερη επιφανεια αισθητηρα,τα καταφερνουν ακομη καλητερα με τους μικροτερους αισθητηρες.(πολυ απλη εξηγηση,πιστευω να καταλαβες πανω κατω!)

Για δοκιμασε να μπεις στο photozone,εχει αναλητικα τεστ φακων.

Παντως αν δεν εχεις καλο φακο,οσο καλη μηχανη και να εχεις,θα αντιμετωπισεις προβληματα γεωμετρικων παραμορφωσεων,χρωματικων εκτροπων,πτωση ευκρινειας στα ακρα του καδρου και πολλα αλλα.Ολοι οι φακοι τα εχουν αυτα τα προβληματα,αλλα οι καλοι σε μικροτερο βαθμο.

Αυτες τις φημες τις παιρνω και εγω στα σοβαρα

Μηπως ξερουμε αν οι νεοι φακοι, αν και οταν κυκλοφορησουν θα...

εχουν αλλαγες στα οπτικα
υπερβολικα αυξημενη τιμη
κυκλοφορουν παραλληλα με τους τωρινους 24-70 και 24-105
πιεσουν χαμηλοτερα την τιμη των παραπανω....?

Βλαση η 5D μεταχειρισμενη δε με τραβαει. Προτιμω να περιμενω για καμμια 5D ΙΙ σε κανενα χρονο.
Ο 24-105 καλος αλλα θελω κατι σε 2,8. Θα μου πεις οτι σιγα τη διαφορα το ενα στοπ, συν το IS αλλά.... μου μπηκε (αφου δεν πηρα τελικα και τον σιγμα 1,4 που ηθελα).

Με τα extenders γνωριζει κανεις τι γινεται? Μπενουν στον 24-70 και πως συμπεριφερονται?

mstr κι εγω ετσι πιστευω, απλα λεω μηπως ο συγκεκριμενος ειναι too much για τη μηχανη μου ή και για τη χρηση που κανω....

Last edited:
ilia τώρα το είδα το τοπικ σου, οπότε μπορεί να επαναληφθούν ορισμένα πράγματα που σου είπα και στα PM

Επειδή τον έχω κάμποσους μήνες τον 24-70 της Canon σε 40d, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι ο φακός είναι αστέρι. Είμαι σίγουρος ότι η Canon θα τον καλυτερεύση τον φακό στην επόμενη γενιά, αλλά επίσης είμαι σίγουρος ότι θα τον καλυτερεύση σε επιμέρους πράγματα (π.x. IS) και όχι στην ουσία δηλ. στην επίτευξη καλύτερης φωτογραφίας (ευκρίνειας, χρώματα, λιγότερα προβλήματα στα γνωστά, κτλ).

Για το τί μπορεί να κάνει ο φακός μπορείτε να δείτε εδώ. Δεν νομίζω ότι τίθεται θέμα για το ποιος μπορεί να ξεπεράσει αυτά τα όρια έτσι...μή λέμε ό,τι θέλουμε....

mstr ο 24-70 σε full frame είναι απίστευτος, στο λινκ που δίνω μπορείς να δεις ΠΟΛΛΑ παραδείγματα καλών φωτογράφων (και -ιών) με την 5d.

Επίσης, επειδή κάτι διάβασα για τον 24L, 35L, και 50L prime της Canon, ειδικά για τους 2 πρώτους, όσοι επαγγελματίες (ξένοι, έτσι....) τους έχουν λένε τα καλύτερα λόγια, και ειδικότερα για τον 24L mark II τα αποτελέσματα που δίνει ξεπερνούν τις δυνατότητες μηχανών και ανθρώπων..... πάλι μη λέμε ότι θέλουμε..... παραδείγματα εδώ.

Στο δια ταύτα, εγώ το είπα και στον ilia, αν μπορεί να περιμένει, ας περιμένει, δεν θα χάσει να πάρει ένα νέο φακό με IS, αλλιώς και η λύση του 16-35 markII σε crop μηχανή δεν είναι ΚΑΘΟΛΟΥ κακή λύση, και έχεις έναν super φακό για αργότερο, και είναι νέος, δεν πρόκειται να αντικατασταθεί ούτε τίποτα. Αυτές είναι οι προτάσεις μου εμένα.

Εάν ήταν να παραμείνω σε "μικρό" φορμά, δεν θα έπαιρνα κανέναν από τους 24-70. Πολλά χρήματα και πολύ μεγάλο βάρος/όγκος για το τίποτα.
Δοκίμασε 1-2 Ταμρον 17-50/2.8 για να σου κάτσει καλό δείγμα και είσαι εντάξει.
Τώρα εάν θέλεις "επένδυση" για μεταπήδηση σε πλήρες φορμά, εντάξει... Ωστόσο πολλά τα λεφτά του Canon.
Για all-around από ημιευρυγώνιο με "πρόβλεψη" για ff, έχει η Ταμρον έναν 24-135 (του λείπει βέβαια η σταθεροποίηση).

Επίσης, επειδή κάτι διάβασα για τον 24L, 35L, και 50L prime της Canon, ειδικά για τους 2 πρώτους, όσοι επαγγελματίες (ξένοι, έτσι....) τους έχουν λένε τα καλύτερα λόγια, και ειδικότερα για τον 24L mark II τα αποτελέσματα που δίνει ξεπερνούν τις δυνατότητες μηχανών και ανθρώπων..... πάλι μη λέμε ότι θέλουμε..... παραδείγματα εδώ.

Νομίζω πως ο φίλος μας αναφέρεται στους "κοινούς" 24-35-50.
Δλδ τον (αρχαίο) 24/2.8, 35/2 και 50/1.4.

Α μάλιστα....αυτούς (εκτός του 50/1.4 που είναι πολύ καλή αγορά) δεν τους κοιτάω καν....

Κι όμως, ο 24/2.8, εάν εξαιρέσεις το παλιό της σχεδίασης του όλου προϊόντος (1988 γαρ), και την έλλειψη usm, δεν πρέπει να είναι καθόλου άσχημος σε ένα ff σύστημα. Όχι για τα χρήματα που τον ζητάει η canon ωστόσο.

....Πολλά χρήματα και πολύ μεγάλο βάρος/όγκος για το τίποτα.
.....

Ε όχι και για το τίποτα βρε send..... :smile: ...αν βγάλεις έξω το βάρος (όπου έτσι και αλλιώς όλοι οι 2.8 που αξίζουν είναι περίπου στα ίδια), τότε δεν νομίζω να υπάρχουν πολλοί φακοί που να αποδίδουν το ίδιο ή καλύτερα στις μεσαίες αποστάσεις και σε full frame..... ο αντίστοιχος νέος Sigma είναι ένας ακόμη τέτοιος.....

Από εκεί και πέρα, αν κάνεις εκπτώσεις, προφανώς μπορείς να βρεις πολλούς φακούς, φτηνότερους και ελαφρύτερους...... απλά αν θέλεις κάτι πολύ καλό, είναι σχεδόν μονόδρομος.....

Κι όμως, ο 24/2.8, εάν εξαιρέσεις το παλιό της σχεδίασης του όλου προϊόντος (1988 γαρ), και την έλλειψη usm, δεν πρέπει να είναι καθόλου άσχημος σε ένα ff σύστημα. Όχι για τα χρήματα που τον ζητάει η canon ωστόσο.

Και πάλι, εξαρτάται τί φωτογραφίζεις...αν είναι μόνο για τοπία, δεν έχω καμία αντίρρηση, αν και πάλι μετά από λίγο, θα θέλεις το καλύτερο....

Δεν ξέρω πώς το βλέπετε, αλλά, το έχω πει και παλιότερα, για μένα θεωρώ ότι όταν δίνεις τα λεφτά σου για κάτι τέτοιο δεν αξίζει να τα δώσεις για κάτι λιγότερο από το καλύτερο.....γιατί κάποια στιγμή θα το μετανοιώσεις, και θα πληρώσεις περισσότερα.....

Νομίζω send εσύ είσαι που έχεις την "συλλογή" ( :smile: ) από φακούς, αν σου λέγανε δώσε την όλη όπως είναι και πάρε/διάλεξε 10 L φακούς, τί θα έκανες? Εγώ πάντως ΧΑΛΑΡΑ θα την έδινα....εσύ ίσως πάλι όχι.... όμως με αυτήν την γενικότερη θεώρηση βλέπω τα πράγματα.....

-bye-

Ε όχι και για το τίποτα βρε send..... :smile: ...αν βγάλεις έξω το βάρος (όπου έτσι και αλλιώς όλοι οι 2.8 που αξίζουν είναι περίπου στα ίδια), τότε δεν νομίζω να υπάρχουν πολλοί φακοί που να αποδίδουν το ίδιο ή καλύτερα στις μεσαίες αποστάσεις και σε full frame..... ο αντίστοιχος νέος Sigma είναι ένας ακόμη τέτοιος.....

διευκρίνησα, εάν είναι να παραμείνει κάποιος στο μικρό (APS-C) φορμά. Φυσικά για ff μηχανές είναι κορυφαίες επιλογές.

Μερικοί απο τους φακούς που διαθέτει ο Τασος τρώνε κάτι L για πρωινό, θα έλεγα εγώ, αν βγάλεις το AF απ'εξω. Ξέραν και την παλιά εποχή να κάνουν φακούς, δεν ανακάλυψαν τα πάντα τα τελευταία 5 χρόνια...

Δεν λέω καλοί οι L αλλα με κάποιο μέτρο.

Κοίταξε, για 10 L δικής μου επιλογής, θα τα έδινα, πώς δεν θα τα έδινα.... το θέμα είναι ότι αυτοί οι 10 πάνε περίπου 28 χιλιάρικα
(16-35/2.8ΙΙ, 24-70/2.8, 70-200/4is, 17/4TS, 24/1.4II, 85/1.2, 180/3.5 macro, 200/2is, 300/2.8is, 400/2.8is)

Δεν μπορείτε να πείτε καλό κουστουμάκι σας έκανα έτσι? :p

Είδες που έπιασα χορδή? :smile:

Εμ, έβαλες μέσα τα θηρία... (300, 400)...τα μισά λεφτά είναι αυτοί.....

Πάντως πριν από κάτι μήνες, είχα την ευκαιρία να "παίξω" για κάνα τέταρτο με έναν 200 f/2 καινούριο στην Ελβετία που ήμουνα και έπαθα πλάκα...... ΑΠΙΣΤΕΥΤΟΣ φακός, δεν νομίζω να τον φτάνει ΚΑΝΕΙΣ άλλος φακός από Canon μεριά και είναι "εκεί ψηλά" μαζί με τον αντίστοιχο της Nikon.... οι άλλοι κατασκευαστές μπορούν να ονειρεύονται μαζί με εμάς......

Εντάξει, τώρα μιλάμε για εξωτικούς και υπερβολικά ακριβούς φακούς. Εκεί μόνο η Σίγμα έχει κάτι να αντιπροτείνει (πχ ΕΧ 300/2.8, 120-300/2.8, 500/4.5, για να μην πούμε για τον άκρως εξωτικό της 200-500/2.8).

Αλλά σε ποιο "προσγειωμένα", συνήθως ζουμ, μοντέλα, ο ανταγωνισμός έχει από σοβαρότατες μέχρι και καλύτερες, τουλάχιστον στο οπτικό τμήμα, προτάσεις (γιατί υπάρχει και το θέμα του AF, της ποιότητας κατασκευής με απόλυτα κριτήρια και ασφαλώς της διαφοροποίησης μεταξύ δειγμάτων).

Πχ Canon 17-40/4L - Sigma EX 15-30/3.5-4.5 (πρόσφατα σταμάτησε η παραγωγή του). Εξαιρετική εναλλακτική στα μισά χρήματα. Σοβαρό υπερευρυγώνιο ζουμ στα 350 ευρώ!

Ταμρον 70-200/2.8, πλέον στα 620 ευρώ! Γιατί να δώσω τα διπλά για να πάρω τον L, που δεν έχει και καλύτερα οπτικά? Για το γρηγορότερο AF και την κόκκινη λωρίδα?

Όπου υπάρχει η εναλλακτική από τρίτο κατασκευαστή, καλό είναι να την εξετάζουμε, δίχως προκαταλήψεις. Εξάλλου Ταμρον και Σίγμα δεν είναι χθεσινοί.